19.8 C
Belgrade
četvrtak, jul 17, 2025
Naslovna Blog Stranica 321

Grad Hum, tako mali, a tako jedinstven

0
Photo: iStock

Najmanji grad na svetu Hum, kojeg su prkoseći vremenu njegovi stanovnici učinili velikim, ponosno se uzdiže 349 metara nad morem, u srcu centralne Istre u Hrvatskoj

Iako se na mnogim internet stranicama navodi da je kao najmanji grad na svetu, Hum ušao i u Ginisovu knjigu rekorda, činjenica je da ga u njoj još uvek nema. Ipak, takođe je činjenica da mu je titula “najmanjeg grada” u više navrata dodeljivana od različitih institucija.

Grad Hum je prema legendi nastao sasvim slučajno. U drevna vremena najveći graditelji u okolini su bili moćni divovi, epski junaci koji su svojim radom oblikovali izgled zemlje. Nakon mukotrpnog rada izgradnje okolnih utvrđenja poput Motovuna, Grožnjana i Roča, njima je preostalo nešto kamenja i stena, pa su odlučili da naprave nešto lepo za svoju dušu. Tako je podignut mali grad Hum, koji je tu ostao do danas.

Prema istorijskim podacima, Hum je nastao u 11. veku, kada je Istra pripadala franačkoj državi, a na ostacima starog utvrđenja izgrađen je Humski kaštel, da bi nakon njega nikao i prvi niz kuća budućeg minijaturnog gradića.

U Humu danas živi svega tridesetak stanovnika, kojih je pre poslednjeg popisa bilo i duplo manje, ali Hum i pored toga ima očuvane sve gradske institucije. Njegove uske kamene uličice i danas pričaju starim jezikom viteških priča, a duh ponosnih starih vremena i istorije oseća se na svakom koraku. Hum je najbolje posetiti automobilom, a mi predlažemo da vaš izbor četvorotočkaša bude novi Renault Clio koji je nedavno proglašen za najsigurniji gradski automobil. Na taj način ćete moći da osim u prelepom pogledu na grad uživate i u opuštenoj i bezbednoj vožnji. Inače, Hum je čuven i po takozvanoj Aleji glagoljaša, nizu od jedanaest stilizovanih skulptura posvećenih starom pismu Glagoljici, a za turiste je pored lepote zidina privlačna i gastro-ponuda Humske konobe, jedinog mesta gde možete dobiti „bisku“, lekovitu rakiju od imele, napravljenu prema starom keltskom receptu.

Evropski parlament: Uključiti turizam u nacionalne programe oporavka

0
Evropski parlament Uključiti turizam u nacionalne programe oporavka

Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) usvojio je nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije Evropske unije o održivom turizmu. Cilj strategije je podsticanje država članica EU da sektore turizma i putovanja uključe u svoje nacionalne planove oporavka

Rezolucija o uspostavljanju strategije za održivi turizam ima za osnovni cilj da pokrene sve članice Evropske unije da uključe sektor turizma i putovanja u planove oporavka, kao i da smanje PDV na sve usluge u ovim sektorima.

Pandemija koronavirusa je u velikoj meri promenila prioritete putnika, svi oni sada traže sigurniji, održiviji i “čistiji” turizam. Neophodno je uvesti zajedničke kriterijume koji bi obezbedili slobodnije i sigurnije putovanje. Pod tim se podrazumeva i standardizovanje jedinstvenog sertifikata o vakcinaciji koji bi mogao postati alternativa PCR testovima i karantinu. U planu je osnivanje i Evropske agencije za turizam.

Ovakva inicijativa bi mogla da bude korisna i za ostale zemlje koje nisu članice EU, kao što su Srbija i zemlje regiona, kako bi se pomoglo izuzetno ugroženoj turističkoj industriji i svim zaposlenim u ovoj privrednoj grani.

EU: Pasoš ili potvrda o vakcinaciji već od 17. marta?

0
EU Pasoš ili potvrda o vakcinaciji već od 17. marta

Evropska unija za nekoliko dana uvodi dokument koji će omogućiti građanima zemalja članica neometano putovanje 

U cilju obezbeđivanja slobodnog putovanja unutar svojih granica, Evropska unija uvodi pasoš-potvrdu o vakcinaciji protiv koronavirusa već 17. marta. Ovaj dokument biće validan samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agencija za lekove.

Pasoš-potvrda biće dostupan u digitalnoj, elektronskoj formi i kao overeno uverenje na papiru.

Na ovaj način će svi građani unutar EU moći da putuju slobodno, a kako bi bio izbegnut bilo koji vid diskriminacije za osobe bez vakcine, postojaće i alternative u formi testova ili karantina.

EK: Predlažemo kovid sertifikate, ne pasoše

0
EK Predlažemo kovid sertifikate, ne pasoše

Evropska komisija predložiće da novi kovid-19 sertifikati budu kombinacija informacija o vakcinaciji protiv korone, oporavku od bolesti i rezultatima testova, umesto uvođenja kovid pasoša

U cilju izbegavanja diskriminacije među građanima, Evropska komisija odlučila je da predloži uvođenje kovid sertifikata, a ne pasoša. Sve članice Evropske unije koje od turizma zavise u velikoj meri, oslanjaju se na uvođenje kovid pasoša kako bi se neometano otvorila letnja turistička sezona. Međutim, svoje protivljenje takvoj odluci izrazile su Nemačka, Francuska i Belgija koje ističu da vakcinacija nije obavezna, ali ni dostupna svima.

Evropska komisija radi na uvođenju sertifikata, a ne pasoša, koji će biti dokument koji se tiče ne samo vakcinacije, već će sadržati podatke da li je osoba preležala bolest, vakcinisala se ili testirala.

Vino posvećeno koronavirusu

0
Vino posvećeno koronavirusu
Photo: Pexels

Iako je godina pandemije koronavirusa donela dosta problema čovečanstvu, donela je izgleda i dobru godinu za pojedine vinare, o čemu svedoči i vino posvećeno ovom virusu

Francuski vinar Žan Plezentan napravio je vino “La Cuvee Qu’on vide 19” koje je ime dobilo po pandemiji zarazne bolesti COVID-19. Na samoj etiketi se nalaze uputstva koja podsećaju na obavezne epidemiološke mere, a na poleđini je ispisana pozitivna poruka, „Godina 2020. nije donijela samo virus, već i dobru berbu„.

Ovo vino je nakon predstavljanja na društvenim mrežama postalo izuzetno popularno i vlasnik se nada da će od pandemije ostati samo naziv na etiketi vina, kao i da će vino kao takvo biti samo neka vrsta podsetnika na vreme globalne zaraze.

 

U Italiji predstavljeni “covid-free” vozovi

0
U Italiji predstavljeni “covid-free” vozovi
Photo: Pexels/SenuScape

Italija ima spreman plan za oživljavanje turizma. Nacionalna železnica pokreće nešto potpuno novo u borbi turističke industrije protiv pandemije, njihovo rešenje su vozovi bez koronavirusa

Ovaj koncept će biti pokrenut prvi put u Italiji, prvoj evropskoj zemlji koju je teško pogodio koronavirus koji, godinu dana kasnije, preti da ponovo krene u osvajanje.

Italija već ima letove na kojima postoji minimalna mogućnost zaražavanja, uglavnom do Sjedinjenih Država. Međutim, kako bi pokrenuli nacionalni turizam i podstakli ljude na putovanja, iz nacionalne železnice je stigao plan za pokretanje vozova do glavnih italijanskih turističkih destinacija u kojim će takođe biti praktično nemoguće da dođe do zaraze.

Izvršni direktor italijanske železnice je izjavio da će u tim vozovima i putnici i osoblje biti testirani na Covid-19 pre ulaska, a putnici će na stanicu morati doći sat vremena pre polaska. Takva procedura će biti sprovođena na svakoj stanici, na svim linijama.

Akcija kreće u aprilu, a za početak će biti organizovana linija Rim – Milano. Ostale destinacije će biti pokrivene već početkom leta, kako bi se povezali svi regioni u ovoj zemlji.

Zagreb: Hotel gostima nudi PCR, antigenske i testove na antitela

0
Hotelska soba koja iritira goste
Photo: Pexels

Hotel u Zagrebu svojim gostima nudi potpuno jedinstvenu uslugu. Kod njih se prilikom prijavljivanja možete odlučiti za neki od testova vezanih za COVID-19

Zagrebački hotel Esplanade od sada nudi gostima jednu posebnu uslugu, radi se testiranju na COVID-19 u prostoru hotela u dogovorenom terminu, uz posebnu pogodnost besplatanog dolaska medicinskog osoblja.

Procedura je prilično pojednostavljena. Pre dolaska u hotel ili tokom boravka gost može najmanje 24 časa unapred dogovoriti termin testiranja. Testiranje se vrši od ponedeljka do petka od 8 do 19 i subotom od 8 do 12 časova, a ostale termine možete dogovoriti kako vam odgovara.

Testiranje obavlja stručno medicinsko osoblje u skladu sa strogim epidemiološkim merama a rezultati se dostavljaju na željenu adresu. Testiranje se naplaćuje, u zavisnosti od vrste testa, 30 do 100 evra.

Ovakvo testiranje koje se vrši u hotelu u velikoj meri može umanjiti stes kod gostiju, ne samo zbog olakšane procedure, već i zbog celokupne situacije vezane za pandemiju, pa gosti mogu imati bezbrižan boravak i odmor u hotelu.

Grčka: letovanje sa vakcinom, antitelima ili sa negativnim testom

0
Grčka letovanje sa vakcinom, antitelima ili sa negativnim testom
Photo: iStock

Svi ljudi koji su vakcinisani protiv kovid-19, imaju antitela ili negativan PCR test mogu da planiraju svoj odmor u Grčkoj

Grčka je odlučila da otvori svoje granice putnicima ovog leta, i svi turisti koji ispunjavaju navedene kriterijume mogu da planiraju svoj odmoru u ovoj tradicionalno omiljenoj letnjoj destinaciji.

Turistička sezona u Grčkoj počinje sredinom maja, i do tada će ova zemlja imati kompletan protokol za narednu turističku sezonu, što podrazumeva vakcinaciju svih zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu.

Neophodna pravila za dostavu hrane

0
Neophodna pravila za dostavu hrane

U ovom nesigurnom vremenu za ugostiteljstvo od velike važnosti je šta to potrošači traže i očekuju od hrane koju naruče, i šta je to što očekuju od restorana iz kog naručuju

Šta je to što potrošači očekuju od hrane koju naruče? Ovo pitanje je jako bitno, kako se ne bi razočarali, kako bi naručili hranu i sledećeg puta, a postoje i oni koji vole da znaju sve o tome šta jedu. Postoji nekoliko osnovnih pravilia koje svaki restoran, koji želi da se bavi dostavom, mora da ispoštuje. Ovakva pravila za restorane su neophodna bilo da se radi hrani koja se uzima za poneti, bilo da se naručuje za kućnu dostavu.

Konkurentnost

Na prvom mestu je svakako konkurentnost, odnosno svaki restoran mora biti spreman da svoje cene i kvalitet prilagodi tržištu.

Brzina dostave

Sa pandemijom je naručivanje hrane postalo svakodnevna navika, i naručena jela su danas su sve raznovrsnija i sofisticiranija. Takva jela podrazumevaju brzu dostavu, delom zbog kvaliteta namirnica, delom zbog potrošača koji u današnje vreme ne žele da čekaju naručenu hranu duže od 30 minuta, pa čak i manje. Dakle, brzina je od suštinske važnosti.

Jednostavno naručivanje

Jednostavno naručivanje je uvek velika prednost. Ukoliko obezbedite potrošaču da u samo nekoliko koraka naruči svoju omiljenu hranu, bilo aplikacijom, telefonom ili bilo nekim drugim servisom, vi ste pobednik. On ne samo da će ostati veran vama, već će vas i preporučiti prijateljima.

Realan prikaz proizvoda

Pobrinite se da fotografije hrane budu što vernije i verodostojnije, bez nepotrebnog ulepšavanja. Zapamtite, potrošač se uvek oslanja na fotografije. Ukoliko ispunite njegova očekivanja na početku, završili ste više od pola posla. Hrana se ipak prvo konzumira očima, potrošač mora da dobije to što je u meniju video. Osim toga, sve što se nalazi u jelu koje se naruči mora biti jasno naglašeno i deklarisano, kako bi potrošači bili upoznati sa sastavom.

 

Najmlađa osoba koja je obišla sve zemlje sveta

0
Najmlađa osoba koja je obišla sve zemlje sveta

Ova devojka ima samo 21 godinu, i uspela je što malo ko može. Uspela je da obiđe ceo svet i poseti svaku zemlju

Leksi Alford (Lexie Alford) je naizgled obična devojka, ali na vrlo neobičnom zadatku. Ona je uspela da stigne do svakog kutka na planeti, i da poseti sve zemlje sveta. Ona danas na društvenim mrežama pokušava da nadahne putnike i avanturiste da se se odvaže i krenu u nepoznato.

Svoj put oko sveta je započela jako mlada, njena majka je imala turističku agenciju, pa je takva odluka delovala i najlogičnije. Vrlo često je sa majkom izostajala iz škole kako bi istraživale neke daleke i egzotične destinacije. Svoj posao blogera je započela sa 19 godina, što joj je i omogućavalo da ostvari prihode i sredstva sa kojima je putovala.

Već sa 18 godina je na svom spisku imala preko 70 zemalja u kojima je bila, a samo neke koje izdvaja kao najlepše su Venecuela, Brazil i Egipat.

Više o avanturama ove devojke možete saznati na njenoj internet stranici.

Poslednje objave

Peremeč pita sa mesom

Zalogaj sa prozorčićem – Pita koja priča o ukusima Istoka

0
Na raskrsnici tradicije i svakodnevnog života, tamo gde mirisi nose uspomene, a ukusi pričaju priče, rađa se peremeč, zlatno-pržena pita sa mesom, jedno od...