13.2 C
Belgrade
četvrtak, maj 22, 2025
Naslovna Blog Stranica 182

Najbolji turistički film na svetu

0
Mostar među najlepšim malim gradovima Evrope
Photo: Pixabay/neshom

Promotivni film “Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija u svetu” Roberta Dacešina proglašen je za najbolji turistički video na svetu

Najbolji turistički film na svetu dolazi iz Bosne i Hercegovine. Video blogera i putopisca Roberta Dacešina je osvojio prvo mesto na takmičenju koje je sproveo Međunarodni komitet turističkog filma.

Osim toga što je proglašen najboljim filmom, njegov video je dobio neverovatnih 56.914 glasova iz 74 zemlje, što je najviše u istoriji ovog takmičenja. Zvanična dodela nagrada biće održana 24. novembra u Valensiji, a autor filma će na toj ceremoniji biti ambasador svoje zemlje.

Hotel sa nula zvezdica, saznajte više.

Robert Dacešin je proglašen pobednikom nakon 20 dana glasanja. Podsećamo da je autor objavio video na svoj youtube kanalu u januaru ove godine, gde je predstavio sve lepote i posebnosti svoje zemlje. Pored već poznatih, on je predstavio i one gotovo nepoznate sadržaje, kao i sva kulturno-istorijska i prirodna blaga.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nacionalni restoran Bela reka, Beograd

0
Restoran Bela reka

Krajem prošle godine Mišlenov vodič je uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju najboljih svetskih restorana. Ovo priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni ima poseban značaj, jer se među četrnaest preporučenih beogradskih restorana, našao i jedan pravi nacionalni restoran – Bela reka

Restoran Bela reka

Sve važniju „održivost“ koju omogućuje vlasnikova farma smeštena na Homolju, kao i promovisanje lokalnih proizvođača, uz afirmaciju tradicionalne srpske kuhinje, prepoznali su ne samo gastronomski stručnjaci već i ljubitelji dobre hrane i pića. Restoran Bela reka se prostire na površini od 1.000 m2 koja uz letnju baštu obezbeđuje više od 500 sedećih mesta. Shodno tome, restoran je u mogućnosti da na kvalitetan način odgovori na različite upite i tako zadovolji potrebe i najprobirljivijih gostiju.

Restoran Bela reka

Jesen na Krasu obeležavaju tradicionalne kulinarske i vinske manifestacije, saznajte više.

Obilje svežih namirnica koje su proizvedene i gajene lokalno i u kontrolisanim uslovima, čini da jelovnik restorana Bela reka deluje zaista impresivno. Tradicionalna jela spremljena su na autentičan način i servirana po svim standardima moderne kuhinje, a ako na to dodamo bogatu kartu domaćih vina i rakija, možemo da kažemo da doručak, ručak ili večera u toploj atmosferi Bele reke predstavljaju izuzetan doživljaj i afirmišu srpsku kuhinju na najbolji način. Uostalom, ako do sada niste imali priliku da se uverite u sve ovo, slike u nastavku će vam reći više od hiljadu reči. A onda, pravac Bela reka i prijatno!

Tekst: Petar Vušurović

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Čarolija ukusa Šaleške doline

0

Posetite seoska turistička domaćinstva, otkrijte male proizvođače ukusnih specijaliteta i uživajte uz izvrsnu hranu i piće koji su proizvedeni na ekološki, tradicionalan i uvek autentičan način. Upoznajte najbolje

U ruralnom području Šaleške doline, osim karakterističkih lokalnih jela od domaćih sastojaka, izvrsnog povrća, dobrog mesa, mleka i mlečnih proizvoda i meda, očekuju vas mnogobrojni specijaliteti. Uz jelo dolaze sokovi, alkoholna pića, vino i poslednje, ali ne manje važno, pivo različitih ukusa iz kraft pivovara. Oprobajte čari sela!

Ako želite da pobegnete u usamljeni kutak u prirodi, odmorite se i dobro jedete, morate posetiti turističko seosko domaćinstvo Apat koje nudi jedinstvenu seosku hranu pripremljenu po porodičnim receptima. Ljubitelji jednostavne i vrhunski pripremljene hrane iz peći za hleb, ne smeju propustiti posetu turističkom seoskom domaćinstvu Karničnik, poznatom po uzgoju autohtonog krškopoljskog praščića, čije meso inspiriše gurmane. Oni pak koji vole sportske aktivnosti, igru, ukusan obrok, opuštanje uz pogled i dobar san na seoskom vazduhu ne bi trebalo da propuste seosko domaćinstvo Tuševo, poznato po domaćoj jabukovači i supi od gljiva koju poslužuju uz domaći hleb i heljdine žgance.

Što se tiče pića, dobri poznavaoci kraft piva uživaće u pivovari Skubeer koja danas proizvodi različita indian pale ale, pale ale i stout piva, a na farmi Pr’ Krajn’k pored izuzetnog svetlog i tamnog piva, ponuda je zaokružena destilerijom viskija, džina i domaćih žestokih pića. U Špančevoj zidanici predstaviće vam tradicionalne vinske podrume i ponuditi unikatno vino od autohtonog belog grožđa ranfol, hladna jela i specijalitet – vinski hleb. Vina jedine ženske vinarke u regiji, koja je prva na tom području razvila roze penušavac, možete degustirati u vinariji Primožič, a u dvorištu vinskog podruma Kugler oduševiće vas vinska bačva koja sadrži 8.345 litara vina i u koju može da stane čak osam osoba. Kuglerovi će vam nakon toga natočiti svoj sovinjon, šardone, žuti muškat, laški rizling ili neko drugo vino.

Ako želite da probate špagete sa paradajzom, fusile sa spanaćem ili heljdine široke rezance, ne morate da idete čak do Italije. Tu su lokalne, prirodno osušene domaće testenine od jaja, Šili testenine koje ne sadrže boje i konzervanse. Stočarska farma Napotnik, u kojoj se već generacijama uzgajaju krave mlekarice, poslednjih deset godina proizvodi i sireve, a možete odabrati kajmak, razne jogurte, pavlake i namaze sa ukusnim začinskim biljem. Ako na odmoru želite korpu sveže salate ili specijalitete iz seoske zimnice posetite farmu Imperl, dok je eko-farma Potočnik-Poprask poznata po prekrasnim i ukusnim kolačima. Pozvani ste takođe, na degustaciju meda i napitaka od meda na farmi sa najdužom tradicijom u Šaleškoj dolini. Među proizvodima Pčelarstva Čanč nalaze se medovina, kremasti med, apimix, cvetni prah, medeno saće, rakija od meda i voštani proizvodi izrađeni od prirodnih materijala. Posle svega, ako se želite malo zaustaviti, na Ekološkoj farmi Kozman sa zadovoljstvom će vas smestiti u jednu od drvenih glamping kućica. Pored sjajnog pogleda ponudiće vam zdrave proizvode – speltino, pšenično, heljdino ili raženo hlebno pecivo bez kvasca, kao i marmelade, sokove i druge domaće specijalitete.

E-kartica iskustava

Da li želite da vaše putovanje bude još zanimljivije, opuštenije i isplativije? Odaberite svoju tematsku turističku e-karticu. Svaka od kartica uključuje tri različita iskustva, koja su sastavljena po principu: doživljaj na Velenjskom jezeru + lokalna atrakcija + predložena turistička ruta. Kartica važi za jednu osobu osobu i može se iskoristiti kod partnera koji učestvuju na destinaciji.

Za detaljnije informacije pogledajte https://shop.visitsaleska.si/

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Filu ‘e ferru, tajna italijanska vatrena voda

0
Filu 'e ferru rakija casa
Photo: Unsplash/Connie Perez

Ovo piće ima duboke korene u italijanskoj tradiciji. Filu ‘e ferru je providno, super jako piće koje se još uvek proizvodi u mnogim domaćinstvima na Sardiniji. Prozvodi se za uglavnom sopstvene potrebe, za potrebe “druženja” sa komšijama

Filu ‘e ferru, u prevodu „gvozdena žica”, je tipično je alkoholno piće Sardinije. Poznato je kao prava italijanska vatrena voda, jer je potpuno providno, ali sa preko 40% alkohola u sebi. Savršeno je za „cumbidare“, to jest za pozivanje na piće, i sastavni je deo bontona sardinijskog gostoprimstva. Filu ‘e ferru se obično pije na samom kraju svečanosti, nakon obilnog obroka, jer olakšava probavu i ohrabruje duh.

Vekovima je ovo piće upotrebljavano kao lek protiv svih bolesti, raširili su ga monasi koji su prenosili tajnu destilacije kroz istoriju i prostore. Međutim, kad je 1874. godine vlada zabranila domaću destilaciju u komercijalne svrhe, mali proizvođači su došli na jednu interesantnu ideju. Odlučili su da filu ‘e ferru proizvode bez saglasnosti vlasti i mimo zakona. Ilegalno.

Tajna italijanska vatrena voda

Naziv ovog pića potiče iz tog razdoblja i potiče iz metode koja se koristila tokom „doba zabrane“, kad su se krile destilerije.  Posude s destilatom i kotlovi za njegovu pripremu bili su skriveni pod zemljom na najskrovitijim mestima sela. Flaše su bile sakrivane u budevama koje su bile zakopavane u zemlju. Često su bile vezivane žicama kako bu se znalo gde su zakopane, i na tim mestima su virile žice iz zemlje koje su označavale skrivenu lokaciju.

Za proizvodnju filu ‘e ferru koriste se odabrane vrste grožđa, vernaccia i cannonau, a rezultat je prefinjeni destilat koji odležava u hrastovim bačvama. Interesantno je navesti da se u destilaciji koristi vino, a ne komina od grožđa. Filu ‘e ferru je opisan kao providna, sjajna rakija, širokog, proporcionalnog i postojanog ukusa, koja u sebi sadrži i arome cveća, voća i začina.

Gde se jede najbolja hrana na svetu, saznajte više.

Ovo „odmetničko“ piće se još uvek pravi u selima i ruralnim krajevima, a danas su stvari manje rizične nego ranije. Mnogi Italijani kod kuće prave vino i razne vrste pića, a vlasti više ne kucaju ljudima na vrata osim ako nisu pokrenuli masovnu proizvodnju.

Filu ‘e ferru je vatreno piće kao što su vatreni i stanovnici Sardinije koji ga i dalje prave kod kuće, baš kao i njihovi preci, držeći se tradicije. Oni čvrsto veruju da se može piti kao čista voda, i imaju ključnu ulogu u očuvanju svog alkoholnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar

0
Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

Hotel Grand Koper svojim dizajnerskim imidžom oduševljava od prošle godine, kada je zasijao u potpuno novom izgledu. Zgradu hotela koja od 1952. godine krasi koparsku promenadu, projektovao je slovenački arhitekta Edo Mihevc, a u procesu renovacije učestvovali su AKSL arhitekti i industrijski dizajner David Tavčar. U opremi i sitnom hotelskom inventaru nalaze se likovi morskih bića – rakova, jastoga, hobotnica i morskih zvezda, kao i motiv koze po kojoj je grad Kopar dobio ime još u rimsko doba

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

GRAND lokacija

Izvrsna lokacija hotela Grand Koper će vas očarati. U istom danu možete da uživate ​​u vožnji biciklističkom stazom uz obalu mora do ribarskog gradića Izole, te u šopingu i aperitivu u samo petnaestak minuta vožnje udaljenom centru Trsta. Ako želite da istražite istarsko zaleđe, posetite selo Koštabona i vinsku fontanu Marezige.

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

Gurmansko maženje od jutra do večeri

Grand Koper Hotel je sinonim za „Dolce vita“ stil života. Taj osećaj će vas preplaviti u hotelskom restoranu CAPRA, piceriji CAPRIZZA i lounge baru CARLO. Ukusne bruskete na italijanski način, domaća testenina s tartufima i škampima, hobotnice i umetnički deserti, jela su koja će vas oduševiti. Uz to, počastite se čašom domaćeg vina ili izvrsnog Koparskog piva.

www.grandkoper.com |hotel@grandkoper.com 

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

Veštačko meso odlazi u zaborav?

0
Veštačko meso odlazi u zaborav vege vegan
Photo: Unsplash/LikeMeat

Prošlo je otprilike pola decenije otkako je izraz „meso biljnog porekla“ postao deo globalnog leksikona hrane. Mešavina proteina graška, pasulja, sokova od cvekle i ostalih tajanstvenih „prirodnih ukusa“ postala je normalna pojava u gastronomskom krajoliku. Međutim, sve je manje takvih proizvoda u prodaji, a kompanije koje prave zamenu za meso polako otpuštaju radnike i smanjuju svoje proizvodne kapacitete. Šta se dešava?

Svi smo svedoci kako globalni trendovi opstaju i propadaju. Takav je i trend zamenskog mesa, osnosno mesa koje se pravi od biljnih namirnica. Da ćemo biti svedoci kako veštačko meso odlazi u zaborav, i da li će dobra stara svinjetina ili junetina ponovo biti u modi?

Postoje dve vrste veštačkog ili zamenskog mesa. “Biljno” meso se pravi od povrća. Proizvođači takvog mesa “oponašaju” izgled, ukus i teksturu mesa sojom, graškom i ostalim sastojcima na biljnoj bazi. Sa druge strane, „veštačko“ meso se pravi u laboratorijama, gde naučnici rade na proizvodnji tkiva mesa. I jedan i drugi način proizvodnje su se za sada pokazali kao neodrživi.

Meso kultivisano u laboratorijama je još uvek daleko od masovne upotrebe, izuzetno je zahtevno i skupo za proizvodnju. Za sada će takvo meso i dalje biti daleko od nas, i ostaće na nivou laboratorije.

Meso pravljeno od povrća je postalo popularno jer je zabeležen sve masovniji vegetarijanski ili veganski način ishrane globalno. Međutim, takvo “lažno” meso je takođe skupo za proizvodnju, a i tržište nije zadovoljno krajnjim prozvodom. Ukus nije isti, a zašto bi se pravilo nešto da podseća na meso, ako ukus nije bar prilbližan?

Vegetarijanci ili vegani radije pribegavaju brojnim biljnim alternativama, kao što su pasulj ili sočivo. Takva hrana ne sadrži meso ili životinjske proizvode, a i ne zahteva komplikovanu industrijsku preradu kako bi se dobilo lažno meso.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yusuke Nakamura (@ynakamurahi)

Činjenica je da su se vegetarijanci sasvim dobro snalazili i bez lažnog mesa pre nego što su se pojavile brojne kompanije koje nude spas. Njima u osnovi i ne treba dodavanje skupih alternativnih prerađenih proteina ​​u ishranu u formi lažnog mesa. Kome je onda namenjeno takvo meso?

Fleksitarijanstvo, moda ili potreba?

Vegetarijanci i vegani nikada nisu bili ciljani kupci takvih proizvoda. Oni postoje kako bi zadovoljili fleksitarijance, ljude koji imaju naviku da jedu meso i žude za ukusom, ali žele da smanje unos takve hrane. Fleksitarijanstvo je novi način ishrane, hrana je bazirana primarno na namirnicama biljnog porekla uz povremeno dodavanja mesa i ribe u jelovnik.

Gde se jede najbolja hrana na svetu, saznajte više.

Po svemu sudeći, ovaj globalni trend i nije naročito zaživeo, imajući u vidu da je prisutan već nekoliko godina. Svako jede ono što je do sada jeo, a restorani imaju u svojim ponudama hranu kao do sada, namenjenu i jednim i drugim gostima. Upravo zbog toga zamensko meso nije našlo svoje mesto u svetu, a niko ne želi da troši svoja sredstva na navike koje nisu još uvek razvili.

U svetu koji se nalazi u krizi bilo kakvo eksperimetisanje nije potrebno. Sada sve kompanije idu na sigurno, štedeći sve resurse kako bi preživeli teška vremena. Veštačko ili biljno meso svakako neće biti zaboravljeno, moraće samo da sačeka neka srećnija vremena.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Martinovanje u Starom Velenju na Starom trgu

0

Petak, 11. novembar u vremenu od 11:11 do 11:11 uveče

Degustacija vina iz slovenačkih vinogradarskih krajeva i jesenja kulinarska pratnja.

U petak, 11. novembra, od 11.11 do 23.11, na Starom trgu u Starom Velenju održaće se Martinovanje na otvorenom uz degustaciju vina slovenačkih vinara u organizaciji Zavoda za turizam Šaleške doline.

Martinovanje je posebna počast dobrom vinu. To je dan kada se mošt pretvara u vino, pa vas pozivamo na degustaciju u predivnoj atmosferi Starog Velenja. Svoja vina predstaviće nekoliko vinara iz raznih vinorodnih regiona Slovenije. Pored degustacije vina, očekuje se i degustacija jesenjih i martinskih delikatesa, muzička pratnja i prijatna atmosfera.

Za vinogradare i ostale ljubitelje plemenite kapljice, naredni dani biće u znaku njihovog centralnog praznika – Martinja. U svim vinogradarskim sredinama ovo je važno vreme kada se po starim pravilima mošt pretvara u vino. Martinovo predstavlja simboličan završetak vinogradarskog truda u vinogradu i namenjeno je predstavljanju vinogradara, vinara i njihovog mošta i mladih vina. Za sve one koji žive isključivo od grožđa i vina, ovo je najveći praznik u godini. Praznuje se svake godine 11. novembra, na praznik Svetog Martina. Ne samo u vinogradarskim krajevima, već i u drugim krajevima Slovenije, razna udruženja a posebno ugostitelji obeležavaju praznik Sv. Martina, organizovanjem raznih društvenih, etnoloških i sportskih događaja.

Manifestacija se organizuje uz poštovanje životne sredine. Mole se posetioci da na manifestaciju dođu pešice, biciklom ili besplatnim gradskim autobuskim prevozom. Podstičemo lokalno. Ukazujemo na pažljivo odvajanje otpada i podstičemo upotrebu povratne i biorazgradive ambalaže.

Svi zainteresovani vinari neka pišu na mejl adresu turizem@velenje.si.

PRIJAVNI FORMULAR

MARTINOV VIKEND ZA DVE OSOBE

Uživajte u degustacijama vina i doživljajima uz plesno veče i ugođaje u privatnoj sauni i kulinarske čarolije

Proslavite festival vina uz plesne korake i birana jela. Kada sveti Martin počne da pravi vino od šire, pravo je vreme da nazdravimo svemu što nam je zaista važno u životu. Obradujte svoju najdražu osobu dvodnevnim doživljajima u Šaleškoj dolini.

Sve počinje već prvog popodneva na Starom trgu u Starom Velenju ispod Velenjske tvrđave i nedaleko od vašeg hotela Paka****, gde se na Martinov petak održava gradska degustacija vina. Zavrtite se u igri na Martinovom plesu. Za večeru uživajajte u kulinarskom zadovoljstvu u hotelskom restoranu, gde vas očekuje Martinova specijalna večera.

Preporučujemo:

Uveče ili posle doručka možete otići na opuštajuće iskustvo privatne saune u hotelu Paka****, gde Vam nudimo 20% popusta na rezervaciju. Nakon ručka, Martinov vikend možete obogatiti i seoskim vinskim doživljajima na Vinskom turističkom putu u Šmartnom ob Paki. Za informacije o dodatnim iskustvima pošaljite upit.

TRAJANJE:

2 dana, 1 noć

PROCEDURA:

Po dogovoru

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Najbolji bar na svetu za 2022. godinu

0
Koktel-bar
Photo: Unsplash/ Louis Hansel

Na vrhu nove liste World’s 50 Best Bars se po prvi put ne nalaze barovi iz Londona i Njujorka, kao što smo već navikli. Najbolji bar za ovu godinu nam dolazi iz Barselone. Španija je odlučila da pokaže svetu svoje umeće 

Najbolji bar na svetu za 2022. godinu je Paradiso iz Barselone. Ovaj bar je od prošle godine sa trećeg mesta napredovao došavši na prvo, a pored njega se na listi nalazi još devet barova iz Barselone čime je zvanično potvrđeno da je ovaj grad dom najboljih barova na svetu.

U Paradiso baru se ne služe pića na uobičajen način i nemaju ukus kao u ostalim barovima. Ovde se eksperimentiše i stalno menja koncept. Ovogodišnja tema i inspiracija pronađena je u evoluciji čovečanstva. U baru se služi potpuno novih petnaest koktela od kojih svaki ima jedinstveno ime. Jedan od konktela, Fleming, je na primer posvećen osobi zaduženoj za otkriće penicilina. Interesantan je i koktel On Fire, koji sadrži dimljeno mleko sa burbonom, šerijem, tahinijem i batatom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paradiso (@paradiso_barcelona)

Osim Paradiso bara, na listi najboljih se nalazi još devet barova iz Barselone. Međutim, na listi se nalazi još četiri iz Španije, što ovu zemlju postavlja na sam vrh po broju najboljih barova.

Gde se jede najbolja hrana na svetu, saznajte više.

Lista najboljih barova na svetu je napravljena na osnovu glasova barmena i vlasnika barova, kritičara i stručnjaka za miksologiju. Ukupno je 650 ugostiteljskih stručnjaka dalo svoj sud o tome koji su to najbolji barovi na svetu. Celu listu možete pronaći na zvaničnoj internet stranici.

Najboljih deset barova na svetu za 2022. godinu:

  1. Paradiso, Barselona
  2. Tayēr + Elementary, London
  3. Sips, Barselona
  4. Licorería Limantour, Meksiko Siti
  5. Little Red Door, Pariz
  6. Double Chicken Please, Njujork
  7. Two Schmucks, Barselona
  8. The Connaught Bar, London
  9. Katana Kitten, Njujork
  10. Alquímico, Kartagena

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najpristupačnija skijališta u regionu

0
Skijanje
Photo: Pixabay/Przeglądaj

Oktobar mesec je period godine kad se tradicionalno pripremamo za zimu. Dok se negde priprema zimnica i ogrev, na drugim mestima se priprema za predstojeću ski sezonu. Pakuju se skije, proveravaju vezovi i ostala oprema, što podrazumeva dobru i temeljnu pripremu koja ume da bude skupa, posebno ako se računaju svi troškovi. Koja skijališta u regionu nude najbolje uslove za zimski odmor?

Medijska kuća Euronews je objavila listu koja su to najpristupačnija skijališta u regionu. Skijanje je skup sport i zahteva dobru pripremu što se možda i najviše odnosi na finansijski deo organizacije.

Euronews navodi da će zimski odmori verovatno biti još skuplji ove godine jer ski centri i odmarališta podižu cene kako bi se nosili s rastućim cenama struje i gasa. Međutim, postoje još uvek destinacije koje nude dobar i kvalitetan zimski odmor bez dodatnog opterećenja kućnog budžeta, a nalaze se u regionu.

Borovec, Bugarska

Borovec je najstarije skijalište u Bugarskoj, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.300 metara u planinama Rila. Većina staza ukupne dužine 58 kilometara su odgovarajuće za početnike i srednje napredne skijaše. Mesto je poznato po brojnim kafićima i barovima, a i Sofija je udaljena oko 50 kilometara. Dnevna skijaška karta košta oko 35 evra.

 Jahorina, Bosna i Hercegovina

Jahorina je jedna od nalepših planina u dinarskom sistemu. Uređene staze za skijanje, sankanje, brojni ski-liftovi i hoteli sa bogatim sadržajem privlače turiste iz regiona, ali i ljubitelje prirode i skijanja iz ostalih krajeva Evrope i sveta. Najviši vrh Jahorine nalazi se na nadmorskoj visini od 1.916 metara, odakle se pruža predivan pogled. Dnevna karta košta oko 35 evra.

Vogel, Slovenija

Vogel gleda na prelepo Bohinjsko jezero u nacionalnom parku Triglav. Ima samo 16 kilometara skijaških staza, ali teren bez drveća, kog ima dosta, znači da postoji mnogo neobeleženih staza za istraživanje. Vrh se nalazi na visinama do 1800 metara i dobra skijaška sezona je obično zagarantovana do aprila meseca. Dnevna karta košta oko 33 evra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogel (@vogelskicenter)

Dinan, mala i slikovita Belgija, saznajte više.

Pojana Brašov, Rumunija

Pojana Brašov je najpopularnije skijalište u Rumuniji, čije ime u prevodu znači „sunčani proplanak“. Nalazi se duboko u srcu transilvanijskih Karpata, okruženo je gustim šumama i visokim vrhovima. Osim u dobrim stazama za skijanje, ovde možete uživati i u brojnim kulturno-istorijskim sadržajima. Upravo tu se nalazi čuveni dvorac koji je bio inspiracija Brama Stokera da napiše Drakulu. Dnevna karta za skijanje košta oko 33 evra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Poiana Brasov (@poianabv)

Jasna, Slovačka

Jasna je najveće odmaralište u Slovačkoj i ima 50 kilometara skijaških staza. Međutim, ovaj zimski centar je najprivlačniji zbog neobeleženih i „divljih“ staza staza koje prolaze kroz drveće s obe strane planine. Jasna je malo skuplja od ostalih ski centara na ovom popisu, najviše zbog toga što je namenjena porofesionalnim skijašima. Dnevna karta košta oko 49 evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nema more, ali ima 4.000 ostrva

0
Nema more ali ima 4.000 ostrva laos vijetnam
Photo: Pixabay/ThuyHaBich

Laos je poznat kao zemlja sa izuzetno bogatim prirodnim bogatstvima. Sam položaj države obezbedio je najlepše pejzaže sa najlepšim bojama, pa ne čudi činjenica da ova zemlja privlači veliki broj turista svake godine. Međutim, posebno je interesantno to što Laos ima dosta ostrva, a nema more

Laos je azijska zemlja koja nema more, ali ima više od 4.000 ostrva. Sa svih strana je okružena kopnom, a Vijetnam je nekako bezobzirno svojim položajem blokirao izlaz na more. On se prostire od severa do juga, tačno toliko da osujeti sve planove za letnji odmor stanovnicima Laosa. Međutim, Laos ima nešto drugo na samom jugu zemlje uz granicu sa Kambodžom.

Laos ima reku Mekong. U tom delu zemlje se Mekong grana na desetine manjih reka, prilikom čega se stvara mnoštvo rečnih ostrva, arhipelag od kog zastaje dah. Obale reka su prekrivene palmama i bujnom vegetacijom, a društvo im prave lepe drvene kućice. Tu su i brojne peščane plaže prepune dece i meštana.

Ovde ima više od 4.000 ostrva koja su savršena za turiste koji žele da se opuste na slikovitoj lokaciji gde još uvek nema masovnog turizma. Četiri glavna ostrva koja treba obavezno posetiti su Don Khong, Don Som, Don Det i Don Khon.

Ostrva su dom brojnim netaknutim plažama, hramovima i kulturno-istorijskim sadržajima. Interesantan životinjski svet, biciklističke staze i plutajući restorani čine zanimljiv i raznovrstan itinerer za posetioce. Posebno treba izdvojiti Khone Phapheng, najširi vodopad na svetu, širok skoro 11 kilometara. Laos je samo potvrdio koliko je priroda moćna i maštovita. U srcu kontinentalnog dela Indokineskog poluostrva je stvorila najlepše rečne pejzaže i krajolik kao iz bajke.

Osmo svetsko čudo, nestvarna priroda Čilea, saznajte više.

I na samom kraju, svi se pitaju da li ima baš tačno 4.000 ostrva? Dakle, da budemo potpuno iskreni, ako se svaki komad zemlje od 30 centimetara računa kao ostrvo, onda da. U realnosti tu postoje zapravo samo tri ostrva na kojima žive ljudi, gde postoji neka infrastruktura. Međutim, to ne umanjuje lepotu Laosa, ova zemlja je sve ono što i zamišljamo kad su u pitanje egzotične i daleke destinacije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Pasoš ptrljag kofer

Nova pravila za ulazak u EU: Šta to znači za državljane...

0
Evropska unija uvodi značajne promene u režimu ulaska putnika iz zemalja van EU, uključujući i Srbiju. Savet EU i Evropski parlament usvojili su privremeni...