6.8 C
Belgrade
Creda, novembar 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 329

Mediteran najpoželjnija letnja destinacija

0
Mediteran najpoželjnija letnja destinacija sveta
Photo: iStock

Mediteran tradicionalno privlači veliki broj turista svake godine u letnjem periodu, a takav je slučaj i u ovom post-pandemijskom vremenu

Svake godine Mediteran privlači otprilike trećinu svih svetskih turista, posebno kad je vreme letnjih godišnjih odmora, a takav trend je zabeležen i u 2021. godini. Mnoge zemlje koje u velikoj meri zavise od poseta turista ovih dana pojačano pokušavaju da skrenu pažnju na sebe raznim kampanjama i promotivnim aktivnostima. Koje su to trenutno najinteresantnije zemlje za turiste?

Grčka je pokrenula promotivnu kampanju pod imenom “All you want is Greece”, čiji je fokus na prirodnim lepote te zemlje, i na sigurnosti od koronavirusa. Ova promotivna kampanja je najveća u poslednjih nekoliko godina, i plan je da “nagovore” bar 15 milona turista da dođu u njihovu zemlju na odmor.

Hrvatska se vrlo rano i vrlo pozitivno izdvojila još u februaru kampanjom “Safe stay in Croatia”. Ova zemlja garantuje bezbednost i sigurnost svim turistima koji se odluče da dođu na odmor, imajući u vidu da su još tad implementirali nacionalne sigurnosne protokole u turizmu i ugostiteljstvu.

Turska je pokrenula kampanju sa porukom “Enjoy, I’m vaccinated” koja jasno govori turistima o činjenici da su svi turistički i ugostiteljski radnici vakcinisani, a i užurbano se vakciniše i ostalo stanovništvo Turske.

Španija je pokrenula promotivnu kampanju pod sloganom “You deserve Spain” i uglavnom je u digitalnom formatu, i sprovodi se na društvenim mrežama. Njihova kampanja ima za cilj ima da pokaže svetu o kakvoj se turističkoj velesili radi, i da je vreme da im se ponovo ukaže poverenje.

Francuska kao i uvek ležerno, njihova kampanja “What really matters” promoviše tipičnu finu francusku percepciju života i životni stil, naročito u ruralnim i retko naseljenim područjima, uz gastronomska uživanja.

Nije more samo leti…

0

Oluja osim što ruši sve pred sobom, u isto vreme može da raščisti i napravi novi put. To nepisano pravilo se upravo dogodilo i TU magazinu, jer su sva dosadašnja studijska putovanja koja smo organizovali za turisitčke agencije bila u pravcu zapada. Međutim, prvo nakon korone je bilo u pravcu juga, komšijske Crne Gore i njene primorske perjanice Budve

Na put smo poveli predstavnike turističkih agencija iz Srbije koje žele da svojim putnicima ponude Budvu kao destinaciju za sva godišnje doba.

Nisam verovao da je moguće organizovati studijsko putovanje za samo sedam dana, ali ljudi zaduženi za turizam u ambasadi Crne Gore u Beogradu, koji su inače i inicijatori ovog putovanja, su me uverili u to. Sve vreme boravka, kompletna ekipa TO Budva na čelu sa direktorkom Majom Liješević je bila odlična, uvek na usluzi i ovim putem im se još jednom zahvaljujem.

Smešteni smo u hotelu Aleksandar koji pripada HG Budvanska rivijera. Sobe su renovirane i udobne, hrana izvrsna, a hotel se nalazi na Slovenskoj plaži. Plan putovanja je bio sadržajan, te smo prvog dana posetili i hotel Slovenska plaža koji takođe pripada navedenoj hotelskoj grupaciji. Da Budvu ne čine samo hoteli, naši domaćini su nam pokazali posetom Starom gradu i Muzeju grada Budve gde nam je sjajna vodičkinja održala interesantan čas istorije. Od prastanovnika Ilira, preko Grka, Rimljana, kulture slovenskih plemena do novije istorije, kada su u Budvi živeli bogati trgovci, zanatlije, moreplovci i ribari. Nasuprot Starog grada nalazi se luksuzni hotel Avala koji smo takođe posetili. Kako u pet dana našeg boravka nismo mogli posetiti sve učesnike u turizmu, organizovan nam je workshop na kojem smo imali konsturktivne sastanke sa predstavnicima turističkih agencija iz Budve, Udruženjem malih hotela, Udruženjem privatnog smeštaja i predstavnicima Crnogorskog udruženja. Tog dana ručak smo imali u restoranu Vista Vidikovac sa pogledom na Stari grad i ostatak Budve. Hrana je kao i pogled, bila za svaku preporuku. Nakon ručka, sa obzirom da smo u poseti bili sredinom maja, vremenski uslovi su dozvoljavali da se “osolimo”. U samom centru grada, a opet kraj mora, nalazi se prelepi hotel Budva koji je otvoren tokom cele godine i posetili smo ga narednog jutra. Dalje nas put vodi do Bečića i hotela Iberostar Bellevue. To je savršena oaza za odmor puna sadržaja za svačiji ukus. Nastavljamo do jednog od bisera budvanske rivijere i hotela Maestral. Ušuškan u mestu Pržno na svojoj plaži odiše luksuzom i elegancijom. Nastavljamo u tom stilu i posećujemo Miločerski park. Oko hotela Miločer, sagrađenog pre 80 godina kao letovalište dinastije Karađorđević, decenijama se formirao vrt od egzotičnog drveća i cveća, libanski kedar, eukaliptus, tropska mimoza, japanska mušmula, kaktus, agava, pitospora… uz lokalno mediteransko rastinje i cveće, decenijama su za turiste predstavljali prirodno bogatstvo koje se mora videti.

Vraćamo se u Bečiće i obilazimo hotel Splendid. Osim u savršenoj hrani, uživali smo na njegovoj plaži i spa centru. Nedaleko se nalazi i hotel Montenegro koji isto pripada hotelskoj grupaciji Montenegro Stars kao i hotel Splendid. Kada smo već u Bečićima, morali smo da posetimo i hotel Falkensteiner koji pored prostranih soba ima savršen pogled na more. Zalazak sunca tog dana smo dočekali pored bazena na krovu novootvorenog hotela Slavija u Budvi koji je takođe otvoren tokom cele godine.

Samo 20 minuta vožnje i stižemo do Petrovca, malog mesta koje se ranije zvalo Kaštel Lastva, a svoje sadašnje ime dobija u čast kralja Petra I Karađorđevića. Šetalište kraj mora je lepo uređeno, a postoji i dugačka peščana plaza. Petrovac je mirnije mesto od Budve, ali ima takođe sjajne hotele. Posetili smo hotele Ami i Palas. Koliko ponuđivača u turizmu ima Budva kao destinacija, govori da smo imali još jedan konsturktivan workshop u Petrovcu.

Dalje nas put vodi u Reževiće i jedan od najnovijih dragulja budvanske rivijere hotel Vivid Blue. Hotel ima odlične sobe, pogled od million dolara i šefa kuhinje koji nam je priredio savršenu kombinaciju jela od plodova mora, ali i tora. Za one koji žele više privatnosti u Reževićima tu je Ananti rizort, koji pored apartmana svojim gostima nudi vile sa sopstvenim bazenom. Luksuz od kojeg zastaje dah.

Zahvalio bih se predstavnicima turističkih agencija Kon Tiki Travel, Odeon World Travel, Barcino Tours, Pierre Travel, Ponte Travel, Olympic Travel, Aero Turs i Travel Partner na iskazanoj profesionalnosti i sjajnoj atmosferi tokom putovanja.

Poslednja destinacija u Budvi je bila u domaćinstvu Rađenović na Skočiđevojci. Uz domaću hranu i vino, dočekali smo zalazak sunca u prijatnom društvu domaćina. Domaćinstvo ima šest apartmana i jedan penthaus sa ogromnom terasom, te pogledom od 360 stepeni.

Zaključak putovanja je da Budva ima ponudu u kojoj svako može da pronađe nešto za sebe. Hoteli i privatni smeštaji su spremni za letnju sezonu, hrana je fenomenalna, cene u odnosu na kvalitet su odlične, a ljudi topli i veoma gostoljubivi. I da, nije more samo leti. Možete Budvu posetiti tokom cele godine, a na vama je da izaberete godišnje doba. Ja biram proleće i jesen.

Da li će budućnost fine kuhinje biti fina

0

Da se restorani nalaze među onim biznisima koji su ekonomski najteže pogođeni virusom COVID-19, jasno je od početka pandemije. Virus je napao baš ono što je jedna od glavnih karakteristika ove civilizacije – izuzetna društvenost ljudskih bića koja žude da se okupe kako bi jeli, pili i razgovarali, jednom rečju – restoran

Nesumnjivo je da već decenijama, inovativni kuvari i njihovi restorani oblikuju način na koji jedemo, pijemo, proizvodimo hranu i razmišljamo o njoj. Nejasno je šta će se dogoditi ako kojim slučajem toga više ne bude. Zato, ljudi koji vode i poseduju restorane širom sveta, sada grozničavo razmišljaju kako ublažiti opasnosti usled pandemije ove veoma zarazne i često fatalne respiratorne bolesti.

Ako nas je istorija nečemu naučila, to je činjenica da će veliki i moćni uspeti da se izvuku i iz ove krize. Veliki „igrači“ i robusni ugostiteljski lanci koji su i pre pandemije kontrolisali tržište, uspevaju da i dalje rade uspešno ili sa minornim gubicima. Međutim, na žalost, mnogi fajn dajning restorani koji u svojim malim objektima pokušavaju da rade sa smanjenim kapacitetom, oslanjajući se na dostavu, ne mogu to da isprate pre svega zbog tehničkih ograničenja. I pored toga što su u pomoć pritekle i druge industrije, konkretno automobilska sa raznim tipovima izuzetno efikasnih dostavnih vozila, od kojih je naša peporuka RENAULT EXPRESS VAN, neki od šefova kuhinja koji upravljaju najekskluzivnijim, a najčešće i najinovativnijim restoranima, počinju da zvuče kao da ne vide jasnu budućnost popularnog fine dininga.

Sa druge strane, ako je verovati društvenim mrežama veliki broj ljudi jedva i čeka svršetak obedovanja u restoranima visokog cenovnog razreda i smatra da će smrt „foodie“ kulture dovesti do boljeg, manje snobističkog i zdravijeg načina razmišljanja u vezi hrane i ugostiteljstva uopšte.

Aplikacija za bezbednija putovanja

0
Aplikacija za bezbednija putovanja
Photo: Pixanbay/Firmbee

Osnovni cilj aplikacije je da pomogne ljudima da prate izmene u restrikcijama vezanim za međunarodna putovanja, kako bi znali šta može da ih očekuje u nekoj zemlji

Clooes je aplikacija koja korisnicima prikazuje sve relevantne podatke koji se preuzimaju isključivo sa zvaničnih sajtova ministarstava i vlada država. Clooes trenutno daje informacije o epidemiološkim situacijama i restrikcijama u 54 države.

Aplikacija je jednostavna za korišćenje. Potrebno je samo da unesete početnu i krajnju tačku putovanja, i Clooes će prikazati sve neohodne informacije kao što su potrebna dokumenta, potvrde o vakcinaciji, testiranju, uslovima karantina kao i o ostalim merama koje su na snazi.

Aplikaciju možete pronaći na sledećoj internet stranici.

Ugostiteljima produženo radno vreme

0
Photo: Unsplash/ Zakaria Zayane

Krizno štab je na sednici doneo odluku da se produži radno vreme kafića i restorana, kao i da se dozvoli održavanje skupova i konferencija

Na sednici je usvojena odluka da se ugostiteljskim objektima produži radno vreme do ponoći, ova odluka će važiti i za zatvorene i otvorene delove,  dok će kiosci raditi kao i ranije od 00 do 24.

Osim toga, produžen je i rad bioskopa, pa će poslednja projekcija počinjati u 23 sata, a dozvoljeno je i organizovanje konferencija, kongresa i poslovnih skupova u zatvorenom do maksimalno 200 osoba. Ove odluke se nodnose na pravila o proslavi matura, kao i pravila po kojima bi one mogle da se odvijaju.

Najskuplji sladoled na svetu

0
Nemci prvi u Evropi po proizvodnji sladoleda
Photo: iStock

Ovu poslasticu morate naručiti najmanje 48 sati ranije, i to je trenutno najraskošnija stvar koju možete dobiti  za osveženje u Njujorku

Sladoled sadrži najkvalitetnije sastojke, i dolazi u kompletu sa tri kugle sladoleda od tahićanske vanile koje su prekrivene listićima zlata od 23 karata. Osim toga, on se služi sa bademima, kavijarom, orhidejama od zlata i sušenim voćem u čaši od Bakarat kristala od 350 dolara. Posuda je obložena sa više zlatnih listića, a sladoled se jede zlatnom kašikom.

Ukoliko se odlučite za kornet, u njemu će biti poslužen sladoled preliven karamelizovanim pekanom, sa tartufima od bele čokolade, makarunom od maline, pipetama sa voćnim punjenjem i jestivim dijamantima. Ima takođe zlatnih listića, naravno.

Sladoled se prodaje i za 1.000 dolara, a cena varira od količine zlata i ostalih sastojaka, tako da može koštati i mnogo više od toga. Sladoled je napravljen pre nekoliko godina, sastav se nije puno promenio, a vlasnik ugostiteljskog objekta gde se prodaje kaže da ima redovne mušterije i da je potražnja velika.

Digitalni zeleni sertifikat na portalu eUprava

0
EK Predlažemo kovid sertifikate, ne pasoše

Digitalni zeleni sertifikat se može preuzeti samo ukoliko se osoba prethodno registruje na portalu eUprava

Na zvaničnom portalu euprava.gov.rs može se preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, svaki registrovani korisnik može isključivo da dobije sertiifikat u svoje ime, odnosno svako se prijavljuje preko svog matičnog broja.

Ova potvrda sadrži podatke o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19, rezultatima testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 i oporavku od bolesti COVID-19. Potvrdu je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Sertifikat je trenutno priznat od strane Grčke, Turske, Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Egipat ukinuo restrikcije

0

Prihod od turizma, izuzetno važan resurs za ekonomiju Egipta, opao je za 70% u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa, pa se vlasti ove zemlje nadaju da će ukidanje restriktivnih mera uticati pozitivno na oporavak ovog sektora

Egipat je 1. juna ukinuo sve restrikcije uvedene kako bi se suzbilo širenje virusa, uključujući rano zatvaranje prodavnica i restorana. Prethodne mere su podrazumevale da sve objekti interesantni turistima, kao što su prodavnice, tržni centri i restorani, moraju biti zatvoreni najkasnije do 21 sat. Takođe, mere zabrane kretanja u nekim regionima će biti ukinute.

Egipat je u cilju spasavanja turizma vakcinisao sve turističke i ugostiteljske radnike u svim hotelima u provincijama Južnog Sinaja i Crvenog mora, i planira da vakciniše sve stanovnike u odmaralištima Hurgada i Šarm el Šeik.

Vino iz ohridskih dubina

0
Severna Makedonija Popust u hotelima za građane Srbije

Nova turistička ponuda u Ohridu je pre svega interesantna jer se radi o potpuno novoj ideji, o iskustvu koje je turistima dostupno na samo nekoliko lokacija na moru

Turisti će moći od sada da uživaju u vinu rashlađenom u dubinama Ohridskog jezera. Specijalna metalna korpa u kojoj se nalazi vino postavljena je na 20 metara dubine, a postavili su je u blizini sela Trpejci ronioci Kluba za podvodne delatnosti iz Ohrida.

Vino se na zahtev gostiju vadi iz dubina jezera i služi u restoranu, idealno rashlađeno, kako bi uživanje u njemu bilo savršeno. Konstantna temperatura, odsustvo vazduha i sunčeve svetlosti utiču na kvaltet vina, pa su vina koja se čuvaju na taj način posebna i kvalitetnija od drugih.

Saradnja turističkih organizacije Srbije i Crne Gore

0
Crna Gora među 10 najboljih svetskih destinacija iz snova
Photo: iStock

Dogovor o saradnji podrazumeva zajedničko promovisanje na dalekim tržištima kao što su Kina, Sjedinjene Države ili Kanada, ali takođe i saradnju sa Evropskom turističkom komisijom

Direktorke turističkih organizacija Srbije i Crne Gore Marija Labović i Ana Tripković Marković dogovorile su potpisivanje memoranduma o saradnji o daljem razvoju zajedničkog turističkog proizvoda između dve zemlje.

Ova saradnja takođe obuhvata, osim zajedničkih projekata, i sve buduće marketinške aktivnosti koje će obe destinacije predstaviti svetu na najbolji način.

Poslednje objave

Dukley Hotel & Resort

Jesen na moru uz 30% popusta: mir, luksuz i trenuci stvoreni...

0
Jesen na Jadranu ima posebnu čar. Kada letnja vreva utihne, obala postaje mirnija, sunce se zadržava na horizontu duže nego što očekujete, a šum...