14.7 C
Belgrade
četvrtak, maj 8, 2025
Naslovna Blog Stranica 263

Zašto u Šalešku?

0

Jer se svim svojim čulima osećate nezaboravno. Jer tu pronalazite inspiraciju za novu radoznalost. Jer ovde vaše telo želi da bude još aktivnije. Jer tu vaša duša pronalazi prava iskustva za sebe

Čak iako ste već bili ovde, dolina će vas ponovo iznenaditi. Priuštite sebi više dana za otkrivanje gradova i seoskih krajeva, kulture i istorije, aktivnosti i opuštanja. Isprobajte najbolje i odmorite se na drugačiji, a poseban način. Sami odaberite kako želite doživeti Šalešku! U Šaleškoj dolini verujemo da je u životu važno dobro jesti, živeti jednostavno i često se smejati.

Svako ko traži dobrobit, boravi u dolini Šalek nekoliko dana. Za svoj boravak možete izabrati mesto koje će vam obnoviti snagu prirodnim materijalima, organskom hranom, meditacijom i mogućnostima joge. Možete se odlučiti za prestižni boravak na selu, na staroj farmi sa kaminom i bazenom. Možete izabrati drvenu glamping kuću pored pašnjaka ili modernu apartmansku kuću u blizini šume. Možete se prepustiti radostima u velikom centru opuštanja i zdravlja. Vrhunski kontakt sa prirodom doprinosi iskustvu uspostavljanja kontakta sa sobom. Gde god da se smestite, vaša čula će biti opčinjena odabranim delikatesima – ne samo njihovim ukusom, već i posebnostima okoline u kojoj ćete ih probati.

U Šaleškoj dolini čekaju vas doživljaji specifične rudarske i industrijske baštine koja je neraskidivo povezana s darovima prirode i zelenim riznicama područja. Ruralno područje svojom je tradicijom uticalo na kulturu najmlađeg slovenačkog grada i njegovu – kuhinju! Lokalna karakteristična jela danas upotpunjuju originalni pristupi, nove ideje i kombinacije. Oprobajte se i vi u njima!

U Šaleškoj dolini nalazi se više restorana sa izvrsnim kuvarima, a na turističkim i izletničkim farmama ili kod pčelara, domaća jela i lokalne speciljaliitete ćete probati uz pogled na obor s jelenima, jelene lopatare i muflone ili na oslikane košnice. Prilikom obilaska vinske turističke ceste možete nazdraviti vinom, a tokom šetnje po ruralnom području možete otkriti i lokalno pivo. U kafanama i poslastičarnicama iznenadiće vas izvrsne lokalne čokoladne poslastice. Ako želite nešto više, preporučujemo da sebi priuštite jednostavne, a vrhunski pripremljene obroke, koje inspirišu gurmane.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem mejla turizem@velenje.si ili pogledajte web stranicu www.visitsaelska.si. Dobrodošli!

#ifeelsLOVEnia #visitsaleska

Zemlja iz regiona sa najviše vodopada u Evropi

0
Amazon u srcu Bosne i Hercegovine
Photo: iStock

Bosna i Hercegovina je danas možda i najpoznatija kod turista po svojoj divljoj i nesputanoj prirodi, po čistim i netaknutim rekama, jezerima i bistrim planinskim potocima. Malo ko zna da ova zemlja ima možda i najviše vodopada u ovom delu Evrope

U Bosni i Hercegovini ima čak 262 manjih ili većih reka, pa se često za ovu zemlju kaže da je ona u stvari „zemlja reka“. Ove reke izviru visoko u planinama, i nastaju uglavnom od divljih i kristalno čistih planinskih potoka koji vijugavo urezuju svoje putanje po kanjonima i liticama gordih planina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adria Unique (@adria_unq)

Na svom putu ka odredištu, planinski potoci vrlo često susreću prepreke koje im nisu do sada predstavljale problem, lako ih savladavaju praveći tako fascinantne prirodne vodopade čija lepota zaista oduzima dah. Upravo zbog velikog broja potoka i reka, retko ko zna da Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Nemačka zajedno.

Od najlepših vodopada, treba izdvojiti Štrbački buk i Martin brod Vodopade, Vodopad Kravice, Vodopad u Jajcu, Vodopad Provalije, Vodopad Skakavac kod Kotor Varoša, Vodopad Bliha, Vodopad Skakavac kod Sarajeva, Vodopad Skakavac u NP Sutjeska, Vodopad Koćuša i Ždrimački vodopad.

Kako oni izgledaju, pogledajte u videu koji je postavio čuveni kreativni bloger, svetski putnik i putopisac, Robert Dacešin u svom blogu RIO priče sa putovanja.

 

 

Odličan turistički promet u Hrvatskoj

0
Hrvatska Trogir Split i Dalmacija
Photo: iStock

Povodom Svetskog dana turizma hrvatski premijer Andrej Plenković  je izjavio da je Hrvatska ostvarila i više nego dobre turističke rezultate u odnosu na poslednju dobru godinu za turizam

Dobre prakse i aktivnosti koje je preduzela Vlada Hrvatske omogućile su da ova ta zemlja ostvari odlične turističke rezultate, a samim tim je uspela da i sačuva ekonomiju i da zaštiti zdravlje ljudi.

Hrvatska je ostvarila do sada 70% turističkog prometa u odnosu na rekordnu 2019. godinu, što je odličan rezultat imajući u vidu globalnu situaciju sa pandemijom.

Održan prvi regionalni ski workshop

0

U toku priprema za predstojeću zimsku sezonu, TU magazin je 21. septembra 2021. godine u hotelu Radisson Collection u Beogradu organizovao TU Balkan Ski Workshop. Ova radionica balkanskog turizma okupila je turističke agencije, avio-kompanije, hotele, skijališta i destinacije sa prostora bivše Jugoslavije

Dvadeset izlagača predstavilo je svoju ponudu agencijama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Na TU Balkan Ski Workshop došlo je više od 40 agencija koje su zainteresovane da svoje putnike ove godine odvedu na ski destinacije na prostoru bivše Jugoslavije. Radionica je organizovana u skladu sa svim epidemiološkim merama kako bi bila bezbedna za sve učesnike.

Kao i sve radionice koje organizuje TU magazin i ovaj put su izlagači pre samog događaja dobili spisak prijavljenih agencija kako bi saradnja bila uspostavljena što ranije.

Najviše izlagača došlo je iz Slovenije i svoju ponudu predstavili su: Hotel i skijaški centar Cerkno, Javni zavod Sočni Kanin, Kooperativa hotelijera Maribor, Skijalište Krvavec, Terme Snovik, Terme Zreče, Pohorje Village Wellness & Spa Resort, Skijalište Kope, turistička organizacija Zreče – Pohorje, Zavod za turizam Maribor i Razvojna agencija Koroške.

Iz Srbije svoju ponudu predstavili su hoteli sa Kopaonika: MK Mountain Resort,  Gorski Hotel Spa, Kraljevi čardaci SPA, kao i hoteli Junior i Putnik.

Iz Crne Gore su došli: Hotel Bianca Resort & Spa kao i nova crnogorska avio-kompanija Air Montenegro koja je predstavila svoj program – veliki broj letova koji povezuju gradove na prostoru bivše Jugoslavije kao što su Beograd, Banja Luka, Ljubljana, Podgorica, Tivat…

Iz Bosne i Hercegovine svoju ponudu predstavio je Olimpijski centar Jahorina.  

Utisci sa radionice bili su pozitivni na obe strane. Izlagači su na ovaj način imali priliku da detaljnije predstave svoju ponudu tur operatorima koji su zainteresovani za saradnju. Posle dužeg vremena, svi su imali mogućnost da se vide lično, razmene informacije iz prve ruke, saznaju sve o turističkim sadržajima u ponudi, kao i da naprave planove za predstojeću ski sezonu 2021/2022.

Nakon uspešnog završetka radionice, TU magazin bio je domaćin na ručku koji je organizovan za sve učesnike u hotelu Radisson Collection.

Ovo je prva radionica posvećena skijaškoj sezoni na Balkanu i TU magazin planira da nastavi sa organizacijom, tako da će naredni TU Balkan Ski Workshop biti organizovan i sledeće godine u septembru.

Tekst: Bojana Ilić

U Norveškoj ukinute epidemijske mere

0
Photo: iStock

Norveška je ukinula gotovo sve mere protiv pandemije koronavirusa, a Norvežani su to burno proslavili u barovima, restoranima i na ulicama

U Norveškoj je ukinita velika većina mera protiv koronavirusa. Između ostalog, više se ne primenjuju pravila obavezne fizičke distance, a ukinuta su i ograničenja u broju učesnika na događajima i okupljanjima.

Od mera je ostala samo mera obaveznog karantina za osobe koje se zaraze koronavirusom. Ako uporedimo Norvešku sa ostalim zemljama, Norveška je relativno dobro prošla pandemiju.

Norvežani su burno slavili kraj mera protiv koronavirusa, noćni klubovi i barovi su bili puni, a na mnogim mestima atmosfera je i više nego vesela, zabeležen je veliki broj incidenata.

Morski plodovi iz laboratorije

0
Morski-plodovi
Photo: iStock

Nomad Foods, najveća grupacija u Evropi koja proizvodi zamrznutu hranu, u saradnji sa američkom kompanijom Blu Nalu pokreće proizvodnju morskih plodova u laboratorijama

Sve veća rastuća potreba za morskim plodovima i hranom iz mora zahtevaće uključivanje i ljudskog faktora u proizvodnji. Porast potrebe za takvom hranom zahteva drastične mere, jer more nije više u stanju da odgovori na potrebe čovečanstva pa se intenzivno radi na uzgajanju iz ćelija u laboratorijama.

Saradnja ove dve kompanije za cilj ima komercijalizaciju laboratorijski uzgojenih morskih plodova kako bi se, osim obezbeđivanja rastuće potražnje, očuvala dugoročna održivost prirodnih staništa ribe.

Iz kompanije najavljuju da će takva hrana biti potpuno istog ukusa i sastava, da će biti zdrava i da će to pomoći da se more oporavi od lošeg uticaja čoveka na čitav morski eko sistem.

Bosna i Hercegovina više nije na listi sigurnih zemalja

0
Zašto treba posetiti Sarajevo

Evropska unija je Bosnu i Hercegovinu skinula sa liste „sigurni država“ za putovanja tokom pandemije koronavirusa

Bosna i Hercegovina je poslednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste „bezbednih zemalja“ od strane Evropske unije. U septembru mesecu je zbog porasta broja zaraženih ukinut ovaj status svim zemljama okruženja, što znači da državljani zemalja regiona više ne mogu da putuju u EU ukoliko nemaju važan razlog.

Sva putovanja u Evropsku uniju koja nisu poslovna ili nemaju neki važan razlog iz trećih zemalja kojim pripada i Srbija, podležu određenim ograničenjima u zavisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u tim zemljama. Ova ograničenja se najviše odnose na osobe koje nisu imunizovane, odnosno nisu primile vakcinu.

„Sigurne zemlje“ su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, a osim Bosne i Hercegovine, novom listom je status „sigurne zemlje“ izgubila i Moldavija, a na listu dodate Čile, Kuvajt i Ruanda

Turističke agencije vraćaju novac za neiskorišćene vaučere

0
turistička agencija
Photo: iStock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je izjavila da će država razmotriti mogućnost pomoći turističkim agencijama da vrate novac građanima za neiskorišćene vaučere

Ministarka je izjavila da je država svesna nepovoljne situacije u kojoj se turističke agencije nalaze, i da će u narednom periodu resorno ministarstvo nastojati da preduzme dodatne aktivnosti i mere u cilju prevazilaženja negativnog učinka pandemije koronavirusa na poslovanje agencija.

Trenutno je u toku prikupljanje podataka od turističkih agencija o broju i vrednosti zamenskih putovanja koja nisu realizovana, posebna pažnja se posvećuje destinacijama gde je građanima Srbije bilo otežano putovanje.

Osim toga, resorno ministarstvo sa Fondom za razvoj razmotra mogućnost kreditiranja turističkih agencija kao organizatora putovanja, radi se o namenskim kreditima koji bi isključivo bili namenjeni za vraćanje sredstava građana koji se nisu odlučili za zamenska putovanja. Na taj način će  turističke agencije biti u prilici da izmire svoje obaveze prema građanima, ne ugrožavajući svoje poslovanje, izjavila je ministarka.

Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade

0

Radisson Collection hotel, Old Mill Beograd smešten je u urbanom delu Beograda, blizu obale Save i novog živopisnog Beogradskog Waterfront-a (modernog stambenog prostora sa restoranima, barovima, tržnim centrom, parkovima i pešačkim stazama)

Hotel je arhitektonsko, sofisticirano zdanje sa bogatom istorijom. Predstavlja jedan od glavnih simbola Beograda, kroz spoj nasleđa prvog parnog mlina iz 19. veka i specifičnog dizajna. Pre 120 godina, počele su da bruje mašine prvog parnog mlina u Srbiji. Stari mlin, kako ga danas poznaje većina Beograđana, jedan od najstarijih mlinova u Evropi.

„Prvo akcionarsko – lebarsko udruženje za preradu hrane u Kraljevini Srbiji“ osnovano je 1901. godine, a mlin je izgrađen u Topčiderskoj ulici (sada Bulevar Vojvode Mišića 15) u srcu industrijske zone. Prvi parni akcionarski mlin bio je opremljen najsavremenijim uređajima i čudo tehnike tog toba posebno od momenta elektrifikacije. Svoj vrhunac je doživeo između dva svetska rata. Stari parni mlin, zgrada koja više od veka čuva sećanje na stari Beograd je proglašena spomenikom kulture i nalazi se pod zaštitom države. Za rekonstrukciju je zalužan prestižni Studio Graft iz Berlina,koji u kombinaciji sa modernom arhitekturom novog hotela i njegovih kula, čini jedinstvenu celinu sastavljenu od istorijskog i savremenog dizajna.

Ambiciozni koncept enterijera obuhvata i unapređuje postojeće istorijske građevine novim materijalima, bojama i oblicima, aktivirajući originalne kvalitete spomenika kulture i stvarajući jedinstveno vizuelno iskustvo. Na trgu se nalazi moderna skulptura koja predstavlja Rolls Royce i „Stojadin“ u sudaru. Dve neuporedive dimenzije, “vreme i materija”, uspešno su kombinovane u priči o starom mlinu, gde bezvremenost prevladava nad sadašnjim trenutkom, a moderno i staro se sukobljavaju jedni protiv drugih.

Lokacija hotela je na nekadašnjoj „granici“ dva beogradska sveta iz 1901. godine: glamur i radnička klasa, koji Rolls i ”Stojadin” takođe predstavljaju. Danas gost dolazi na novu pjacu na kojoj se nalaze staro granitno kamenje i stubovi od kovanog gvožđa spašeni iz starog mlina. Ponovljeni materijali, poput opeke iz istorijske zgrade, očišćeni su, popravljeni i ponovo integrisani. Iako su preneseni na moderan arhitektonski jezik, prirodni materijali, poput hrasta i bakra, odnose se na istoriju lokacije. Radisson Collection Hotel, Old Mill Beograd nudi 236 savremenih i modernih soba, uključujući 14 impresivnih apartmana, sa prozorima od poda do plafona koji gledaju na Beograd. Sobe odlikuju zemljani tonovi, prirodni materijali. Opremljene su unikatnim nameštajem i umetničkim detaljima poput oslikanih zidova, koje su delo studija Strauss & Hillegaart. Njegova industrijsko-šik estetika– savremeno je tumačenje komercijalne prošlosti nekretnine.

Gosti mogu da se opuste i uživaju u besplatnom brzom internetu, mini baru i pogodnostima poput espresso kafe i čaja, dok gosti Executive Collection, Junior Suite i Suite uživaju u posebnom pristupu Executive Lounge-u. OMB Larder i Lounge restoran i bar su konceptualno okrenuti srpskoj tradicionalnoj kuhinji, koristeći moderne tehnike kuvanja sa lokalnim sastojcima.

OMB Larder restoran nudi sezonski meni koji se menja u skladu sa raspoloživim svežom lokalnim proizvodima. OMB Lounge bar je savršeno mesto za uživanje u našim koktelima i elegantnoj atmosferi. Pažnja hotela Radisson Collection, Old Mill Beograd usmerena je ka kreiranju novog i jedinstevnog iskustva za goste, uz sve pogodnosti učešća u programu lojalnosti Radisson Rewards. Hotel nudi autentično iskustvo Beograda u i van njegovih zidova.

Izbor za najbolji restoran na svetu

0
Photo: Pixabay/Pexels

Takmičenje za najbolji restoran na svetu, čuveni San Pelegrinov The World’s 50 Best Restaurants biće održano 5. oktobra u Antverpenu

Poslednje takmičenje za ovu prestižnu nagradu i priznanje je održano 2019. godine, a za najbolji restoran na svetu proglašen je Mirazur na čijem čelu je poznati argentinski šef Mauro Kolagreko.

Ovaj restoran je zbog pandemije zadržao praktično tutulu najboljeg restorana dve godine zaredom, budući da prošle godine izbora nije ni bilo.

Ovaj događaj će se održati u Antverpenu, u Belgiji, bez publike i sa prenosom uživo na internetu, treba istaći da je komisija The World’s 50 Best Restaurants već dodelila nekoliko nagrada, među kojima i nagradu za najbolju šeficu na svetu, Piju Leon.

Poslednje objave

Plitvička jezera

Najtraženiji nacionalni park u Evropi prema Gugl pretragama

0
Nacionalni park Plitvička jezera još jednom je potvrdio status jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi. Prema najnovijem istraživanju koje je sprovela kompanija TUI...