29.7 C
Belgrade
subota, maj 3, 2025
Naslovna Blog Stranica 319

Rakija u ljubavi sa hranom

0

O žestokom alkoholnom piću zvanom rakija, ovde nije zahvalno puno govoriti iz više prilično objektivnih razloga. Pre svega, osim što živimo među najmanje sedam miliona fudbalskih selektora i premijera, poznato je da svaka srpska kuća ima najbolju “radžu” domaće proizvodnje kojoj ne može prići nijedan viski, votka i ostala boranija. Pored toga svi znaju da rakiju treba piti, a ne gubiti vreme na prazne priče o tome kako je ispeći, u čemu je čuvati ili na kraju, kako je pravilno konzumirati. Stoga sam rešio da ovaj tekst krene linijom manjeg otpora, da o rakiji napišem nešto obično i prosto, nešto što neće uvrediti sve vrsne poznavaoce ove magične tečnosti i da rakiji dodelim drugačiju ulogu, odnosno da je posmatram kao deo nečeg mnogo većeg. Zato evo nekoliko reči o tome šta sve može da vam donese jedan tako savršen par kao što je: rakija – meze

Na ovim prostorima se oduvek rakija ispijala uz neku hranu. Ta hrana ili “meze” (reč koju su nam kao i druge “važne stvari” u amanet ostavili Turci) je uglavnom zavisila od geografije, ekonomije, pa i sociologije, ali pre svega od istorije koja je ovde određivala način života, a samim tim šta i da li ćemo uopšte nešto jesti i piti. Naši roditelji bi se sigurno veoma iznenadili nekim mezetlucima koje poslužujemo uz rakiju, pre svega zbog toga što su se hrana, ali i rakije promenili do neprepoznavanja. Sa druge strane svaka rasprava vezana za slaganje rakije i hrane nema mnogo smisla i uvek počinje pravilom da: pravila nema! Ne postoji tačno i pogrešno i naravno samim tim, ne postoji savršenstvo. Sve je prepušteno ukusu uživaoca, te ako vam se dopada određena kombinacija, bez obzira koliko eksentrična ona bila, slobodno se prepustite zadovoljstvu zajedno sa ostalim odraslim istomišljenicima. Jer rakija se pijucka u kući, mada je neki više vole u kafani, u dobrom društvu uz još bolju priču i najbolju hranu. Merak je za dušu i telo. A mezeti se polako: krenite od voća, pa pršuta i sir, paprika… znalački na čačkalicu. Sve je stvar mašte, budžeta, prilike i ukusa – sveže, toplo ili hladno, hrskavo ili meko… vama na volju, a da sve ovo ne bude puko ceđenje pljuvačnih žlezda, evo i nekoliko konkretnih (pomalo neuobičajenih) primera po preporuci znalaca iz Rakia bara. Pa, izvol’te:

Uz barikiranu lozovaču:
Isecite baget na kriške i stavite ga u rernu da se malo zapeče da bi bio hrskav. Zatim ga premažite čenom belog luka i stavite po krišku paradajza na svako parče hleba. Ispržite na maslacu i maslinovom ulju glavicu sitno seckanog crnog luka i vrganje. Začinite po želji i obavezno dodajte malo kima. Spremnu smesu složite na paradajz i dekorišite parčetom kozjeg sira.

Uz staru dobru šljivovicu:
Iskoristite sezonu špargli i spojite Francusku i Srbiju (Luj XIV je najzaslužniji za njenu popularnost u Evropi) ovim jednostavnim zalogajem. Na kratko obariti špargle, a zatim ih šokirati hladnom vodom. Obmotajte svaku šparglu parčetom mesnate slanine, a zatim je upakujte u traku lisnatog testa. Spremne paketiće premažite žumancetom i pospite rendanim kačkavaljem, a onda ih ispecite u rerni.

Uz osvežavajuću jabukovaču:
Izrendajte krompir koji ćete pomešati sa brašnom, jajetom, sitno iseckanim lukom i dodajte so i biber po želji. Od te smese formirajte krokete koje ćete ispržiti na ulju. Aranžirajte ohlađene krokete pireom od jabuke u koji ćete dodati malo kalvadosa. Zalogaje ukrasite listovima žalfije.

Foto. Lena Nešić

Da li se u globalnoj krizi mogu stvoriti nova radna mesta i zanimanja?

0
Hotel
Photo: iStock

COVID-19 je bio poguban za dosta radnih mesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, ali to nije uticalo na volju i energiju ljudi da iz najgoreg izvuku najbolje, pa su stvorena neka nova zanimanja i poslovi

Koronavirus je zaista desetkovao ne samo hotelijerstvo, već je globalno ugrozio privredu čitave planete, i mnoga radna mesta i zanimanja su dovedena u pitanje. Hotelijeri su morali da se prilagode, i kako bi ostali u poslu, i kako bi svoje poslovanje prilagodili aktuelnim trendovima, stvorena su nova zanimanja i profesije. Interesantno je da ova industrija, bar na zapadu, čak zapošljava nove ljude.

Uglavnom sva nova zanimanja vezana su za održavanje higijene i za sprovođenje novih i strogih higijenskih protokola, kako bi i gosti i zaposlni bili sigurni. Dosta hotela, računajući i Hyatt Regency Monterey Hotel & Spa u Sjedinjenim Državama, zapošljavaju ljude koji će biti zaduženi za takozvano “forenzičko” čišćenje svih prostorija, što je ujedno novi standard u hotelijerstvu.

Osim higijene, dobar deo novih poslova se odnosi i na održavanje socijalno odgovornih uslova na bazenima, u prostorijama hotela, kao i na svim površinama na kojim borave gosti.

iCombi Pro – pripremanje namirnica na potpuno novom nivou

0

Parnokonvekcijski aparat iCombi Pro predstavlja uređaj koji način pripreme namirnica izdiže na potpuno novi nivo

Najnovija tehnologija profesionalnih uređaja za kuhinje ugostiteljskih objekata.

Sve što ste do sada pripremali, sada možete još bolje, brže, lakše, efikasnije i ekonomičnije.

Razvijeni su potpuno novi ‚‚asistenti‚‚ koji se samostalno uključuju u toku rada samog uređaja i prilagođavaju uslove pripreme namirnica, tako da dobijeni rezultati budu savršeni.

Čak do 50% veća produktivnost uređaja, obezbeđena pomoću inteligentnih prilagođavanja klime.

Omogućeno  mešovito punjenje i praćenje svake namirnice bolje nego ikada ranije.

Kuvarska inteligencija koja omogućava usavršavanje načina rada i dobijanje najboljih rezultata.

Pored svih mogućnosti ostaje jednostavan za upotrebu i svakodnevno korišćenje.

Čišćenje i nega aparata su sastavni deo upotrebe, pa i to samostalno obavlja.

Nemojte odustajati od svojih ciljeva, jer imate pomoćnika koji je raspoložen da Vas prati u svakom trenutku. Sve što ste nekada želeli, a niste imali načina da izvedete, omogućiće Rational iCombi Pro.

Dvanaest iskustava za savršen odmor u Istri

0

Gatronomska uživanja

1. Korte i kulinarska ponuda

Ako volite hranu, opčiniće vas Hiša Torkla. Ovaj restoran sa priznanjem Michelin Plate, poznat je po jelima od mesa i tartufa. Takođe nudi širok asortiman vina, čime se obezbeđuje da poseta zaista ostavi dobar ukus u ustima. Ljubitelji vina takođe će uživati u izletu u obližnji podrum vinograda u vlasništvu braće Korenika.

2. Potraga za tartufima u Padni

Istra je sjajno skrovište za mnoge gastronomske delikatese, kao što su na primer tartufi. Upoznajte lovca na tartufe i njegovog vernog pomoćnika na četiri noge, koji će vam otvoriti vrata misterioznog sveta tartufa. Naravno da ostavljamo najbolje za kraj, a to je poseta restoranu Gold Istra u Padni. Tamo ćete se obradovati najboljim jelima od tartufa koje regija može da ponudi. Nakon toga, svakako ćete želeti da ponovite ovaj odmor u Portorožu i Piranu.

3. Vođena degustacija vina u Kopru i okolini

Ljubitelji vina mogu se pridružiti vođenim degustacijskim turama u vinskim podrumima poput Vinakoper-a, Santomasa i Briča u sklopu desetonedeljne avanture u Kopru. Događaj uključuje i vođene degustacijske ture u manjim vinskim podrumima okoline Kopra, kao što su Rakar Trebeše, Bordon Dekani i Vinales u Šmarju, Vina Montis i Eko Laura, uključujući zaustavljanje u vinskom podrumu Vilija Bržana, najstarijeg vinograda u Marezige. Dok ste u Marezigeu, obavezno se zaustavite pored fontane vina i uživajte u čaši vina s pogledom na prekrasni Koparski zaliv.

 Nezaboravni doživljaji za čitavu porodicu

4. Digitalni detoks na Farmi Medljan

Provedite vreli letnji dan pod drvećem u blizini istarskih farmi i divite se lepoti izolskog zelenila koje vas okružuje. Probajte digitalni detoks na Farmi Medljan i oslobodite se stresa od svakodnevne užurbanosti. Upoznajte lokalne životinje i opustite se u prirodi. Izola i okolina vas očekuju.

5. Nezaboravan dan na ribarskoj farmi Fonda

Svi ljubitelji mora i morskih plodova pozvani su na zabavno iskustvo za čitavu porodicu – nezaboravan dan na ribnjaku Fonda. Dok plovite do farme riba i školjki, ispričaćemo vam najveće tajne morskog uzgoja: kako se bira mlada riba, kako se hrani, koliko dugo treba da raste brancin, kako prepoznati koja je riba sveža i šta piranskog brancina iz Fonde čini tako posebnim. Putovanje će se završiti degustacijom domaće morske hrane iz Fonde.

6. Porodični izlet na farmu Marisol

Sve što je potrebno za porodični izlet možete pronaći na farmi Marisol na Barediju iznad Izole. Povrh svega, deca će se zabavljati upoznavanjem lokalnih životinja i čak jahanjem mini ponija.

Veliki izbor aktivnosti

7. Sportske aktivnosti na moru

More nudi brojne mogućnosti za sportske aktivnosti. Posetite park morskih sportova Active Koper u Žusterni i iskusite ronjenje, jedrenje, bording i kajakaštvo. Da biste zaista iskusili nešto posebno, obavezno unajmite vodeni bicikl ili krenite na zorbing.

8. Aktivno istražujte periferiju Izole

Dođite i otkrijte periferiju Izole na biciklu ili pešice. Vozite se delom Parenzane ili odaberite nešto malo zahtevnije, poput izleta na brda u zaleđu i posetu našim izvorima vode. Pogledajte šta lokalni ljudi preporučuju.

9. Izlet na poluostrvo Ankaran

Posetite Debeli rtič i prošetajte do kraja rta gde možete posmatrati slikovitu liticu flišne stene. Na povratku se obavezno ohladite ispod krošanja autohtonih listopadnih hrastovih šuma koje su nekada pokrivale celo poluostrvo. Popnite se do vidikovca pejzažnog parka Debeli rtič i nastavite put prema Resselovom gaju. Sledite stazu Graničara do Kaštelira, najviše tačke Miljskog poluostrva.

Relaksacija i opuštanje

10. Opuštanje u solanama

U pejzažnom parku Sečovlje Salina pronaći ćete jedinstveni velnes centar na otvorenom, Thalasso Spa Lepa Vida. Tamo dominiraju slano blato i salamura, najvažniji sastojci tradicionalne talaso-terapije. Terapija kombinuje blagotvorno dejstvo mora, obale i klime, kako bi se ojačao prirodni imunitet i poboljšalo vaše opšte stanje.

11. Debeli Rtič i njegova smirujuća priroda

Područje Debeli rtič nudi nekoliko skrivenih lokacija u kojima, kada ih jednom otkriju, posetioci uvek mogu napuniti baterije. Sv. Katarina je dom groblja školjaka. Opustite se i pazite na ptice koje se tamo gnezde. U blizini Sv. Nikolaja možete naći mediteransku livadu soli, zaštićeno područje Nature 2000, jedino takve vrste u Sloveniji. U njemu živi nekoliko biljnih vrsta, od kojih su najistaknutiji obalski lan i klasasta kičica. Ove dve biljke ne uspevaju nigde drugde u Sloveniji.

12. Na tragu prekrasnih pogleda

Letnji zalasci sunca su uvek izuzetan prizor, a Izola je savršeno mesto za to. Nudi brojne vidike (“višt” na lokalnom dijalektu) odakle možete da doživite ovu prelepu pojavu. Jedna od takvih tačaka je Izolska višta uz spust između Belvedera i Izole. U blizini se nalazi i lepo mesto za piknik među maslinama.

Fotografije: Thalasso Spa Lepa Vida, Vid Ponikvar, Sara Glavina, Jaka Ivančič

TheFork – rešenje za ugostitelje u formi aplikacije

0
TheFork – rešenje za ugostitelje u formi aplikacije

TheFork aplikacija i internet stranica, omogućava korisnicima da pronađu i kontaktiraju restorane koji vrše dostavu hrane. Ova aplikacija će biti besplatna za restorane partnere, a iako se za sada koristi samo u zemljama Evropske unije, po svemu sudeći će uskoro stići i na naše tržište

TheFork je vodeća globalna aplikacija za rezervacije restorana preko interneta koja najavljuje da će tokom perioda u kom vlada pandemija koronavirusa korisnici moći besplatno da pronađu restoran i naruče svoju omiljenu hranu.

Imajući u vidu da se sve više restorana i ugostiteljskih objekta zatvara, ovakav vid poslovanja bi mogao da na neki način ublaži nepovoljne uticaje pandemije. Prema poslednjim istraživanjima, sve više ljudi se odlučuje na takav korak, naručivanje hrane je sada neki novi vid osveženja, naročito ako se zna da je višemesečno zatvaranje i kuvanje kod kuće postalo monotono i neinspirativno.

Ova usluga će biti besplatna za partnerske restorane na platformi, a nakon Italije i ostalih zemalja Evropske unije u kojim već funkcioniše, očekuje se da bude plasirana i na naše tržište.

Ozalj – odlična priroda, jedinstvena gradska priča i pravi domaćini

0

Ozalj se prosto mora voleti, i on na pravi način pokazuje kako se može i mora živeti dostojanstveno i polako, bez žurbe, bez stresa, onako kako to Gospod zapoveda

Ovaj gradić se nalazi na jednom posebno lepom mestu, izgrađen je na litici iznad reke Kupe, i on je mesto gde se i danas susreću prošlost i sadašnjost, što ga čini neverovatnom destinacijom. Ozalj je podignut između šumovitih brežuljaka i smaragdne reke koja se baš ovde blago dramatično spušta iz brdskog u ravničarski tok.

Ozalj je smešten u severo-zapadnom delu Karlovačke županije, na nekih 15 kilometara udaljenosti od granice sa Slovenijom. U gradu živi nešto manje od 7.000 stanovnika, a status grada je zasluženo dobio zbog svoje istorijske važnost.

Simbol grada je svakako zrinsko-frankopanski Stari grad, srce njegovog istoriskog razvitka i simbol zrinsko-frankopanskog duha. U samom gradu nema semafora, a poneki automobil, ako uspete da ga nađete, oteraće divni zvuk ptičijeg pevanja, inače omiljena muzika ponosnih meštana.

Do Ozlja se može stići sopstvenim automobilom, ili praktično bilo kojim prevozom iz svih gradova okoline, iz Zagreba možete stići omiljenim prevoznim sredstvom turista, turističkim vozom.

Ozalj je odlična destinacija za siti brejk, vikend je neko idealno vreme da se on upozna, kao i da se čuju njegove prave i rado slušane turističke, kulturno-istorijske i gastronomske priče koje srdačni meštani rado pripovedaju uz čašicu odlične domaće rakije. Ovde domaćini ne kriju svoju najveću tajnu, i dele je dobronamerno sa svima, ovde možete da naučite kako da živite i kako da budete srećni.

Kako je muka jednog kuvara naterala da izmisli čips

0
Kako je muka jednog kuvara naterala da izmisli čips

Priča o nastanku čipsa, popularne slane grickalice, vezuje se za kuvara koji je jednog dana rekao: DOSTA

Čips je prvi put napravljen 1853. godine u državi Njujork, a napravio ga je Džordž Krum, kuvar restorana u Saratoga Springsu. Njegova namera nije bila da napravi čips, on je pravio pomfrit, ali splet okolnosti i karakter ovog čoveka upisali su ga u knjigu istorije.

Prilikom prosluživanja gostiju, njegov pomfrit je stalno bio vraćan nazad, gosti nisu bili zadovoljni debljinom krompira, pa je Krum slao svaki put sve tanje sečen krompir. Na samom kraju, kada više nije mogao da podnese kritike gostiju, on je isekao i ispržio krompir toliko tanak da se on više nije mogao jesti viljuškom, već samo rukom.

Gosti su bili oduševljeni, i upravo tog dana je rođena jedna od najpopularnijih grickalica na svetu. Čips je od tada bio na stalnom meniju u restoranu, a kuvar je vremenom otvorio svoj restoran.

 

Hoće li švedski sto preživeti krizu

0
Hoće li švedski sto preživeti krizu
Photo: Pixabay/allybally4b

Švedski sto je oduvek bio na samom vrhu ugostiteljstva i vremenom je postao simbol luksuza, kvaliteta i vrhunca ponude restorana ili hotela, svojevrsni hram za apetite gladnih gostiju. Danas je on postao nešto što se izbegava, koronavirus je morao i to iskustvo da nam oduzme. Šta će biti sa beskrajno poređanim delikatesima na stolovima koje smo oduvek voleli

U vremenu kad je vladavina virusa Covid-19 redukovala i oduzela gotovo sve, čak ni moćni simbol ugodnog i luksuznog restoranskog iskustva u vidu švedskog stola nije ostao imun. Mnogi restorani i hoteli su zatvoreni, a poznati i opšteprihvaćeni turistički magneti poput švedskog stola ili “pojedi koliko možeš” akcija ostali su samo kao davna sećanja, nostalgični podsetnik na dobra stara vremena.

Luksuzno, ali pre svega izdašno iskustvo švedskog stola moraće da se prilagodi vremenu pred nama i svakako neće biti više isto. Danas se ovakav vid usluge transfomiše u neku hibridnu varijantu samoposluživanja koje je potpomognuto stručnim licima ili poslužiteljima koji izabranu hranu “pakuju” na tanjire. Dupli posao, mnogi bi rekli, ali to je jedini način da se prebrodi kriza. Vi izaberete, oni vam posluže.

Restorani i hoteli se mogu nekako prilagoditi ovakvom načinu posluživanja hrane, ali osnovno pitanje je šta će se desiti sa industrijom koja je vezana isključivo za ovakav vid i formu posluživanja, kao što je industrija krstarenja?

Brodovi za krstarenje još uvek razrađuju načine kako bi njihovi popularan švedski sto mogao funkcionisati u svetu Covid-19, imajući na umu da se na brodovima svaki obrok služi isključivo tako. Norwegian Cruise Line kaže da će švedski stolovi biti kao do sada, a osoblje će pružiti punu uslugu gostima, u skladu s revidiranim smernicama o zdravlju i sigurnosti.

Uz brojne mere predostrožnosti koje je pokrenuo Covid-19, švedski sto i praksa „sve što možete pojesti“ gotovo će sigurno morati da se prilagođavaju, ali imaju svetlu budućnost. S jedne strane, ljudi vole da vide hranu, to je poseban doživljaj za sebe, dok sa druge strane oni takođe žele da znaju da će takvo iskustvo biti sigurno i bezbedno po njih. Jedno je sigurno, švedski sto je možda i najomiljeniji ugostiteljski proizvod i standard i nećemo se tako lako oprostiti od njega. Ukratko, predstoji nam borba koju moramo da dobijemo.

Šaleška dolina – dublji pogled i čarolija događanja

0

„Pogledaj duboko u prirodu i sve ćeš bolje razumeti“, rekao je Albert Ajnštajn. U Šaleškoj dolini pogled okrećemo prema prirodi. Kada se u prirodi vratite sebi, pogledi postanu veći, doživljaji lepši, a susreti sa životinjama autentičniji. U prirodi Šaleške doline očekuje vas idealno okruženje za drugačiji odmor. Odaberite svoje mesto za opuštanje, šetnje i obnovu snage na selu

Čarolija događanja

Svako mesto ima svoje obrede, običaje, navike i – događanja! Tradicionalna događanja koja predstavljaju Šaleško ruralno područje i pozivaju na nova iskustva povezana su s autentičnim ukusima, veštinama i znanjima koja se prenose s kolena na koleno i pre svega s radošću. Upoznajte domaćine i probajte najbolje od svega što su proizveli te godine. Nemojte biti samo posetilac, budite deo događanja!

Pored toga pronađite seosko gazdinstvo, koje je poznato po 13 hektara velikim torovima sa oko 130 jelena lopatara i muflona. Obnovljena, a još uvek originalna, ova farma privlači putnike sa svih strana sveta. Ako ste sami ili u većem društvu kod njih ćete doživeti iskonsku prirodu, okusiti domaće salame od divljači, voćne sokove, likere i pritom posmatrati krdo jelena koje možete nahraniti i pomilovati što će biti izuzetan doživljaj za sve članove porodice.

Zdrava hrana najbolje se slaže sa aktivnostima u prirodi. To dobro znaju u Planinarskom domu Smrekovec u kome nude jednostavnu hranu što se jede kašikom, žganjce, štruklje, savijače s jabukama i hranu s šumskim plodovima. Peške ili biciklom – uspon na ugašeni vulkan Smrekovec iz različitih smerova biće doživljaj u kojme ćete spojiti ugodno s korisnim. Smrekovec je odlična polazna točka za biciklističke ili pešačke izlete na Golte, Raduho, Sleme, Uršljo goro i druge vrhove.

Penjanjem na Gonžarjevu peč osigurana je doza adrenalina. To je najzahtevnija staza za penjače u Sloveniji i ocenjena je sa D/E. Posebnost Gonžarjeve peči je kompaktna stena s čeličnom užadi koja je od podnožja do vrha visoka oko 70 metara. Ne zaboravite na sigurnost – po steni se penjite samo sa pojasom za penjanje, sigurnosnim kompletom, kacigom, prikladnom obućom, rukavicama i drugom prikladnom opremom za penjanje.

Ruralno područje Šaleške doline očaraće vas gostoljubivim ljudima, ukusnom kuhinjom i lepotama prirode. Jedna od najzanimljivijih kreacija je Velunja peč – prirodni most. Put do njega vodiće vas kroz šumu u kojoj ćete se nadisati svežeg vazduha. Približno deset metara visok most je isklesala voda od žive stene i stvorila četiri kraške jame, a da sve bude još lepše, ispod mosta protiče potok koji se izliva u dva slapa.

Za sve informacije se možete obratiti putem e-maila turizem@velenje.si ili potražite informacije na web stranici www.visitsaleska.si. Dobrodošli!

#ifeelsLOVEnia #visitsaleska

Motovun, posebna i romantična Istra

0
Motovun, posebna i romantična Istra
Photo: iStock

Srednjovekovni gradić Motovun nalazi se u srcu Istre u Hrvatskoj na 277 metara visokom brdu, i u pitanju je jedna prava turistička poslastica i savršeno mesto za sve ljubitelje minulih vremena i prošlosti, jer tamo svaki kamen priča svoju vekovima staru priču sa posebnim zadovoljstvom

Motovun, posebna i romantična Istra

Motovun je okružen visokim bedemima od kamena, nalazi se iznad doline reke Mirne koja nekako diskretno povezuje sve prirodne lepote i dragocenosti Istre u jednu celinu.  Naselje datira još iz drevnih vremena, dok je današnji oblik dobilo negde u 12. veku. Upravo taj srednjovekovni šmek je njegov najveći adut, grad je toliko atraktivan, da ga turisti obožavaju. Naravno, bogata Istra je dobar domaćin, pa se u toku šetnje ovim drevnim krajem mogu iskusiti pravi mirisi i ukusi prošlosti koji goste vode direktno u stara vremena.

Grad je podeljen na tri dela, a njegova specifičnost su dva reda bedema i zidova. Prvi prsten, iz 13. veka, okružuje najstariji deo grada, dok se oko novijeg dela grada nalazi drugi prsten zidova iz 15. veka. Grad je sačinjen od vijugavih uličica i manjih gradskih trgova koji se svi nekako nalaze tačno gde treba, dok je glavno mesto okupljanja najveći gradski trg, Trg Josefa Ressela.

Motovun, posebna i romantična Istra

Velik broj kulturno-istorijskih znamenitosti čine Motovun gradom spomenikom, ali treba pomenuti i okolinu koja je isto tako impresivna kao i sam grad. Na obroncima motovunskog brda uzgaja se grožđe za dobijanje čuvenih istarskih vinskih sorti, a dolina reke Mirne je kilometrima prekrivena motovunskom šumom, staništem čuvenih istarskih tartufa.

Motovun je takođe odlična destinacija i pravo mesto za aktivan odmor. Prirodu možete najbolje upoznati pešačenjem i vožnjom bicikla po okolini, a za najhrabrije tu je i jahanje konja. Od ostalih aktivnosti, a zaista ih ima jako puno, treba izdvojiti i berbu grožđa, sakupljanje tartufa i ribolov, a avanturiste očekuje slobodno penjanje, paraglajding i vožnja kanuom.

Motovun, posebna i romantična Istra

Pored odličnih vremenskih uslova preko cele godine, meštani su gotovo uvek raspoloženi i veseli, a kako i ne bi bili kad prema legendi grad leži na drevnom izvoru energije, na ukrštanju “zmajevih linija” koje smiruju ljude, pa takva energija vrlo često prelazi i na turiste i putnike koji se uvek rado vraćaju Motovunu.

 

Poslednje objave

Barcaffè slavi 55. rođendan: Kafa koja je osvojila srca potrošača

0
Barcaffè obeležava 55 godina uz poruku o bliskosti i razgovorima koji znače i podseća na ono najvrednije u životu: toplinu, emocije i snagu iskrenog...