14.8 C
Belgrade
sreda, jul 9, 2025
Naslovna Blog Stranica 167

Najjeftinije siti brejk destinacije u Evropi

0
Niš
Photo: iStock

Početak proleća je tradicionalno rezervisan za putovanja, naročito za siti brejk. Takva putovanja su obično kraća, traju tek nekoliko dana, i pružaju neophodan odmor i avanturu nakon dosadne zime. Koje su to destinacije na koje treba obratiti pažnju ovog proleća?

Internet stranica Jersey Island Holidays je u svom poslednjem izveštaju izdvojila najjeftinije siti brejk destinacije u Evropi. Takva putovanja su obično rezervisana za dvoje i za jedan vikend, i ne bi trebala da ozbiljnije ugroze kućni budžet. Među najjeftinijim se nalazi jedan grad iz naše zemlje, u pitanju je Niš.

Jersey Island Holidays je analizirao sve cene koje utiču na putnike, uključujući cene taksija, smeštaja ili cene u barovima i restoranima. Lista sadrži najjeftinije gradove koji pružaju najbolje, odnosno imaju najbolji odnos cena i sadržaja koje nude.

Najpovoljnija destinacija u istraživanju je grad Niš, gde za vikend-odmor treba izdvojiti u proseku 125 evra. Niš nudi bogato kulturno-istorijsko nasleđe, odličnu hranu i dobar provod.

Ošljak- porodična oaza na Jadranu, saznajte više.

Na drugom i trećem mestu se nalaze Banja Luka i Tuzla, gde za vikend-odmor treba izdvojiti 135, odnosno 142 evra. Beograd se nalazi na desetom mestu, a ova lista samo potvrđuje koliko su pristupačne i popularne destinacije na Balkanu, što naš region treba da iskoristi.

Najjeftinije siti brejk destinacije u Evropi su:

  1. Niš

2. Banjaluka

3. Tuzla

4. Priština

5. Skoplje

6. Podgorica

7. Kišinjev (Moldavija)

8. Debrecen (Mađarska)

9. Lublin (Poljska)

10. Beograd

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kad je odmor nije teško

0

44. Međunarodni sajam turizma u Beogradu održan je od 23. do 26. februara pod sloganom „Kad je odmor nije teško“, a obeležio ga je veliki broj realizovanih B2B sastanaka, mnogo domaćih i stranih bajera, dok je manifestaciju pratilo oko hiljadu akreditovanih novinara iz dvadeset zemalja. U istom terminu organizovan je 18. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca – oprema. Kao i prethodnih godina, TU magazin je bio medijski pokrovitelj sajma, a na našem štandu ponovo smo organizovali koktel za medije, influensere i partnere

Ove godine Sajam turizma i Sajam Horeca – oprema posetilo je oko četrdeset hiljada ljudi, iz više od 30 zemalja, kao i preko 40 tur-operatora, kako domaćih, tako i međunarodnih. Na sajmu je učestvovalo oko 350 izlagača iz 33 zemlje, a prvi put su se predstavile i afričke zemlje: Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma bila je Narodna Republika Kina, pa je tako trideset najvećih kineskih agencija bilo na sajmu i sklapalo ugovore sa domaćim agencijama. Sajam je posetilo i više od deset ministara iz evropskih država.

Tradicionalno, u hali 4 izlagale su domaće turističke organizacije – TOS, TOB i brojne turističke organizacije gradova i opština Srbije.

Užurbano na štandu TU magazina

TU magazin je u hali 1 izlagao zajedno sa svojim partnerima – Turističkom zajednicom Rogla i Unitur iz Slovenije, Turističkom zajednicom Kvarnera i Termama Sveti Martin iz Hrvatske, butik hotelom Mamula Island iz Crne Gore i kompanijom Bos4.tours koja se bavi tehnološkim rešenjima u turizmu.

Drugog dana sajma ugostili smo na našem štandu veliki broj influensera, blogera, vlogera iz sveta turizma i hotelijerstva, kao i novinare iz ovih oblasti, a na kraju koktela naši partneri dodelili su i vredne nagrade.

Poslovni sastanci i stručna predavanja

Tokom sajma organizovano je više od pet stotina B2B sastanaka, a učestvovalo je osamdeset profesionalnih kupaca – bajera, kao i međunarodnih i domaćih medijskih partnera. Broj realizovanih B2B sastanaka i broj bajera ocenjeni su kao najuspešniji u poslednjih desetak godina.

Kompanija Visit Online d.o.o. uz podršku Beogradskog sajma turizma organizovala je panel diskusiju „Online plaćanja u turizmu – trendovi i izazovi“ na kojoj su stručnjaci iz oblasti bankarstva, turizma, hotelijerstva i IT tehnologija, govorili o iskustvima u uvođenju bezgotovinskog plaćanja u hotelijerstvu i turističkoj industriji i nudili moguća rešenja za digitalizaciju destinacijskog menadžmenta.

Temms Consulting, agencija za konsultantske usluge iz oblasti turizma, organizovala je 10. konferenciju BTC (Belgrade Tourism Conference) namenjenu institucijama, kompanijama i univerzitetima u Srbiji i regionu. Tema dvodnevne konferencija bili su poslovni događaji, a na stručnim predavanjima i prezentacijama učestvovali su eksperti iz Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Srbije, predstavljeni su mnogi zanimljivi projekti i rešenja i održane panel diskusije.

Iz organizacije Sajma turizma u Beogradu poručuju da je sve proteklo u najboljem redu, da veruju da će ekonomski efekti po Srbiju biti veliki, a da je zahvaljujući ovogodišnjem partneru NR Kini, sklopljen niz ugovora, za koje se veruje da će ponovo dovesti veliki broj kineskih turista u našu zemlju.

Piše: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Uvodi se bezgotovinsko plaćanje privatnog smeštaja

0
Zlatibor
Photo: iStock

U cilju rešavanja problema sumnjivih i lažnih rezervacija smeštaja ali takođe i povećanja konkurentnosti, vlasnicima privatnih objekata za izdavanje biće omogućeno uvođenje bezgotovinskog plaćanja

Nova finansijska usluga koja fizičkim licima omogućava novu naplatu smeštaja predstavljena je na Sajmu turizma. U svim kategorisanim objektima koji se oglašavaju preko sistema kao što je Booking uvodi se i bezgotovinsko plaćanje privatnog smeštaja, navodi eKapija.

Nova usluga omogućava fizičkim licima (u privatnim objektima) da svojim gostima ponude i plaćanje karticama. Ovakav vid plaćanja do sada nije bio moguć, a usluga će biti dostupna jedino u registrovanim objektima za izdavanje smeštaja.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je ova usluga neophodna vlasnicima takvih smeštajnih kapaciteta. Prilikom rasta konkurencije povećava se i broj lažnih rezervacija. U takim slučajevima, gde neko rezerviše smeštaj sa lažnog naloga, nije moguće naplatiti bilo kakvu odštetu, odnosno penale zbog propale rezervacije.

Ošljak- porodična oaza na Jadranu, saznajte više.

Nova usluga je i instrument plaćanja koji omogućava da vlasnici kompletiraju svoju uslugu. Iz Narodne banke Srbije su takođe govorili o prednostima bezgotovinskog plaćanja, posebno izdvajajući deo o sigurnosti. Na taj način raste i poverenje gostiju da je objekat registrovan i pouzdan.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Chef Life: A Restaurant Simulator – nova Mišlenova igrica

0
Photo: Pixabay/Pexels

Čuveni gastronomski vodič Mišlen je lansirao svoju prvu igricu. Ona funkcioniše kao pravi restoran, tu su meniji, nabavka, osoblje, oprema i gosti. Uz pomoć igrice svako može doživeti jedinstveno iskustvo i postati ugostitelj, a tu su i nagrade koje stižu iz Mišlena

Chef Life: A Restaurant Simulator je pre svega interesantna igrica koja za cilj ima ne samo zabavu, već i promovisanje ugostiteljstva. Igru je lansirala kompanija Nacon u saradnji sa Mišlenovim vodičem, što samo potvrđuje popularnost ugostiteljske industrije.

U igrici možete odabrati i prilagoditi sve neophodne kuhinjske komponente (površine za kuvanje, procesore hrane, šporete i slično) kako biste napravili svoju kuhinju iz snova. Pre nego što započnete sa pripremom hrane, organizujte svoj tim i upravljajte svojim dobavljačima kako biste dobili vrhunske sastojke koji će impresionirati i najzahtevnije gurmane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chef Life (@cheflifegame)

Meni sastavljate prema sopstvenom ukusu

Da li ste više tip bœuf bourguignon ili caccio e pepe? Izgradite svoj jelovnik oko klasičnih jela francuske, italijanske i internacionalne kuhinje. U igrici možete unaprediti sve recepte, prilagoditi meni godišnjim dobima i očekivanjima gostiju kako biste postali slavni šef.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Sve kuvarske i menadžerske veštine biće stavljene na test tokom svake usluge. Vaš tim će pružiti neprocenjivu pomoć u zadovoljavanju i najzahtevnijih gostiju. Zadatak koji stoji ispred vas je upravljenje celim procesom u jednom restoranu. Na taj način svako može iskusiti kako se postaje šef, šta sve očekuje jednog kuvara i šta je sve potrebno da bi se zaradila Mišlenova zvezdica.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

„Amazon of Europe Bike Trail“

0
Bike Trail

Međunarodna biciklistička staza Evropski Amazon, odnosno Amazon of Europe Bike Trail, koja je duža od 1.250 kilometara, prati rečni tok reka Mure, Drave i Dunava i pruža jedinstvenu priliku za pravu biciklističku avanturu. Ova evropska biciklistička staza prolazi i kroz Srbiju

U okviru projekta Amazon of Europe Bike Trail, planirana je biciklistička staza koja povezuje čak 5 zemalja, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Ova staza biće dugačka 1.250 kilometara i prostiraće se na duž rečnih korita sa obe strane reka preko 27 etapa.

Biciklistička tura vodi turiste sa obe strane navedenih reka. Oni će imati priliku da voze bicikl kroz beskrajne plavne ravnice i slikovite kulturne krajolike svih pet zemalja, gde priroda ne poznaje granice. Njima je na raspolaganju 27 „stanica“ koje nude jedinstvene znamenitosti, razne aktivnosti i istinsko gostoprimstvo u vožnji biciklom duž biciklističke staze Evropski Amazon.

Ovaj jedinstven turistički proizvod biće organizovan na području budućeg Unesko petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav kao jedinstven model održive mobilnosti sa ciljem doprinosa održivom razvoju lokalnih zajednica.

Održavanje biciklističke staze Amazon of Europe počinje u aprilu, što je i vreme kad se staza službeno proglašava otvorenom. Maj je verovatno najbolje vreme za ovu avanturu, dok je letnji period najinteresantniji. Tada i reke i jezera nude obilje mogućnosti za osveženje i kupanje, gde je to dopušteno.

Jesen može biti fantastično vreme za putovanje evropskom biciklističkom stazom Amazona, pod uslovom da ste dobro pripremljeni za niže temperature. Već u oktobru, jutro može biti prilično hladno za vožnju biciklom. Staza je zvanično otvorena do hladnijeg perioda i zimskih meseci, kad se zatvara do sledećeg proleća.

Ošljak- porodična oaza na Jadranu, saznajte više.

Amazon of Europe Bike Trail ne promoviše isključivo biciklizam, već u fokus stavlja i zaštitu prirode kroz program „Bicikliraj za prirodu“. Glavni cilj programa je direktno ulaganje dela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode širom regiona. Više o ovom projektu možete saznati na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dubrovnik među najboljim svetskim destinacijama za krstarenja

0
Photo: Unsplash/ Stephanie Klepacki

Dubrovnik se već nekoliko godina nalazi među najboljim svetskim i evropskim destinacijama za krstarenja. Nakon što je dobio nagradu za vodeću evropsku destinaciju koja je dodeljena u okviru 28. izdanja World Travel Awards-a 2021. godine, prošle godine se našao među finalistima za najbolju svetsku destinaciju za krstarenja

World Travel Awards je organizacija koja svake godine nagrađuje najbolje u industriji putovanja, turizma i ugostiteljstva, a nagrade se dodeljuju na svetskom, regionalnom i nacionalnom nivou. Ovu nagradu nazivaju još i Oskarom svetske turističke industrije. Dubrovnik se nalazi sada već tradicionalno među najboljim svetskim destinacijama za krstarenja.

Dubrovnik je proglašen najboljom destinacijom za krstarenja u evropskim okvirima, a među nominovanim su još bili i Amsterdam, Atina, Lisabon, Venecija, Kopenhagen, Oslo, Kan, Sankt Peterburg, Edinburgh, Fort, Bodrum, Izmir i Kušadası.

Ošljak- porodična oaza na Jadranu, saznajte više.

Osim toga, Dubrovnik je ušao i u izbor za najbolju svetsku destinaciju za kružna putovanja. Nominovano je ukupno 13 destinacija sa svih kontinenata. Među finalistima za 2022. su se našli i Dubai, Maldivi, Mauricijus, Majami, Peru, Sejšeli, Bahami i Venecija. Za najbolju destinaciju je izabrana Jamajka.

Urednici i stručnjaci World Travel Awards-a su proveli celu godinu ploveći na širokom rasponu brodova. Od klasičnih brodova za krstarenje, od potpuno novih mega kruzera do manjih luksuznih plovila i ekspedicijskih brodova, sve su ocenjivali.

Interesantno je navesti da je zaključak koji su doneli izuzetno pozitivan. Oni su saopštili da kružna putovanja ne samo da su se vratila, već su i premašila očekivanja, što lista finalista i pobednik upravo i dokazuju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Skriveni put usred jezera Garda

0
Jezero Komo, idealna destinacija za odmor
Photo: iStock

Jedna neobična pojava u Italiji je privukla veliki broj turista. Svi oni žure da iskoriste svoju priliku dok još mogu da pešice ili biciklom pređu preko jezera

Ostrvo San Bjađo (San Biagio) se nalazi u jezeru Garda na severu Italije. Udaljeno je od obale nekoliko stotina metara, i do njega se stiže brodićem. Tako je bilo sve dok se nije pojavio skriveni put usred jezera Garda, koji je povezao ostrvo sa kopnom.

Ostrvo je obično bilo dostupno samo brodićima ili čamcima, ali istorijski nizak nivo vode otkrio je usku stazu od kamena i peska koja ga povezuje s obalom. Ova neobična pojava posledica je ozbiljne zimske suše koja pustoši regiju.

Iako Italijani kažu da je to zaista divan prizor, istovremeno je i tužan, jer je to izazvala suša koja smanjuje nivo vode u jezeru. Neobično suva zima dovela je jezero Garda do najnižeg nivoa vode tokom zime u više od 30 godina. Slična situacija je zabeležena i u Veneciji.

Vodena linija jezera je oko 65 centimetara ispod proseka za ovo doba godine. Vode okolnih jezera i reka su takođe na istorijskom minimumu. Jezero Garda se obično napuni otapanjem snega sa okolnih vrhova, ali ove zime je palo vrlo malo snega ili kiše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sophie Mangon (@sophiemangon)

Kako će suša uticati na turizam na jezeru Garda?

Ostrvo San Bjađo je postalo atrakcija van sezone, što jezero čini još poznatijim. Skoro 28 miliona turista je posetilo jezero Garda prošle godine, oko 40% turista dolazi iz Nemačke, Austrije ili Švajcarske.

Suva zima je donela novi turistički pokret zbog znatiželje da se otkriju neka područja jezera koja su obično pod vodom. Na San Bjađo ostrvu se sada okupljaju porodice koje odmaraju na pikniku na travi na divnom zimskom suncu ili šetaju pustim plažama. Za ostale turiste se ništa nije promenilo, jer je jezero i dalje prosečno duboko oko 136 metara, mogu da surfuju, jedre ili plivaju.

Iz lokalne turističke organizacije kažu da im prija ovakav preokret ali da se ipak nadaju kiši ili snegu. Dovoljan je kraj februara sa snegom i kišni mart da se situacija vrati u normalu, navode stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ošljak – porodična oaza na Jadranu

0

Od zaista bezbroj ostrva koja se protežu Jadranom, Ošljak je najmanje ostrvo u Hrvatskoj, a takođe i ostrvo sa najmanjim brojem stanovnika

Ošljak se nalazi u blizini mnogo poznatijeg Zadra i svojom mediteranskom lepotom poziva brojne turiste u letnjim mesecima da ga posete. Njegova obala duga je svega dva i po kilometra, a naselje sa istim imenom gotovo je tri puta manje. Ostrvo pamti drevna vremena, naseljeno još u doba Rimljana, što dokazuje i crkva Sv. Marije iz šestog veka koja se može videti i danas. Zašto danas za Ošljak kažu da je „porodična“ oaza na Jadranu?

Meštani ovo svoje ostrvo zovu još i Lazaret, jer u 17. veku tu bila bolnica koja je služila za izolaciju obolelih od kuge, što je nama nažalost bilo dosta blisko u ne tako davnim vremenima pandemije.

Ostrvo je odlična destinacija za aktivan odmor, turiste privlači izdašna vegetacija koja dominira ostrvom. Borovi, čempresi, hrastovi, maslinova stabla i uvale tirkiznog čistog mora ovde su nešto sasvim posebno. Jedinio u šetnji možete otkriti o kakvim se prirodnim blagodetima radi.

Interesantno je navesti da većina stanovništva ima isto prezime, Valčić. Iako su se mnogi stanovnici davno odselili, tradicija okupljanja je ostala do današnjih dana. Svi oni se rado sastaju i proslavljaju vreme koje provode zajedno. Stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima, verovali ili ne, ukupno 29.

Istra možda i bolja od Toskane, saznajte više.

Međutim, pre nego što se odlučite da posetite ovo ostrvo budite spremni na dosta pešačenja. Na ostrvu automobila nema i zabranjeni su, a pored dobre kondicije morate poneti sa sobom i zalihe hrane i sve ostale potrepštine. Postoji samo jedan ugostiteljsko-turistički objekat, a prodavnica nema.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Upoznajte Rašku

0
Upoznajte Rašku

Raška, grad u Srbiji koji nosi ime stare srpske srednjovekovne države, nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na ušću reka Raške i Ibra. Kao naselje prvi put se pominje 1835. godine, a konačno rešenje o osnivanju varoši doneo je knez Aleksandar Karađorđević 17. septembra 1845. godine. Današnja opština Raška, formirana je 1960. godine

Raška je mesto koje predstavlja spoj prirodnih lepota, kulture i istorije što je čini atraktivnom destinacijom za posete turista. Najznačajnija i najposećenija destinacija je svakako Kopaonik. Dužina i kvalitet snežnog pokrivača, idealni tereni za zimske sportove iz godine u godinu privlače sve veći broj turista, ljubitelja planine i zimskih sportova.

Upoznajte Rašku

Obeležje ovog skijaškog centra su moderne žičare, raznovrsne staze, pogodne za početnike i za zahtevne skijaše. Brojni sadržaji za aktivan i pasivan odmor, čist planinski vazduh, prijatna klima, dovoljni su razlozi da značajan broj turista izabere Kopaonik kao mesto za odmor. Avanturu, zabavu i adrenalin tokom letnjih meseci, posetioci mogu doživeti u vožnji kvadova, alpinizmu, paraglajdingu, biciklističkim turama. Kopaonik možete upoznati kroz različite avanturističke i pešačke ture i posetiti lokalitet Nebeske stolice, crkvište Metodje, vodopad Jelovarnik, Barsku reku, Semeteško jezero, izletišta Kadijevac i Đorov most.

U podnožju Kopaonika (24 km udaljena) nalazi se Jošanička Banja sa termalnim izvorima vode temperature 77ºC. Banjski kompleks čine banjsko kupatilo, staro kupatilo (hamam), sauna i otvoreni bazen. U Jošaničkoj Banji je otvorena memorijalna soba Milunke Savić sa multimedijalnom postavkom koja se sastoji iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski i izložba predmeta, fotografija, dokumenata iz perioda Prvog svetskog rata.

Upoznajte Rašku

U Raški se nalaze i najznačajniji kulturno – istorijski spomenici: manastiri Gradac, Stara i nova Pavlica, manastir Končul, crkva Sv. Petke u Trnavi, koje preporučujemo turistima da posete. Spomen soba „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“ nalazi se u kući Kursulića, jednoj od prvih građevina sagrađenih u stilu srednjoevropske građanske arhitekture, i predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine.

U Raški se tokom godine održavaju brojne manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu: Dani kraljice Jelene, Raške duhovne svečanosti, Dani Milunke Savić, Vašar u Raški, Dani borovnice i Dani vrganja na Kopaoniku.

Upoznajte Rašku

Raška tradicija počiva na neiscrpnom izvoru narodnog duha, autentičnog stvaralaštva, domaće radinosti, običaja i specifičnosti folklora. Dobrodošlica i zdravica prepoznatlјiv su simbol raščanskog gostoprimstva. Ljubitelji domaće hrane ne treba da propuste priliku da probaju pogače, pite i proje, domaću pršutu, kajmak sa Golije, teletinu sa vrganjima i lisičarkama, jagnjetinu sa ražnja, pastrmku u Jošaničkoj Banji, kao i pitu od borovnica sa Kopaonika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Morski krastavac, delikates od 3.000 evra

0
Morski krastavc, delikates od 3.000 evra
Photo: Pixabay /daqisheji

Ova morska životinja je prilično neugledna i mnogi se pitaju zašto je na Jadranu, ali i na celom svetu, zabranjena za lov. Njegova tajna je u zdravlju, zbog visoke hranljive vrednosti morski krastavci su poseban specijalitet, naročito u Aziji. Pored toga, oni se koriste i u tradicionalnoj kineskoj medicini

Morski krastavac je 80-tih godina prošlog veka zbog ugroženosti proglašen zaštićenom vrstom. Nakon zabrane, započet je proces eksperimentalnog izlovljavanja u komercijalne svrhe, zbog čega je ova vrsta postajala sve ugroženija. Ovaj za mnoge „delikates“ košta čak i do 3.000 evra po kilogramu, što objašnjava dosta toga.

Morski krastavci žive na muljevitom morskom dnu gde imaju vrlo značajnu ulogu u morskom ekosistemu. Najviše ih ima u azijsko-pacifičkoj regiji, a na dubinama većim od 8.500m čine gotovo 90% ukupnog broja živog sveta.

U mnogim zemljama postoji mišljenje da sadrže izrazito lekovita svojstva pa ih se zbog toga koriste i u medicini i u ishrani. U Kini su morski krastavci specijalitet, ali i tradicionalni lek za mnoge bolesti. Na zapadu su oni deo mnogih kozmetičkih proizvoda, a koriste se i kao mamci u ribolovu.

Morski krastavci su hit na svetskom tržištu, zbog velike potražnje njihove cene su izuzetno visoke, za kilogram određenih vrsta krastavaca treba izdvojiti čak 3000 dolara. Ove morske životinje su toliko su vredne i tražene da ljudi rizikuju svoje živote roneći u velikim dubinama kako bi ih ulovili, a policija često javlja o krivolovcima koje je uhvatila na delu. Njima prete velike novčane i zatvorske kazne.

Iako ne izgledaju nimalo privlačno, morski krastavci su prilično posebne životinje, a još posebniji delikates. Najcenjeniji su, pogađate, u Aziji, gde ih jedu samo imućniji članovi društva. Uglavnom se služe u prestižnijim i skupljim restoranima, ali se mogu naći i na pijacama.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Potražnja za morskim krastavcima eksplodirala je poslednjim decenijama, a otkako su postali ugrožena vrsta u više zemalja, njihova cena je znatno porasla. U današnje vreme oni se pakuju u kese osušeni, i poklanjaju se u posebnim prilikama. Što su lepši i neobičniji, to su skuplji i poželjniji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Lazure Hotel & Marina

Lazure Hotel & Marina – Leto 2025. u znaku elegancije, ekskluzivnih...

0
Smešten u impresivnom zdanju nekadašnjeg lazareta iz 18. veka, građenog u doba Mlečana, Lazure Hotel & Marina i ovog leta svojim gostima donosi niz...