6.1 C
Belgrade
Creda, novembar 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 291

„Gault&Millau” na tržištu Srbije

0

Nezavisni međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”, najavio je svoj dolazak na tržište Srbije. Ovaj vodič danas je prisutan u blizu 20 zemalja. Zadatak mu je da  turiste, objektivno, profesionalno i jednostavno vodi kroz najbolje svetske restorane, vinarije, pivnice i ukuse. Objavljivanje Gault & Millau – Srbija omogućila je Turistička organizacija Srbije, a zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu imenovanjem najboljih u više kategorija, od najboljeg šefa, do najboljeg somelijera

„Gault&Millau“ je posle višedecenijske tradicije u kojoj je stekao ugled jedne od najuticajnijih svetskih referenci za restorane, pre nekoliko godina na osnovu ove popularne „žute knjige“ i čuvenih kuvarskih kapa koje on dodeljuje, možemo da biramo specijalitete i šefove kuhinja i u regionu. Da li smo na uslugu, restoransku atmosferu, porciju, utisak koji ostavljamo… ponosni s razlogom, utvrdiće nezavisni inspektori koji će narednih meseci procenjivati ugostiteljske objekte i zasluženu ocenu upisivati u vodič. Obići će i  predstaviti i seoska domaćinstva koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnice, vinarije, pivare.

,,Gastronomija postaje jedan od veoma važnih motiva dolaska na destinaciju. Zbog toga je korisno da se ponuda na koju smo ponosni, nađe na jednom mestu i turistima olakša i ulepša boravak. Upisivanje ugostitelja u ovakav vodič trebalo bi da predstavlja veliki uspeh i potvrdu kvaliteta njegove ponude, ali i celokupne gastronomije naše zemlje. Iako moderan turista prati nove trendove, većina njih istovremeno ceni autentični doživljaj  i autohtoni, ponekad zaboravljeni,  recept. Ovaj vodič, zato, odlična je prilika da se šarolika ponuda  predstavi na jednom mestu, razvrstana po istim kriterijumima i merena objektivnim čulima. To je i idealna prilika da se naša zemlja predstavi kao turistička destinacija na kojoj ćete doživeti i probati nezaboravne ukuse.“, izjavila je na konferenciji za medije direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović.

Promocija vodiča i predstavljanje ugostitelja koji uspeju da nivo usluge podignu do željene „kape“, kao oznake kvaliteta, jedan je od najznačajnijih gastronomskih događaja u svakoj zemlji u kojoj se vodič objavljuje. Takvom događaju i takvom raspoloženju nadamo se i mi već u aprilu kada očekujemo prvo izdanje  vodiča „Gault & Millau“ na engleskom i srpskom jeziku.

Vino od milion dolara

0
Vino ublažava posledice koronavirusa
Photo: Pixabay/congerdesign

Boca vina od šest litara je prodata na aukciji za milion dolara, što je svetski rekord za najveću cenu koju je bilo koje vino dostiglo na javnim prodajama

Kaberne sovinjon iz Nape prodat je za milion dolara, a sav prihod uplaćen je za obuku mladih kuvara i umetnika. Ova cena nije realna, imajući u vidu da se radi o boci vina koja sadrži šest litara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Setting Wines (@thesettingwines)

The Setting Wines 2019 Glass Slipper Vineyard Cabernet Sauvignon je napravljeno u vinskoj kući po kojoj je i nazvano, The Setting Wines. Početna cena vina je 185 dolara za običnu bocu, a ova rekordna boca je napravljena posebno za humanitarnu akciju na kojoj je i prodata.

“Život na Luštici”

0
Tivat, Green Destinations nagrada
Photo: iStock

Turističke organizacije Herceg Novog i Tivta napravile su saradnju i pokrenule brojne aktivnosti u okviru zajedničkog projekta “Život na Luštici”

Projekat podrazumeva razvoj Panoramskog puta i ima za cilj povezivanje poluostrva Luštica u autentičnu turističku ponudu gde se na jednom mestu mogu upoznati i doživeti brojne prirodne i kulturne raznolikosti ovog neverovatnog poluostrva.

Prva faza projekta podrazumeva izradu turističko-informativne mape, nakon čega sledi fazni razvoj panormaskog puta i izrada audio vodiča na nekoliko jezika, izrada signalizacije i vidkovaca. Promotivni događaj je planiran za 18. novembar, dok je za 20. novembar planirana organizovana pešačka tura po poluostrvu Luštica stazom Radovići-Babunci-Tići-Žanjice.

Hotelijeri u Austriji zabrinuti zbog predstojeće sezone

0
Skijanje
Photo: Pixabay/Przeglądaj

Austrijski turistički radnici su veoma zabrinuti za zimsku turističku sezonu zbog velikog porasta broja zaraženih od koronavirusa

Zbog porasta novozaraženih od koronavirusa, neke zemlje Evropske unije drastično pooštravaju mere, pa raste zabrinutost zbog mogućih neprilika uoči sezone skijanja, prenosi austrijska javna televizija ORF.

Ukoliko zemlje unije uvedu mere upozorenja  za putovanje u Austriju, to bi značilo karantin za sve turiste koji se vraćaju sa godišnjeg odmora u Austriji. Prva u nizu bi bila Nemačka, a kasnije bi sledile ostale evropske zemlje, i u tom bi slučaju austrijski hotelijeri mogli da očekuju veliki pad prodaje.

Osim toga, mnogi turisti sa nevakcinisanom decom ili decom mlađom od dvanaest godina otkazali bi zimski odmor u Austriji. Hotelijeri su se jasno izjasnili protiv zatvaranja zemlje, što izgleda i nije daleko od realnosti. U Austriji od 6. decembra važi pravilo da je 9 meseci nakon druge doze potrebna i treća doza kako bi se neometano učestvovalo u svim društvenim aktivnostima u zemlji.

Drevni zaslađivač od vina sa Brača

0

Sa svojim zaštićenim proizvodima kao što je varenik, Brač već slovi za mali gastronomski raj pravih i autentičnih delikatesa

Brački varenik, prvi hrvatski prirodni zaslađivač čije je geografsko poreklo zaštićeno na nivou Evropske unije vekovima se koristio u bračkoj kuhinji. Ovaj sada već standardizovan i zaštićen proizvod koristi se za pripremu jela sa njokima, za gulaše, divljač, riblja jela pa čak i poslastice kao što je bračka torta.

Varenik je redukovani vinski sok koji se nakon fermentacije pretvara u vino, koristi za porast gradacije vina pri pravljenju prošeka, a u kuhinji kao zaslađivač i začin. U davna vremena šećer nije bio toliko dostupan pa je varenik bio neizostavan sastojak u svakom domaćinstvu.

Vesna Kostadinović, direktorka marketinga „Kraljevi čardaci Spa“

0

Bračni par iz Kragujevca, Vesna i Milan, dugo je bio opčinjen čarima prirode na Kopaoniku. Međutim, to im svakako nije bilo dovoljno, pa su spojili lepo i korisno, i ljubav prema najatraktivnijoj planini u Srbiji pretvorili u uspešan posao. Za uspeh preko noći, kažu, potrebne su godine, pa su tako i „Kraljevi čardaci Spa“ rasli uz mnogo truda, ali i znanja i lepih ljudskih veština koje Kostadinovići nesumnjivo poseduju, a mi želimo da vidimo u ovoj rubrici. Zato, evo našeg malog razgovora sa „lepšom polovinom“ ovog fascinantnog para

TU: Koji savet možete dati mladim poslovnim ljudima?
VK: Moj savet je da budu uporni, istrajni, prilagodljivi, fleksibilni, kreativni, da prihvataju izazove koje posao nameće i da vole to što rade, jer su onda mnogo veće šanse da budu uspešni u svom poslu. Emocija koja je utkana u posao je ključ za uspeh. Ja sam po zanimanju diplomirani pravnik, ali nikada se nisam time bavila. Za vreme školovanja nisam razmišljala o turizmu kao poslu kojim ću se baviti, ali nikada ne znate šta je život spremio za vas. Turizam je pun izazova, zahteva i potrebno je puno fleksibilnosti i prilagodljivosti. Stalno ste na testovima što se pokazalo i ovih godinu i po iza nas. Pored toga hotelijerstvo je osetljiva grana, morate stalno da budete inovativni u kreiranju sadržaja koje hotel nudi, kreiranju paketa… Svaka sezona treba da bude po malo drugačija od prethodne kako zbog zdrave konkurencije, tako i zbog starih gostiju koji se vraćaju i očekuju uvek nešto novo. Ovo nije posao sa striktim radnim vremenom. Ja sam sa svojim saradnicima online po 15 sati dnevno, ako posao tog dana to traži. Ali kada se u poslu prepoznate, sve ovo što sam na početku navela se događa spontano bez nekog napora. Ne kažem da je uvek jednostavno i lako, ali kada pogledate plodove svog prethodnog angažovanja sve što nije dobro u poslu se brzo zaboravi.

TU: Šta za vas predstavlja idealni odmor?
VK: Da li postoji idealno? Ja u to ne verujem. Trudim se da od svakog odmora izvučem maksimalno. Uživam da istražujem destinaciju, njenu kulturu, narod, jela, vina… Ne volim pasivne, a ni duge odmore. Pristalica sam kraćih, a češćih putovanja. Ljudi koji su ozbiljno u turizmu na svakom putovanju svesno, a i nesvesno uče. Kada se vratim sa odmora sa lepim utiscima o destinaciji koju sam posetila, odmorna i bogatija nekim stvarima koje mogu u poslu da iskoristim, to je za mene pravi odmor.

TU: Koja je vaša omiljena hrana?
VK: Gurman sam i volim da eksperimentišem sa hranom. Nemam omiljeno jelo, prilagođavam se trenutku. Na putovanjima uglavnom jedem jela svojstvena destinaciji na kojoj sam. Uvek se obradujem maminoj kuhinji i našim tradicionalnim jelima. A ako bi me sada pitali u koji bih restoran večeras otišla izabrala bih tajlandsku ili japansku kuhinju.

TU: Šta obično nosite sa sobom na putovanja?
VK: Knjigu o toj destinaciji kao mali informator, ako je nađem u knjižarama, knjigu za čitanje, par nedeljnika jer ih prelistavam samo na putovanjima i udobnu obuću jer skoro od svakog odmora suprug i ja napravimo aktivan odmor. Računar retko kada nosim, tu je telefon da ga u tim situacijama zameni.

TU: Gde biste voleli da otputujete u nepoznato?
VK: Puno je destinacija koje bih volela da obiđem, pa ne bih mogla da izdvojim samo jednu. Volim putovanja u nepoznato. Zbog posla kojim se suprug i ja bavimo teško da možemo unapred da isplaniramo putovanje. Obično to bude na par dana, a nekada i na dan pre polaska. Često se dešava da krenemo na put bez jasnog cilja gde idemo, pa putovanje kreiramo u putu. Samo izaberemo zemlju. Išli smo i na daleka putovanja samo sa avio kartama, a mesto i hotel rezervisali na aerodromima u toku putovanja. Od putovanja u nepoznato napravimo avanturu.

Tekst: Petar Vušurović

Rezervat biosfere Palatinatske šume

0

Šuma, vino i šetnja su nešto što se podrazumeva u rezervatu biosfere Palatinatske šume na jugozapadu Nemačke, koja je dom jedne od najlepših deonica nemačkog vinskog puta i najveće neprekidne šume na jednom području u celoj zemlji. Ovde se prave vrhunska vina, što zapravo i nije čudno, s obzirom na brojne sunčane sate koji pružaju savršene uslove za gajenje grožđa, limuna, smokava, badema i ostalih biljnih kultura

Kao najveći kontrast neverovatno lepoj prirodi, ovaj rezervat nudi i romantične ruševine starih dvoraca koje turisti rado posećuju, i kojih ima gotovo 150 u ovom kraju. Sve to postavlja scenografiju za bezbroj aktivnosti koje će garantovano učiniti svaki odmor zabavnim. Više od 1000 kilometara kvalitetno uređenih pešačkih staza ili brdske staze za biciklizam kroz divlju prirodu obećavaju zaista puno avantura na otvorenom.

Foto: Mountainbikepark Pfälzerwald e.V./Andreas Meyer Workd of MTB

Za više informacija posetite sledeće internet stranice:

https://www.germany.travel/…/fahrtzi…/palatinate-forest.html

https://www.germany.travel/…/unesco-palatinate-forest-north…

Upoznavanje sa „Nevestom Jadrana“

0

Do sada smo na sva studijska putovanja išli kombijem, ali ovaj put uz podršku Air Montenegra do Boke Kotorske smo došli jednog nedeljnog jutra ugodnim letom avionom Embraer 195

Nakon sletanja na tivatski aerodrom naša prva stanica je bio hotel Palma u kojem smo bili smešteni prvu noć i nalazi se na samoj obali mora. Hotel poseduje svoju plažu, sobe su prostrane i komforne, a veliki deo njih gleda na more. Kombijem odlazimo do nautičkog centra Una Montenegro koji u svojoj ponudi turistima nudi i vožnju kvadovima.

Kako smo Boku posetili sredinom septembra vreme je bilo sunčano i savršeno za vožnju. Uživali smo po lepom vremenu na poluostrvu Luštica. Ručak smo imali na seoskom gazdinstvu Pony Art u selu Tići čiji su vlasnici akademski muzičari iz Beograda Žizela i Nenad. Na jednom mestu smo iskusili neverovatne gurmanluke iz njihove kuhinje, ali i dobili puno pozitivne energije koje navedeni par emituje. O Pony Art zaista ne želim puno da pišem, jer ne može da se dočara onolika lepota. Mora da se poseti.

Ispunjeni dobrom hranom, ali i pozitivnom energijom, dolazimo u apartmansko naselje Luštica bay i Hotel Chedy. Sve odiše luksuzom i prosto daje drugu dimenziju crnogorskom primorju. Večeru smo imali u restoranu The Spot. Smešten na šetalištu marine sa pogledom na horizont, to je celodnevni restoran u stilu braserije, u kome se služe sveža i zdrava jela. Sutradan nakon šetnje tivatskom rivom, katamaranom se vozimo po tivatskom zalivu i stižemo u Nikki Beach Hotel & Beach Club.

Smešten uz sam akvatorijum tivatskog zaliva sa perfektnim pogledom na ostrva Sveti Marko i Gospa od Milosti, ovaj objekat  čine restoran i klub na plaži, čija je ponuda fokusirana na identitetu tog brenda. Rizort sa prelepim pogledom na more i planine, sadrži i butik rizort sa 45 soba, teretanu i luksuzni spa centar. Katamaranom se vraćamo za Tivat i uplovljavamo u nautičko naselje Porto Montenegro. Jedan od pionira lukzusnog turizma u Boki je sada već opšte poznat. Ako ste mislili (kao i ja) da je projekat završen, prevarili ste se. Naime, on je tek na 45% realizacije, tako da se očekuje još novih i prelepih objekata. Takođe smo posetili Hotel Regent i imali ručak sa predstavnicima hotela. Otvoren 2014. godine, Regent je za proteklih godinu i po dana dospeo na liste najprestižnijih hotela, top destinacija, a proglašen je “Novim hotelom Evrope” od strane World Luxury Hotel Awards, nagradom koja slovi za “Oskara” u svetu luksuznog ugostiteljstva. Napuštamo Tivatsku opštinu i stižemo u sjajni Blue Kotor Bay. Rizort koji se nalazi na području pod zaštitom UNESCO-a, predstavlja inovativne tipove soba, pa uz standardne i superior kategorije, nudi i nezaboravne deluxe spa sobe sa privatnim hidro-masažnim đakuzijem ili deluxe swim up sobe sa privatnim bazenom, dostupnim samo za goste koji su rezervisali taj tip sobe. U njemu smo bili smešteni, a odlični domaćini su nam pripremili neverovatno ukusnu večeru.

Ukoliko niste znali, u Kotoru postoji akvarijum koji je otvorio vrata za posetioce juna 2021. Naša grupa je takođe posetila akvarijum i bili smo oduševljeni podvodnim svetom. U prva tri meseca akvarijum je posetilo više od 8.000 posetilaca, a otvaranje izložbe na otvorenom očekuje se do kraja avgusta naredne godine. U Kotorskoj opštini obilazimo prelepi Perast i ostrvo Gospu od Škrpelja. Kada se vozite Bokokotorskim zalivom primetićete puno uzgajivačnica školjki i na jednoj takvoj smo imali degustaciju. Trećeg dana našeg boravka u Boki, posetili smo Stari grad Kotora u pratnji vodiča, a zatim imali workshop sa Bokeljskim ponuđivačima u turizmu koje nismo stigli da posetimo tokom našeg boravka. Navedni workshop, ali i ručak imali smo u hotelu Cattaro koji se nalazi u samom Starom gradu. Nakon sjajnog ručka posetili smo Risan i Rimske mozaike. Ova čuvena znamenitost, koja je sada najstariji arhitektonski spomenik u Crnoj Gori, stara je oko dve hiljade godina. Trenutno muzej predstavlja temelj antičke rimske vile Urbana sa različitim mozaičkim obrascima na podovima u svakoj sobi i atrijumom u sredini. Napuštamo Kotorsku opštinu i smeštamo se u prelepi Lazure hotel & marina. Hotel je otvoren u 2018. i reč je o kompleksu s marinom i lepo obnovljenim hotelom unutar zgrade Lazaret iz 18. veka, znamenitosti Boke Kotorske i nekadašnje Mletačke Republike. Lazure hotel je butik hotel sa ukupno 24 uređene sobe i apartmana. Zgrada u kojoj se hotel nalazi, jedinstvena je kombinacija istorije i moderno opremljenih delova u mediteranskim bojama.

Ovog leta, hotel je obogatio svoju ponudu otvaranjem nove rezidencijalne zgrade u kojoj se nalaze još 104 hotelske sobe s pogledom na marinu, vrt i planine. Tog popodneva, uživali smo na lepo uređenoj hotelskoj plaži. Večera je bila rezervisana za krunu luksuznog turizma u Crnoj Gori i poseti rizorta koji nosi naziv svetski poznatog brenda One&Only. Naši domaćini su nam priredili nezoboravnu večeru.

Poslednji dan u Boki nam je počeo obilaskom Titove vile, Galeb u Igalu. Okružena bogatom borovom šumom, pozicionirana je tako da pruža predivan pogled na ulaz u bokokotorski zaliv. Vila je izgrađena 1976. godine i celi proces je trajao samo šest meseci. Nastavljamo obilaskom Herceg Novog u pratnji vodiča, da bi posetili kuću nobelovca Ive Andrića. Put nas dalje vodi na planinu Orjen gde smo oprobali svoje planinarske veštine u avanturističkom parku Vrbanj. Naši domačini su nam organizovali degustaciju domaćih proizvoda u konobi Domestik. Ovaj porodični projekat porodice Palikuća je izrastao u neizostavnu destinaciju koju mora posetiti svaki turista u Herceg Novom. Nastavljamo do manastira Savina. Postoji verovanje da je pred svoje poslednje putovanje kralj Aleksandar Karađorđević nagovestio svoj kraj. Ne znajući, kralj je slučajno uhvatio konopac takozvanog „mrtvačkog“ zvona, koje se koristi samo da bi se oglasila nečija smrt. Gori znak pred polazak na put nije se mogao zamisliti. Samo par stotina metara uzbrdo nalazi se Vinarija Savina. Predivna vina, sjajna zakuska i pogled od million dolara na vrata Boke čine ovu vinariju posebnom. Naša poslednja stanica je Hotel Palmon Bay. U njemu smo bili i smešteni, a posle napornog dana bilo je pravo zadovoljstvo relaksirati se u spa centru i uživati u sjajnoj kuhinji.

Zahvalio bih se predstavnicima turističkih agencija Kon Tiki Travel, Odeon World Travel, Barcino Tours, Ponte Travel, Olympic Travel, Jumbo Travel, Big Blue, Travel Partner i kompanije NIS a.d. na iskazanoj profesionalnosti i sjajnoj atmosferi tokom putovanja.

Boka Kotorska je po meni sastavljena od tri srca, a jedne duše. Sva tri srca imaju nešto posebno i za svakog ponešto. Odlični hoteli, zanimljiv prateći sadržaj, dobar odnos cene i kvaliteta i ono što je veoma važno topli i gostoljubivi ljudi. Nije Boka samo leti zanimljiva. Ona je vanvremenska, ona je “Nevjesta Jadrana”.

Ant.

Zahvaljujemo se Danici Banjević ispred TO Tivat, Jovanu Ristiću iz TO Kotor i Daliboru Vukoviću iz TO Herceg Novi kao i njihovim kolegama na odličnoj organizaciji, ali i srdačnom gostoprimstvu. Takođe, zahvaljujemo se Dragani Frantov Nikolić i Kseniji Vujošević iz Air Montenegro na podršci.

Tekst: Miroslav Mladenović

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kada se očekuje normalizacija putovanja

0
Koji su uslovi za putovanja ove godine
Photo: iStock

Potražnja za putovanjima u Evropi je direktno uslovljena stopom vakcinacije stanovništva, pa potpuni oporavak i normalizaciju ne treba očekivati pre 2024. godine

U poslednjem tromesečnom izveštaju “Evropski turizam 2021. – trendovi i perspektive” Evropske komisije za putovanja (ETC) navodi se da su sve aktivnosti vezane za putovanja i oporavak turističkog sektora direktno u vezi sa programima vakcinacije stanovnika širom Evrope.

Evropa trenutno ima najvišu stopu vakcinacije od svih svetskih regiona, pa se sa razlogom očekuje povećana potražnja za putovanjima. Evropske destinacije u letnjoj sezoni su već ostvarile veću potražnju od očekivanog zahvaljujući uspešnim programima vakcinacije. U narednom periodu, ističe predsednik ETC-a Luís Araújo, imperativ je da Evropa dodatno obnovi slobodu kretanja primenom humanijeg i koherentnijeg pristupa za putovanja unutar i izvan Evropske unije.

Stvaranje EU digitalnog sertifikata bilo je osnova za sigurna putovanja širom regina i to je pomoglo u pojednostavljenju prekogranične pokretljivosti. Najveći rast dolazaka u odnosu na stopu iz 2019. godine zabeležen je u Hrvatskoj koja je uspela da čak i produži letnju sezonu ostvarivši čak 1,9 miliona turističkih dolazaka u septembru, dok je Češka je zabeležila najoštriji pad sa strogim merama protiv pandemije produženim tokom cele godine.

Ukoliko se pozitivan trend vakcinacije nastavi, sasvim je realno očekivati da će se stanje u turizmu normalizovati tek negde u 2024. godini, sporije uvođenje vakcinacije u istočnoj Evropi i na nekim velikim tržištima može potencijalno odložiti oporavak, što predstavlja dugotrajni negativan rizik.

Severna Makedonija pooštrila mere

0
Građani Srbije ne plaćaju putarinu kroz Severnu Makedoniju

U Severnoj Makedoniji je za ulazak u sve ugostiteljske objekte, tržne centre i druga mesta gde se okuplja veći broj građana neophodno pokazati sertifikat o dve primljene doze vakcine, do sada je billo potrebno da građani imaju dokaz da su primili samo prvu dozu vakcine

Vlade Severne Makedonije je odlučila da pooštri mere, ulazak u sve navedene objekte kao i za odlazak na koncerte, seminare, svadbe i druge vrste proslava biće moguć jedno i uz potvrdu o preležanom kovidu, ali najviše 45 dana od dana ozdravljenja.

Ovakve mere su uvedene kako bi se sprečilo dalje širenje koronavirusom, imajući u vidu da sve zemlje u regionu beleže visok broj infekcija svakog dana.

Poslednje objave

Durmitorski prsten

Via Dinarica – putovanje Balkanskim planinama koje spaja prirodu i kulturu

0
Via Dinarica je jedinstvena planinarska i pešačka ruta koja pruža jedinstveno iskustvo kroz zapadni Balkan. Proteže se od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine...