18.9 C
Belgrade
utorak, avgust 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 264

Kad se priroda igra impresionizma

0

Ovo jezero u Japanu postaje sve popularnije, i svaka sličnost sa slavnim umetnikom je namerna

Moneovo jezero se nalazi u Japanu, u gradu Seki. Svoje ime je dobilo sasvim namerno, jer je njegova neobična lepota upravo to što ga odvaja od drugih.

Jezero je potpuno prozirno, i svoju boju menja u zavisnosti od dnevne svetlosti i doba dana. U njemu ima puno biljnog sveta i šarenih riba koje pojačavaju taj utisak žive slike čuvenog Kloda Monea.

Svetsku slavu jezero duguje nikom drugom nego internetu, jer je samo posle nekoliko fotografija ono postalo izuzetno tražen pojam, pored činjenice da su meštani ga ljubomorno čuvali skrivenog.

Ponovo otkazan najveći sajam turizma na svetu

0

Najveći sajam turizma na svetu ITB Berlin ponovo je otkazan zbog pandemije koronavirusa

ITB Berlin je treći put zaredom otkazan zbog pandemije koronavirusa, ovog puta zbog novog soja virusa omikron. Iako je trebalo da bude održan od 9. do 13. marta, kongres i svi sastanci će ipak biti održani digitalno.

Razlog za otkazvanje sajma je velika opasnost od širenja virusa i restriktivna odluka lokalnih vlasti distrikta Šarlotenburg-Wilmersdorf u Berlinu koje su značajno ograničile dozvole za održavanje masovnih skupova.

Od organizatora je traženo da svaki učesnik sajma dokaže da ne dolazi iz ugroženih područja zahvaćenih pandemijom i da nije imao direktne kontakte sa nekim ko je iz tih područja. Takav zahtev je praktično nemoguće ispuniti, posebno u slučaju berlinskog sajma turizma koji okuplja preko 10.000 izlagača iz 180 zemalja sveta i ima više stotina hiljada posetilaca.

Grand Kopaonik je hotelski brend godine

0

Hotel Grand Kopaonik dobitnik je priznanja Hotelski brend godine za 2020/21. Stručni žiri za dodelu najuglednijih priznanja u hotelskoj industriji Srbije, ovu nagradu hotelu Grand dodelio je pod brendom „Ambasadori dobre usluge“ i to većinom glasova

Nagrada je dodeljena na ekskluzivnoj Gala večeri hotelijera u beogradskom hotelu Crowne Plaza,  kojoj je prisutvovao veliki broj visokih zvanica i uglednih gostiju iz sveta diplomatije, privrede, obrazovanja i medija.

“Izuzetno sam ponosna na ovu nagradu koja dolazi u pravom trenutku – u godini kada hotel Grand obeležava 40 godina svog postojanja i kada smo proslavili svečano otvaranje hotela nakon 7 meseci rekonstrukcije. Grand je bio i ostao ponos srpskog turizma i Kopaonika, a na nama je da sačuvamo tu tradiciju i udahnemo mu novi život kroz nove luksuzne sadžaje i unapređene usluge” rekla je Svetlana Kostić, direktorka marketinga i komunikacija u MK Resortu.

Na 15. po redu dodeli nagrada, svojevrsnog „Oskara hotelijerstva“, okupili su se hotelijeri, zvaničnici, diplomate, poslovni prijatelji hotelijera i mediji, nakon dve godine pauze. Dodeljene su nagrade u 13 kategorija, onima koji su hrabro odgovarali na izazove, istrajali u odbrani kvaliteta i uspeli da ostvare vredne poslovne rezultate.

Hotel Grand Kopaonik uspešno posluje u sastavu kompanije MK Group, koja je ove godine uložila više od 27 miliona evra u novo izdanje hotela, uključujući sve javne prostore za goste, vrhunske restorane i barove, konferencijske sale, luksuzni spa & wellness centar, novi rezidencijalni blok i podzemnu garažu koja zadovoljava sve standarde i potrebe gostiju.

Foto: Arsenije Radenović

Novi propisi za putnike na aerodromu u Beču

0

U skladu sa novim propisima o ulasku u zemlju koji važe od danas svi dolazni putnici na aerodromu u Beču koji su vakcinisani ili preležali Covid-19, a nemaju negativan PCR test ili nisu primili buster dozu vakcine, moraju da idu u karantin koji se u svakom trenutku može prekinuti sa negativnim PCR testom

Na aerodromu se odmah po dolasku može uraditi PCR test u zdravstvenoj ustanovi Health Care Center Vienna. Ukoliko je uzorak uzet pre 14 časova, rezultati se dobijaju istog dana. Zdravstveni centar je otvoren svakog dana od 7 do 18 časova. U periodu od 24. do 26. decembra, kao i od 31. decembra do 1. januara testiranje će biti moguće samo do 14 časova. Prethodna prijava nije neophodna.

Cena PCR testa za odrasle iznosi 69 evra, a za decu ispod 18 godina starosti 49 evra. Do sada je 300.000 PCR i antigenskih testova sprovedeno na bečkom aerodromu. Pored testiranja na Covid-19 centar nudi i druge medicinske usluge iz oblasti opšte medicine, dermatologije, ortopedije i interne medicine.

Fotografije: ©  Flughafen Wien AG

Holandija uvodi novi lockdown

0

Holandija od danas u cilju sprečavanja širenja zaraze uvodi novi “lockdown” koji će trajati do 14. januara bez obzira na period koji treba da obeleže božićni i novogodišnji praznici 

Holandija se ponovno zatvara. Sve prodavnice koje ne prodaju hranu, restorani, barovi, bioskopi, muzeji i pozorišta moraju zatvoriti svoja vrata do 14. januara, a škole bar do 9. januara.

Zabranjena su i okupljanja kod kuća i sve privatne zabave, osim na dan Božića, maksimalno sme biti dvoje gostiju na istom mest, dok ih je do sada moglo biti maksimalno četvoro.

Herceg Novi u znaku stranih turista

0
Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom
Photo: iStock

U Herceg novom ima trenutno 1.100 turista, najveći broj gostiju je iz inostranstva

Prema pisanju dnevnog lista Kurir, u Herceg Novom boravi oko 1.100 turista, što je 72% ostvarenog prometa gostiju koji zabeležen rekordne 2019. godine.

Turistička organizacija Herceg Novog ističe da je od ukupnog broja gostiju stranih je 856, a domaćih 242, a najviše njih boravi u privatnom smeštaju. U hotelima boravi 390 gostiju, a u domaćinstvima, odnosno privatnom smeštaju njih 708. U kampovima, hostelima i ostalim smeštajima nema prijavljenih turista.

Jambon, Jambon!

0

Bokadiljo su najtraženiji sendviči u Španiji. Prave se od rustičnog hleba koji podseća na francuski baget i uglavnom sadrže šunku, tunjevinu, sir, krompir ili jaja. Iako se tradicionalno smatraju jeftinom hranom, oni su ukusni i sadrže zaista najkvalitetnije sastojke koji su bokadljio pretvorili u nezamenljiv deo španske ulične hrane

Španci u bokadiljo obično ne dodaju luk, majonez, kisele krastavce ili zelenu salatu, ali se hleb ponekad natopi paradajzom ili maslinovim uljem. Obično se jede za doručak ili kao popodnevni međuobrok, i najpoznatiji je po tome što se uglavnom najviše prodaju sendviči koji sadrže kvalitetne proizvode od svinjskog mesa.

Stanovnici Valensije se ponose svojim sendvičima bokadiljo, i postoje dva tipična sendviča za ovaj grad, „blanco negro“ i „bocadillo de tortilla con habas“. Cena sendviča varira od sastojaka, i kreće se na uličnim tezgama i radnjama od jednog do tri evra po sendviču.

 

Pronađite turističke atrakcije glavnog grada

0
Photo: iStock

Turistička organizacija Beograda je napravila interesantnu i zanimljivu igricu kroz koju možete upoznati najpoznatije turističke atrakcije u Beogradu

TOB je na svojoj internet stranici napravio interaktivnu igricu koja za cilj ima promovisanje Beograda na jedan interesantan i zanimljiv način. Posetioci na internet stranici mogu istražiti Beograd kroz pet slika, Kalemegdan, Trg Slavija, Trg Republike, Skadarliju i Knez Mihajlovu.

Ukoliko želite da se nasmejete i dobro zabavite, i uz to obnovite znanje o turističkim sadržajima glavnog grada Srbije posetite zvaničnu internet stranici Turističke organizacije Beograda. Igra je dostupna na srpskom i engleskom jeziku.

Šta je to ćevarak?

0
Čvarci
Photo: iStock

Svi su čuli za ćevape, i dobro su poznati ne samo nama u regionu, već i u svetu. Postavlja se pitanje šta su ćevarci, i kako je došlo do ovog novog/starog delikatesa?

U Hrvatskoj je u jednom restoranu u Zagrebu ćevap postao mljevenik, i za to smo već čuli. Međutim, kako nova vremena stvaraju nova pravila, nastali su i ćevarci, jelo sa novim identitetom ali sa starom pričom.

Na jednom imanju u Hrvatskoj se pripremaju ćevarci, ćevapi s čvarcima. Autor ovog specijaliteta kaže da je najbitnija razmera mesa i čvaraka, dodaju se i određeni začini, i nakon pripreme na roštilju služe se sa pinđurom, lukom i pogačama sa čvarcima. Međutim, ćevarci se mogu jesti i „s nogu“, pa se za tu priliku koristi lepinja, pa se uskoro mogu naći i u restoranima brze hrane širom Hrvatske.

Austrijanci ostali bez radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu

0
Halštat Austrija
Photo: Pixabay/Julius_Silver

U Austriji trenutno postoji velika potreba za radnicima, posebno u ugostiteljstvu i turizmu, i Austrijanci su svesni da to moraju dobro da plate

Radnika u Austriji nema na skijalištima, u hotelima, u restoranima i barovima. Posebno su aktuelni i potrebni radnici koji su preležali infekciju koronavirusa ili su vakcinisani, jer se testovi više ne priznaju, prenosi rtl.hr. Svaki radnik mora biti vakcinisan i tu nema pregovora, bilo da radi sezonski ili za stalno.

Zatvaranje zemlje je izazvalo talas otkazivanja u ugostiteljskoj i hotelskoj industriji, što je odložilo početak ski sezone. Mnogi stalni zaposleni su takođe napustili ovu industriju zbog nedostatka sigurnosti planiranja, stalno otvaranje i zatvaranje zemlje je pogubno za poslovanje, a sigurnost je najbitniji faktor kod radnika.

Upravo zbog toga, Austrijanci su spremni dobro da plate radnike. Prema pisanju heute.at, mnogi hoteli i restorani ove sezone nude 4.500 do 6.000 evra za dobrog kuvara koji govori nemački jezik. Sličan je trend i kod ostalih radnika, za konobara ili barmena se nudi plata između 3.000 i 4.000 evra, znajući da nema organizovanih žurki koje mogu doneti dodatni prihod ili bakšiš.

Poslednje objave

Rosé Days 2025 – Najružičastija noć leta na obali Jadrana

Rosé Days 2025 – Najružičastija noć leta na obali Jadrana

0
U subotu, 6. septembra, obala Budve pretvoriće se u glamuroznu kulisu za Rosé Days 2025, međunarodni butik festival koji spaja vino, muziku, gastronomiju, modu...