Kako masovni turizam i u 2025. godini ne pokazuje znake usporavanja, popularne evropske destinacije uvode sve neobičnije mere kako bi zaštitile lokalne zajednice i očuvale svakodnevni život. Od specijalnih zona za selfije do kazni za nepropisnu obuću, evo najčudnijih i najzanimljivijih načina na koje se evropski gradovi bore protiv prekomernog turizma
Noting Hil: Crne fasade protiv turista sa kamerama
Noting Hil u Londonu je u svetu poznat po filmu iz 90-ih sa Džulijom Roberts i Hjuom Grantom. Danas se suočava sa sasvim drugačijom vrstom popularnosti, opsednutošću društvenih mreža njegovim šarenim kućama. Stanovnici su sve više frustrirani zbog gužvi, buke i nedostatka privatnosti, a najviše zbog influensera koji ulaze u privatne prostore, organizuju piknike ispred ulaza ili čak traže od domaćina da se sklone kako im ne bi „kvarili kadar“.
U pokušaju da obeshrabre foto-turiste, neki stanovnici su počeli da farbaju kuće u crnu ili sivu boju, a dodatno su postavljeni natpisi „zona tišine“ i lanci ispred ulaznih stepenica, navodi Euronews.
View this post on Instagram
Činkve Tere: Policija proverava obuću planinara
U italijanskom nacionalnom parku Činkve Tere, pešačke staze povezuju slikovita sela na liticama. Vlasti su još 2019. godine zabranile obuću sa klizavim ili otvorenim đonovima, poput japanki, zbog bezbednosti. U 2025. godini ova pravila se dodatno pooštravaju – park sada najavljuje da će policija proveravati obuću posetilaca na licu mesta. Kazne za one koji ne poštuju pravila kreću se od 50 do čak 2.500 evra.
Barselona: Zona za selfije kod Sagrade Familije
U Barseloni, gradske vlasti su morale da reaguju na TikTok trend koji je izazivao haos. Turisti su postavljali telefone na pokretne stepenice metroa da bi snimili sebe sa čuvenom crkvom Sagrada Familija u pozadini. Rezultat – zakrčeni izlazi i opšta pometnja.
Kao odgovor, grad je odlučio da izgradi posebnu „predsobu“ za turiste. To je zona površine 6.200 metara kvadratnih između fasade Rođenja bazilike i trga Plaça de Gaudí, gde posetioci mogu napraviti pauzu i bezbedno fotografisati pre nego što uđu u crkvu.
Benidorm: Kazne za neprimereno korišćenje skutera
U španskom letovalištu Benidorm, gradske vlasti su odlučile da stanu na put zloupotrebi skutera za osobe sa invaliditetom. Turisti su ih često iznajmljivali iz zabave, bez dozvole i osiguranja, vozeći ih velikim brzinama i ugrožavajući bezbednost. Sada je jasno istaknuto da su skuteri dozvoljeni isključivo onima kojima su stvarno potrebni, a prekršioci mogu biti kažnjeni sa čak 500 evra.
Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.
Dok se evropski gradovi bore sa prekomernim turizmom, 2025. godina donosi sve maštovitije – i strože – pristupe. Bilo da je reč o farbanju fasada u crno, policijskim proverama obuće ili specijalnim zonama za fotografisanje, zajednička poruka je jasna! Turizam mora biti održiv i u skladu s lokalnim životom. Masovni turizam mora biti ukroćen!
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.





„Zvezde” su jela na meniju koje donose prilično visoku zaradu i koje gosti često naručuju. Najčešći primeru su pizze, pasta ili popularna pića. Ove stavke treba jasno istaći na meniju i idealno bi bilo promovisati ih.
„Zagonetke” su stavke na meniju koje imaju visoku zaradu, ali ne baš tako sjajnu prodaju. Ova jela treba redefinisati da li kroz recepturu ili kroz dodatnu vidljivost na meniju kako bi postala privlačnija gostima. Osoblje bi takođe trebalo da aktivno preporučuje ova jela.
“Radni konji” su stavke na meniju koje nisu visoko profitabilne, ali su veoma popularne među gostima, što ih čini neophodnim na meniju. Kod ovih jela treba razmotiti optimizaciju recepture kako bi se profitabilnost poboljšala. Ukoliko to nije moguće, preporuka je da se ne ističu dodatno na meniju.
„Psi” predstavljaju jela iz menija koje se retko naručuju i donose malu zaradu. Idealan su kandidat da se uklone sa menija i ustupe mesto nekom jelu sa većim potencijalom. Postoje situacije kada je neophodno zadržati ih, najčešće ako su to jela prilagođena deci, odnosno ne prodaju se toliko često, ali su važne za porodicu. Preporuka je ne isticati ih kroz meni.































