U Nišu je otvoreno arheološko nalazište Medijana, nakon što je deset godina bilo zatvoreno zbog različitih radova. Radovi su podrazumevali nova iskopavanja, konzervacije i izgradnje pristupnih staza kako bi bilo potpuno spremno za posete
Arheološko nalazište Medijana je ranije bilo otvoreno za posete od aprila do oktobra, dok će od sada biti dostupno tokom cele godine. U pitanju je prvi arheološki lokalitet u Srbiji sa skoro 1.000 kvadratnih metara mozaika starih 1.700 godina.
Arheološko nalazište Medijana sa ostacima luksuznog imanja rimskog imperatora Konstantina Velikog iz četvrtog veka nove ere je nakon deset godina pauze ponovo otvoreno za javnost. Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su u proteklih deset godina na ovom projektu radili stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Gradskog zavoda, arhitekte i arheolozi, navodi eKapija.
Nalazište čine vila Konstantina Velikog, kompleks termi sa podnim grejanjem, freske i bogati očuvani mozaici. Pored toga, tu su i drugi objekti koji se nalaze na površini od četiri i po hektara.
Eastern Express – Doživite zimsku bajku u Turskoj.
Antičko naselje se nalazi na 5 kilometara udaljenosti od Niša, a arheološka istraživanja su utvrdila postojanje dvadesetak objekata na ovom lokalitetu. Ovo nalazište je među najznačajnijim arheološkim parkovima u Srbiji. Iskopavanja su pokazala da je život u Medijani bio aktivan od 337. do 361. godine.
Radno vreme Medijane u ovom periodu je od 10.00 do 15.00 časova, a ulaz je besplatan do kraja godine.
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Area Sakra je zamišljen kao muzej na otvorenom, imaće uzdignuta šetališta, pešačke staze, kao i pokriven izložbeni prostor za posete turista. Oni će moći samo da posmatraju ostatke, dok će u njima svakodnevno uživati jedni posebni stanari
Glavni grad Italije Rim već par godina ima novu/staru turističku atrakciju. U pitanju je lokacija za koju se pretpostavlja da je mesto gde je izvršen atentat na Julija Cezara. Area Sakra je mesto na kom se nalaze ruševine najstarijih hramova u Rimu, i to je jedan poseban grad mačaka.
Ova turistička atrakcija je poznata pod nazivom Area Sakra (Area Sacra di Largo Argentina). Nalazi se južno od Panteona, na trgu Largo Di Tore Argentina gde se nalaze ostaci četiri antička hrama i čuveno Pompejevo pozorište.
Eastern Express – Doživite zimsku bajku u Turskoj.
Prema verovanju, baš na tom mestu, 15. marta 44. godine pre nove ere, grupa senatora je ubila Julija Cezara, što je i najveći kuriozitet vezan za tu lokaciju. Area Sakra je otkrivena između 1926. i 1930. godine tokom građevinskih radova na jednoj zgradi. Područje su zauzimala četiri hrama izgrađena u trećem veku pre nove ere, a pošto nije utvrđeno kome su hramovi bili posvećeni, dobili su nazive A, B, C i D.
Grad mačaka
Današnji stanari Area Sakra nisu Rimljani, već mačke, tačnije mačke lutalice. Od samog otkrivanja i iskopavanja, ovaj deo Rima su naselile mačke, koje su odlučile da baš Area Sakra bude njihov dom. Ovde je osnovano i utočište za mačke.
Sve mačke su dobrodošle, nakon pregleda i upisa u bazu podataka dobijaju i svoje jedinstveno ime. Danas je vrlo uobičajeno videti ih kako mirno šetaju i dremaju, osećajući se zaštićenim među ruševinama. Ove mačke su Rimljanima toliko važne da imaju čak i svoju internet stranicu.
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Region Kras je poznat po posebnim prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim znamenitostima. Pored kraških pećina, lipicanera, kraških sela, on krije i jedno pravo malo blago. U pitanju je Štanjel, slikovito mesto, jedno od najstarijih na Krasu, smešteno na malom brdu, što pojačava opšti utisak da se radi o nečem što potiče iz bajke
Štanjelje jedan od najstarijih gradova u Kraškom polju, jedna posebno romantična i lepa Slovenija. Nekada je ovaj gradić bio rimsko utvrđenje, i njegov geografski položaj ga čini važnim naseljem na ovom području još od drevnih vremena. Gradić i danas ponosno stoji na svom brdu, kao simbol prošlih vremena i bogate istorije ove zemlje.
Gradić je najpoznatiji po vrtu čija je izgradnja dosta dugo trajala, 1924. godine su započeti opsežni radovi koji su trajali sve do 1942. godine. Podignut je Ferrari vrt, izuzetno lepo uređen i fotogeničan. Najveće iznenađenje koje turiste očekuje je činjenica da se radi o vrtu sa pogledom na okolinu.
Od ostalih znamenitosti treba izdvojiti dvorac Štanjel, podignut u srednjem veku, crkvu Sv. Daniela iz 15. veka, gde se nalaze grobovi grofova Cobenzl. Pored toga, tu je i manja crkva podignutu na obližnjem brdu, u kojoj se nalazi grob Maksa Fabijanija, dizajnera Ferarri Vrta. U gradu postoje galerije, često su postavljene izložbe, a pored toga, turistima je posebno imteresantan sadržaj i tipična kraška kuća izgrađena od kamena.
Eastern Express – Doživite zimsku bajku u Turskoj.
Štanjel je udaljen od Ljubljane oko 90 kilometara, i do njega će vam trebati oko sat vremena vožnje automobilom. Na Kras se dolazi pre svega zbog prelepe prirode, opuštene atmosfere, vrhunske gastronomije i odličnih lokalnih vina. Ova destinacija je posebno atraktivna za organizovanje ne samo turističkih izleta, već i venčanja i ostalih prilika koje zahtevaju prirodu i lep ambijent.
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Savremeni Istanbul prepun je raznovrsnih građevina iz različitih epoha i sve su nakačene jedna na drugu. Od dvadeset miliona stanovnika, koliko ih grad ima, kao da niko nije ostao kod kuće, svi su na ulicama. Neverovatna je i promena pejzaža, od gradske vreve i saobraćajne gungule do prostranih morskih luka, sve je to zgurano jedno uz drugo, bez ikakvih nijansiranih prelaza. Isto tako je i u kulinarskom smislu sve otvoreno – od uličnih prodavaca đevreka, restorančića sa brzom hranom, tradicionalnih mehana na kaldrmisanim ulicama, do savremene gastronomije, ima svega, sve je pomešano
The Route of Miracles bio je naziv studijske ture koju je organizovala Turistička organizacija Turske za internacionalnu grupu novinara, a počela je u Istanbulu – Konstantinoplju, prestonici Istočnog Rimskog carsta. Unutar nekadašnjih zidina Konstantinopolja, sa evropske strane, sačuvane su građevine iz Vizantijskog perioda, a neke od njih, kao Aja Sofija i Teodosijev obelisk na Hipodromu, dominiraju i dalje gradom.
Teodosijev obelisk
Druge, takođe značajne, nalaze se skrivene ispod grada. Jedna od najvećih je Cisterna bazilika, među Turcima poznata kao Potopljena palata (Yerebatan sarnici) sagrađena u doba cara Justinijana u 6. veku nove ere da bi grad snabdevala vodom. Svodove cisterne nosi preko tri storine mermernih stubova, visokih 9 metara. Danas je to jedan od najposećenijih muzeja u Istanbulu koji smo i mi posetili i divili se ne samo celom ovom impozantnom prostoru, već i detaljima kao što su glave Meduze, naopako postavljene, koje nose stubove.
Cisterna
Od pravoslavnih spomenika posetili smo crkvu Svetog Stefana, Bugarske pravoslavne crkve (Bulgar Kilisesi) koja je u 19. veku napravljena potpuno od gvožđa, i to u Beču, pa je brodovima prenesena u Konstantinopolj. Takođe smo imali priliku da obiđemo Carigradsku (Vaseljensku) patrijaršiju i crkvu Svetog Đorđa koja se tu nalazi (Aya Yorgi Kilisesi). U ovoj crkvi čuva se deo stuba za koji je Hristos bio vezan dok su ga bičevali, a veruje se da ga je iz Jerusalima donela Jelena, majka Konstantina Velikog. U crkvi se takođe čuvaju delovi moštiju svetog Grigorija Bogoslova i svetog Jovana Zlatoustog. Ove mošti Rimokatolička crkva ukrala je još 1204. godine kada su Krstaši osvojili i razorili Konstantinopolj, a osam stotina godina kasnije, 2004, Vatikan je jedan njihov deo vratio Vaseljenskoj patrijaršiji.
Bugarska crkva
Veče smo proveli u novoj istanbulskoj luci – Galataport, koja se nalazi pravo na Bosforu, s pogledom na Zlatni rog, a počela je sa radom ove godine. U luci ima veliki broj restorana, prodavnica, kancelarija, smeštajnih objekata, dva muzeja, a mi smo uživali u raznim tapasima na turski način u restoranu Muutto poznatom po tradicionalnoj kuhinji iz Anadolije pripremljenoj na moderan način.
Francuska i Italija su prva asocijacija kad pomislimo na dobra vina. Međutim, ako želimo dobra i kvalitetna vina, dovoljno je da odemo u Mađarsku, zemlju koja ima čak 22 razvijene vinske regije. U jednoj od njih se proizvodi najskuplje vino na svetu
Najskuplje vino na svetu se pravi baš u Mađarskoj u jednoj sasvim posebnoj vinskoj regiji. U pitanju je regija Tokaj, koja je registrovana 1737. godine i u kojoj se proizvodi vino Royal Tokaji Essencia koje košta čak 40.000 dolara.
Zašto je ovo najskuplje vino na svetu?
Ovo vino potiče iz regije poznate po vinima koja su se služila na dvorovima Petra Velikog i Luja XIV, a i čuveni kompozitor Betoven je uživao u njihovim ukusima. Posebno dobra godina za grožđe od kog se pravi ovo vino je bila 2008. Dugo suvo leto tokom septembra i oktobra učinilo je da kvalitetno aszu grožđe postane još bolje. Upravo zbog toga ta berba je i iznedrila izuzetno kvalitetno vino.
Tokajac ili tokajsko vino Aszú Luj XV nazvano je „Vinom kraljeva, kraljem vina”. Odležavanje vina Royal Tokaji Essencia traje između šest i osam godina, a svako zrno grožđa je ubrano ručno. Na svetu danas postoji nešto manje od 3000 flaša ovog vina.
Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.
Originalni tokajac dolazi iz regije u podnožju planine Karpati, na severoistoku Mađarske, sa tla nadmorske visine od oko 450 metara. Zbog svog značaja, Unesko je 2002. godine proglasio celu vinsku regiju Tokaj za svetsku kulturnu baštinu.
Najpoznatije sorte tokajskog grožđa su furmint i haršleveli, a pored njih proizvode se vina od sorti žuti muskat, kabar, zeta i keversele. Interesantno je navesti da se pored vinarstva u Tokaju posebno ističe i bačvarstvo. Hrast koji opstaje u ovim krajevima odličan je za izradu bačvi, zahvaljujući čemu je i poznat u međunarodnom vinskom svetu.
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Saobraćajući između glavnog grada Turske Ankare i Karsa, jednog od najistočnijih gradova u Turskoj, „ Eastern Express “ nudi neverovatne prizore, pogotovo zimi. Dve odvojene železničke linije “Eastern Express” i “Touristic Eastern Express” opslužuju ovu trasu, omogućavajući ljubiteljima putovanja da uživaju u nezaboravnom putovanju…
Prirodne lepote, drevna istorija i kultura, bogata kuhinja samo su neki od razloga zbog kojih je Turska omiljena destinacija za putovanja. Kako se jesen završava, Turska se pretvara u „raj za zimski turizam“ sa snegom prekrivenim predelima. Pored renomiranih skijališta, Turska omogućava u zimskom periodu specifične doživljaje drevnih gradova, koji su još privlačniji pod snežnim pokrivačem. Jedno od ovih izuzetnih iskustava je čuveni “Eastern Express”, koji na putu od glavnog grada Ankare do Karsa, magičnog zimskog grada u najistočnijem delu zemlje, prolazi duž prelepih gradova, i između veličanstvenih planina i dolina.
Snolika atmosfera, očaravajuće putovanje
Počevši od srca Anadolije i protežući se 1.310 kilometara do najistočnijeg dela Turske, pruga Eastern Express poznata je po svojim dramatičnim pehzažima, koji oduzimaju dah. Putopisci je smatraju među „najbolje četiri železničke rute“ na svetu, a ovo fascinantno putovanje između Ankare i Karsa potrebno je oko 25-26 sati. Nakon polaska iz Ankare, voz prolazi kroz provincije Kirikale, Kajseri, Sivas, Erzindžan i Erzurum i stiže u krajnju stanicu Kars.
Putnici jedne od omiljenih nostalgičnih ruta Turske, mogu doživeti istorijske železničke stanice, lokalne specijalitete i zadivljujuće onozemaljske pejzaže. Voz, koji pored vagona za spavanje Pullman i couchette, takođe ima i vagon-restoran sa četrnaest stolova i sedištima za 56 ljudi, pored mogućnosti za ručavanje u restoranu, nudi mogućnost i donošenja svojih čajnika i spremanja čaja.
Da bi se zadovoljila rastuća potražnja poslednjih godina, obezbeđene su dve odvojene železničke linije, “Eastern Express” i “Touristic Eastern Express”. “Touristic Eastern Express”, koji uključuje spavaća kola, staje na 29 stanica uz zaustavljanja dva i po do tri sata u smeru dolaska i polaska. Dok “Eastern Express” nema vagon za spavanje i staje na 50 stanica, sa ograničenijim pauzama tokom putovanja.
Poslednja stanica: Kars sa svojom jedinstvenom lepotom
Krajnja destinacija je fascinantan zimski grad Kars, jedno od najstarijih naselja u Anadoliji, koji je smešten u jednom od najistočnijih delova Turske. Oblikovan brojnim kulturama kroz istoriju, Kars vodi posetioce u neko drugo vreme, počevši od Urartua, ovaj region je video uspone i padove mnogih civilizacija: persijske, istočno rimske, seldžučke i osmanske. Područje se takođe nalazi na važnom trgovačkom putu nekadašnjeg Puta svile.
Ovde se takođe nalazi i drevni grad Ani, koji je nekada imao populaciju od skoro 100.000 ljudi u 5000. g. p.n.e. a sada upisan na UNESCO listu svetske baštine. Dobro očuvan do danas, Ani je izuzetno iskustvo koje Kars pruža svojim posetiocima. Druge istorijske strukture i lokaliteti u ovoj oblasti su zamak Kars, oko reke Kars, dok strukture kao što su bastioni i Drugi kameni most služe kao terase za posmatranje Karsa. Džamija Ebu’l Menučehr, crkva Surb Prkich, crkva Tigran Honents, manastir monahinja i Muzej Karsa su takođe zanimljivi lokaliteti.
Prelep zimski sneg u Karsu čini da je poznati gradski skijaški centar Sarikamiš takođe ispunjen turistima tokom ovog perioda. Ski centar Sarikamiš, koji poznat po puderasto kristalnom snegu nudi treću skijašku stazu po visini na svetu, takođe je poželjan zbog svojih alpskih i nordijskih skijaških sportova. Jezero Čildir, na prelazu provincija Kars-Ardahan, je još jedna nezaobilazna tačka koju možete iskusiti u Karsu. Posetioci se mogu prošetati zaleđenim jezerom, voziti se u sankama koje vuku konji, kao i posmatrati ribare koji pecaju na ledu.
Ovaj grad u najistočnijem delu zemlje je takođe pravi gastronomski raj sa svojim jedinstvenim delikatesima. Poznat po kašar i grujer sirevima, medu i guščijem mesu, Kars se ističe raznolikošću lokalnih ukusa. Ako tokom boravka naletite na duel ašika, smatrajte se srećnim., jer ova drevna tradicija, u vidu priča koje izvode muzičari i trubaduri, često se pretvara u žestoko takmičenje, koje je odlična zabava kako za izvođače tako i za gledaoce. Tradicija ašika, koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, važna je umetnička forma utkana u kulturno tkivo Anadolije
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Imati drugi dom zvuči lepo. Imati drugi dom u jednoj od poznatih italijanskih vinskih regija zvuči još lepše
Italijani sve češće prodaju svoje kuće u vinskim regijama, zajedno sa imanjima i vinskim podrumima. Kako navodi Yahoo Life, za kupovinu su posebno zaineterovani Amerikanci, koji masovno odlaze u region Pijemont. Interesovanje Amerikanaca za to područje samo u poslednje dve godine je poraslo za čak 50%.
Uz svoju reputaciju u vinskom svetu, Pijemont je bio bio ključan u stvaranju slow-food pokreta, a to je istovremeno i glavno područje za lov i kupovinu belih tartufa. To Pijemont čini posebno privlačnim područjem za kupce sa jakim interesom za gastronomiju i hedonizam.
Takvi kupci se vrlo često odlučuju i da pokrenu sopstveni posao, da nastave tradiciju vinogradarstva. To je posebno bitno za agencije koje posreduju pri kupovini, jer su trenutno vinogradi novi must-have, odnosno izuzetno su popularni. Mnogi novi vlasnicu su potpuno bez iskustva, ali su odlučni da nauče sve o različitim sortama grožđa i kako funkcioniše proizvodnja vina.
Iako uživanje u italijanskom selu po nekoliko nedelja ili meseci zvuči sjajno, još uvek nema podataka šta o tome misle stanovnici Pijemonta. Interesantno je navesti, da priliv novih stanovnika nije uvek dobro prihvaćen, kao što je to bio slučaj sa Meksiko Sitijem. Pandemija je uticala da se Amerikanci masovno presele u ovaj grad, pa je lokalno stanovništvo bilo prezasićeno američkim turistima i radnicima na daljinu , što je izazvalo veliko nezadovoljstvo.
Ipak, eventualna neprijatnost ne odbija zainteresovane da kupe imanja u Pijemontu. Sve više ljudi se i zvanično seli u Italiju, kako bi nastavili svoj život tamo. Italija je poznata kao zemlja u kojoj se zaista živi “punim plućima” i to svi žele to da iskoriste.
Na svojoj ruti između Dete i Ngamo Sidings, „Elephant Express“ gostima nudi zaista jedinstveno iskustvo safarija. Ovaj ekskluzivni i avanturistički safari ostavlja neverovatan utisak na posetioce, tu se upoznaje divljina Afrike iz prve ruke
Elephant Express je safari voz u Zimbabveu sa jednim vagonom koji prima do 22 osobe. Turisti od sada, umesto da istražuju divljinu Afrike u vozilu 4×4 ili pešice, imaju mogućnost da se voze vozom. Voz saobraća u oba smera između železničke stanice Dete i Ngamo Siding, a putovanje od 80 kilometara obično traje dva do tri sata. Trajanje obilaska zavisi od zadržavanja, u zavisnosti od toga šta putnici mogu videti na razgledanju.
Železnica je sastavni deo priče ovog nacionalnog parka od njegovog osnivanja. Prvobitno je bila izgrađena kako bi povezala rudarska i poljoprivredna područja okruga sa obalnim lukama u susednom Mozambiku i Južnoj Africi.
Međutim, vremenom je voz saobraćao sve ređe, i kada je Hwange zvanično prograšen parkom prirode 1928. godine, železnička linija je u potpunosti bila ugašena. Čuvari parka su se godinama vozili kolicima za održavanje na ovoj liniji, kako bi patrolirali i obilazili okolinu.
Ova nova ideja ima za cilj da na najbolji način oživi ovu liniju, kako bi istakla važnost istorije samog parka i važnost rastućeg regionalnog turizma u zajednici i napora za očuvanje, navodi BBC.
Danas u ovom delu Hwange nacionalnog parka nema životinje koja pamti pejzaž bez voza. Nije neuobičajeno da sretnete lavove kako dremaju na toplim šinama, ili koriste voz kao kao zaklon kad love u ravnicama. Takođe, vrlo često se mogu videti zebre ili nosorozi kako tromo preskaču šine tražeći hranu.
Organizatori Elephant Express-a žele da sa svetom podele svoju viziju i vrednosti. Oni prvenstveno žele da promovišu očuvanje prirode, ekoturizam je sastavni deo njihove filozofije. U otvorenom vagonu nostalgični Elephant Express omogućava da turisti na pravi način istraže Zimbabve. Oni mogu iz sigurnosti vagona da se sretnu divljim životinjama Nacionalnog parka Hwange, ne ugrožavajući ni sebe ni divlji svet Afrike.
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Kriza i povećanje troškova života navode mnoge od nas da revidiramo svoje planove za sledeću godinu, iako još uvek nije prošla ni ova 2022. U jeku novogodišnjih priprema, groznica putovanja se sve više poput pandemije širi među nama, dok surova svakodnevica i aktelna kriza opominju na štednju. Međutim, postoje još uvek neke sunčane destinacije na koje možemo da pobegnemo, destinacije koje odgovaraju ograničenom budžetu a nude sadržajan odmor
Kako bi saznali gde je najjeftinije putovati početkom 2023. godine, OTA Insight je napravio rang listu prosečnih cena hotelskih soba po noćenju u svim kategorijama hotela. Lista sadrži gradove, sunčane i pristupačne zimske destinacije koje su obično toplije tokom zimskih meseci u kojima možete ostati za 100 evra po noći ili manje.
Ovo je lista najjeftinijih destinacija u Evropi (ili u relativnoj blizini) na kojima ne morate da propustite zimsko sunce, period van turističke sezone je idealno vreme za pronalaženje ponuda za odmor u toplijim krajevima, navodi Euronews. Ove cene su prosek cena hotelskih soba za noćenje po osobi, i to može varirati od hotela do hotela.
5. Odsednite u Kazablanci, Maroko za 87 evra po noćenju
Maroko ima manje turista u februaru pa je to neko idealno vreme za posetu ako želite da izbegnete gužve. To takođe znači da ćete manje platiti smeštaj, u proseku 87 evra po noći. Ovo je jedna je od najtoplijih destinacija na listi, sa prosečnom dnevnom maksimalnom temperaturom od 18 stepeni Celzijusa, i možete očekivati oko sedam sunčanih sati dnevno.
4. Odsednite na Malti za 86 evra po noćenju
Prosečna cena smeštaja na Malti je dosta niža van sezone. Najpoznatija istorijska mesta i atrakcije verovatno će takođe biti bez uobičajenih letnjih gužvi, i tada je odlično vreme za istraživanje malteških restorana, barova i pabova. Zima je na ostrvu hladnija, ali je još uvek toplija i sunčanija nego u većem delu Evrope. Malta uživa u prosečno osam sunčanih sati u februaru sa prosečnim dnevnim temperaturama od 16 stepeni Celzijusa.
3. Odsednite na Kritu i u Grčkoj za 80 evra po noćenju
Zimi na Kritu ima mnogo manje turista takođe. Ono što ga izdvaja od ostalih jeste to da je Krit tada dosta zeleniji, dok su planine prekrivene snegom u to doba godine, što ga čini nedvosmisleno lepšim nego tokom sušnog leta. Neće biti gužvi ni na poznatim mestima poput Knososa ili Elafonisija. Temperature na Kritu u februaru dostižu prosečni dnevni maksimum od 16 stepeni Celzijusa. More će verovatno biti prehladno za kupanje, pa je najbolje da se držite tolog bazena ako želite da se kupate.
2. Odsednite na Rodosu u Grčkoj za 78 evra po noćenju
Cena smeštaja na Rodosu u februaru iznosi u proseku 78 evra po noćenju. Pešačenje po letnjim vrućinama može biti teško iskustvo pa iskoristite hladnije vreme i prošetajte nekom od vijugavih staza na ostrvu. Zimi je ovde more još uvek toplije nego u severnoj Europi, što je idealno ako ste ljubitelj vodenih sportova.
Rodos ima prosečno pet sunčanih sati dnevno u februaru. Temperature dostižu maksimalnu dnevnu temperaturu od 15 stepeni Celziujusa, ali noću ne padaju tako nisko kao na nekim drugim destinacijama na ovoj listi. Zima je savršeno vreme za istraživanje istorijskih znamenitosti na Rodosu bez gužvi.
1. Odsednite u Portimãou, Portugal za 77 evra po noćenju
Sa prosečnih 77 evra po noćenju, Portimão je jeftiniji od mnogih drugih zimskih sunčanih destinacija u Portugalu. To je najveći grad u zapadnom Algarveu, ali je često mnogo manje posećen od okolnih obalnih gradova. U februaru je prosečna maksimalna dnevna temperatura oko 16 stepeni Celzijusa, što je definitivno toplije od severne Evrope. Obavezno ponesite toplu odeću ako planirate izaći van nakon što padne mrak jer temperature mogu dramatično pasti kada sunce zađe.
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Svetski kulinarski magazin Taste Atlas je objavio listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza nije kompletna. Roštilj jeste na listi, ali ne u onom klasičnom obliku kako bismo ga mi zamislili
Gasto magazin Taste Atlassvake godine objavljuje liste najboljih i najgorih jela širom sveta. Poslednja lista koju je sastavio sadrži najbolja jela i pića, sve ono najbolje što definiše gastronomiju Srbije, odnosno 10 najboljih jela iz Srbije.
Na desetom mestu se nalazi jedno poznato piće, bez kog se i ne može zamisliti autentična srpska trpeza. a lista izgleda ovako:
10. Dunjevača
Dunjevača je bistra i bezbojna rakija destilirana od zrelih fermentisanih dunja. Ova voćna rakija je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića na Balkanu i obično je vrhunskog kvaliteta. Većina dunjevača je bezbojna, dok se neki proizvođači odlučuju za odležavanje u hrastovini, koja obično daje zlatnu boju i drvenastu notu. Dunjevača se služi čista, najbolje dobro ohlađena. Uglavnom se konzumira kao aperitiv.
8. Pasulj
Pasulj je tradicionalno jelo ne samo u Srbiji, već na čitavom Balkanu, pa se sa velikim razlogom našao na ovoj listi. Obično se priprema sa kobasicom, slaninom, šunkom kao i sa povrćem poput luka i šargarepe. Paprika, lovor i beli luk se takođe koriste kao začini. Pasulj je jedan od najutešnijih specijaliteta, tipičan predstavnik srpske domaće kuhinje, uglavnom se jede sa hlebom i crnim lukom kao prilogom.
Photo: iStock
8. Bela čorba
Bela čorba je tradicionalna supa koja je vrlo popularna u Srbiji. Pravi se od pilećeg mesa i povrća, jaja, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina. Neke verzije takođe uključuju i kiselu pavlaku koja se dodaje na tanjir prilikom posluživanja jela.
7. Lepinja
Uglavnom se koristi kao prilog uz ćevape ili pljeskavicu, a može i umesto hleba. Razlika između lepinje i somuna je taj što je lepinja nešto žilavija i nije tako začinjena.
6. Pljeskavica
Pljeskavica je srpsko poznato nacionalno jelo. Pravi se od mlevenog junećeg, svinjskog i telećeg mesa ili kombinacije sva tri, uz dodatak odabranih začina poput paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima se dodaju sitno mleveni beli i crni luk.
Photo: iStock
5. Krofne
Krofne se prave od testa koje se prži u dubokom ulju. Krofne se obično prelivaju ili pune džemom, kremom ili čokoladom, dok se vrh se obično posipa šećerom u prahu. Iako su u prošlosti bile zaboravljene, kao rustikalni recept naših baka, u poslednjim godinama se vraćaju i postaju sve popularnije.
Kuvar u fokusu – Aleksandar Novitović, saznajte više.
4. Sarma
Sarma je nezaobilazni deo gotovo svake svečane srpske trpeze. Sarma dolazi iz Otomanskog carstva, dok se tradicionalno konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Sarma je tipičan specijalitet na sprskim trpezama tokom različitih praznika i posebnih prilika. Priprema se od kupusa, kiselog ili običnog, a filuje se kombinacijom mesa, pirinča ili povrća.
3. Burek sa sirom
Burek se najčešće može pronaći u zemljama koje su nekada bile pod otomanskim carstvom. To je pravi specijalitet, pravi se od lisnatog ili kiselog testa i uglavnom filuje sa sirom, mlevenim mesom ili povrćem. Burek je najverovatnije potekao iz turske kuhinje, a sama reč Börek je turska. Börek označava jelo koje sadrži neku vrstu fila uvijenog u testo.
2. Ajvar
Ajvar se u osnovi sastoji od samo od četiri sastojka, od crvene paprike, ulja, soli i sirćeta. Recepti, međutim, zavise od regiona i kuvara. U nekim krajevima se dodaje luk, beli ili crni, u nekim paradajz ili patlidžan. Negde kažu da povrće treba biti kuvano, negde pečeno i mleveno. Jedno je zajedničko za svaki ajvar, on može biti “običan” ili ljut, a ukus zavisi od vrste paprika koje se koriste.
Photo: iStock
1. Komplet lepinja
Ovaj delikates se sastoji od tradicionalnog somuna ili lepinje koja se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija je kratko pečena u peći na drva na visokoj temperaturu nakon čega se preliva pretopom. Pretop je masnoća pomešana sa solju koja se dobija od pečenja prasadi ili jagnjadi, fuzija masti i začina, simfonija holesterola i hedonizma.
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Sve je više luksuznih brendova koji prepoznaju važnost udruživanja kako bi svojim klijentima ponudili jedinstvena iskustva. Leto 2025. u Herceg Novom obeležava ekskluzivna saradnja...
Ovaj sajt koristi kolačiće za pretraživače da unapredi funkcionisanje. Korišćenjem sajta prihvatate njihovu upotrebu. Prihvatam
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.