15.7 C
Belgrade
petak, jul 11, 2025
Naslovna Blog Stranica 100

Skyrunning, trčanje do neba

0
Skyrunning, trčanje do neba

Oduvek su ljudi hodali i trčali po planinama, penjali se na vrh, spuštali, žurili da stignu, trkali se s vremenom. Krajem 20. veka, u italijanskim Alpima grupa entuzijasta od ovoga je napravila sport koji su nazvali skajraning (skyrunning), što u bukvalnom prevodu znači trčanje po nebu. Brzo je postao popularan među ljubiteljima prirode i adrenalinskih sportova, a danas se trke održavaju širom sveta

Novosađanka Sanja Mitić ne samo da trenira i takimiči se u nebeskom trčanju, nego i vodi humanitarnu sportsku organizaciju „KTJ (Ko te juri) club“ u okviru kojeg organizuje humanitarne trke na kojima se prikupljaju sredstva za pomoć bolesnoj deci.

TU: Objasnite nam šta je skajraning?
SM: U pitanju je planinsko trčanje ili kako sam naziv kaže nebesko trčanje na preko 2000 metara nadmorske visine na tehnički veoma zahtevnim terenima. Skajraning su planinski maratoni koji se po svojoj težini mogu svrstati u ekstremne spotove. Vremenski uslovi i vrlo opasni tereni su ono što ovaj sport izdvaja od ostalih. Trči se kontinuirano i više od 70 km, bez obzira na to da li je sunčan dan ili pljušti kiša, sa ciljem da plasman bude što bolji, a finiš bez povrede.  Da nije planinskog trčanja, ne bih znala kakve prirodne lepote postoje u Srbiji. Što više idem na treninge ili trke, osećam da je planina mesto na kojem pronalazim sebe.

TU: Kako ste vi ušli u ovaj sport?
SM: Tokom celog života bavim se sportom. Najviše vremena provodila sam u salama za fitnes, teretanama i sličnim sportskim centrima. Leti sam se bavila autdor aktivnostima, uličnim treningom (street workout) i tako zavolela boravak u prirodi. Trčanje je došlo u moj život u periodu korone, kada smo bili zatvoreni i kada nam je priroda bila jedini spas. Kažu da ljudi koji se bave trčanjem od nečeg beže, pa je to bio neki moj beg iz zatvorenog prostora.

Skyrunning, trčanje do neba

TU: Ko se takmiči na tim trkama?
SM: Postoje brojni planinarski klubovi sa timovima koji se takmiče u skajraning trkama u organizaciji Planinarskog saveza Srbije, ili u trkama nekih drugih organizatora. Ovaj sport doživeo je procvat poslednjih nekoliko godina i definitivno ko se jednom oproba, zaljubljuje se i ostaje da trči na planini.

KTJ klub (Ko te juri) je tim za koji ja trčim i koji sam osnovala sa svojim prijateljima, prvenstveno kako bi imao humanitarni karakter.

TU: Kakve ste humanitarne trke organizovali sa svojim klubom?
SM: Tokom 2023. svoje kilometre na treninzima i trkama uspeli smo da „unovčimo“ i prikupimo oko 1.700.000 dinara za dve devojčice i jednog dečaka kojima je bila potrebna pomoć. Osmislili smo onlajn trkačke izazove „KTJ challenge“ koji su naišli na oduševljenje građana Srbije i regiona, pa smo odlučili da i u 2024. nastavimo u istom pravcu. U januaru 2024, dve stotine trkača prikuplja kilometre za devojčicu Magdalenu, kojoj je potreban novac za lečenje tumora. Kao učešće u tom izazovu svako od nas uplaćuje na devojčicin račun minimum hiljadu dinara kao kotizaciju, a na samom kraju zbirne kilometre timova „prodajemo“ pravnim licima. Nastojaću da realizujem ovakve projekte dokle god bude bilo trkača koji žele da učestvuju i firmi koje žele da otkupe naše kilometre za pomoć bolesnoj deci.

TU: Koliko su duge trke i da li je opasno, na planini i hladnoći?
SM: Najviše volim trke od 20-25 km, ali ultra planinski maratoni imaju svoju čar. Između trka koje se održavaju leti ili zimi, biram definitivno one zimske. Bolje rezultate ostvarujem u zimskom periodu, prija mi hladnoća, a ljubav prema snegu je ono što je presudno.

Kod sebe bi uvek trebalo da imamo astro foliju radi čuvanja temperature tela, jer se promrzline lako mogu dogoditi. Obaveznu opremu čine i šuškavac-kabanica, mobilni telefon, štapovi za planinarenje, lampa, pištaljka, a o kvalitetnim patikama za trejl, ne treba posebno govoriti. Kod planinarenja smo uvek u grupi, dok ovde možemo da zaostanemo i veći deo staze istrčimo sami. Iz tog razloga neophodno je da imamo mapu ili kako je najčešće nazivamo „trek“, kako bismo na svom satu za trčanje mogli da pratimo putanju koja vodi do cilja.

TU: Kako se pripremate, na kojim planinama?
SM: Pripreme za mene traju tokom cele godine. Svaki vikend je predviđen za boravak na nekoj planini, treninzima i druženju sa dragim ljudima. Planinsko trčanje je pravi sport za one koji žele da upoznaju Srbiju kakvu nisu videli do sada. Magija planine nema cenu – sloboda, mir i priroda. Najviše vremena provodim na Fruškoj gori, jer živom u Novom Sadu. Imamo dvadesetak staza kojima se uvek rado vraćamo, trčimo, izgubimo, nađemo i tako u krug. Pored toga, nastojim da treninge radim na Zlatiboru, Kopaoniku, Vršačkim planinama, Ceru, Rtnju…

Skyrunning, trčanje do neba

Radnim danima, poslednje dve godine treniram u atletskoj školi Čegar i tu radimo ozbiljne intervalne treninge, na stazi Đačkog igrališta ili na Keju. Jedan dan nedeljno, koliko mogu da stignem, radim treninge u teretani. Snaga je važna koliko i kondicija, pa se trudim da taj segment ne zapostavim.

TU: Šta vas je privuklo svemu tome, kako se osećate dok trčite?
SM: Ranije sam često razmišljala o svom životu, radila sam neku retrospektivu događaja, tražila odgovore na pitanja. Međutim, nakon 2.000 kilometara koje pretrčim godišnje, uspela sam da dođem do tih odgovora i pronađem svoj mir. Sada uživam u svakom koraku i momentu koji mogu da provedem u šumi. Uživam u pomeranju sopstvenih granica, o napretku koji napravim svakog meseca.

Takmičar sam, ali važno mi je da uživam u celom procesu. Ukoliko sam se disciplinovano pripremala i dobro osećala na nekoj trci, to je za mene najlepša nagrada.

Za sve dodatne informacije https://www.facebook.com/ktjclub/

Tekst: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najgostoljubivije destinacije sveta za 2024.

0
Photo: iStock

Na osnovu istraživanja kompanije Booking.com i recenzija njihovih korisnika, napravljena je lista najgostoljubivijih destinacija na svetu. U obzir je uzeto više od 300 miliona recenzija, gde su putnici svojim iskustvima pomogli da se sastavi lista destinacija na kojima ćete najverovatnije sresti najbolje domaćine. Hrvatska je među najboljih deset

Booking.com je za sastavljanje liste koristio više od 309 milona recenzija putnika. Destinacije su rangirane prema gostoprimstvu, usluzi i standardima smeštaja, aktivnostima i kompanijama za prevoz putnika. Od pet najgostoljubivijih na svetu čak tri se nalaze u Evropi.

Najviše zemalja sa liste se nalazi u Evropi. Italija je na prvom mestu sa 181.012 destinacija, a slede Španija sa 125.611, Francuska sa 124.361, Nemačka sa 86.910 i Velika Britanija sa 74.754. Među prvih deset se nalaze i Poljska, Brazil, Sjedinjene Države, Hrvatska i Portugal. Tri najgostoljubivije destinacije u Evropi se nalaze u Grčkoj, Portugalu i Švajcarskoj, navodi Euronews.

Ermoupoli, Grčka

Ermoupoli, glavni grad Sirosa, grčkog ostrva u Kikladama u Egejskom moru, je drugo najgostoljubivije mesto na svetu. Jedinstven je po svojoj neoklasičnoj arhitekturi obojenoj u očaravajuće pastelne nijanse. Meštani su prijatni, veseli i rado dočekuju turiste.

Vijano do Kastelo, Portugal

Vijano do Kastelo je treća najgostoljubljivija destinacija na svetu. Grad je smešten na portugalskoj atlantskoj obali, ima dugu pomorsku istoriju koju posetioci mogu upoznati na svakom koraku. Grad je definisan raznolikom zadivljujućom arhitekturom sa palatama, crkvama i manastirima iz istorijskih razdoblja od renesanse do baroka i art dekoa.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Grindelvald, Švajcarska

U srcu švajcarskih Alpa, na oko 1.000 metara nadmorske visine, nalazi se Grindelvald, peta najgostoljubivija destinacija na listi. Iako je dugo bio poznat kao isključivo skijaški grad, njegova transformacija u popularnu letnju destinaciju poslednjih godina je bila izvanredna.

Mnoštvo aktivnosti u potrazi za uzbuđenjem smestilo je Grindelvald u središte novog procvata avanturističkih putovanja u Švajcarskoj. Iznad grada, nebo je sad prošarano šarenim jedrima paraglajdera, dok brdski biciklisti jure niz panoramske staze koje prolaze kroz okolne padine.

 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Mottainai: japanska kreativnost za kuvanje bez otpada

0
Najskuplji suši na svetu
Photo: Pixabay/drawsandcooks

Čuveni japanski principi štedljivosti slave održivost u svetu kulinarstva, briljantno prihvatajući otpatke, ostatke i korišćenje cele životinje u pripremi hrane

Yururi je restoran u Japanu, poznat po izuzetno tihoj i mirnoj atmosferi, više liči na zen dvoranu nego na mesto gde se jede. Svaki specijalitet predstavlja paradu i simfoniju ukusa i tekstura, ali ga to ne čini drugačijim od ostalih. U njemu poznati šef strogo praktikuje mottainai, drevnu veštinu poštovanja namirnica i prirode koja ih obezbeđuje.

Mottainai u prevodu znači gubitak, ali ima daleko dublji značaj i smisao. Njega najbolje definiše termin ne troši ili ne bacaj. Taj ideal minimiziranja otpada predstavlja kulturološke posebnosti u japanskom životu koji je prenesen i na kuhinju. To znači da se sve što može štedi, reciklira i čuva, navodi BBC.

Nužda zakon menja

Moderni Japan se može se pohvaliti jednim od najviših BDP-a u svetu, ali siromaštvo i povremena glad bili su surova stvarnost ruralnih sela ne tako davno. Budući da je nužnost majka kreativnosti, ribari i farmeri su pronašli genijalne načine za pretvaranje ostataka poput kože, tvrdih komada mesa i slično u hranljiva i ukusna jela.

Oskudica je bila muza koja je nadahnula legendarna japanska jela kao što su ochazuke (zeleni čaj preliven preko ostataka pirinča), kasuzuke (riblje iznutrice ukiseljene u sakeu) ili kasu jiro (krepka supa od već upotrebljenog sakea). Mottainai je svoje mesto našao i u vrhunskom fajn dajningu.

To potvrđuje i restoran Satoyama Jujo sa Mišlenovom zvezdicom koji vodi šef Keiko Kuwakino. Nakon putovanja po svetu i otkrivanja novih namirnica i načina za pripremu, ona se vratila u Japan kako bi napravila sezonske kaiseki menije. Svaki meni slavi održivost i štedljivost, i svaki deo namirnice ili životinje se upotrebljava.

Kuwakino ima smisla za pretvaranje najskromnijih ostataka u gurmansku raskoš. Ona koristi lišće ili stabljike kao jestivu dekoraciju, riblje kosti pretvara u umami sos ili žilavo korenje u hrskave grickalice iz turšije. Svaki deo ribe, povrća, voća ili bilo koje druge namirnice se maksimalno koristi.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovakav vid pripremanja hrane sve više uzima maha, za sada najviše u Japanu, ali polako preuzima i ostatak sveta. Sve više kuvara poziva na poštovanje namirnica i poštovanje prirode koja ih obezbeđuje. Cilj je da se maksimalno smanji bacanje hrane, da se maksimalno smanji otpad koji nastaje u kuhinjama širom sveta. Neophodno je svi učestvujemo i budemo odgovorni prema okolini, i svako treba da da svoj doprinos, Japanci nam već dosta dugo na primerima pokazuju i kako.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

Najpoznatija atrakcija Zakintosa u opasnosti?

0
Photo: iStock

Plaža Navagio na ostrvu Zakintos je napoznatija po belom pesku i po olupini broda na obali male uvale. Međutim, verovatno najfotografisaniji motiv u čitavoj Grčkoj je u velikoj opasnosti od nestajanja. Da li će nas brod Panagiotis nakon nekoliko decenija zauvek napustiti?

Navagio, koja se često naziva „Plaža brodoloma“, najpoznatija je po olupini MV Panagiotis, broda koji se nasukao 1980. godine. Ova 43 godine stara olupina je jedna od najposećenijih i najfotografisanijih atrakcija ostrva, možda čak i cele Grčke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zakynthos (@zakynthos.official)

Međutim, godine izlaganja moru i suncu su ostavile dubok trag na olupini, čije se stanje u poslednih nekoliko godina dramatično pogoršalo. U 2018. i 2022. godini desile su se nepogode u vidi klizišta i tada je plaža bila privremeno zatvorena. Kupanje i sidrenje čamaca zabranjeni su nakon što se deo litice srušio. To je ozbiljno uticalo na stanje olupine broda.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Pored toga, loše vreme i jake oluje doveli su do toga da je brod počeo da se raspada. Zbog toga, lokalne vlasti i turistički radnici pozvali su vlasti Grčke da odmah intervenišu kako bi zaštitili brod. Ako inicijativa bude prihvaćena, opština Zakintos bi preuzela upravljanje brodom i sanacijom štete, jer je olupina od vitalnog značaja za turizam ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Restoran Metropolitan Grill, Hotel Hyatt Regency Beograd

0
Restoran Metropolitan Grill, Hotel Hyatt Regency Beograd

Hotelski restorani su ponovo u modi! Ljubitelji gastronomije znaju da su beogradski vrhunski hoteli u poslednje vreme pobrali sijaset mišlenovih i drugih priznanja, a čini se da im se vratila i vanhotelska publika. Stoga, evo u našem magazinu još jednog, i to vrednog

Restoran Metropolitan Grill, Hotel Hyatt Regency Beograd

Pre svega, Metropolitan Grill se kako se i očekuje, naslanja na tradiciju čuvenih „Hajatovih ugostiteljskih normativa“ postavljenih od strane prvih svetski priznatih šefova kuhinja u našoj zemlji. Restoran je elegantan, ali neusiljen, nalazi se u glavnom lobiju hotela Hyatt i nudi zaista ono najbolje od srpske i internacionalne kuhinje. A da bi sve bilo tako izuzetno, velike zasluge ima sjajan tim kuvara na čijem čelu je Executive Chef Milan Čotra, koji je počeo upravo na ovom mestu pre sedamnaest godina.

Restoran Metropolitan Grill, Hotel Hyatt Regency Beograd

Milan se nakon uspešne karijere u Kanadi, Tanzaniji i Kini, vratio u Hyatt Regency Beograd i preuzeo kuhinju sa najvišim ambicijama. Veoma brzo uspeo je da dodatno podigne nivo usluge u restoranu Metropolitan Grill i da ga smesti u Mišlenov vodič za 2023. godinu. Ukratko, Metropolitan Grill i dalje veoma dosledno reprezentuje visoke standarde hotela Hyatt i predstavlja jedan od najboljih ovdašnjih restorana. U nastavku, uz naše fotografije i Milanove reči, možete videti i zašto je to tako.

Tekst: Petar Vušurović

Foto: Jelena Dimitrijević

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kopar, Opatija i Mostar među najlepšim gradovima Evrope

0
Opatija

Čuveni magazin posvećen putovanjima je napravio listu najlepših malih evropskih gradova. U pitanju su destinacije koje evropski putnici ne posećuju često, najviše zbog toga što svoju pažnju poklanjaju već poznatim mestima koje je masovni turizam već ozbiljno ugrozio, što je velika nepravda. Na listi se nalaze Kopar, Opatija i Mostar, mali gradovi iz našeg okruženja čija lepota oduzima dah

Conde Nast Traveler je napravio listu gradova koji nisu na turističkim mapama evropskih putnika, i potrudio se da svojim čitaocima predstavi te destinacije. Od gradova iz našeg regiona, na listi su Kopar, Opatija i Mostar, tri grada sa tri različite energije, sa neverovatnim lepotama, mesta koja svakog putnika dočekuju kao najrođenijeg.

Kopar

Kopar je šarmantni biser smešten u Istri, grad koji spaja venecijansku istoriju, zadivljujuće obale i ukusnu kuhinju. Stari grad ima ulice u obliku lavirinta u kojim možete videti bogatu istoriju ovog nekada razvijenog lučkog grada, kao i crkve i šarmantne trgove.

Grad je i danas važna luka u regionu, jer je blizu Trsta i označava ulaznu tačku u srednju i istočnu Evropu. Kopar je savršena baza za istraživanje obale i njegovih vinograda, maslinjaka i srednjovekovnih sela na brežuljcima.

Opatija

Iako se danas često zanemaruje u korist gradova poput Dubrovnika ili Splita, upravo je Opatija kolevka turizma na severu Hrvatske, poznata i kao „Beč na moru“ zbog svoje Belle Epoque arhitekture. Opatijska rivijera, pojas smešten između šumovitih obronaka planina i stenovite obale Kvarnerskog zaliva, nekada je bilo najposećenije letovalište stare elite.

Kvarnerski zaliv je utočište zdravlja i velnesa zbog jedinstvene mikroklime koja nudi idealne uslove za terapeutska i regenerativna putovanja, pa Opatija turiste privlači i atraktivnim tretmanima u savremenim spa centrima. Kao što je opatijsko područje spoj mora i planina, takav je i vizualni doživljaj različitih stilova. Susret raskošne srednjoevropske elegancije, mediteranskog šarma i srednjovekovne arhitekture čine Opatiju idealnom romantičnom destinacijom.

Mostar

Novinari su u svojoj reportaži naveli da je Mostar grad opuštene energije s mešavinom austrougarske i osmanske arhitekture. U gradu se nalaze brojni restorani koji nude izuzetno ukusnu tradicionalnu kuhinju. Tu je i predivno staro gradsko jezgro i čuveni most, po kom je i grad dobio ime. Opuštena energija grada posebno je interesantna u večernjim satima, kada se uz čašicu rakije slušaju umirujući zvuci reke.

 

Lista sadrži 24 destinacije u kojim se kriju prirodne lepote i atrakcije koje su podjednako interesantne kao i kod ostalih daleko poznatijih gradova, kao što su na primer Rim ili Pariz. Među gradovima koje magazin izdvaja nalaze se i Solun, Viljnus, Tirana…

Ukoliko vas zanima koji su to ostali manje posećeni gradovi Evrope posetite zvaničnu internet stranicu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najveći kruzer na svetu kreće na prvo putovanje

0
Photo: Unsplash/ Stephanie Klepacki

„Icon of the seas“ je najveći brod za kružna putovanja na svetu, koji je prema planovima krenuo na svoje prvo putovanje. Iz kompanije Royal Caribbean su saopštili da je to prvi brod iz serije koja je veća od bilo čega do sad viđenog u svetu krstarenja

Najveći kruzer na svetu je započeo svoje prvo putovanje. Icon of the seas je najveći brod za krstarenja sa neverovatnom ponudom različitih sadržaja. Kruzer ima 250.800 tona, dugačak je 365 metara i tri metra je duži od kruzera “Čuda mora”, koji je bio najveći na svetu. Kruzer je krenuo na putovanje iz luke u Majamiju.

Icon of the seas ima kapacitet od 7.600 putnika i 2.350 članova posade. Ima 2.805 kabina i namenjen je pre svega za porodični odmor. Posetioci će moći da uživaju u luksuznim porodičnim kabinama i apartmanima. Pored zabavnog, na brodu postoji i urbani deo osmišljen kao Central Park. Imaće vodopad visok 16 metara, barove, tobogan, bioskop, karaoke i veliku terasu.

Na vrhu kruzera je AquaDome, koji će tokom dana imati sopstveni vodopad i pogled na okean. U večernjim časovima on se pretvara u centar za zabavu sa restoranima i predstavama za decu i odrasle. Ne treba napominjati da je brod opremljen najsavremenijim tehnologijama uključujući i modernu robotiku, navodi eKapija.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Prve rezervacije za januar mesec su odavno rasprodate, imajući u vidu da su promocije za prodaju krenule krajem 2022. godine. Cene variraju u zavisnosti od nivoa luksuza, a početna je 1.537 dolara po osobi za najjeftiniju unutrašnju kabinu bez prozora.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Specijalitet sa listom čekanja od 43 godine

0
Specijalitet sa listom čekanja od 30 godina kroketi
Photo: Unsplash/Tyson

U Japanu je sve specifično, posebno kada je hrana u pitanju. U toj zemlji možete pojesti najbolji biftek na svetu, napravljen od kobe ili vagi govedine. Iako je takvo meso skupo, oni ga koriste i za druge specijalitete kao što su kroketi. Međutim, taj specijalitet se jede samo jednom ili nijednom u životu, jer se na njega čeka više od 40 godina

U porodičnoj mesari Asahiye u japanskom gradu Takasago možete naručiti specijalne smrznute goveđe krokete. Ukoliko i stignete da ih kupite, što je veoma redak slučaj, sledeću turu možete očekivati za nekoliko decenija. U pitanju je specijalitet sa listom čekanja od 43 godine, trenutno.

Asahiya mesara je osnovana 1926. godine i poznata je po dugoj tradiciji prodaje mesnih proizvoda u prefekturi Hjogo, uključujući govedinu Kobe. Nakon Drugog svetskog rata je počela sa prodajom smrznutih goveđih kroketa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 新田 滋 (@shigeru.nitta)

Pre oko 20 godina, prženi kroketi od krompira i govedine postali su izuzetno popularni zahvaljujući internetu. Kroketi pod imenom „Ekstremni kroketi“ su specijalitet, jedan od četiri tipa Kobe kroketa dostupnih u ovoj mesari, navodi CNN.

Kroketi se prave od najbolje govedine, ne sadrže konzervanse i izuzetno su ukusni. Upravo to je i uticalo da postanu popularni. Prodavali su se po ceni od oko 20 evra, a do 2016. godine lista čekanja bila je duža od 14 godina.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Danas se ovaj marketinški potez pokazao kao vrlo uspešan, jer je pre svega ideja bila promovisanje Kobe govedine. Iako se ne isplati praviti krokete od takvog mesa, mesara je postala globalno popularna, a samim tim i ostali proizvodi koje prodaju. Sada turisti, pored kroketa, vrlo često naručuju i govedinu bez obzira na cenu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Arkva Petrarka – živeti u blaženstvu

0
Arkva Petrarka
Photo: Pixabay/Olga_Fil

Arkva Petrarka je poznata je kao poslednje počivalište renesansnog pesnika, ali takođe i kao mesto legendarnog likera čije ime znači „živeti u blaženstvu“

Arkva Petrarka se nalazi u Italiji, između Padove i Verone, na severu zemlje. Grad je poznat po tome što ga je Frančesko Petrarka izabrao za svoje poslednje dane, povlačeći se iz društvenog života i nastojeći da pobegne od „neznanja“ svog vremena. Nakon njegove smrti, grad prvobitno poznat kao Arkva je dobio dodatak Petrarka (Arquà Petrarca), kao poslednji omaž velikom piscu.

Arkva Petrarka je mali grad sa jedva 2.000 stanovnika i u pitanju je pitomo i mirno mesto. Njegove srednjovekovne kamene kuće se strmoglavo uspinju od crkve Santa Maria Assunta iz 11. veka. Tu je ponosno izložena Petrarkina grobnica. Na drugom delu, kuće se protežu do njegove vile sa freskama koja je u proleće okružena cvećem i rascvetalim voćkama.

Petrarkina kuća i grobnica su i dalje su glavna atrakcija ovog grada. Međutim, meštani kriju jednu tajnu, jedno manje poznato blago koje je Petrarka obožavao. To su takozvane jujube, voće nalik jabukama, samo što je plod dosta manji od njih.

Eliksir sreće i blagostanja

Jujuba je malo, maslinasto, često i okruglo voće sa košticom, smeđe i zelene boje. Posebno je interesantno jer ima puno ukusa koji zavise od sazrevanja. Dok je sveže, voće je kiselkasto i osvežavajuće, kad je zrelo ili suvo, omamljujuće je slatko. Upravo taj karakter je i omogućio da se napravi izuzetno kvalitetno lokalno piće, Brodo di giuggiole.

Stablo jujube u Italiju su prvi put doneli vojnici koji su se vraćali iz Sirije za vreme vladavine prvog rimskog cara Augusta. Za Rimljane je stablo bilo simbol mira i sreće, a koristilo se za ukrašavanje hramova. Čak i danas, jujuba je dobar znak. Tradicionalno, kuće farmera imaju stablo jujube blizu ulaznih vrata za sreću.

Brodo di giuggiole je bilo omiljeno među drevnom elitom, a ime se često prevodi kao “stanje življenja u blaženstvu”. Međutim, nakon vekova voće je ostalo gotovo zaboravljeno, nije se kultivisalo, pa je interesovanje opalo svuda osim kod meštana.

Od 1980-ih, mala ekipa preduzetnika je radila na transformaciji Brodo di giuggiole u jedno od najekskluzivnijih pića na svetu i promisanja jujube kao nezaboravnog ukusa Petrarkinog omiljenog grada.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Brodo di giuggiole je liker koji se pravi u nekoliko varijanti i dolazi sa različitim procentima alkohola. Obično se pije nakon jela, dobar je didžestiv, ali se konzumira i preko čitavog dana. Za meštane to nije piće, to je simbol istorije i slavnih vremena kad je Italija bila moćna.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Pag i Hvar među najboljim destinacijama sveta za zabavu

0
Plaža zabava partijanje
Photo: Unsplash/Cassie Gallegos

Vodeći stručnjaci iz kompanije za iznajmljivanje smeštaja Ibiza Summer Villas su napravili listu najboljih destinacija sveta za partijanje. Među najboljih deset našla su se i dva ostrva iz našeg regiona, a Hrvatska je opet potvrdila da je jedna od atraktivnijih zamalja za odmor, posebno u letnjem periodu godine

Studija koju su sproveli stručnajci Ibiza Summer Villas analizirala je broj klubova, barova i kafića, zajedno sa cenom alkohola i radnim vremenom na destinacijama širom sveta. Novo istraživanje pokazalo je da se Zakintos, Ibica i Pag nalaze među najboljim destinacijama za zabavu, a među prvih deset se našao i Hvar.

Od 20 analiziranih ostrva, Zakintos se nalazi na vrhu u sve tri kategorije. Zakintos se našao na vrhu jer ima najveći broj klubova i barova sa najboljim ocenama. Druga najbolja destinacija je Ibica. Ovo ostrvo se može pohvaliti sa 197 barova u kojima turisti mogu uživati u najboljim svetskim koktelima.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Hrvatsko ostrvo Pag se nalazi na trećem mestu najviše zbog dobro ocenenih klubova rade svakog dana. Ta doslednost osigurava putnicima željnim zabave zagarantovan provod, nebitno od dana u nedelji. Hvar se našao na visokom devetom mestu, gde barovi i klubovi takođe rade svakog dana.

Više o najboljim ostrvima za zabavu pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave