19.3 C
Belgrade
petak, avgust 22, 2025
Naslovna Blog Stranica 286

Morski plodovi iz laboratorije

0
Morski-plodovi
Photo: iStock

Nomad Foods, najveća grupacija u Evropi koja proizvodi zamrznutu hranu, u saradnji sa američkom kompanijom Blu Nalu pokreće proizvodnju morskih plodova u laboratorijama

Sve veća rastuća potreba za morskim plodovima i hranom iz mora zahtevaće uključivanje i ljudskog faktora u proizvodnji. Porast potrebe za takvom hranom zahteva drastične mere, jer more nije više u stanju da odgovori na potrebe čovečanstva pa se intenzivno radi na uzgajanju iz ćelija u laboratorijama.

Saradnja ove dve kompanije za cilj ima komercijalizaciju laboratorijski uzgojenih morskih plodova kako bi se, osim obezbeđivanja rastuće potražnje, očuvala dugoročna održivost prirodnih staništa ribe.

Iz kompanije najavljuju da će takva hrana biti potpuno istog ukusa i sastava, da će biti zdrava i da će to pomoći da se more oporavi od lošeg uticaja čoveka na čitav morski eko sistem.

Bosna i Hercegovina više nije na listi sigurnih zemalja

0
Zašto treba posetiti Sarajevo

Evropska unija je Bosnu i Hercegovinu skinula sa liste „sigurni država“ za putovanja tokom pandemije koronavirusa

Bosna i Hercegovina je poslednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste „bezbednih zemalja“ od strane Evropske unije. U septembru mesecu je zbog porasta broja zaraženih ukinut ovaj status svim zemljama okruženja, što znači da državljani zemalja regiona više ne mogu da putuju u EU ukoliko nemaju važan razlog.

Sva putovanja u Evropsku uniju koja nisu poslovna ili nemaju neki važan razlog iz trećih zemalja kojim pripada i Srbija, podležu određenim ograničenjima u zavisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u tim zemljama. Ova ograničenja se najviše odnose na osobe koje nisu imunizovane, odnosno nisu primile vakcinu.

„Sigurne zemlje“ su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, a osim Bosne i Hercegovine, novom listom je status „sigurne zemlje“ izgubila i Moldavija, a na listu dodate Čile, Kuvajt i Ruanda

Turističke agencije vraćaju novac za neiskorišćene vaučere

0
turistička agencija
Photo: iStock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je izjavila da će država razmotriti mogućnost pomoći turističkim agencijama da vrate novac građanima za neiskorišćene vaučere

Ministarka je izjavila da je država svesna nepovoljne situacije u kojoj se turističke agencije nalaze, i da će u narednom periodu resorno ministarstvo nastojati da preduzme dodatne aktivnosti i mere u cilju prevazilaženja negativnog učinka pandemije koronavirusa na poslovanje agencija.

Trenutno je u toku prikupljanje podataka od turističkih agencija o broju i vrednosti zamenskih putovanja koja nisu realizovana, posebna pažnja se posvećuje destinacijama gde je građanima Srbije bilo otežano putovanje.

Osim toga, resorno ministarstvo sa Fondom za razvoj razmotra mogućnost kreditiranja turističkih agencija kao organizatora putovanja, radi se o namenskim kreditima koji bi isključivo bili namenjeni za vraćanje sredstava građana koji se nisu odlučili za zamenska putovanja. Na taj način će  turističke agencije biti u prilici da izmire svoje obaveze prema građanima, ne ugrožavajući svoje poslovanje, izjavila je ministarka.

Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade

0

Radisson Collection hotel, Old Mill Beograd smešten je u urbanom delu Beograda, blizu obale Save i novog živopisnog Beogradskog Waterfront-a (modernog stambenog prostora sa restoranima, barovima, tržnim centrom, parkovima i pešačkim stazama)

Hotel je arhitektonsko, sofisticirano zdanje sa bogatom istorijom. Predstavlja jedan od glavnih simbola Beograda, kroz spoj nasleđa prvog parnog mlina iz 19. veka i specifičnog dizajna. Pre 120 godina, počele su da bruje mašine prvog parnog mlina u Srbiji. Stari mlin, kako ga danas poznaje većina Beograđana, jedan od najstarijih mlinova u Evropi.

„Prvo akcionarsko – lebarsko udruženje za preradu hrane u Kraljevini Srbiji“ osnovano je 1901. godine, a mlin je izgrađen u Topčiderskoj ulici (sada Bulevar Vojvode Mišića 15) u srcu industrijske zone. Prvi parni akcionarski mlin bio je opremljen najsavremenijim uređajima i čudo tehnike tog toba posebno od momenta elektrifikacije. Svoj vrhunac je doživeo između dva svetska rata. Stari parni mlin, zgrada koja više od veka čuva sećanje na stari Beograd je proglašena spomenikom kulture i nalazi se pod zaštitom države. Za rekonstrukciju je zalužan prestižni Studio Graft iz Berlina,koji u kombinaciji sa modernom arhitekturom novog hotela i njegovih kula, čini jedinstvenu celinu sastavljenu od istorijskog i savremenog dizajna.

Ambiciozni koncept enterijera obuhvata i unapređuje postojeće istorijske građevine novim materijalima, bojama i oblicima, aktivirajući originalne kvalitete spomenika kulture i stvarajući jedinstveno vizuelno iskustvo. Na trgu se nalazi moderna skulptura koja predstavlja Rolls Royce i „Stojadin“ u sudaru. Dve neuporedive dimenzije, “vreme i materija”, uspešno su kombinovane u priči o starom mlinu, gde bezvremenost prevladava nad sadašnjim trenutkom, a moderno i staro se sukobljavaju jedni protiv drugih.

Lokacija hotela je na nekadašnjoj „granici“ dva beogradska sveta iz 1901. godine: glamur i radnička klasa, koji Rolls i ”Stojadin” takođe predstavljaju. Danas gost dolazi na novu pjacu na kojoj se nalaze staro granitno kamenje i stubovi od kovanog gvožđa spašeni iz starog mlina. Ponovljeni materijali, poput opeke iz istorijske zgrade, očišćeni su, popravljeni i ponovo integrisani. Iako su preneseni na moderan arhitektonski jezik, prirodni materijali, poput hrasta i bakra, odnose se na istoriju lokacije. Radisson Collection Hotel, Old Mill Beograd nudi 236 savremenih i modernih soba, uključujući 14 impresivnih apartmana, sa prozorima od poda do plafona koji gledaju na Beograd. Sobe odlikuju zemljani tonovi, prirodni materijali. Opremljene su unikatnim nameštajem i umetničkim detaljima poput oslikanih zidova, koje su delo studija Strauss & Hillegaart. Njegova industrijsko-šik estetika– savremeno je tumačenje komercijalne prošlosti nekretnine.

Gosti mogu da se opuste i uživaju u besplatnom brzom internetu, mini baru i pogodnostima poput espresso kafe i čaja, dok gosti Executive Collection, Junior Suite i Suite uživaju u posebnom pristupu Executive Lounge-u. OMB Larder i Lounge restoran i bar su konceptualno okrenuti srpskoj tradicionalnoj kuhinji, koristeći moderne tehnike kuvanja sa lokalnim sastojcima.

OMB Larder restoran nudi sezonski meni koji se menja u skladu sa raspoloživim svežom lokalnim proizvodima. OMB Lounge bar je savršeno mesto za uživanje u našim koktelima i elegantnoj atmosferi. Pažnja hotela Radisson Collection, Old Mill Beograd usmerena je ka kreiranju novog i jedinstevnog iskustva za goste, uz sve pogodnosti učešća u programu lojalnosti Radisson Rewards. Hotel nudi autentično iskustvo Beograda u i van njegovih zidova.

Izbor za najbolji restoran na svetu

0
Photo: Pixabay/Pexels

Takmičenje za najbolji restoran na svetu, čuveni San Pelegrinov The World’s 50 Best Restaurants biće održano 5. oktobra u Antverpenu

Poslednje takmičenje za ovu prestižnu nagradu i priznanje je održano 2019. godine, a za najbolji restoran na svetu proglašen je Mirazur na čijem čelu je poznati argentinski šef Mauro Kolagreko.

Ovaj restoran je zbog pandemije zadržao praktično tutulu najboljeg restorana dve godine zaredom, budući da prošle godine izbora nije ni bilo.

Ovaj događaj će se održati u Antverpenu, u Belgiji, bez publike i sa prenosom uživo na internetu, treba istaći da je komisija The World’s 50 Best Restaurants već dodelila nekoliko nagrada, među kojima i nagradu za najbolju šeficu na svetu, Piju Leon.

Nova korona ECDC karta Evrope

0
Photo: Unsplash/KOBU Agency

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavuje svake nedelje novu korona kartu koja po bojama pokazuje kakve su epidemiološke prilike u zemljama

Na poslednjoj karti koju je objavio Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) skoro sve zemlje u regionu, osim Mađarske, se nalaze u crvenoj zoni. U crvenoj zoni je Hrvatska, Rumunija i Bugarska, dok je daleko najteža situacija u Sloveniji, koja je označena tamnocrvenom bojom.

Od ostalih zemlja u regionu, Grčka je delimično u u narandžastoj zoni, a najbolja situacija sa pandemijom je zabeležena u Mađarskoj, Češkoj, Danskoj, kao i u delovima Italije i Španije.

U Bosni i Hercegovini ima čak 12 prašuma

0
Photo: iStock

Kad pomenemo ovu zemlju, često mislimo na njena bogata prirodna bogatstva, na reke i planine, prašume i nacionalne parkove. Mnogi misle da je jedina prašuma u zemlji Perućica koja se nalazi u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, što je samo deo istine. U Bosni i Hercegovini ih ima, verovali ili ne, čak dvanaest

Neprocenjivo prirodno bogatstvo ove zemlje ne prestaje da iznenađuje. Izuzetno retke i vredne prašume, domovi raznih endemskih vrsta biljnog i životinjskog sveta kojih u Evropi gotovo i da nema, u Bosni i Hecegovini su na sreću česte.

Prašume su dom životinjama poput medveda, vukova, jelena ili divljih svinja, a biljkama poput bukve, jele, jasena ili hrasta. Ova lista se nastavlja, i čini neprocenjivo bogatstvo ove zemlje, što su vlasti prepoznale i zaštitile.

Prašume koje Bosna i Hercegovina brižljivo čuva su Perućica, Janj, Bobija, Ravna Vala, Mačen do, Lom, Plješevica, Trstionica, Crni Vrh, Malovčića dolina i Masna luka.

Ugostitelji u Sloveniji protiv kovid potvrda za goste

0
Francuska Otvara se restoran u kom nema zaraze, bar tako kažu

Slovenački ugostitelji su otvorenom pismu vladi zahtevali ukidanje obaveznih kovid potvrda, upozorivši da im to utiče na pad prometa, i da te potvrde prema novim pravilima moraju imati i gosti koji su na terasama bašta i restorana

Kako ugostitelji navode, struka je utvrdila da je mogućnost zaraze na otvorenom prostoru minimalna, a nove mere predviđaju da gost koji nije vakcinisan ili testiran ne sme biti ni na terasi na kojoj su stolovi međusobno udaljeni tri metra. To je neprihvatljivo i to ne sme biti ugostiteljska nova realnost, ističu zaposlenu u ovom sektoru.

Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu ističe i to da je vlada za kontrolu kovid propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što je nerealno jer se i inače već duže vremena susreću sa nedostatkom kadra, u pandemiji ugostiteljski radnici sve više odlaze i menaju zanimanja.

Osniva se fond za pomoć turističkim agencijama?

0
turistička agencija
Photo: iStock

Evropsko udruženje turističkih agencija i turoperatora (ECTAA) održalo je sednicu Upravnog odbora u Puli, a najvažnije teme sastanka bile su revizija posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija od strane Evropske komisije i stvaranje posebnog fonda za pomoć agencijama

Evropska komisija je objavila plan kojim je obuhvaćeno evaluiranje učinka Direktive o posebnom načinu oporezivanja turističkih agencija zbog kog su agencije dovedene u zaista nepovoljan položaj.

Osim toga, na sednici je razmatrano i potencijalno osnivanje posebnih fondova Evropske unije namenjenih za nelikvidnost i pomoć agencijama u kriznim situacijama kao što je pandemije. Razmatra se i promena pravila o vaučerima za zamenska putovanja, pravila o povratu sredstava u slučaju otkazivanja paketa zbog neizbežnih i vanrednih okolnosti, kao i  moguće ograničenje avansa koje bi trebali da plate putnici u paket aranžmanima.

Otvoren Akvarijum Boka u Kotoru

0

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore zvanično je otvorio Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijum Boka“, kao posebnu organizacionu jedinicu sa prvim javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za  morske kornjače

Uspostavljanje jedinog javnog akvarijuma je pre svega važno za očuvanje biodiverziteta vodenih ekosistema u veštačkim uslovima, što je važno za obezbeđivanje reprodukcije ugroženih vrsta.

Akvarijum Boka ima 16 jedinica koje su podeljene na Svetsko more i Sredozemno more, Jadransko more i Južni Jadran, Bokokotorski zaliv i tropska mora. Na izložbi na otvorenom u parku Instituta posetioci će imati priliku da se upoznaju sa nepoznatim svetom mora, morskom biologijom, načinima zagađenja mora i morem kao izvorom hrane.

Akvarijum je otvorio svoja vrata za posetioce juna 2021, u probnom periodu rada. U prva tri meseca akvarijum je posetilo više od 8.000 posetilaca. Otvaranje izložbe na otvorenom očekuje se do kraja avgusta naredne godine.

Poslednje objave