12.9 C
Belgrade
Nedelja, novembar 16, 2025
Naslovna Blog Stranica 259

Od kriminala do vinskog stručnjaka

0
Vinarija predstavila vino koje je odležalo u svemiru
Photo: iStock

U italijanskom zatvoru su žene na izdržavanju kazni dobile jedinstvenu priliku za rehabilitaciju, svaka od njih će moći da se zaposli u nekom od ugostiteljskih objekata ili vinarija

U ženskom zatvoru Rebibija u Rimu zatvorenice pohađaju intenzivan kurs za somelijere. Zatvorenice su prihvatile novi program resocijalizacije u kom dobijaju priliku da se stručno osposobe kako bi nakon izdržavanja kazni mogle da pronađu kvalitetan i dobar posao.

Ovaj program ima svoj svečani čin, odnosno 14. aprila biće obeležen i završetak obuke, nakon čega počinje isti program i za muškarce osuđenike, kako bi mogli i oni da učestvuju u društvenim aktivnostima u turističkom i ugostiteljskom sektoru nakon izlaska iz kaznenih institucija.

Hotel slomljenih srca

0
Pomoć države hotelijerima
Photo: Pixabay/peterweideman

Ovaj hotel je otvoren krajem prošle godine kako bi bio mesto utehe i utočište ženama koje su emotivno povredili muškarci

Heartbreak Hotel je otvoren u Velikoj Britaniji krajem 2021. godine i njegov osnovni cilj je pružanje podrške ostavljenim ženama. Oporavak u hotelu podrazumeva trodnevni boravak tokom kog gošće učestvuju u brojnim programima, poput meditacije i joge u pozitivnom okruženju punom razumevanja.

Hotel nudi i grupne terapije i seanse koje vodi psiholog, a vlasnica hotela kaže da želi da pomogne ženama da se brzo oporave od raskida i da se brzo emotivno regenerišu.

Za vreme boravka, gošće u hotelu mogu da uživaju u šetnjama na najlepšim plažama u Norfolku, u odličnoj hrani pod toplim pokrivačem kraj kamina, a u hotelu nema interneta, televizije i alkohola, pa je boravak zamišljen kao tehnološka detoksikacija. Boravak u hotelu košta oko 2.700 evra.

Hrvatska je najtraženija destinacija Austrijanaca

0
Rovinj
Photo: iStock

Istraživanje koje su na samom početku letnje sezone sproveli austrijski organizatori putovanja pokazalo je da se Hrvatska nalazi među napoželjnijim destinacijama za letnji odmor Austrijanaca

Istraživanje „Barometar putovanja u 2022. godini“ sprovedeno u Austriji je jasno pokazalo kakvo je raspoloženje domaćih putnika. Hrvatska je, očekivano, vodeća i najtraženija destinacija na austrijskom tržištu. Više od 95% Austrijanaca je izjavilo da svoj odmor želi da provede u Evropi, sa osnovnom željom da upozna nove destinacije, kulturnu i eno-gastronomsku ponudu, kao i ponudu aktivnog turizma.

Rezultati istraživanja „Ruefa Reisekompass u 2022. godini“ koje je sproveo Ruefa Reisen pokazali su da se Hrvatska nalazi na drugom mestu najtraženijih destinacija na austrijskom tržištu, odmah nakon Italije.

Rezultati ovih istraživanja, kao i povratne informacije partnera s nama ostalih važnih tržišta kao što su Nemačka, Slovenija, Poljska ili Češka, potvrđuju kako je interes za putovanjima i Hrvatskom vrlo izražen, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Najstariji desert na svetu

0

Iako leblebije i pasulj obično ne spadaju u sastojke koji čine deserte, oni su osnovni sastojci jedne od najstarijih i najukusnijih poslastica na svetu

Ashure se smatra najstarijom poslasticom koja je poznata čovečanstvu. Prema islamskoj tradiciji, ashure se često naziva i “Noah’s Pudding”, odnosno nosi ime čuvenog Noja koji je preživeo potop. Ashure je pripremila njegova porodica kako bi proslavila život nakon što su se barkom nasukali na moćni Ararat.

Legenda kaže da ovaj desert obično uključuje desetak različitih žitarica, voća, orašastih plodova i mahunarki, uz kombinovanje sa sastojcima koji su još mogli pronaći na Nojevoj barci.

Ashure je blago slatko, bogato, ali i pomalo slano jelo sa jakim floralnim notama. Može se jesti vruće ili hladno, i na arapskom jeziku znači broj 10, što označava 10. mesec u godini, prvi mesec starog islamskog kalendara.

U Turskoj i danas postoji bezbroj varijanti i recepata za ashure, zahvaljujući raznolikoj listi sastojaka koji se mogu koristiti u pripemi. Desert je obično veganski, prepun je hranjljivih materija i veoma je zdrav i zasitan.

Galebovi i rat pištoljima na vodu

0

Opšte je poznata činjenica da galebovi mogu da budu izuzetno naporni, čak i agresivni, posebno ako večerate u restoranu na obali mora

U Veneciji su dva hotela došla na jednu urnebesnu ideju. Hoteli Gritti Palace i Hotel Monaco & Grand Canal svojim gostima daju pištolje na vodu, kako bi se izborili sa razbojnicima s neba. Ukoliko ste na večeri ili u sobi, a ne želite da vam galebovi prave društvo, jednostavno ih poprskate vodom iz pištolja!

Ovo rešenje je pre svega genijalno, pa tek onda efikasno. Iako su ptice naše blago, one mogu ostaviti popriličan nered iza sebe, a to vam ne treba na odmoru. Ovako ih samo zaplašite vodom i one neozleđene mogu da odlete u drugom pravcu.

Iz hotela veselo poručuju da su uspeli u svojoj nameri, galebovi više na napadaju, bar ne u toj meri, a gosti na miru uživaju u svom odmoru. Najbolje od svega je to da je rešenje efikasno, jeftino i potpuno bezopasno i za ptice i za ljude.

Nemačka ukida određene mere

0
Photo: Pixabay/athree23

U okviru ublažavanja epidemioloških mera protiv koronavirusa, Nemačka je odlučila da nakon 1. maja svako ko bude pozitivan na koronavirusa neće morati da se izoluje, odnosno neće imati mere obaveznog karantina

Nemački ministar zdravstva Karl Lauterbach je izjavio da bi ove mere važile za sve, osim za radnike u zdravstvenom sektoru. Oni bi iz izolacije mogli da izađu nakon pet dana sa negativnim brzim ili PCR testom.

Ministar je naveo da je ovakva odluka na mestu, jer karantin više niko i ne kontroliše, jer se radi o birokratskoj proceduri koja nema puno uticaja na broj novih slučajeva. Odluka je posebno važna kada su strani državljani ili turisti u pitanju, jer u velikoj meri olakšava putovanja i boravak u zemlji.

Dobar početak sezone krstarenja u Crnoj Gori

0
Kotor
Photo: iStock

Mesec april će u Boki Kotorskoj biti u znaku 37 kruzera, što je izuzetno pozitivan znak kada je u pitanju ova industrija koju je teško pogodila pandemija koronavirusa

Pandemijske godine su u velikoj meri poremetile planove i putovanja, i to se posebno osetilo kada su kruzeri i kružnja putovanja u pitanju. Ova godina bi trebalo da donese stabilnost i povratak vere putnicima u putovanja, pa u  Kotoru ovog meseca očekuju 37 kruzera najvećih svetskih komapnija kao što su Carnival, Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line i MSC Cruises.

Ovakav trend je i očekivan imajući na umu da je  do kraja godine, odnosno do kraja oktobra planiran pristanak čak 250 kruzera. Ovaj broj planiranih brodova je, kako iz Luke Kotor navode, otprilike polovina onoga što je u kruzingu u Luci Kotor ostvarivano u “redovnim” turističkim godinama pre pandemije.

U Kini i hoteli čuvaju decu

0
Pomoć države hotelijerima
Photo: Pixabay/peterweideman

Iako se ljudi u mnogim delovima sveta zbog posla vraćaju u svoje kancelarije, a deca se vraćaju u škole, u Kini se nastavlja praksa strogog karantina u cilju suzbijanja novih infekcija koje prete da prerastu u pandemiju

Karantin u Kini nameće roditeljima dodatne obaveze i probleme vezane za rad od kuće, posebno jer oni vreme provode sa svojom decom koja se onlajn školuju. Nekoliko luksuznih hotela je smislilo rešenje ovog problema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mandarin Oriental (@mo_pudong)

Hotel Mandarin Oriental Pudong u Šangaju je napravio specijanu ponudu, takozvani Studijski paket za decu koja školu pohađaju preko interneta. Od sada za 926 dolara nedeljno, deca od sedam do šesnaest godina mogu boraviti u hotelu od ponedeljka do petka. Cena uključuje tri obroka dnevno i batlera koji će nadgledati online školovanje.

Povratne informacije i roditelja i dece su za sada vrlo pozitivne, svima se izgleda dopada ovo rešenje, a u slučaju da dete mora da prespava u hotelu obavezno je da bar jedan roditelj bude sa njim. Inače, roditelj može ostaviti dete svaki dan od 7 sati ujutru i doći po njega najkasnije u 8 uveče.

Workshop Turističke organizacije Budva

0

Na prelepoj obali dugoj više od 30 km, od Buljarice do Jaza, nalaze se najlepši hoteli, restorani, plažni barovi, skrivene uvale… U pitomom zaleđu, u hladu stoletnih maslina, spokojem zrače brojni manastiri i crkvice, seoska imanja, tradicionalno građene kamene vile…

TU magazin već nekoliko godina organizuje ovakvu vrstu radionica u saradnji sa turističkim organizacijama iz regiona. Ovoga puta poverenje nam je ukazala TO Budva za koju smo 23. marta 2022. organizovali radionicu u restoranu Credo hotela Courtyard by Marriott u Beogradu.

Na radionici budvanskog turizma učestvovalo je 13 hotela i hotelskih grupacija, a iz Srbije i Severne Makedonije je došlo 25 pažljivo odabranih turističkih agencija i kompanija. Utisci na našim radionicama su godinama pozitivni na obe strane, budvanski hotelijeri na ovaj način imaju priliku da detaljnije predstave svoju ponudu za predstojeću sezonu tur-operatorima koji su zainteresovani za saradnju, dok je turističkim agencijama agencijama ovo prilika da se ili podsete, ili upoznaju sa turističkom ponudom ove komšijske destinacije.

Inače, na budvanskoj rivijeri se svake godine ostvari polovina ukupnog turističkog prometa u Crnoj Gori, te smatramo da su sastanci jedan na jedan sa predstavnicima turističke privrede ovog primorskog grada neophodni kako bi se navedeni trend nastavio.

Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Kostolcu

0

Na Dunavu u Kostolcu je otvoreno putničko pristanište za 30.000 do 50.000 turista godišnje koje će povezivati ne samo Požarevac i okolinu, već i čitavu Srbiju sa Evropom i svetom

Pristanište za rečne brodove i kruzere u Kostolcu je sedmo takvo u Srbiji, što će turistima omogućiti dolazak u Viminacijum i sa Dunava. Osnovni cilj ovog projekta je omogućavanje  turistima da upoznaju kulturno-istorijske znamenitosti Srbije.

U Viminacijumu će od sada kruzere dočekivati onako kako su to Rimljani radili pre 2000 godina, kada su dočekivali svoje galije. Ovo pristanište ima veliki značaj za čitav region, imajući u vidu da Dunavom tradicionalno putuje veliki broj turista iz Evrope ali i sveta, što će omogućiti ekonomski razvoj lokalnih zajednica i povećanje prihoda od nautičkog turizma.

Poslednje objave

Pica restoran picerija

Od klasika do inovacija: Pice koje su dominirale u 2025. godini

0
Prema izveštaju Pizza Today 2025 Pizza Industry Trends Report, više od 55% vlasnika picerija proširilo je svoju ponudu novim stilovima pica tokom ove godine....