13.8 C
Belgrade
petak, jul 11, 2025
Naslovna Blog Stranica 159

Šta su „set-džeting“ putovanja?

0
Photo: Pixabay/renzofermo

Set-džeting putovanja dovode rekordan broj turista na razne destinacije širom sveta. Da li je to samo trenutni trend ili odlična marketinška kampanja, vreme će pokazati

Set-džeting je termin koji definiše sve vrste putovanja na destinacije gde su snimani poznati filmovi ili TV serije. Sve više destinacija, kao što je Sicilija gde je HBO snimao triler Beli Lotos, koriste svoju popularnost kako bi privukle što više posetilaca.

Grad Taormina na vrhu brda na Siciliji oduvek je privlačio turiste sa svih krajeva sveta, međutim, nakon filmskog hita svi hoteli u gradu su već odavno popunjeni za predstojeću letnju sezonu. Sicilija nije jedina destinacija “pogođena” ovim trendom.

Širom sveta set-džeting dovodi rekordan broj turista, od divljih džungli Perua do mirnih sela Severne Irske. Ovaj trend ima snažan učinak na rezervacije ove godine, navodi Expedia,  poznati pretraživač za putovanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrea David 🎬 (@filmtourismus)

Na osnovu izveštaja o trendovima putovanja za 2023. godinu, zaključeno je da su filmovi i TV emisije sada glavni izvori inspiracije za putovanja. Oni zajedno imaju učešće od čak 44% u izboru putnika. To je veliki skok, posebno ako uzmemo u obzir da je dosadašnji uticaj društvenih mreža, inače glavni, učestvovao sa samo 15%, navodi Euronews.

Međutim, taj trend nije u potpunosti novost, Novi Zeland privlači obožavaoce Gospodara prstenova od ranih 2000-ih. Takođe, veliki broj putnika odlazi u Tunis kako bi posetio lokaciju gde je sniman film Ratovi zvezda. Kombinacija pandemije i ukidanje ograničenja putovanja, zajedno sa ponovnim otkrivanjem lepota sveta, dodatno je pojačala želju za lutanjem.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Postavlja se sasvim opravdano pitanje, da li je to zaista samo želja za lutanjem i lepim pejzažima ili odličan marketinški trik? Vreme će pokazati, ali već sada sve više agencija i turoperatora nudi takve vrste putovanja. Već sada možete posetiti neke destinacije kao što je Rumunija koju je proslavila serija Sreda. Ukoliko vas ne ograničava budžet, možete poći stazama čuvenog Indijane Džonsa, samo je nebo granica…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nemačka uvela kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze

0
Nemačka uvodi kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze berlin
Photo: Unsplash/Norbert Braun

Ministar sobraćaja Nemačke Volker Wissing je rekao je da je taj potez usmeren na smanjenje štetnih emisija, takođe i kao pomoć ljudima da se nose sa krizom povećanja troškova života

Nemačka je uvela jedinstvenu kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze u celoj zemlji. Ova karta je validna za prevoz autobusima, tramvajima i vozovima. Tokom leta je probno uvedena karta od 9 evra mesečno, a nova “Deutschlandticket” košta 49 evra mesečno ili oko 1.60 evra po danu.

Karta važi za javni prevoz na kratke i srednje udaljenosti i to znatno po nižoj ceni od uobičajene. Za sada se zna da neće biti validna na međugradskim linijama. Ova karta je digitalna, i može da se obnavlja, kao mesećna pretplata, saopštio je Euronews.

Jedinstvena karta je uvodena kao vid borbe protiv rastuće inflacije koja je posledica aktuelne krize u Ukrajini. Osim toga, karta takođe treba da podstakne ljude na ekološki prihvatljiv prevoz i smanjenje potrošnje goriva. Karte će biti važeće od 1. maja ove godine.

Vest o jedinstvenoj ceni karata za celu Nemačku je odlična vest za turiste. Oni će kupovinom jedne karte moći da obilaze sve gradove u celoj zemlji. Slične akcije su već preduzete u drugim zemljama, kao što je Španija, koja uvela besplatna putovanja vozom od 1. januara 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Crna Gora, Norveška iz komšiluka

0
Crna Gora zaliv
Photo: iStock

Poznati magazin je napravio listu od 23 najlepših destinacija sveta, među kojim se nalazi i jedna iz našeg regiona. Urednici su za nju rekli da je vrlo slična Norveškoj, jedina razlika je u tome što je daleko toplija od svoje skandinavske prijateljice

Turistički magazin Town and Country je predstavio listu od 23 mesta koje preporučuju turistima. Na listi se nalazi, pored Španije, Turske ili Transilvanije, nalazi i Crna Gora, zemlja iz komšiluka za koju kažu da je skoro ista kao Norveška.

Magazin navodi da je Crna Gora zemlja fjordova, prošarana sićušnim ostrvima i drevnim gradovima. Tu su Kotor, Budva ili Perast, gradovi sa bogatom istorijom i tradicijom. Pored toga, obala je obrubljena sa 72 kilometara plaža koje se diskretno pretvaraju u destinaciju za odmor na jahtama.

Crna Gora je opisana kao zemlja neverovatno lepe prirode, uporedivši je sa Norveškom. Osnovna razlika je u tome što je daleko toplije u Crnoj Gori. Magazin je izdvojio posebno odmarališta sa pet zvezdica One&Only Portonovi i novootvoreni hotel Mamula.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Na listi preporuka za 2023. godinu Town and Country magazina našle su se destinacije poput Madrida, Škotske, Venecije i Rumunije, a celokupnu listu možete pogledati na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Pasta izazvala italijansko-američki sukob

0
Pasta koja je izazvala italijansko-američki sukob karbonara
Photo: Unsplash/Rob Wicks

Novinski članak koji tvrdi da je karbonara nastala u Sjedinjenim Državama je izazvao nezapamćen gnev kod Italijana. Odakle u stvari potiče ovo poznato jelo i zašto je ljudima toliko stalo da bude baš njihovo?

U isto vreme, 23. marta, kad je Italija kandidovala svoju kuhinju za popis nematerijalne baštine Uneska, Financial Times je objavio članak u kom tvrdi da je pasta karbonara nastala u Americi. Zašto je ova pasta izazvala italijansko-američki sukob?

Stručnjak za hranu Alberto Grandi tvrdi da su karbonaru zapravo izmislili Amerikanci koji su živeli u Italiji neposredno nakon Drugog svetskog rata. Ove tvrdnje su izazvale buru u celoj Italiji. Da stvar bude još gora, rekli su da su picu baš oni proslavili, da do 1950-ih mnogi Italijani nisu ni čuli za takvu vrstu jela.

Italija na američki način

Eleonora Cozzella, priznata autorka je u svojoj nagrađivanoj knjizi The Perfect Carbonara detaljno opisala sve što je saznala o ovoj pasti. Kako navodi, ona je nastala kao kombinacija italijanskog genija i američkih resursa. Ona se uzima za najrelevantniji izvor kad je ovaj specijalitet u pitanju.

Nakon Drugog svetskog rata američki vojnici su u pitoresknoj četvrti Trastevere često za doručak tražili špagete. Međutim, tražili su ih u kombinaciji sa slaninom i jajima. U to vreme je zemlja bila na kolenima, i Italijani su mogli da kupe vojne obroke na crnom tržištu koji su uključivali slaninu od Amerikanaca i jaja u prahu od Britanaca.

Prvi recept za karbonaru je objavljen u Sjedinjenim Državama 1952. godine. U Vittles and Vice: An Extraordinary Guide to What’s Cooking on Chicago’s Near North Side, autorka Patricia Bronté pomenula je italijanski restoran Armando’s. U Knjizi je, pored ostalih recepata iz restorana, opisan i recept za pastu karbonara.

Pored toga, treba napomenuti da je prvi poznati italijanski recept za karbonaru objavljen u avgustu 1954. godine u časopisu La Cucina Italiana, navodi BBC. Istorijski gledano, američki recept je stariji. Kulturološki i uopšteno, on ne može biti više italijanski nego što jeste.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Iako se dugo raspravlja o poreklu recepta, niko nema autorsko pravo i zaštitni znak za ovaj specijalitet. Za Italijane je hrana briga i ljubav. Nema sumnje da je identitet karbonare italijanski. Izvedba i namirnice nastale u italijansko-američkoj vezi samo su deo jednog vremena, uostalom, nije ni bitno ko je smislio recept. Bitno je da on postoji, i da se zaista često naručuje u restoranima širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolje čuvana tajna u Italiji

0
Photo: iStock

Procida je zaista očaravajuća destinacija. Na ovom malenom ostrvu možete pronaći ribarska sela pastelnih boja, plaže sa crnim peskom i lavirint uskih krivudavih ulica

Procida je verovatno najbolje čuvana tajna u Italiji. To je najmanje ostrvo u Napuljskom zalivu, i uprskos svom položaju i činjenici da je samo 40 minuta vožnje udaljena od Napulja, ne prima ni blizu toliko stranih gostiju kao poznatija ostrva Kapri i Iskija.

Na Procidi kao da je vreme stalo. Nizovi raznobojnih kućica, plaže vulkanskog porekla i nekoliko finih restorana, odličan su izbor za odmor od užurbanog i temperamentnog Napulja. Nedaleko od Napulja nalaze se i poznatije destinacije, kao što su Amalfi, Sorento ili Positano. Arhitektura i istorija privlače putnike iz raznih delova sveta.

Na ostrvu živi nešto više od 10.000 stanovnika i tu još uvek nisu vidljivi znakovi masovnog turizma. Međutim, to bi moglo uskoro da se promeni, Procida je ponela titulu italijanske prestonice kulture u 2022. godinu. Procida je tada službeno postavljena na turističku mapu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Procida je malo ostrvo, tako da lagano možete prepešačiti od jedne do druge obale za oko 15 do 20 minuta. Između šetnje i zadivljujućeg pogleda na more i samu Procidu, postoji bezbroj razloga za šetnju dok istražujete ovaj jedinstveni i živopisni krajolik.

Ostrvo je idealna destinacija za sporija i umerenija putovanja. Sporo putovanje znači da ne morate brinuti o vremenu trajekta ili da se strogo pridržavate rasporeda. U Procidi imate vremena za upijanje pravog lokalnog ugođaja bez pritiska razgledanja velikih turističkih mesta, jer ih i nema.

Manje destinacije poput Procide su zapravo savršene za lagano putovanje i dobra praksa za učenje osnovnih načela laganog putovanja. Duže zadržavanje, povezivanje sa lokalnim stanovništvom i mestom, kao i ulaženje u samo srce života na malom ostrvu u Italiji su zapravo i suština pravog odmora.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

La dolce far niente je zapravo suština sporog putovanja Italijom. U prevodu to znači zadovoljstvo kada ne radite baš ništa, a kako drugačije jedan odmor treba i da izgleda…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Logarska dolina, najzelenija Slovenija

0
Logarska dolina, najzelenija Slovenija
Photo: iStock

Slovenija je odličan izbor za vikend izlete, jer nudi puno sadržaja, a nalazi se na samo nekoliko sati vožnje od nas. Slovenija je, kada nije bela, predivna i zelena, najbolja destinacija za jednostavan ili aktivan odmor. Upravo to i pruža Logarska dolina, odlična je za planinarenje, kao i za običnu šetnju u kojoj se uživa “punim plućima”

Bajkovita Logarska dolina je jedna od najlepših alpskih ledenjačkih dolina u Evropi. Nalazi se u Kamniškim Alpama na severu Slovenije, nedaleko od granice sa Austrijom. Dugačka je oko 7 kilometara i u njoj se uživa na svakom koraku, u svakom prizoru, jer vam društvo pravi netaknuta priroda.

Ova dolina je poznata po brojnim slapovima reka. Najpoznatiji je slap Rinka, jedan od najviših slapova slobodnog pada u Sloveniji sa visinom od oko 90 metara. Interesantan je po tome što voda izlazi kroz male pukotine stena, pa se udružuje u impresivan i lep vodopad. Od ostalih treba pomenuti slap Palenk, kao i Brložniške slapove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Agata (@agg.zduniakk)

Logarska dolina je idealna za šetnju kroz šumu, postoji puno pešačkih, dobro obeleženih staza. Staze su prilagođene i za bicikliste, pa se cela dolina može relativno brzo obići. U suštini, Logarska dolina je interesantna u svako doba godine, zimi za skijanje i sankanje, leti za odmor na travi ili u šumi.

Pored toga, ona je raj i za ljubitelje planinarenja, ima dosta  staza i vrhova koji mogu da se istražuju i osvajaju, sve do kamniškog sedla na 1.864 metara nadmorske visine, ili čak do Mrzle gore na 2.203 metara visine. U samoj dolini postoje i turistička domaćinstva i hotel, svi nude predah i odlične tradicionalne gastronomske specijalitete. Nakon predaha, možete istraživati bogatu kulturno-istorijsku baštinu ne samo ovog dela zemlje, već i cele Slovenije.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Treba napomenuti da se ulazak u dolinu naplaćuje ako dolazite vozilom, i time doprinosite očuvanju i razvoju parka. Cena jedne karte iznosi pet evra za automobil, odnosno osam evra za kombi. Od glavnog grada Ljubljane trebaće vam nešto više od sat i po vremena vožnje kolima, a postoji dobra putna infrastruktura.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Investitorski turizam u Grčkoj

0
Photo: iStock

Mikonos za mnoge nije samo ime jednog od ostrva u Kikladima u Grčkoj, već sinonim za romantičan zalazak sunca, za beskrajne plave horizonte koji se otvaraju prema moru, ali i za dobru zabavu i luksuzan provod. Plavu boju koja je simbol ostrva možete pronaći samo u Egejskom moru oko Mikonosa, ona je stvorena na Olimpu kako bi se slavila moć velikog Zevsa. Međutim, ovo ostrvo u poslednjim decenijama doživljava procvat, ali ne u pozitivnom smislu

Mikonos je jedno od najpoznatijih grčkih ostrva, posebno zbog svoje kosmopolitske atmosfere i veoma aktivnog noćnog života. Ostrvo je centar zabave, mesto nagrađivanih restorana, dizajnerskih butika i vrhunskih klubova. Međutim, investitorski turizam u Grčkoj je ozbiljno ugrozio sve ono što Mikonos predstavlja, o čemu se radi?

Grčka vlada je odlučila da na Mikonos pošalje policiju zajedno sa građevinskim inspektorima kako bi rešila problem divlje i nelegalne gradnje. Prema pisanju portala turizmoteka.hr, građevinska mafija je preuzela ostrvo.

U poslednjim decenijama je izgrađeno nebrojeno novih vila i hotela, bez dozvola i urbanističkog plana. Investitori, posebno iz arapskog sveta, ne pitaju ni za cenu ni za uslove u kojima će nekretnine biti podignute. Nekretnine se podižu na svim slobodnim mestima, pa čak i na plažama.

Posebno su zabrinuti arheolozi, koji pokušavaju da zaštite istorijsko nasleđe nacije. Oni su saopštili da mora postojati ravnoteža između potreba gostiju i očuvanja prirodnog okruženja. To je izuzetno delikatan odnos, ali mora postojati balans. Ostrvo je pretvoreno u centar zabave, i gubi i istorijske i prirodne lepote.

Kreiranje živopisnih trenutaka uz aktivan odmor, saznajte više.

Mikonos nije jedini slučaj investitorskog turizma, postoji puno sličnih primera. Neophodno je zaustaviti takav vid nezakonitog ponašanja, kako bi se sprečila dalja devastacija prirodnih lepota po kojima je Grčka i poznata. Investitorski turizam je ozbiljno ugrozio opstanak svih vrednosti koje ova zemlja predstavlja, kolevka civilizacije bi uskoro mogla biti poznata kao kolevka apartmana i hotela.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Recepti za osobe koje su popile čašicu više

0
Recepti za osobe koje su popile koju čašicu više
Photo: printscreen/youtube/Fire and Emergency NZ

Vatrogasci sa Novog Zelanda su odlučili da pomognu svojim sugrađanima koji su „pod gasom“ i koji su popili previše, a gladni su. Oni su objavili onlajn recepte koje građani mogu da isprate kako bi ostali bezbedni, i kako ne bi izazvali požare u svojim domovima

Novozelandski vatrogasci su nedavno objavili onlajn recepte za pijane osobe. Ova interesantna akcija za cilj ima sprečavanje sve češćih požara u kuhinjama, jer su recepti osmišljeni za osobe koje su popile koju „čašicu više“.

Prema statistici, više od 4.100 kućnih požara dešava se zbog kuvanja bez nadzora. Posebno je zabrinajvajuće to što se pored požara dešava i sve više smrtnih slučajeva koji su povezani sa preteranim konzumiranjem alkohola.

Vatrogasci na zanimljiv način daju instrukcije i savete u video materijalima, šta treba raditi i šta treba svakako izbegavati. Posebno se savetuje izbegavanje uključivanja rerni, ringli ili friteza, navodi cbsnews.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Na snimku u kampanji objavljenoj na društvenim mrežama se vidi kako pijani kuvari isprobavaju razne recepte. Pored toga, oni se na interesantan i zanimljiv način bore sa pijanstvom prilikom jela. Svi učesnici su dobrovoljno pristali da budu snimljeni.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme: Posetili smo prelepo Laško

0
Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Jedna od prvih asocijacija na Sloveniju jeste prelepa priroda, mnogo zelenila i uživanje u velnes konceptu koji nude brojne terme. Rekli bismo, ni tako malene zemlje, ni toliko prirodnog bogatstva i prilika za čist hedonizam. Posebno ako posetite istočni deo Slovenije

Iako ih ima mnogo, definitivno nisu sve terme iste. Redakcija TU magazina je imala čast da poseti brojne komplekse, i to širom Evrope, ali posebno mesto u našem srcu zauzimaju upravo slovenačke terme – luksuzne, prostrane, jednostavne, a opet moderne i vrhunski opremljene.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Sledeći put kada vam neko pomene Laško, maleni gradić okružen brdima, verujemo da nećete prvo pomisliti na pivo – već na Thermanu Laško, jedinstveni koncept velnes ponude. Slogan hotela Thermana Park Laško**** Superior glasi „Opustite se u zagrljaju prirode“, i upravo tako smo se mi osećali, gledajući iz restorana hotela kako se smenjuju sunce i kiša.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Uživali smo u vrhunskim specijalitetima, sa ljubaznim osobljem razgovarali o Nušiču i isprobavali kulinarske specijalitete, osećajući se ušuškano i dobrodošlo. Terme Laško su specifičan kompleks, za ljude prefinjenog ukusa, koji znaju da prepoznaju kvalitet i spremni su da nagrade dobru uslugu.

Postoje trenuci kada se nađete na nekom mestu i ne želite da ga napustite. Takav utisak je na nas ostavila Thermana Laško, sa posebnim osvrtom na velnes. Samo mesto se po mnogo čemu deklariše kao banja, a kako se nalazi na reci Savinji, pruža i jedinstven ugođaj kraj vode. Kažu da voda, zelenilo i hrana okrepljuju telo i um bolje od bilo čega, i stoga su programi koje nude u Thermani Laško pažljivo osmišljeni. Iako impozantan i prostran, sam kompleks vam pruža potreban mir, naročito ako ste svakodnevno u obavezama ili pod stresom.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Ne postoji „idealno“ vreme da posetite Laško, sezona je otvorena tokom cele godine, a usluge su kreirane baš po zahtevima i standardima i najspecifičnijih klijenata. Thermana Laško se po tome razlikuje od mnogih drugih, vodeći računa o svakom detalju, ali i o najmlađim gostima. Baš za njih su kreirane dečje velnes usluge, poput „manikira za princeze“, „nege lica za princeze“ ili „čokoladne masaže“, jer zašto bi uživali samo odrasli, zar ne? Dame za to vreme mogu uživati u celodnevnom ugođaju u đakuziju, a postoji i potpuno opremljen fitnes centar.

Hotel Thermana Park Laško**** nudi i prelepe, komforne sobe sa pogledom na reku, kupatilo sa kliznim vratima i veliku tuš kabinu – što znači da pravo iz SPA centra, možete nastaviti ugođaj u svom intimnom prostoru. Velika gastronomska ponuda je prilagođena i najizbirljivijim gostima, a mi vam savetujemo da obavezno probate domaći vafel.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Naš utisak je da tako dobar sadržaj, ipak, nismo očekivali. Bazen je fascinantan, najpre zbog svoje veličine, a o saunama bismo mogli da vam pričamo danima… Ipak, izdvajamo Ajurvedu, kao centar koji će vas isceliti i oporaviti u potpunosti, holistički, baš onako kako zaslužujete.

Zaboravite na pivo, vreme je za terme Posetili smo prelepo Laško

Ako vam kažemo da tržište wellness-a u svetu uveliko premašuje vrednost od 1,5 biliona dolara, onda je jasno kolika je potražnja i koliko je potencijal te niše iz oblasti ugostiteljstva. Kako bi išli u korak sa vremenom i ugostili svoje klijente na pravi način, svetski kompleksi se neprestano trude da se usavršavaju i ponude najbolje od sebe – Terme Laško u tome nisu izuzetak, a tako su nam blizu. Budući da smo ih posetili, znamo o čemu pričamo. Sada je red na vas!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolji proizvodi od mesa na svetu, gde je Srbija?

0
Najbolji proizvodi od mesa na svetu suvo meso dimljeno
Photo: iStock

Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu najboljih svetskih delikatesa od mesa. Interesantno je navesti da se među najboljih 100 proizvoda našlo čak četiri iz Srbije

TasteAtlas je sastavio listu najboljih svetskih specijaliteta od mesa. Na listi se nalaze najrazličitiji delikatesi, uglavnom dimljeni i sušeni proizvodi. Koji su najbolji proizvodi od mesa na svetu, i gde se nalazimo mi i zemlje iz regiona na listi?

Prva tri mesta su rezervisana za španske proizvode. Najbolji mesni proizvod na svetu je Iberijska šunka, inače najskuplja na svetu. Ova šunka se proizvodi u Španiji od crne iberijske vrste svinja. To je najcenjenija šunka na svetu zbog svog karakterističnog ukusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Na drugom i trećem mestu se nalaze takođe dve šunke, a od četvrtog do sedmog mesta na listi se nalaze proizvodi iz Italije. U pitanju su pršute, najkvalitetniji i najpoznatiji delikatesi od dimljenog i sušenog mesa ove zemlje.

Interesantno je navesti da se na devetom i desetom mestu nalaze proizvodi iz Hrvatske, u pitanju je kulen, a na jedanaestom suvo meso iz Bosne i Hercegovine. Kada je u pitanju naš region, Hrvatska ima najviše mesnih proizvoda na listi.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Od proizvoda iz naše zemlje tu su Petrovački kulen na 26. mestu, Pirotska peglana kobasica na 39. mestu, Užička pršuta na 45. i Sremski kulen na pretposlednjem mestu na listi. TasteAtlas navodi kako je Srbija idealna destinacija za sve ljubitelje gurmanluka, posebno od mesa, jer je hrana relativno pristupačna i izuzetno kvalitetna.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave