17.5 C
Belgrade
nedelja, maj 11, 2025
Naslovna Blog Stranica 292

FBiH: Postepena relaksacija epidemioloških mera

0
Zašto treba posetiti Sarajevo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donela je odluku o potpunom ukidanju policijskog časa, kao i o relaksiranju određenih epidemioloških mera

Odluka je donesena nakon sednice Kriznog štaba na kojoj je usvojen predlog o ublažavanju postojećih mera zbog dobre epidemiološke situacije. Ublažavanje mera podrazumeva dozvoljeno okupljanje osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru, na otvorenom je sada dozvoljeno okupljanje do 70, a u zatvorenom do 30 osoba.

Štab za vanredne situacije RS je donio odluku da publika može prisustvovati sportskim događajima, a dodatno ublažavanje mera podrazumeva i olakšice za ugostitelje, pa tako svi ugostiteljski objekti rade do ponoći, dozvoljeno je prisustvo do 100 osoba na javnim, a do 50 na ostalim okupljanjima.

HORES: Potrebno još turističkih vaučera za odmor u Srbiji

0
Sirogojno zlatibor
Photo: iStock

Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) je preložilo Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije da se odobri dodatnih 100.000 turističkih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji

Iz udruženja HORES ističu da je odluka koju je Vlada Srbije donela o uvođenju turističkog vaučera pre nekoliko godina imala izuzetno pozitivan ekonomski uticaj na razvoj hotelijerstva i turizma, i da su vaučeri puno značili svim pružaocima turističkih usluga.

HORES takođe predlaže da se limit za subvencionisane vaučere sa sadašnjih 70.000 dinara mesečnih prihoda poveća na 90.000 dinara, što bi omogućilo da se poveća broj noćenja u hotelima i banjskim i planinskim turističkim destinacijama u Srbiji.

EU: Vreme je za popuštanje mera po pitanju putovanja

0
Koji su uslovi za putovanja ove godine
Photo: iStock

Evropska unija otvara granice za potpuno vakcinisane putnike od juna meseca, sledi popuštanje svih mera ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli

Kako prenosi agencija AFP News, očekuje se da će Evropska unija otvoriti svoje granice za potpuno vakcinisane putnike već od juna meseca. Odluka da se otvore granice donesena je zbog masovne vakcinacije širom zemalja članica EU, ali i ostalih zamalja koje nisu deo unije. Evropska komisija je odlučila da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja.

Ovakva odluka se može promeniti ukoliko dođe do nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja. Obaveza testiranja na koronavirus pre i posle dolaska ili odlazak u karantini dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere popuštati kako vakcinacija bude napredovala i ako epidemiološka situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

 

Stanka Karažija, direktorka hotela Lazure

0

Nakon više od godinu dana od početka pandemije, očekivanja od nastupajuće turističke sezone su velika u čitavom regionu. Naročito joj se raduju hotelijeri koji nisu sedeli skrštenih ruku, već su uz nove investicije i staru oprobanu posvećenost poslu, spremni za povratak gostiju. O svemu tome smo razgovarali sa Stankom Karažijom, direktorkom kompleksa Lazure Marina & Hotel, koji će skorim otvaranjem nove rezidencijalne zgrade značajno unaprediti svoju ponudu

TU: Kako je pandemija koronavirusa uticala na vaš posao?
SK: Pandemija korona virusa značajno je uticala na celu industriju putovanja i hotelijerstva pa tako i na nas. Prošle godine smo imali odlične najave za sezonu i radovali smo se još boljoj sezoni u odnosu na onu koju smo imali 2019. Međutim, u martu nas je pogodio talas otkazivanja rezervacija i zatvaranje hotela. Hotel smo ponovo otvorili u maju, ali to nije bilo niti blizu onome kako maj kod nas inače izgleda. Promenila se i struktura gostiju i neka od nama važnih tržišta poput UK, USA i Rusije potpuno su nam bila nedostupna. Tu smo se brzo prilagodili i približili svoju ponudu gostima iz regije što se pokazalo veoma dobrim.

TU: Šta ste promenili u poslovanju i kako ste zadovoljni učinkom?
SK: Zapravo, ono što se najviše promenilo jeste taj pristup u „zadnjoj sekundi“. Teško je planirati pa samim time i očekivati nešto konkretno,tako da svaki dan imamo jednu novu sliku poslovanja. Naučili smo da budemo fleksibilni i to je nešto što nam daje rezultat.
TU: Da li postoji nešto u ovom kriznom periodu što bi izdvojili kao pozitivno iskustvo?

SK: Pozitivno iskustvo je svakako to da smo se mi hotelijeri ponovo uverili kako smo zapravo jako prilagodljivi i fleksibilni i koliko je to važno u našem poslovanju. Turizam je jedna jako krhka delatnost, osetljiva na brojne uticaje iz okoline, a korona-kriza je turizam zaista bacila na kolena. Mi smo prilično brzo shvatili da je ovo jedna ozbiljna situacija koja neće tako brzo proći pa smo se brzo prilagodili u kontekstu ponude gostima, cena, radnog vremena i otkazne politike. Veoma smo ponosni na to da smo, uprkos krizi, uspeli zadržati sve naše radnike i kako smo zapravo i dok smo bili zatvoreni, svojim smo radnicima redovno isplaćivali plate.

TU: Da li ste imali bilo kakvu podršku za vreme pandemije?
SK: Da, imali smo podršku države koja je nama i ostalim kolegama u turizmu izašla u suret subvencionirajući deo plata za naše zaposlene.

TU: Kako se pripremate za specifičnu sezonu koja dolazi?
SK: Sezona koja nam dolazi je zaista specifična i neobična, al recimo da smo sada već pametniji jer imamo iskustvo od prošle godine. Prilagodili smo svoju ponudu, pritom najviše mislim na fleksibilnu otkaznu politiku. Danas je zaista teško planirati svoje putovanje unapred, pa smo svojim gostim omogućili fleksibilnu otkaznu politiku sve do 48 sati pre dolaska u hotel. Takođe, u ovim vremenima je vrlo bitna mogućnost testiranja i dobijanja rezultata testa isti dan. Odmah pored hotela nalazi se privatna laboratorija gde gosti mogu u jednom danu obaviti testiranje i dobiti rezultate nazad. Po potrebi, možemo organizovati da se testiranje obavi u hotelu. Smatramo da su to dve, možda čak i najbitnije stvari koje će se ove godine uzimati u obzir kod planiranja putovanja.

TU: Kakvi su vaši planovi za naredni period i bližu budućnost?
SK: Najveća novost u skoroj budućnosti je otvaranje nove rezidencijalne zgrade čije otvaranje planiramo u avgustu ove godine. U rezidencijalnoj zgradi otvaramo ukupno 104 hotelske sobe od kojih čak 80% njih ima pogled na more i predivan bokotorski zaliv. Ovim naš hotel postaje ozbiljan hotel sa ukupno 128 smeštajnih jedinica, nekoliko restorana i kongresnom dvoranom koja može da primi i do 300 osoba.

TU: Kako vidite turizam u celini nakon vraćanja u novu normalnost?
SK: Smatram da će se turizam generalno promeniti, ali nikada neće nestati. Ljudi su putovanja prihvatili kao sastavni deo života i to je nešto čega se više neće odreći. To se najviše vidi prema reakcijama naših gostiju koji su jedva dočekali da otvorimo i koji nas stalno kontaktiraju isčekujući dolazak u Lazure hotel. Takođe, izgleda da su ljudi sada skloni odsedanju u manjim hotelima, sa više prostora i sa mnogo manje gužve.
Tekst: Petar Vušurović

Godišnji izveštaj o ugostiteljstvu u Italiji

0
Photo: Unsplash/ Zakaria Zayane

Federacija Fipe-Confcommercio, koja okuplja mala i srednja preduzeća u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu, obajvila je svoj godišnji izveštaj „Food Report 2020“ koji definiše kao “ratni bilten”

Godina pandemije je devastirala jedan od najdinamičnijih i najaktivnijih sektora italijanske ekonomije, od javnih do srednjih i mikro preduzeća.

U 14 meseci pandemije nestalo je gotovo dva puta više radnih mesta nego što ih je otvoreno u periodu od 2013. do 2019. godine. Nesigurnost i neizvesnost je postala svakodnevica, što se vidi i u smanjenju javne potrošnje.

Kriza izazvana pandemijom ne samo da je uništila ponudu, već i duboko utiče i na potražnju, potrošnja u Italiji je postala manje sofisticirana, jer domaća proizvodnja hrane nije u stanju da pokrije ni 20% onog što je nekad bio standard. O restoranima, barovima i kafićima ne treba ni govoriti, dugotrajno zatvaranje i strah od zaražavanja je ovaj deo ugostiteljstva gotovo iskorenio.

S druge strane, javljaju se pozitivni znaci oporavka privrede, a nova potrošnja Italijana opredelila je preduzetnike u ovom sektoru da se usredsrede na nove digitalne usluge, na diverzifikaciju ponude i poboljšan kvalitet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i na kuhinju sposobnu za proizvodnju prepoznatljivih tradicionalnih proizvoda, što ih na neki način može i poboljšati.

Zaključak: uticaj koronavirusa na ugostiteljski sektor je bio dramatičan, i ponovno pokretanje svih kapaciteta će zahtevati transformaciju ponude, iskustava, u kombinaciji sa sposobnošću shvatanja novih potrošačkih navika i novih usluga poput prisutnosti na digitalnim platformama.

Ovakav trend je akuelan i kod nas, slične situacije zahtevaju i slične odgovore, pa bi u skladu sa tim ugostiteljski sektor morao da se transformiše i prilagodi vremenu pred nama. Ukratko, digitalizacija, kvalitet i spremnost da se prilagodi svakoj sledećoj situaciji.

Turističke agencije: Najtraženija Crna Gora i Grčka, ali i Albanija i Turska

0

Crna Gora i Grčka su najtraženije destinacije za letovanje, ali je primećen trend rasta interesovanja i za druge destinacije, navode u turističkim agencijama

Najveće interesovanje turista iz Srbije je ponovo za Grčku, i to najviše za tradicionalno najposećeniji sever zemlje, Halkidiki. Osim Grčke, sve interesantnija destinacija za odmor je i Crna Gora, koja je zbog svoje blizine i atraktivnosti, ali i niskih cena posebno popularna kod turista.

Od ostalih destinacija, izdvaja se Albanija, koju nazivaju još i novom Grčkom, naročito zbog mogućnosti da se do letovališta u toj zemlji može doći i u sopstvenoj režiji, automobilom.

Od ostalih destinacija, treba izdvojiti Egipat i Tursku, za putovanje u ove zemlje postoje i određene pogodnosti i popusti, koji negde uključuju avio-karte, smeštaje, transfer, sve takse i zdravstveno osiguranje koje pokriva evetnualno lečenje od kovida 19.

Avio-kompanija proverava brzi antigenski test, rezultati za samo 25 sekundi

0

British Airways prva je avio-kompanija na svetu koja je krenula sa projektom ultrabrzog antigenskog testa na Covid-19 koji rezultate pokaže u roku od 25 sekundi

Ovaj pilot projekat će prvo biti sproveden na članovima letačke i kabinske posade, ultra brzi test nedavno je odobren za upotrebu u Evropi i Velikoj Britaniji, a trenutno prolazi odobrenje američke FDA.

Ukoliko se pilot projekat pokaže uspešnim, mogao bi igrati veliku ulogu u dodatnom otvaranju zemalja, odnosno mogao bi u velikoj meri uticati na povećanje broja i putnika i letova u već prilično desvastiranoj turističkoj industriji.

Torched Earth Ale, pivo sa ukusom klimatskih promena

0
Pivo pab
Photo: Pexels/Pavel Danilyuk

Ovo novo pivo ima potpuno jedinstven ukus, specijalno napravljen da podseti svakog ko ga proba u kojoj meri klimatske promene utiču na sve, između ostalog i na industriju pića

New Belgium Co. je prva američka kompanija koja je napravila pivo koje bi trebalo da bude njihov novi adut u borbi protiv negativnog uticaja čovečanstva na planetu.

Njihovo Torched Earth Ale pivo je opisano kao „pivo sa ukusom klimatskih promena u limenci”, i u svom sastavu sadrži maslačak, loš ekstrakt hmelja i vodu zagađenu dimom, umesto uobičajenih filtriranih sastojaka koji se koriste za proizvodnju piva.

Ova kombinacija sastojaka pravi izuzetno neukusno pivo, što bi kako ističu iz kompanije moglo da bude novi ukus pivske industrije ukoliko proizvođači ne preduzmu nešto. Pivo je zbog toga namerno napravljeno od sastojaka koji bi bili dostupni u bliskoj budućnosti, ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom zanemarivanja životne okoline.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fat Tire (@fattire)

Krizni štab: Dozvoljeno organizovanje kongresa i stručnih skupova

0

Na predlog ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Krizni štab je doneo odluku kojom dozvoljava organizovanje kongresa i stručnih skupova za maksimalno do 100 ljudi

Ministarstvo je na čelu sa ministarkom Tatjanom Matić podržalo inicijativu Udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES, i iznelo svoj predlog Kriznom štabu da se dozvoli organizovanje kongresa i stručnih skupova do 100 ljudi.

Ugostiteljski i turistički sektori su izuzetno pogođeni pandemijom, i zahvaljujući velikom broju vakcinisanih građana i sve boljoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, stekli su se uslovi da se ovakva inicijativa i usvoji, istakla je ministarka.

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope 18. i 19. maja u Beogradu

0

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope SEAS (Southeast Europe Aviation Summit), najveća regionalna konferencija vazduhoplovne industrije, ove godine se, po treći put organizuje u Beogradu, 18. i 19. maja. Zbog epidemioloških mera događaj će se održati u online formatu i uživo će se besplatno prenositi na zvaničnom portali konferencije www.seas.rs

Na samitu učestvuju 42 govornika iz 27 kompanija koji će u dva dana predstaviti aktuelnosti iz sveta vazduhoplovne industrije i njenih civilnih i vojnih segmenata.

Zemlja-partner SEAS konferencije je Kanada, a konferenciju otvara novi ambasador Kanade u Srbiji, g-din Džajls Norman.

Na SEAS online konferenciji biće otvorene mnoge zanimljive teme, a moći ćete da saznate više o planiranom izgledu aerodromskog kompleksa „Nikola Tesla“, planovima dve novootvorene regionalne avio-kompanije, strategiji zapošljavanja MTU Srbije, letećem taksiju, helikopterskim programima i novim helikopterima za gašenje požara, reakcijama avio-industrije na korona krizu, kao i o nabavci i razvoju vojne vazduhoplovne tehnike i obuci vojnih pilota.

Od učesnika izdvajamo:
Fransoa Berioz, generalni direktor aerodroma Nikola Tesla
Predrag Todorović, direktor kompanije Air Montenegro
Stjepan Bedić, direktor nove hrvatske avio-kompanije ETF Airways
Žaklina Teofilović, HR direktorka  kompanije MTU Srbija
Piotra Kačor, direktor kompanije Avia Prime (novi vlasnik Jat Tehnike)
Boško Rupić, komercijalni direktor  Er Srbije
SEAS konferenciji će takođe prisustvovati i predstavnici kompanija:  Erbas, De Haviland, Embraer, Bel Helikopter, FerroECOBlast Europe i Pink Research and Development Center, u vojnom delu konferencije će učestvovati pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović i pukovnik doc. dr. Slaviša Vlačić, dok će o svemirskim istraživanjima više govoriti predstavnici kompanija Planet i Endurosat.

Sponzori konferencije su Erbas, Belgrade airport, MTU Srbija, Avia Prime, Embraer, De Havilland, Bel Helikopteri, cargo-partner, PRDC, Ferro Crtalic, Planet, Endurosat i drugi.

Konferenciju možete pratiti besplatno online 18. i 19. maja na  YouTube kanalu i sajtu Tango Six portala i sajtu konferencije www.seas.rs.

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope SEAS će se održati i ovog puta u organizaciji specijalizovanog portala za avio-industriju, Tango six.

Poslednje objave

Pivo vino

Hoće li belgijsko vino postati popularno i kvalitetno kao belgijsko pivo?

0
Belgija je već decenijama prepoznata na globalnoj sceni kao zemlja sa izuzetno bogatom pivskom tradicijom. Međutim, poslednjih godina sve više pažnje privlači njen tihi,...