24.7 C
Belgrade
sreda, avgust 6, 2025
Naslovna Blog Stranica 183

Lago di Rešia, crkveni toranj usred jezera

0
Lago di Rešia, crkveni toranj usred jezera
Photo: Pexels/Pixabay

Italija, naročito kontinentalni delovi koji se graniče sa Švajcarskom i Austrijom, bez dileme pružaju neverovatan doživljaj koji svako putovanje pretvara u nezaboravno iskustvo. Jedan od takvih delova ove divne zemlje jeste i dolina Venosta

Simbol doline Venosta je prilično fascinantan, i podeća na bajku. U pitanju je crkveni toranj koji se nalazi usred jezera, koji izranja iz čistih voda Lago di Rešia jezera.

Lago di Rešia (Lago di Resia) je veštačko jezero koje se nalazi u regiji Južnog Tirola, smešteno u dolini Venosta na granici sa Švajcrskom i Austrijom. Ovo jezero nudi sadržaje u svim godišnjim dobima, i nudi uvek različit pejzaž na nadmorskoj visini od 1.500 metara.

Jezero se prostire na oko 6.6 kilometara kvadratnih, i ono što Lago di Rešiu izdvaja od ostalih veštačkih jezera jeste nesvakidašnji toranj koji izvire iznad same površine vode. Crkva Sveta Katarina i toranj datiraju iz 1357. godine, i potpoljeni su prilikom izgradnje brane početkom pedesetih godina prošlog veka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marika A. (@frecklesgram87)

Jezero je nastalo 1950. godine, kada je teren poplavljen zbog izgradnje brane. Tom prilikom su takođe potopljena i dva susedna sela Kuron Venosta i Rešia, kada su potopljene sve zgrade i kuće. Novo naselje je izgrađeno je na višem delu zemlje iznad jezera i danas u njemu živi oko 2.000 stanovnika.

Area Sakra, grad mačaka.

Lago di Rešia i dolina Venosta su posebno atraktivni tokom zimskog perioda dok je jezero prekriveno ledom. Tada posetioci mogu da prepešače preko jezera do samog tornja crkve. Prema legendi, zimi se zbog jakih vetrova čuju zvona sa tornja, što meštani tumače kao najavu smrti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Lineburg, srednjovekovni šarm i boemski nemački duh

0

Bez obzira da li tražite avanturu ili želite opuštajući odmor koji vam može obezbediti uživanje u raznim aktivnostima na otvorenom, ovaj grad to sve ima, i još više od toga. On nudi najbolje od oba sveta, modernog i tradicionalnog, i to radi na najbolji način

Lineburg (Lüneburg) je grad u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija, i nalazi se oko 50 kilometara jugoistočno od Hamburga. Istorijski trgovački grad, član nekadašnjeg Hanzeatskog saveza je izgrađen na soli, idilično smestivši se nedaleko od reke Labe koja je i definisala njegovu sudbinu. U njemu na divan način koegzistira srednjovekovni šarm i boemski nemački duh.

U gradu živi oko 80.000 stanovnika, kad ima turista taj broj na dnevnom nivou prelazi čak i 100.000. Hanzeatski savez je u drevnim vremenima bio moćna trgovačka sila, pa se i danas u gradu vidi koliko su njihovi stanovnici bili nakada bogati i moćni.

Ovaj grad ima istoriju staru preko 1.000 godina i bez sumnje je jedan od najlepših gradova u severnoj Nemačkoj. Preživeo je Drugi svetski rat i ostao je gotovo netaknut, zadržavajući svoj šarmantni srednjovekovni karakter.

So i muzej na otvorenom

Kuda god da odu, turisti mogu da osete bogatu istoriju Lineburga, koja se svojom proizvodnjom soli popela na jedno od najvažnijih mesta u zemlji. Bogatstvo i slavu je stekao upravo eksploatacijom soli, pa je jedna od najvećih atrakcija Muzej soli.

U drugoj polovini dvadesetog veka uložen je značajan trud da se obnove i zaštite stara zdanja i fasade. Danas zbog toga veći deo Lineburga zaista izgleda kao muzej na otvorenom. Od ostalih interesantnih sadržaja treba izdvojiti gradsku kuću Rathaus sa fontanom Lunabrunnen, staru apoteku iz 16. veka, oružarnicu Glockenhaus, kao i ostale zgrade u staroj gradskoj luci, kojom gospodari čuveni srednjovekovni drveni kran.

Area Sakra, grad mačaka.

Nekadašnji rudnik soli, brdo Kalkberg, danas je prirodni rezervat, i na njemu se nalazi odličan vidikovac i savršeno mesto za boravak u prirodi. Gradske vlasti su sa posebnom pažnjom „neutralisale“ ljudsko delovanje na okolinu, pa je iskustvo boravka u prirodi zaista autentično.

Lineburg je takođe i univerzitetski grad sa mladalačkim duhom, gde je uživanje u šopingu posebna stvar. Glavni trgovinski i modni lanci su smešteni u starim šarmantim zdanjima, pa je zadovoljstvo dvostruko. Ovde se spajaju i trgovina i čas istorije u zajedničku avanturu.

Do Linberga se brzo i lako stiže, i postoje brojni organizovani izleti i turističke ture. Ukoliko se nađete u Hamburgu, prava šteta bi bila da ga ne posetite, grad je idealan za jednodnevni izlet.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednja prava divljina Evrope

0
Balkanski Alpi
Photo: iStock

Peak of the Balkans Trail se proteže 192 kilometara, povezuje tri teritorije i prolazi kroz neke od najmanje istraženih krajolika kontinenta

Poslednja prava divljina Evrope se nalazi u našem regionu. Za razliku od poznatijih evropskih planinskih destinacija, ovde nema ni hotela ni žičara. Umesto toga, sveobuhvatno okruženje izazva zapanjujući osećaj izolovanosti. Ovaj deo sveta je nekako izbegao pažnju ostatka sveta.

Protežući se od Albanije, preko Kosova do Crne Gore, ovaj deo sveta je poznat kao Balkanski Alpi, ili Prokletije. Ovaj planinski venac se proteže na oko 650 kilometara dužine, i obuhvata površinu od oko 3.500 kilometara kvadratnih.

Najviši vrh je Jezerski vrh sa 2.694 metara nadmorske visine, a teritorija koju obuhvata ovaj planinski masiv se prostire na teritorijama Srbije, Crne Gore i Albanije, čineći i prirodnu granicu između ovih država.

Peak of the Balkans Trail

Kako bi se obezbedio opstanak naroda i prihod za lokalno stanovništvo, zaustavilo napuštanje izolovanog planinskog područja, napravljena je staza koja povezuje i približava regione. Ovaj turistički sadržaj je u poslednjim godinama privukao pažnju svetskih putnika, bilo da su u pitanju avanturisti ili zaljubljenici u prirodu.

Peak of the Balkans Trail, odnosno “Vrhovi Balkana” je poseban i atraktivan sadržaj koji promoviše ove destinacije za planinski turizam. Razvojem transnacionalne pešačke staze, jedne od retkih takve vrste u svetu, postavljena je zajednička baza za dalji razvoj turizma.

Area Sakra, grad mačaka.

Transnacionalna staza vodi kroz jednu od najudaljenih i divljih planinskih regija zapadnog Balkana. Koristeći pastirske i pešačke puteve, staza vijuga kroz visoke planinske predele do čak 2.300 metara nadmorske visine. Staza prolazi kroz planinski krajolik čija lepota oduzima dah, od zelenih dolina do kristalno čistih planinskih jezera, slapova, reka, do udaljenih slikovitih planinskih sela u kojim kao da je vreme stalo.

Peak of the Balkans Trail je zaista poslednja prava divljina Evrope. To je skriveno blago, atraktivno i za ljubitelje prirode i za ljubitelje aktivnog odmora. Do pre dvadesetak godina regija je bila gotovo nedostupna za turiste, što čini autentičnim kulturnim iskustvom i avanturom pešačenje preko tri teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Istra ponovo u fokusu Forbsa

0
Motovun, posebna i romantična Istra
Photo: iStock

Poznati američki magazin Forbs je u svom izdanju predstavio Istru kao jednu od destinacija koje se obavezno moraju posetiti. Ovog puta je magazin posvetio pažnju gastronomiji ovog hrvatskog poluostrva

Istra se ponovo u našla fokusu poznatog Forbsa. Glavna tema reportaže je ovog puta bila gastronomija. Magazin je sa posebnom pažnjom hvalio Istru kao jednu od omiljenih gourmet destinacija u ovom delu sveta.

Forbs je u svom onliajn izdanju objavio članak o čuvenoj istarskoj gastronomiji. U njemu novinarka promoviše lokalne specijalitete i restorane. Istra je najoznatija, navodi magazin, po tartufima, maslinovom ulju, vinu, siru i svežoj ribi.

Istra je zbog svog položaja uvek spajala mediteranski sa kontinentalnim delom zemlje. Upravo u tom „braku“ spojili su se na najbolji način suprotne kulture i uticaji, na čemu se i bazira raznolikost i bogatstvo gastronomske ponude ovog poluostrva.

U članku je novinarka pomenula restorane koje je posetila tokom 2022. godine, a među 10 najboljih našao se novigradski Damir i Ornella. Novinarka posebno hvali kvalitetnu hranu kojom restoran privlači goste bez obzira što nema otvorenu terasu sa pogledom na more.

Treba navesti da je Udruženje turističkih novinara Italije dodelilo Istri Best Food & Wine Destination 2022 nagradu na sajmu turizma u Riminiju. Ovo priznanje još jednom potvrđuje da se Istra zbog klimatskih uslova, lepog krajolika, izuzetnih vina i delikatesa nalazi među najboljim svetskim destinacijama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Počinje prijavljivanje za vaučere za odmor u Srbiji

0
Sirogojno zlatibor
Photo: iStock

Na šalterima pošta širom Srbije počinje prijavljivanje zainteresovanih građana za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji

Zvanično prijavljivanje za vaučere za odmor u Srbiji počinje danas! Kroz podsticajne mere, Vlada Republike Srbije je za srpski turizam obezbedila novih 100.000 vaučera u iznosu od 5.000 dinara.

Svi vaučeri se mogu iskoristiti za odmor na domaćim destinacijama sa više od 3.000 ugostiteljskih objekata u ponudi. Građani koji žele da se informišu oko uslova za prijavljivanje mogu to uraditi pozivanjem Kontakt centra Pošte Srbije na broj 0700 100 300.

Area Sakra, grad mačaka.

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica. Pravo imaju i zaposlena lica sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi i nosioci poljoprivrednih gazdinstava. Korisnici vaučera po prvi put mogu biti i lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju.

Vaučeri se mogu koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera.

Najtraženije destinacije do sada su bile Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska Banja, Gornja Trepča, Divčibare, Kopaonik, Banja Vrujci i Banja Koviljača.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Antalija – putevima čuda

0

Nekada je to bila drevna Likija, smeštena između Sredozemnog mora i planina Taurus kojom su dominirali slobodni gradovi Side, Mira, Patara i Ksantos, a danas se nalazi u sastavu Turske, u oblasti Antalija i Mugla. U ovim predelima živi se već milenijumima, a o drevnim Likijcima se zna da su učestvovali u osvajanju Egipta, da su se u Trojanskom ratu borili na strani Troje, osvajala ih je Persija, oslobađao Aleksandar Veliki, a dugo su bili provincija Rimskog carstva. U Miri je živeo, radio i umro Sveti Nikola Čudotorac

Danas su ove oblasti poznate po turizmu i poljoprivredi. Antalija kao grad i čitava oblast ugosti više od petnaest miliona turista godišnje, a predeli severno od Demre (drevne Mire) prekriveni su plantažama nara, mandarina, pomorandži, plastenicima sa svim mogućim vrstama voća i povrća, zbog čega je hrana svuda u Turskoj izuzetno raznovrsna i ukusna.

The Route of Miracles bio je naziv studijske ture koju je organizovala Turistička organizacija Turske za internacionalnu grupu novinara, koja  je počela u Istanbulu – Konstantinoplju, prestonici Istočnog Rimskog carsta, a nastavila se u Maloj Aziji, od Antalije do Mugle.

Antalija i drevni grad Side

Oblast Antalije se nalazi na Sredozemnom moru na prostoru antičke Likije, a istoimeni glavni grad ima nešto više od milion stanovnika. Turci ga zovu prestonicom turizma jer godišnje ugosti i do petnaest miliona turista.

Ipak, pre nego što je postala prestonica turizma, ovde se nalazio drevni grad Atalija, koga je osnovao kralj Pergama Atal II u 2. veku pre nove ere. Po legendi, kralj Atal je poslao izaslanike da pronađu raj na zemlji, a oni su pronašli plodnu dolinu, skrivenu iza planina Taurus, uz obalu Sredozemnog mora gde je danas Antalija. Nakon helenističkog perioda grad je postao deo Rimskog carstva o čemu svedoči Hadrijanova kapija, zatim Vizantije, Osmanskog carstva i danas Turske. U starom gradu Kaleičiu susreću se Evropa i Azija, a bogata prošlost vidi se na svakom koraku kroz autentične kaldrmisane sokake sa kućama iz otomanskog perioda. Mnoge od njih su obnovljene i pretvorene u male hotele. Jedan od njih bio je i naš hotel Ruin Adalia sagrađen na ostacima rimske vile. Ruševine vile i njene mozaike moguće je videti  kroz stakleni pod koji se prostire duž celog kompleksa sastavljenog od nekoliko zasebnih kuća iz otomanskog perioda koje okružuju dvorište sa bazenom.

U staru rimsku luku u Antaliji danas uplovljavaju privatne jahte i turistički brodovi, a u okolini ima mnogo kafića, barova i restorana. Jedan od njih, restoran Arma, na vrhu brda, sa izvrsnim izborom ribljih specijaliteta ugostio je i našu grupu.

Nastavljamo za drevni grad Side koji su osnovali stari Grci još u 7. veku pre nove ere. Šetnja kroz grad je istinsko putovanje kroz vreme – od amfiteatra, preko antičke Agore do Apolonovog hrama na obali mora, a sve kroz bajkovite uličice sa kućama izgrađenim u tradicionalnom stilu koga još uvek ima i na Balkanu, Side je pravi biser ove regije. Dan završavamo u restoranu Azumare Lounge na obali mora u kome uživamo u raznovrsnim đakonijama.

Crkva Svetog Nikole u Demri i drevna Mira

Sveti Nikola (oko 270 – 345) odrastao je i bio arhiepiskop u Miri (današnja Demra). Njegove mošti ležale su u bazilici koju je podigao Justinijan u 6. veku dok nisu prenete u Bari u 11. veku. Savremeni grad Demre je udaljen oko 90 km od Antalije, i do njega se stiže putem koji uz morsku obalu prolazi kroz nepregledno zelenilo borovih šuma sa veličanstvenom planinom Taurus u pozadini. Bazilika svetog Nikole, iako prilično oštećena, i dalje čuva grob svetog Nikole, poneku staru fresku na zidu, a mi smo imali privilegiju da prisustvujemo liturgiji koju su grčki, ruski i drugi pravoslavni sveštenici služili u crkvi, uz pratnju ruskog hora i velikog broja vernika, na dan Sv.Nikole 6. decembra, po gregorijanskom kalendaru.

Nakon ručka i osveženja u vidu ajrana, hladnog, slanog i vrlo ukusnog, gaziranog jogurta, nastavljamo za drevnu Miru koja ima neke od najspektakularnijih likijskih ruševina — kamene grobnice i amfiteatar koji se još uvek koristi za festivalske produkcije.

Patara i Ksantos

Sledi Patara (u kojoj je moguće bio rođen Sv. Nikola), nekada glavni grad Likijskog saveza gradova za koji se smatra da je prvi demokratski savez na svetu. Među atraktivnim ruševinama u Patari, još uvek stoji nedavno restauriran parlament.

Nakon Patare krećemo za Ksantos, još jedan od gradova iz Likijskog saveza, a put nas vodi kroz nepregledno more plastenika. Sve je prekriveno plastenicima, tek tu i tamo po neki komad zemlje sa voćnjacima, praznih livada ili pašnjaka nema nigde. U Ksantosu se nalazi jedan od najvažnijih arheoloških nalaza za tumačenje drevnih jezika – Obeliks iz Ksantosa na kojem su ugravirani natpisi na starogrčkom, likijskom i milijanskom jeziku.

Area Sakra, grad mačaka.

Poslednje veče u Turskoj provodimo u hotelu Rixos Premium u mestu Gocek, u istoimenom zalivu gde nam je upriličena i oproštajna večera. Uz muziku i odlično tursko vino uživamo u specijalitetima od ribe i mesa u restoranu People’s.

Ovog putopisa ne bi bilo bez goturkiye.com, od srca se zahvaljujemo i Turskoj ambasadi u Beogradu, kao i našim vodičima.

Tekst: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

San Sebastijan, Mišlenove zvezdice i lokalna gastronomija

0
San Sebastijan, Mišlenove zvezdice i lokalna gastronomija španija
Photo: Unsplash/ultrash ricco

Kada je reč o gurmanskim putovanjima, naši apetiti rastu iz dana u dan. Prema nedavnom izveštaju o globalnom gastro turizmu agencije za tržišno istraživanje Mintel, gastronomska putovanja su danas jedan od najvećih i najbrže rastućih turističkih sektora u svetu. U izveštaju se navodi da čak 95% turista traži gurmanske aktivnosti dok je na odmoru

Kad ljudi razmišljaju da posete Španiju, često su u prvom planu ostrva, južna obala ili užurbani gradovi Madrid ili Barselona. Međutim, spajanje boravka na suncu sa gurmanskom avanturom je postalo novi trend, a San Sebastijan je pravo mesto gde se takva fuzija može i doživeti na pravi način. San Sebastijan je postao pravi turistički gastronomski centar. Mišlenove zvezdice i lokalna gastronomija ovde žive u savršenoj slozi!

San Sebastijan je deo španske autonomne pokrajine Baskije. To je grad na obali uokviren Biskajskim zalivom, sa bogatom istorijom, izuzetno slikovit i kompaktan. Proglašen od strane mnogih vrhunskih svetskih šefova omiljenom destinacijom, grad polaže pravo na najveću gustinu restorana sa Mišlenovim zvezdicama u Evropi. U pitanju je grad koji se nalazi na drugom mestu u svetu, odmah nakon Tokija, po broju takvih restorana.

To znači da u San Sebastijanu možete jesti kao kralj ili kraljica, pod uslovom da to možete da priuštite. Na čelu gradskog epicentra fine gastronomije se nalazi restoran Arzak. Ova gastronomska institucija je mnogo puta držala prvo mesto na listama najboljih restorana na svetu, učvrstivši status San Sebastiana kao jedne od najboljih svetskih kulinarskih prestonica.

Međutim, postoje dve strane gastronomske scene ovog grada. Možete uživati na “ nivou” sa degustacijskim menijima sa Mišlenovim zvezdicama ili istraživati na lokalni način uz omiljeni “pintxo”. Svi znamo šta je tapas, ali koliko nas se susrelo sa pintxos-ima?

Šta je pintxo?

Pintxo je lokalni specijalitet Baskije manje poznat u svetu. Osnovna razlika između tapas i pinxto zalogaja je u tome što se pinxto obično „probada“ čačkalicama koje drže sadržaj. Pintxo potiče od španske reči pinchar što znači „bušiti“.

Ovaj specijalitet se konzumira u barovima, najčešće se sastoji različitih vrsta ribe ili plodova mora, mesa, sira i povrća u svim vrstama i kombinacija. Ukusa je jako puno, i potrebno je vreme da ih sve isprobate pre nego što se odlučite koji je vaš omiljeni. Upravo to, kombinovanje svih mogućih namirnica i raznovrsnost ukusa, čine da pinxto bude zaista omiljena hrana ne samo meštana, već i turista.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

O popularnosti pintxos-a govori i promotivna kampanja Discover San Sebastian. To je svojevrsni vodič kroz San Sebastijan, koji može preporučiti najbolja mesta u gradu. Discover San Sebastian organizuje i obilaske izvan grada kako bi turisti uživali u bogatstvu vina i gurmanskih užitaka ovog regiona.

San Sebastijan svojim gostima nudi sve, bar što se tiče hrane. Možete birati između šest restorana s jednom zvezdicom, do tri restorana s tri zvezdice, u zavisnosti od vašeg ukusa i budžeta. Ovaj grad nudi takođe lokalne restorane i brojne barove sa lokalnom hranom,  takođe vrhunskog ukusa i kvaliteta.

Jedno je sigurno, San Sebastijan, grad koji zaista blista za razliku od bilo kog drugog gastronomskog centra na svetu, zadovoljiće sve ukuse. U njemu se jede i fino i dobro. Nedavno je i TripAdvisor proglasio San Sebastijan jednim od 10 najboljih gastronomskih destinacija na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolja turistička sela na svetu

0
Slovenija Bled
Photo: iStock

Putovanja su se promenila na mnogo načina od početka pandemije, ali nije svaka promena loša. Jedna od dobrih promena jeste ta da se napravio zaista dobar pomak ka promovisanju ruralnog turizma. Dok smo u prethodnim godinama uvek planirali neki siti brejk, karantin nam je objasnio da treba da se okrenemo prirodi

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu koja daje odgovor koja su to trenutno najbolja turistička sela na svetu. Lista sadrži 32 ruralna mesta koja treba posetiti u sledećoj godini.

Ova lista je zaista veliki pomak u odnosu  na uobičajene liste “Instagramičnih” mesta u poznatim turističkim destinacijama. UNWTO se u poslednjim godinama fokusira na odgovorni turizam, pa su ova sela odabrana zbog načina na koji povećavaju broj turista bez uništavanja onoga što oni dolaze da vide ili dožive.

Ovo je pre svega priznanje ruralnim destinacijama koje su prihvatile turizam na najbolji način, turizam je pokretač razvoja. Pored toga, turizam stvara i nove prilike za radna mesta i prihode, istovremeno čuvajući i promovišući vrednosti i proizvode bazirane u zajednici, saopšteno je iz UNWTO.

Inicijativa takođe odaje priznanje selima za njihovu predanost inovacijama i održivosti u svim aspektima. To su ekonomski, društveni i ekološki aspekti, i ceo fokus je baziran na razvoju turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Ukupno 32 sela širom sveta se nalaze na listi, i ne postoji rangiranje. Umesto toga, destinacije su navedene abecednim redom prema imenu zemlje. Svaka zemlja je nominovala do tri sela, a samo je Španija uspela da ima sva tri svoja sela na popisu.

Area Sakra, grad mačaka.

Inicijativa „Najbolja turistička sela“ promoviše borbu protiv ruralne depopulacije, unapređuje rodnu ravnopravnost, inovacije, infrastrukture i ulaganja. Osim toga, promoviše i smanjenje regionalne nejednakosti u prihodima i razvoju, sve uz sprovođenje održivog turizma i smanjenju štetnih emisija i otpada.

Iz zemalja regiona, na listi se nalazi Bled iz Slovenije, a u sledećem krugu će biti dodana i Krupa na Vrbasu iz Bosne i Hercegovine.

Najbolja turistička sela na svetu se nalaze na sledećoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Destilerija uživo snima viski dok odležava u buretu

0
Najskuplji viski na svetu
Photo: iStock

Hayner Distilling iz Ohaja je predstavio svoju veb kameru koja uživo prenosi odležavanje viskija u buretu. Ovaj prenos uživo otkriva što se događa unutar bureta kako se destilat menja tokom vremena

Destilerija Hayner Distilling uživo snima svoj viski dok odležava u buretu. Ovaj prenos traje u proseku šest godina, a destilerija želi da na taj način svojim mušterijama pokaže šta se dešava sa njihovim proizvodom tokom vremena.

Svako ko bude postane član, dobija godišnje uzorke iz svoje bačve i može da odabere kada želi da njihov viski bude spreman za piće. Obično proces odležavanja traje od četiri do šest godina, a to sve zavisi od želje i volje kupca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Whiskey Webcam (@whiskeywebcam)

Na taj način, destilerija želi da prikaže putovanje viskija kroz vreme, ceo proces. Kako je saopšteno, prvi gutljaj viskija je zapravo kraj putovanja koje je viski započeo pre šest godina. Upravo zbog toga destilerija želi da omogući ljubiteljima viskija da dožive ceo put od bureta do čaše.

Whisky Webcam je prvo takvo iskustvo na svetu i košta 149 dolara. Korisnici mogu pristupiti preko QR koda koji dolaze sa njihovom članskom karticom. Kada se uključe u prenos, dobijaju poruku: “Dobro došli nazad. Nedostajali ste svom buretu.”

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Klijenti mogu birati između Four Grain Bourbon ili High Rye Bourbon viskija, a uz prenos imaće i prigodnu muzičku pozadinu iz 1920. godine. Ovo jedinstveno iskustvo je vrlo aktuelno kod entuzijasta i ljubitelja ovog pića, i vrlo često služi kao poklon koji se daruje prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Muzej mamurluka, jutro posle

0
Muzej mamurluka, jutro posle pijanstvo
Photo: Pixabay/jarmoluk

Ovaj jedinstveni muzej, prvi takve vrste u regionu, prikuplja i predstavlja priče o najneobičnijim načinima da se provede pijana noć. Priče koje deli su deo onog čega se ljudi (donekle )sećaju posle dobrog provoda i pijane noći

Muzej mamurluka je nastao krajem 2019. godine. Ideja se rodila nakon Beer festa, kada su osnivači muzeja pokušavali da se prisete događaja iz prethodne noći. Muzej se nalazi u Zagrebu, a nastao je, tako kažu, kada je jedan od prijatelja našao pedalu od bicikla u svom džepu nakon jedne lude noći.

Area Sakra, grad mačaka.

Zbirka predmeta je sakupljena od prijatelja i poznanika. Cilj muzeja je pre svega dobra zabava, a ima čak i edukativnu pozadinu. U muzeju mamurluka se nalazi soba koja predstavlja “tačku refleksije”. U ogledalu svako može da vidi sebe kako izgleda kada se ludo provodi, ili kada je mamuran ujutru.

Pored toga, muzej jasno želi da istakne sve probleme alkohola, odnosno drugu stranu koja ostavlja dugoročne i kratkoročne posedice. U muzeju postoji i simulator vožnje u pijanom stanju gde posetioci mogu da osete kako bi to izgledalo, ono što van muzeja nikako ne bi smeli da probaju.

Ova interesantna pop-up izložba u muzeju sastoji se od oko pedesetak priča i više od tridesetak predmeta iz celog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

hotel biznis onlajn platforme

Više od 10.000 evropskih hotela tuži Booking.com – Kakva je situacija...

0
Više od 10.000 hotela širom Evrope udružilo se u zajedničku pravnu akciju protiv globalnog giganta za rezervaciju smeštaja Booking.com, optužujući kompaniju za zloupotrebu dominantne...