16.8 C
Belgrade
sreda, jul 9, 2025
Naslovna Blog Stranica 92

Currywurst – nemačka kobasica na britanski način

0
Currywurst – nemačka kobacica na britanski način
Photo: Pixabay/planet_fox

Nemačka kobasica sa kari kečapom, poznata kao Currywurst, predstavlja verovatno najbolju varijantu ulične hrane u Nemačkoj. Obično se kupuje u malim kisocima pod imenom imbissbude koji se nalaze na svim mestima u gradovima. Jede se uvek i svuda, gotovo uvek s nogu, i zauzima posebno mesto u srcu Nemaca

Ulični specijalitet Currywurst počinje sa kobasicom pečenom na žaru. Obično je u pitanju svinjska kobasica, kvalitetna i mesnata, često se koristi Berliner, koja podseća izgledom na hot dog. Nakon pečenja, obilno se preliva kečapom sa karijem u prahu, odakle je i dobila ime.

Tako poslužena kobasica ima vrlo karakterističan ukus koji joj daje kari preliv.  Služi se obično sa pomfritom ili hlebom. Currywurst je jedno od najpoznatijih nemačkih brzih jela i često se može naći na uličnim tezgama i restoranima brze hrane širom Nemačke, posebno u Berlinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Felicitas Then (@felicitasthen)

Prema urbanoj legendi, za popularnost ovog jela najzaslužniji su Britanci. Kažu da ona nikad ne bi nastala da oni nisu držali pod okupacijom jedan deo grada nakon Drugog svetskog rata. To je primer da, i u uslovima kakav je rat, mogu nastati neke lepe stvari.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Currywurst je nastao 1949. godine, kada je Herta Hauwer, koja je prodavala kobasice u delu grada pod britanskom upravom, napravila dogovor sa Britancima. Oni su njoj nabavljali začine i sastojke za pripremu hrane, a ona je njima nabavljala alkohol. Među kečapom i ostalim začinima se našao i kari, a stvari su onda krenule svojim tokom. Ostalo je istorija…

Pre samog serviranja se kobasica obavezno isecka na manje komade koji se jedu ili viljuškom ili prstima, tu se na stil ne obraća pažnja. Nakon vruće, ukusne i dobro začinjene kobasice se obavezno preporučuje i krigla piva, kako bi užitak bio potpun.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bad Išl – so, priroda i evropska elita

0
Bad Išl - so, priroda i evropska elita
Photo: Pixabay/Esteban62

Bad Išl je carski grad, lečilište i Evropska prestonica kulture za 2024. godinu. Simbioza arhitekture, kulture i tradicije odražava istoriju i umetničku raznolikost grada koji je svoju tradiciju izgradio na soli i turizmu, koji je započeo niko drugi nego car Franc Jozef

Idilično austrijsko odmaralište Bad Išl (Bad Ischl) najpoznatije je po činjenici da je upravo tu habsburški car Franc Jozef potpisao objavu rata protiv Srbije, koja je bila osnova za početak Prvog svetskog rata. Međutim, Bad Išl je mnogo više od toga.

Arhitektura grada je mešavina istorijskih građevina, tradicionalne alpske arhitekture i uticaja iz raznih perioda. Grad uz reku takođe se smatra rodnim mestom „Sommerfrische“, letnjeg odmora koji podrazumeva uživanje u hladnijoj klimi planina. Taj trend je započeo kada su car Franc Jozef i carica koristili to mesto za svoj odmor. Nakon njih su tu kasnije dolazili i pripadnici aristokratije, industrijski magnati i na kraju buržoazija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tsl. E. Photos (@tsl.e.photos)

Hoteli, kafane, kazina i šetališta izgrađeni su da budu novo igralište za austrijsko visoko društvo i elitu iz cele Evrope. Mnogi umetnici poput Johanesa Bramsa su izgradili svoje vile i upravo te građevine dominiraju gradom i dan danas.

Pored turizma, Bad Išl je najpoznatiji po rudnicima soli na kojima se čitava regija obogatila i po kojim je obližnji grad Salcburg dobio ime. Prva slana kupka i prvi hoteli izgrađeni su 1820-ih, kada je i zvanično započeo medicinski turizam.

U samom gradu živi nešto manje od 15.000 stanovnika, i danas je Bad Išl popularna i poznata turistička destinacija alpske regije Salckamergut. Novi program, u okviru Evropske prestonice kulture, treba da predstavi bogat kulturni program, vezu istorije i budućnosti grada.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Gradić je najbolje upoznati šetnjom, gde možete napraviti predah u nekom od lokalnih restorana. Obavezno treba probati slavne stare specijalitete iz doba Habsburške imperije,  juneću supu, Tafelspitz, odnosno kuvanu govedinu sa renom ili Kaiserschmarrn, cepkanu palačinku sa šećerom i kompotom od šljiva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Probudite sva svoja čula, Miraggio Thermal Spa Resort

0
Probudite sva svoja čula, Miraggio Thermal Spa Resort

Miraggio Thermal Spa Resort se nalazi na Halkidikiju u Grčkoj, 110 km od solunskog aerodroma. Ovaj izuzetan turistički kompleks objedinjuje lepote Halkidikija i izražajnost moderne arhitekture, stvarajući destinaciju svetske klase, kreiranu za ljubitelje fitnesa i blagostanja. Lokacija i dizajn rizorta pružaju uživanje u predivnom horizontu sve do Svete Gore, UNESCO-ove svetske baštine, kao i zadivljujući pogled na superjahte Marine Miraggio i veličanstvene borove šume Halkidikija u pozadini

Probudite sva svoja čula, Miraggio Thermal Spa Resort

Miraggio & Miraggio Club

Luksuzne sobe i apartmani sa pogledom na Egejsko more, od kojih neki imaju grejani privatni bazen nalaze se na plaži. Najprivatniji deo odmarališta koji nudi ekskluzivne pogodnosti je Miraggio Club namenjen gostima koji cene pravi luksuz, potpunu privatnost i uslugu visoke klase. Dizajnerski potpis nagrađivanog arhitekte Aspasije Taka, ističe se radom sa održivim materijalima, nameštajem po meri i modernim dezenima, a prostrane i potpuno opremljene sobe imaju grejane privatne bazene i predivan pogled na more i marinu.

Probudite sva svoja čula, Miraggio Thermal Spa Resort

Dečja planeta

“Kids’ Planet” u Mirađiju je u potpunosti dizajnirana za mlade goste, nudeći im interaktivni zabavni park sa crtanim junacima, uz dnevne emisije, park za prskanje i kafić.

Probudite sva svoja čula, Miraggio Thermal Spa Resort

Terme Mirthia

Termalni spa centar Mirthia u Mirađiju, predstavlja pravi velnes raj koji koristi prednosti prirodnih termalnih izvora Halkidikija. Ovaj najsavremeniji spa kompleks uključuje veliki bazen za talasoterapiju direktno povezan sa Egejskim morem, sa vodom koja se zagreva i održava na stabilnoj temperaturi i manji “infiniti” bazen za talasoterapiju. Prostor za hidroterapiju sadrži tri prirodna bazena sa toplom vodom i odmorište sa barom i veličanstvenim pogledom na Egejsko more. Naši iskusni spa terapeuti nude širok izbor masaža, tretmana lica i tela, a fitnes centar u Miraggio Thermal Spa Resortu je mesto sa najsavremenijom opremom za fitnes i kardio trening.

Probudite sva svoja čula, Miraggio Thermal Spa Resort

Gastronomija

Gosti mogu da biraju između osam restorana i da uživaju u internacionalnoj i mediteranskoj kuhinji sa najboljim lokalnim sastojcima, koje priprema naš glavni kuvar. Počevši od doručka pa do večere, jelovnik može da ispuni sve posebne zahteve u ishrani, uključujući veganske, bezglutenske i alergijske, sa opcijama dizajniranim posebno za decu. Pođite na kulinarski izlet kroz tradicionalnu grčku, azijsku i visoku internacionalnu kuhinju.

Probudite sva svoja čula, Miraggio Thermal Spa Resort

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Montolije – gradić posvećen knjigama

0
Montelije – gradić posvećen knjigama
Photo: Pixabay/albersHeinemann

Ovaj gradić predstavlja jedinstveno francusko naselje koje odiše posebnom književnom atmosferom. Smešten u regiji Langdok-Rusijon, blizu grada Karkason, Montolije je postalo sinonim za kulturnu riznicu i oazu za ljubitelje knjiga iz celog sveta. U gradu možda nema bankomata, ali zato ima preko 15 knjižara

Sa svojim slikovitim kamenim kućama i uskim ulicama, Montolije (Montolieu) odiše pravim francuskim šarmom i autentičnošću. Međutim, ono što ovaj gradić zaista čini posebnim jesu njegove knjižare i antikvarnice, navodi BBC.

U samom srcu naselja se nalazi preko 15 knjižara, svaka sa svojim jedinstvenim izborom knjiga. Bez obzira da li ste u potrazi za starim knjigama, retkim izdanjima ili modernom literaturom, Montolije će vas oduševiti svojom raznovrsnom ponudom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by France-Lise (@france_lise)

Osim bogate ponude knjiga, grad nudi i razne kulturne događaje i manifestacije. Tokom cele godine, tursti mogu uživati u književnim festivalima, izložbama umetnosti, radionicama i predavanjima. Ovi događaji ne samo da doprinose kulturnoj sceni Montolijea, već takođe pružaju priliku posetiocima da se upuste u dublje istraživanje lepih umetnosti.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

U naselju danas živi oko 800 stanovnika, i svi oni su se nekako pobrinuli da vreme stane, a da umetnost živi u svim svojim oblicima. U njemu vladaju još uvek ona stara vremena. Tu je pisana reč još uvek od izuzetnog značaja, pa knjige čitaju svi, od najmlađih do nastarijih.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Odlična turistička predsezona na Kvarneru

0
Kvarner logo

U januaru i februaru je na području Kvarnera ostvareno čak 80.000 turističkih dolazaka i 265.000 turističkih noćenja. Taj rezultat je ne samo bolji od prošle godine, već je bolji i od rekordne 2019. godine, poslednje dobre godine za turizam

Na Kvarneru je ostvaren novi turistički rekord, broj noćenja u januaru i februaru prestigao je i 2023. i 2019. godinu. Ukupno posmatrano, ostvareno je 265.000 noćenja i 80.000 turističkih dolazaka, što je porast od 47% u noćenjima i 43% u dolascima ako upoređujemo sa 2019. godinom.

Početak godine je odličan pokazatelj kakvi su trendovi, posebno kad je u pitanju turistička predsezona. Zahvaljujući dobroj saradnji sa svim učesnicima i partnerima, u poslednjih nekoliko godina napravljena je ponuda koja Kvarner stavlja na mapu celogodišnjih turističkih destinacija.

Najviše je bilo domaćih gostiju, zabeležen je porast od 25% dolazaka više u odnosu na 2019. godinu. Nakon njih, najviše je bilo gostiju iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Nemačke. Najviše noćenja je ostvareno u komercijalnim turističkim kapacitetima, čak 51% svih noćenja ostvareno je u hotelskom smeštaju. Najposećenije destinacije u januaru i februaru su bile Opatija, Rijeka i Mali Lošinj.

Kvarner je oduvek bila regija vrhunske gastronomije i izvrsnih vina, omiljena destinacija ljubitelja gastro doživljaja i upravo je gastronomija jedan od zaštitnih znakova regije Kvarner. Kvarner se danas može pohvaliti sa tri restorana koji su nosioci Mišlenovih zvezdica, a njih pet nosi oznaku JRE. U junu ove godine izdano je i prvo posebno izdanje Gault&Millau vodič za Kvarner u kojem je uključeno osamdesetak objekata sa područja Kvarnera.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Jedini grad na svetu sa vodopadom u svom centru

0
Jajce Bosna i Hercegovina
Photo: iStock

Jajce je jedan od najočuvanijih gradova u Bosni i Hercegovini, i kao grad sa ekstravagantnom prirodom i okolinom koju je lako zavoleti. Posebno je interesantan vodopad koji se nalazi u srcu grada, što ga čini izuzetno atraktivnom destinacijom za letnji siti brejk

Jajce je površinom mali grad, i ima svega 30.000 stanovnika, ali zato u sadržajima ne oskudeva. Ono najbolje što putnicima nudi je svakako njegova priroda. Baš zbog toga ovaj grad i jeste upisan na listu svetske baštine, kao jedinstven i autentičan brend Bosne i Hercegovine.

Grad se nalazi na ušću reke Plive u Vrbas, a u samom centru grada nalazi se predivan vodopad, mesto gde se Pliva sa 20 metara visine uliva u Vrbas. Pored nekoliko vidikovaca, vodopad se najbolje može videti sa uređenog platoa ispod slapa gde su tokom letne sezone organizovani različiti koncerti i druge manifestacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Jedna od njegovih znamenitosti je takođe tvrđava koja se nalazi na vrhu brda, sa koje se pruža predivan pogled na okolinu. Ona je jedna od najbolje očuvanih tvrđava u Bosni i Hercegovini, sa kompleksom katakombi koje se nalaze ispod nje.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Kulturna baština grada je bogata i raznovrsna. Arhitektura odražava njegovu turbulentnu prošlost, sa mešavinom arhitektonskih stilova koji su oblikovali grad kroz vekove. Tradicionalna kuhinja ovog područja takođe je posebno interesantna, sa svojim specifičnim jelima koja su deo lokalne kulture. Najpopularniji specijaliteti su svakako bosanski lonac, ćevapi, begova čorba ili burek.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Lov na veštice kao turistička atrakcija

0
Island
Photo: Pexels/Pok Rie

Ukoliko želite da doživite nešto drugačije, da upoznate mala mesta sa bogatom istorijom i impresivnim krajolikom, onda je region Strandir kao stvoren za vas. Interesantno je navesti da je u ovom udaljenom delu Islanda u 17. veku pogubljeno više od dvadeset osoba zbog bavljenja magijom

Holmavik je malo ribarsko mesto koje se “ugnjezdilo” uz veliki fjord Steingrímsfjördur. To je najveći grad u regionu i savršeno mesto za predah i planiranje avantura u Strandiru. Pored toga, to je i savršena baza za jednodnevne izlete.

Holmavik je udaljen je od Rejkjavika oko tri sata vožnje kolima. Grad turistima nudi puno sadržaja, od brojnih kampova, veselog naroda do najukusnijih restorana. Treba navesti da okolne planine pružaju beskrajne mogućnosti za planinarenje, aktivan odmor i uživanje u netaknutoj prirodi.

Turistima se posebno preporučuje jedan od najposećenijih muzeja u tom delu zemlje. Galdrasafnið, ili muzej islandskog čarobnjaštva i veštičarenja, je mesto na kom možete videti zombije kako izlaze iz grobova, kao i ostale stvari vezane za veštice i čarobnjake.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Izložba islandskog čarobnjaštva i veštičarenja kombinuje zanimljive istorijske činjenice o sumornim događajima sa lokalnim folklorom. Na dva sprata prostire se više od dvadeset različitih predmeta i replika koji posetioce vode u jedan od najmračnijih delova islandske istorije, srednjovekovni lov na veštice.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Brzi Gonzales u svetu restorana

0
Karne Garibaldi
Photo: Pexels/Los Muertos Crew

Vreme čekanja za dolazak konobara i serviranja jela u restoranu ponekad zna da bude veoma dugo, što nije slučaj sa restoranom Karne Garibaldi u Meksiku. Trebalo bi da promeni naziv u Brzi Gonzales, jer hrana stiže na sto neverovatnom brzinom!

​Restoran Karne Garibaldi poznat je po dobroj hrani i po činjenici da servira hranu gostima za svega nekoliko sekundi. Meksički brzi restoran je najpoznatiji po jelu „carne en su jugo“, a sam restoran drži Ginisov rekord za najbrže serviranje hrane na svetu.

Hranu u restoranu gost dobije za neverovatnih 13.5 sekundi! Ovaj rekord je zabeležen još 1996. godine i do sad nije još uvek oboren. Tradicionalna meksička jela koja se služe u ovom popularnom restoranu zahtevaju sate sporog kuvanja, pa su ona u suštini već gotova, odnosno spremljena. Upravo zbog toga za serviranja hrane i donošenje iz kuhinje do restoranskih stolova treba malo vremena.

Danijel Flores, vlasnik restorana, objašnjava da je sve počelo kao igra. Međutim, brzina služenja se ubrzo razvila u glavni deo njihovog restorana. Karne Garibaldi koristi jednostavnost svog jelovnika kao prednost, jer uključuje samo jedno glavno jelo, carne en su jugo, a gosti se uvek iznenade kojoj brzinom stiže hrana.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Karne Garibaldi je imao skroman početak, imao je samo četiri plastična stola postavljena na prometvoj ulici Guadalahari. Nakon popularnosti, trenurno postoji čak šest takvih restorana u zemlji, i planiraju da se prošire na Sjedinjene Države.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Aitoliko – grčka verzija Venecije

0
Aitoliko
Photo: Printscreen/youtube/Greece in Focus - Traveling with the drone

Grčka ne prestaje da iznenađuje, uvek ima nešto novo da ponudi znatiželjnim turistima o čemu govori i ova mala oaza. Za Aitoliko kažu da izgleda baš kao i Venecija što je izgledala pre invazije turista i ogromnih kruzera

Grad Aitoliko leži na ostrvu između dve lagune u zapadnoj Grčkoj. Ovo malo, gusto naseljeno ostrvo se nalazi usred mirne vode i povezano je sa kopnom mostovima dugim 30 metara.

Vodeni grad kako ga još nazivaju, nalazi se usred lagune Misolingi, započeo je kao kompleks brojnih malih ostrva koje bi lokalni ribari spajali malim drvenim mostićima, da bi Aitoliko tek 1972. godine svoj konačni oblik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greek Reporter (@greekreporter)

Jedna od najupečatljivijih karakteristika infrastrukture ostrva Aitoliko je njegova široka mreža kanala. Zbog ovih kanala ostrvo je dobilo nadimak „Mala Venecija“ zbog sličnosti s poznatim kanalima u Veneciji. Kanali Aitoliko nisu samo estetski privlačni, već služe i važnoj svrsi. Pomažu u kontroli poplava tokom jake kiše i obezbeđuju stanište za razne ribe i ptice.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Šarmantni gradić ima oko 1.500 stanovnika, uske i slikovite uličice u kojima “žive” kuće dekorisane su šarenim cvećem, koje gradu daju neki poseban izgled. Među njima se nalaze i brojne taverne koje nude delikatese kao što su dimljeni ili slani avgotaraho, grčki kavijar, koji je širom sveta poznat po svom posebnom ukusu i kvalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Pani câ Mèusa – sicilijanska praktičnost u sendviču

0
Pani câ Mèusa
Photo: iStock

U Palermu ulični prodavci hrane redovno koriste tradicionalni recepte starih baka kako bi iskoristili sve namirnice i napravili najbolje delikatese. Nekada nužda i sirotinja, danas praktičnost i samosvesnost, donose nam najukusnije sendviče kakav je i Pani câ Mèusa

Pane con la milza, ili pani câ mèusa na lokalnom sicilijanskom jeziku, doslovno se prevodi kao „hleb sa slezinom“, što je upravo ono što ovaj sendvič i jeste. On simolilizuje nekada tešku istoriju naroda koji se borio, uglavnom sa nemaštinom, na šta su Sicilijanci danas naročito ponosni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monreale (@monrealepa)

Pani câ mèusa je u osnovi neuredan i veliki sendvič. Pravi se od kravljih iznutrica, namirnica koje se ređe koriste. Iznutrice se dugo kuvaju, nakon čega se njihov ukus drastično “popravlja” prženjem na svinjskoj masti. Rezultat je neverovatan, sve je meko iznutra a prženo spolja, sočno i ukusno, pre svega utešno jelo.

Kada je spremno za posluživanje, vlažno, bogato meso-iznutrice stavljaju se na domaći hleb poznat kao vastedda. Iako sendvič ima sličnosti sa američkim klasikom poznatim kao „italijanska govedina“, za originalni se kaže da ima „više prolećan i osvežavajuć zalogaj“ nego njegov mlađi brat preko bare.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Najinteresantnije je to kako ga naručujete, kao „single“, što znači dodatak soka od limuna, ili „married“, što uključuje dodavanje lokalnih sireva. Ukoliko ga naručite, morate ga pojesti dok je još vruć, jer se kasnije bogat nadev stegne i zgusne.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Rab Hrvatska

Hrvatski Karibi na Kvarneru

0
Na severu sunčanog ostrva Rab, skrivena među borovima i zlatnim peskom, prostire se Rajska plaža u mestu Lopar – jedno od najlepših prirodnih kupališta...