16.8 C
Belgrade
sreda, jul 9, 2025
Naslovna Blog Stranica 169

Najbolji gradovi za život sa decom

0
Najbolji gradovi za život sa decom
Photo: Pixabay/pasja1000

Kvalitet života jedne porodice sa decom zavisi od velikog broja faktora, i svi su međusobno povezani. Upravo zbog toga, Ujedinjene nacije su pokušale da daju odgovor gde se nalaze najbolja mesta za podizanje dece 

Međunarodni fond za decu Ujedinjenih nacija, Unicef, je pokušao da napravi listu koji su to najbolji gradovi za život sa decom. Ovaj fond se najviše brine o kvalitetu životnog standarda mlađe populacije, pa je njihova analiza uključivala sve faktore koji mogu uticati na to.

Život sa decom ne podrazumeva samo ekonomsku stabilnost, te treba uzeti u obzir više faktora od recimo prosečnog prihoda porodice. Posebno je bitno zdravlje i sreća dece kao i kvalitet obrazovanja i bezbednost, navodi BBC. Unicef je izdvojio pet gradova, od Azije do Evrope. Koji su to najbolji gradovi za život sa decom?

Japan

U Unicefovoj analizi Japan se nalazi na prvom mestu, posebno zbog opšte dobrog zdravlja mališana. Pored toga, njega od ostalih odvaja velik broj urbanih zelenih površina i bezbednost u saobraćaju. Japan takođe ima najnižu stopu gojaznosti dece, nisku stopu smrtnosti i izuzetno nizak nivo zagađenja vode ili vazduha.

Estonija

Iako Estonija nije na vrhu Unicefove liste, ima visoku ocenu za niz važnih aspekata. Deca su izložena manjem zagađenju vazduha, u zemlji ima više urbanih zelenih površina od mnogih drugih zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Australiju i Veliku Britaniju. Estonija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u Evropi, deca imaju bolje matematičke, prirodne i pismene veštine od bilo koje druge zemlje van Azije.

Španija

Španija je visoko rangirana takođe zbog dobre politike oko zagađenja vazduha i okoline. Međutim, iako je loše ocenjena u smislu socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga, prema Unicefu, deca u Španiji imaju izrazito visoku opštu dobrobit. U Španiji su deca dobrodošla svugde, društveno je prihvatljivo voditi dete u restorane, barove i ostala mesta za odrasle. Sasvim je normalno videti porodicu sa malim detetom kako šeta ulicama u recimo ponoć.

Holandija

Na vrhu Unicefove liste nalazi se i Holandija, koja posebno dobro stoji u pogledu mentalnog zdravlja dece i praktičnih veština. Socijalne i zdravstvene službe su jako dobro organizovane i pružaju dosta podrške roditeljima i deci. O tome govori i činjenica da Holanđani imaju najviše slobodnih dana u godini, kao i najduže trudničko i porodiljsko odsustvo. Sve to je dostupno građanima koji redovno i legalno žive i rade u zemlji.

Najgostoljubivije mesto sveta, saznajte više.

Finska

Finska je petom mestu u najnovijem Unicefovom izveštaju, i ima posebno visoke rezultate u dve kategorije. Obe se tiču opšteg benefita deteta, a posebno je bitan onaj deo kako svet utiče na dete. To je jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u svetu u pogledu dečje pismenosti i matematičkih veština. Osim toga, Finska je poznata po odličnoj zdravstvenoj zaštiti dece i omladine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Condé Nast Traveller: Crna Gora je evropska destinacija u usponu

0
Crna Gora među 10 najboljih svetskih destinacija iz snova
Photo: iStock

Poznati magazin o putovanjima Condé Nast Traveler je uvrstio jednu zemlju iz našeg regiona na listu evropskih destinacija koje su najpoželjnije za letnji odmor 

Od zlatnih plaža do starih gradova, Crna Gora je potcenjen evropski dragulj koji bi trebao biti na svakom turističkom radaru. Novinar poznatog magazina Jonathan Wiggin je u svojoj reportaži izdvojio omiljene destinacije u Crnoj gori, za koju je rekao da je možda i najbolja evropska destinacija u usponu.

Novinar navodi da je su Crnoj Gori nebo i more jednako plavi, gde se gorde planine uzdižu poput drevnih zidina sa svake strane. Njih od bistre i mirne vode odvaja samo uzak rub seoskih kuća sa krovovima od terakote, male plaže, trgovačke kuće i jarboli usidrenih čamaca. Njega je posebno iznenadio sporiji pristup životu.

Pored krajolika i bogate kulturne baštine koja kombinuje pravoslavne, katoličke, italijanske i osmanske uticaje, Crna Gora nudi uzvišenu sintezu moderne udobnosti i ruralnog šarma. Crna Gora još uvek nije “inficirana” masovnim turizmom. Upravo to je čini zemljom koju morate staviti na vrh popisa mesta koja moraju da se posete ove godine. On izdvaja nekoliko mesta, za koja kažu da poseduju vanvremensku lepotu i vrednost.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Jonathan Wiggin izdvaja Kotor i Bokokotorski zaliv, Perast, poluostrvo Lušticu, Herceg Novi i Skadarsko jezero. Svaku od izdvojenih destinacija definiše posebna prirodna lepota, bogata kulturno-istorijska baština, kao i luksuzni dodir netaknute prirode. Sve to u kombinaciji sa ruralnim karakterom i gordim ljudima izdvaja Crnu Goru od ostalih destinacija u regionu. To je čini zaista pravim biserom Jadrana, autentičnim i čarobnim.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto je proso pametna hrana?

0
Zašto je 2023. godina prosa
Photo: Pixabay/_Alicja_

Ova zaboravljena, nekada glavna namirnica tradicionalne indijske kuhinje, postaje ponovo popularna širom sveta. Toliko popularna da je 2023. godina prozvana „godinom prosa“

Proso je žitarica sitnog okruglog oblika i tvrde opne koja štiti žuto zrno. To je vrlo izdašna, prilagodljiva i plodna žitarica koja je u istoriji spasila mnoge narode od gladi. Danas se zbog takvih karakteristika najviše kultiviše u zemljama u razvoju, kako bi se rešio problem sa nedostatkom hrane. Jedna od takvih država je i Indija, trenutno najmnogoljudnija zemlja sveta. Zašto je proso pametna hrana?

Proso je popularan i zbog svoje hranjivosti i lekovitih svojstava, ali i zbog lakog gajenja i obilnog prinosa koji daje. Uspeva u područijima gde klima ne odgovara drugim vrstama žitarica, a najviše se uzgaja u zemljama sa suvom i toplom klimom.

Nekada glavna namirnica u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, proso je s godinama pao u nemilost, ali se polako vraća u „modu“ u Indiji i ostatku sveta. Kako bi se održao ovaj trend, Ujedinjene nacije su 2023. godinu proglasile Međunarodnom godinom prosa, navodi BBC.

Proso je osnovna hrana u Indiji i delovima Afrike već nekoliko vekova, a stigla je iz Kine pre najmanje 5.000 godina. Postoji devet vrsta prosa koje se uzgajaju u različitim regijama Indije, razlikuju se po boji, veličini i teksturi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by earthly ™️ (@earthly.mart)

Ova žitarica je zaboravljena nakon Zelene revolucije 1960-ih, kada je indijska vlada plasirala hibridne, visokoprinosne sorte pšenice i pirinča, kako bi povećala proizvodnju hrane za domaću potrošnju i izvoz. Međutim, proso je u ruralnim zajednicama opstao, i za mnoge je bio i više od hrane. Verovali su da će konzumacija kaše od prosa pomoći u izgradnji imuniteta protiv zimskih prehlada.

Pametna hrana

Prema poslednjim istraživanjima, proso nije samo žitarica bez glutena, već ima i puno više gvožđa, kalcijuma i ostalih hranljivih i zdravih sastojaka od prerađene pšenice i pirinča. Takođe je vrlo bogato vlaknima, što je opšti benefit za organizam.

Sve to su iskoristili i uticajni šefovi restorana koji su proso upotrebili kao dodatak kroz fusion recepte. Da bi značaj koji ima proso postao veći, mora biti predstavljen u obliku koji je prihvatljiviji za današnje generacije. Sve više ima restorana koji nude vrhunske specijalite bazirane na prosu, a avaj trend nije zaobišao čak ni fajn dajning kuhinju.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Upravo zbog toga postoji sve više proizvoda koji sadrže proso, u obliku grickalica i gotovih jela kao što su čips, testenina ili žitarice za doručak. Postoje čak i piva na bazi prosa koja nude mikropivovare i gastronomski pabovi širom Indije.

Opšti zaključak je da ova žitarica nije dobra samo za potrošače, već i za poljoprivrednike i za okolinu. Proso je više od „super hrane“, to je „pametna hrana“ koja ima za cilj pretvaranje tradicionalnog u trend koji je već započeo i postao mejnstrim.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Od sada surfovanje i kupanje na skijalištima

0
Na skijališta od sada na surfovanje i kupanje u bazenima bazen kupanje sneg planina
Photo: Unsplash/Roan Lavery

Iako se približavamo sredini zime, snega i niskih temperatura koje pogoduju zimskim sportovima nema ni u Evropi ni kod nas. Ovo je prouzrokovalo da mnoga skijališta zbog nepovoljnih vremenskih prilika budu čak i zatvorena

Kako se sneg topi, skijaški centri širom Evrope se okreću alternativama, što se može primetiti u sve više “zimskih” destinacija u Evropi. Umesto na skijanje, na skijališta se ide na surfovanje, sunčanje i kupanje u bazenima.

Kad pomislite na zimu u Alpima, prva asocijacija su snežne kolibe i skijaši koji se spuštaju niz bele padine. Međutim, to nije bio slučaj ove godine. Mnoga evropska skijališta su se borila sa nedostatkom snega zbog neuobičajeno visokih temperatura i obilnih kiša. Kao rezultat toga, pola skijališta je bilo zatvoreno. S obzirom na to da će zime nastaviti da budu sve toplije, mnoga skijališta traže alternativnu ponudu za turiste, u slučaju da skijanje ne bude opcija.

Kako se skijališta prilagođavaju toplijoj klimi?

Smešteno u francuskoj regiji Jura, 45 minuta od Lozane, malo skijalište Métabief je pionir u borbi protiv klimatskih promena. U pitanju je prvo francusko skijalište koje je organizovalo istraživanje uticaja klime na destinaciju. Njegova relativno niska nadmorska visina od 1463 metara, verovatno će značiti da nakon 2035. godine, tu neće više moći da se skija.

Métabief je preuzeo stvari u svoje ruke. Odmaralište je već uvelo niz aktivnosti koje ne uključuju skijanje. Ukoliko i bude nešto snega, napravljene su staze za sankanje, a tu su i staze za zimski brdski biciklizam, speleologiju i organizovano jahanje.

Širom Evrope skijališta poput Métabiefa proširuju svoje letne aktivnosti kako bi održala potražnju tokom toplijih zimskih meseci. Brdski biciklizam i planinarenje su uobičajeni, ali neke destinacije razmišljaju “van okvira”, kako bi pružile neobičniju zabavu.

Uzmimo Morzine, na primer, gde možete ići u šetnju s orlovima. Na 1.500 metara nadmorske visine, organizovane su ture sa sokolovima i ostalim velikim evropskim pticama grabljivicama. Tu se može naučiti dosta i o snežnim sovama, planinskim kozama i ovcama ili krenuti na pešačenje koje podiže svest o očuvanju prirode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALAÏA BAY (@alaia.bay)

U Švajcarskoj, surferi mogu uživati u talsima tokom cele godine u Alaia Bay-u. Samo 45 minuta vožnje od Verbiera, postoji bazen za surfanje otvoren cele godine. Turisti ovde mogu zameniti svoje skije za dasku za surfovanje tokom zimskih meseci. Temperatura vode je između 5 i 10 stepeni Celzijusa, ali sa odgovarajućim odelom i rukavicama nećete osećati hladnoću.

Koncerti i umetnička događanja cvetaju na skijalištima

Dok su Alpi prirodno pogodni za aktivnosti na otvorenom, u Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji se organizuju brojni kulturni događaji. Ove sezone Les Gets u Francuskoj je održan prvi Montreux Comedy Goes Skiing festival, najveći svetski događaj komedije francuskog govornog područja.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Pored toga, brojni zimski muzički festivali su pokazali da mogu biti zaista uspešni, od Rock The Pistes festivala u Portes du Soleilu, do Polaris festivala, za ljubitelje elektronike u Verbieru. U Austriji, Top of the Mountain privlači više od 20.000 posetilca svake godine, a neke od zvezda koje nastupaju su Robi Vilijams, Kejti Peri ili Elton Džon.

Na veliku žalost i skijaša i ljubitelja zimskih sportova i aktivnosti, budućnost nije baš najsnežnija. Dok se vreme neminovno menja, utičući na sve, moramo i mi da se prilagođvamo. Ukoliko se i desi da ostanemo bez snega, moramo naći nove načine kako bi planine ponovo postale popularne i posećene. Ovi zimski centri su pokazali odličnu inicijativu, što vraća nadu i optimizam.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolja priprema za novu sezonu

0

Zimska sezona je u punom jeku, turizam nam se vratio na velika vrata i nema vremena za odmor, pa su u toku i pripreme za narednu, letnju. Turistička ponuda u regionu za ovo omiljeno doba godine je veoma bogata, pa smo sada već tradicionalno, 9. februara u hotelu Metropol Palace u Beogradu, organizovali TU Sun&Sea Workshop. Kao i prethodnih godina, uspeli smo da povežemo profesionalce u turizmu koji se pripremaju za predstojeću sezonu sa adekvatnim turističkim agencijama, ali smo ovaj put stavili poseban akcenat na prisustvo brojnih korporativnih klijenata. Generalni sponzor manifestacije je bio Mamula Island, butik hotel sa pet zvezdica, pretvoren restauracijom tvrđave iz 19. veka u moderan hotel & spa, a imali smo i tri bronzana sponzora Bos4.tours, najnovije tehnološko rešenje upućeno organizatorima tura i aktivnosti, Maslina Resort sa prelepog Hvara i BUZIL-WERK Wagner, nemački proizvođač profesionalnih sredstava za čišćenje i dezinfekciju

Četrdeset i tri izlagača iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, ali i van regiona, sa Kariba, iz Kipra, Italije i Grčke, predstavilo je svoju ponudu pažljivo odabranim turističkim bajerima. Na TU Sun&Sea Workshop, najveći i najuspešniji do sada došlo je više od stotinu korporativnih klijenata i turističkih agencija iz pet zemalja koji su zainteresovane da u svoju ponudu uvrste pomenute destinacije.

Iz Slovenije su nam se predstavili Kempinski Palace Portorož i Love Istria koja promoviše Slovenačku Istru.

Hrvatska je takođe imala predstavnika iz Istre. To je Hotel Kempinski Adriatic Savudrija; iz Kvarnera su došli Liburnia Riviera hoteli iz Opatije, Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa i Miramare hotel iz Crikvenice. Glavni grad Hrvatske je predstavila Turistička zajednica grada Zagreba, uz kompaniju Spektar putovanja, kao i butik hotel Le Premier. Iz Splita smo imali AC Hotel Split i Hotel Ambasador, a iz Dalmacije su nam došli još Hotel Olympia Sky, Vodice i Hotel Pinija. Hrvatsku ponudu je zaokružio Maslina Resort sa Hvara.

Iz Crne Gore su došli: Herceg Novi je pored dugo očekivanog Mamula Island hotela, imao predstavnike iz rizorta Lazure Hotel & Marina i hotela Iberostar Herceg Novi, Portonovi Resorta, kao i iz One&Only Portonovi. Iz Kotorskog zaliva su nam se predstavili Blue Kotor Bay Premium Spa Resort, Hotel Heritage Grand Perast i Huma Kotor Bay iz Kotora; Tivatski zaliv je učestvovao sa hotelima Regent Porto Montenegro i Primorje Hotels & restaurants. Budvu i okolinu predstavili su: Hotel Avala Resort & Villas, La Villa Boutique Hotel, kao i Hotel Group Montenegro Stars i Iberostar Bellevue. Iz Ulcinja nam je došao Azul Beach Resort Montenegro, a iz Podgorice su došla dva gradska hotela – Hotel CUE Podgorica i Hotel Hilton,.

Lepote Bosne i Hercegovine predstavila je Turistička organizacija Republike Srpske, a Srbija je ove godine na TU Sun & Sea Workshop-u imala dosta izlagača. Tu su bili Hotel Movenpick Resort & Spa, Fruške Terme, zatim Hotel Sunce, Mona Plaza Hoteli, Planinka Hoteli, kao i tehnološka rešenja: Bos4.tours, OTA Sync i 365 ADS.

Iz Grčke, tačnije sa Krfa došla je grupacija V Hotels, dok se Kipar na TU Sun & Sea predstavio kroz Thanos Hotels and Resorts. Daleke Karibe približili su nam Karisma Hotels & Resorts, a Italijansko primorje predstavio je Falkensteiner Hotels & Residences koji pored Beograda, Zadra, Ostrva Krk i Južnog Tirola, ima hotele u oblastima Veneto, Sardinija i Kalabrija.

Nakon svega, možemo reći da je radionica bila izuzetno uspešna, a da su utisci bili pozitivni na obe strane, što je najbolji poziv da se vidimo na narednom događaju u našoj organizaciji, TU Ski & Spa Workshopu, krajem septembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Otvaranje izložbe „Nadežda Petrović: Modernost i nacija“

0
Otvaranje izložbe - Nadežda Petrović. Modernost i nacija

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, u Velikoj sali Narodnog muzeja Srbije 14. februara u 18 časova otvara se izložba NADEŽDA PETROVIĆ: MODERNOST I NACIJA, priređena u čast 150. godišnjice rođenja naše velike umetnice

Svestrana ličnost Nadežde Petrović koja se bavila slikarstvom, likovnom kritikom, fotografijom, pedagoškim radom, ženskom emancipacijom, te političkim i nacionalnim pitanjima, svedoči o njenoj angažovanosti i srčanoj uključenosti u društvena i umetnička previranja s početka 20. veka, sa ciljem da na njih utiče svojom borbom za napredak naroda i čovečanstva.

Sa težnjom da se stvaralaštvo Nadežde Petrović predstavi na celovit i sveobuhvatan način, uz dela koje Narodni muzej baštini, izložena su i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Pored izvanrednih slika, koje su postavile temelje srpskom modernom slikarstvu, publika će imati priliku da Nadeždu upozna i kao prvu srpsku fotografkinju.

Posetioci će izložbu NADEŽDA PETROVIĆ: MODERNOST I NACIJA u Narodnom muzeju Srbije moći da pogledaju sve do 15. aprila nakon čega će istu čast imati i posetoci Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Muzeja Savremene umejetnosti Republike Srpske, Umetničke galerije Nadežda Petrović i Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Matera, Albergo Diffuso Italija

0
Photo: Pixabay/renzofermo

Hotelijeri u Italiji su pre nekih tridesetak godina osmislili novi turistički proizvod. On se odnosio se na smeštaj organizovan u napuštenim i ruralnim oblastima kojima su potrebni oživljavanje i revitalizacija. Danas postoji inicijativa da se ova ideja ponovo upotrebi kao spas za turizam u kriznim vremenima. Italija ima veliki broj sela i gradića koji bi bili gotovo idealni za smeštaj kakav je danas neophodan, a jedno od takvih mesta je i Matera

Napuštena sela i gradovi sa srednjovekovnom arhitekturom u Italiji mogu ponovo biti u žiži javnosti kao spasonosna formula u doba krize. Italijanima je takav koncept i turistički proizvod pod imenom Albergo Diffuso već poznat, što se može videti na primeru mesta po imenu Matera.

Kako se zemlja razvijala, ljudi su u potrazi za boljim životom napuštali sela i ruralne sredine i odlazili u gradove, kako bi našli posao i bili bliže civilizaciji. Sad su sva ta naselja gotovo pusta, a hotelijeri su odlučili da pretvore napuštene kuće i gradove u luksuzne apartmane sa bazenima i pogledom na netaknutu prirodu. Glavni aduti ovakvih smeštaja su izolacija, distanca i pristupačne cene.

Ovakva inicijativa je odličan potez, posebno sad kad imanja i kuće imaju niske cene, što kasnije može biti dobro i za turiste, koji relativno jeftino mogu da iznajme cele kuće. Primer Albergo Diffuso smeštaja može se već videti u gradu Santo Stefano di Sessanio, kao i u gradu Matera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Matera, drevna Italija

Matera je pravi turistički biser kada su putovanja u pitanju. Smeštena je u regiji Basilicata, i čini savršeni spoj slikovitog pejzaža, arhitekture i istorije. Ovaj grad je poznat i kao mesto gde su se snimali brojni filmovi, počevši od Džejms Bonda, do Mel Gibsonovog „Stradanja Isusa“.

Ovaj grad je podignut na stenama, i nekad je predstavljao „sramotu“ Italije, sinonim bede i prljavštine. Međutim, danas je poznata turistička destinacija i nekadašnja evropska prestonica kulture. Zbog arhitekture i načina života ljudi koji je prilagođen takvim uslovima uvršten je na Uneskovu listu svetske baštine 1993. godine.

Nekadašnji simbol bede, 80-ih godina prošlog veka je obnovio svoje središte kako bi se polako prilagodilo za turiste. Grad Matera je, pored drevne arhitekture, najpoznatiji po kamenim kućama isklesanim u pećinama i liticama. Ljudi su dugo živeli u njima, i bilo je potrebno dosta vremena da se to promeni. Veliki broj pećina je danas pretvoren u luksuzne hotele i restorane.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Matera predstavlja odličnu destinaciju za jednodnevni izlet, posebno ako se nađete u Bariju ili Napulju. To je vanvremenski grad, mesto jedinstvene lepote i istorije i treba ga obavezno posetiti. Matera pripoveda jednu običnu i skromnu priču, istinitu i važnu za istoriju naroda koji vrlo rado dočekuje putnike. Da biste upoznali grad, trebaće vam možda jedan dan. Da biste upoznali ljude, trebaće vam više od jednog života.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najgostoljubivije mesto sveta

0
Najgostoljubivije mesto sveta italija polinjano a a mare
Photo: Unsplash/Gianpaolo Antonucci

Na osnovu istraživanja kompanije Booking.com i recenzija njihovih korisnika, napravljena je lista najgostoljubivijih destinacija na svetu. U obzir je uzeto više od  240 miliona recenzija, gde su putnici svojim iskustvima pomogli da se sastavi lista destinacija na kojima ćete najverovatnije sresti najbolje domaćine

Najgostoljubivije mesto sveta je grad Polinjano a Mare. Ovo mestašce je smešteno na Jadranu, i poznato je svetskim putnicima po neverovatnom krajoliku. Ovaj deo Italije je oduvek bio inspiracija umetnicima i turistima, posebno zbog spektakularnog položaja na vrhu litice. Obale mora su šljunkovite, a duž romantične rivijere nalaze se izuzetni restorani, hoteli i pansioni.

Polinjano a mare je poznat još i kao grad na moru. Zovu ga i „Biser Jadrana“ jer zaista pleni svojom lepotom. Zidine grada srasle su sa vertikalnim stenama koje preko dubokih pećina, uranjaju u more. Ovo je jedno od najluksuznijih letovališta Pulje, pa sa razlogom važi za mondensko letovalište.

Na drugom mesti se nalazi grad Hualien u Tajvanu, poznat po noćnim pijacama i izuzetnim prirodnim lepotama. Na trećem je San Sebastian, deo španske autonomne pokrajine Baskije. To je izuzetno slikovit grad na obali uokviren Biskajskim zalivom, sa bogatom istorijom i tradicijom.

Proglašen od strane mnogih vrhunskih svetskih šefova omiljenom destinacijom, ovaj grad polaže pravo na najveću gustinu restorana sa Mišlenovim zvezdicama u Evropi. Inače po broju takvih restorana San Sebastian se nalazi na drugom mestu u svetu, odmah nakon Tokija.

Među deset najgostoljubivijih se nalaze još i Drezden, Klaipeda iz Litvanije i Jork iz Engleske. Od gradova van Evrope tu su Ušuaja iz Argentine, Porto De Galinjas iz Brazila, Meksiko Siti iz Meksika kao i Gold Koast iz Australije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ni Amsterdam nije više ono što je bio

0
Amsterdam
Photo: iStock

Gradske vlasti Amsterdama žele da ograniče broj turističkih noćenja na minimum, jer je masovni turizam u ovom gradu promenio sve ono lepo što turisti treba da predstavljaju. Pored toga, nova pravila se odnose najviše na zabranu konzumiranja kanabisa u četvrti „crvenih fenjera“, a takođe se menja i radno vreme lokala

Masovni turizam je postao veliki problem, pre svega u gradovima ili destinacijama koje nemaju kapacitete da se izbore sa najezdama turista. Jedna od takvih je i Amsterdam, grad koji nije više ono što je nekad bio. On polako zatvara svoja vrata turistima, i to je po svemu sudeći najlogičniji korak.

Gradsko veće Amsterdama je donelo odluku o zabrani pušenja marihuane u čuvenoj četvrti De Valen, poznatijoj pod imenom „Četvrt crvenih fenjera“. Ovaj zakon će stupiti na snagu već sredinom maja.

Pored toga, uvedena su i druga ograničenja koja se tiču najviše noćnog života. Prema novom zakonu, restorani i barovi u Četvrti crvenih fenjera će vikendom raditi maksimalno do dva sata ujutru.

Gradske vlasti su zbog velike posećenosti turista odlučile da ograniče broj turističkih noćenja na 20 miliona godišnje. To bi za početak iznosilo smanjenje za oko 10%, iako je udruženje građana tražilo da se broj noćenja smanji na maksimum 12 milona godišnje.

Ostale mere se odnose na povećanje boravišnih taksi i ograničenja platformama za iznajmljivanje smeštaja, kao što je Airbnb. Ovakve uredbe nisu novost, i sa vremenom će postajati sve oštrije i ozbiljnije. Amsterdam od velikog broja turista ne može da funkcioniše. Kao poslednje rešenje se pominje i izmeštanje čuvene gradske četvrti crvenih fenjara na periferiju.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Sve ove nove mere i ograničenja imaju za cilj da sačuvaju gradsko jezgro i lokalno stanovništvo od turista. To se najviše odnosi na funkcionisanje komunalnih službi, koje nisu u mogućnosti da obavljaju svoju dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto se pita od ribljih glava sprema samo jednom godišnje?

0
Zašto se pita od ribljih glava kuva samo jednom godišnje
Photo: printscreen/youtube/Robert Gummow

U kornvolskom primorskom mestu Maushole se jednom godišnje priprema posebna pita za koju lokalci kažu da je pravi delikates. Šef Džejmi Porter u svojoj lokalnoj kuhinji je razvio interesantnu (prema njemu čak fantastičnu) riblju fantaziju koja se sastoji od testa i ribljih glava

Englezi su poznati kao narod čiji apetit, i hrana koju jedu, prkosi zdravom razumu, što potvrđuje i ovaj “specijalitet”. U pitanju je posebna pita od ribljih glava koja se priprema samo jednom godišnje. Kako to u stvari izgleda?

Iz testa koje je razvučeno u kalupu viri nekoliko glava od skuše, čije oči gledaju pravo u nebo. Stargazy Pie je ime ove pite, i u pitanju je lokalni specijalitet na severnoj obali Kornvola, grada koji je smešten na samoj obali Atlantika.

Poznati šef Porter je navikao da priprema samo vrhunske specijalitete, što ga ne sprečava da jednom godišnje pripremi i Stargazy Pie. On se za ovu fantastičnu riblju pitu priprema mesecima pre nego što dođe dan kad se ona služi. To je tradicionalno 23. decembar, na lokalnom festivalu. On tada pravi svoju, globalno možda i najpoznatiju verziju tog specijaliteta, samo za svoje prijatelje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Historyeats (@historyeats)

Ispod posebno pripremljenog testa, u smesu maslaca i brašna stavlja glave dimljenog oslića, skuše i začinsko bilje. Ovom prilikom izostaju tradicionalni sastojci poput jegulja, srdela, i ajkula, međutim, sve to zavisi od sezone. Povremeno, Porter nadograđuje recept, ubacujući jastoga, dagnje ili grdobinu, možda čak i pečurke, navodi CNN.

Pita je hrskava, puterasta i jako ukusna, ako zanemarite riblje glave koje gledaju u vas. Ovu pitu je The New York Times nepravedno okarakterisao kao „izuzetno gadnu sa nepredvidljivim karakterom“. Međutim, mi ne bismo išli tako daleko. Srbija je, na primer, poznata po pihtijama…

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Stargazy Pie je jelo koje oslikava duh lokalnih mornara i ribara, i bez nje bi se izgubio lokalni karakter meštana. Ova pita samo potvrđuje koliko je važna za lokalnu sredinu i identitet ljudi, i tako je treba i posmatrati. Ukus je sigurno tu, skriven ispod ribljih glava, pa ga tamo treba i potražiti, a takvi su i  ljudi u Kornvolu. U svakom slučaju sve treba probati, i svima treba pružiti šansu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Rab Hrvatska

Hrvatski Karibi na Kvarneru

0
Na severu sunčanog ostrva Rab, skrivena među borovima i zlatnim peskom, prostire se Rajska plaža u mestu Lopar – jedno od najlepših prirodnih kupališta...