14.8 C
Belgrade
sreda, jul 9, 2025
Naslovna Blog Stranica 168

Turistički obilazak Titanika počinje u maju 2023.

0
Titanik
Photo: Pixabay/funnytools

Najluksuzniji brod svog vremena, Titanik, je poznata priča sa tragičnim krajem. Međutim, i nakon 110 godina od tragedije, interesovanje za njim ne jenjava. Inspirisao je puno igranih filmova, dokumentaraca, pokrenuo brojne teorije zavere…

Titanik i danas privlači puno pažnje. Brod koji je potonuo, iako su za njega rekli da je nepotopiv, postao je izuzetno atraktivan turistički sadržaj. Simbol napretka i gordosti jednog vremena svake godine postaje dostupniji javnosti, nekadašnja mračna grobnica Titanika postaje sve svetlija i otvorenija za javnost. “Mission specialists” je potpuno novi turistički obilazak Titanika.

Kompanija OceanGate se bavi istraživanjem morskih dubina. Njihova misija je slična misijama Ilona Maska ili Ričarda Brensona, s osnovnom razlikom da oni ne promovišu svemiska putovanja. OceanGate želi da omogući putovanja na dno mora i okeana, naravno, onima koji to mogu da priušte.

Njihova baza se nalazi na oko 600 kilometara od obale Njufaundlenda, na mestu gde je i potonuo Titanik. Olupina broda se nalazi na 3.800 metara dubine, što u velikoj meri otežava istraživanje, jer su neophodne posebne podmornice. OceanGate je za tu priliku dizajnirao novu vrstu podmornice napravljenu od lakih i čvrstih materijala koja bi mogla odvesti posadu, koja broji do pet članova, na samu olupinu.

Nova misija pod imenom „Mission specialists“ je namenjena pre svega naučnicima i istraživačima, ali takođe i avanturistima koji žele da posete Titanik i iskuse kako izgleda boravak na velikim dubinama. Najveći problem oko turističke posete Titanika je cena, i za sada jedino oni sa dubljim džepom mogu sebi da obezbede to jedinstveno iskustvo.

Istra možda i bolja od Toskane, saznajte više.

Iz kompanije OceanGate kažu da će doći vreme kada će ljudi ići redovno u svemir po nižoj ceni, i da će se ista stvar dogoditi sa odlaskom u dubine mora. Cena jednog odlaska do Titanika iznosi oko 260.000 evra po osobi. Prva civilna misija obilaska Titanika je zakazana za maj 2023. godine, navodi Euronews.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Posetite nas na Sajmu turizma

0

Još samo malo vremena nas deli od početka 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu koji će ponovo ugostiti desetine hiljada ljudi. Na Beogradskom sajmu, posetiocima će se od 23 – 26. februara predstaviti turističke agencije, centri i organizacije, avio-kompanije, hoteli i destinacije… Ipak, za sve nas iz redakcije TU magazina će posebno zadovoljstvo predstavljati vaše prisustvo na našem štandu

Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, ove godine predstavlja događaj iščekivan sa posebnom pažnjom. Pred nama je nezaboravan turistički sajam, na kome ćemo opet uživati u pretvaranju posla u zadovoljstvo i obrnuto.

Naravno, kao i prethodnih godina TU magazin će se i neposredno uključiti u dešavanja na ovoj manifestaciji, a na našem štandu koji ćete naći u Hali 1, štand br. 1124, prostor ćemo, kao i svake godine, podeliti sa našim partnerima o kojima ćemo u nastavku kazati nešto više, a vama ostavljamo da nas posetite i na licu mesta dobijete detaljnije informacije.

Terme Sveti Martin

Terme Sveti Martin predstavljaju jedinstvenu destinaciju na severu Hrvatske, smeštene usred netaknute prirode Međimurja. Ova oaza mira ponosi se lokalnom i zdravom gastronomijom, Healthness i Wellness ponudom, modernim smeštajem i tradicijom dugom više od 100 godina u termalnom kupališnom turizmu, što je čini idealnom destinacijom za celogodišnji odmor.

Photo: Terme Sveti Martin

TZ Kvarnera

Regija Kvarner, na relativno malom području, u jednoj slici ima mnogo priča, i to je ono što je čini jedinstvenom, savršenom kombinacijom primorja, ostrva i gorja. Opatijska rivijera, Crikveničko-vinodolska rivijera, ostrva Krk, Cres, Lošinj i Rab, grad Rijeka i okolina, kao i Gorski kotar, šumsko-planinski predeo Kvarnera, garancija su raznolikosti u svakom pogledu i u svako godišnje doba.

Photo: Antonio Pavela

TZ Rogla i Unitur

Turistička destinacija Rogla-Pohorje prostire se preko moćnog Pohorja, kojim dominira Rogla, pored vinorodnih brežuljaka, gde se spušta u smirujuću dolinu Dravine. Skriveno Vitanje, turističko Zreče, bela Oplotnica i živopisne Slovenske Konjice su magični kutak sa pohorskom energijom, draguljima prirode, časnom istorijom  i najvećim blagom – ljubaznim ljudima. Rogla je pravi izbor za sve koji svoj stil života vezuju za aktivno provođenje slobodnog vremena u prirodi. Spoj neponovljive prirode, prijatne planinske klime, brojnih mogućnosti za sport i rekreaciju, kao i autentičnih kulinarskih užitaka i nezaboravnih iskustava, impresionira posetioce u svim godišnjim dobima. Terme Zreče su jedan od onih krajeva sveta gde ljudi mogu da se odmore i napune baterije. U svako doba godine odvijaju se različite priče inspirisane prelepom prirodom, vrhunskom uslugom, bogatom kulinarskom tradicijom i ljubaznim domaćinima.

Photo: Matej Nareks

Mamula Island

Mamula Island je butik hotel sa pet zvezdica, pretvoren restauracijom tvrđave iz 19. veka u moderan hotel & spa koji će ugostiti svoje prve goste od 01. aprila. Ostrvo Mamula smešteno na ulazu u Bokokotorski zaliv, lokalitet upisan na Listu svetske baštine UNESCO, mesto je izuzetne prirodne lepote, autentičnog duha i bogate kulturne baštine. Rekonstrukcija i transformacija ovog lokaliteta realizovana je u skladu sa najvišim svetskim standardima, u potpunosti čuvajući arhitektonsku autentičnost i kulturno-istorijsko nasleđe tvrđave i ostrva.

Photo: Mamula Island

Bos4.tours

Ova kompanija predstavlja tehnološko rešenje upućeno organizatorima tura i aktivnosti.

Sve ovo znači mnoštvo informacija i zabave u najavi, pa još jednom pozivamo sve vas naše poslovne partnere i prijatelje, da nas posetite i tako ostvarite nove poslovne kontakte i poznanstva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolji vinski podrum na svetu?

0

Ronioci su pre dve decenije iz dubina Baltičkog mora izvukli boce vina sa švedskog broda potopljenog još u vreme Prvog svetskog rata, u gotovo netaknutom stanju. Nakon dužeg ispitivanja, stručnjaci su došli do zaključka da ne postoji bolji ambijent za čuvanje vina od morskih dubina

Švedski jedrenjak „Jonkopig“ je potopljen od strane nemačke podmornice 1916. godine, a sa njim je između ostalog potopljen i dragocen teret, više hiljada flaša šampanjca „Edsik“ („Heidsieck“) iz 1907. godine. Da li je ova olupina postala najbolji vinski podrum na svetu?

Boce su na dnu mora odležale skoro 80 godina, zaštićene konstantnim temperaturama i pritiskom. Nakon ispitivanja, stručnjaci su zaključili da je to vino potpuno drugačije od svih ostalih vina, što je pokrenulo pitanje budućeg čuvanja i odležavanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tomo.paris (@tomo.paris)

Zbog odsustva svetlosti, i stalne temperature, vina koja odleže u dubini imaju sofisticiraniji ukus i drugačiju boju. Međutim, postavlja se drugo pitanje. Ovakva vina jesu kvalitetnija, ali zahtevaju daleko veću logističku podršku, što povećava troškove održavanja, a samim tim i cenu vina.

Broj podvodnih vinarija se uvećava i svaka primenjuje različite tehnologije čuvanja vina. Pojedini vinari svoja vina potapaju u zapečaćene amfore, kakav je slučaj u Hrvatskoj. Drugi pak koriste burad ili koriste metalne kaveze napravljene po meri u koje se pakuju boce obavijene algama.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Ostaje da se vidi u kojoj će meri ovakav trend biti prihvaćen, posebno što neke zemlje koje tradicionalno proizvode vina, poput Srbije, nemaju more u kom može da obezbedi čuvanje vina. Jedno je sigurno, vrhunski kvalitet vina je poslednjim decenijama postao prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najjeftiniju picu u Evropi možete naručiti u Sarajevu

0
Najskuplja pica na svetu
Photo: Pexels/Kristina Paukshtite

Na osnovu istraživanja portala Travelnews, najjeftinija pica u Evropi se može naći u jednoj zemlji iz našeg regiona. Ta zemlja sama po sebi i nije poznata kao zemlja gde se pica tradicionalno poručuje, tamo se ide na sasvim drugačije specijalitete

Italija je poznata kao zemlja gde je nastala pica, najpoznatije jelo na svetu. Međutim, najskuplju varijantu možete naručiti u potpuno drugom kraju Evrope, u Švajcarskoj. Međutim, podjednako dobru, ali ubedljivo najjeftiniju picu u Evropi možete naručiti u Sarajevu.

Prema istraživanju Travelnews-a, napravljena je lista koja sadrži prosečne cene standardne pice margarite među evropskim prestonicama. Prema rezultatima, najskuplja pica se može naručiti u glavnom gradu Švajcarske, gde je prosečna cena 17.70 evra.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Na drugom mestu se nalazi Vaduz, glavni grad Lihtenštajna sa 15.97 evra. Rejkjavik na Islandu je na trećem sa prosečnom cenom od 15.90 evra. S druge strane, Najjeftiniju picu u Evropi možete naručiti u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, po ceni od samo 3.44 evra. Pored Sarajeva, tu je i Priština sa prosečnom cenom od 4.08 evra i Tirana sa 4.16 evra po pici.

Lista deset najskupljih evropskih prestonica za picu sa cenama izgleda ovako:

  1. Bern, Švajcarska, 17,70 evra
  2. Vaduz, Lihtenštajn, 15,97 evra
  3. Rejkjavik, Island , 15,90 evra
  4. Oslo, Norveška, 15,68 evra
  5. Helsinki, Finska, 13,90 evra
  6. Monako, 13,07 evra
  7. London, Ujedinjeno Kraljevstvo, 12,84 evra
  8. Atina, Grčka, 12,17 evra
  9. Dablin, Irska, 11,73 evra
  10. Nikozija, Kipar, 11,27 evra

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Refuge de la Traye, mesto gde je vreme stalo

0

Refuge de la Traye je odmaralište smešteno u predivnom planinskom okruženju. Ovaj alpski deo zemlje je skriven od sveta, što obezbeđuje neverovatan odmor bez stresa i buke. Ceo ovaj kraj zemlje živi u tradicionalnom ritmu i prilagođava se posetiocima, i nudi im zaista impresivno iskustvo

Planinsko odmaralište Refuge de la Traye je izgrađeno u rustičnom stilu kako bi zadržalo je svoj autentičan i tradicionalan stil života. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.650 metara, gde posetioci mogu uživati u svim godišnjim dobima.

Ovaj planinski centar je renoviran 2019. godine, i sve je u originalnom planinskom stilu i duhu. Korišćeni su materijali iz okoline, kamen i stara borova šuma, kako bi nastalo luksuzno mesto za zimske i letnje odmore. Prvo odmaralište nastalo 1982. godine, i danas se sastoji od tri predivne brvnare, povezane unutrašnjim hodnikom, sa 6 spavaćih soba i apartmana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Refuge de la Traye (@refugedelatraye)

Turisti mogu uživati u prijatnoj atmosferi u potpunoj privatnosti i mirnom ambijentu tokom cele sezone. Pored toga, imanje je dostupno za ekskluzivne događaje ili odmore sa prijateljima i porodicom. Svaki odmor ili događaj se može posebno prilagoditi i isplanirati.

Od novina, od ove godine dostupan su otvoreni bazen i novi najsavremeniji kozmetički centar tretmani koji u potpunosti ispunjavaju pravila potpunog opuštanja i blagostanja koja odmarališe propagira.

Tokom samog boravka turisti imaju osećaj kao da je vreme ovdje stalo, dok je odmaralište posvećeno podizanju ekološke svesti i obezbjeđivanju poštovanja prema okolini.

Refuge de la Traye poštuje harmoniju između tela i duha u srcu planina. Uz luksuzne tretmane i odličan spa, nudi i jedinstvene i neočekivane usluge na velikoj nadmorskoj visini. Tu su i krevet od sena, mlečna kupka i ostale aktivnosti u zadivljujućem pogledu na okolne planine i šume.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Stiže najbrži putnički avion

0
Nova turistička atrakcija Letovi koji ne idu nigde
Photo: Unsplash

Ovaj specijalni putnički avion se zove Overture, i radi se o najbržoj komercijalnoj letelici do sada. On će, ukoliko sve bude prošlo kako treba, biti uvršten u flote nekoliko svetskih avio-kompanija već krajem ove decenije

Kompanija Boom Supersonic iz Sjedninjenih Američkih Država stoji iza Overture proizvoda, aviona za kog kaže da će se kretati brzinama većim od 2.000 kilometara na sat, što je dvostruko više od brzine sadašnjih aviona. Overture će biti najbrži putnički avion na svetu do sada.

Tehnologija supersoničnih komercijalnih letelica nije ni novina ni tajna, pošto je prošlo skoro 20 godina nakon poslednjeg leta konkorda. Konkord je bio sličan takav avion, koji je povučen iz upotrebe jer je bio potpuno nerentabilan. Međutim, novi avioni bi trebalo da budu praktičniji i ekonomičniji, pa je American Airlines naručio čak 20 supersoničnih putničkih aviona koji bi se mogli naći u upotrebi 2029. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boom Supersonic (@boomsupersonic)

Overture će moći da stigne od Londona do Njujorka za samo tri i po sata. Putovanje koje traje čak 15 sati, od Los Anđelesa do Sidneja, trajaće nešto više od šest sati. Overture ima kapacitet između 65 i 80 putnika, a nove tehnologije smanjuju nadzvučnu buku i smanjuju opterećenje motora.

Iz kompanije Boom Supersonic sopštili su da će u potpunosti raditi na održivom gorivu i imati nultu neto emisiju štetnih gasova, što će promeniti ceo koncept avio-industrije. Overture će pre svega biti održiviji, bezbedniji i ekonomičniji nego bilo koji sličan avion do sada.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hrvatsko maslinovo ulje među najkvalitetnijim na svetu

0
maslinovo ulje
Photo: Pixabay/stevepb

Na takmičenju je analizirano 1.159 uzoraka maslinovog ulja iz 28 zemalja, što potvrđuje činjenicu da je NYIOO jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih svetskih smotri za maslinovo ulje iz svih krajeva sveta

Hrvatsko maslinovo ulje se našlo među najkvalitetnijim na svetu. New York International Olive Oil Competition – NYIOOC je jedno od najvećih i najprestižnijih svetskih takmičenja ekstra devičanskih maslinovih ulja. Prema njihovom godišnjem izveštaju i vodiču za najbolja svetska maslinova ulja, hrvatsko maslinovo ulje je peto na svetu po kvalitetu za 2022. godinu.

Hrvatska je osvojila četvrto mesto po ukupnom broju dobijenih medalja za maslinova ulja, imajući u vidu da je nagrađeno čak 87 uzoraka. Među 1.159 uzoraka njih 790 je dobilo zlatne i srebrne nagrade.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Najbolje plasirano ulje je Oio Vivo Žižolera. Ovo je retko i kvalitetno ulje autohtone vrste specifične za područje Vodnjana. Odlikuje ga srednji do intenzivni voćni miris svežeg origana, artičoka, ploda i lista zelenog paradajza i zelenog bibera. Masline se brzo beru i brzo presuju, kako bi ulje sačuvalo sva svoja svojstva. Ovo ulje je zauzelo peto mesto.

Ukupno 30 maslinovih ulja iz Istre je dobilo zlato, a još sedam istarskih ulja je dobilo srebrnu medalju. Izuzetan rezultat još jednom potvrđuje veličinu istarskog ekstra devičanskog maslinovog ulja na svetskoj sceni.

Listu svih nagrađenih maslinovih ulja možete pogledati na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vogue: Istra možda i bolja od Toskane

0
Motovun, posebna i romantična Istra
Photo: iStock

Poznati magazin Vogue je posvetio svoju reportažu Istri, gde je izdvojio nekoliko destinacija koje moraju obavezno da se posete. Svaku od destinacija krasi prelepa priroda, ali takođe i gastronomske čarolije koje bi trebalo da budu izgovor za dolazak u Istru

Magazin Vogue je u svojoj reportaži pod naslovom Toskana, pomeri se – zašto bi Hrvatska trebala biti na svačijem radaru naveo nekoliko razloga zašto je Istra možda i bolja od Toskane. Najbolje od svega je prema pisanju magazina vino.

Kad pomislite na Hrvatsku, vino možda nije prva stvar koja vam padne na pamet. Osim tirkiznih plaža i istorijskih gradova koji su učinili Hrvatsku omiljenom letnjom destinacijom, agrarno bogatstvo uključuje hektare stogodišnjih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline.

Prošle godine Hrvatska je na prestižnom Decanter World Wine Awards ostvarila rekord. Osvojila je tri platinaste i 16 zlatnih medalja, što je podstaklo još veći interes za vina malih serija. Danas, sa sve većim međunarodnim fokusom na svojih 130 autohtonih sorti grožđa, zemlja konačno dobija svoje priznanje kao destinacija za ljubitelje vina.

Uz ovaj procvat vinarstva, nova generacija dizajnerski naprednih hotela i moderna infrastruktura olakšali su boravak u četiri glavne hrvatske vinske regije. Čak dve od njih su smeštene na obali. Popularnosti Hrvatske je doprineo i ulazak u evro i Šengen zonu.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Vogue od destinacija za ljubitelje vina izdvaja Konavle, Istru i Pelješac. Od prirodnih lepota, novinarka je pisala o rečnim slapovima i pešačkim stazama, idiličnim gradovima i porodičnim farmama. Istra je dobila nadimak nova Toskana zbog talasastih brežuljaka prošaranih maslinicima, vinogradima i šumama prepunim tartufa, navodi novinarka Vogue magazina.

Istra je zbog svog položaja uvek spajala mediteranski sa kontinentalnim delom zemlje. Upravo u tom „braku“ spojili su se na najbolji način suprotne kulture i uticaji, na čemu se i bazira raznolikost i bogatstvo gastronomske ponude ovog poluostrva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zatvoren prvi veganski restoran sa Mišlenovom zvezdicom

0
Vegetarijanska-hrana
Photo: Unsplash/ Victoria Shes

Čuveni Mišlenov vodič je prvi put 2021. godine jedno od svojih priznanja dodelio veganskom restoranu, gde drugde, nego u Francuskoj. Međutim, restoran je nakon samo godinu dana zatvoren, i postavlja se pitanje zašto u srcu svetske gastronomije nije mogla opstati jedna takva hrabra i kreativna inicijativa?

ONA je skraćenica od Origine Non Animale ili Non-Animal Origin. U pitanju je veganski restoran, i to je prvi takve vrste do sada, bar kad je ovaj prestižni vodič za restorane u pitanju. Takav slučaj je zabeležen prvi put od njegovog od osnivanja od 1900. godine. Međutim, slava nije dugo trajala, pa je nakon samo godinu dana od otvaranja prvi veganski restoran sa Mišlenovom zvezdicom zatvoren.

Otvoren od strane samoukog kuvara Claire Vallee, ONA restoran želi da dokaže da je francuska kuhinja i dalje najekskluzivnija, a specijaliteti koje priprema uključuju najrazličitije namirnice koje se obrađuju najinovativnijim tehnikama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claire Vallée (@claire_vallee_)

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Restoran se nalazi na jugozapadu Francuske, u blizini Bordoa. U pitanju je jedan od 54 restorana koji su dobili takvo priznanje po prvi put u 2021. godini. Šefica Vallee je novac za poslovanje sakupila crowdfunding-om što je potvrdilo činjenicu da u Francuskoj postoji interes za vegansku hranu.

Međutim, nakon nešto više od godinu dana rada šefica je objavila da zatvara svoj restoran. Ona je kratko objasnila da je restoran budućnost koja je ipak došla prerano. Vallée kaže da su manjak radne snage i rast cena energenata najviše uticali na zatvaranje. Veganski fajn dajning zahteva puno rada i energije, a nije bilo kvalifikovanih kuvara koji su to mogli da isprate.

Dok jedni tvrde da je ostala bez sredstava za rad, ostali smatraju da je njen pokušaj i namera da „skine prašinu s tradicije“ ipak bila previše drska. To je zahtevalo radikalan pristup, gde morate da dirnete u svetinju, a hrana je ipak najveća svetinja i zakon u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Lonely Planet: Albaniji Best in Travel priznanje za 2023. godinu

0
Turizam Albanija je nova Grčka
Photo: iStock

Globalni vodič za putovanja Lonely Planet svake godine dodeljulje prestižne nagrade destinacijama širom sveta koje su rezultat odabira kreiranog na osnovu predloga brojnih stručnih autora ovog vodiča

Izdanje za 2023. godinu je malo u drugačijem formatu nego što je bilo prethodnih godina. Umesto jednostavne liste, destinacije  su podeljene u pet kategorija: Hrana,  Povežite se, Putovanje, Naučite i Opustite se, navodi CNN. Albaniji je ove godine pripalo priznanje Best in Travel u kategoriji Povežite se

Vodič je ove godine hteo da isproba nešto novo, i da pokuša nešto malo drugačije. Svaka destinacija je predstavljena iz perspektive putnika. Bitna je destinacija, ali je takođe bitno i iskustvo koje ona pruža. Upravo zbog toga, Lonely Planet sarađuje sa širokom mrežom saradnika širom sveta i traži od njih da nominuju svoje omiljene destinacije.

Kategorija Hrana

U ovoj kategoriji ima nekoliko destnacija koje su dobile najviše glasova. Tu i nema toliko iznenađenja, na prvom mestu se nalazi Italija. Nakon nje, slede Malezija, Japan, Peru, Južna Afrika i Urugvaj. Sve ove destinacije pružaju putnicima neverovatno gastronomsko iskustvo, bilo da se radi o restoranima, tradicionalnoj ili uličnoj hrani.

Kategorija Povežite se

Kako se svet otvarao nakon dugih ograničenja, mnogi putnici su osetili potrebu za ponovnim povezivanjem s drugima. Sve zemlje iz ove kategorije su idealne za međusobno povezivanje, kako sa putnicima, tako i sa lokalnim stanovništvom. Tu se nalaze  Aljaska, Albanija, Gana, Australija, Gvajana i Sjedinjene Države.

Kategorija Putovanje

Putovanje je potraga za savršenim obrokom ili zadivljujućim gradskim i prirodnim krajolikom. Putovanje je istraživanje i način života, jedna posebna filozofija. Međutim, putovanje je i sve ono što iskusite na putu prema destinaciji, svaki trenutak proveden u iščekivanju. Zemlje koje nude najbolje od putovanja u 2023. godini prema izboru urednika širom sveta su Turska, Bugarska, Nova Škotska, Kanada, Butan, Zambija, Zapadna Australija i Kolumbija.

Kategorija Naučite

Ova kategorija sadrži destinacije na kojim putnici mogu naučiti puno stvari. Svaka od njih nudi posebno iskustvo, i Lonely Planet predlaže da ih posetite radi produbljivanja znanja. To su Velika Britanija, Sjedinjene Države, Nemačka, El Salvador, Škotsk i Francuska. Bilo da želite da naučite da mesite hleb ili da pravite zanatske umetničke predmete, svaka od destinacija oplemenjuje odmor i čini ga zanimljivim.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Kategorija Opustite se

U postpandmijskom periodu smo naučili još nešto vrlo bitno. Stres rada od kuće dok se deca školuju preko Zoom-a znači da u praksi to mnogi putnici žele da uzmu sada što duži odmor. Najvažnije je da se sa decom provede što više vremena, da se doživi iskustvo života negde gde se čovek stvarno oseća opušteno. Idealne destinacije za takvu vrstu odmora su  Grčka, Jamajka, Dominikanska Republika, Indonezija, Malta i Jordan

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Japraci sarme od zelja blitve

Japraci – tradicionalno jelo Crnogoraca koje miriše na dom

0
Japraci su jedno od najautentičnijih i najvoljenijih jela tradicionalne crnogorske kuhinje. Ovaj specijalitet posebno je rasprostranjen u severnim krajevima Crne Gore, poput Pljevalja, Bijelog...