Kako bi ograničila naglo širenje zaraze, vlada Slovenije je donela niz novih restriktivnih mera, ali se nije odlučila za zatvaranje zemlje koje preporučuju stručnjaci u zdravstvu, čiji su kapaciteti za kovid pacijente na ivici izdržljivosti
Nove mere, izeđu ostalog, uključuju skraćivanje radnog vremena lokala i zabranu okupljanja ljudi koji nisu članovi istog domaćinstva, a granica za osobe koje moraju imati PCT (preboleli, vakcinisani, testirani) potvrde spušta se sa dosadašnjih 15 na 12 godina. Kovid potvrde smatraće se validnim samo uz lične dokumente.
Ugostiteljski lokali će raditi, radno vreme im se skraćuje do 22 sata, a goste će osoblje smeti da služi samo za stolovima i uz odgovarajuću distancu. Za svakog gosta potrebno je osigurati najmanje 10 kvadratnih metara prostora.
Do daljnjeg se zatvaraju noćni klubovi i diskoteke. Na javnim kulturnim i sportskim događajima posetioci moraju biti na sedištima, uz odgovarajući razmak. PCT i maska obvezni su i za učestvovanje u verskim događajima. Ove mere biće na snazi sve dok broj obolelih od koronavirusa bude visok.
Na osnovu istraživanja koje je sprovela kompanija Global Data, zaključeno je da sve više avio-kompanija želi da investira u robotiku i automatizaciju kako bi smanjile svoje troškove i zadovoljile zahteve svojih klijenata
Istraživanje sprovedeno u aprilu 2021. godine pokazalo je da će 31% od 476 kompanija koje su učestvovale u anketi u narednih 12 meseci investirati u robotiku. Upotrebom robota u poslovanju bilo bi moguće smanjenje potrebe za ljudskim kontaktom, što je u situaciji sa pandemijom od izuzetnog značaja.
Hoteli, aerodromi i ostala prometna mesta već koriste robote koji ubijaju bakterije iz vazduha i površina UV zracima ili A.L. Virtual Concierge, platformu za virtuelnog asistenta u ugostiteljstvu. Roboti polako osvajaju tržišta, i gotovo da nema grane u privredi gde roboti nisu deo nekog procesa, bilo proizvodnje, bilo usluga.
Uvođenje robota može da pomogne da se smanji strah putnika, ali isto tako može da pomogne da se smanje i troškovi radne snage u kompanijama. Iz kompanija koje proizvode robote ističu da roboti mogu povećati operativnu efikasnost i poboljšati poverenja putnika, i oni su raspoređeni da rade uz ljude, a ne umesto njih.
U Hrvatskoj je zbog velikog broja zaraženih koronavirusom doneta odluka da se od 15. novembra uvede obavezna upotreba kovid potvrda, a od danas se dodatno ograničavaju okupljanja građana
Kako bi se sprečilo širenje zaraze potrebno je delovati u tri pravca, neophodno je postizanje veće vakcinisanosti stanovništva, ograničavanje okupljanja i postizanje što veće sigurnost prilikom obavljanja poslova i svakodnevnih stvari koje se mogu ograničiti, izjavio je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.
Upravo zbog toga, potvrda o vakcinaciji, preležanoj bolesti i negativan test od sredine novembra će biti obavezan za sve zaposlene u državnim i javnim službama, kao i za građane koji će se koristiti usluge ovih službi. Kovid potvrda će biti obavezna za ugostiteljske objekte, kafiće, restorane, teretane i sportske centre u zatvorenom samo ako brojke novozaraženih nastave da rastu.
Nove mere takođe znače zabranu svih javnih okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima su osobe koji imaju kovid potvrdu, ali od sada je obavezno i nošenje maski i održavanje fizičke distance.
Vlada Grčke je usvojila nove mere protiv pandemije koronavirusa koje će se odnositi samo za nevakcinisane građane, ali i turiste koji će doći u ovu zemlju za novogodišnje i božićne praznike
Osobe koje nisu vakcinisane moraće da imaju negativan brzi antigenski ili PCR test da bi ušle u sve javne institucije, računajući i maloprodajne objekte, mešovite zabavne prostore i frizerske salone, navodi RTS.
Ova uredba se neće odnositi jedino na prodavnice prehrambenih proizvoda i verske objekte, a svi zaposleni u u privatnom i javnom sektoru moraće da prilažu dva negativna kovid testa nedeljno.
Bosnu i Hercegovinu je u septembru mesecu posetilo više od 100.000 turista, što je za skoro 89% više nego u istom mesecu prošle godine. Međutim, taj broj turističkih poseta je za 30% manji u odnosu na avgust, što je i očekivano, imajući u vidu epidemioločke prilike u regionu
Turisti su u septembru u ovoj zemlji ostvarili 236.876 noćenja, što je više za 67,4% u odnosu na septembar 2020. godine, objavila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja turista, domaćih je bilo 42,7%, a stranih 57,3%.
Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Srbije 11,2%, Saudijske Arabije 10,9%, Hrvatske 8,4%, Nemačke 6,6%, Kuvajta 6,5%, Turske 5,4 %i Ujedinjenih Arapskih Emirata 4,8%. Turisti iz ostalih zemalja su ostvarili 46,2% noćenja.
Najveći broj noćenja ostvaren je u kolektivnom smeštaju, hotelima i sličnim smještajnim kapacitetima sa učešćem od 93%.
Langoš je hrana koja se jede kasno uveče, posebno ako ste tek stigli iz lokalne kafane. Gladni ste, i treba vam nešto ukusno, jako i utešno, nešto što će vam pomoći da ostavite tešku noć iza vas i zaboravite detalje koji vas mogu kompromitovati
U Mađarskoj se prvobitno se kuvalo na otvorenoj vatri, mađarska reč “láng” znači plamen, što objašnjava ime ovog delikatesa. Prženo testo je univerzalno popularno zbog svoje jednostavnosti i praktičnosti. Mađarski Langoš je jako ukusan, i vrlo je lako postati zavisnik.
Photo: iStock
Langoš je u osnovi mađarska verzija prženog testa, spolja hrskava, dok je unutrašnost sočna i mekana. To je ulična hrana i zimsko jelo koje pruža energiju i lek protiv mamurluka, često se priprema i kod kuće.
Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.
Photo: iStock
Originalno se premazuje kombinacijom sitno seckanog belog luka i ulja, a zatim se dodaju ostali dodaci poput slanine ili kobasica, sira, pavlake, kiselih krastavaca ili nekog ljutog sosa, što se idealno slaže sa vašim psihofizičkim stanjem nakon kvalitetno provedenog vremena u kafani.
Pratite nas na našoj Facebooki Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.
Nakon toplog leta, vreme je da pronađete sklonište pored mora
Obalno područje, koje obuhvata Sečoveljske solane, Portorož i Strunjan, poznato je po svojim terapeutskim činiocima: blatu iz solana, salamuri iz sečoveljskih solana, ugodnoj mediteranskoj klimi i morskoj vodi. Duboko udahnite, udahnite morski vazduh pun slanih negativnih jona i uživajte u pogledu na naš opuštajući obalni pejzaž. Uronite u bazen slane vode, baš kao što su to radili benediktinski monasi u 13. veku. Ova koncentrovana morska voda bogata je mineralima, bromom, jodom i magnezijumom, koji podstiču i jačaju odbrambeni mehanizam tela i čine da izgledate mlađe, jer poboljšava cirkulaciju krvi i čisti vaše telo. Poznato blato iz solana ima niz lekovitih efekata zbog visoke koncentracije minerala. Blatni paketi ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima, a koriste se za ulepšavanje i u kozmetičke svrhe. Doživite opuštajuće kupanje u zagrejanoj morskoj vodi poreklom iz jednog od najlekovitijih mora na svetu. Ako želite, možete se zagrejati u bazenu napunjenom termo-mineralnom vodom ili se opustiti u sauni. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, možete posetiti i jedan od obližnjih medicinskih i fizioterapeutskih centara. Upoznajte sve naše velnes centre, od Termi Portorož u LifeClass hotelima i Spa centrima do potpuno renoviranog morskog vodenog parka Termaris u odmaralištu St. Bernardin ili renomiranog lečilišta i talaso-terapeutskog centra Talaso Strunjan, koji se nalazi u zaštićenom pejzažnom parku Strunjan.
Autor: Jaka Ivančić
Poluostrvo Ankaran nudi brojne doživljaje i mogućnosti, čak i u jesen. Očuvana priroda i velnes centri nude opuštanje i iskorak iz dnevne rutine. Ukusi lokalno proizvedenog povrća, voća, vina i maslinovog ulja i ljubazno osoblje dokazan su recept za jedinstveno gurmansko iskustvo. Ako želite aktivniji odmor, poluostrvo Ankaran nudi mnogo pešačkih staza i mogućnosti za biciklističke izlete u ugodnom zelenom okruženju, između drveća i vinograda.
Ako želite da se opustite, možete posetiti Adria Vellness centar, smešten u idiličnom prirodnom okruženju, daleko od gradske vreve. Gosti mogu izabrati nešto iz široke lepeze tretmana za dobrobit i potpunu negu tela. Ponuda u banjskom centru zasnovana je na prirodnim resursima Mediterana: nerafinisana morska so, ruzmarin, lavanda, alge, glina.
Autor: Barbara Kozar
Terapija solju je prirodni lek za sve vrste plućnih bolesti. Posetite slanu sobu Hotel & Resort Rezidenca Ortus kad vam je potrebno opuštanje i jačanje imunološkog sistema. Slana pećina je veštački stvorena komora u kojoj se reprodukuje mikroklima rudnika soli. Glavni sastojak je suvi vazduh, zasićen finim česticama natrijum hlorida – soli.
Nakon toga, dobrodošli ste u Vilu Andor, klasični mediteranski restoran sa modernim šarmom. Možete uživati u rustično uređenom zatvorenom restoranu ili sesti na prelepu terasu sa pogledom na more i prepustiti se izuzetnim ukusima. Specijaliteti su vrhunske ručno rađene testenine, sveža riba, sočno meso i izuzetni domaći deserti.
Autor: Jaka Ivancic
U Izoli, malom primorskom gradiću, otkrićete priče o morskoj i pomorskoj baštini, probati delikatese istarske zemlje i mora ili se samo opustiti i uživati u mirisu soli i bojama istarskih brežuljaka. Izolu je u prošlosti odlikovalo pomorsko nasleđe, međutim i okolna sela oduzimaju dah, naročito u jesen. U idiličnom selu Korte, smeštenom u autentičnim istarskim brdima, pronaći ćete Vilu Carolina. Ova lepa seoska kuća zrači toplinom doma, a istovremeno pruža savršeno okruženje za opuštanje i užitak. Savršeno je polazište za istraživanje istarskog krajolika i njegovih brojnih kulturnih znamenitosti, posetu lokalnim vinskim podrumima ili odlazak na biciklističke avanture duž jedne od brojnih biciklističkih staza. Ako vam je potrebno da razmazite svoje telo i um, definitivno ćete uživati u ponudi Cliff SPA Belvedere. Cliff Spa je intimni velnes centar koji prenosi priču o lokalnom mediteranskom okruženju, a goste očaravaju mirisi lavande, ruzmarina i maslina. U jesen će goste čekati masaže celog tela, tretmani za podmlađivanje, tretmani lica, kao i masaža za mršavljenje i detoksikaciju i celog tela.
Autor: Peter Kleva
Jesen vas svim svojim bojama poziva da krenete u prirodu. U selima Kopra jesen je ispunjena mirisom zrelog grožđa, a šetnja vinogradima u ovoj sezoni ima posebnu draž. Svratite u takozvane »Osmice« koje ožive dva puta godišnje – u proleće i ranu jesen. Tradicija Osmica stara je više od 200 godina. Obično su to farme istarskih proizvoda, koje otvaraju svoja vrata i posetiocima nude vino, domaće meso, proizvode od sira, turšiju i druga tipična istarska jela poput jote, pršute u refošku, domaćeg hleba i drugih lokalnih specijaliteta. Do imanja, gde se organizuju Osmice, vodiće vas posebni drveni putokazi, odnosno fraske, a dočekaće vas u Osmici Jakomin u Kubedu, Osmici Markežič u Šmarju, Osmici Krmacu u Bertocima, Osmici Kantini Romano u Popetreu i Osmici Štok u Marezigama. Najrasprostranjenija proslava u Sloveniji, vezana za vino i vinsku kulturu, je Martinje (11. novembra). U Marezigama pripremaju tradicionalnu proslavu Martinija, koja je izvrsna prilika za degustaciju vina vinogradara iz Istre i domaćih kulinarskih poslastica, dok proslavu Martinja u Kopru obično prati zabavni program. Martinje se slavi i u okolnim selima, dok ovaj događaj na poseban način obeležava najveći vinski podrum Vinakoper. Najživopisnije godišnje doba poznato je po mirisu pečenog kestena i proslavama u vinskim podrumima. Dakle, jeste li spremni za jesenja gastronomska iskustva?
Popularni turistički magazin Wanderlust je u okviru konferencije World Travel Market (WTM) održao godišnju svečanu dodelu prestižnih nagrada Wanderlust Travel Awards
Hrvatska se našla na listi top 10 zemalja u kategoriji najpoželjnijih bližih destinacija, a Dubrovnik se nalazi na popisu top 10 najpoželjnijih bližih gradova.
Hrvatska je zauzela šesto mesto u kategoriji najpoželjnijih bližih destinacija, čime se našla u društvu Francuske, Italije, Islanda, Grčke i Španije. Od ostalih zemalja na listi izdvajaju se Portugal, Gruzija, Norveška i Austrija.
Dubrovnik je zauzeo odlično peto mesto u kategoriji najpoželjnijih bližih gradova, a pored njega na listi se nalaze Lisabon, Sevilja, Tbilisi, Marakeš, Bolonja, Talin, Salcburg, Stokholm i St. Petersburg.
Popis nagrađenih destinacija u svih 11 kategorija dostupan je na zvaničnoj internet stranici magazina.
O novom planu za oporavak turizma u Portugalu na konferenciji WTM London, govorio je direktor nacionalne turističke organizacije, Luis Araujo i istakao da je cilj ove zemlje da postane poznata kao destinacija koja se posećuje tokom cele godine
Portugal će izaći iz krize i fokusiraće sa na međunarodne turiste kao ključne, istakao je Luis Araujo. Portugal je tokom pandemije uspeo da ojača svoj brend, zadržavši imidž „trendi, moderne i društvene“ destinacije.
Ova zemlja je do sada obnovila oko 60% turističkih kapaciteta i povezanosti sa svetom u odnosu na 2019. godinu, dok su očekivanja da će se taj broj u sledećoj godini povećati na 90%. Fokus neće biti samo na letnjoj sezoni, već i na ruralnim područjima, vinskom turizmu, kao i na gradovima širom zemlje. Sada su bitniji međunarodni turisti, i sve aktivnosti će biti usmerene ka njima, što ne znači da će domicilno stanovništvo biti zapostavljeno.
Portugal želi da bude jedna od najodrživijih zemalja na svetu, posebno u smislu turizma, jer je na samom početku pandemije bio destinacija koja je pokrenula inicijativu za prevenciju kovid 19 bolesti u sektoru putovanja i turizma, pa sada ima 23.000 kompanija koje su sada dobile pečat zemlje “Čisto i sigurno”.
U međuvremenu, vakcinisano je preko 87% stanovništva, što je omogućilo da ova zemlja bezbrižnije krene da se oporavlja od loših posledica pandemije.
Ona je veoma mlada, izuzetno energična i aktivna, ima izvrsne radne navike jer voli svoj posao, ali uvek nađe vremena za porodicu, partnera i prijatelje. Mnogo voli da putuje, ali se uvek sa velikim zadovoljstvom vraća u Beograd. Ne voli da govori o sebi, ali je samouverena i svesna svojih kvaliteta. Ako vam ovaj uvod zvuči kao opis idealne mlade lavice na papiru, u pravu ste, tako smo je zamišljali kada smo pravili nacrt rubrike. Ipak verujte, Emilija Manojlović je devojka od krvi i mesa, upoznao sam je (i stegao joj ruku), a sada je predstavljam i vama
TU: Sve mlade lavice imaju idole. Koju ličnost bi okarakterisali kao vaš poslovni uzor?
EM: Iako se ne bavimo istim poslom, moj uzor su od malena bili moji roditelji, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Od njih sam naučila da prema svemu što radim, treba da pristupam savesno i odgovorno, ali i koje su to prave vrednosti u životu i u poslu. Naravno, kroz studiranje, a potom i posao, uticaj na mene je imao i određeni broj ljudi koji su ostvarili uspehe u oblasti kojom se i ja bavim, pa samim tim ih mogu nazvati i uzorima. Mogu reći i da sam imala tu sreću da od samog početka učim od velikih profesionalaca, što je bila motivacija da i sama napredujem.
TU: Kako izgleda vaš radni dan u ovim vanrednim uslovima?
EM: Od početka pandemije virusa Covid-19 mislim da smo svi morali dosta da prilagodimo svoje radne navike i rutinu. I ja sam kao i većina, radila jedan period od kuće, što je sa sobom donosilo i određena prilagođavanja, pre svega u organizaciji posla. Trenutno radim iz kancelarije, što me veoma raduje. Neko sam ko ceni prvih sat vremena nakon ustajanja, jer imam svoje male jutarnje rituale. Nakon što ustanem, obavezno prvo skuvam čaj, a potom se polako pripremam za nastavak dana. Doručak je obavezan pre izlaska iz kuće, a po dolasku u kancelariju pijem kafu, pregledavam mejlove i pravim plan svega što bi u toku dana trebalo uraditi. S obzirom da se bavim marketingom, svakako odvojim vreme i da pročitam novosti iz poslovnog sveta i pregledam društvene mreže.
TU: A šta je za vas pravi odmor?
EM: Svaki izlet, putovanje ili slobodno vreme koje provedem sa porodicom, partnerom ili prijateljima su za mene odmor. Bliski ljudi mi zaista pomožu da „napunim baterije“, te mi je vreme sa njima dragoceno. Putovanja mnogo volim, bilo da je u pitanju inostranstvo ili domaći turizam, pa, bez obira na to da li su ispunjena aktivnostima, ona za mene predstavljaju odmor.
TU: Šta je po vama ono što vas izdvaja od drugih?
EM: Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Svakoga od nas ponešto izdvaja. Ono što za sebe mogu da kažem jeste da sam veoma komunikativna i da volim da radim sa ljudima, kao i da umem veoma dobro da organizujem posao koji imam.
TU: Koja je vaša formula uspeha?
EM: Mislim da je sve individualno i da jedinstvena formula ne postoji. Ja sam imala svoje ciljeve i planove kojima sam se vodila. Na tom putu se desi i mnogo nepredviđenih okolnosti, kao i pruženih prilika. Svakako da osoba koja želi da postigne neki uspeh, mora da uloži znanje, trud i vreme, ali i da ima radne navike, da ume da prihvati kritiku, kao i da bude spremna da uči od drugih.
TU: Šta biste poručili kao savet mladim lavicama i lavovima koji tek dolaze?
EM: Poručila bih im da se svaki trud i rad na kraju isplate. Znam da zvuči kao obična fraza, ali sam kroz posao zaista shvatila da na kraju tako i bude. Takođe, dozvolite sebi da tokom studiranja i početka karijere istražite šta je ono što vas najviše zanima, kako biste znali u kom pravcu želite dalje da razvijate svoje veštine. Znanja nikada dosta i nikada ne znate kada će vam neko znanje ili iskustvo, kao i ljudi, biti od velike pomoći.
Kako se trendovi zdravlja i održivosti menjaju, tako se menjaju i očekivanja gostiju. Hoteli širom sveta uvode AI vending tehnologiju i naprednu analitiku kako...
Ovaj sajt koristi kolačiće za pretraživače da unapredi funkcionisanje. Korišćenjem sajta prihvatate njihovu upotrebu. Prihvatam
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.