25.1 C
Belgrade
utorak, avgust 5, 2025
Naslovna Blog Stranica 207

Pulja – zemlja venčanja

0

Italijanska regija Pulja, zbog svojih lepota i autentičnosti, postala je mesto venčanja mladenaca koji žele svadbu za pamćenje. Ovo je razvilo posebnu vrstu turizma, iznedrilo brojne agencije koje nude personalizovana venčanja i uticalo da lokalna uprava pruža usluge zvaničnih venčanja koja se priznaju svuda u svetu

U celoj južnoj Italiji postoji tradicija organizovanja spektakularnih svadbi za koje se ne štedi novac, te je i lokalno stanovništvo svojim običajima podiglo standarde svih venčanja. Imala sam zadovoljstvo da budem gost na svadbi prijatelja iz Barlete, te prenosim svoje impresije.

Mladenci su iz porodica veoma skromnih primanja, mladoženja radi za platu od 1.000 evra, mlada ne radi. Venčanje su zakazali pre dve godine, jer su kompleksi koji organizuju proslave rezervisani par godina unapred. Sve se dešava na ogromnom imanju. Od ulaza u kompleks do mesta slavlja, prolazi se kroz park sa mostovima, fontanama i gustim rastinjem.

Prva recepcija je postavljena ispod belih tremova sa luksuzno dekorisanim stolovima i centralnim mestom za mladence. Služi se šampanjac i predjela najskupljih plodova mora (jastog, kavijar, škampi, školjke…). Nakon pola sata, ulazi se u svečanu salu čija dekoracija baca u zaborav sve predhodno viđeno. Mermerni podovi sa višebojnom intarzijom, gipsana plafonska i zidna ornamentika, kristalni lusteri, pozlaćena ogledala i stilski nameštaj. Aranžmani stolova – satenski stolnjaci, srebrni podmetači i pribor za ručavanje, kristalne čaše i svećnjaci, cvetna dekoracija. Usluga i posluženi meni učinili su da ova svadba bude najluksuzniji obrok kojem sa prisustvovala.

Osoblje u besprekorno belim rukavicama, svakom gostu ponaosob, donosi na srebrnim poslužavnicima obroke poklopljene srebrnim zvonom. Izobilje hrane – minimum deset predjela, deset glavnih jela i isto toliko gangova deserta. Za svaki gang promenjen je kompletan escajg. Atmosfera je bila tipična za veselje na jugu Italije. Kombinacija tradicionalne muzike sa internacionalnim hitovima, di-džejem, animatorima. Svi znaju sve reči pesama, igra se sve vreme, usklađeni pokreti, „vozić“ kroz celu salu i niko ne sedi. Kada im sala postane mala, izlazi se u baštu i slavlje dobija novu režiju. Dele se u dve grupe, igraju jedni prema drugima, bacaju se u vazduh, takmiče, pa onda nazad u salu i veselje uz animatore. Na kraju se svim gostima deli relativno vredan poklon (meni je pripao šareni zidni sat). Vraćamo se na početak priče – tipična svadba u Pulji mnogo košta. Mladenci obično podižu kredit kako bi sve finansirali. Gosti kao poklon daju novac, i tačno se zna koliki su troškovi po osobi. Na našoj svadbi to je bilo 350 evra. Svako od gostiju daje mladencima minimalno taj iznos, puta onoliko koliki je broj članova porodice. Sve preko toga je poklon. Stranci biraju Pulju za mesto svog sudbonosnog „Da“, zbog prirodnih lepota, predivnog tirkiznog mora, jedinstvene arhitekture, odlične hrane, vrhunskih vina i neverovatne gostoljubivosti lokalnog stanovništva. Mudrom regionalnom organizacijom gradskih uprava, obezbeđena su zvanična i verska venčanja.

Brojni kulturni spomenici i turističke atrakcije otvorile su svoja vrata mladencima. Civilno venčanje može se organizovati u dvorcima, vilama bivše aristokratije, srednjovekovnim zamkovima, panoramskim terasama, sve uz odobrenje koje se dobija od lokalnih vlasti. Ceremoniju obavlja službeno lice tako da je venčanje priznato u svim zemljama sveta. Venčanje je na italijanskom jeziku uz zvaničnog prevodioca. Po želji mladenaca, organizuju se i religiozni obredi. Za katolike koji žele crkveno venčanje, neophodna je saglasnost crkve matične zemlje koja šalje podatke o mladencima i njihovom pravu da se venčaju (da su kršteni, nevenčani ili legalno razvedeni). Običaj je da se lokalnoj crkvi donira suma koja se koristi u dobrotvorne svrhe. Posebna zanimljivost je da su vlasti Pulje omogućile venčanja za skoro sve konfesije: protestantske, evangelističke, luteranske, prezbiterijanske i naravno za vernike pravoslavne veroispovesti.

Crkva Svetog Nikole u Bariju ima zaseban deo za pravoslavne vernike – to je kripta ove bazilike, u kojoj se nalaze mošti velikog sveca. Sam čin pravoslavnog venčanja obavlja se u glavnom brodu crkve, ispred središnjeg oltara. Službu služe lokalni ili gostujući pravoslavni sveštenici. Uz asistenciju opštinskih vlasti, u Pulji se često venčavaju Jevreji, budisti, ali i parovi koji žele ceremonijalno venčanje kao potvrdu svoje ljubavi. U gradu Trani, između Barlete i Barija, nalazi se aktivna sinagoga podignuta još u 13. veku koja organizuje venčanja za svoje vernike.

U Pulji je izbor mesta za ceremoniju civilnog venčanja i proslave sa zvanicama bezgraničan. Brojne agencije saslušaće vaše želje i ponudiće da izaberete neku od maserija, srednjovekovni zamak, vilu italijanske aristrokratije, savremene „truli“ komplekse sa bazenima, peskoviti sprud posebno dekorisan za ceremoniju, restotoran na plaži ili u pećini. Izborom mesta, definiše se meni i način ukrašavanja prostora. Italijanski običaj da svadba mora biti skupa i raskošna, ne važi za turiste. O troškovima odlučuju mladenci.

Tekst i foto: Branka Bošnjak

Najskuplji sir na svetu dolazi iz Srbije

0
Photo: Unsplash/Brian Wangenheim

Ukoliko želite da kupite sir koji se proizvodi u Zasavici u Srbiji, biće vam potrebno da izdvojite čak 1.000 evra za jedan kilogram. Ovo belo zlato se vrlo često prvo tretira kao lek, pa tek onda kao specijalitet

Najskuplji sir na svetu dolazi iz Srbije. U specijalnom rezervatu prirode Zasavica proizvodi se sir od magarećeg mleka, i za kilogram tog sira bi trebalo izdvojiti čak 1.000 evra.

Na listi najskupljih sireva na svetu online magazina Chef’s Pencil našao se sir koji proizvodi u Zasavici. Sir je izuzetno zdrav i kvalitetan, a cenu diktiraju sami uslovi proizvodnje. S obzirom na to da ove životinje daju vrlo malo mleka koje ne sadrži mnogo kazeina, oko 200 mililitara dnevno, proces proizvodnje je vrlo komplikovan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enciklopedija (@enciklopedija)

Potrebno je čak 25 litara magarećeg mleka za jedan kilogram sira, a sve se radi ručno. Godišnje se na taj način proizvede oko 100 kilograma sira. Magareće mleko ima oko jedan posto mlečne masti i sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg mleka. Zbog toga mleko ima i antialergijska i antiupalna svojstva.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Osim toga, postoji i visok nivo proteina, kalcijuma i omega 3 masnih kiselina. Zbog svojeg sastava sir je popularan među ljudima koji ga koriste kao lek za bronhitis i astmu, kao i za za oporavak organizma od bolesti. Magareći sir iz Zasavice je ukusan, a prodaje se u pakovanjima od 50 grama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Jesenja turistička sezona u Švajcarskoj

0

Jesenja sezona u Švajcarskoj je najmanje popularna kod turista. Nakon toplog leta i avantura na zelenim planinama, svi turisti se prećutno pripremaju za zimu kad ova zemlja posebno zablista. Švajcarci su odlučili da takvu praksu promene i sada na razne načine pokušavaju da privuku turiste

Jesenja turistička sezona u Švajcarskoj nekako uvek protiče u znaku priprema za zimu. Turista tada ima jako malo, pa su Švajcarci odlučili da pokrenu promotivne kampanje u kojim turistima nude neke nove sadržaje. Kampanje su pokrenute u Nemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, ali takođe i u Švajcarskoj, kako bi privukli i domaće turiste.

Švajcarska turistima nudi pre svega prirodu i wellness centre, ali na malo drugačiji način. Kampanja sadrži primamljive predloge koji imaju fokus na prirodi i blagostanju.

U ponudi su razne banje i wellness centri u prirodi, planine i divlji predeli sa lekovitim svojstvima. Međutim, oni takve sadržaje nude na malo dugačiji način. Ukoliko se odlučite za saunu, možete odabrati čamac koji plovi na jezeru sa ugrađenom saunom.

Ukoliko se odlučite za tople kupke, to možete uraditi u šumama i divljim predelima gde su postavljeni bazeni ili kade kako bi u potpunosti bili predani prirodi. Ako se odlučite za vežbanje u prirodi, meditaciju ili jogu, društvo na livadama ili proplancima mogu vam praviti koze ili krave.

Posebno su atraktivne šetnja kroz vinograde i posete vinarijama, gde uz čašu vina i delikatese možete dobiti toplu kupku, masaže i piling kože sa košticama grožđa.

Jesenja sezona u Švajcarskoj traje od septembra do kraja novembra. Septembar nosi toplinu leta, a dnevna svetlost traje duže u celoj zemlji. U oktobru postaje hladnije u dolinama, a ispod nule u višim predelima. Novembar najavljuje početak kraja jeseni, a sneg pada u višim predelima i polako se spušta do nižih gradova i sela.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Od gradova i sela sa okolinom posebno su interesantni Bern, Cirih, Gštad, Cermat ili Brienz, a od prirode izdvajamo samo nekoliko bisera. To su dolina Valposkiavo, vrhovi Šilthorna, kao i region Lavou.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hotel Palma, oaza spokoja i zadovoljstva

0

U Tivtu, najsunčanijem gradu Boke Kotorske, osim uživanja u aktivnom odmoru ili u svakodnevnim feštama, možete doživeti i nešto sasvim drugačije. Sve više posetilaca želi da pronađe mir i skloni se od buke na nekoj od skrivenih plaža ili u komforu gradskih hotela. Jedan od najatraktivnijih, svakako je Hotel Palma koji se nalazi u samom središtu Tivta i predstavlja idealno mesto za odmor ili poslovne događaje tokom cele godine

Autentičan, skladan i elegantan, Hotel Palma besprekorno je usaglašen sa arhitekturom obale Tivta, koja pojačava utisak predivnog pogleda na zaliv. Elegantno dizajnersko rešenje primenjeno je na 116 soba i apartmana i prilagođeno najrazličitijim potrebama gostiju.

Uređena hotelska peščana plaža do koje se stiže u samo par koraka, savršena je za kupanje, sunčanje ili uživanje u pogledu na tivatski zaliv, a kada vam je potreban nešto drugačiji doživljaj, slobodno se prepustite revitalizujućem ugođaju wellnes i spa centra.

U ovoj oazi mira, čak i kratak boravak može imati izvaredan uticaj na telo i doneti osećaj zadovoljstva. U ponudi su hidromasažni bazen, finska sauna, parno kupatilo, soba za opuštanje i tri sobe za masažu, a nadomak spa centra nalazi se savremeno opremljena teretana.

Za sve vidove poslovnih okupljanja ili događaja, na prvom spratu hotela nalazi se konferencijska sala kapaciteta 75 mesta, idealna za organizovanje seminara i većih poslovnih sastanaka, sa izlazom na terasu. Pored nje, tu je i manja sala za sastanke čiji je kapacitet 30 mesta. Obe sale opremljene su vrhunskom audio i video opremom.

Turistički rekord u Trebinju

0
Trebinje
Photo: iStock

Rezultati letnje sezone u Trebinju pokazuju da je zabeležen rekordan broj turističkih poseta. U pripremama za jesenju sezonu koja je tradicionalno dobra, turistički radnici najavljuju da je moguća sezona koja bi po svemu sudeći mogla da premaši sva očekivanja

U Trebinju je zabeležen turistički rekord u broju dolaska gostiju i u ostvarenim turističkim noćenjima. Ove sezone je zabeleženo preko 100.000 noćenja, a avgust mesec je upisan kao rekordan mesec. Trebinje su  tokom leta posetili gosti iz više od 70 zemalja sveta. Njima je pre svega, ako zanemarimo lepotu samog grada, odgovarala topla klima, odlična gastro ponuda, hotelski smeštaj i sve veći broj kulturnih manifestacija.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Turiste posebno privlači bogat i sadržajan kulturni i zabavni progam. Ovu turističku sezonu obeležile su svečanosti i koncerti najvećih regionalnih zvezda. Dobrom turističkom sezonom su zadovoljni i u hotelima koji su tokom leta bili popunjeni gotovo 100%.

Nemački magazin „Fokus” je napravio listu najboljih gradova za život u penziji na kojoj se nalazi čak 575 gradova u svetu. Izbor je napravljen na osnovu bezbednosne situacije, kvaliteta zdravstvene zaštite i mišljenja stranaca koji žive u njima. Najbolji grad za penzionerske dane je Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Grčko ostrvo sa daškom Italije

0
Photo: iStock

Ovaj biser Dodekaneza ima vrlo primetan fini moderan italijanski uticaj 20. veka, ali takođe i klasični grčki repertoar tajnih plaža i ležernih taverni. Udaljen je samo nekoliko kilometara od Turske, ali milion turističkih kilometara od Kosa i Rodosa, svoje mnogo poznatije braće i sestara. Uglavnom se nalazi van turističkih mapa, što je šteta, jer ima sve ono što želimo od grčkog ostrva – ribarska sela, ruševine, kao i modernu istoriju

Ostrvo Leros pripada grupi Dodekaneza, i smešteno je između Patmosa i Kalimnosa. Samo ime dolazi od reči „leros“ što znači „nivo“. Prema predanju, boginja Artemida je u drevnim vremenima bila zaštitnica Lerosa. Sva arheološka otkrića su dokazala da je istorija ostrva počela još u neolitskom periodu. Ovo grčko ostrvo je ostrvo sa daškom Italije, a za to sve je kriv ni manje ni više nego Musolini.

Ostrvo sa daškom Italije

Italijani su nakon Italijansko-Turskog rata držali Dodekaneze u svom posedu, a Musolini je kasnije ulagao velika sredstva u ostrvo Leros kako bi ga učinio bazom svojih imperijalnih ambicija. Tako je nastao veliki kompleks i novi glavni grad, koji je praktično izronio iz močvare pune komaraca. Portolago je predstavljao sve težnje italijanskog naroda koji je hteo da u tom delu Mediterana predstavi svoju kulturu na najbolji način.

Ovaj ogledni grad je jedan od najboljih primera racionalističke arhitekture van Italije i uglavnom je ostao netaknut do današnjih dana. Široki bulevari, velelepne vile za elitu, stambeni blokovi za građane i pijace su još uvek tu. Nije teško zamisliti vojnike i mornare kako paradiraju obalom.

Photo: iStock

Leros mnogi smatraju jednim od poslednjih netaknutih i pravih grčkih ostrva. Meštani su ljubomorno čuvali i sačuvali njegovu prirodnu lepotu. Tu se mogu naći prelepe plaže sa kristalno čistim vodama i netaknuti pejzaži sa borovim šumama i maslinicima. Upravo zbog toga je Leros poseban, a na ostrvo dolaze turisti koji žele miran i dostojanstven odmor.

Meštani Lerosa su vrlo ljubazni i skoro da nema razlike između odnosa među porodicom ili prijateljima. Oni svojim gostoljubivošću prosto pozivaju sve ljude i dele sa njima sve što imaju. Oni su vrlo veseli, srdačni i otvorenog srca, ali postoji jedna stvar koju morate da zapamtite, uvek su spremni za ples!

Photo: iStock

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Svake godine se na Lerosu održavaju brojne manifestacije. Održavaju se koncerti, pomorske trke, izložbe i ostale kulturno-zabavne aktivnosti na kojima učestvuju i izlagači i posetioci. Osim toga, Leros je poznat i po zanimljivom noćnom životu u odličnoj mediteranskoj kuhinji i specijalitetima. Ovo ostrvo je dokaz da moderno i novo ne mora uvek biti bolje. Tradicionalan način života je ovde odneo pobedu, a nadamo se da će tako i ostati!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Istra nominovana za ”Wanderlust Reader Travel Awards”

0
Photo: iStock

Čitaoci britanskog magazina Wanderlust svake godine biraju najbolje evropske održive destinacije. Ove godine je magazin nominovao Istru za nagradu ”Wanderlust Reader Travel Awards”, čime je ovaj region u Hrvatskoj uvršten u izbor za najbolju destinaciju Evrope

Wanderlust je najstariji britanski magazin za putovanja. Ove godine je od strane redakcije magazina, Istra nominovana za ”Wanderlust Reader Travel Awards” nagradu. Ova nagrada se organizuje u saradnji sa World Travel Market sajmom već 21 godinu.

Magazin je prvi put kandidovao Istru za jednu takvu prestižnu nagradu. Istra je prepoznata kao zeleni i održivi evropski region, što je posebno važno sada kada je vrednosti održivog turizma važnija više nego ikad. Istra je nominovana za ”Wanderlust Reader Travel Awards” u kategoriji broj 7.

Dobitnici će biti proglašeni 8. novembra na ceremoniji koja će se održati u Londonu. Više o nominovanim destinacijama pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Da je Istra atraktivna, potvrđuje i UltraTravel magazin, koji je izdvojio ovaj region kao bajkovito poluostrvo u obliku srca. Istra koja osvaja putnike svojim pejzažima, gradićima na brežuljcima, romantičnim biciklističkim stazama, kao i kulinarskim doživljajima. Osim toga, poznata je i kao carstvo tartufa, region vrhunskog maslinovog ulja i najkvalitetnijeg vina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najskuplji burger u regionu

0

U jednom lokalu u Hrvatskoj možete uživati u ekskluzivnim proizvodima koji su na prvi pogled obični, a ipak prilično skupi. Vlasnik kaže da su istaknute cene niske za kvalitet koji nudi i da je na gubitku jer su namirnice koje služi izuzetno tražene i papreno skupe

Ostrvo Vir u Hrvatskoj je bilo poznato kao mirna luka za turiste koji žele da za relativno pristojan novac odmaraju na Jadranu. Da se ta slika promenila, potvrđuje i jedan restoran koji gostima nudi proizvode čija cena kreće od 170 evra. Ovde možete pojesti i najskuplji burger u regionu.

Kraken Bar, kako se restoran zove, nudi nešto drugačije iskustvo brze hrane i roštilja. Iako vlasnik kaže da je svestan da su cene previsoke, on je na ostrvu želeo da napravi nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude pljeskavica i ćevapa.

Burger u Kraken Bar-u košta 170 evra, a iz kuhinje najavljuju poskupljenje za sledeću godinu, jer su zbog jako kvalitetnih namirnica u minisu. Sledeće godine će koštati čak 340 evra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRAKEN bar (@kraken_bar_vir)

Vlasnik je objasnio da je u pitanju je meso od dve vrste vrhunske i odležane govedine. Pecivo je domaće, a karamelizovano je smeđim šećerom. Preliv koji ide preko je Grand marnier koji se pravi se od tog vrhunskog konjaka. Takođe, u burger ide i guščja jetra, karamelizovani luk u crnom vinu i rukola u balzamiko sirćetu.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Od ostalih egzotičnih sastojaka tu je i engleski sir za koji su potrebne posebne dozvole za uvoz, kao i specijalni italijanski sir koji sazreva u pećini. Sve to upotpunjuje čeri paradajz u vinegrette sosu od mandarina. Dekoracija nije ništa manje skupa jer na vrh burgera dolazi veliki rep jastoga.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Rusi pokrenuli novi vid turizma

0
Rusi pokrenuli novi vid turizma
Photo: Pexels/Abdul batin

Poznati turski mediji pišu o novom vidu turizma koji postaje izuzetno poularan u Rusiji. Državljani ove zemlje u velikom broju i sve češće posećuju Tursku kako bi obavili kupovinu, ali ne garderobe

Rusi su pokrenuli novi vid turizma, a reč je o farmaceutskom šopingu. Ruski turisti odlaze sve češće u Tursku po lekove, a najveću rasprostranjenost ovaj turizam dobio je u mediteranskim odmaralištima Turske, navodi turski list Hurijet.

Državljani Rusije obilaze lokalne apoteke u Turskoj i najviše traže analgetike, antidepresive i lekove za dijabetičare. Primećena je i potražnja za sočivima i oftalmološkim materijalom. Ovaj trend je aktuelan, jer su cene u Turskoj tri do pet puta niže nego u Rusiji, posebno u ovoj krizi.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Turci su prepoznali ovaj trend, pa se sve više novih apoteka otvara u blizini hotela sa pet zvezdica. To je posebno vidljivo u mediteranskoj Antaliji i njenim predgrađima, kao što su Belek ili Kemer, kao i u Marmarisu i Bodrumu na obali Egejskog mora. U apotekama koje su novootvorene rade zaposleni koji dobro poznaju rusko tržište lekova i ruski jezik. Tursku je do početka avgusta posetilo skoro dva miliona ruskih državljana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Počela „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

0

Najveći enološki, privredno-turistički, kulturni i gastronomski događaj ove vrste u regionu, Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, počinje u četvrtak 1. septembra i trajaće do nedelje 4. septembra 2022. godine

Prvi Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biće održan  na Beogradskom sajmu tokom prva četiri dana septembra 2022. godine pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Severne Makedonije i Republike Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Ova manifestacija okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, zatim EU, ali i Australije, Argentine, Južne Afrike, SAD. Iz tri države Otvorenog Balkana na sajmu će učestvovati 235 vinarija.

 „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ na jednom mestu okupila je najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom, i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti. Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati međunarodni žiri sastavljen od 25 međunarodnih sudija, od kojih pet imaju titulu „master of vajn“.

Među čuvenim vinarijama, od kojih mnoge prvi put izlažu u našoj zemlji su Masciarelli, Haut Brion, Patal de Rose, Chateau d’ Esclans, Saint Michael Eppan, Adega de Pegoes, Tenuta Santome, La Monde, Lodovico Antinori, Ščurek, Marjan Simčić, Kozlović, Movia, Burja, Gašper, Freixenet, Chateau Lagaliniere, devil’s Rock, Domaine du Cheval Blanc, Cantina ertani, Santa Margherita, Louis Latour, Mazei, Chateau Minuty.

Sajam će 1. septembra od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije moći da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

 

Poslednje objave

Lazure i Porsche Partnerstvo koje pomera granice luksuza

Lazure i Porsche: Partnerstvo koje pomera granice luksuza

0
Sve je više luksuznih brendova koji prepoznaju važnost udruživanja kako bi svojim klijentima ponudili jedinstvena iskustva. Leto 2025. u Herceg Novom obeležava ekskluzivna saradnja...