5.8 C
Belgrade
Četvrtak, novembar 20, 2025
Naslovna Blog Stranica 209

Sous Vide – kuvanje za svakog

0
Sous Vide kuvanje za svakog kuhinja kuvari resotran
Photo: iStock

Uprkos reputaciji otmenog i kompleksnog kuvanja, Sous Vide vam može u velikoj meri olakšati život. Jednostavno je, maksimalno štedi vreme, jedino što zahteva jeste malo planiranja i razmišljanja unapred

Sous Vide kuvanje je zaista za svakog. Iako je teško je ne povezati tu vrstu visokotehnološkog kuvanja sa otmenom hranom i komplikovanom pripremom obroka, istina je potpuno drugačija. Kuvanje Sous Vide metodom kod kuće je jednostavno, a hrana pripremljena na takav način je sve samo ne otmena.

Što je Sous Vide kuvanje?

Sous vide je metoda kuhvanja u kojoj se namirnica pakuje u kese i vakuumira kako bi se uklonio sav vazduh. Kesa se zatim potopi u posudu sa vodom koja je zagrejana na određenu temperaturu. Hrana se tako kuva na konstantnoj i preciznoj temperaturi duži period vremena, što dozvoljava da se opustite i “potrošite” vreme na neki drugi način.

U zavisnosti od toga šta kuvate, namirnici u kesi može trebati od 15 minuta do nekoliko sati. U proseku ne traje više od sat, sat i po. Praktično je nemoguće prekuvati hranu u Sous Vide uređaju, jer održava konstantnu temperaturu.

Kako Sous Vide štedi vreme u kuhinji?

Vakumiranu kesu sa začinima i vašim namirnicama jednostavno spustite u aparat pun vode, i to je sve. Podesite temperaturu, obično se kreće od 55 do 80 stepeni Celzijusa, zavisi šta kuvate i podesite tajmer. Vreme takođe zavisi od namirnica i može varirati od 15 minuta do nekoliko sati.

Loše strane Sous Vide kuvanja

Najveća mana je brzina, ukoliko želite nešto lepo pripremljeno za kratko vreme, ovo nije metoda za vas. Priprema u zadnji čas zahteva užurbanost, malo seckanja ovde, nešto dinstanja tamo, što je potpuno drugačiji stil kuvanja. Sous Vide kuvanje je najbolje kad imate vremena da se pripremite unapred.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Sous Vide uređaji su precizni i nude vrlo nijansirane rezultate. Možete postići širok raspon tekstura i različite nivoe sočnosti. Zbog toga nećete znati koja je vaša omiljena temperatura kuvanja sve dok ne isprobate uređaj nekoliko puta. Međutim, kad se naučite, vaše kuvanje prelazi na autopilot i sve prolazi glatko i bez greške.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najavljen okrugli sto „Standardi u turizmu“

0

Institut za standardizaciju Srbije organizuje okrugli sto „Standardi u turizmu“, koji će biti održan u Institutu u četvrtak, 22. decembra ove godine, sa početkom u 12 sati

Turizam je značajna privredna grana koja pozitivno utiče na zaposlenost, bruto društveni proizvod, kao i na razvoj čitave ekonomije. Sa druge strane, negativni efekat globalne pandemije bio je najuočljiviji upravo u toj delatnosti. Zbog svega toga, potrebno je posebnu pažnju usmeriti na oporavak i jačanje turističkih kapaciteta. Standardi su jedan od alata koji može doprineti uspešnijem poslovanju organizacija koje se bave turizmom.

Da li i kako primena standarda može pomoći razvoju turizma u Srbiji, koji srpski standardi postoje u ovoj oblasti, ko ih donosi i koliko se primenjuju neka su od pitanja o kojima će biti reči na ovom okruglom stolu. Cilj događaja je da ukaže na stepen upoznatosti sa standardima u turizmu i srodnim uslugama i na barijere u njihovoj praktičnoj primeni. Moderator skupa je dr Maja Ćosić, profesor na Odseku Visoke turističke škole Akademije strukovnih studija Beograd i predsednik komisije za standarde KS A228, Turizam i srodne usluge.

Ovaj događaj promovisan je i na nedavno održanim sajmovima turizma u Novom Sadu i Kragujevcu, koji su okupili brojne turističke organizacije, agencije, turoperatere i hotelijere iz cele zemlje. Pozivamo sve koji se bave turizmom i ugostiteljstvom da se prijave i učestvuju, kako bismo zajedno dobili pravu sliku o trenutnom stanju i sagledali mogućnosti za rast domaćeg turizma uz smernice koje pružaju međunarodno priznati standardi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Smrznuta hrana proglašena “hranom godine” u Japanu

0
Smrznuta hrana proglašena “hranom godine” u Japanu
Photo: Pexels/phiraphon srithakae

Svake godine Gurunavi Research Institute, popularna internet stranica koja se bavi ugostiteljstvom, omogućava pretragu najboljih restorana širom Japana. Pored toga što rangira najbolje restorane, čitaoci mogu saznati koji su to novi trendovi u ugostiteljstvu, i šta se to novo sprema u japanskim kuhinjama

Najbolja hrana u Japanu u ovoj godini je nešto neočekivano. U pitanju nije suši od najkvalitetnije tune, i nije neki desert van ovog sveta, od trešnje koja cveta samo jednom u dvadeset godina. Umesto toga, smrznuta hrana je proglašena hranom godine u Japanu

Najbolja hrana trenutno, jesu smrznute pice i smrznuto meso, sve pakovano u hermetički zatvorenim kesama. Iako je ovo neočekivano, ipak ima smisla. Nagrada ove godine ima za cilj da naglasi i istakne rastuće prehrambene trendove u Japanu.

Prethodni pobednici su uključivali biljnu hranu i kinesku kuhinju. Ovogodišnji pobednik naglašava koliko je pandemija koronavirusa uticala na Japance i njihove prehrambene navike, navodi CNN.

Institut kaže da je pandemija naterala dosta restorana da zamrzavaju svoja jela, uglavnom je to bila hrana za poneti. Metode brzog zamrzavanja omogućile su kuvarima da zadrže i kvalitet i kvantitet, dok su neki otišli i korak dalje, nudili su čak i zamrznut suši.

Aeon, jedan od najvećih lanaca trgovina mešovitom robom u zemlji, u avgustu je otvorio specijalizovanu prodaju hrane pod nazivom @Frozen. Lawson, takođe veliki lanac prodavnica, proširio je svoje kapacitete sa smrznutom hranom u svojim maloprodajnim radnjama. Deserti, pa čak i suši, nalaze se među smrznutim artiklima koji se prodaju.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Tradicionalno, japanske porodice bi obično svakodnevno kupovale sveže povrće i meso među ostalim sastojcima u prodavnici. Međutim, pandemija je promenla takav način života. Pored toga, populacija Japana stari, a velik broj ljudi živi sam. Kupovina namirnica i njihova priprema i kuvanje zahtevaju vreme i trud, a smrznuta hrana pomaže u rešavanju tog problema.

Ovaj uslovno rečeno kompromis je nama na Balkanu dobro poznat, iako se u poslednjim godina proredio jesenji trend kupovine svinjskih polutki ili pilića, gde se sve to pakovalo u tradicionalno velike „sandučare“ zamrzivače.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hotel Putnik, vaša „šolja čaja“ na Kopaoniku i ove godine

0
Hotel Putnik, Kopaonik

Osmog decembra je krenula nova skijaška sezona na Kopaoniku, a ova domaća planina – sve popularnija iz godine u godinu – bila je prva koja je „dočekala“ skijaše i turiste u Srbiji

Tradicionalno, Kopaonik je sinonim za dobro skijanje, odličnu zabavu, ukusnu hranu, ali i vrhunski smeštaj, sa bogatom ponudom i raznim popustima. Značaj Kopaonika, kao idealne zimske, ali i letnje turističke destinacije, odavno je prepoznat, a poverenje mu sve više ukazuju i stranci. S druge strane, ta ljubav verovatno ne bi bila obostrana, da je Kopaonik ne uzvraća na pravi način.

Šta je to što zadovoljava turiste danas? Svakako, budžeti i kriterijumi su različiti, ali možemo biti saglasni da niko neće ostati imun na atraktivnu lokaciju smeštaja, dobru snabdevenost, komfor, hranu i široku paletu sportsko-zabavnih aktivnosti, kako bi odmor bio potpun.

Veliki broj turista je, stoga, godinama veran Hotelu Putnik, smeštenom na idealnoj lokaciji, u srcu Kopaonika. Ušuškan je u živopisnoj Sunčanoj dolini, na 1,650 metara nadmorske visine, što je dodatni benefit za sve ljubitelje prirode i čistog, svežeg vazduha. Nije tajna da turisti jednako cene i enterijer smeštaja, a ne samo lokaciju i cene.

Hotel Putnik se izdvaja i u tom domenu, ali bez namere da „prkosi“ prelepoj prirodi koja ga okružuje. Svoj unutrašnji prostor je prilagodio upravo planinskom ambijentu, kroz spoj modernog i tradicionalnog, tople, prirodne boje i drvo kao ključni materijal. Raspolaže sa 116 soba, od kojih je šest luksuzno opremljeno, a u sklopu hotela je i Superior Vila Putnik, koja nudi šest porodičnih i osam standardnih soba.

Hotel Putnik svojim gostima nudi razne usluge: od dobrog interneta (što je posebno značajno i sve većem broju zaposlenih na daljinu), preko rentiranja kvadova i prodaje ski pasa, pa do SPA centra sa bazenima i saunama, višenamenskog terena na otvorenom, a la carte restorana Stara Vila, parkinga i bankomata.

Odakle krenuti? Najpre bismo istakli specijalitete Stare Vile, poput angus govedine, koja je izrazito sočna i ima specifičan ukus. Ovo meso visokog kvaliteta, u veštim rukama šefa kuhinje i glavnog šefa, na trpezu donosi „eksploziju“ ukusa i aroma, koja će vas okrepiti nakon celodnevnih aktivnosti. To je, jednom rečju, obrok za pamćenje. Takođe, ne smemo zaboraviti ni vrhunske angus ćevape, kao ni prvoklasna vina.

Nakon dobre večere ili ručka, na red dolazi i opuštanje. SPA centar je pravi raj za hedoniste, jer nudi veliki izbor masaža, hamam, razne vrste sauna, fitnes centar. Dakle, dok boravite na Kopaoniku, možete biti aktivni i napolju i unutra. Predlažemo da se opustite u đakuziju, zatvorenom bazenu, ili da iskusite čari finske saune, ruske banje, tapidarijuma, turskog kupatila, sobe za masažu.

Posebna pažnja je usmerena na najmlađe, koji se mogu zabavljati u igraonici, a roditelji za to vreme mogu bezbrižno da završavaju neke druge obaveze. Tu je i teenage sala sa konzolama, pikadom i stoni fudbalom/tenisom, kao i prostrana kongresna sala – pogodna za brojne kompanije i klijente iz cele Srbije i regiona.

Svake godine, Hotel Putnik nudi različite, primamljive akcije, i to tokom cele zimske sezone, a glavna prednost samog objekta je direktni izlaz na stazu Sunčana dolina 1C. Budući da je hotel udaljen svega 700 metara od centra, brzo i lako se stiže do glavnih staza, a tokom rada žičare – iako postoji direktan izlaz na Sunčanu dolinu 1C, Putnik takođe organizuje i prevoz za svoje goste.

Dakle, bilo da ste u potrazi za smeštajem za duži porodični odmor, produženi vikend kao „kratki predah“ od grada ili planirate zanimljivi tim bilding za svoje saradnike i kolege, Putnik može biti vaša „šolja čaja“ i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Pariski sindrom, razočaravajuće destinacije

0
Najbolja destinacija za odmor na svetu Pariz
Photo: iStock

Na svetu postoji puno destinacija koje važe za najbolje, u smislu sadržaja koje nude i u smislu ukupnog broja turista koji ih posećuju svake godine. Međutim, mnoge od njih su, uključujući i najpoznatije, razočarale turiste, od kojih je Pariz ubedljivo na prvom mestu

Pariski ili Pariški sindrom je jedan termin koji se u turizmu koristi kako bi se opisalo jedno posebno stanje. Stručnjaci definišu ovaj sindrom kao poremećaj koji se manifestuje kao napad gneva, sukob između velikih očekivanja i brutalne stvarnosti koje turisti dožive u poseti Parizu.

Veliki broj turista se razočara kad nakon dugog planiranja dođe na željenu destinaciju i shvati da su stvari u realnosti potpuno drugačije. Ovaj poremećaj je na početku dijagnostifikovan kod Japanaca, koji su prilikom poseta Parizu doživljavali pravi “nervni slom”. Pariski sindrom je ponekad toliko snažan, da razočarani turisti koji posećuju Grad svetlosti doživljavaju fizičku mučninu, imaju ubrzan rad srca, pa čak i halucinacije.

Pariz je uvek očigledan izbor, ali sve više turista navodi da je zaista precenjena destinacija. Međutim, daleko od toga da je Pariz jedini grad koji ne ispunjava očekivanja turista.

Mreža za čuvanje prtljaga Radical Storage je odlučila da proveri 826.000 TripAdvisor recenzija u 100 najposećenijih gradova na svetu kako bi otkrila koji grad je najlošije rangiran, navodi Euronews.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fact Retriever (@factretriever)

Koje destinacije su najviše razočarale turiste?

Pariz je ove godine sa prvog mesta istisnuo američki grad Orlando, imao je najveći procenat negativnih recenzija. Na drugom mestu je glavni grad Indonezije, Džakarta, a na trećem Pataja sa Tajlanda. Pored njih, grad koji se najviše opisuje kao precenjen je još i Da Nang iz Vijetnama.

Prag je, s druge strane, bio najneupadljiviji s 3.9 posto svih recenzija. Turisti su ga najmanje od svih pominjali u negativnom kontekstu. Međutim, kada je reč o negativnim recenzijama, grad koji se najviše pominje kad su prevare u pitanju je Marakeš iz Maroka.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Koje destinacije su oduševile turiste?

Sve tri destinacije na vrhu liste bile su evropski gradovi bez izlaza na more. Na prvom mestu je Budimpešta, a slede Brisel i Cirih. Turisti su Budimpeštu hvalili zbog zapanjujuće arhitekture i ljubaznog stanovništva. Brisel i Cirih su imali čak 96% pozitivnih recenzija turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Crna Gora i Travel Gossip Awards

0
Crna Gora
Photo: iStock

Crna Gora se izborila za mesto među finalistima prestižne nagrade britanskih turističkih agenata Travel Gossip Awards 2023. Ona se nalazi među najboljim zemljama u kategoriji Omiljena skrivena destinacija

Kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije, Crna Gora je među finalistima za prestižnu nagradu Travel Gossip Awards. U okviru događaja Travel Celebration, turistički agenti iz Velike Britanije putem online platforme glasaju za svoju najpoželjniju destinaciju.

U ovom takmičenju Crna Gora se našla među najpoželjnijim destinacijama poput Halkidikija, Kostarike, Britanske Kolumbije i Svetog Vinsenta i Grenadina. Od ostalih kategorija, tu su još i Omiljeno ostrvo, Najbolji hotel i rizort, Omiljena avio-kompanija, Omiljena rečna ili morska kompanija za krstarenje i slično.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Travel Gossip je jedinstvena platforma koja putem društvenih mreža, e-marketinga i road show-a okuplja brojne turističke agenate i turoperatore. Ova organizacija ima za cilj da preko turističkih agenata promoviše destinacije širom sveta, a samim tim i otkrije koje su to najinteresantnije i najanimljivije destinacije na svetu.

O samoj atraktivnosti i popularnosti Crne Gore govori i činjenica da je ona od strane Evropske komisije za putovanja (ETC) proglašena za drugu omiljenu destinaciju u Evropi u periodu od oktobra 2021. do septembra 2022. godine.

Dodela prestižnih nagrada Travel Gossip, The Travel Celebration će se održati 28. marta 2023. godine u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolje destinacije u 2022. godini

0
Photo: iStock

U novom izveštaju kompanije za istraživanje tržišta Euromonitor, Evropa pobeđuje kada su u pitanju turizam i turističke destinacije u 2022. godini

Svake godine Euromonitor rangira 100 gradova širom sveta u šest kategorija, kako bi otkrio koje su najbolje i najposećenije destinacije. Među kategorijama se nalaze turistička politika, održivost, infrastruktura, zdravlje, bezbednost i ekonomija. Najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze uglavnom u Evropi.

U periodu pre pandemije, ova kompanija je rangirala destinacije na osnovu broja međunarodnih dolazaka, kada su na samom vrhu liste bile azijske destinacije, sa Hong Kongom i Bangkokom na prvom i drugom mestu.

Međutim, danas je situacija drugačija. Najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze u Evropi, i među prvih deset ih ima čak osam. Drugu godinu zaredom, Pariz se nalazi na prvom mestu. Kako navodi CNN, glavni grad Francuske je „destinacija sa najboljim turističkim učinkom na svetu“. Pariz je napravio neverovatne pomake u svim sferama ove industrije, počevši od same turističke politike, atraktivnosti do infrastrukture.

Pozitivna godina

Dubai je ponovo na drugom mestu na listi, ali je ostao broj jedan kada je u pitanju broj turističkih dolazaka. Ove godine je zabeleženo više od 12 milona međunarodnih dolazaka, što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnjih rezultata.

Globalno, broj međunarodnih putovanja je porastao za više od 80% u odnosu na prošlu godinu. Iako je zabeležen izuzetno pozitivan trend za ovu industriju, put do potpunog oporavka nakon pandemije je dug. Sada se svet suočava sa drugim izazovima koji utiču i na sektor putovanja, trebaće još vremena kako bi se sve vratilo na poslednju dobru godinu za turizam.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Ukupno 40 evropskih gradova se nalazi na listi, od kojih Italija ima šest, Španija pet i Grčka četiri grada. Ostale najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze mahom u Zapadnoj Evropi.

Lista deset najboljih destinacija u 2022. godini izgleda ovako:

  1. Pariz
  2. Dubai
  3. Amsterdam
  4. Madrid
  5. Rim
  6. London
  7. Minhen
  8. Berlin
  9. Barselona
  10. Njujork

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Turska uvodi naplatu boravišne takse

0
Photo: iStock

Turska od 1. januara 2023. godine uvodi naplatu boravišne takse za turiste, što će u određenoj meri uticati na poskupljenje putovanja. Očekuje se da prvo poskupi smeštaj, a za njim i ostali sadržaji i usluge

Turska uvodi naplatu boravišne takse za sve turiste. Boravišna taksa podrazumeva usluge noćenja u hotelima, motelima, pansionima, kampovima kao i ostalim smeštajnim kapacitetima.

Pored toga, ona će važiti i za sve ostale usluge koje se nude u sklopu smeštajnih kapaciteta, podrazumevajući usluge pića, organizovanja aktivnosti, usluge zabave i korištenje bazena, sportskih, termalnih i sličnih prostora, saopštilo je tursko Ministarstvo trezora i finansija, navodi agencija Anadolija. Ove boravišne takse važiće za sve, bez obzira na državljanstvo ili boravišni status turista.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Boravišna taksa ne uključuje usluge noćenja u objektima kao što su velnes i zabavni centri neće uticati na oporezivanje. Takođe, usluge koje neće biti obuhvaćene taksom odnose se na usluge venčanja, koktela, sastanaka, kongresa, simpozijuma i sličnih organizacija. Boravišna taksa će iznositi 2% od cene smeštaja ili sadržaja koji se turistima obezbeđuje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bild: Hvar najpovoljniji za život i rad

0
Jelsa - najbolje mesto za odmor
Photo: iStock

Brojni digitalni nomadi su ove godine izabrali Hrvatsku i Srednju Dalmaciju za mesto na kom će privremeno živeti i raditi za svoje kompanije. Termin workation, kombinacija posla i odmora, postaje sve popularniji, a Hrvatska sve traženija destinacija kad su radnici na daljinu u pitanju

Nemački magazin Bild je sastavio listu najjeftinijih evropskih gradova koji bi bili isplativi za život i rad digitalnih nomada. Na osnovu istraživanja ovog magazina, Hvar je daleko najpovoljniji grad za život i rad.

Istraživanje je utemeljeno na upoređivanju osnovnih faktora, kao što su cene iznajmljivanja stanova i osnovnih troškova života. Lista koju je napravio Bild prvenstveno se odnosi na cene stanova, imajući u vidu da je to u osnovi i najveći izdatak.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Pored toga, analizirani su troškovi stanovanja, brzina interneta, prosečno trajanje sunčanog dana, broj dobro ocenjenih aktivnosti u gradu kao i prosečna cena pića ili hrane u restoranima i barovima. Navedene brojke su srednje cene, odnosno prosek uzet na osnovu nekoliko uzoraka iz istraživanja.

Na listi najpovoljnijih gradova za život i rad, bar što se tiče našeg okruženja, na prvom mestu se nalazi Hvar, a Split je na četvrtom.

Lista najpovoljnijih gradova za život i rad digitalnih nomada izgleda ovako:

Mesto Grad Cene stanova Cene hrane ili pića
1. Hvar 209.80 evra 14.98 evra
2. Istanbul 269.21 evra 3.41 evra
3. Atina 407.60 evra 9.99 evra
4. Split 421.65 evra 9.28 evra
5. Faro 596.32 evra 8.69 evra
6. Marsej 602.17 evra 12.98 evra
7. Napulj 643.53 evra 9.99 evra
8. Sevilja 656.69 evra 8.96 evra
9. Porto 670.31 evra 6.97 evra
10. Malaga 679.93 evra 9.99 evra

 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Prvi podvodni muzej u Turskoj

0
Prvi podvodni muzej u Turskoj
Photo: Pexels/ Daniel Torobekov

Prvi podvodni muzej u Turskoj, Side Underwater Museum, vodi ljubitelje ronjenja na epsko putovanje kroz plave vode Mediterana. Ovaj muzej je na drugom mestu na svetu po veličini, odmah posle podvodnog muzeja u Meksiku, koji ima više od 400 skulptura

Prvi podvodni muzej u Turskoj je otvoren 2015. godine u gradu Manavgat. Svi posetioci koji budu hteli da se upoznaju sa postavkom će morati da poseduju sertifikat za profesionalno ronjenje.

Side Underwater Museum se nalazi u blizini Antalije i ima impresivnu podvodnu zbirku od 117 skulptura. Postavka muzeja se nalazi na dubinama od 11, 18 i 24 metra. Tema postavke su slavna vremena, scene iz ratova, hram Apolona i boga mora Posejdona, kao i brojne druge skulpture. Među njima je najzanimljivija divovska statua Posejdona, duga tri i po metra i teška 50 tona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Side Sualtı Müzesi (@diveside)

Alpe Cimbra, saznajte više.

Ovaj muzej je drugi podvodni muzej na svetu po veličini, a prvi takve vrste u Turskoj. Skulpture, koje su izrađene od materijala pogodnih za podmorje, takođe služe kao prirodni greben za morska stvorenja ne narušavajući ravnotežu prirode, navodi expatguideturkey.com.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Dukley Hotel & Resort

Jesen na moru uz 30% popusta: mir, luksuz i trenuci stvoreni...

0
Jesen na Jadranu ima posebnu čar. Kada letnja vreva utihne, obala postaje mirnija, sunce se zadržava na horizontu duže nego što očekujete, a šum...