30.1 C
Belgrade
sreda, avgust 13, 2025
Naslovna Blog Stranica 325

Ne propustite leto u Slovenačkoj Istri

0

Većina nas je i dalje zaglavljena kod kuće i jedva čekamo da ponovo počnemo da putujemo. U međuvremenu, možemo da maštamo o divnim danima koji dolaze. Zamislite samo lep letnji dan na moru u Slovenačkoj Istri

Slovenija obuhvata samo 46,6 kilometara Jadranske obale. Ipak, raznolika obala i brdovito i zeleno priobalje će vam pokazati da ovde možete imati uzbudljivija iskustva nego bilo gde drugde! Njena primorska mesta povezana s lokacijama u zelenom istarskom zaleđu naročito tokom leta, nude nezaboravne znamenitosti i mogućnosti za istinski doživljaj Mediterana.

Slovenački mediteranski gradovi vraćaju nas daleko nazad, u doba Rimskog carstva, pa čak i dalje. Prostiru se preko poluostrva uz tople morske uvale ukrašene plažama i starim lukama i njihovoj privlačnosti je nemoguće odoleti jer vas pozivaju da ih posetite 365 dana u godini.

Slovenačka Istra ima zaista dosta plaža raštrkanih po obali. Peščana plaža u Portorožu smatra se jednom od najpoznatijih i najpopularnijih plaža na Jadranu. Plaža među borovima u Strunjanu obogaćena je sa dvanaest energetskih tačaka, a u Izoli ćete naći čak osam različitih plaža. Žusterna u Kopru nudi uzbudljiva morska iskustva kroz park vodenih sportova, dok ćete u Ankaranu naći kako šljunkovite, tako i kamene plaže poređane od Debelog Rtiča do Valdoltre.

Pored plaža i zatvorenih bazena sa toplom morskom vodom, možete uživati u raznim masažama, saunama, terapijama, kozmetičkim i drugim tretmanima zasnovanim na drevnim holističkim pristupima zdravlju. Iskusite lekovita svojstva mora, slanog blata i salamure u Thalasso Spa centru Lepa Vida, smeštenom na jedinstvenoj prirodnoj lokaciji uz park prirode Solana Sečovlje.

Život na moru i plažama samo je mali deo onoga što nudi Slovenačka Istra. Šetnja ili biciklistički izlet pružaju vam različite poglede na zelenu Istru u bilo koje doba godine. Mediteranska hrana koja se sastoji od sveže ribe i lokalno uzgajanih proizvoda takođe će doprineti vašem blagostanju.

U Istri ljudi jednostavno dobro jedu i piju. To možete videti u seoskim gostionicama i istarskim domaćinstvima, gde se recepti prenose s kolena na koleno. Sa druge strane, kuvari restorana među kojima ima mnogo međunarodno poznatih i nagrađivanih, inspiraciju pronalaze takođe u lokalnim sastojcima.

U istarskom vinorodnom području možete uživati u mnogobrojnim kvalitetnim vinima, a najpoznatija su od sorti grožđa refošk i malvazija. Rubinsko crveni refošk prepoznatljive je voćnosti i nešto nižeg nivoa alkohola, dok je bela malvazija diskretno kisela i ima karakterističnu cvetnu aromu. Obe sorte vina izvrsno se slažu uz istarska jela.

Tokom leta Istra oživljava muzikom, pozorišnim predstavama i projekcijama filmova. Naši raznovrsni letnji festivali udovoljavaju svim ukusima. Priobalni vas poziva da proslavite praznike probajući naše kulinarske užitke i jedinstvene delikatese.

COVID-19 je za sada možda onemugućio planove o putovanjima, ali bolji dani su pred vratima i Slovenačka Istra vas čeka!

Fotografije: Love Istria

Hrvatska: Pripremaju se uslovi za lakši dolazak turista

0
Hrvatska Safe stay in Croatia kampanja

Hrvatska otvara svoje granice za turiste i putnike pod određenim uslovima, uglavnom se radi o uslovima koje zahtevaju i ostale zemlje Evrope

Svi turisti koji dolaze u Hrvatsku moći će bez ikakvih problema da uđu u zemlju ako imaju ispunjene sledeće uslove: svaki putnik će morati da pokaže ili sertifikat o vakcinaciji ili dokaz da je preležao bolest. Za ostale koji to nemaju, neophodan je negativan PCR odnosno antigenski test sa liste testova odobrenih od strane Evropske unije.

Hrvatska se priprema za turističku sezonu, i veliku pažnju posvećuje svim sigurnosnim i zdravstvenim uslovima, kako bi olakšala dolazak turista. Važan korak u okviru priprema za turističku sezonu je omogućavanje stranim državljanima što lakši prelazak državne granice, koji će biti u velikoj meri biti pojednostavljen ukoliko turisti ispunjavaju gore navedene uslove.

Osim toga, Ministarstvo turizma i sporta Hrvatske istovremeno u saradnji sa regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo već razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na što više punktova u turističkim destinacijama.

Irski viski i Faberže kutija prodati za 2 miliona dolara

0
Najskuplji viski na svetu
Photo: iStock

Luksuzno Faberže pakovanje sa irskim viskijem od 30 godina starosti prodato je na aukciji za 2 miliona dolara

Sa cenom od 2 miliona dolara, irski viski kao deo Faberžeove kolekcije, postao je jedno od najskupljih pića ikad prodatih na nekoj aukciji. Viski iz kompanije Craft Irish Whisky Co je izuzetno single malt piće, a luksuzna kutija sadrži Feberžeovo jaje ukrašeno zlatom od 18 karata.

The Emerald Isle Collection pakovanje je napravljeno od tamnog oraha, svaki set ima jednu bocu viskija, specijalne čaše, Faberžeovo jaje i zlatni sat Fabergé Altruist.

 

Ulazak u Srbiju bez PCR testa

0
Ulazak u Srbiju bez PCR testa

Svi građani Srbije koji su primili vakcinu mogu da uđu u zemlju bez PCR testa, a ista pravila važiće i za putnike iz drugih zemalja

Na sednici održanoj 24. mata odlučeno je da se na osnovu epidemiološke situacije dozvoli ulazak svim državljanima Srbije u zemlju bez PCR testa, pod uslovom da su potpuno imunizivani. Ista pravila važiće i za državljane ostalih zemalja.

Potpuna imunizacija znači da su građani primili i vakcinu i da su obavili i revakcinaciju, tj da su primili dve doze Fajzer vakcine, dve doze Sinofarm ili dve vakcine Sputnjik V. Za AstraZeneka vakcinu dovoljna je samo prva doza.

Novi međunarodni pravilnik o zaštiti turista u vanrednim situacijama

0
turisti putovanje
Photo: iStock

Svetska turistička organizacija (UNWTO) priprema novi Pravilnik o zaštiti turista. Više od 100 zemalja, zajedno sa relevantnim međunarodnim organizacijama i vodećim poslovnim grupama, udružiće se kako bi uskladili standarde za pomoć turistima koji su se zatekli u vanrednim situacijama

Pravilnik o zaštiti turista ima za cilj pre svega vraćanje poverenja u međunarodna putovanja kako bi se turistička industrija što pre oporavila od posledica pandemije. Svetska turistička organizacija želi da ovim pravilnikom pruži smernice zemljama širom sveta o tome kako treba pomoći turistima pogođenim u hitnim situacijama.

Ovaj pravilnik će imati sedam ključnih načela koja će poštovati pravni poredak svih zemalja, kao i prava svih putnika, i očekuje se da bude usvojen do kraja godine.

Novi pravilnik o o zaštiti turista, uz predstavnike više od 100 zemalja, podržale su sve vodeće institucije kao što su UN, Evropska komisija, Međunardona organizacija za civilni saobraćaj, HOTREC, Međunarodna organizacija za standardizaciju, kao i ostale organizacije širom sveta.

Grčka: produžen karantin do Uskrsa

0
Grčka letovanje sa vakcinom, antitelima ili sa negativnim testom
Photo: iStock

Svi putnici koji nameravaju da posete Grčku morem, kopnom ili vazduhom imaće obavezan sedmodnevni karantin

Pandemija koronavirusa ne jenjava u Grčkoj, zbog velikog broja novozaraženih ova zemlja je kasifikovana kao visoko rizično područje.

Ulazak u Grčku moguć je samo uz potvrdu o negativnom PCR testu koji je obavila priznata laboratorija, i potvrda mora biti prevedena na engleski jezik. U potvrdi će biti navedeni samo neophodni podaci o putniku, ime, adresa i broj pasoša ili drugog dokumenta sa kojim se ulazi u zemlju. Test ne sme biti stariji od 72 sata.

Sve osobe koje ulaze u Grčku do 5. aprila 2021. godine obavezno moraju imati mere sedmodnevnog boravka u karantinu. Nakon registracije putnici dobijaju potvrdu sa QR kodom koja se automatski šalje mejlom najkasnije na dan ulaska. Za nepoštovanje ove mere, odnosno za eventualno nepotpunu dokumentaciju moguća je kazna od 500 evra.

Ulazak i izlazak za turistička putovanja moguć je samo preko Bugarske, a do daljnjeg ulazak i izlazak preko Albanije ili Severne Makedonije moguć je samo grčkim državljanima, osobama s grčkom dozvolom boravka i osobama sa stalnim boravkom u Grčkoj.

24. mart, dan koji slavi italijanski gelato

0
Nemci prvi u Evropi po proizvodnji sladoleda
Photo: iStock

Danas se slavi jedna posebna italijanska poslastica na koju su oni jako posebni, i ljute se ukoliko je pomešate sa sladoledom

24. marta se obeležava Gelato Day, dan italijaskog gelata, jedini dan koji je Evropski parlament ikad posvetio nekoj hrani. Ukus koji se slavi ove godine dolazi iz Španije, i radi se o Mantecado ukusu, tradicionaloj poslastici ove zemlje.

Evropski dan zanatskog gelata je ustanovljen da promoviše umetnički stil pravljenja ove čuvene italijanske poslastice. Ove godine se obeležava po deveti put, kao poseban dan za proslavljenje kreativnosti ljudi koji vredno rade kako bi sačuvali ovaj nacionalni prozvod.

Francuska: Otvara se restoran u kome, kako kažu, nema zaraze

0
Francuska Otvara se restoran u kom nema zaraze, bar tako kažu

U Alzasu u Francuskoj, regionu koji je najviše pogođen pandemijom, otvora se restoran koji nudi jedinstveno iskustvo boravka bez mogućnosti zaraze kobnim virusom

Restoran La Maison des Tetes,  se nalazi u slikovitom Kolmaru, destinaciji koja je već nekoliko godina omiljena kod svetskih putnika. Upravo zbog toga su vlasnici restorana odlučili da otvore nešto sasvim posebno, radi se o svojevrsnoj transformaciji koja kombinuje i nauku i ugostiteljstvo.

Na samom ulazu u restoran nalaze se dezobarijere, a na svakom stolu bočica dezinfekcionog gela i meniji za jednokratnu upotrebu, što i nije neka novina. Međutim, kako bi iskustvo posetilaca podigli na bezbedan nivo, stolovi su u objektu podeljeni pleksiglasom, a u kuhinji je sve za jednokratnu upotrebu, od pribora do kuhinjskih krpa. Slavine su beskontaktne, a sve radne površine se redovno dezinfikuju.

Osim toga, restoran ima i tunel za UV dezinfekciju koji omogućava trenutnu dezinfekciju hrane, svaki tanjir prolazi kroz tunel i za sto stiže potpuno “očišćen” od svega što može loše da utiče na zdravlje ljudi.

Restoran je još uvek u fazi testiranja, ipak se radi o naučnom poduhvatu, a dosadašnji rezultati ispitivanja su izuzetno pozitivni.

Testirana u praksi IATA Travel Pass aplikacija

0
Testiran u praksi IATA Travel Pass

Najveći aerodrom u Evropi je primio prvog putnika koji je koristio aplikaciju IATA Travel Pass za upravljanje svojim zdravstvenim podacima o putovanju

IATA je razvila aplikaciju Travel Pass koja omogućava putnicima da sigurno kontrolišu svoje zdravstvene podatke i podele ih sa vlastima na kontrolama. Aplikacija funkcioniše slično kao i kovid pasoš, skenira se na aerodromima gde daje sve ključne podatke o urađenim testovima ili o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Na areodromu Heathrow u Londonu je po prvi put sprovedena takva akciju u praksi, gde je prvi putnik uspešno prošao sve kontrole koristeći IATA Travel Pass aplikaciju.

Ovakva praksa bi u budućnosti mogla da pomogne da se ponovno pokrene međunarodni avio-saobraćaj, a postoji i predlog da aerodromi obezbede posebne linije za putnike sa IATA Travel PASS kako bi ubrzali proceduru putovanja na ključnim punktovima.

Da li su mesne preradjevine uzrok demencije?

0

Danas su novine pune vesti koje tvrde kako je određena hrana dobra ili loša za zdravlje, i najveći deo takvih članaka je u potpunosti iz neproverenih izvora. Mnoge od takvih vesti se odnose i na meso, o čijem se dobrom ili lošem uticaju na zdravlje čoveka piše već decenijama

Većinu vesti o istraživanjima koja demonizuju određenu vrstu hrane prati obrazac ili šema: identifikuje se određeno stanje kog se svi plaše, proučavaju se postojeći podaci, uočavaju se moguće veze između određene hrane i bolesti, nakon čega se zaključuje da li je određena hrana u korelaciji sa stanjem organizma.

Objavljena je još jedna takva naučna studija sprovedena od strane stručnih i odgovornih lica, i odnosi se na preređevine od mesa koje se povezuju sa određenim stanjem u organizmu, u ovom slučaju sa demencijom. Da li prerađeno meso uzrokuje demenciju?

Najnovije istraživanje o povezanosti hrane i bolesti mozga dolazi nam od Nutritional Epidemiology Group sa Univerziteta u Lidsu u Velikoj Britaniji, a objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition portalu.

Koristeći podatke prikupljene između 2006. i 2010. godine, od 500.000 ispitanika starosti od 40 do 69 godina koji su deo UK Biobank, naučnici su pokušali da otkriju postoji li potencijalna veza između konzumiranja mesa i razvoja demencije.

Naučnici su otkrili da su ljudi koji su se aktivno hranili takvim mesom, i uzimali svakog dana po minimum 25 g prerađenog mesa, imali 44% povećan rizik od razvoja demencije.

Naravno, kao i sve rezultate sličnih studija, i ove treba uzimati s rezervom. Prvo, nalazi ne pružaju 100%  dokaz da konzuiranje prerađenog mesa uzrokuje demenciju, već samo da se u podacima pojavio određeni obrazac.

Od gotovo pola miliona učesnika, 2.896 slučajeva demencije dijagnostifikovano je tokom prosečno osam godina posmatranja, i to više kod muškaraca nego kod žena. Na temelju ostalih podataka dostupnih putem biobanke, naučnici su takođe primetili da su ljudi koji su razvili demenciju uglavnom bili stariji, financijski manje obezbeđeni, sa nižim obrazovanjem, da su bili pušači, manje fizički aktivni, i da su najverovatnije bili nosioci gena koji je jako povezan sa demencijom.

Iz ove studije se zaključuje da prerađeno meso može uticati nepovoljno na organizam, u ovom slučaju na sniženje mentalnih sposobnosti, ali to ne isključuje druge faktore koji su takođe bitni, a odnose se na ulove života. Iako još uvek nema dovoljno podataka, postoje određeni rizici po zdravlje čoveka koji dolaze sa kozumiranjem takvih proizvoda, naročito u većim količinama i to u svakodnevnim uslovima. Njihov predlog bi bio – umerenost.

Šta su mesne preradjevine?

Mesne preradjevine podrazumevaju bilo koje meso koje je modifikovano kako bi se poboljšao njegov ukus ili produžio njegov rok trajanja, i to obuhvata soljenje, sušenje, fermentaciju, dodavanje bilo kakvih aditiva ili dimljenje. Takvi proizvodi podrazumevaju kobasice, šunke, slanine, sušena mesa, viršle, salame, i ostale slične proizvode.

Poslednje objave

TikTok

Od TikToka do direktne hotelske rezervacije: Revolucija u planiranju putovanja

0
TikTok, jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, nedavno je uveo funkciju direktnih hotelskih rezervacija, omogućavajući korisnicima da od inspiracije do rezervacije dođu u...