11.9 C
Belgrade
utorak, maj 20, 2025
Naslovna Blog Stranica 191

Najskuplji burger u regionu

0

U jednom lokalu u Hrvatskoj možete uživati u ekskluzivnim proizvodima koji su na prvi pogled obični, a ipak prilično skupi. Vlasnik kaže da su istaknute cene niske za kvalitet koji nudi i da je na gubitku jer su namirnice koje služi izuzetno tražene i papreno skupe

Ostrvo Vir u Hrvatskoj je bilo poznato kao mirna luka za turiste koji žele da za relativno pristojan novac odmaraju na Jadranu. Da se ta slika promenila, potvrđuje i jedan restoran koji gostima nudi proizvode čija cena kreće od 170 evra. Ovde možete pojesti i najskuplji burger u regionu.

Kraken Bar, kako se restoran zove, nudi nešto drugačije iskustvo brze hrane i roštilja. Iako vlasnik kaže da je svestan da su cene previsoke, on je na ostrvu želeo da napravi nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude pljeskavica i ćevapa.

Burger u Kraken Bar-u košta 170 evra, a iz kuhinje najavljuju poskupljenje za sledeću godinu, jer su zbog jako kvalitetnih namirnica u minisu. Sledeće godine će koštati čak 340 evra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRAKEN bar (@kraken_bar_vir)

Vlasnik je objasnio da je u pitanju je meso od dve vrste vrhunske i odležane govedine. Pecivo je domaće, a karamelizovano je smeđim šećerom. Preliv koji ide preko je Grand marnier koji se pravi se od tog vrhunskog konjaka. Takođe, u burger ide i guščja jetra, karamelizovani luk u crnom vinu i rukola u balzamiko sirćetu.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Od ostalih egzotičnih sastojaka tu je i engleski sir za koji su potrebne posebne dozvole za uvoz, kao i specijalni italijanski sir koji sazreva u pećini. Sve to upotpunjuje čeri paradajz u vinegrette sosu od mandarina. Dekoracija nije ništa manje skupa jer na vrh burgera dolazi veliki rep jastoga.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Rusi pokrenuli novi vid turizma

0
Rusi pokrenuli novi vid turizma
Photo: Pexels/Abdul batin

Poznati turski mediji pišu o novom vidu turizma koji postaje izuzetno poularan u Rusiji. Državljani ove zemlje u velikom broju i sve češće posećuju Tursku kako bi obavili kupovinu, ali ne garderobe

Rusi su pokrenuli novi vid turizma, a reč je o farmaceutskom šopingu. Ruski turisti odlaze sve češće u Tursku po lekove, a najveću rasprostranjenost ovaj turizam dobio je u mediteranskim odmaralištima Turske, navodi turski list Hurijet.

Državljani Rusije obilaze lokalne apoteke u Turskoj i najviše traže analgetike, antidepresive i lekove za dijabetičare. Primećena je i potražnja za sočivima i oftalmološkim materijalom. Ovaj trend je aktuelan, jer su cene u Turskoj tri do pet puta niže nego u Rusiji, posebno u ovoj krizi.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Turci su prepoznali ovaj trend, pa se sve više novih apoteka otvara u blizini hotela sa pet zvezdica. To je posebno vidljivo u mediteranskoj Antaliji i njenim predgrađima, kao što su Belek ili Kemer, kao i u Marmarisu i Bodrumu na obali Egejskog mora. U apotekama koje su novootvorene rade zaposleni koji dobro poznaju rusko tržište lekova i ruski jezik. Tursku je do početka avgusta posetilo skoro dva miliona ruskih državljana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Počela „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

0

Najveći enološki, privredno-turistički, kulturni i gastronomski događaj ove vrste u regionu, Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, počinje u četvrtak 1. septembra i trajaće do nedelje 4. septembra 2022. godine

Prvi Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biće održan  na Beogradskom sajmu tokom prva četiri dana septembra 2022. godine pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Severne Makedonije i Republike Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Ova manifestacija okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, zatim EU, ali i Australije, Argentine, Južne Afrike, SAD. Iz tri države Otvorenog Balkana na sajmu će učestvovati 235 vinarija.

 „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ na jednom mestu okupila je najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom, i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti. Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati međunarodni žiri sastavljen od 25 međunarodnih sudija, od kojih pet imaju titulu „master of vajn“.

Među čuvenim vinarijama, od kojih mnoge prvi put izlažu u našoj zemlji su Masciarelli, Haut Brion, Patal de Rose, Chateau d’ Esclans, Saint Michael Eppan, Adega de Pegoes, Tenuta Santome, La Monde, Lodovico Antinori, Ščurek, Marjan Simčić, Kozlović, Movia, Burja, Gašper, Freixenet, Chateau Lagaliniere, devil’s Rock, Domaine du Cheval Blanc, Cantina ertani, Santa Margherita, Louis Latour, Mazei, Chateau Minuty.

Sajam će 1. septembra od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije moći da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

 

Počinju “Dani bureka” u Nišu

0

Danas počinje tradicionalna manifestacija „Dani bureka“, trajaće do 4. septembra, a svi ljubitelji bureka će moći da probaju različite vrste ovog najpopularnijeg pekarskog specijaliteta juga Srbije

Gastronomska manifestacija “Dani bureka” se održava od 1. do 4. avgusta na platou ispred Oficirskog doma u Nišu, gde će svi posetioci moći da degustiraju najrazličitije vrste, od bureka sa sirom, piletinom, kulenom, pavlakom, spanaćem, čvarcima do slatkog bureka.

Program će svakog dana počinjati u 19 časova dečijim programom. Nešto ozbiljniji zabavni program počinje u 20 i trajaće do 23 časova. Prodaja bureka počinje u 18 časova, i trajaće sve do ponoći. Pekari kažu da se najviše prodaje burek sa sirom i mesom, ali da se sve više traže i slatke varijante sa čokoladom i voćem.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Burek se najčešće može pronaći u zemljama koje su nekada bile pod otomanskim carstvom. To je pravi specijalitet, pravi se od lisnatog ili kiselog testa i uglavnom filuje sa sirom, mlevenim mesom ili povrćem. Burek je najverovatnije potekao iz turske kuhinje, a sama reč Börek je turska. Börek označava jelo koje sadrži neku vrstu fila uvijenog u testo.

Manifestaciju organizuje Unija pekara, uz podršku Grada i Turističke organizacije NIš.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Plivanje sa konjima

0
Plivanje sa konjima
Photo: Unsplash/Millicent Leandra

Ova zemlja je izuzetno atraktivna destinacija, njene rajske plaže i dobra zabava privlače puno turista iz svih krajeva sveta. Taman kad se učini da ne može biti bolja, Jamajka ponudi turistima jedno neverovatno iskustvo. Tamo možete plivati u okeanu sa konjima

Plivanje sa konjima je u poslednje vreme postalo izuzetno popularno kod turista. Iako je jahanje dovoljno da podigne nivo adrenalina i iskustvo boravka na maksimum, pojavi se novi trend. Jamajka je dobro poznata kao destinacija koja turistima ispunjava snove, a takav slučaj je i sa ovim neobičnim ali zanimljivim sadržajem.

Konji su ozbiljno dobri plivači i postali su jako popularna atrakcija na Jamajci. Konji su stigli na Jamajku u 15. veku i od samog početka su postali neophodni za ljude na ostrvu. Plivanje s konjima na Jamajci ispunjava mnoge fantazije koje parovi na medenom mesecu i odmoru traže. To je vrhunski romantični izlet za sve koji posećuju Karipska ostrva.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Ture jahanja traju po dva sata, od čega samo 15 minuta odlazi na kupanje. Konji vole vodu, posebno u toplijem delu dana jer ih ona rashlađuje. Konji sami odlučuju hoće li ući u vodu, niko ih ne tera jer ih pre svega jako poštuju. Turisti svoje jahanje započinju u džunglama, a završavaju obično u moru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Grad budućnosti i sloge

0
Grad budućnosti i sloge, aurovil indija
Photo: Pixabaz/LoggaWiggler

Na samom jugu Indije nalazi se jedan poseban grad, odnosno država. Ona fukcioniše potpuno autonomno u odnosu na majku Indiju, kao država u državi, ali to nije ono što je izdvaja od ostatka sveta. Za Aurovil, kako se zove, kažu da je potpuno savršena država, mesto gde nema podela, mesto gde je sve u harmoniji i u skladu sa prirodnim zakonima

Aurovil (Auroville) se nalazi na jugu Indije, u regiji Tamil Nadu. Osnovan je kao autonomna država-grad, mesto gde sve funcioniše u savršenom redu, i u smislu politike, religije i u smislu obrazovanja. Aurovil je osnovan 1968. godine samo zbog jednog cilja, to je mesto gde muškarci i žene, bez obzira na bilo kakavu versku ili nacionalnu pripadnost mogu da žive u miru, napretku i haromoniji. Aurovil  je grad budućnosti i sloge.

U gradu živi oko 3.000 stanovnika, i to je pre svega pravo utopijsko mesto koje omogućava ljudima svih polova, profesija, veroispovesti i nacija da žive u miru i slozi. Unesko je naselje proglasio međunarodnim gradom i u njemu trenutno žive ljudi iz više od 50 zemalja sveta.

U samom gradu nema novca, koristi se neka vrsta kartice, i grad kontrolišu i vode odbori koje sačinjavaju stanovnici. U gradu nema kriminala, nema automobila, a nema ni klasnih podela među ljudima. Grad je skoro potpuno samostalan i samoodrživ. Stanovnici kultivišu svoje voće i povrće, proizvode svoje mleko i većinu prehrambenih proizvoda.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Aurovil je nastao kao odgovor na sveprisutniji trend podela u društvu, na prenaseljenost i na sve ozbiljnije zagađenje planete. Osnovna ideja je da na planeti treba da postoji naselje koje bi bilo samostalno. Stanovnici bi određivali pravila, oslobođeni svih tereta kojima ih današnje društvo sputava. Aurovil je jedinstveno naselje na svetu, grad koji gleda u budućnost i grad koji brine o bližnjem svom. Za sada im to uspeva, i ovaj model bi mogao da bude primenjivan širom sveta, kao grad u u kom budućnost zaista postoji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

CNN: Hrvatska ima mesta za miran odmor

0
CNN Hrvatska ima mesta za miran odmor
Photo: iStock

Ove godine Hrvatsku je posetio rekordan broj turista iz celog sveta. Iako je veliki broj turista zabeležen na gotovo svim destinacijama u zemlji, postoje još uvek neki skriveni biseri koji su ostali ispod turističkog radara. Upravo o tome u svojoj reportaži CNN govori, o mestima gde se možete odmoriti bez preterane gužve

Kad je u pitanju letovanje, turisti često biraju ili sam početak sezone ili sam kraj, kako bi izabrali neko idealno vreme za svoj odmor. Takvo razmišljanje je obično ispravno, jer je u špicu sezone gotovo nemoguće naći mirno mesto za odmor. To posebno važi za zemlje koje turisti posećuju u velikom broju. CNN je u svojoj reportaži izdvojio nekoliko mesta u Evropi gde možete odmarati bez gužvi, mesta koja još uvek odolevaju masovnom turizmu. Među njima se nalazi i Hrvatska, kao destinacija koja ima mesta za miran odmor.

CNN je posebno izdvojio Zadarski arhipelag, kao idealno mesto  u Hrvatskoj ako želite da se odmoritie bez brige da će vas zateći ogromna gužva. Osim toga, na njemu nećete naći plaže koje su prekrivene peškirima ili suncobranima.

Zadarski arhipelag se sastoji od oko 300 manjih ostrva među kojima su najveća i naseljenija ostrva Dugi otok, Ugljan i Pag. Ostala su uglavnom nenaseljena i do njih je čak teško i doći. Upravo zbog toga se tu nalaze brojne skrivene lepote, bistro more i netaknuta priroda. Obala i ostrva oko Zadra u Hrvatskoj nude iskustvo koje je odvojeno od sveta, navodi CNN. Ova medijska kuća je posebno istakla lepote ostrva Silba i Olib koja nude fantastične plaže.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

CNN je selekciju napravio na osnovu iskustava putničkh agencija, turističkih stručnjaka i lokalnog stanovništva. Svi oni zajedno su dali svoje preporuke gde treba otići ukoliko želite da izbegnete gužve.

Među ostalim mirnim mestima nalaze se i Camargue u Francuskoj, Alentejo u Portugalu, Costa de la Luz u Španiji, Eolska ostrva na Siciliji, Pelion u Grčkoj kao i neka primorska mesta u Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala

0
Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala (1)
Photo: iStock

Ovaj specijalitet je integralni deo portugalske kulture i pravi primer kako tradicionalni ukusi i dalje utiču na današnju kuhinju. Ovde se ne radi samo o hrani, već o nacionalnom ponosu i blagu koje se ljubomorno čuva, ali i rado priprema kada su u pitanju porodična okupljanja ili svečani događaji

Bolinhos de bacalhau je specijalitet koji se uglavnom vezuje za severni Portugal, ali je izuzetno popularan i u Brazilu. U pitanju su hrskavi i jako ukusni kroketi od bakalara, i to je jedno od najomiljenijih portugalskih nacionalnih jela. Za Bolinhos de Bacalhau svi kažu da je pravi ukus Portugala.

Za originalne krokete od bakalara na portugalski način dovoljno  je samo pet sastojaka. Iako se čini vrlo laganim za pravljenje, potrebno je pridržavati se nekih postupaka, kako bi ovo tradicionalno slano jelo postiglo željeni uspeh. Sastoje se od suvog slanog bakalara, pirea od krompira, luka, peršuna, jaja i raznih začina.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala (1)
Photo: iStock

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Bakalar se prvenstveno natopi kako bi bio mekan, zatim se uklone sve kosti. Nakon toga se dodaje u prethodno umućenu kremastu smesu koja se oblikuje u elipsaste ili okrugle oblike. Tako pripremljeni kroketi se prže dok ne porumene i postanu hrskavi spolja. Bolinhos de Bacalhau obično se služe kao predjelo u restoranima ili na svečanim večerama, ali i kao zasitno glavno jelo uz pirinač i razne sveže salate.

Pravi ukus Portugala

Ovaj specijalitet zahteva strpljenje i poštovanje prema sastojcima koji ga čine ali i prema onima za koga se i priprema ovo jelo. Zbog toga se na recept gleda kao na porodično blago i recept se čuva kao najvažnija tajna. Bolinhos de Bacalhau prelazi s generacije na generaciju, bake, majke i unuke se ujedinjuju kada je u pitanju ovaj specijalitet portugalske gastronomije kako bi tajna ostala u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hotel prima samo dva gosta

0
Pomoć države hotelijerima
Photo: Pixabay/peterweideman

Amberg je srednjovekovni gradić na jugoistoku Bavarske u Nemačkoj. Ovaj grad nije toliko poznat turistima, što je velika greška. Njegova bogata istorija i očuvane gradske zidine dovoljan su razloga da ga posetite, naročito ukoliko se nađete u blizini mnogo poznatijih gradova kao što su Minhen ili Nirnberg

Slikoviti Amberg leži na reci Vils i jedno je od mesta u kom i nema baš puno turista, što je u današnje vreme velika prednost. On je u narodu poznat kao Aj (jaje) zbog oblika svojih dobro očuvanih zidina. Amberg je idealna destinacija za jednodnevni izlet i u njemu postoji jedan kurioiziet. Amberg ima hotel koji prima samo dva gosta.

Osim bogate istorije, ovaj gradić nudi jedan sadržaj koji je posebno interesantan turistima. Naime, jedan nemački mladoženja, prema lokalnim pričama, je sagradio kuću na prostoru nešto većem od dva metra između dve zgrade kako bi što povoljnije prošao. Izgradio je izuzetno usku kuću na sprat.

Od same ideje za život u ovoj kući se ubrzo odustalo i od tada kuća služi kao luksuzni hotel koji se zove zove Eh’haeusl ili bračna kuća. Od nepraktične kuće za stanovanje napravljen je interesantan sadržaj za turiste. Hotel Eh’haeusl svojim gostima nudi spavaću sobu, kupatilo i salon sa kaminom.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Interesantno je navesti, da osim toga što je neobičan po obliku, on je neobičan i po tome što su gosti u njemu potpuno sami. Hotel je toliko mali da radnici nemaju gde da odsednu, pa spavaju kod svojih kuća. U hotelu pričaju da je on jako zgodan za mlade bračne parove, jer parovi koji tu prespavaju imaće puno sreće u ljubavi. Cena noćenja u hotelu je 240 evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najlepše tajne plaže Evrope

0
Hrvatska je jedna od najtraženijih letnih destinacija
Photo: iStock

Britanski dnevni list The Times je objavio reportažu o najlepšim tajnim plažama u Evropi. Imajući u vidu da su i sami Britanci ostrvska nacija, ne iznenađuje ideja da su posebno fascinirani izolovanim i suncem obasjanim plažama bez kafića, gužve i civilizacije. Među prvih 25 plaža koje su izdvojili našle su se i dve iz našeg okruženja, iz Hrvatske

Najlepše tajne plaže nalaze se širom Evrope, i danas su izuzetno tražene. Među najlepšim našle su se i dve plaže iz Hrvatske. Na visokom šestom mestu se našla plaža Pasjača u Konavlima, dok se na 18. mestu našla uvala Ropa na ostrvu Mljetu.

The Times posebno ističe kako je sam dolazak do plaža deo jedinstvenog iskustva, imajući u vidu da većina divljih plaža nema putnu infrastrukturu. Upravo to ih čini još poželjnijim, uloženi trud čini taj prvi trenutak dodira sa morem još lepšim.

Plaža Pasjača

Do plaže se dolazi strmim stepenicama sa malog parkirališta, koje se spuštaju 250 metara do tirkiznog Jadranskog mora. More je ovde čisto, a plaža peskovita. Izgleda divlje i neotkriveno, a kupanje je osvježavajuće dobro, navodi se u reportaži. Plaža Pasjača se nalazi u Konavlima, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uvala Ropa

Ropa se nalazi na južnoj obali najšumovitijeg hrvatskog ostrva Mljeta, na kom rastu bujni zeleni borovi. Osim lepe i nepripitomljene plaže, ovde se nalazi i istoimeni zaselak na vrhu litice, gde posetioce čekaju meštani u svojim divnim kućama. Ovde se takođe se nalazi i kamp i restorani u kom turisti mogu odmoriti.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Ovo je lista prvih deset najboljih divljih plaža, a za više posetite zvanični internet stranicu:

  1. Ilha da Barreta, Algarve, Portugal
  2. El Bollullo, Tenerife, Španija
  3. Makris Gialos, Zakynthos, Grčka
  4. Spiaggia Cala Suaraccia, Sardinija
  5. Praia do Carvalho, Algarve, Portugal
  6. Plaža Pasjača, Hrvatska
  7. Kidrak plaža, Turska
  8. Kimilia, Kefalonija
  9. Phaselis, Turska
  10. Plaža Centiz, Francuska

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave