1.8 C
Belgrade
Subota, novembar 22, 2025
Naslovna Blog Stranica 169

IPW 2023 San Antonio, najveći turistički šou na planeti zemlji

0

„Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie boy, Disneyland, baseball i rock’n’roll…“

Više od 5.000 učesnika iz 60 zemalja okupilo se u San Antoniju, Teksas, od 20. do 24. maja na IPW 2023, glavnom međunarodnom sajmu turističke industrije i najvećem generatoru dolaznih putovanja u Sjedinjene Američke Države. A, ako još uvek nisam istakao grandioznost čitavog događaja, evo još malo brojki. Na 54. IPW desilo se neverovatnih 110.000 sastanaka između više od 1.200 američkih dobavljača putovanja, 1.300 kupaca iz celog sveta, što je ispratilo 500 svetskih medija. Procenjuje se da će ovogodišnji IPW doneti državi najmanje 5,5 milijardi dolara, samo od budućih dolazaka u SAD

Istog trenutka kada sam dobio poziv iz ambasade SAD-a u Beogradu, da učestvujem kao deo srpske delegacije na IPW 2023 u San Antoniju, iskočila je pesma iz uvoda (inače jedini tekst iz čitavog opusa grupe koji ne potpisuje Džoni Štulić) i ničim izazvano postala neka vrsta mantre u mojoj glavi. Spremio sam se za spektakl i rekao sebi: „Pit i to je Amerika“. Ovo je prvi put da je San Antonio domaćin IPW, i prvi put da je grad u Teksasu domaćin događaja od 2000. godine i sajma u Dalasu. I zaista, moram da priznam da nikada nisam doživeo ništa slično – takvu eksploziju pozitivne energije, boja, zvuka, ali i ljudi u savršenoj organizaciji događaja u kojoj je važan svaki šraf – mogu da naprave samo Amerikanci.

Ali da krenemo od početka… Nakon administrativnih peripetija sa američkom vizom koje sam u poslednjem trenutku, ali ipak uspešno rešio, trebalo je iz Beograda preći skoro 10.000 km i stići u Teksas, San Antonio. Imam loša iskustva sa prekookeanskim letovima, pa sam bio zabrinut zbog mogućih komplikacija, ali je zahvaljući kompaniji Er Frans-KLM i Jeleni Banac, let iz Beograda do San Antonija protekao veoma lako i udobno i u savršenom tajmingu. U hotel u centru grada, bukvalno preko puta kongresnog centra Henry B. González u kome se sajam i održao, sam stigao noću što je još pojačalo utisak o lepoti San Antonija. Inače, to je najstariji grad u Teksasu i osnovan je 1718. godine kao španska misija. Ova za američke gradove neuobičajena patina se oseća u vazduhu i uz stanovništvo sa različitim kulturološkim uticajima (meksički, tejanski, nemački, irski, češki, slovački i drugi) čini grad dinamičnim i veoma zanimljivim. San Antonio, kao sedmi po veličini grad u Americi, ugosti više od 41 milion posetilaca godišnje i najposećeniji je grad u Teksasu. Centar grada deluje evropski, a poseban šarm mu daje reka koja protiče desetak metara ispod nivoa ulice. Šetalište, River Walk je dugačko 20 km i načičkano je hipsterskim restoranima, hotelima, prodavnicama, ali i galerijama i muzejima umetnosti. Ovo blago se proteže na jug duž španskih kolonijalnih misija, koje su, uz Alamo, jedino mesto svetske baštine UNESCO-a u Teksasu. San Antonio je poznat i kao Vojni grad Sjedinjenih Američkih Država, zbog svoje trista godina duge vojne istorije.

Takođe, San Antonio je rodno mesto američkog kauboja. Da, dobro ste pročitali. Upravljanje užetom, jahanje bikova i divljih konja datiraju iz najranijih dana grada, sa vakerosima na rančevima Misije. U prošlosti, kada je Teksasom vladala Španija, vakerosi (kauboji) su punili rančeve Misije da bi tamo prikupili i uvezali stoku. Danas, ova korisna i moćna veština i dalje živi, ali na rančevima i u starinskim plesnim salama koje se pune „gradskim kaubojima“, pružajući obilje mogućnosti posetiocima da dožive istinski autentično vestern – iskustvo. San Antonio zna kako se pravi rodeo, to je još jedan spektakl. Svakog februara, San Antonio Stock Show & Rodeo pruža posetiocima priliku da iskuse rodeo svetske klase, koncertnu zabavu i izložbu najlepših stočnih grla. Ako niste u mogućnosti da dođete u februaru, bez brige. Kompanija Tejas Rodeo domaćin je rodea svake nedelje od marta do novembra, a jednom takvom (The Greatest Show on Dirt) smo imali priliku da prisustvujemo u okviru organizovane studijske ture, pre zvaničnog početka sajma. Rodeo je osim u Sjedinjenim Američkim Državama tradicionalni sport u Meksiku, i Čileu. Reč „rodeo“ nam dolazi od špansko-portugalskog izraza rodear, što znači „krug“. U SAD svaki rodeo počinje s povorkom, onda sledi podizanje američke zastave i pevanje himne. Zatim slede veoma atraktivna takmičenja uz pregršt dobre muzike, (uglavnom rokenrola, iako sam očekivao kantri i vestern), brda roštiljskog mesa i naravno, more piva. Sve u svemu jedan veoma zanimljiv vašar, da ne kažem seoska zabava, ali na teksaški način.

Sajam je počeo sutradan, nakon veličanstvene žurke za sve učesnike povodom otvaranja 54. IPW sajma. Čitav San Antonio živi za IPW i festivalska atmosfera se oseća na svakom koraku. Interesantno je kako su stariji ljudi aktivno uključeni u organizaciju događaja. Ima ih svuda. Daju vam informacije, vode vas do traženog mesta, rade registracije, poslužuju, čiste… Broj učesnika odgovara veličini kongresnog centra Henry B. González koji je zaista ogroman. Prvi dan su na redu zakazani sastanci predstavnika medija i destinacija. U Sali MediaMarketplace sastanci traju po petnaest minuta – jedan na jedan i onda idete dalje na sledeći. Sve funkcioniše opušteno, bez nervoze. Predstavnici destinacija su dobro pripremljeni i strpljivi sa mojim pitanjima na zarđalom engleskom, pa uspevam da uz pomoć Ivone, kolegenice iz Hrvatske koja mi je ustupila i svoje zakazane sastanke, napravim čak njih četrdesetak. Ponuda je raznovrsna i tipski i destinacijski. „Od Aljaske do Meksika…“ (opet mantra). Od zabavnih parkova i hotela, preko divljine rezervata, pa sve do njujorškog muzeja MoMa. Od gastronomskih i vinskih tura, preko siti brejk poseta velikim američkim gradovima, do ski centara ili plaža u Majamiju. Od Diznilenda do Holivuda…

Sledeća dva dana sam proveo u dvorani u kojoj su bili postavljeni štandovi svih izlagača, kojih je bilo toliko mnogo da moram da priznam da sam imao problem da se orijentišem i pronađem željenu destinaciju. Konferencije za novinare su se dešavale u salama za pres i predstavljale su prava mala remek dela na temu „Kako najbolje predstaviti svoju destinaciju za dvadesetak minuta“. Ljudi iz čitavog sveta i svakakvih kulturnih miljea su ujedinjeni oko turističke industrije i naravno Nj. V. „Dolara“. A evo i rezimea čitavog sajma iz ugla organizatora.

„Hiljade učesnika koje smo dočekali ove nedelje ukazuje na veliku potražnju koju vidimo za dolaskom u SAD“, rekao je predsednik i izvršni direktor Američkog udruženja za putovanja Džef Friman. „Kao zemlja, moramo da ostanemo konkurentni; da gledamo iza uglova i predvidimo izazove koji nisu bili na našem radaru pre pet ili deset godina“, rekao je Friman tokom konferencije za novinare. „Moramo da stalno evoluiramo kako bismo ispunili nove zahteve i osigurali da naš proces ulaska nije samo siguran, već jednostavan i prijatan“. Freeman je detaljno opisao četiri primera kako američka savezna vlada može poboljšati i povećati dolazna putovanja:

– Smanjenje vremena čekanja na intervjue za vizu za posetioce, koje u proseku traju više od 500 dana na prvih 10 tržišta na kojima je potrebna viza širom sveta (osim Kine, koja tek treba da u potpunosti obnovi odlazne letove) za podnosioce koji prvi put podnose zahtev; Trenutno prosečno vreme čekanja je 527 dana u Brazilu, 406 dana u Indiji i 647 dana u Meksiku.
– Rešavanje kašnjenja ulaska na carini SAD; Prošlog meseca, međunarodni posetioci na vrhunskim američkim aerodromima često su imali prosečno vreme čekanja duže od jednog sata.
– Poboljšanje iskustva putovanja avionom kroz desetogodišnju stratešku viziju;
– Povećanje konkurentnosti na globalnom tržištu putovanja.

I onda nakon tri dana i neverovatnih iskustava u kongresnom centru Henry B. González, ali i na ulicama i okolini San Antonija IPW 2023 se završava. Sledeći sastanak, odnosno 55. IPW će se održati od 3. do 7. maja 2024. u Los Anđelesu. Ameriko, vidimo se opet!

Tekst: Petar Vušurović

Foto: Vanessa Velazquez i privatna arhiva

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bodrum – susret najboljeg sa Egeja i Mediterana

0

Da li ste znali da je Mugla, smeštena na mestu gde se spajaju Sredozemno i Egejsko more, dom nekih od najpoznatijih turističkih destinacija Turske, uključujući Bodrum, Fethije, Marmaris, Datču, Godžek, Oludeniz i Kojdžegiz? Sa dva međunarodna aerodroma u blizini Bodrum-Milas i Dalaman, očaravajući zeleno-plavi pejzaži regiona, antički gradovi, fascinantni artefakti, svež vazduh, tirkizne vode netaknutih zaliva su na dohvat ruke. Krenimo na kratku ekskurziju do turističkih odmarališta u Mugli, provinciji sa najdužom obalom u Turskoj i popularnom destinacijom za letnji odmor…

Bodrum: Favorit turskog Egeja

Bodrum je nesumnjivo, među najpopularnijim destinacijama za odmor duž prelepe obale Turske. Smešten na obali sa blistavim vodama, zlatni pesak i plaže Bodruma okićene Plavom zastavom pružaju idilično iskustvo odmora za ljubitelje mora I sunca, ujedno pružajući idealnu lokaciju za brojne vodene aktivnosti, među kojima je i ronjenje. Za ljubitelje istorije, Bodrumski zamak, koji su izgradili vitezovi sa Rodosa u 15. veku, kao i Bodrumski podvodni muzej unutar zamka su nezaobilazni za posetiti, dok ruševine mauzoleja Halikarnasa, jednog od sedam svetskih čuda starog veka, donose osećaj gracioznosti u grad. Gosti mogu uživati u pogledima na pristaništa ukrašena palmama i eukaliptusima i marine, u kojima su brodovi pristajali više od tri hiljade godina, a u kojima su danas usidreni „guleti“ (čamci tipični za Bodrum). Luka je takođe polazna tačka za celodnevne izlete brodom, kao i za Plava krstarenja koja traju po nekoliko dana. Večere u Bodrumu, gastronomskoj destinaciji, obogaćene su spektakularnim pogledima na zalaske sunca, u oblasti u kojima se nalaze restorani u kojima se poslužuju najupečatljivija jela turske i svetske kuhinje.

Fethije: Destinacija prirodnih atrakcija

Sa svojim prirodnim lepotama, nagrađivanim plažama, mirnim uvalama i spektakularnim pogledom, Fethije, još jedno poznato turističko odmaralište Mugle, je popularna destinacija za letnji odmor. Oludeniz poznat po svojoj živopisnoj obali i dolina leptira (Kelebekler Vadisi), dom za preko 80 vrsta leptira i zaštićeno područje od 1995. godine, su dva najpopularnija turistička mesta u Fethijeu. Živopisni zaliv Kabak, udaljen oko sat vremena vožnje od Fethijea, omiljen je među kamperima. Likijski put, jedan od najboljih svetskih dugih trejlova, takođe se nalazi u Fethijeu, kao nekoliko podzemnih pećina i prirodno čudo kanjon Saklikent sa potokom Ešen koji teče duž kanjona. Štaviše, grad je poznat po svojim mestima za ronjenje, jer su njegove priobalne vode dom raznolikih riba i morskih biljaka, kao i po jednom od najboljih centara za paraglajding u Turskoj i svetu – Babadag.

Marmaris: Omiljena destinacija za turiste

Nudeći prirodne lepote, drevnu istoriju, plavo more i zlatni pesak, Marmaris pruža putnicima sve što im je potrebno za opuštajući letnji odmor. Mnogi turisti posećuju letovalište svake godine, poznato po svojim prelepim plažama, kao što su Turunč i Ičmeler. Ljubitelji istorije će uživati u pogledu na drevni grad Fiskos, jedan od ključnih karijskih lučkih gradova u regionu; Dvorac Marmaris, u kojem se sada nalazi Arheološki muzej Marmarisa i Bedesten (Pokriveni bazar), koji je sačuvao svoj život od prošlosti. Ostrvo Kleopatra, poznato i kao ostrvo Sedir, privlači posetioce koji žele da plivaju u osvežavajuće mirnim vodama i posmatraju istorijske građevine. Poznato po zlatnom pesku i zaštićeno zbog svog istorijskog značaja, na ostrvu Kleopatra se nalaze i drevne građevine kao što su Apolonov hram, pozorište i nekropola. Selimije i Bozburun, dva naselja na plaži u Marmarisu, koja takođe imaju terminal za krstarenje, garantuju miran i relativno privatan odmor.

Kojdžegiz: Mirno mesto

Kojdžegiz, na putu između Marmarisa i Fethijea, jedan je od CittaSlow gradova u Turskoj. Putnici koji krenu na izlete čamcem po jezeru Kojdžegiz mogu da uživaju u mirisu cvetova narandže i drveća slatke gume – a možda će imati i priliku da vide morske kornjače Caretta caretta koje žive u posebnom području zaštite životne sredine Kojdžegiz-Dalijan. Drevni grad Kaunos, jedno od najstarijih naselja u regionu i jedan od najspektakularnijih gradova karijske civilizacije, očarava posetioce kamenim grobnicama koje datiraju iz četvrtog veka pre nove ere. Planina Sandras, produžetak planine Taurus u prepoznatljivom pejzažu Kojdžegiza, takođe nudi divne mogućnosti za treking, kampovanje i avanturističke aktivnosti, a takođe ima fantastičnu stazu za brdski biciklizam. Nudeći mirnu atmosferu i čist vazduh, Kojdžegiz pruža gostima miran odmor, zadržavajući svoj tradicionalni način života.

Datča: Destinacija spokoja

Datča je spokojno i ljupko poluostrvo Mugle. Nova Datča (Yeni Datça), glavno gradsko naselje, dom je brojnih restorana, kafića, pabova i jezeru Ilidža, koje vrvi ribom i patkama. Sa svojim kaldrmisanim uličicama, skromnim prodavnicama i ljubaznim stanovnicima, Stara Datča (Eski Datça) je slikovito mesto koje se mora videti. Drevni grad Knidos, koji se nalazi blizu zapadnog kraja poluostrva, je jedan drugačiji vid raja koji prenosi turiste u prošlost. Lokalna kuhinja, na bazi trava i biljaka Datče, morskih plodova, meda od žalfije i badema, takođe nudi specijalitete koje ne treba propustiti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Leto na planini

0
Leto na planini

Početkom dvadesetog veka ljudi su počeli odmor da provode na moru, primorje je postalo dominatna destinacija za letovanje. Da li je tome pripomogla Koko Šanel koja je promovisala mornarski stil odevanja i preplanuli ten ili su Britanci kao prvi evropski turisti, a uvek u potrazi za suncem, povukli za sobom svu srednju i radničku klasu Evrope i doveli je na topla mora, tek planina je postala popularna isključivo kao zimsko odredište, uglavnom za skijanje. A onda nas je globalno zagrevanje polako ali sigurno nateralo da razmišljamo o budućnosti planinskog turizma, dok nas je pandemija vratila na fabrička podešavanja

Sve se promenilo. Imali smo vremena da razmišljamo o sebi, o načinu života koji vodimo, o prirodi, zagađenju, zdravlju, a sve to čoveka spontano dovede u planine. Jer kad razmišljamo o planini zamišljamo svež, mirisan vazduh, kristalno nebo, zelenilo šume, šarenilo poljskog cveća, bistrinu reke ili jezera, tišinu. I ono najvažnije – aktivnost.

Bekstvo u prirodu

Blizina prirodi jedan je od glavnih razloga zašto odmor na planini inspiriše sve više ljudi, naročito one iz gradova.

– Živimo u vremenu posle kovida, kada se sve promenilo. Svi smo se okrenuli prirodi, miru i čistom vazduhu, što je umnogome doprinelo širenju turizma na Kopaoniku. Povećanje temperatura jeste privuklo veći broj turista koji žele da pobegnu od vrućine u gradovima i provedu vreme na prijatnijim visinama, a ono što je trend već više godina jeste i boravak parova i porodica na planinama nakon letnjih odmora u nekim od morskih destinacija – objašnjava Jelena Đuričanin, direktorka prodaje u hotelu „Viceroy“ na Kopaoniku.

Jelena Đuričanin

Gregor Novaković direktor Lokalne turističke organizacije Laufar Cerkno u Sloveniji kaže da na destinaciju koju obuhvata skijalište Cerkno sve više dolaze ljudi koji prvenstveno žele miran odmor.

– Najvažnije im je da je mirno. Žele detoks od svakodnevnog stresa, od gužvi u saobraćaju i slično. To je ono što nam kažu, i to je nešto što kod nas još uvek mogu da dobiju. Na Bledu, u Ljubljani, u dolini Soče, više ne. To odgovara i njima i nama. Kod nas ima dosta porodica sa malom decom i penzionera. Mi smo već prošle godine poboljšali brojke, u odnosu na 2019, jedino što se desilo je to, da se strani turisti još nisu vratili u onolikom broju koliko bismo želeli – kaže Gregor.

Leto na planini
Gregor Novaković

Na planine uglavnom dolaze ljudi koji vole prirodu, pešačenje, sveže noći, mir koji nemaju na ostalim destinacijama u toku letnjih meseci. Međutim, na planini ima još mnogo toga da se radi – branje pečuraka, lekovitog bilja, bobičastog voća, vožnja biciklom, kvadom, žičarom…

– Od perioda korone kada su turisti zbog nemogućnosti izlaska iz zemlje više posećivali destinacije u Srbiji, a mnogi tada prvi put bili na Kopaoniku, broj turista u toku letnjih meseci je sada nešto veći. Kopaonik je u toku leta dosta sadržajniji nego zimi. Mnoge naše kolege, kao i mi, u toku letnje sezone svakodnevno organizuju pešačke ture, ekskurzije sa obilaskom znamenitosti u okolini. Mnoge staze su pristupačne i za obilazak u sopstvenoj režiji, a gostima su na raspolaganju i velnes centri sa otvorenim i zatvorenim bazenima. Prijatnije temperature, kvalitetniji san, čist vazduh, uređenije pešačke staze u odnosu na prethodne godine i sve bolja ponuda hotela, Kopaonik zasluženo vraćaju na mapu poželjnih letnjih destinacija – smatra Vesna Kostadinović, direktorka marketinga u „Kraljevim čardacima“ na Kopaoniku.

Vesna Kostadinović

Organizovane aktivnosti

Odmor na planini je raznolik, bilo da se radi o porodičnom odmoru, opuštanju na jezeru ili mauntin bajku, na planini svako može da nađe nešto za sebe. A tokom karantina, mnogi su otkrili odmor upravo na planini, dok su planinski centri brzo odgovorili na potražnju.

– Mi kao turistička organizacija u Cerknu radimo prvenstveno na promociji destinacije. Poslednjih nekoliko godina pokušamo da promovišemo Cerkno kao autdor destinaciju i kao rezultat te promocije, imamo više turista u letnjem periodu,  skoro koliko i zimi. Kao  nešto veoma pozitivno u ponudi na našoj planini vidimo otvaranje modernog adrenalinskog parka koji će svakako privući dosta turista – objašnjava Gregor.

Kopaonik kao najveći skijaški centar u Srbiji već godinama radi na tome da postane celogodišnja destinacija. Turistička organizacija Raška je organizator i suorganizator brojnih manifestacija koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Tokom leta se na Kopaoniku organizuju razne manifestacije kao što su Dani borovnice, Dani vrganja, Trail race, Tri strane Kopaonika (trka brdskog biciklizma), Tour de Kop.

– Ove godine će TO Raška uz podršku Ministarstva turizma i omladine  organizovati manifestaciju „Kopaonik Summer“ koja će upotpuniti letnju turističku ponudu Kopaonika. Krajem jula i početkom avgusta biće koncerata, predstava, dečjih programa. Turisti sa Kopaonika često posećuju i manifestacije koje se tokom leta organizuju u Raški, kao što su Raške duhovne svečanosti, Dani kraljice Jelene,Vašar, Dani Milunke Savić u Jošaničkoj Banji, Dan opštine Raška – kaže Dejan Koturanović, v.d. direktora TO Raška.

Leto na planini
Dejan Koturanović

Hotelska ponuda

Planinski turizam susreće se i sa izazovima koje sa sobom donosi građevinska industrija. Nekretnine su veliki pokretač ekonomije planinskog turizma, ali izgradnja smeštajnih jedinica zavisi mnogo od prirodnog okruženja, a čak i kad je moguće izgraditi nove hotele, broj novih kreveta ne garantuje broj aktivnih turista koji će te krevete i popuniti. Iz sezone u sezonu Kopaonik se najviše menja po broju smeštajnih jedinica. Sve ih je više. Poslednjih nekoliko godina, destinacija je ličila na gradilište, što se ove letnje sezone menja, jer je dosta velikih projekata već završeno i pušteno u funkciju.

– U saradnji sa kolegama hotelijerima, već neko vreme radimo na isticanju Kopaonika kao destinacije koja nudi autentične sadržaje tokom cele godine. Pre svega, drago nam je što je dolaskom „Viceroy“ brenda na planinu povećan broj stranih turista. Kao jedini luksuzni hotel na destinaciji, omogućava istinsko uživanje i iskustvo po meri svakog gosta. Ovog leta smo pripremili više različitih aktivnosti: „Yoga retreat“ vikende, „Spa Ritual“ pakete, luksuzni piknik na vrhovima Kopaonika, porodične aktivnosti na otvorenom, a kao jedini hotel koji je „pet friendly“ imamo specijalne sadržaje i poslastice za kućne ljubimce – objašnjava Jelena.

U „Čardacima“ se ovog leta jedan deo hotela adaptira pa će raditi smanjenog kapaciteta. Konkurencija je sve veća kada su hoteli u pitanju i potrebno je često osvežavanje hotela i kreiranje novih sadržaja.

– „Čardaci“ su trenutno najveći kompleks na Kopaoniku, a možda i u Srbiji. U ponudi je šest ugotiteljskih objekata, kongresni centar za 500 učesnika, višenamenski sportski teren, spa i velnes centar na 1500 m2 u sklopu kojeg imamo deo namenjen samo za decu, velika igraonica, frizerski salon, fitnes… Pored te vrste sadržaja imamo i svoj festival, oformljen tim animatora za organizaciju zabave dece i odraslih kao i za organizovanje zabavnih aktivnosti za potrebe kongresa. Za ovo leto smo pored uobičajenih pripremili i paket koji spaja relaksaciju i rehabilitaciju pod nadzorom lekara nutricioniste i joga instruktora. Već tri godine organizujemo i „Čardak fest“ tokom kojeg na našoj letnjoj sceni bude predstava za decu i odrasle, književnih  večeri, koncerata. Taj program je otvoren za sve posetioce Kopaonika – kaže Vesna.

Umrežavanje ski centara, sportsko-festivalski događaji sa muzikom na binama, poznatim izvođačima, koncerti na snegu, sve se to pojavilo da bi se podmladila i obnovila generacija skijaša, ali se ispostavilo da sve to može da se iskoristi i u letnjem periodu. Koga ne zanimaju biciklizam, zip lajn, paraglajding i ostale adrenalinske aktivnosti na planini, jednostavno može da se opusti i ode u spa i velnes centar u neki od hotela. Šetnje kroz šumu, posmatranje zalaska sunca, branje bilja i gljiva, pecanje, lagana vožnja žičarom sa koje se pruža panoramski pogled na planinu, sve su to nezaboravna iskustva moguća samo na planini.

Piše: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vlado Krsmanović, Sous Chef Hotel & Marina Lazure

0

I pored toga što je veoma mlad, Vlado Krsmanović ima zavidno iskustvo kao Sous Chef u hotelskim restoranima. Rođen je i odrastao na moru, pa je prirodno da se u pripremi ribe i plodova mora oseća najkomfornije. Ipak, Vlado ima i veoma izražen timski duh i smisao za organizaciju u šta ćete se uveriti, ako nakon čitanja ovog teksta posetite Herceg Novi i okusite ono što će vam pripremiti u restoranu Ruzmarin, u okviru hotela Lazure

TU: Šta vas inspiriše za pripremu ovako izuzetne hrane?
VK: Inspiraciju pronalazim u samoj profesiji koja ima zaista neograničene mogućnosti. Pored toga kuvanje je samo po sebi inspirativno, jer se u radu susrećemo sa velikim brojem različitih ljudi, nacija, kultura, a tu je i iskonsko bogatstvo primorja kao mog prirodnog okruženja. Ne mogu a da se ne osvrnem na taj spoj kontinenta i mora koji je jedinstven upravo ovde u Crnoj Gori, i greh bi bilo, da ga kroz ovu našu profesiju ne ovaplotimo i pružimo svetu ono najbolje od toga.

TU: Kako bi najkraće opisali koncept svoje kuhinje?
VK: S obzirom da radim u hotelu sa 5 zvezdica, vrlo je teško odrediti sam koncept, akcenat je više na zadovoljavanju širokog spektra zahteva gostiju, kao i mnogobrojnih kulturoloških potrebe i standarda kvaliteta. Upravo iz toga proizilazi i potreba da se ne oslanjate na samo jedan koncept već da sama kuhinja pruži takozvani. miks više kuhinja. Ako bi striktno odredili koncept restorana koji vodim, to bi bio miks mediteranske i tradicionalne lokalne kuhinje sa blagim tvistom azijske kuhinje.

TU: Koje namirnice najviše koristite u pripremi jela?
VK: Akcenat je na lokalnim namirnicama, mora i kontinentalne Crne Gore. S obzirom na kategorizaciju hotela neophodno je korisćenje širokog spektra inostranih, uvoznih namirnica, ali smatram da je kvalitet upravo na strani naših proizvoda.

TU: Koji je vaš omiljeni recept, odnosno po kom jelu bi voleli da vas pamte?
VK: To su upravo riba i plodovi mora, s obzirom da sam sa primorja. A najviše bih vole da me pamte po generalno dobroj hrani, a ne po receptima.

TU: Kome bi poverili da pripremi najbolji obrok za vas?
VK: Svakom radniku koji je deo mog tima. Predanost, rad, permanentno učenje je ono što svom snagom prenosim na njih i ako mogu da biram, to bi bili upravo oni u koje imam najveće poverenje.

Tekst: Petar Vušurović

Velika plaža, najveća zabava na Balkanu

0
Ada Bojana
Photo: Pixabay/Grzech Grzech

Veliku plažu je i popularni The New York Times svrstao među najpopularnije svetske destinacije, što je sasvim razumljivo, imajući u vidu da se ova plaža sa najfinijim peskom proteže čak 13 kilometa uz obalu

Velika plaža u Ulcinju je dugačka 13 kilometara, i njen kapacite je preko 150.000 kupača. Ova izuzetno popularna plaža se nalazi na samom jugu Crne Gore, i jedinstvena je po tome što je to najduža plaža na čitavoj jadranskoj obali.

Od centra Ulcinja je udaljena samo pet kilometara, što dodatno daje na popularnosti. Prilikom planiranja ne trebate razmišljati o tome da li ćete naći mesta za svoj peškir ili suncobran, plaža je zaista ogromna!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasa Urukalo (@tashnica)

Plaža je otvorena, po njoj postoje mesta za suncobrane, a na samom zaleđu se nalazi hladovina koju pravi borova šuma. Osim kupanja i sunčanja, na Velikoj plaži su popularni svi vodeni sportovi, uključujući i jedrenje sa zmajevima. Tu su i brojna mesta za ronjenje, ali i razni sporstki tereni.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Interesantno je navesti da je pesak izuzetnog kvaliteta, pripisuju mu se brojna lekovita svojstva. Bogat je mineralima i blagotvorno utiče na lečenje reumatizma i ostalih bolesti. Takođe, za Veliku plažu je karakterističan veoma dug plitki pojas morske vode koju okružuje zelenilo suptropskog, mediteranskog i ukrasnog bilja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kosta Brava, manje poznata Španija

0
Kosta Brava, manje poznata Španija
Photo: Pixabay/6476777

Španija je turistima već dugo poznata po predivnoj prirodi, bogatoj istoriji i jako ukusnoj hrani. Međutim, postoji jedna regija koja je još uvek ostala ispod radara za mnoge turiste, a nudi sadržajan i kvalitetan odmor

Kosta Brava je smeštena u severoistočnoj Španiji, to je deo obale u regiji Katalonije. U prevodu znači „Hrabra obala“, ali takođe može značiti i gruba ili divlja obala, što je donekle i najtačnija definicija ovog dela zemlje.

To ime savršeno odgovara području, postoji puno surovih, stenovitih litica sa pogledom na bistre, netaknute vode. Brojne uvale sa peščanim plažama skrivene su između litica, a slikovita sela se nižu obalom. U Kosta Bravi možete uživati u opuštenom ritmu života i to je savršen letnji odmor.

Iako nije daleko od užurbane Barselone, mnogi turisti u ovom popularnom španskom gradu ne shvataju da postoji raj na plaži udaljen manje od dva sata vožnje. Kosta Brava nije nepoznata, ali nije postala preplavljena turistima kao što je to slučaj sa drugim popularnim evropskim destinacijama u poslednjim godinama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by QBGirona (@quebonicesgirona)

Kosta Brava je prilično ležerna destinacija gde možete provesti vreme istražujući slikovita primorska sela. Možete se kupati se u čistim vodama Mediterana i uživatiu paelji i čaši vina dok sunce zalazi. Pored plaža, van grada možete otkriti predivan pejzaž i neobična sela.

Krajolik u blizini je prepun vinograda, voćnjaka i polja suncokreta, koje obogaćuju istorijske crkve i tvrđave na vrhovima brežuljaka. Ljupka srednjovekovna sela kao što je Pals savršeno su mesto za jednodnevni izlet ili pauzu za ručak u drevnom središtu mesta.

Kosta Brava je takođe poznata po bogatom umetničkom i kulturnom nasleđu. Slavni umetnici i pisci poput Salvadora Dalija, Pabla Pikasa ili Marka Šagala proveli su dosta vremena  živeći i radeći u gradovima duž ovog slikovitog dela španske obale.

Šta posetiti u Kosta Bravi?

Neki od najboljih gradova na plaži u Kosta Bravi su Kadakes i Kalelja de Palafružel. Obe destinacije su savršena mesta za nekoliko dana uživanja u lepoti ovog dela Španije. Pored toga, tu je i Tosa de Mar, još je jedno sjajno mjesto za posetu, a upečatljivo je zbog prostranog dvorca iz 12. veka koji utvrđuje istorijski grad.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Iako nije na obali, srednjovekovni grad Đirona je udaljen oko sat vremena od mnogih gradova na Kosta Bravi, pa se zaista isplati jednodnevni izlet kako biste videli impresivnu arhitekturu i uređene vrtove.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dubrovnik najbolja destinacija za grupne posete

0
Dubrovnik-hrvatska
Photo: iStock

Dubrovnik je ovo priznjanje dobio na osnovu ankete koju je sproveo časopis Global Traveler u periodu od 6. decembra 2022. do 1. aprila 2023. godine

U Filadelfiji je održana 11. dodela nagrada „Leisure Lifestyle Awards“ u organizaciji časopisa Global Traveler, a jedna od zvezda večeri je bio i hrvatski turistički biser. Dubrovnik je ocenjen kao najbolja destinacija za grupne posete.

Ovaj grad je već globalno prepoznatljiva destinacija, i posebno je atraktivan turistima iz Sjedinjenih Država. Samo ove godine je ostvareno 68.000 dolazaka i gotovo 200.000 noćenja. To je rast u odnosu na prošlu godinu od preko  preko 50% u dolascima i preko 40% u noćenjima.

Nagrade su dodeljene na temelju ankete koju je časopis Global Traveler sproveo među svojim čitaocima u razdoblju od decembra 2022. do aprila 2023. godine. Detaljni upitnik je obuhvatao brojne kategorije putovanja sa posebnim akcentom na luksuzni segment i stilove života.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Časopis Global Traveler je poznat kao prestižna publikacija koja je usmerena na luksuzna putovanja. Cilj časopisa je pre svega istraživanje i promovisanje potreba putnika koji traže takvu vrstu proizvoda i usluga.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bihać ponovo među najboljim destinacijama

0

Bihać se našao na listi top 16 najpoželjnijih turističkih destinacija za posetu u 2022. godini, čime je ponovo pokazao da je njegova atraktivnost i autentičnost globalno prepoznata. Ova godina će takođe biti u znaku ovog grada kog okružuje predivna reka Una

Magazin Time Out je specijalizovan za preporuke putovanja i otkrivanje najboljih turističkih ponuda u gradovima od prirodnih lepota, do kulture, umetnosti klubova ili hrane.  Oni svake godine objavljuju listu naboljih gradova koji se moraju posetiti bar jednom u životu. Bihać se našao ponovo među najboljim destinacijama na toj listi.

Grad Bihać u Bosni i Hercegovini se od preporučenih 16 evropskih gradova našao na 11. mestu. Kako magazin navodi, Bihać je grad na obali najlepše reke u Bosni i Hercegovini. On nudi priliku za savršen odmor svim ljubiteljima prirode i aktivnog odmora.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Savršen dan u Bihaću prema magazinu Time Out bi izgledao ovako: Probudite se među ostrvima i skulpturama Japodskih otoka pre nego istražite slapove Nacionalnog parka Una. Nakon toga, obavezno  završite dan tradicionalnom hranom i pićem u restoranu koji se nalazi uz reku.

Prvo mesto na top listi Time Out-a zauzima Arl u Francuskoj, na drugom je Brno u Češkoj, a na trećem mestu se našao Kaunas u Litvaniji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Započnite vikend uz autentično iskustvo u dvorištu hotela Hyatt Regency Beograd

0
Hyatt Regency Beograd Blok 21

Blok 21 – događaj na otvorenom je idealno mesto za okupljanje ekipe iz kraja, društva ili kolega sa posla nakon radne nedelje uz zalazak za pamćenje

Street food specijaliteti iz različitih krajeva sveta i osvežavajući napici su savršeni za vikend zabavu. Pored ukusnih zalogaja, oprobajte se u stonom tenisu, stonom fudbalu ili pozovite kolege na izazov u basketu. Muzički program upotpunjava ovaj spoj zabavnog sadržaja i hrane i čini Blok 21 mestom novih susreta.

Sjajni partneri Aperol Spritz, Dogma Brewery, Jack Daniels, Bulldog Gin i Somersby će se pobrinuti za osveženje i upotpuniti atmosferu.

Više informacija možete dobiti pozivom na broj: +381 11 301 1234. Očekujemo vas svakog petka od 18h na Blok-u 21 u dvorištu hotela Hyatt Regency Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Lošinj, ostrvo vitalnosti, divlje prirode i vrhunskog luksuza

0

Turistička zajednica Kvarnera je bila domaćin grupi blogera i influensera koji su od 28. juna do 01. jula 2023. godine boravili na Kvarneru istražujući raznoliku turističku ponudu destinacije. Putovanje je organizovano u saradnji sa avio-prevoznikom Air Serbia, a boravak je bio obezbeđen na prelepom ostrvu Lošinj

Prvog dana boravka, nakon direktnog leta Air Serbia na liniji Beograd – Rijeka uputili smo se ka ostrvu Lošinj. Posle interesantne vožnje koja je podrazumevala i prevoz trajektom, stigli smo do hotela Bellevue, gde smo bili smešteni sve vreme.

Prvog dana boravka, nakon direktnog leta Air Serbia na liniji Beograd – Rijeka uputili smo se ka ostrvu Lošinj.

Hotel je izuzetno atraktivan, moderan i luksuzan, sa svim sadržajima koji obezbeđuju jedan kvalitetan i ležeran odmor. Nakon prijavljivanja i kraće pauze, imali smo sastanak sa predstavnicom TZ Grada Malog Lošinja. Razmenili smo utiske i upoznali se sa turističkom ponudom destinacije u restoranu Cigale uz autentične riblje specijalitete.

Drugog dana našeg boravka smo imali zadovoljstvo da uživamo u adrenalinskoj vožnji gliserom do obližnjeg ostrva Susak. Ostrvo zauzima površinu od 3.8 kvadratnih kilometara, i radi se idealnoj destinaciji ukoliko vas zanima odmor bez gužve i ljudi.

Prvog dana boravka, nakon direktnog leta Air Serbia na liniji Beograd – Rijeka uputili smo se ka ostrvu Lošinj.

Ovo tajanstveno ostrvo poziva turiste da dođu da odmore svoju dušu, da napune baterije u jedinstvenoj prirodnoj detoksikaciji. Na ostrvu nema puno puteva, i celo područje je proglašeno biciklističkom zonom. Na putu do ostrva smo imali prilke da uživamo u najčistijem moru koje smo videli do tada, da se kupamo u divljim uvalama i posetimo deo koji se zbog slikovitosti, boje mora i peska naziva Hrvatski Maldivi.

Nakon povratka i pauze, sa domaćinima smo obišli sadržaje koje nudi grupacija Lošinj Hotels & Villas, nakon čega smo šetalištem stigli do restorana Lanterna, smeštenog na samoj litici pored mora. Uz čašu vina i specijalitete, kako mesne tako i riblje, završavamo dan preplanuli od sunca i prepuni utisaka.

Prvog dana boravka, nakon direktnog leta Air Serbia na liniji Beograd – Rijeka uputili smo se ka ostrvu Lošinj.

Sledeći dan je bio rezervisan za posetu Malom Lošinju. Sa predstavnicom TZ Grada Malog Lošinja prvo smo obišli Dolphin Watching Tour, odakle smo se brodićem predviđenim za to uputili ka pučini, kako bismo videli delfine u divljini. Vožnja je trajala nešto više od dva sata, a naša očekivanja nisu izneverena, jer smo svi po prvi put videli delfine kako plivaju na slobodi.

Pored toga, posetili smo ostale najzanimljivije sadržaje grada, kao što je Miomirisni vrt. U pitanju je bašta, vrt sa ostrvskim lekovitim biljem, gde smo se uz pratnju stručnog vodiča upoznali sa bogatom florom ostrva, lekovitim svojstvima bilja i kupili autentične ostvske suvenire.

Prvog dana boravka, nakon direktnog leta Air Serbia na liniji Beograd – Rijeka uputili smo se ka ostrvu Lošinj.

Jedan od najbitnihih sadržaja je i Muzej Apoksiomena, nesvakidašnja arheološko-arhitektonska kulturna institucija u celosti posvećena jednom eksponatu. Apoksiomen je bronzani kip mladog atlete pronađen na dubini od 45 metara 1997. godine. To je najvrednija statua u čitavoj Hrvatskoj, stara je oko 2.200 godina, a muzej gde je izložen je nekonvencionalan i prilično moderan, kako bi podigao iskustvo i posetu muzeja na neki sasvim drugačiji i neočekivani nivo.

Posle kraćeg razgledanja grada, pauzu od toplog sunca smo napravili u restoranu Bocca Vera, koji nam je na najbolji način pokazao šta jedan grad na obali mora ima da ponudi, i kakve gastronomske specijalitet priprema.

Prvog dana boravka, nakon direktnog leta Air Serbia na liniji Beograd – Rijeka uputili smo se ka ostrvu Lošinj.

Polednje veče smo proveli na najbolji način, imali smo organizovanu večeru i druženje sa predstavnikom TZ Grada Malog Lošinja na tematskom vidikovcu Providenca, odakle se pruža panoramski pogled na ostrvo, grad i okolinu koji upotpunjuje zalazak sunca.

Obavezno treba napomenuti da su ovi mladi ljudi prvi put boravili na Kvarneru i da nisu skrivali svoje oduševljenje. Ovim je realizovana još jedna izuzetno uspešna promocija regije kao destinacije za odmor, zabavu i vrhunsku gastronomiju, uz avio-povezanost Kvarnera s emitivnim tržištima.

Tekst: Petar Mesarić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave