13.5 C
Belgrade
ponedeljak, maj 19, 2025
Naslovna Blog Stranica 192

Menton, francuska oaza na Mediteranu

0
Menton, francuska oaza na Mediteranu
Photo: Unsplash/canmandawe

Nedaleko od granice sa Italijom, na francuskoj rivijeri, svoje mesto je našao romantični gradić šarenih zgrada i lepih plaža. Ovde se oseti ta pospanost Francuske rivijere koja je ispunjena lepim vilama, sanjivim plažama, palmama i vrtovima limuna. Zbog svoje neposredne blizine Italiji, Menton ponekad može ličiti više na Italiju nego na Francusku, posebno zbog kulture i hrane u kojoj centralno mesto zauzima naravno gelato

Menton je prava francuska oaza na Mediteranu. Nalazi se na samoj obali mora, i to je jedan od gradova u Francuskoj sa najviše sunčanih dana u godini. Još sredinom 19. veka je postao popularan kod ruskih i engleskih aristokrata koji su tu pronašli svoju oazu i mesto za odmor.

Odmor i terapiju u Mentonu je omogućavala prijatna klima koja pogoduje bolesnicima koji su patili od plućnih bolesti. Kako je ko od aristokrata dolazio, tako je gradio svoje letnjikovce i kuće. Kada kažemo kuće, mislimo na vile i raskošna zdanja.

Menton je relativno mali grad, ali zato pruža priliku za savršen odmor. U njemu ima puno sadržaja kao što su muzeji i druge kulturno-istorijske prilike, takođe možete pronaći i vrhunske restorane i barove. Posebno treba izdvojiti jednu manifestaciju, festival limuna.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Festival se održava sredinom februara i u potpunosti je inspirisan limunom. Tokom festivala sve je u znaku limuna, od dekoracija zgrada i ulica, do ogromnih maketa i brodova koji su u obliku ovog omiljenog citrusnog voća.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Palmon Bay Hotel & Spa – kada želite da ugodite sebi

0

Nekadašnje predgrađe Herceg Novog – Igalo, danas je šarmantni gradić koji je i dalje veoma privlačan ne samo zbog svoje čuvene lekovitosti, već i kao izvrsno mesto za odmor i rekreaciju. Ipak, da bi vreme provedeno u Igalu bilo zaista nezaboravno, neophodan vam je i prijatan i udoban smeštaj. Kompletno renoviran i otvoren 2015. godine, Palmon Bay Hotel & Spa jedan je od najprepoznatljivijih i najprestižnijih kompleksa u Boki i predstavlja pravi izbor za svakog ljubitelja ovog dela crnogorskog primorja

Hotel Palmon Bay Spa je arhitektonsko remek delo, sa spoljašnjim bazenom koji se nalazi između hotela i plaže. Elegantan unutrašnji prostor kojim dominiraju prirodni materijali, obiluje savremenim dizajnerskim rešenjima za najviši nivo udobnosti. Osećaju topline u ovom hotelu, naročito doprinosi obilje prirodne svetlosti i prijatna atmosfera koju dopunjuje neverovatan pogled na Bokokotorski zaliv.

U ponudi hotela je 200 luksuzno opremljenih soba, 12 apartmana, moderan wellness i spa centar, zatvoreni i otvoreni bazen, kao i savremeni kongresni centar. Ljubitelji gastronomskih zadovoljstava uživaće u a la carte restoranu Olive Terrace, na krovnoj terasi hotela sa vidikom na ulaz u Bokokotorski zaliv.

Pored hotelske plaže i velikog otvorenog bazena, relaksacionu oazu hotela upotpunjuje wellnes i spa centar koji se prostire na više od 500 m2. Ovaj raskošni kompleks se izdvaja od ostalih ne samo po veličini već i po lekovitoj mineralnoj vodi u bazenu koja dokazano vraća balans prirodnih minerala i soli u telu. Pored bazena, odmor i relaksaciju gosti mogu da pronađu i u parnom kupatilu, finskoj i infrared sauni, hidromasažnoj kadi i slanoj sobi, a na raspolaganju su i kozmetički salon, centar za masažu i teretana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina

0

Kulinarska priča o moru u Izoli nastaviće se i na jesen nakon Ribolovačke fešte. Već 3. septembra, Turističko društvo Izola ponovo priprema Utočište ukusa (Pomol okusov) kao uvod u kulinarsku akciju »Dani kraljice sardele«, koja će trajati do 23. septembra

Izolski ugostitelji ujedinjeni pod zajedničkom kulinarskom temom                     

Izolska kuhinja predstavlja jedan od osnovnih turističkih proizvoda i elemenata koji jačaju lokalni identitet, pa je u TZ Izola utkana u mnoge atraktivne priče, od kojih neke imaju višegodišnju tradiciju. Primer za to su kulinarski događaji koji okupljaju lokalne gostionice i restorane pod zajedničkom gastronomskom temom tokom tri nedelje. U isto vreme TZ Izola, kroz promotivne materijale motiviše ugostitelje da se pridruže i predstave svoju ponudu. Oni sami osmišljavaju jelovnike i cene, a TZ Izola, naravno, promoviše kvalitetnu i inovativnu ponudu van uobičajenih kulinarskih okvira.

Sardela se izborila za svoje mesto

Sardela je bila ključna u razvoju Izole kao ribarskog grada, ali je sa padom industrije za preradu ribe izgubila na popularnosti, iako predstavlja jednu od najzdravijih plavih riba. Upravo zbog njenog značaja, TZ Izola joj je posvetila tri nedelje, od 2. do 23. septembra, u akciji Dani kraljice sardele. Ove godine su već održani Dani divljih špargli i Dani lokalnih dagnji, a nakon sardela u oktobru, slede Dani lignji, da bi se kulinarska godina u Izoli završila u novembru, Danima bakalara. Inače, ove godine u TZ Izola sve kulinarske akcije, kao i svi ugostitelji koji učestvuju uz neke primamljive recepte, sakupljeni su i sažeti u brošuri »Okusi Izole 2022«.

 U septembru ponovo Utočište ukusa

Utočište ukusa postaje zaštitni znak izolske kulinarske scene, koji prepoznaju i posetioci i ugostitelji. Od 3. septembra u periodu 13 do 22 sata izolski „street food“ ugostiće one željne istarskih ukusa. S obzirom da se manifestacija obično održava u periodu kulinarske akcije, u glavnoj ulozi će biti izolska kraljica sardela. Pored toga mirisaće i na seoske delicije, a nepca posetilaca će upoznati i neke inovativne ukuse inspirisane Istrom. A pošto je hrana još bolja uz pravu pratnju, biće obezbeđeno vino i druga pića, kao i džez muzika. Kao zanimljivost, ovoga puta u Utočištu ukusa posetioci će moći da degustiraju i dagnje, spremljene na davno zaboravljeni način. Tako će na dan manifestacije, u okviru projekta Ribarske priče, koji sufinansira Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo, na trenutak oživeti tradicija pripreme ovih nekada veoma popularnih školjki.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poznato more – nepoznata mesta

0

I dok se još u toku leta u avionu Air Montenegra na relaciji Beograd – Tivat ili Beograd – Podgorica, osmehujete svom letnjem odmoru i maštate o crnogorskoj obali i moru, radujte se i nečemu što još niste iskusili, pa čak iako ste boravili mnogo puta u Crnoj Gori. Predlažemo neka „skrivena“ mesta za koja će svi da vas pitaju „a gde ste to“

To su upravo ona fantastična mesta i skrivene lepote u Crnoj Gori za koja vam treba „preporuka prijatelja“. Za njih znaju ljudi koji tu žive i ne „galame“ o divoti mesta u kom im je dom, ali gostima pružaju gostoprimstvo koje je i danas tradicionalno stvar „obraza“ i poštovanja.

O čemu maštate dok letite ka Crnoj Gori, čemu se radujete?

Montenegro – Born to fly – YouTube

Ako slećete na tivatski aerodrom, a vaš izbor mesta letovanja je negde u Boki Kotorskoj, onda krenimo sa preporukama prijatelja za posebna mesta Boke, pa nastavimo duž celog crnogorskog primorja.

Bigova. Ako želite da osetite duh davnih vremena, sačuvan autentičan identitet ribarskog primorskog seoceta, idite u Bigovu. Oduvek je bila ribarsko selo, a i danas vas šarmantno dočekuje sa raširenim ribarskim mrežama i drvenim barkama starim više decenija. Ako ne možete odoleti kupanju u providno plavoj vodi mora, znajte da se na toj plaži nalazi i lekovito blato. Bigova pripada kotorskoj opštini, a nalazi se u uvali Trašte, na samo 15 minuta vožnje od Tivta.

I još na Luštici… Celo poluostrvo je izazov i avantura. Predlažemo da posetite tvrđavu Arza, fantastičnu lokaciju i objekat iz vremena vladavine Austrougara koja i danas izgleda kao monumentalni stražar – čuvar poluostrva. Odatle možete da iznajmite kvad vozila i napravite „đir“ kroz luštička mirna sela i maslinjake sa pogledom na more.

Gornja Lastva. Na sunčanim padinama Vrmca, koji gleda na Tivat, ušuškano u mediteranske mirise, selo Gornja Lastva je sama za sebe raritet i atrakcija. U selu su kamene kuće, dvorišta sa kamenom baštenskom postavkom i “pilom” – posudom koju svaka kuća ima i danas, a u kojoj se nekad držalo maslinovo ulje. Ova „no stress zona“, kako piše na tabli u selu, mesto je mira i tišine i nalazi se na samo 3 kilometra od centra Tivta.

A iznad Kotora? Iznad Kotora preporučujemo da pođete na čuveni izlet lovćenskim serpentinama put Njeguša i Lovćena. Predeli na putu su fantastični prizori, vazduh je i leti svež i prijatan, a ponekad čak i ugodno prohladan.

U zaleđu Budve nalaze se izuzetna mesta poput Čelobrda (brda iznad Svetog Stefana), odakle se pruža fantastičan pogled na Sveti Stefan i Miločer. Mesto je poznato po srednjovekovnim manastirima Praskavica i Rustovo. Pored njih, tradiciju paštrovačkog kraja čuva i manastir u Reževićima, koji na stari način proizvodi maslinovo ulje iz manastirskog maslinjaka. Iako je deo metropole turizma, ovaj kraj je drugačiji, tiši, ali gostoprimstvo, ljubav i tradicija se osećaju na svakom koraku.

U zaleđu Bara, na samo pola sata vožnje od centra grada, na južnim padinama Rumije, na granici barske i ulcinjske opštine nalazi se kanjon „Međureč“ u istoimenom selu. Neverovatno atraktivan kanjon i kanjoning tik iznad mora, predstavlja pravu adrenalinsku avanturu koja će svakome začiniti letovanje i odmor posebnim doživljajem. Još jedno interesantno mesto u zaleđu Starog Bara, atrakcija – senzacija vodopad – vir Vrtelja u selu Turčini iznad Starog Bara. Prelep vodopad deluje egzotično, a ljuljaška iznad vodopada je izazov da se zavrtite u njoj.

Ovo je samo nekoliko mesta koja su zaista posebna, skrivena, a tako blizu mora. Svako ovo mesto je dostupno s obale za otprilike pola sata vožnje. Predlažemo da uštedite vreme koje vam je potrebno da dođete u Crnu Goru automobilom i odlučite se za dolazak Air Montenegrom. To „kupljeno“ vreme iskoristite da sebe i svoje prijatelje obradujete dodatnim uživanjem na odmoru, na nekoj od preporučenih lokacija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Foto: Canva

Ukusi svetske kuhinje u hotelu Grand Kopaonik

0

Poznati kuvar, nagrađen Mišelin zvezdicom, upoznao se sa čarima naše najpoznatije planine i priredio gastronomski ugođaj inspirisan prirodom

Kopaonik, omiljena zimska, ali i letnja destinacija za planinski odmor, uz jedinstveno zelenilo očuvane prirode, posetiocima pruža i mogućnost doživljaja pravog luksuza. Zahvaljujući kvalitetnim sadržajima i vrhunskoj usluzi hotela Grand Kopaonik, naš planinski turizam je već decenijama na visokom nivou. Uvek nudeći ekskluzivu, hotel je prošlog vikenda predstavio plodonosnu saradnju sa svetski poznatim kuvarom, Eyck Zimmer-om, nosiocem Mišelinove zvezdice, koji se rado odazvao na poziv i posetio planinu.

U društvu predstavnika iz Nacionalnog parka Kopaonik i kolega iz hotela Grand, Eyck je na pravi način doživeo neopisive lepote, slikovite padine i šumu, sa svim darovima koje priroda nudi. Uživao je u uzbudljivoj potrazi za crnim zlatom Kopaonika – samoniklom borovnicom, kupinama, šumskim jagodama, vrganjima, kao i raznovrsnim začinskim biljem. Fasciniran “Velikom stenom” i nezaboravnim pogledom koji pruža, poneo je sa sobom ideje za kreiranje novih jela, inspirisane planinskom prirodom.

Šef se rado upoznao sa kuhinjom seoskog domaćinstva u autentičnom planinskom selu Kriva Reka, gde je gostoljubivo dočekan uz slatko od šumskih jagoda, rakiju, sir, pitu i ostale simbole srpske trpeze. Oduševljen toplinom naše kulture, uživao je i u interakciji sa lokalnim proizvođačima, čije proizvode je degustirao na otvorenom marketu, organizovanom na platou hotela Grand. Na licu mesta odabrao je domaća vina za uparivanje sa delicijama koje je pripremao.

Poreklom iz Nemačke, Eyck je svoj talenat usavršavao širom planete kroz saradnje sa svetskim hotelima, a svoje kulinarsko umeće upravo je demonstrirao na gala večeri održanoj u luksuznom ambijentu hotela Grand Kopaonik. Limitiran broj gostiju uživao je u pravoj gastronomskoj magiji i nesvakidašnjim ukusima, a na neobičnom meniju našla su se jela koja šire vidike, poput kaše od puževa, konsomea od divljih pečuraka, šumskog goluba sa pireom od bundeve, soka od kestena i tartufa. Veče su zaokružili i zasladili idealni deserti poput kolača od đanduje i breskve.

“Srećan sam što sam imao priliku da opet posetim Srbiju, zemlju koju sam zavoleo zajedno sa njenim prijateljski nastrojenim ljudima. Doživljaj prirodnih lepota Kopaonika zaista je inspirativan, a saradnja sa hotelom Grand Kopaonik i sjajnim timom, u luksuznim uslovima koje pruža, pravo je profesionalno zadovoljstvo. Cilj mi je bio da, u ovoj fantastičnoj atmosferi pružim nešto novo i neobično, ostavim utisak na goste, ali i da inspirišem kolege. Celo iskustvo je bilo za pamćenje.” rekao je Eyck Zimmer.

Grand Kopaonik, lider je planinskog turizma od svog otvaranja. Nedavno renoviran, sa svojim autentičnim enterijerom i eksterijerom doprinosi posebnom doživljaju odmora koji se prepričava. Gastro ponuda u pet restorana i barova, otvoren i zatvoren bazen, spa centar sa timom stručnjaka za obnovu duha i tela, glavni su aduti koje hotel kontinuirano unapređuje. Saradnja sa šefom Eyck Zimmer-om svedoči posvećenosti hotela da pomera granice, pružajući inovativnost i samo najbolje za svoje goste, u centru spektakularne prirode Kopaonika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Foto: Andrej Nihil

Vaučeri i za zimski odmor?

0
Skijanje
Photo: Pixabay/Przeglądaj

Turizam u Srbiji se u velikoj meri oporavio, što potvrđuju i brojke. Od početka godine, ukupan broj dolazaka turista u našu zemlju je veći za 65.4% u odnosu na isti period 2021. godine, što je odličan rezultat imajući u vidu aktuelnu krizu u svetu

Ovakvi rezultati su i očekivani, zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu, posebno putnu, kao i dodeli vaučera za odmor u Srbiji, izjavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija. Veliki broj domaćih turista je upravo zahvaljujući vaučerima dobio prilku da ode na odmor i da putuje. Osim toga, realno je očekivati da sledeća godina bude još bolja, počevši sa narednom zimskom sezonom. Da li to znači da će biti podeljeni vaučeri i za zimski odmor?

Vaučeri su odlična odluka i sjajno rešenje za oporavak turizma, jer doprinose povećanom prometu domaćih turista u zemlji. Takođe, doprinose i intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude i afirmisanju novih domaćih destinacija, izjavila je Tatjana Matić. Realno je očekivati da će ovaj model biti primenjivan i u budućnosti.

Država bi u zavisnosti od stanja u budžetu, mogla građanima da ponudi i vaučere za zimsku sezonu, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Ministar je izjavio da vaučeri doprinose ubrzanom oporavku turističke privrede koja je pretrpela velike gubitke, a i da je šansa građanima da uz finansijsku pomoć bolje upoznaju svoju zemlju, navodi eKapija.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Odluku da budu podeljeni Vaučeri i za zimski odmor pozdravljaju i turističke agencije. Na taj način bi se pomoglo građanima da posle letnje sezone mogu i na zimski odmor. Osim toga, zimovanje ne bi podrazumevalo samo veće zimske centre i boravak na planinama. Zimski odmor podrazumeva i boravak u banjama, na selu i manjim mestima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Jezero Komo, idealna destinacija za odmor

0
Jezero Komo, idealna destinacija za odmor
Photo: iStock

Italija je dobro poznata turistima, i nudi jedan prilično sadržajan odmor. Bilo da tražite plaže i more, planine i doline, ova zemlja ima sve. Od modernog i užurbanog severa, preko centralnog gospodskog dela, sve do dremljivog i tradicionalnog juga, Italija je kao izmišljena za turiste, pa i nije čudo što je oni obožavaju

Letovanje ne mora nužno da podazumeva kupanje i sunčanje na morskim obalama i plažama, posebno ako je u pitanju Italija. Ukoliko svoj odmor zamiljšljate na nekom mestu udaljenom od sveta, na brdima koja kriju predivna jezera i doline, Jezero Komo je idealna destinacija za odmor za vas!

Jezero Komo ima sve ono što jedan prosečan turista želi. Povučeno je od užurbanog gradskog života, nalazi se među brdima i planinama, i deli svoje mesto sa rekama i gradovima sa bogatim kulturno-istorijskim sadržajima.

Nalazi se na severnom delu zemlje, između grada Milana i granice sa Švajcarskom. Komo zauzima površinu od oko 146 kvadratnih kilometara, i sa dubinom od 410 metara jedno je od najdubljih jezera u Evropi. Jezero je nastalo radom lednika, i popularna je destinacija još od drevnih Rimljana.

Zahvaljući neverovatno blagoj mikroklimi i predelima u kojima se nalazi, jezero Komo ima taj neki poseban izgled i šmek. Komo je pre svega izuzetno atraktivna turistička destinacija božanstvene prirode, vrhunskog luksuza i sjajnih gastronomskih specijaliteta, i nudi puno kulturnih i umetničkih bisera.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Sve to čini ovo jezero izuzetno atraktivnim i poznatim, posebno među onim ljudima sa “dubljim džepom”. Poznato je po svojim neverovatnim baštama, glamuroznim vilama i nezaobilaznim vidikovcima. Tu su ne samo odmarali, već i kuće kupili najpoznatiji svetski glumci ili pevači, poput Madone ili Džordža Klunija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Preispitajte turizam!

0
turisti putovanje
Photo: iStock

Odbrojavanje do Svetskog dana turizma 2022. je u toku. Ovogodišnje obeležavanje dana turizma ima za cilj da odgovori na to kakva će biti budućnost ove industrije. UNWTO poziva sve da se uključe u akciju, i svi su dobrodošli, od najvećih korporacija do najmanje turističke agencije

Međunarodni dan obežavanja Svetskog dana turizma 2022. godine će imati jednu posebnu temu, Preispitajte turizam! Ove godine će fokus biti na ponovnom promišljanju i preispitivanju ove industrije, kako u smislu veličine tako i u smislu važnosti. Republika Indonezija će biti domaćin ovogodišnjeg održavanja.

Pored država članica UNWTO-a, pozvani su svi učesnici iz celog privatnog sektora da prisustvuju manifestaciji, kako bi promovisanje ovog sektora bilo što potpunije. Svako treba da svojim primerom i dobrom praksom da doprinos, jer je kako znamo ova industrija u velikoj meri oštećena i pandemijom i aktuelnom krizom u Ukrajini.

Turizam ima veliki potencijal, i zajednička je odgovornost i obaveza da se on u potpunosti iskoristi na pravi način, izjavio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili. Preispitajte turizam! je obaveza svih strana koje su uključene, od vlada i kompanija, preko turističkih agencija do samih turista.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Svetski dan turizma se održava 27. septembra svake godine od 1980. godine. Taj datum obeležava godišnjicu usvajanja Statuta Organizacije 1970. godine, čime je oformljen put osnivanja UNWTO-a pet godina kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji

0
Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Većina ljudi iz našeg regiona Sloveniju poznaje kao odličnu jesenju Wellness i Spa destinaciju, a takođe i kao vrhunsku destinaciju za skijanje i zimske sportove. Međutim, da Slovenija ima šta da ponudi i u toplijim mesecima godine uverili smo se zajedno sa influenserima ovog leta, koji su ovu zemlju predstavili našem tržištu

Prvog dana našeg putovanja posetili smo Lipicu, divno mesto nedaleko od primorja i italijanske granice, odakle potiču čuveni beli konji Lipicaneri. Zajedno sa predstavnicima ergele obišli smo imanje koje je osnovano davne 1580. godine. Interesantno je navesti da se ovi konji rađaju potpuni crni, a vremenom kako stare postaju sve belji. Tako je tematski organizovan i Lipikum muzej posvećen konjima, obilazak počinje u potpuno mračnim prostorijama, dok se vremenom boje prostorija ublažavaju i postaju bele na samom kraju.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Domaćini su nam pripremili odmor i pauzu u hotelu Maestoso, gde smo imali priliku da uživamo u vrhunskom fajn dajning iskustvu koje je posluženo u restoranu Gratia. Hotel je vrlo atraktivan, a hrana izvanredna.

Nakon odmora i pauze uputili smo se ka Štanjelu, gde smo se i uverili da je Slovenački Kras izuzetno atraktivna i omiljena regija u Sloveniji. Posetili smo Štanjel, srednjovekovni biser, grad-utvrđenje koje se prvi put pominje još 1402. godine. Grad je u 15. veku podigao zidine kao odbranu, dok je vrhunac svog razvoja doživeo u 16. i 17. veku. Posetioce prvo očarava svojom jedinstvenom panoramom, ali i uskim kamenim uličicama i predivnim Ferarijevim vrtom.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji

Oduševljeni Štanjelom, krenuli smo ka Cerknu, gde su nas domaćini dočekali u pivari Zajc. U modernom i autentičnom ambijentu domaćini su nas iznenadili pravim specijalitetima, bavarskim perecama, zanatskim pivom i domaćom hranom. Ovde smo odmorili i sumirali utiske, pa smo krenuli ka Alpskoj perli na spavanje.

Drugog dana prosto nismo verovali gde smo prespavali, jer smo stigli kasno uveče. Spavali smo na samom vrhu planine, u pravoj skijaškoj idili na 1.300 metara nadmorske visine, odakle smo imali pogled ka Triglavu i dolini.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Nakon pravog planinskog doručka krenuli smo ka arheološkom nalazištu Divje babe u mestu Šebrlje. U srcu šume pored reke na oko 250 metara visine se nalazi pećina u kojoj je u arheološkom iskopavanju 1995. godine otkriveno neverovatno blago. Ovde je iskopan najstariji muzički instrument na svetu, neandertalska frula napravljena od kosti medveda. Domaćini su izuzetno atraktivnim i modernim video projekcijama na zidovima pećine prikazali sve detalje iz iskopavanja i prošlosti. Ovaj deo je nas je posebno oduševio, jer je video koji smo pogledali bio ne samo vrhunski napravljen, već i umetnički perfektan. Ručak nam je organizovan u gostionici Polak.

Nakon predaha naše putovanje se nastavlja u hotelu Terme Cerkno i njihovom termalnom centru. Pored bazena, ovde smo imali priliku da uživamo u masaži i svim drugima spa sadržajima. Večera je bila organizovana u gostionici Gačnik v Logu.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Trećeg dana smo nakon obilnog doručka krenuli ka Cerknu, gde smo posetili Partizansku bolnicu Franja. U Drugom svetskom ratu pokret otpora se razvio i u Sloveniji. Odlikovao ga je dobro organizovan zdravstveni sistem, što je uključivalo niz skrivenih partizanskih bolnica. Bolnice su podizane na skrivenim mestima, kakva je i Franja partizanska bolnica.

Ručak je bio u organizovan u skladu sa izletom, iamli smo priliku da budemo gosti putujućeg restorana Klatež. Ručak u prirodi nam je izuzetno prijao, pa smo raspoloženi krenuli dalje ka Velenju.

 

U Velenju su nas domaćini dočekali na prelepoj Velenjskoj plaži, odakle smo posetili staro gradsko jezgro Dolga miza manifestaciju. Na centralnom delu gradskog trga je postavljen sto dužine 50 metara na kom se služi domaća testenina. Nakon toga, otišli smo na divnu večeru u Vilu Herberstein. Tu su nam društvo pravili jeleni i košute koji su dolazili iz obližnje šume da pozdrave goste.

Nakon večere dan završavamo u glamping centru Langus. Langus je idealno mesto za odmor. U ovom malom kampu možete iskusiti kako je to boraviti u prirodi, ali na poseban i luksuzan način. Ovde niste lišeni udobnosti i komfora civilizacije, ali ste opet pod vedrim nebom, pa smo spavali u luksuzno opremljenim kamp kućicama.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Poslednjeg dana naš boravak nastavili smo u Muzeju rudarstva, gde smo u tradicionalnoj rudarskoj uniformi i sa rudarskom užinom, sišli na 160 metara dubine i imali prilike da na sat i po vidimo kako je izgledao posao rudara nekada i kako to izgleda danas. Ovaj sadržaj nas je posebno oduševio, jer je zaista jedinstveno iskustvo.

Odložili smo rudarske šlemove i opremu i krenuli smo dalje ka Lamperček domaćinstvu.  Na ovom imanju, osim u neverovatno ukusnoj domaćoj hrani, možete uživati u druženju sa jelenima, košutama i ostalom divnim životinjama.

Istorija, priroda, dobra hrana i beli konji slovenija

Put nastavljamo ka Rogli, što je ujedno bila i naša poslednja destinacija. Ovde smo prvo uživali na najlepšem vidikovcu u ovom delu Evrope u šetnji među krošnjama drveća. Nakon obilaska hotela i predaha uz čuveni Pohorski lonac, došlo je vreme da se oprostimo sa ovom divnom zemljom.

Zahvaljujemo se Razvojnoj agenciji Krasa i Brkinija, LTO Cerknu, Zavodu za turizem Šaleške doline i LTO Rogla-Zreče koji su nam omogućili da posetimo ovu divnu zemlju.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Atraktivna planinska avantura iz komšiluka

0
Volujak, kameniti gorostas Bosne i Hercegovine
Photo: iStock

Ovaj gordi biser prirode je po visini druga planina u Bosni i Hercegovini, i pravi je raj za sve alpiniste i planinare, posebno zbog činjenice što se njegov vrh nalazi 2.000 metara nadmorske visine. Upravo zbog toga je Volujak atraktivan i za početnike i za profesionalce, i podjednako je pažljiv prema svima

Planina Volujak je izuzetno atraktivna planinska avantura iz komšiluka. To je dugački planinski greben koji se proteže duž graničnog područja između Bosne i Hercegovine i Crne gore. Ovaj venac gordih planina, računajući Maglić na severu, Lebršnik na jugu, Zelengoru na severozapadu i Bioč na istoku, jedan je od najlepših planinskih masiva u ovom delu Evrope.

Najviši vrh na Volujku je Velika Vlasulja sa visinom od 2.336 metara nadmorske visine, a na planini se nalazi jos petnaest vrhova sa visinom od preko 2000 metara.

Volujak definiše pre svega izduženi strmi greben na jugozapadnoj strani doline, a reljef je najvećim delom krški i ledenjački. Na obroncima koji se strmo obrušavaju u Sutjesku mogu se naći brojne divlje životinje, a sama planina obiluje lekovitim biljkama.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Ova planina je svojim gordim izgledom i nepristupačnošću oduvek privlačila velik broj zaljubljenika u prirodu. Ona je takođe odlična i za one fizički spremnije avanturiste, planinare i alpiniste. Do same planine se zbog dobre postojeće putne infrastrukture brzo stiže, a najlakši pristup planini je iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave