6.8 C
Belgrade
Creda, novembar 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 331

Šaleška vrhunska gastronomija uz najlepši pogled

0

Priuštite sebi makar dan istraživanja Šaleške doline za otkrivanje posebnosti ovdašnjeg povrća, piva, divljači i začinskog bilja, a posle svega provedite veče uz opuštanje. U mogućnosti ste da i sami kreirate potpuno nova jela sa novim znanjem i sastojcima koje možete dobiti za vreme šetnje po odabranim mestima Šaleške doline

Ruralno područje Šaleške je svojom tradicijom uticalo na kulturu najmlađeg slovenačkog grada, Velenja i njegovu kuhinju. Lokalna i karakteristična jela, danas upotpunjuju originalni pristupi, nove ideje i kombinacije. Okušajte se i vi u svemu tome! Ojačajte povezanost svoje grupe, tako što ćete upoznati domaće sastojke i namirnice, a zatim ih iskoristiti za novo jelo po svom nahođenju.

U Šaleškoj dolini nalazi se više restorana sa izvrsnim kuvarima, a na turističkim i izletničkim gazdinstvima ili kod pčelara, takođe možete da probate nešto posebno. Uživajte u domaćim jelima i lokalnim delikatesima dok gledate na obor u kome pasu jeleni lopatari i mufloni ili na oslikane košnice. Prilikom obilaska vinskih puteva možete nazdraviti vinom, a tokom šetnje po okolnim selima možete otkriti i lokalno pivo. U kafanama i poslastičarnicama iznenadiće vas izvrsni lokalni čokoladni deserti. Ako želite nešto više, preporučujemo da probate jednostavne, a vrhunski pripremljene obroke koji inspirišu gurmane. Gde god da se smestite, vaša čula će biti opčinjena odabranim delikatesima  i to ne samo njihovim ukusom, već i specifičnostima okoline u kojoj ćete ih probati.

Za sve informacije se možete obratiti putem e-maila turizem@velenje.si ili potražite informacije na web stranici www.visitsaleska.si. Dobrodošli!

#ifeelsLOVEnia #visitsaleska

EU prelomila, kovid pasoši od 1. juna

0
EK Predlažemo kovid sertifikate, ne pasoše

U Briselu opisuju ovaj zakon kao nešto toliko bitno, da će ljudi jednog dana deliti vreme na pre i posle uvođenja ovog sertfikata

Između država članica, Evropskog parlamenta i Evropske Komisije dogovorena je uredba koja uspostavlja digitalni zeleni sertifikat kao način za lakša prekogranična putovanja po Evropskoj uniji do završetka globalne pandemije. Ovaj digitalni sertifikat stupa na snagu 1. juna.

Digitalni zeleni sertifikat ili kovid pasoš kako ga nazivaju omogućiće da se bilo gde u Evropskoj uniji pomoću očitavanja QR koda proverava i utvrđuje da vlasnik potvrde nije zarazan. Predviđena su tri načina na koji se to može utvrditi, potvrda sadrži podatake da je osoba vakcinisana, da li je prebolela bolest pa je zaštićena antitelima ili ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Sa takvom potvrdom osoba će moći da prelazi granice između država članica Evropske unije bez restriktivnih mera koje su bile pravilo, poput obaveznog testiranja ili samoizolacije po dolasku na odredište ili povratka s odredišta.

Osobe koje nemaju takvu potvrdu moći će takođe da putuju, ali njih očekuju restriktivne mere poput obaveznog testiranja ili samoizolacije. Potvrda neće biti uslov da osobe ostvare pravo na slobodno kretanje i neće biti smatrane nikakvom putnom ispravom.

Austrija: „3G Pravilo” bez kog ne možete u ugostiteljske objekte

0
Najgora godina za turizam u Austriji u posljednjih nekoliko decenija

Nakon skoro šest meseci zatvaranja Austrija je ukinula epidemiološke mere i otvorila ugostiteljske objekte širom zemlje. Međutim, svaka forma socijalizacije i učestvovanja u događajima zahteva potvrdu “3G Pravila” odnosno dokaz da spadate u jednu od tri kategorije, vakcinisanih, testiranih ili oporavljenih od bolesti

Od 19. maja u Austriji je dozvoljen rad ugostiteljskih objekata, ali i organizovanje društvenih događaja i ostalih manifestacija. Svako učešće, odnosno boravak u ugostiteljskim objektima ograničen je na tri kategorije, odnosno primenjuje se “3G Pravilo”, svaka osoba mora imati potvrdu koja dokazuje da je osoba vakcinisana protiv virusa, da ima negativan test ili je bila zaražena virusom i oporavila se.

Ukidanje mera trebalo je biti usklađeno sa uvođenjem austrijskog “zelenog pasoša”, vrste dokumenta u elektronskoj formi koji će imati potvrdu o vakcinaciji ili negativnom testu, što će biti osnov za boravak u ugostiteljskim objektima. Zeleni pasoš treba biti uveden najkasnije do 6. juna.

Staro, dobro posluženje ili ketering

0
Photo: Pexels

Nekad se podrazumevalo da ćemo na proslavi, bilo da je otvaranje izložbe, rođendan ili nešto treće, od posluženja imati nešto suhomesnato, ćevape, pite, rusku salatu, a kod malo maštovitijih domaćina punjena jaja ili kuglice sira sa nekim ukusom. Ribe će biti samo ako je posno, a ako je voće kombinovano sa slanim, to već znači da su neki stranci umešali prste. A onda je posluženje zamenio ketering

Ako danas u doba pandemije, ukucate u Guglu ovu reč, pojaviće se bezbroj firmi koje pružaju ketering usluge, a čak se i pekare i poslastičarnice oglašavaju. Svi to rade, ili se bar tako čini…

Catering nije samo dostava hrane

Engleska reč catering (kejtering) znači pružanje usluga hrane i pića na nekom događaju ili nekoj organizaciji (kao što je na primer avio-kompanija ili filmska ekipa). Ipak, sve je veća potražnja za keteringom, jer uz aktuelni ograničen rad ugostiteljskih objekata i staru želju za isprobavanjem različih kuhinja, tu je i stalni razvoj gastronomije, pa se shodno tome sve preslikava i na sve veću potrebu za korišćenjem ketering usluga.

Izazovi i zadovoljstva keteringa

Ketering je posao za koji je važna moć improvizacije. Nisu svi prostori prilagođeni pripremi i čuvanju hrane, ne znaju svi klijenti šta tačno hoće, a neki bi da im se u milimetar ispune svi zahtevi. Pored toga, zbog trenutne situacije i narastajuće konkurencije, izuzetno su bitni naizgled sporedni detalji, poput tačnosti i higijenskih uslova transporta hrane i pića. Zato je u čitavom procesu neophodna upotreba efikasnih dostavnih vozila, od kojih je naša peporuka RENAULT EXPRESS VAN.

Dobar imidž kompanije ili privatnog lica, najbolje se postiže dobrom hranom i pićem. I ne radi se više o količinama mesa, za to sada može da se ode i na Ibarsku magistralu, već o raznovrsnosti ponude, delikatnosti sastojaka, pripremi i neobičnim aranžmanima. Šefovi kuhinja sve više eksperimentišu, igraju se, spajaju nemoguće, a na nama je da to sve prihvatimo, zaboravimo na pitice i čajne kobasice i uživamo dok traje.

Hrvatska: Ulaz dozvoljen deci do 12 godina i bez negativnog testa

0
Hrvatska je jedna od najtraženijih letnih destinacija
Photo: iStock

U cilju otvaranja zemlje i početka turističke sezone, vlasti u Hrvatskoj su donele neke odluke koje olakšavaju turistima ulazak u zemlju

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uputio je inicijativu Vladi Hrvatske da se potrebe testiranja pri ulaska u zemlju oslobode sva deca starosti do 12. godina, kako bi se ove sezone olakšao ulazak u zemlju što većem broju turista, navodi Jutarnji list.

Dosadašnje mere su podrazumevale obaveze pokazivanja negativnog testa, potvrde o preležanom virusu ili vakcininaciji pri prelasku granice, a oslobođena su prema propisima sva deca do 7. godina starosti. Imajući u vidu da je najveći broj dece koji putuje sa roditeljima prema statistikama između sedam i šesnaest godina, takve mere značajno otežavaju ili poskupljuju ulazak turista u zemlju.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice iz 2020. godine, deca starosti između sedam i šesnaest godina ostvarila su 890.000 dolazaka i ukupno nešto više od sedam miliona noćenja, što u odnosu na 43 miliona noćenja koliko su ih napravili strani turisti iznosi čak 16%.

Mađarska najavila ukidanje epidemioloških mera

0
Budimpešta
Photo: iStock

Mađarska je jedna od vodećih zemalja Evropske unije kada je vakcinacija protiv koronavirusa u pitanju, i do sada je s jednom dozom vakcinisala gotovo polovinu stanovništva. Upravo zbog toga, i zbog povoljnih epidemioloških prilika, vlasti najavljuju ukidanje restriktivnih mera

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska kreće u popuštanje mera vezanih za pandemiju koronavirusa. Ukidanje mera podrazumeva da maske više neće biti obavezne na javnim mestima, a najavio je i ukidanje ograničenja kretanja koje je u Mađarskoj još uvek na snazi.

Na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do 500 osoba, dok bi događajima u zatvorenim prostorima mogli prisustvovati samo one osobe koje su vakcinisane sa obe doze. Ponovo će biti dozvoljeno organizovanje ostalih skupova, veselja, konferencija ili događaja na kojim će moći maksimalno da bude do 200 osoba.

Osim toga, očekuje se i relaksacija mera vezanih za ulazak u zemlju, kako bi turisti i ostali putnici u skladu sa zakonima Mađarske i Evropske unije mogli neometano da putuju.

Najbolje čuvana skijaška tajna – „Milestone“ o Srbiji

0
Skijanje Kopaonik
Photo: iStock

Zašto je Srbija najbolje čuvana skijaška tajna, i kako su je videli novinari uglednog magazina „Milestone“, ovih dana ima priliku da sazna oko milion čitalaca tog časopisa

Reč je o  internacionalno prepoznatom  biznis travel magazinu sa sedištem u Švedskoj i milionskim auditorijumom širom sveta. Na naslovnim stranama do sada su se našle ličnosti poput Bil Gejtsa i Pitera Stordalena, norveškog „kralja hotelijerstva“.

Tokom studijske posete početkom godine,  prve od početka epidemije domaćin im je bio Kopaonik i to, po svemu sudeći, odličan. Ni temperatura od minus 20 stepeni sa kojom su se suočili nije im pokvarila utisak o gostoprimstvu, dobro uređenim stazama, specijalitetima koje su degustirali. O vinima su učili i vina su probali. Zato su i impresije podelili sa čitaocima. Preporuku imaju i za one koji bi da „siđu sa staza“ i detaljnije upoznaju Srbiju.

Beograd je predstavljen kao destinacija za kratki gradski odmor, a kako stoji u tekstu, obavezno bi trebalo obići Muzej Nikole Tesle, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti i Muzej Jugoslavije.

Sudeći po impresijama, sada kada su otkrili, kako kažu, najbolje čuvanu skijašku tajnu Evrope, možemo ih očekivati ponovo. I njih i sve one koje“ Milestone“ informiše. I upravo objavljeni tekst, ali i iskustva tokom šest dana provedenih u Srbiji, odlična su preporuka za ovu posebnu ciljnu grupu istančanog ukusa za luksuz.

Studijsko putovanje organizovale su Turistička organizacija Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, hotelom Radisson Collection i partnerima među kojima su JKP Skijališta Srbije, Hotel Gorski, TO Brus, vinarije Spasić, Nikolić i Đorđević.

https://milestonemagazine.com/skiing-in-serbia-eastern-europes-best-kept-secret/

FBiH: Postepena relaksacija epidemioloških mera

0
Zašto treba posetiti Sarajevo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donela je odluku o potpunom ukidanju policijskog časa, kao i o relaksiranju određenih epidemioloških mera

Odluka je donesena nakon sednice Kriznog štaba na kojoj je usvojen predlog o ublažavanju postojećih mera zbog dobre epidemiološke situacije. Ublažavanje mera podrazumeva dozvoljeno okupljanje osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru, na otvorenom je sada dozvoljeno okupljanje do 70, a u zatvorenom do 30 osoba.

Štab za vanredne situacije RS je donio odluku da publika može prisustvovati sportskim događajima, a dodatno ublažavanje mera podrazumeva i olakšice za ugostitelje, pa tako svi ugostiteljski objekti rade do ponoći, dozvoljeno je prisustvo do 100 osoba na javnim, a do 50 na ostalim okupljanjima.

HORES: Potrebno još turističkih vaučera za odmor u Srbiji

0
Sirogojno zlatibor
Photo: iStock

Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) je preložilo Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije da se odobri dodatnih 100.000 turističkih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji

Iz udruženja HORES ističu da je odluka koju je Vlada Srbije donela o uvođenju turističkog vaučera pre nekoliko godina imala izuzetno pozitivan ekonomski uticaj na razvoj hotelijerstva i turizma, i da su vaučeri puno značili svim pružaocima turističkih usluga.

HORES takođe predlaže da se limit za subvencionisane vaučere sa sadašnjih 70.000 dinara mesečnih prihoda poveća na 90.000 dinara, što bi omogućilo da se poveća broj noćenja u hotelima i banjskim i planinskim turističkim destinacijama u Srbiji.

EU: Vreme je za popuštanje mera po pitanju putovanja

0
Koji su uslovi za putovanja ove godine
Photo: iStock

Evropska unija otvara granice za potpuno vakcinisane putnike od juna meseca, sledi popuštanje svih mera ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli

Kako prenosi agencija AFP News, očekuje se da će Evropska unija otvoriti svoje granice za potpuno vakcinisane putnike već od juna meseca. Odluka da se otvore granice donesena je zbog masovne vakcinacije širom zemalja članica EU, ali i ostalih zamalja koje nisu deo unije. Evropska komisija je odlučila da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja.

Ovakva odluka se može promeniti ukoliko dođe do nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja. Obaveza testiranja na koronavirus pre i posle dolaska ili odlazak u karantini dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere popuštati kako vakcinacija bude napredovala i ako epidemiološka situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

 

Poslednje objave

Durmitorski prsten

Via Dinarica – putovanje Balkanskim planinama koje spaja prirodu i kulturu

0
Via Dinarica je jedinstvena planinarska i pešačka ruta koja pruža jedinstveno iskustvo kroz zapadni Balkan. Proteže se od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine...