12.4 C
Belgrade
ponedeljak, maj 12, 2025
Naslovna Blog Stranica 293

Torched Earth Ale, pivo sa ukusom klimatskih promena

0
Pivo pab
Photo: Pexels/Pavel Danilyuk

Ovo novo pivo ima potpuno jedinstven ukus, specijalno napravljen da podseti svakog ko ga proba u kojoj meri klimatske promene utiču na sve, između ostalog i na industriju pića

New Belgium Co. je prva američka kompanija koja je napravila pivo koje bi trebalo da bude njihov novi adut u borbi protiv negativnog uticaja čovečanstva na planetu.

Njihovo Torched Earth Ale pivo je opisano kao „pivo sa ukusom klimatskih promena u limenci”, i u svom sastavu sadrži maslačak, loš ekstrakt hmelja i vodu zagađenu dimom, umesto uobičajenih filtriranih sastojaka koji se koriste za proizvodnju piva.

Ova kombinacija sastojaka pravi izuzetno neukusno pivo, što bi kako ističu iz kompanije moglo da bude novi ukus pivske industrije ukoliko proizvođači ne preduzmu nešto. Pivo je zbog toga namerno napravljeno od sastojaka koji bi bili dostupni u bliskoj budućnosti, ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom zanemarivanja životne okoline.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fat Tire (@fattire)

Krizni štab: Dozvoljeno organizovanje kongresa i stručnih skupova

0

Na predlog ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Krizni štab je doneo odluku kojom dozvoljava organizovanje kongresa i stručnih skupova za maksimalno do 100 ljudi

Ministarstvo je na čelu sa ministarkom Tatjanom Matić podržalo inicijativu Udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES, i iznelo svoj predlog Kriznom štabu da se dozvoli organizovanje kongresa i stručnih skupova do 100 ljudi.

Ugostiteljski i turistički sektori su izuzetno pogođeni pandemijom, i zahvaljujući velikom broju vakcinisanih građana i sve boljoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, stekli su se uslovi da se ovakva inicijativa i usvoji, istakla je ministarka.

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope 18. i 19. maja u Beogradu

0

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope SEAS (Southeast Europe Aviation Summit), najveća regionalna konferencija vazduhoplovne industrije, ove godine se, po treći put organizuje u Beogradu, 18. i 19. maja. Zbog epidemioloških mera događaj će se održati u online formatu i uživo će se besplatno prenositi na zvaničnom portali konferencije www.seas.rs

Na samitu učestvuju 42 govornika iz 27 kompanija koji će u dva dana predstaviti aktuelnosti iz sveta vazduhoplovne industrije i njenih civilnih i vojnih segmenata.

Zemlja-partner SEAS konferencije je Kanada, a konferenciju otvara novi ambasador Kanade u Srbiji, g-din Džajls Norman.

Na SEAS online konferenciji biće otvorene mnoge zanimljive teme, a moći ćete da saznate više o planiranom izgledu aerodromskog kompleksa „Nikola Tesla“, planovima dve novootvorene regionalne avio-kompanije, strategiji zapošljavanja MTU Srbije, letećem taksiju, helikopterskim programima i novim helikopterima za gašenje požara, reakcijama avio-industrije na korona krizu, kao i o nabavci i razvoju vojne vazduhoplovne tehnike i obuci vojnih pilota.

Od učesnika izdvajamo:
Fransoa Berioz, generalni direktor aerodroma Nikola Tesla
Predrag Todorović, direktor kompanije Air Montenegro
Stjepan Bedić, direktor nove hrvatske avio-kompanije ETF Airways
Žaklina Teofilović, HR direktorka  kompanije MTU Srbija
Piotra Kačor, direktor kompanije Avia Prime (novi vlasnik Jat Tehnike)
Boško Rupić, komercijalni direktor  Er Srbije
SEAS konferenciji će takođe prisustvovati i predstavnici kompanija:  Erbas, De Haviland, Embraer, Bel Helikopter, FerroECOBlast Europe i Pink Research and Development Center, u vojnom delu konferencije će učestvovati pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović i pukovnik doc. dr. Slaviša Vlačić, dok će o svemirskim istraživanjima više govoriti predstavnici kompanija Planet i Endurosat.

Sponzori konferencije su Erbas, Belgrade airport, MTU Srbija, Avia Prime, Embraer, De Havilland, Bel Helikopteri, cargo-partner, PRDC, Ferro Crtalic, Planet, Endurosat i drugi.

Konferenciju možete pratiti besplatno online 18. i 19. maja na  YouTube kanalu i sajtu Tango Six portala i sajtu konferencije www.seas.rs.

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope SEAS će se održati i ovog puta u organizaciji specijalizovanog portala za avio-industriju, Tango six.

Ukrajina: zaplenjena votka napravljena od „radioaktivnih“ jabuka

0

Tim britanskih i ukrajinskih naučnika bori se protiv vlade Ukrajine na sudu zbog zaplene 1500 boca votke koja je napravljena od „radioaktivnih“ jabuka uzgajanih u blizini černobilske nuklearne elektrane

Votka Atomik je deo četvorogodišnjeg eksperimenta naučnika koji su želeli da utvrde da li može da se proizvede bezbedan destilat za konzumiranje od jabuka uzgajanih na području koje je kontaminirano tokom nuklearne katastrofe 1986. godine.

Prva boca votke je proizvedena 2019. godine, a naučnici su koristili isključivo sirovine iz prirode u kontaminiranoj zoni, uključujući i vodu. Ove godine naučnici su se nadali da će prvu seriju votke poslati u Britaniju, ali su ih u tome sprečile vlasti Ukrajine. U martu je zatvorena destilerija i sve boce votke su zaplenjene.

Jabuke su pokazivale su blago povišene nivo radijacije, ali bile su ispod granice koja se ukrajinskim zakonom smatra sigurnom za konzumaciju. Očekivana cena ove votke je oko 40 evra po boci.

Održavanje manifestacija, koncerata i festivala moguće od 21. juna

0

Kriznom štabu za suzbijanje epidemije će biti iznet predlog da se od 21. juna, Svetskog dana muzike, omogući održavanje kulturnih manifestacija, koncerata, festivala i masovnih skupova

Ukoliko se u Srbiji nastavi trend opadanja broja zaraženih COVID-19, na sastanku premijerke Srbije i predstavnika inicijative Safe Events Serbia dogovoreno je održavanje događaja i festivala u skladu sa epidemiološkim merama.

Nepohodni uslovi za održavanje bilo kakvih masovnijih skupova ili manifestacija jesu svakako dobra epodemiološka situacija u zemlji, omogućena pre svega masovnom vakcinacijom stanovništva.

Stiže nam i ljubičasto vino

0

Ljubičasto vino stiže iz Australije, i radi se o vinu koje je nastalo dodavanjem atraktivne prirodne biljne boje, što je u velikoj meri uzburkalo vinsku javnost

Purple Reign je vinska etiketa koja dolazi iz Australije, i radi se o mešavini semijona i sovinjon blana, a upečatljiva i pomalo neobična ljubičasta boja je nastala dodavanjem potpuno prirodnih aditiva.

Ovo vino se za sada prodaje na tržištu koje ne zahteva stogu zakonsku regulativu, za razliku od neuspelog pokušaja Španaca da lasiraju plavo vino, koje ne zadovoljava kriterijume da se kalsifikuje kao vino. Ljubičasto vino se, bar tako kažu iz vinarije Masstenego, pravi po višim vinarskim standardima.

Miloš Vlahović, generalni menadžer Ananti Resort, Residences & Beach Club

0

Pandemija koronavirusa u regionu polako jenjava, pa se hotelijeri, kao i turisti, užurbano pripremaju za početak sezone. Sada je izvesno da će turizam preživeti, ali i promeniti svoje ruho. O svemu tome, kao i neposrednim planovima za budućnost smo razgovarali sa Milošem Vlahovićem, direktorom crnogorskog rizorta Ananti

TU: Kako je pandemija koronavirusa uticala na vaš posao?
MV: Generalno gledajući, pandemija koronavirusa je najviše pogodila upravo naš sektor privrede – turizam. Mnogi letovi su ukinuti ili znatno redukovani, većina zemalja je zatvorena za strance ili su posete uslovljene rigoroznim ograničenjima. Tako smo 2019, prvu godinu poslovanja našeg rizorta završili sa 68% popunjenosti, a 2020. bili tek na nepunih 8%.

TU: Šta ste promenili u poslovanju i kako ste zadovoljni učinkom?
MV: Dok korona ne bude savladana glavni kriterijum za gosta koji se opredelio za Crnu Goru je svakako komfor i bezbednost boravka i odmora. Siguran sam da ovaj kriterijum u potpunosti zadovoljava naš Ananti. Osam ekskluzivnih vila, 14 luks-apartmana, vlastita plaža, restoran TerraMar, Panorama Caffe, jedinstven SPA &Wellness – sve to objedinjuje „3 u 1“: raskoš Istoka, komfor Zapada i lepotu Jadrana. U vreme pandemije posebno je važna bezbednost boravka, a to naši gosti imaju. Ananti je maltene jedini rizort u Crnoj Gori gde u zasebnoj vili imate komfor hotela sa pet zvezdica. I to sve je u tihom naselju Reževići sa prašumom u okolini. Najkraće, raskoš u netaknutoj prirodi, “na pjeni od mora”, i samo za Vas. U poslednjih godinu dana najvise smo radili upravo na sigurnosti gostiju – prilagođavali Ananti Resort novim standardima koje nam je nametnula pandemija koronavirusa. Efekat promena se odmah pokazao na bukingu za ovu godinu.

TU: Da li postoji nešto u ovom kriznom periodu što bi izdvojili kao pozitivno iskustvo?
MV: Teško je izdvojiti nešto apsolutno pozitivno u ovom periodu krize koji traje već više od godinu. Pandemija nas je, međutim, naučila da se prilagođavamo i najtežim uslovima. Da na vreme korigujemo svoje planove. Da se borimo za svakog gosta, posebno iz naše ciljne grupe, a to su elitni turisti. Upravo elitni turizam je dobra šansa za uspeh ovogodišnje turističke sezone u Crnoj Gori.

TU: Da li ste imali bilo kakvu podršku za vreme pandemije?
MV: Država je pomogla sa subvencijama, a Turistička organizacija Crne Gore je takođe izašla u susret sa popustima u organizaciji sajmova na koje smo išli. Sada država pokriva lečenje svih turista koji dolaze u nasu zemlju.
TU: Kako se pripremate za specifičnu sezonu koja dolazi?

MV: Poslednju godinu smo iskoristili za adaptaciju hotela, počevši od recepcije, dodatne specijalne dezinfekcije svih prostorija, posebnog set-apa u restoranu, standarda u Spa-centru i još mnogo toga. Smanjili smo i maksimalni broj gostiju koji mogu biti u hotelu, tako da naši gosti sad imaju veću slobodu, veću privatnost i veću sigurnost.

TU: Kakvi su vaši planovi za naredni period i bližu budućnost?
MV: Sada se moramo maksimalno koncentrisati na sezonu koja dolazi i koja će po trenutnoj najavi biti prilično dobra, posvetiti se svakom gostu i učiniti sve da se osećaju bezbedno i komforno. Kasnije ćemo se posvetiti sajmovima koji polako ponovo kreću i posebnim akcijama za zimski period.

TU: Kako vidite turizam u celini nakon vraćanja u novu normalnost?
MV: Ljudi su više od godinu dana zatvoreni u svojim kućama, ograničena nam je sloboda kretanja, stalno smo pod nekom tenzijom i sada kada sve polako popušta, turizam će vrlo brzo doći na svoje, jer svi su željni putovanja, odmora, druženja. Bitno je napomenuti da dok god se pridržavamo epidemioloških mera i pratimo smernice odgovornih organa, pandemija može biti držana pod kontrolom, a samim tim i turizam će ići samo na bolje.

Vino Terrasse à l’Ombre predstavljeno u regionu

0

Međunarodni žiri najvećeg vinskog takmičenju održanog u Nemačkoj „Mundus Vini“, nagradio je vino Terrasse à l’Ombre dvostrukom zlatnom medaljom i ovenčao ga „Najboljim vinom iz doline Rone“ koja je jedna od najvažnijih vinskih regija. Nakon preuzimanja francuske vinarije Château de Gourdon od strane ,,Tikveš“ tima, enolozi najveće vinarije u regionu stvorili su svetski poznato vino Terrasse à l’Ombre

Izuzetan uspeh vina Terrasse à l’Ombre, koje je deo portfolija ekskluzivnih vinskih brendova Tikveš Châteaux & Domaines, rezultat je sinergije jedinstvenog regiona iz doline reke Rone i posvećenosti vinarije Tikveš.

Događaj je bio ,,hibridan“ jer se degustacija ovog izvrsnog vina održala paralelno u Beogradu, Podgorici, Zagrebu i Banja Luci, a iz Francuske se uključio Filip Kambi kao i enolozi koji trenutno tamo rade. Prisutni su mogli se druže onlajn i razmene iskustvo i mišljenje o ovom vrhunskom premiju vinu.

,,Malo ima prilika, a posebno u svetu vina, kada opravdano možete da se osećate ponosnim. Osvajanje dvostruke zlatne medalje i priznanje za najbolje vino iz jedne od najpoznatijih francuskih vinskih regija, koje je stvorio naš tim, definitivno je povod za veliko zadovoljstvo i ponos. Ovako značajne nagrade i priznanja uzdižu Terrasse à l’Ombre među svetske vinske ikone i čine Tikveš jednim od najboljih svetskih proizvođača vrhunskih vina. Naša vizija je da prerastemo u lidera ne samo u regionu, već i širom sveta” rekao je predsednik Upravnog odbora „Tikveša“ Svetozar Janevski.

Zasluga za ovaj uspeh pripada celom enološkom timu koji predvodi glavni enolog Marko Stojaković, koji kreira i ostala vina uz savete Filipa Kambija.

Vino Terrasse à l’Ombre je savršena simbioza sorti širaz i grenaš koja je ostvarila bogato, složeno i upečatljivo vino punog tela, snažnih aroma bobičastog voća i uravnoteženog ukusa, sa obiljem baršunastih tanina i izuzetnom elegancijom.

Francuska vinarija Château de Gourdon postoji od 1870. godine, a od 2018. deo je sistema „Tikveš“. Vinogradi se prostiru na 50 hektara u dolini južne Rone obasjani suncem tokom celog dana, izloženi vetru Mistral u kombinaciji sa peskovitim zemljištem koje je bogato rečnim kamenom i koje apsorbuje i emituje toplinu u toku noći, doprinoseći kompleksnosti vina i ističući njegov karakter. Grožđe se bere ručno kada je sazrelo do savršenstva, što čini vino složenim, jedinstvenim, autentičnim i visokokvalitetnim.

Održana online prezentacija regije Kvarner

0

U skladu sa velikim interesovanjem turista za destinacije iz našeg regiona povodom početka letnje sezone, Turistička zajednica Kvarnera je uz pomoć redakcije TU magazina, održala online prezentaciju ove hrvatske regije. Po opštoj oceni, Kvarner se veoma uspešno predstavio turističkim agencijama, medijima i turističkim blogerima Srbije

Kvarner je severnojadranska regija koja je već vekovima poznata po svom turističkom razvoju, ali i kao kolevka poslovnog turizma u Hrvatskoj.

Ovu regiju čine ostrva, priobalje, ali i zelena, brdovita unutrašnjost. Pored toga, Kvarner je poznat i po odličnoj gastronomskoj ponudi i vinima, čije bogatstvo ukusa naglašava raznolikost ove popularne turističke destinacije.

Sve ovo i još mnogo više je zainteresovanim turističkim agencijama, medijima i blogerima, na jednočasovnoj online prezentaciji predstavila voditeljica projekata u TZ Kvarner, Renata Vincek.

Nemačka: Ublažene mere, test umesto karantina

0
Photo: Pixabay/athree23

Nemačka je uvela nacionalni pravilnik koji je usvojen u Saveznom kabinetu, a radi se o novim uslovima ulaska u zemlju zasnovanim na epidemiološkim situacijama u zemljama iz kojih dolaze putnici

Na osnovu epidemiološke situacije iz kojih dolaze putnici, Nemačka procenjuje koliki je potencijalni rizik od zaraze, i na osnovu toga odlučuje koje će mere biti potrebne.

Na osnovu pravilnika, karantin za ulazak u državu iz područja koja nisu rizična više neće biti obavezan.  Svi putnici koji imaju negativan test, kao i putnici koji su ili preležali ili su vakcinisani, takođe nemaju obavezu zadržavanja u karantinu, osim ako ne dolaze iz područja sa visokim rizikom od zaražavanja.

Osim toga, prilikom ulaska u zemlju  testiranje je obavezno za sve putnike koji nisu u potpunosti vakcinisani.

Poslednje objave