19.3 C
Belgrade
Ponedeljak, novembar 17, 2025
Naslovna Blog Stranica 10

Gde na odmor ove jeseni? U Šalešku, naravno!

0

Jesen u Šaleškoj obeležiće raznovrsni događaji: od umetničkih izložbi i koncerata, do tradicionalnih sajmova, planinarenja i pijaca. Kulturne institucije, udruženja i umetnici vas pozivaju da vreme provedete aktivno, u prirodi i među ljudima koji zajedno stvaraju prijateljsku sliku Šaleške doline

Otkrijte prirodu, kulturu i ukuse Šaleške

U Šaleškoj vas na svakom koraku čekaju klupe i mesta za fotografisanje, pozivajući vas da zastanete, udahnete vazduh i uživate u pogledu. Raznovrstan svet staza i pogleda očekuje vas između Velenja, Šoštanja i Topolšice. Prošetajte pored jezera, istražite šumske staze ili osvojite obližnje vrhove – Lubelu, Vodemlo, Koželj, Smrekovec i Paški Kozjak. Ne propustite Vistu – park sa pogledom, jednu od najlepših tačaka za pogled na dolinu. Pogledi koje nude ova mesta pričaju priče doline i nude vam pregršt mirnih trenutaka.

Za bicikliste, Velenjska plaža, koja je inače osmu godinu zaredom proglašena za najbolje prirodno mesto za kupanje u Sloveniji od strane plivača, je idealna polazna tačka za putovanje duž Štrekne, rute od 39 kilometara duge nekadašnje železničke pruge između Velenja i Dravograda. Na ovoj avanturi se Šaleška i Koruška susreću u prirodi, pogledima i lokalnim pričama. Šaleški seoski kraj oduševljava seoskim doživljajima, domaćim ukusima i tradicionalnim zanatskim radionicama. Upoznajte lokalne proizvode, posetite domaćinstva sa pogledom, slušajte pčelare ili grnčare i doživite istinsku toplinu mesta. Ljubitelji kulture i istorije dobrodošli su u Muzej Velenja u Velenjskom zamku, Kuću minerala u Starom Velenju i Slovenački muzej kože u Šoštanju. Svaki od njih nudi deo priče o identitetu Šaleške doline.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nije more samo leti – 365 dana primorskog turizma

0

Sigurno smo se svi, bar nekada, u životu zapitali: šta se dešava na moru kada prođe letnja sezona? Za lokalno stanovništvo, kraj sezone znači predah od turističke gužve i povratak uobičajenoj svakodnevnici. Ali, za hotele i primorske destinacije nastupa novo poglavlje – osmišljavanje ponude koja će privlačiti goste tokom cele godine i prilagođavanje poslovanja novim uslovima

Poznata kao svetionik Istre i jedna od poslednjih neotkrivenih tajni Mediterana, Savudrija, zbog svojih idealnih uslova, može da zadovolji potrebe i najzahtevnijih gostiju skoro čitave godine. Upravo Novak Bojanić, generalni menadžer luksuznog turističkog kompleksa Petram Resorts & Residences u Savudriji (Istra, Hrvatska) navodi da svaka sezona nosi svoj šarm.

“Istra nije maksimalno posećena tokom cele godine, ali ima potencijal da ugosti i najprobirljivije, svakog dana u godini. Tokom glavne, visoke sezone fokus stavljamo na klasične odmore i aktivnosti na otvorenom: animacije za decu i odrasle, muzičke koncerte, zabave na plaži uz DJ-a, golf i biciklističke mogućnosti. U vansezonskim mesecima nudimo personalizovane programe poput velnes vikenda, Wine&Spirit fest u maju mesecu, sa više od 50 vinarija i destilerija, uz prisustvo preko 700 do 800 gostiju, prvomajske praznike na krovu Petrama, vikend pakete, Halloween party, nedeljne brančeve, različite gastronomske ponude, kao i sportske kampove. Na taj način dinamiku prilagođavamo profilu posetilaca, a istovremeno održavamo kvalitet usluge na visokom nivou tokom cele godine.”

Uz to, Bojanić dodaje koliko je značajna motivacija i posvećenost zaposlenih, a kad hotel radi tokom cele godine, to svima pruža osećaj sigurnosti i stabilnosti.

“Kao i kod većine hotelskih objekata na tržištu, deo zaposlenih je na redovnom radu, dok je manji procenat sezonski angažovan. Svakako, sve je jasno definisano, bez potencijalnih iznenađenja nakon sezone. Ne zanemarujemo poštovanje zaposlenih, prilagođavanje njihovim potrebama i fleksibilnost u poslovanju, kao ni rad na njihovoj edukaciji, treninzima i obukama, što je sastavni deo našeg plana. Najizraženiju motivaciju za radom primećujemo u prolećnom periodu, dok se tokom sezone javlja veliki obim posla i tada se najviše troše. Tokom jeseni organizujemo rad tako da rasteretimo ljude, da odmore i iskoriste preraspodelu sati i godišnje odmore.”

Novak Bojanić

Destinacija živi i izvan letnjih meseci, sa jedinstvenim ponudama i doživljajima i posebno prilagođenom ponudom, koja odgovara vansezonskim mesecima. Uz konstantnu angažovanost i nove ideje, izbegava se monotonija. Samim tim, svaka sezona ima svoju suštinu i snagu.

“Posebno sarađujemo i sa kompanijama koje organizuju seminare i tim bildinge. Održavamo kvalitet usluge tokom cele godine, a samu dinamiku prilagođavamo različitim potrebama gostiju. Uz to, možemo reći da doprinosimo ekonomiji regiona. Imamo dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom kroz kontinuirano zapošljavanje, kao i poslovanje sa lokalnim dobavljačima hrane, vina i drugih proizvoda, a otvoreni smo i za studentske prakse i edukativne posete”, objašnjava Novak Bojanić.

Turizam u Portorožu i Piranu nije samo sezonska privredna grana, već pokretač čitave lokalne ekonomije. Kroz celogodišnju posetu turista, obezbeđena su stalna radna mesta, a od neprestanih turističkih dolazaka ugostitelji, mali proizvođači, vinari, ribari i zanatlije imaju veliku korist. Patricija Gržinič, direktorka Turističke organizacije Portorož kaže da turizam čuva kulturnu baštinu i identitet zajednice, jer svaka manifestacija i svaki proizvod traže lokalne priče i ljude. Upravo zato su Portorož i Piran destinacije koja rastu zajedno sa svojom okolinom.

Patricija Gržinič

“Turizam je ovde aktivan svih dvanaest meseci u godini. Iako je letnji period i dalje najintenzivniji, sadržaji koje nudimo – od kulturnih događaja do velnes ponude i poslovnog turizma – omogućavaju nam da tokom godine održavamo ujednačen ritam. Naša strategija je fleksibilnost: u vrhuncu sezone angažujemo dodatne resurse, dok van letnjih meseci pažnju posvećujemo, individualnom pristupu i razvoju novih proizvoda. Portorož i Piran su prepoznati po velnes centrima i thalasso tretmanima, što ih čini idealnim mestom za odmor i u hladnijem periodu. Zbog blage klime tokom cele godine moguće su šetnje, biciklizam i aktivnosti na otvorenom. Pored toga, razvijamo MICE segment – kongrese, seminare i korporativne događaje. Posebnu pažnju privlači manifestacija „Veseli decembar“, kada sve svetli u prazničnom ruhu”, kaže Patricija i dodaje da stalna dinamika motiviše zaposlene kroz osećaj pripadnosti živom sistemu, koji se ne zaustavlja.

“Mirnih perioda gotovo da više i nema. Tokom cele godine organizujemo događaje, manifestacije i aktivnosti, tako da su naši timovi stalno angažovani. Ulaganjem u edukacije i stalnim inoviranjem ponude pripremamo se za najintenzivnije mesece, a istovremeno održavamo visok nivo posvećenosti i van glavne sezone”, smatra Patricija Gržinič.

Lazure Hotel & Marina u Heceg Novom nudi svojim gostima nezaboravno letnje iskustvo, ali i zimski mir koji ih ponovo vraća bokokotorskom zalivu. Ivana Macuka, menadžer marketinga i prodaje, ističe da ih celogodišnja posećenost i raspoloživost hotela bolje pozicioniraju i na rezervacionim sistemima.

“Tokom letnjih meseci ponudu baziramo na klasičnim morskim aktivnostima – uživanju na privatnoj plaži, Boka Bay turama, vožnjama gliserom i odličnom ponudom događaja. Zimi SPA postaje “plaža”, a uz to osmišljavamo ivente kao što su Michelin dinner, Vinski salon, različite radionice. Pored toga, na programu su grupni treninzi, gostovanja šefova kuhinje u restoranima, koncerti ili muzička gostovanja, ali i advent program na promenadi u decembru, kao i novogodišnji doček.”

“Male predahe” od posla, zaposleni koriste za edukacije, optimizaciju novih procesa i unapređivanje postojećih procesa. Uz to, Ivana takođe ističe koliko su važni ljudski resursi u hotelskom poslovanju.

“U Lazure Hotel & Marina imamo “Gemstone of the month” gde svi menažeri, svakog meseca, nominuju po jednog zaposlenog iz bilo kog departmana (osim svog) i onaj koji skupi najviše bodova – dobija novčanu nagradu. Uz to, organizujemo zabave za zaposlene dva puta godišnje, uvek na drugoj lokaciji. Naravno, prvenstveno se trudimo da im pružimo adekvatnu edukaciju, kroz koju je njihova posvećenost poslu na visokom nivou, što se pozitivno odražava na goste hotela, među kojima je veliki broj “povratnika” – tj. onih koji hotel biraju iznova”, objašnjava Ivana Macuka.

Letnja sezona u Dukleyu donosi pravi mediteranski doživljaj: tri privatne plaže, panoramski bazen, šest restorana sa svetskim kuhinjama, bogat muzički i zabavni program i raznovrsne izlete širom Crne Gore. Zima, s druge strane, nudi intimniji ambijent sa spa i velnes programima, degustacionim večerama i posebnim paketima, poput tematskih retreat aranžmana ili romantičnih doživljaja, uz vinske večeri, gastro-radionice i umetničke događaje u toplijem, privatnijem okruženju. Anđa Pantović, generalni mendažer Dukleys Hotel & Resort kompleksa u Budvi, smatra da je najveća prednost, kako za zaposlene, tako i za goste, stabilnost koju nudi celogodišnje poslovanje.

Anđa Pantović

“Dukley nije mesto koje oživi samo tokom leta, već destinacija koja je atraktivna tokom cele godine. To nam omogućava da gradimo dugoročne odnose sa gostima i da zadržimo kvalitetan kadar kroz stalni radni odnos, čime osiguravamo kontinuitet u usluzi. Dodatna vrednost leži u raznovrsnosti tržišta: dok su leti najčešći gosti porodice i leisure putnici, van sezone dolaze poslovni gosti, učesnici kongresa, velnes entuzijasti i parovi u potrazi za mirnijim odmorom”, kaže Anđa Pantović i navodi da ukoliko primarno radno mesto zaposlenog po završetku letnje sezone nije aktivno, on se razvija i priprema u drugim sektorima, što pruža svestranost, međusobno razumevanje i povezanost.

“Dosta ulažemo u obuke, treninge i dodatne edukacije, dok interne proslave i manji događaji jačaju zajedništvo. Na taj način gradimo stabilno i motivisano osoblje, što gosti jasno prepoznaju, a stalni priliv gostiju doprinosi lokalnoj ekonomiji i jača imidž Budve kao destinacije”, primećuje Anđa i dodaje da jesen i proleće donose još jednu značajnu dimenziju – sve veći broj parova bira Dukley za venčanja i proslave, u trenucima kada priroda i more stvaraju idealnu kulisu.

“Osim organizacije najromantičnijih dana, posebnu pažnju posvećujemo poslovnim gostima i organizaciji takvih tipova događaja. Na raspolaganju su moderni konferencijski prostori, kao i kompletna podrška za korporativne proslave, programe za motivaciju zaposlenih i tim bildinge. Kombinacija poslovnih događaja i privatnih svečanosti, uz kulinarski vrhunski potpis i pažnju našeg tima, čini Dukley posebnim i izvan letnje sezone.”

Marija Delibašić, direktorka poslovnog razvoja Meneghetti Wine & Hotel Industry  u Hrvatskoj, ističe da je ovo prvi put da hotel planira da otvori svoja vrata tokom cele godine, što smatraju velikim i važnim korakom ka jačanju kontinuiteta u radu.

“Naši gosti dolaze s određenim očekivanjima, a ono što nam je najvažnije jeste da im omogućimo da se, naročito tokom prazničnog perioda, osećaju kao kod kuće — opušteno i posebno. Verujemo da je upravo stabilan i posvećen tim ključ za pružanje personalizovane i vrhunske usluge, kojom ćemo nastaviti da opravdamo njihovo poverenje. Kroz redovne interne treninge, individualni pristup i jasno postavljene ciljeve, negujemo motivaciju, lojalnost i profesionalni razvoj svakog člana tima. Kada su naši ljudi zadovoljni, to se automatski reflektuje na iskustvo gosta — usluga postaje toplija, tim funkcioniše skladnije, a atmosfera u celom rizortu postaje prepoznatljiva po pažnji i posvećenosti detaljima”, kaže Marija Delibašić.

Marija Delibašić

Tokom leta, Meneghetti je idealno mesto za goste kojima je najvažniji mir, uživanje u prirodi, vrhunska vina i gastronomija, daleko od gužve, a ipak u neposrednoj blizini mora.

“Ove godine dodatno smo osvežili Meneghetti Beach Club, koji su naši gosti poredili sa poznatim plažnim klubovima na Mikonosu i u Sen Tropeu – što nas posebno raduje i obavezuje. U zimskom periodu pak,  Meneghetti poprima intimniji, gotovo meditativni karakter. Velnes tretmani, vinske degustacije uz pažljivo birana slaganja hrane i vina, piknik ispod hrastova, kao i tišina i spokoj istarskog krajolika stvaraju savršenu atmosferu za opuštanje, rad na daljinu ili romantični beg iz svakodnevice. Svaka sezona kod nas nudi drugačije, ali jednako autentično i nezaboravno iskustvo” tvrdi Marija.

U kompleks stižu gosti iz različitih zemalja sveta u potrazi za specifičnim i drugačijim doživljajima. Van sezone, češći su parovi koji žele miran ili romantičan vikend, ali i manje grupe koje dolaze na korporativni retreat, velnes vikende ili tematske boravke povezane sa vinom, gastronomijom i prirodom.

“Naš koncept je izrazito prilagodljiv, zahvaljujući širokom spektru sadržaja koji nudimo: od hotelskog smeštaja u rezidencijama i vilama, preko vinarije i maslinjaka, do prostora za događaje na otvorenom i zatvorenom. Gosti mogu uživati na Meneghetti Beach-u, u otvorenoj teretani, na teniskim terenima, kao i u unutrašnjim i spoljašnjim bazenima, u ekskluzivnoj ponudi Timeless Renewal (vođenoj degustaciji vina) ili Taste of Meneghetti (kulinarsko putovanje). Sve to uz podršku našeg iskusnog i fleksibilnog tima, koji je uvek spreman da ispuni i nadmaši očekivanja svakog gosta”, zaključuje Marija Delibašić.

Rastuća posećenost primorskih destinacija i hotela potvrđuje kvalitet ponude i usluge, a iza svega stoje jasna strategija i uspešno poslovanje. Zahvaljujući posvećenosti, kreativnim inovacijama, motivaciji zaposlenih i pravim idejama, o moru nećemo razmišljati samo leti… Jer, talas dobrih vibracija postaje nam “blizak” 365 dana u godini.

Tekst: Ivana Ninić

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hotel Habakuk ulazi u novo poglavlje – gde se priroda susreće sa savremenim gostoprimstvom

0
Hotel Habakuk

Hotel Habakuk, hotel sa četiri superior zvezdice, smešten u podnožju Pohorja, ulazi u novu eru. Kroz obimne renovacije i strateška unapređenja, učvršćuje svoju poziciju jedne od najprepoznatljivijih hotelskih destinacija u Sloveniji

Hotel Habakuk

Savršeno spajajući mirnu šumsku prirodu i gradsku energiju, Hotel Habakuk nudi 137 elegantno uređenih soba i apartmana s pogledom na Pohorje ili panoramu grada. Napredne tehnologije odražavaju posvećenost vrhunskom komforu, blagostanju i povezanosti s lokalnim okruženjem.

Hotel Habakuk

Najvažniji noviteti:

– Potpuno renoviran velnes centar sa unutrašnjim bazenom, saunama, slanom sobom i moderno opremljenom teretanom
– Novi centar lepote sa prirodnom kozmetikom Eberlin i vrhunskim tretmanima za lice i telo, uključujući tretmane za parove
– Fina kuhinja pod vođstvom šefa kuhinje Gregora Jabuke, koji spaja lokalne sastojke sa savremenim tehnikama
– Tematski brančevi, večeri sa muzikom uživo, DJ nastupi i vikend događaji otvoreni za goste i lokalnu zajednicu
– Posebni programi za profesionalne i rekreativne sportiste, uz prilagođenu ishranu i podršku pri treninzima

Hotel Habakuk

U planu je izgradnja ekskluzivne letnje terase s bazenom, zamišljene kao elegantan prostor za opuštanje, obroke na otvorenom i butik događaje, sa panoramskim pogledom i direktnim pristupom velnes zoni.

Hotel Habakuk

„Naša vizija je da pozicioniramo Hotel Habakuk kao jednu od vodećih destinacija u regionu – gde se udobnost, vrhunska usluga i autentična iskustva spajaju“, izjavila je Romana Šalamun, rukovodilac marketinga.

Hotel Habakuk

Hotel Habakuk ostaje čvrsto povezan s lokalnom zajednicom i sarađuje sa Turističkom organizacijom Maribora i Regionalnom razvojnom agencijom Podravja. Zahvaljujući blizini ski staza, pešačkih i biciklističkih ruta, električnom javnom prevozu i novim biciklističkim stazama, idealan je izbor za poslovne goste, aktivne putnike i sve one koji traže odmor i regeneraciju.

Hotel Habakuk

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Prva turistička destinacija „na recept“

0
Divlja i neobuzdana švedska priroda
Photo: Unsplash/Johannes Andersson

Zamislite da vam lekar, umesto kutije lekova, izda uput za šetnju kroz guste skandinavske šume, plivanje u hladnom jezeru ili opuštanje u tišini ostrva prekrivenih mahovinom. Upravo to nudi Švedska, koja je 2025. godine pokrenula pionirsku kampanju „The Swedish Prescription“, prvu na svetu u kojoj je ceo jedan nacionalni turizam osmišljen kao terapija. Ideja potiče od nacionalne turističke organizacije Visit Sweden, u saradnji sa istraživačima sa prestižnog Karolinska instituta, a oslanja se na savremene koncepte prirodnog lečenja i preventivne medicine

Suština ovog programa je jednostavna, ali snažna! Umesto da putovanje bude luksuz ili bekstvo, ono postaje deo brige o zdravlju. Lekari se ohrabruju da pacijentima preporuče posetu Švedskoj kao sredstvo za smanjenje stresa, podizanje energije i obnavljanje unutrašnje ravnoteže.

Predložene aktivnosti uključuju boravak u nacionalnim parkovima, meditativne šetnje kroz netaknutu prirodu, hladna kupanja u kristalno čistim jezerima, saune, ali i male kulturne rituale poput tradicionalne „fika“ pauze za kafu i druženje. Naučna istraživanja na koja se kampanja oslanja jasno pokazuju da boravak u prirodi snižava nivo hormona stresa, poboljšava kvalitet sna i doprinosi mentalnom zdravlju, dok blizina vode i zelenila pozitivno utiče na krvni pritisak i raspoloženje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Sweden (@visitsweden)

Švedska je idealno tlo za ovakav eksperiment. Više od polovine teritorije pokriveno je šumama, zemlja ima hiljade jezera, a kroz zakonsko pravo „allemansrätt“ svako može slobodno da se kreće prirodnim prostranstvima, kampuje i istražuje bez ograničenja. Na taj način boravak u prirodi nije privilegija, već deo svakodnevnog života. Ovaj koncept savršeno se uklapa u globalni trend „turizma kao terapije“, gde ljudi sve više traže destinacije koje nude ne samo lepe pejzaže, već i priliku za unutrašnji oporavak i preventivno očuvanje zdravlja.

Šta kaže struka?

Ipak, iza privlačne ideje stoje i realna pitanja. Za sada se ne radi o formalnom medicinskom receptu koji pokriva zdravstveno osiguranje, već o inspirativnoj preporuci i promotivnoj kampanji koja poziva ljude da razgovaraju sa svojim lekarom i razmisle o prednostima boravka u prirodi. Troškovi putovanja, vreme potrebno za odlazak i individualne zdravstvene okolnosti ostaju prepreke koje Švedska ne može da reši sama. Pored toga, iako su benefiti prirode naučno potvrđeni, još uvek nema dovoljno podataka o tome koliko dugo efekti putovanja traju i da li su jednaki za sve posetioce.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Uprkos tim ograničenjima, „The Swedish Prescription“ predstavlja vizionarski iskorak koji menja način na koji razmišljamo o odmoru. Umesto kratkotrajnog bekstva iz svakodnevice, Švedska nudi model putovanja koji se doživljava kao investicija u zdravlje, a ne kao trošak. Ako se ova inicijativa pokaže uspešnom i naučno potvrđenom, mogla bi da inspiriše i druge zemlje da prirodu i kulturno nasleđe uključe u svoje zdravstvene politike. U vremenu kada stres i ubrzani tempo života postaju globalna epidemija, možda je upravo ovakav „recept“ ono što savremeni čovek najviše treba – povratak prirodi kao najboljoj apoteci.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Jesen na Kopaoniku i ekskluzivna „Rani Booking“ ponuda Hotela Putnik

0
Jesen na Kopaoniku i ekskluzivna „Rani Booking“ ponuda Hotela Putnik

Kopaonik u jesen nosi posebnu čaroliju – priroda prelazi u zlatne nijanse, vazduh postaje oštar i svež, a planina pruža mir i savršen ambijent za punjenje baterija. Hotel Putnik Kopaonik, smešten u najlepšem delu planine – na Sunčanoj Dolini, poziva vas da iskoristite ovu sezonu mira i tišine za savršen odmor

Jesen na Kopaoniku i ekskluzivna „Rani Booking“ ponuda Hotela Putnik

Šetnje po šumskim stazama, opuštanje u modernom SPA & Wellness centru, uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi i udobnosti koju pruža naš hotel – jesen je idealna za beg od gradske gužve i obnovu energije.

Jesen na Kopaoniku i ekskluzivna „Rani Booking“ ponuda Hotela Putnik

Hotel Putnik je pripremio posebne pogodnosti za sve koji žele da svoj jesenji odmor provedu u srcu Kopaonika, bilo da su u pitanju individualni gosti ili kompanije koje kod nas mogu organizovati tim bildinge uz različite aktivnosti za sve generacije.

Jesen na Kopaoniku i ekskluzivna „Rani Booking“ ponuda Hotela Putnik

A za sve ljubitelje zime, snega i skijanja – imamo posebnu pogodnost! Planirajte svoj zimski odmor na vreme i iskoristite „Rani Booking“ popust uz značajnu uštedu.

Jesen na Kopaoniku i ekskluzivna „Rani Booking“ ponuda Hotela Putnik

Rani Booking zima 2025/2026

Ostvarite 20% popusta za rezervacije na 7 noćenja ili 15% popusta za rezervacije na 5 noćenja. Akcija traje do 31. oktobra 2025. godine. Rezervišite na vreme i obezbedite sebi najbolje uslove za zimski predah!

Jesen na Kopaoniku i ekskluzivna „Rani Booking“ ponuda Hotela Putnik

Hotel Putnik – po meri pravog Putnika!

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

„Sarajevo Tourism Summit 2025“ – Regionalni centar za inovacije i umrežavanje u turizmu

0

Sarajevo će ove jeseni ponovo postati središte regionalne turističke industrije. Treći Sarajevo Tourism Summit, u organizaciji marketinške agencije Topcom i Business Concierge Centra, biće održan 8. i 9. oktobra 2025. u luksuznom Hotelu Hills. Očekuje se dolazak cenjenih stručnjaka, predstavnika najvećih hotelskih lanaca, turističkih agencija, aerodroma, kao i novih investitora zainteresovanih za razvoj destinacija i modernizaciju turističke ponude u Bosni i Hercegovini i regiji

Događaj će pružiti priliku za razmenu iskustava, sklapanje partnerstava i predstavljanje najnovijih trendova koji oblikuju globalni turizam. Program Samita prvi dan, uključuje svečanu večeru dobrodošlice za učesnike i partnere, dok će se sutradan održati glavni program, odnosno panel diskusije i susreti koji otvaraju nova vrata razvoja i saradnje.

Glavne teme ovogodišnjeg izdanja su:

Green turizam i ESG standardi: Budućnost održivog putovanja – održive prakse, zelene investicije i odgovorno poslovanje kao putokaz za budućnost.

– Ljudi u fokusu: Budućnost ljudskih potencijala u turizmu – privlačenje talenata, edukacija kadrova i digitalna transformacija HR sektora.

– Adrenalin kao destinacija: Sportski turizam u službi razvoja i promocije – sportski sadržaji i adrenalinske aktivnosti kao ključni pokretači turističkog rasta.

“Očekujemo više od 300 učesnika i potrudili smo se da napravimo kvalitetan program. Ove godine, u fokusu su najaktuelnije teme u turističkoj industriji – green turizam, ESG standardi, zapošljavanje i adrenalinski sportovi. Sa zadovoljstvom ističem da će predstavnici najvećih kompanija biti prisutni na Samitu”, izjavio je Jasmin Topalović, direktor agencije Topcom.

Interes za učešće je izuzetno velik, a sve informacije u vezi kotizacija i učešća moguće je dobiti kotaktom na e-mail ili na broj telefona: 062 918 045.

Partneri koji su prepoznali značaj ovog događaja su: Porsche Sarajevo – Volkswagen, Monri Payment, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Razvojna banka FBiH, Općina Jajce, Turistička zajednica KS i drugi.

Treći Sarajevo Tourism Summit donosi jedinstvenu priliku za inspiraciju, poslovno umrežavanje i pokretanje novih inicijativa koje će oblikovati budućnost turizma u regiji. Sarajevo će tih dana biti mesto gde se susreću vizionari, investitori i profesionalci spremni da zajednički grade održiviju i konkurentniju turističku budućnost.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Otkrijte snagu odmora: „Rest & Reset Spa Treat“ u Lazure Hotel & Marina

0

U svetu u kojem je brzina postala nova valuta, a kalendari pretrpani obavezama, pravi luksuz za poslovne ljude nije više materijalni komfor – već vreme za reset. Upravo tu, u srcu Bokokotorskog zaliva, Lazure Hotel & Marina donosi iskustvo koje prevazilazi klasični odmor: Rest & Reset Spa Treat, paket osmišljen za one koji znaju da je lična ravnoteža temelj profesionalne izvrsnosti

Ovaj pažljivo kreiran program kombinuje luksuzan smeštaj i vrhunsku velnes filozofiju. Prostrane sobe pružaju mir i privatnost, dok doručak na bazi svežih lokalnih proizvoda postavlja ton dana u znaku lakoće i vitalnosti. U Lazure Spa centru, rituali relaksacije – od umirujućih masaža do sauna i đakuzija – stvaraju osećaj potpunog oslobađanja od tenzije.

No, ono što ovaj paket čini zaista posebnim, jesu trenuci provedeni uz samo more. Šetnje duž mediteranske promenade, pod ritmom talasa, nose talasoterapijski efekat koji prirodno revitalizuje telo i um. To nije samo boravak na obali – to je povratak autentičnoj energiji koju nudi Jadran.

Za sve one čiji se fokus i odluke mere u rezultatima i ispunjenim kalendarima punim obaveza, Rest & Reset Spa Treat nije samo odmor – već investicija u vlastitu produktivnost. Obnovljena energija, jasniji um i osećaj lakoće postaju resursi s kojima se vraćate svakodnevnim izazovima.

Dostupan u ograničenom periodu, ovaj paket predstavlja priliku da otkrijete kako izgleda kada luksuz, wellbeing i more govore istim jezikom.

Za rezervacije i dodatne informacije, tim Lazure Hotela & Marine stoji vam na raspolaganju putem telefona: +382 31 781 770  ili e-maila.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dubrovnik postavlja nova pravila turizma: Kvalitet ispred kvantiteta

0
Dubrovnik
Photo; iStock

BBC je objavio članak o radikalnim merama kojima Dubrovnik menja način upravljanja turizmom. Gradonačelnik Mato Franković poručuje da će svi biti zadovoljni, ali da pred gradom stoje teške odluke. Cilj je jasan – vratiti kvalitet života lokalnom stanovništvu i obezbediti da posetioci uživaju bez gužvi i haosa

Dubrovnik je godinama bio simbol prekomernog turizma. Nakon upozorenja Uneska 2016. da bi gradske zidine mogle biti skinute sa liste svetske baštine ukoliko se ne uvede bolja kontrola, grad je postao primer borbe protiv masovnih poseta. U rekordnim sezonama odnos turista i stanovnika dosezao je 27:1, a kruzeri su dnevno dovodili i do 9.500 ljudi.

Gradonačelnik grada je od 2017. pokrenuo niz inicijativa koje su promenile lice Dubrovnika. Broj kruzera smanjen je sa osam na dva dnevno, a brodovi su u obavezi da u luci ostanu najmanje osam sati, kako bi posetioci imali više vremena da istražuju grad i troše van glavnih turističkih ruta. Postavljene su nadzorne kamere za praćenje protoka, a uvedena je i Dubrovačka propusnica koja povezuje ulazak u muzeje i gradske zidine sa prikupljanjem podataka važnih za planiranje.

Najradikalnija odluka je uvođenje gornje granice od 11.200 ljudi koji istovremeno mogu boraviti unutar zidina. Već sledeće godine ulazak na zidine i u muzeje biće moguć samo uz prethodnu rezervaciju termina preko sistema koji prikazuje nivo gužvi. Grad će dodatno ograničiti buku i saobraćaj uvođenjem tihe dostave prtljaga, dok nova pravila i porezi na kratkoročni najam treba da smanje pritisak na lokalce da svoje stanove pretvaraju u apartmane.

Grad ulaže i u vraćanje života unutar zidina. Kupuje zgrade koje daje u najam mladim porodicama, a u jednoj od obnovljenih palata već je otvorena škola. Franković naglašava da je ovo jedini način da se stanovanje ponovo učini privlačnim i da se spreči potpun „tematski park“ efekat koji je godinama pretio da izbriše lokalni identitet.

Iako deo stanovnika smatra da promene nisu dovoljno brze, mnogi već vide poboljšanja. Turistički vodiči ističu da su gužve primetno manje nego 2017. i 2018. godine, dok stručnjaci za putovanja hvale Dubrovnik kao primer održivog i kontrolisanog turizma.

I pored novih pravila, interesovanje za grad ne opada. U Dubrovniku će se uskoro snimati i nova serija Outer Banks, a njegova popularnost među ljubiteljima „Igre prestola“ i dalje privlači brojne posetioce. Ipak, gradske vlasti ostaju pri stavu da budućnost turizma leži u kvalitetu, a ne u neograničenom rastu.

Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.

Gradobačelnik poručuje da u naredne tri godine vidi Dubrovnik kao živ grad sa srećnim građanima i stabilnim turističkim brojkama.  Grad će biti mesto gde će kvalitet života i iskustvo posetilaca imati prednost nad kratkoročnim prihodima.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Leskovački ajvar, najbolji prilog na svetu

0
Ajvar, veganski kavijar Balkana
Photo: iStock

Opšte je poznato da svaka zemlja Balkana ajvar, omiljeni specijalitet od pečenih crvenih paprika, smatra delom svoje tradicije. Ipak, njegova slava odavno prevazilazi regionalne okvire, što je nedavno potvrdio i čuveni gastronomski vodič TasteAtlas

Ovaj svetski poznati vodič sastavio je listu 19 najboljih priloga na svetu, među kojima su i indijski čatni, razne vrste turšije, pa čak i severnomakedonski pinđur. Na vrhu liste, kao najbolji prilog na svetu, zasluženo se našao upravo – ajvar.

Za stanovnike Balkana ajvar je mnogo više od običnog namaza. To je simbol zime i porodičnih gozbi. Jede se u svako doba dana – za doručak, uz ručak ili večeru, kao salata, prilog ili brzinski namaz “s nogu”. Ne čudi što ga mnogi s ponosom zovu i veganski kavijar Balkana.

Zanimljivo je da naziv ajvar potiče od turske reči havyar, što znači kavijar. Krajem 19. veka paprika i ulje bili su luksuz u Beogradu, pa su ajvar nudile samo odabrane kafane i restorani. Danas je, srećom, situacija potpuno drugačija – ajvar je prisutan svuda, od porodičnih trpeza do najfinijih restorana.

Čiji je zapravo ajvar?

Osnovni recept je jednostavan i podrazumeva svega tri sastojka: crvenu papriku, ulje i so. Ipak, varijacije su bezbrojne. Negde se dodaje beli ili crni luk, negde paradajz ili patlidžan. U nekim krajevima povrće se prvo kuva, u drugim peče i melje. Uvek može biti blag ili ljut, a posebnu čar daje vrsta paprike koja se koristi.

Prvi pisani recept potiče iz Velikog srpskog kuvara iz 19. veka, čija autorka Katarina Popović pominje i patlidžan uz papriku. Danas se ajvar najčešće pravi samo od crvene paprike, a razlike u pripremi verovatno su rezultat vekovnih seoba i razmene kulinarskih tradicija po regionu.

Tradicija sa svetlom budućnošću

Osim što je duboko ukorenjen u balkanskoj kuhinji, ajvar savršeno odgovara savremenim trendovima ishrane. Prirodan je, bez glutena, pogodan za vegetarijance i vegane. Sa sve većom potražnjom za organskom i plant-based hranom, ajvar se sve češće nalazi na menijima modernih restorana širom Evrope.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Možda se nikada nećemo složiti ko ga je prvi napravio, ali u jedno nema sumnje – ajvar, ponos Balkana, postaje i evropski specijalitet, sve traženiji na trpezama širom kontinenta.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Da li ste ikada razmišljali o ovome: Samo 12 jeseni sa svojom decom…

0

Mnogi ljudi imaju osećaj na kraju leta da se nešto završava. U Thermani Laško, međutim, život zaista oživljava u jesen – uz toplinu termalne vode, koja vas prijatno greje posle hladnog jutra ili večeri i uz saunu koja nežno čisti kožu, osvežava respiratorni sistem i priprema imuni sistem za novo godišnje doba. Ovo je vreme kada pišemo nove uspomene, jer one nikada ne bi trebalo da se završe poslednjim danima odmora. Ako razmišljate o porodičnom odmoru – uzmite u obzir da roditelji imaju samo oko dvanaest jeseni, kada nas deca još uvek iskreno uključuju u svoj svet i žele kvalitetne trenutke sa nama. Neka i ova jesen bude puna nezaboravnih iskustava

Ukusi koji greju srce

U Thermani Laško ćete se definitivno osećati razmaženo od trenutka kada sednete za sto. Vrhunska kuhinja zasnovana je na lokalnim sastojcima i lako se može prilagoditi bilo kojoj dijeti ili ograničenjima u ishrani. Pravi šlag na torti su deserti – „Laška medenka“ sa lokalnim medom i zagrejanim kremom, koji obezbeđuju savršen kraj dana. Posebno nakon šetnje pored reke Savinje, uspona na obližnji Hum, istraživanja ostataka evropske istorije u obližnjem Celju ili praćenja zvezda u Jurklošteru, gde rešavate zagonetku starog manastira uz pomoć misterioznog monaha.

Vrhunski velnes i sitni mehurići

Naravno, centralni biser Thermane je termalna voda. Ispod moćne staklene kupole, koja se otvara sunčanim danima i povezuje vas sa prirodom, osećaj termalnih mehurića je zaista jedinstven. A pošto smo u gradu piva, naći ćete i mehuriće u čaši – specijalitet Thermane je pivo kuvano od termalne vode.Starija deca i adolescenti će se takođe opustiti u VR sobi, a za opuštanje i zdravlje, cela porodica će uživati u slanoj sobi sa zabavnim slanim peščanikom, a sportistima neće biti na odmet da znaju da imaju pristup u dva zatvorena i jedan otvoreni fitnes centar. Mlađe će obradovati i mini diskoteka, a stariji će uživati u večerima žive muzike u kafiću.

Uspomene koje traju

Kada se dan završi noćnim kupanjem, dobrim pićem u kafiću i vrhunskom večerom, očekuju vas udobne i prostrane sobe – neke sa pogledom na reku Savinju i okolna brda. I još jedan suvenir će vam ostati duboko u sećanju i srcu – da znate – jedan od dvanaest!

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Trevizo italija

Manja, pametnija i pitomija alternativa Veneciji

0
Kada ljudi pomisle na Veneciju, obično zamišljaju gondole, kanale i gomilu turista. Međutim, samo sat vremena vožnje dalje nalazi se Trevizo, manji i pametniji...