19.7 C
Belgrade
četvrtak, jul 24, 2025
Naslovna Blog Stranica 126

Utopia of the Seas, zabavi nikad kraja

0
Photo: Unsplash/ Stephanie Klepacki

Utopia of the Seas biće šesti brod u floti Oasis Royal Caribbean-a kad bude spreman za plovidbu 2024. godine, i biće i jedan od najvećih brodova za krstarenje na svetu. Ono što njega izdvaja od ostalih je najveći zabavno-tematski park ikada izgrađen na nekom brodu

Utopia of the Seas je najnoviji kruzer kompanije Royal Caribbean International, porinut po prvi put prošle nedelje u francuskom brodogradilištu Chantiers de l’Atlantique u Saint-Nazaireu. Ovaj brod, osim standardnih sadržaja, putnicima nudi uživanje u brojnim adrenalinskim avanturama koje do sad nisu viđene na nekom plovilu.

Izgradnja novog kruzera klase Oasis traje već 17 meseci, od aprila 2022. godine, a sam proces porinuća je trajao skoro 15 sati. Utopia of the Seas je zatim premešten u dok za opremanje, gde će biti dovršen u leto 2024. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Loyal to Royal (@loyal.to.royal)

Kada bude dovršen, kruzer će biti težak 236.860 bruto registarskih tona i biće dugačak čak 360 metara. Njegov kapacitet biće 5.668 putnika koji će biti smešteni u dvokrevetnim kabinama kojih će biti ukupno 2834.

Ovaj kruzer od drugih izdvaja posebno dizajniran zabavni park. Imaće najduži vodeni tobogan na svetu, velike bazene, spa centar i solarijume. Svaki sadržaj biće veći i ozbiljniji, kako bi sve spremno za jedan sadržajan porodičan odmor sa decom.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Osim zabavnog dela, kruzer će nuditi i posebno gastronomsko iskustvo. Pored vrhunskih specijaliteta u restoranima, imaće i jedan poseban restoran koji će se uz pomoć virutalne stvarnosti pretvoriti u vagon voza koji putuje Amerikom ili Francuskom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vaša morska avantura usred jeseni, u mestu koje spaja tradiciju i luksuz

0
Vaša morska avantura usred jeseni, u mestu koje spaja tradiciju i luksuz (7)

U prvi mah, možda ćete imati utisak da ste na francuskoj rivijeri ili u nekom pitoresknom italijanskom gradiću, a ni to nije slučajno

Leto je za nama, ali ko kaže da je kasno za more? Za mnoge, morska avantura tek sada počinje!

Umesto na vrelim temperaturama i u celodnevnom kupanju i sunčanju, turisti koji obožavaju da odmaraju na primorju u jesen, vreme provode dosta aktivno, uz pauze za opuštanje i uživanje u mirisu mora, pogledu na talase, zaliv…

Vaša morska avantura usred jeseni, u mestu koje spaja tradiciju i luksuz (7)

Ukoliko još niste bili u Tivtu, obavezno ga uvrstite na svoju listu želja, i to baš u ovom periodu godine kada je temperatura idealna i nema gužve.

Gradić smešten u Bokokotorskom zalivu je mnogo više od letnje destinacije, štaviše, jedini je na crnogorskom primorju čiji gotovo svi hoteli i smeštajni objekti rade tokom cele godine.

Vremenom, Tivat je uspeo da zadrži epitet „grad kulture“, ali je postao i sinonim za otmenost i luksuz – i to ne samo u Crnoj Gori, već u ovom delu Evrope.

Vaša morska avantura usred jeseni, u mestu koje spaja tradiciju i luksuz (7)

Ako tražite savršeno mesto za rad, aktivan odmor, trčanje i pešačenje na rivi, uživanje u SPA centru, obilazak okoline, i degustaciju ukusne hrane i zanimljivih koktela, naša preporuka je hotel Regent Porto Montenegro.

Ono što je posebno kod ovog hotela vidi se već na samom ulazu: počev od autentičnih, starovremenih vozila, preko osoblja, pa do eksterijera, a onda i enterijera. U prvi mah, možda ćete imati utisak da ste na francuskoj rivijeri ili u nekom pitoresknom italijanskom gradiću, a ni to nije slučajno.

Naime, Regent Porto Montenegro ja pažljivo i autentično dizajniran, sa italijanskim vrtovima, tako da čuva duh prošlih vremena na Jadranu, odnosno duh tradicije. S druge strane, njegova modernost i ponuda čine da bude idealan izbor i za najzahtevnije turiste, koji cene komfor, luksuz i potpuni ugođaj.

Vaša morska avantura usred jeseni, u mestu koje spaja tradiciju i luksuz (7)

I ne zovu ga bez razloga turističkim „biserom“ Crne Gore, budući da se nalazi na obalama UNESCO-vog zaštićenog zaliva, u srcu nautičkog naselja i marine za jahte i super-jahte.

Prošlo je vreme kada je smeštaj bio u drugom planu u odnosu na lokaciju: gostima je sada jednako važno da u mestu gde odsedaju – imaju gotovo sve. Tako da, i ako vas „snađu“ bura ili jaka kiša dok ste na svom aktivnom odmoru na moru, lako ćete pronaći alternativno rešenje.

Vaša morska avantura usred jeseni, u mestu koje spaja tradiciju i luksuz (7)

Regent gostima nudi potpuni holistički pristup, uz pregršt tretmana za opuštanje, zatim Pool Club sa dva beskonačna bazena i dva bazena za decu sa pogledom na zaliv. Unutrašnji bazen, idealan u jesenjim mesecima, nudi đakuzi, saunu, parnu sobu, tzv. tuševe iskustva, fitnes sobu.

Ako ste, pak, neko ko ne mari za vremenske uslove i želite da aktivno iskoristite svaki minut na odmoru, imajte na umu da vam je veoma blizu Kotor, stari grad zaštićen od strane UNESCO-a, u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled.

Vaša morska avantura usred jeseni, u mestu koje spaja tradiciju i luksuz (7)

Naša preporuka je, svakako, da se upoznate i sa planinskim zaleđem Boke, čuvenim Lovćenom i bogatstvom ovog nacionalnog parka. Oduševiće vas put od Kotora do Lovćena, koji vodi poznatim serpentinama ili, kako Bokelji kažu, kanicama. Serpentine se ređaju jadna za drugom, i prkose godinama.

Osim toga, priliku da doživite još jedno nezaboravno iskustvo pruža i velelepni pogled na zaliv sa novootvorene žičare Dub-Kuk, koja je počela sa radom sredinom avgusta ove godine.

Vaša morska avantura usred jeseni, u mestu koje spaja tradiciju i luksuz (7)

Put žičare počinje u selu Dub, smeštenom u opštini Kotor, odakle žičara kreće prema Kuku na Lovćenu, na visini od 1.348 metara.

Hotel Regent je udaljen svega 30 minuta vožnje od Kotora i početne tačke žičare, tako da se, praktično, nalazite u centru svih zabavnih i uzbudljivih zbivanja u Crnoj Gori, i to tokom cele godine!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Szczecin, najlepši pogled na Baltičko more

0
 Szczecin, najlepši pogled na Baltičko more
Photo: Pixabay/ Renata-Misztal

Szczecin se nalazi na severozapadu Poljske, a njegova bogata istorija, kulturna baština i geografski položaj čine ga fascinantnim mestom za istraživanje. Smešten uz obalu Baltičkog mora, i ima značajnu ulogu u ekonomiji, kulturi i identitetu Poljske

Szczecin ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Grad je bio mesto gde su živela plemena tokom srednjeg veka, a kasnije je postao i deo Švedske. Tokom Prvog svetskog rata, Szczecin je vraćen Poljskoj, i od tada je bio svedok mnogih istorijskih promena u ovom regionu. Grad je pretrpeo razaranja tokom Drugog svetskog rata, ali je nakon rata obnovljen i postao je važan industrijski centar Poljske.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika Szczecina je njegova arhitektura. Grad se može pohvaliti mešavinom različitih stilova. On savršeno kombinuje gotiku, renesansu, barok i modernu arhitekturu. Stari grad, poznat kao „Starówka,“ sa svojim šarmantnim radnjama i uskim ulicama, pruža osećaj istorijske autentičnosti. Takođe, Szczecin ima impresivne građevine, poput Dvorca Książąt Pomorskich i Katedrale sv. Jakuba.

Kultura Szczecina odražava bogatu istorijsku baštinu grada. Grad ima mnoge muzeje, pozorišta i galerije koje čuvaju umetnost i kulturu ovog regiona. Szczecin je takođe poznat po svojim festivalima i manifestacijama, kao što je Međunarodni Filmski Festival i Festival Morava, koji privlače umetnike i posetioce iz raznih delova sveta. Gastronomija Szczecina bazirana je na specijalitetima od ribe ili tradicionalne poljske kuhinje.

Szczecin je važan ekonomski centar Poljske zbog svog strateškog položaja uz Baltičko more. Luka Szczecin-Świnoujście igra ključnu ulogu u trgovini i transportu u regionu. Grad ima razvijenu industriju, uključujući brodogradnju, elektroniku i informacione tehnologije. Ovo je privuklo mnoge investitore i omogućilo rast i razvoj grada.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Szczecin je grad sa bogatom istorijom, fascinantnom arhitekturom, živom kulturom i vedrim duhom. Posmatran iz perspektive turiste ili istraživača, Szczecin nudi mnogo toga za istraživanje i uživanje. S obzirom na svoju prošlost i sadašnjost, Szczecin je grad koji zaslužuje pažnju i poštovanje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U Rovinju ostvareno četiri miliona noćenja

0
Rovinj
Photo: iStock

Popularna hrvatska turistička destinacija Rovinj je 24. septembra postala prvo mesto u Hrvatskoj gde je ostvareno 4 miliona noćenja turista

U Rovinju je ostvareno čak četiri miliona turističkih noćenja. Ta noćenja su ostvarena od ukupno 665.847 dolazaka turista, što je za 3% više u odnosu na 2022. godinu. Ovaj biser Jadrana je prva destinacija koja je u ovoj godini ostvarila tako dobre turističke rezultate.

Najviše noćenja od početka godine su ostvarili gosti iz Nemačke, sa udelom od 35%. Nakon njih slede turisti iz Austrije, sa udelom od 15%, zatim Italijani sa idelom od 7%. Od ostalih, najviše je bilo domaćih gostiju i turista iz Holandije.

Najviše noćenja je ostvareno u kampovima, čak 46%, zatim u privatnom smeštaju 23%, hotelima 18% i turističkim naseljima 10%. Interesantno je da u Rovinju i sad ima turista, jer je aktivna i postsezona. Za dobre rezultate najzaslužniji su odlični ugostiteljski sadržaji, kao i brojne manifestacije i događaji.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Rovinj je prelep, šaren i bajkoviti grad, biser obale Istre. Nekada je bio deo Mletačke Republike, čiji se uticaj i dan danas vidi na svakom koraku, od kulture do arhitekture. U njegovim uskim kaldrmisanim uličicama nalaze se brojni kafići i radnje, gde možete sresti najljubaznije meštane. Njima je doček turista zadovoljstvo, a ne obaveza ili posao, što ga čini idelnom destinacijom i za jednodnevne izlete.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Krune kralja Milutina i despota Stefana na međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Kini

0
Krune kralja Milutina i despota Stefana na međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Kini

Na osmom Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u gradu Čengdu, u kinskoj provinciji Sečuan, od 12. do 16. oktobra biće predstavljene rekonstrukcije kruna kralja Milutina Nemanjića i despota Stefana Lazarevića.  Projekat izrade rekonstrukcija kruna će, na poziv organizatora Festivala, u posebnom delu posvećenom srebrnom filigranu predstaviti dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, i filigranista Goran Ristović Pokimica

Krune su ručno rađene starim tehnikama (valjanja, isecanja, kovanja, tordiranja, granulacije, gravure, filigrana, nitovanja, lotovanja, poliranja, pozlate, obrade kamena i fasovanja) na osnovu sačuvanih pisanih izvora i fresaka, a u konsultacijama sa brojnim relevantnim stručnjacima.

Rekonstrukcija krune kralja Milutina, težine gotovo 1.600 grama, izrađena je po uzoru na ktitorsku fresku iz Crkve Sv. Joakima i Ane pri manastiru Studenica, od pozlaćenog srebra sa tzv. perpendulijama – niskama bisera i dragog kamenja sa strane, raskošno je dekorisana rubinima, safirima, ametistima, lapis lazulijama i slatkovodnim biserima, i na vrhu ima ljubičasti ametist.

Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića izrađena je po ugledu na fresku iz Crkve Sv. Trojice pri manastiru Manasija, od pozlaćenog srebra, dekorisana je rubinima, safirima, ametistima, obsidijanima, akvamarinima, morskim staklom, granatima, turmalinima i slatkovodnim biserima, a teži gotovo 1.500 grama.

Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine održava se svake druge godine u cilju promocije očuvanja nematerijalne kulturne baštine i razmene iskustava među učesnicima, a podržan je od strane Ministarstva kulture i turizma NR Kine, Narodne vlade provincije Sečuan, UNESKO-a i Kineske nacionalne komisije za UNESKO.

Festival obuhvata međunarodne forume, izložbe, takmičenja i performanse i od osnivanja 2007. godine, okupio je više od četiri hiljade predstavnika iz 465 zemalja i organizacija, 40.000 domaćih predstavnika i više od 20 miliona turista i domaćih posetilaca.

Rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana na inicijativu Muzeja izradio je filigranista Goran Ristović Pokimica u cilju osvežavanja kolektivnog sećanja na ovaj period srpske istorije, a za potrebe buduće stalne postavke Muzeja. Zainteresovani građani mogu ih videti na aktuelnoj izložbi „Čekajući stalnu postavku“ u Istorijskom muzeju Srbije, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ajvar, najbolji prilog na svetu

0
Ajvar, veganski kavijar Balkana
Photo: iStock

Opšte je poznata stvar da ajvar, popularni specijalitet od pečenih crvenih paprika, svaka zemlja na Balkanu smatra svojim. Međutim, njegova popularnost ne poznaje granice, što je potvrdio i čuveni gastronomski vodič TasteAtlas

TasteAtlas, poznati svetski gastronomski vodič, je sastavio listu od deset najboljih priloga uz jelo na svetu. Među njima se nalaze najpoznatiji prilozi, kao što su indijsko čatni ili turšija, pa čak i severnomakedonski pinđur. Međutim, najbolji prilog na svetu je ajvar, i nalazi se na prvom mestu na listi.

Ajvar je pre svega simbol ovog dela Evrope, i predstavlja namirnicu bez koje su zima i zimske gozbe nezamislive. Na Balkanu se ajvar jede za doručak, uz ručak, za večeru, kao salata ili kao namaz “s nogu”. Ajvar, veganski kavijar Balkana, kako ga još nazivaju, ima posebno mesto u srcima i stomacima stanovnika ovog dela Evrope.

Reč ajvar dolazi od turske reči havyar, što u prevodu znači kavijar. Prema podacima, paprika i ulje su bili skupi, i smatrani su luksuzom u Beogradu krajem 19. veka. Samo pojedine kafane i restorani su ga imali na svojim menijima. Danas je na svu sreću priča potpuno drugačija.

Čiji je ajvar?

Ajvar se u osnovi sastoji od samo od četiri sastojka, od crvene paprike, ulja, soli i sirćeta. Recepti, međutim, zavise od regiona i kuvara. U nekim krajevima se dodaje luk, beli ili crni, u nekim paradajz ili patlidžan. Negde kažu da povrće treba biti kuvano, negde pečeno i mleveno. Jedno je zajedničko za svaki ajvar, on može biti “običan” ili ljut, a ukus zavisi od vrste paprika koje se koriste.

U prvom objavljenom receptu za ajvar, koji se nalazi u Velikom srpskom kuvaru iz 19. veka, autor Katarina Popović spominje i papriku i patlidžan. Ipak, tradicionalno se pravi samo od crvene paprike. Neslaganje između ovog prvog dokumentovanog recepta i sadašnjeg načina pripreme u Srbiji verovatno je povezano s činjenicom da su se ljudi dosta selili po regionu i delili tradiciju hrane.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Osim što je tradicionalna namirnica čini se da ajvar, čiji se sastojci prirodno uklapaju u moderne prehrambene trendove, ima svetlu budućnost. Pogodan je za vegetarijance i vegane i ne sadrži gluten. U skladu sa sve većom potražnjom za veganskom i organskom hranom, sve više restorana uključuje ajvar u svoje ponude. Možda se nećemo složiti odakle potiče ajvar i ko ga je napravio prvi. Svakako se moramo složiti da ajvar, veganski kavijar Balkana, polako postaje i evropski, i da ga sve više zemalja Evrope želi na svojim trpezama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

TouchMenu i TU Ski&Spa: Revolucija u hotelijerstvu stiže u Srbiju!

0
TouchMenu i TU SKI & SPA

Kada se dva inovativna giganta udruže, rezultati su često revolucionarni

Sa ponosom najavljujemo da će se TouchMenu po prvi put predstaviti na srpskom tržištu, i to kroz posebno partnerstvo na TU Ski&Spa workshop-u, koji će se održati 5. oktobra u hotelu Metropol Palace.

Ali, šta to tačno znači za vas kao hotelijere?

Inovacija na dohvat ruke

TouchMenu je digitalna platforma koja menja način na koji gosti pristupaju uslugama u hotelu. Bilo da je reč o meniju restorana, spa tretmanima ili izletima, sve je sada na jednom mestu i dostupno uz par klikova, putem QR koda, bez skidanja i instaliranja bilo kakve aplikacije.

TouchMenu i TU SKI & SPA

SKI & SPA Workshop: Novi Način Povezivanja

Po prvi put u istoriji ovog događaja, učesnici će imati mogućnost da unapred zakazuju sastanke koristeći TouchMenu sistem. Ovo ne samo da optimizuje planiranje i povećava produktivnost, već pruža i jedinstveno iskustvo svim učesnicima.

TouchMenu i TU SKI & SPA

Doživite snagu i jednostavnost TouchMenu-a

Ovo partnerstvo ne samo da predstavlja TouchMenu sistem publici u Srbiji, već daje i priliku hotelijerima da osete sve pogodnosti sistema uživo. Ako ste učesnik SKI & SPA Workshopa, imaćete priliku da testirate sistem, iskusite njegovu jednostavnost i vizualizujete ga, kako bi se uklopio u vaš hotel.

Zašto je ovo važno za vas?

  1. Budućnost je stigla

Vaši gosti očekuju inovacije i nove mogućnosti. Oni žive na svojim telefonima – zašto vi niste tu za njih?

  1. Prilagodljivost

TouchMenu nije QR kod meni, on je jedno rešenje za kompletnu ponudu hotela, koji kao najveću prdnost i razliku, nudi poručivanje i plaćanje kroz sistem.  Na workshop-u ćete imati priliku da ga isprobate i da vidite koliko je njegova primena široka.

  1. Mišljenje kolega

Osim što ćete upoznati potencijalne partnere, dobićete priliku da iz prve ruke čujete mišljenja kolega hotelijera o TouchMenu.

Partnerstvo između TouchMenu i SKI & SPA Workshop-a je definitivan znak da se hotelijerstvo u Srbiji kreće brzim koracima ka tehnološkoj budućnosti.

Ne propustite priliku da na vreme budete deo revolucije!

TouchMenu i TU SKI & SPA

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Otvoren kompleks Domus Tiberiana nakon 50 godina

0
Area Sakra, grad mačaka
Photo: Pixabay/xlizziexx

Večni grad će biti bogatiji za još jedan sadržaj, u pitanju je lokalitet star skoro dva milenijuma. Posetioci će imati priliku da prošetaju drevnom stazom kojom su se kretali carevi do reziddencije koja je dala terminu „palata“ pravo značenje

Domus Tiberiana je stari rimski carski kompleks koji se nalazi na Palatinskom brdu u Rimu u Italiji. Ovaj kompleks je bio rezidencija više rimskih careva i često se povezuje sa članovima Julijevsko-Klaudijske dinastije, uključujući cara Tiberija. Naziv „Domus Tiberiana“ znači „Tiberijeva kuća“ i odnosi se na cara Tiberija koji je bio jedan od najpoznatijih stanovnika ovog kompleksa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anticae Viae (@anticaeviae)

Domus Tiberiana se proteže duž većeg dela Palatinskog brda i sastoji se od različitih prostorija, dvorišta, vrtova i terasa. Ovaj kompleks je evoluirao tokom vremena, proširujući se i renovirajući pod različitim vladarima.

Važno je napomenuti da su ostaci Domus Tiberiana značajno oštećeni i danas su arheološki nalazi koji se često posmatraju kao deo važnog rimskog kulturnog nasleđa. Ovaj kompleks je bio deo većeg kompleksa carskih palata na Palatinskom brdu. On je uključivao i Domus Augustiana, koji se smatrao kućom cara Augustusa.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Ovih dana je lokalitet otvoren za javnost nakon 50 godina restauracije, prvenstveno zbog bezbednosnih razloga. Impozantan kompleks, koji se prostire na četiri hektara površine, zatvoren je 1970-ih zbog ozbiljnih strukturalnih problema izazvanih brojnim iskopavanjima početkom 20. veka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Pastrmajlija, severnomakedonska pica

0
Pastrmajlija
Photo: Unsplash/ engin akyurt

Ovaj tradicionalni specijalitet se u Severnoj Makdoniji obično spremao vikendom, kad su ljudi imali više vremena da se druže i razgovaraju, i da usput uživaju u ukusnoj hrani. Njegova jednostavnost i izuzetno prijatan ukus su uticali na to da on postane jedan od omiljenih specijaliteta, pa se danas često priprema i za doručak, ručak ili večeru

Severnomakedonski odgovor na picu se zove pastrmajlija. To je rustikalna pica koja se sastoji od testa sa sečenim ili mlevenim mesom, (obično svinjetina ili ovčetina) i jajima. Pastrmajlija se često peče u tradicionalnim šporetima na drva na vrlo visokim temperaturama, kako bi se dobio taj jedinstven dimljeni ukus.

Osnovna razlika od pice je ta što pastrmajlija ima dosta deblje testo nego prava italijanska pica, a razlikuje se i po nadevu. Umesto sušenog mesa, pastmajlija se nadeva sveže pripremljenim mesom i nikada se ne dodaje kačkavalj. To je u stvari hibrid između neke vrste pite i pice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Theron Robinson (@sirgalavanter)

Uz ovaj delikates ovalnog oblika ponekad idu i ljute ukiseljene papričice, a posebno je popularna u hladnijim, zimskim mesecima. Naziv jela potiče od reči pastrma, što se odnosi na meso koje se priprema za zimski period. Ni tradicionalnijeg imena, ni tradicionalnijeg načina za pripremu.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Pastrmajlija se priprema u celoj zemlji, i postoji puno varijanti, zbog čega se i vodi rat, čija je bolja. Međutim, da li je štipska, veleska ili negotinska, nije ni bitno, jer gde god da je naručite i pojedete, uživaćete. To je pre svega domaći specijalitet, a takav mu je i ukus, utešan, bogat i prijatan.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolji hotel na svetu za 2023. godinu

0
Pomoć države hotelijerima
Photo: Pixabay/peterweideman

Intrenet stranica The World’s 50 Best Hotels svake godine rangira najbolje hotele širom sveta, a stručni žiri sačinjen od 580 stručnjaka iz ove oblasti odlučuje koji je najbolji. Rangiraju se hoteli sa šest kontinenata, kako bi se izdvojili oni koji zaista definišu ovu industriju

Kako se letnja sezona bliži kraju, The World’s 50 Best Hotels je sastavio svoju listu 50 najboljih svetskih hotela u 2023. godini. Najbolji hotel na svetu se nalazi u Evropi, u italiji, na mondenskom jezeru Komo. U stvari, preko 20 najboljih se nalazi na Starom kontinentu.

Passalacqua, luksuzna vila iz 18. veka s pogledom na jezero Komo u Italiji, ove godine je proglašena najboljim hotelom na svetu. Ovaj butik hotel ima 24 sobe, sve su raspoređene u tri zgrade na sedam hektara savršeno negovanih terasastih vrtova punih maslinika, mimoza, ruža i magnolija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Passalacqua (@passalacqualakecomo)

Vila je nekad bila u vlasništvu kompozitora Vinćenca Belinija. Bogato je dekorisana, a izvorne freske i rezbarije na tavanici su dodatno ukrašene pozlaćenim ogledalima. Prostor je prijatan i luksuzan, taman toliko da ne bude previše kitnjast.

Hotelski restoran nudi jednostavnu i odličnu hranu uz opuštajuću atmosferu, sve je prilagođeno uživanju. Gosti često zalutaju u kuhinju i razgovaraju sa glavnim kuvarom, on je uvek raspoložen za priču.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Passalacqua je jedinstven hotel. Izvorno je podignut kao mesto na jezeru za prijatelje, za ljubav i razonodu, za užitke za stolom i italijansku umetnost “dolce far niente”. U prevodu, slatka dokolica, a ima li šta slađe i bezbrižnije od toga?

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

otpad od hrane

Irski hotel menja pravila igre kad je u pitanju bacanje hrane

0
U industriji ugostiteljstva, koja je odgovorna za četvrtinu globalnog otpada od hrane, jedan hotel u Irskoj pokazuje da stvari mogu izgledati potpuno drugačije. The...