17.8 C
Belgrade
sreda, avgust 6, 2025
Naslovna Blog Stranica 208

Počinju “Dani bureka” u Nišu

0

Danas počinje tradicionalna manifestacija „Dani bureka“, trajaće do 4. septembra, a svi ljubitelji bureka će moći da probaju različite vrste ovog najpopularnijeg pekarskog specijaliteta juga Srbije

Gastronomska manifestacija “Dani bureka” se održava od 1. do 4. avgusta na platou ispred Oficirskog doma u Nišu, gde će svi posetioci moći da degustiraju najrazličitije vrste, od bureka sa sirom, piletinom, kulenom, pavlakom, spanaćem, čvarcima do slatkog bureka.

Program će svakog dana počinjati u 19 časova dečijim programom. Nešto ozbiljniji zabavni program počinje u 20 i trajaće do 23 časova. Prodaja bureka počinje u 18 časova, i trajaće sve do ponoći. Pekari kažu da se najviše prodaje burek sa sirom i mesom, ali da se sve više traže i slatke varijante sa čokoladom i voćem.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Burek se najčešće može pronaći u zemljama koje su nekada bile pod otomanskim carstvom. To je pravi specijalitet, pravi se od lisnatog ili kiselog testa i uglavnom filuje sa sirom, mlevenim mesom ili povrćem. Burek je najverovatnije potekao iz turske kuhinje, a sama reč Börek je turska. Börek označava jelo koje sadrži neku vrstu fila uvijenog u testo.

Manifestaciju organizuje Unija pekara, uz podršku Grada i Turističke organizacije NIš.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Plivanje sa konjima

0
Plivanje sa konjima
Photo: Unsplash/Millicent Leandra

Ova zemlja je izuzetno atraktivna destinacija, njene rajske plaže i dobra zabava privlače puno turista iz svih krajeva sveta. Taman kad se učini da ne može biti bolja, Jamajka ponudi turistima jedno neverovatno iskustvo. Tamo možete plivati u okeanu sa konjima

Plivanje sa konjima je u poslednje vreme postalo izuzetno popularno kod turista. Iako je jahanje dovoljno da podigne nivo adrenalina i iskustvo boravka na maksimum, pojavi se novi trend. Jamajka je dobro poznata kao destinacija koja turistima ispunjava snove, a takav slučaj je i sa ovim neobičnim ali zanimljivim sadržajem.

Konji su ozbiljno dobri plivači i postali su jako popularna atrakcija na Jamajci. Konji su stigli na Jamajku u 15. veku i od samog početka su postali neophodni za ljude na ostrvu. Plivanje s konjima na Jamajci ispunjava mnoge fantazije koje parovi na medenom mesecu i odmoru traže. To je vrhunski romantični izlet za sve koji posećuju Karipska ostrva.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Ture jahanja traju po dva sata, od čega samo 15 minuta odlazi na kupanje. Konji vole vodu, posebno u toplijem delu dana jer ih ona rashlađuje. Konji sami odlučuju hoće li ući u vodu, niko ih ne tera jer ih pre svega jako poštuju. Turisti svoje jahanje započinju u džunglama, a završavaju obično u moru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Grad budućnosti i sloge

0
Grad budućnosti i sloge, aurovil indija
Photo: Pixabaz/LoggaWiggler

Na samom jugu Indije nalazi se jedan poseban grad, odnosno država. Ona fukcioniše potpuno autonomno u odnosu na majku Indiju, kao država u državi, ali to nije ono što je izdvaja od ostatka sveta. Za Aurovil, kako se zove, kažu da je potpuno savršena država, mesto gde nema podela, mesto gde je sve u harmoniji i u skladu sa prirodnim zakonima

Aurovil (Auroville) se nalazi na jugu Indije, u regiji Tamil Nadu. Osnovan je kao autonomna država-grad, mesto gde sve funcioniše u savršenom redu, i u smislu politike, religije i u smislu obrazovanja. Aurovil je osnovan 1968. godine samo zbog jednog cilja, to je mesto gde muškarci i žene, bez obzira na bilo kakavu versku ili nacionalnu pripadnost mogu da žive u miru, napretku i haromoniji. Aurovil  je grad budućnosti i sloge.

U gradu živi oko 3.000 stanovnika, i to je pre svega pravo utopijsko mesto koje omogućava ljudima svih polova, profesija, veroispovesti i nacija da žive u miru i slozi. Unesko je naselje proglasio međunarodnim gradom i u njemu trenutno žive ljudi iz više od 50 zemalja sveta.

U samom gradu nema novca, koristi se neka vrsta kartice, i grad kontrolišu i vode odbori koje sačinjavaju stanovnici. U gradu nema kriminala, nema automobila, a nema ni klasnih podela među ljudima. Grad je skoro potpuno samostalan i samoodrživ. Stanovnici kultivišu svoje voće i povrće, proizvode svoje mleko i većinu prehrambenih proizvoda.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Aurovil je nastao kao odgovor na sveprisutniji trend podela u društvu, na prenaseljenost i na sve ozbiljnije zagađenje planete. Osnovna ideja je da na planeti treba da postoji naselje koje bi bilo samostalno. Stanovnici bi određivali pravila, oslobođeni svih tereta kojima ih današnje društvo sputava. Aurovil je jedinstveno naselje na svetu, grad koji gleda u budućnost i grad koji brine o bližnjem svom. Za sada im to uspeva, i ovaj model bi mogao da bude primenjivan širom sveta, kao grad u u kom budućnost zaista postoji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

CNN: Hrvatska ima mesta za miran odmor

0
CNN Hrvatska ima mesta za miran odmor
Photo: iStock

Ove godine Hrvatsku je posetio rekordan broj turista iz celog sveta. Iako je veliki broj turista zabeležen na gotovo svim destinacijama u zemlji, postoje još uvek neki skriveni biseri koji su ostali ispod turističkog radara. Upravo o tome u svojoj reportaži CNN govori, o mestima gde se možete odmoriti bez preterane gužve

Kad je u pitanju letovanje, turisti često biraju ili sam početak sezone ili sam kraj, kako bi izabrali neko idealno vreme za svoj odmor. Takvo razmišljanje je obično ispravno, jer je u špicu sezone gotovo nemoguće naći mirno mesto za odmor. To posebno važi za zemlje koje turisti posećuju u velikom broju. CNN je u svojoj reportaži izdvojio nekoliko mesta u Evropi gde možete odmarati bez gužvi, mesta koja još uvek odolevaju masovnom turizmu. Među njima se nalazi i Hrvatska, kao destinacija koja ima mesta za miran odmor.

CNN je posebno izdvojio Zadarski arhipelag, kao idealno mesto  u Hrvatskoj ako želite da se odmoritie bez brige da će vas zateći ogromna gužva. Osim toga, na njemu nećete naći plaže koje su prekrivene peškirima ili suncobranima.

Zadarski arhipelag se sastoji od oko 300 manjih ostrva među kojima su najveća i naseljenija ostrva Dugi otok, Ugljan i Pag. Ostala su uglavnom nenaseljena i do njih je čak teško i doći. Upravo zbog toga se tu nalaze brojne skrivene lepote, bistro more i netaknuta priroda. Obala i ostrva oko Zadra u Hrvatskoj nude iskustvo koje je odvojeno od sveta, navodi CNN. Ova medijska kuća je posebno istakla lepote ostrva Silba i Olib koja nude fantastične plaže.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

CNN je selekciju napravio na osnovu iskustava putničkh agencija, turističkih stručnjaka i lokalnog stanovništva. Svi oni zajedno su dali svoje preporuke gde treba otići ukoliko želite da izbegnete gužve.

Među ostalim mirnim mestima nalaze se i Camargue u Francuskoj, Alentejo u Portugalu, Costa de la Luz u Španiji, Eolska ostrva na Siciliji, Pelion u Grčkoj kao i neka primorska mesta u Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala

0
Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala (1)
Photo: iStock

Ovaj specijalitet je integralni deo portugalske kulture i pravi primer kako tradicionalni ukusi i dalje utiču na današnju kuhinju. Ovde se ne radi samo o hrani, već o nacionalnom ponosu i blagu koje se ljubomorno čuva, ali i rado priprema kada su u pitanju porodična okupljanja ili svečani događaji

Bolinhos de bacalhau je specijalitet koji se uglavnom vezuje za severni Portugal, ali je izuzetno popularan i u Brazilu. U pitanju su hrskavi i jako ukusni kroketi od bakalara, i to je jedno od najomiljenijih portugalskih nacionalnih jela. Za Bolinhos de Bacalhau svi kažu da je pravi ukus Portugala.

Za originalne krokete od bakalara na portugalski način dovoljno  je samo pet sastojaka. Iako se čini vrlo laganim za pravljenje, potrebno je pridržavati se nekih postupaka, kako bi ovo tradicionalno slano jelo postiglo željeni uspeh. Sastoje se od suvog slanog bakalara, pirea od krompira, luka, peršuna, jaja i raznih začina.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala (1)
Photo: iStock

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Bakalar se prvenstveno natopi kako bi bio mekan, zatim se uklone sve kosti. Nakon toga se dodaje u prethodno umućenu kremastu smesu koja se oblikuje u elipsaste ili okrugle oblike. Tako pripremljeni kroketi se prže dok ne porumene i postanu hrskavi spolja. Bolinhos de Bacalhau obično se služe kao predjelo u restoranima ili na svečanim večerama, ali i kao zasitno glavno jelo uz pirinač i razne sveže salate.

Pravi ukus Portugala

Ovaj specijalitet zahteva strpljenje i poštovanje prema sastojcima koji ga čine ali i prema onima za koga se i priprema ovo jelo. Zbog toga se na recept gleda kao na porodično blago i recept se čuva kao najvažnija tajna. Bolinhos de Bacalhau prelazi s generacije na generaciju, bake, majke i unuke se ujedinjuju kada je u pitanju ovaj specijalitet portugalske gastronomije kako bi tajna ostala u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hotel prima samo dva gosta

0
Pomoć države hotelijerima
Photo: Pixabay/peterweideman

Amberg je srednjovekovni gradić na jugoistoku Bavarske u Nemačkoj. Ovaj grad nije toliko poznat turistima, što je velika greška. Njegova bogata istorija i očuvane gradske zidine dovoljan su razloga da ga posetite, naročito ukoliko se nađete u blizini mnogo poznatijih gradova kao što su Minhen ili Nirnberg

Slikoviti Amberg leži na reci Vils i jedno je od mesta u kom i nema baš puno turista, što je u današnje vreme velika prednost. On je u narodu poznat kao Aj (jaje) zbog oblika svojih dobro očuvanih zidina. Amberg je idealna destinacija za jednodnevni izlet i u njemu postoji jedan kurioiziet. Amberg ima hotel koji prima samo dva gosta.

Osim bogate istorije, ovaj gradić nudi jedan sadržaj koji je posebno interesantan turistima. Naime, jedan nemački mladoženja, prema lokalnim pričama, je sagradio kuću na prostoru nešto većem od dva metra između dve zgrade kako bi što povoljnije prošao. Izgradio je izuzetno usku kuću na sprat.

Od same ideje za život u ovoj kući se ubrzo odustalo i od tada kuća služi kao luksuzni hotel koji se zove zove Eh’haeusl ili bračna kuća. Od nepraktične kuće za stanovanje napravljen je interesantan sadržaj za turiste. Hotel Eh’haeusl svojim gostima nudi spavaću sobu, kupatilo i salon sa kaminom.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Interesantno je navesti, da osim toga što je neobičan po obliku, on je neobičan i po tome što su gosti u njemu potpuno sami. Hotel je toliko mali da radnici nemaju gde da odsednu, pa spavaju kod svojih kuća. U hotelu pričaju da je on jako zgodan za mlade bračne parove, jer parovi koji tu prespavaju imaće puno sreće u ljubavi. Cena noćenja u hotelu je 240 evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najlepše tajne plaže Evrope

0
Hrvatska je jedna od najtraženijih letnih destinacija
Photo: iStock

Britanski dnevni list The Times je objavio reportažu o najlepšim tajnim plažama u Evropi. Imajući u vidu da su i sami Britanci ostrvska nacija, ne iznenađuje ideja da su posebno fascinirani izolovanim i suncem obasjanim plažama bez kafića, gužve i civilizacije. Među prvih 25 plaža koje su izdvojili našle su se i dve iz našeg okruženja, iz Hrvatske

Najlepše tajne plaže nalaze se širom Evrope, i danas su izuzetno tražene. Među najlepšim našle su se i dve plaže iz Hrvatske. Na visokom šestom mestu se našla plaža Pasjača u Konavlima, dok se na 18. mestu našla uvala Ropa na ostrvu Mljetu.

The Times posebno ističe kako je sam dolazak do plaža deo jedinstvenog iskustva, imajući u vidu da većina divljih plaža nema putnu infrastrukturu. Upravo to ih čini još poželjnijim, uloženi trud čini taj prvi trenutak dodira sa morem još lepšim.

Plaža Pasjača

Do plaže se dolazi strmim stepenicama sa malog parkirališta, koje se spuštaju 250 metara do tirkiznog Jadranskog mora. More je ovde čisto, a plaža peskovita. Izgleda divlje i neotkriveno, a kupanje je osvježavajuće dobro, navodi se u reportaži. Plaža Pasjača se nalazi u Konavlima, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uvala Ropa

Ropa se nalazi na južnoj obali najšumovitijeg hrvatskog ostrva Mljeta, na kom rastu bujni zeleni borovi. Osim lepe i nepripitomljene plaže, ovde se nalazi i istoimeni zaselak na vrhu litice, gde posetioce čekaju meštani u svojim divnim kućama. Ovde se takođe se nalazi i kamp i restorani u kom turisti mogu odmoriti.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Ovo je lista prvih deset najboljih divljih plaža, a za više posetite zvanični internet stranicu:

  1. Ilha da Barreta, Algarve, Portugal
  2. El Bollullo, Tenerife, Španija
  3. Makris Gialos, Zakynthos, Grčka
  4. Spiaggia Cala Suaraccia, Sardinija
  5. Praia do Carvalho, Algarve, Portugal
  6. Plaža Pasjača, Hrvatska
  7. Kidrak plaža, Turska
  8. Kimilia, Kefalonija
  9. Phaselis, Turska
  10. Plaža Centiz, Francuska

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Menton, francuska oaza na Mediteranu

0
Menton, francuska oaza na Mediteranu
Photo: Unsplash/canmandawe

Nedaleko od granice sa Italijom, na francuskoj rivijeri, svoje mesto je našao romantični gradić šarenih zgrada i lepih plaža. Ovde se oseti ta pospanost Francuske rivijere koja je ispunjena lepim vilama, sanjivim plažama, palmama i vrtovima limuna. Zbog svoje neposredne blizine Italiji, Menton ponekad može ličiti više na Italiju nego na Francusku, posebno zbog kulture i hrane u kojoj centralno mesto zauzima naravno gelato

Menton je prava francuska oaza na Mediteranu. Nalazi se na samoj obali mora, i to je jedan od gradova u Francuskoj sa najviše sunčanih dana u godini. Još sredinom 19. veka je postao popularan kod ruskih i engleskih aristokrata koji su tu pronašli svoju oazu i mesto za odmor.

Odmor i terapiju u Mentonu je omogućavala prijatna klima koja pogoduje bolesnicima koji su patili od plućnih bolesti. Kako je ko od aristokrata dolazio, tako je gradio svoje letnjikovce i kuće. Kada kažemo kuće, mislimo na vile i raskošna zdanja.

Menton je relativno mali grad, ali zato pruža priliku za savršen odmor. U njemu ima puno sadržaja kao što su muzeji i druge kulturno-istorijske prilike, takođe možete pronaći i vrhunske restorane i barove. Posebno treba izdvojiti jednu manifestaciju, festival limuna.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Festival se održava sredinom februara i u potpunosti je inspirisan limunom. Tokom festivala sve je u znaku limuna, od dekoracija zgrada i ulica, do ogromnih maketa i brodova koji su u obliku ovog omiljenog citrusnog voća.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Palmon Bay Hotel & Spa – kada želite da ugodite sebi

0

Nekadašnje predgrađe Herceg Novog – Igalo, danas je šarmantni gradić koji je i dalje veoma privlačan ne samo zbog svoje čuvene lekovitosti, već i kao izvrsno mesto za odmor i rekreaciju. Ipak, da bi vreme provedeno u Igalu bilo zaista nezaboravno, neophodan vam je i prijatan i udoban smeštaj. Kompletno renoviran i otvoren 2015. godine, Palmon Bay Hotel & Spa jedan je od najprepoznatljivijih i najprestižnijih kompleksa u Boki i predstavlja pravi izbor za svakog ljubitelja ovog dela crnogorskog primorja

Hotel Palmon Bay Spa je arhitektonsko remek delo, sa spoljašnjim bazenom koji se nalazi između hotela i plaže. Elegantan unutrašnji prostor kojim dominiraju prirodni materijali, obiluje savremenim dizajnerskim rešenjima za najviši nivo udobnosti. Osećaju topline u ovom hotelu, naročito doprinosi obilje prirodne svetlosti i prijatna atmosfera koju dopunjuje neverovatan pogled na Bokokotorski zaliv.

U ponudi hotela je 200 luksuzno opremljenih soba, 12 apartmana, moderan wellness i spa centar, zatvoreni i otvoreni bazen, kao i savremeni kongresni centar. Ljubitelji gastronomskih zadovoljstava uživaće u a la carte restoranu Olive Terrace, na krovnoj terasi hotela sa vidikom na ulaz u Bokokotorski zaliv.

Pored hotelske plaže i velikog otvorenog bazena, relaksacionu oazu hotela upotpunjuje wellnes i spa centar koji se prostire na više od 500 m2. Ovaj raskošni kompleks se izdvaja od ostalih ne samo po veličini već i po lekovitoj mineralnoj vodi u bazenu koja dokazano vraća balans prirodnih minerala i soli u telu. Pored bazena, odmor i relaksaciju gosti mogu da pronađu i u parnom kupatilu, finskoj i infrared sauni, hidromasažnoj kadi i slanoj sobi, a na raspolaganju su i kozmetički salon, centar za masažu i teretana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina

0

Kulinarska priča o moru u Izoli nastaviće se i na jesen nakon Ribolovačke fešte. Već 3. septembra, Turističko društvo Izola ponovo priprema Utočište ukusa (Pomol okusov) kao uvod u kulinarsku akciju »Dani kraljice sardele«, koja će trajati do 23. septembra

Izolski ugostitelji ujedinjeni pod zajedničkom kulinarskom temom                     

Izolska kuhinja predstavlja jedan od osnovnih turističkih proizvoda i elemenata koji jačaju lokalni identitet, pa je u TZ Izola utkana u mnoge atraktivne priče, od kojih neke imaju višegodišnju tradiciju. Primer za to su kulinarski događaji koji okupljaju lokalne gostionice i restorane pod zajedničkom gastronomskom temom tokom tri nedelje. U isto vreme TZ Izola, kroz promotivne materijale motiviše ugostitelje da se pridruže i predstave svoju ponudu. Oni sami osmišljavaju jelovnike i cene, a TZ Izola, naravno, promoviše kvalitetnu i inovativnu ponudu van uobičajenih kulinarskih okvira.

Sardela se izborila za svoje mesto

Sardela je bila ključna u razvoju Izole kao ribarskog grada, ali je sa padom industrije za preradu ribe izgubila na popularnosti, iako predstavlja jednu od najzdravijih plavih riba. Upravo zbog njenog značaja, TZ Izola joj je posvetila tri nedelje, od 2. do 23. septembra, u akciji Dani kraljice sardele. Ove godine su već održani Dani divljih špargli i Dani lokalnih dagnji, a nakon sardela u oktobru, slede Dani lignji, da bi se kulinarska godina u Izoli završila u novembru, Danima bakalara. Inače, ove godine u TZ Izola sve kulinarske akcije, kao i svi ugostitelji koji učestvuju uz neke primamljive recepte, sakupljeni su i sažeti u brošuri »Okusi Izole 2022«.

 U septembru ponovo Utočište ukusa

Utočište ukusa postaje zaštitni znak izolske kulinarske scene, koji prepoznaju i posetioci i ugostitelji. Od 3. septembra u periodu 13 do 22 sata izolski „street food“ ugostiće one željne istarskih ukusa. S obzirom da se manifestacija obično održava u periodu kulinarske akcije, u glavnoj ulozi će biti izolska kraljica sardela. Pored toga mirisaće i na seoske delicije, a nepca posetilaca će upoznati i neke inovativne ukuse inspirisane Istrom. A pošto je hrana još bolja uz pravu pratnju, biće obezbeđeno vino i druga pića, kao i džez muzika. Kao zanimljivost, ovoga puta u Utočištu ukusa posetioci će moći da degustiraju i dagnje, spremljene na davno zaboravljeni način. Tako će na dan manifestacije, u okviru projekta Ribarske priče, koji sufinansira Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo, na trenutak oživeti tradicija pripreme ovih nekada veoma popularnih školjki.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Lazure i Porsche Partnerstvo koje pomera granice luksuza

Lazure i Porsche: Partnerstvo koje pomera granice luksuza

0
Sve je više luksuznih brendova koji prepoznaju važnost udruživanja kako bi svojim klijentima ponudili jedinstvena iskustva. Leto 2025. u Herceg Novom obeležava ekskluzivna saradnja...