26.1 C
Belgrade
ponedeljak, avgust 11, 2025
Naslovna Blog Stranica 243

Evropa je postala destinacija visokog rizika

0
Putovanja aerodrom putnik
Photo: Pexels

Generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili je izjavio da je Evropa postala opasna destinacija zbog krize u Ukrajini, jer se ta zemlja nalazi u centru kontinenta

Zurab Pololikashvili, generalni sekretar Svetske turističke organizacija Ujedinjenih nacija, je u intervjuu za “ El Confidencial“ rekao da smatra da situacija može postati ozbiljnija i mnogo teža nego što je to bio slučaj sa pandemijom, i veruje da će kriza ozbiljno uticati na turizam.

Situacija se menja svakodnevno, kao i sa koronavirusom, ljudi se plaše da napuste svoju zemlju, plaše se da granice mogu biti zatvorene. Iako se nakon pandemije turizam donekle oporavio, turisti danas ne žele nikakvu pretnju po bezbednost. Njima treba siguran i bezbedan odmor, ne avantura ili rizik, izjavio je Pololikashvili.

Ova godina će ponovo biti teška godina, ne samo za turizam, već i za sve. Kriza će prvo uticati negativno na mobilnost, onda i na svest putnika, što će opet negativno uticati na čitav sektor putovanja, navodi Pololikashvili.

The World‘s 50 Best Restaurants 2022

0
Photo: Unsplash

Proglašenje najboljeg restorana na svetu za 2022. godinu je umesto u Moskvi zakazano za London

The World‘s 50 Best Restaurants je zbog novonastale situacije u svetu najavio kako će se ceremonija dodele nagrada najboljim restoranima i šefovima na svetu biti održana u Londonu umesto u Moskvi.

Svečano proglašenje će biti održano u julu mesecu, kako je prethodno i planirano. London će istovremeno biti i domaćin brojnih događanja vezanih za ugostiteljstvo. Podsećamo da je prošle godine za najbolji restoran izabran restoran Noma koga vodi čuveni šef Rene Redžepi.

Velika Britanija ukida sve mere

0
Velika-Britanija-engleska-london
Photo: iStock

U Velikoj Britaniji više neće biti potrebno popunjavati Obrazac za lociranje putnika, i to je poslednja mera u borbi protiv koronavirusa koja se ukida

Sve mere koje su bile na snazi prestaju da važe od petka, izjavio je ministar saobraćaja Grant Šnaps. Velika Britanija se odlučila na ovakav korak pre svega zbog velikog broja vakcinisanog stanovništva, kako bi se što pre život vratio u normalu.

Uvođenje vakcine je vratilo poverenje ljudima u putovanja, posebno sad kad se tradicionalno veliki broj ljudi priprema za uskršnje praznike.

Dobri turistički rezultati u Budvi i van sezone

0
Budva
Photo: iStock

U Budvi trenutno ima oko 4000 turista, što je pozitivan znak i dobar pokazatelj kakva će turistička sezona biti u najposećenijem gradu na crnogorskom primorju

Na budvanskoj rivijeri trenutno boravi više od 4.000 turista, saopšteno je iz Turističke organizacije Budva. Od ukupnog broja gostiju, oko 800 njih boravi u hotelima i nešto više od 3.200 gostiju u privatnim smeštajnim kapacitetima.

Najviše turista je zabeleženo iz Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Jermenije, Nemačke, Španije, a zabeležen je i veliki broj domaćih gostiju.

Nemačka pica, neobično i ukusno

0
Nemačka pica
Photo: Pixabay/RitaE

Iako su kobasice tradicionalno omiljeno jelo kod Nemaca, oni se rado opredeljuju i za još jedan klasik ulične hrane koji se neočekuje od njih, bar ne na „prvu“

Nemačke pice su uglavnom manje, i poznate su pod mnogim imenima, dinnele, dünnele, na severu zemlje ih čak zovu i flammekueche. Osim pečenog testa, one nemaju baš mnogo sličnosti sa svojom italijanskom rođakom, razlikuju se u dodacima koji idu preko testa.

Često se pripremaju u vreme uličnih proslava, i testo je napravljeno od običnog brašna. Na vrh dolaze luk, kiselo mleko, slanina, praziluk, sir ili neki drugi tipično nemački preliv. Specifično za pekare u kojima se pripremaju jeste neverovatan miris pečenog luka i šunke iz rerne koja najavljuje nešto jako ukusno!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dubrovnik među 50 “Smart Tourism Destinations”

0
Dubrovnik-hrvatska
Photo: iStock

Evropska komisija je pokrenula inicijativu “Smart Tourism Destinations” koja za cilj ima pružanje podrške gradovima Evropske unije u olakšavanju pristupa turističkim i ugostiteljskim proizvodima i uslugama kroz tehnološke inovacije, kako bi turizam postao održiviji i dostupniji

Dubrovnik je na odabran od strane Evropske komisije kako bi učestvovao u inicijativi “Smart Tourism Destinations”. Ovaj grad se našao među 50 destinacija koja će dobiti priliku da učestvuju u nizu aktivnosti s ciljem unapređenja održivog turizma.

Osnovni kruterijumi koji su preporučili Dubrovnik su prethodna iskustva u održivom turizmu, dobra motivacija i očekivanja, kao i dobri tehnički kapaciteti destinacije. Sve destinacije koje budu izabrane će moći da učestvuju na raznim stručnim radionicama vezanim za temu “pametnog turizma”. Osim toga, tamo će moći da se podele iskustva i dobre prakse koje su pomogle da jedna destinacija postane „pametna turistička destinacija“.

Muzej koji se posećuje u ronilačkom odelu

0

Uz obalu Aja Nape na Kipru se nalazi jedan poseban muzej, a posetioci koji žele da ga posete moraju da obuku ronilačko odelo i ponesu boce sa kiseonikaom sa sobom

Muzej podvodnih skulptura Ayia Napa (MUSAN) nastao je kao ideja skulptora, ekologa i fotografa Jasona deCairesa Taylora. Izgradio ga je sa namerom da pomogne da se oporavi ekosistem mora, kako bi pomogao biološkoj raznolikosti da napreduje u tom području.

Njegova umetnika dela, tačnije njih 93, izrađena su od kombinacije visokokvalitetnog nerđajućeg čelika i neutralnog betona, kako bi bila pogodna za morski svet.

Skulpture su smeštene na dubini od 8 do 10 metara, i imaju posebno napravljenu teksturu po površini koja omogućuje da se korali, sunđeri i drugi organizmi pričvrste i rastu. Na ovaj način umetnik želi da skrene pažnju na sve ugroženiji morski sistem, i pomogne da se podigne nivo samosvesti kod turista.

Plogging – korisno i savesno trčanje

0

Ovaj sport se sve češće praktikuje, i on pomaže zdravlju ne samo učesnika već i zdravlju planete

Trčanje ili duge šetnje su sve popularniji sportovi širom sveta, i ne zahtevaju puno, samo određenu fizičku kondiciju. Staze su postavljene svuda, često prolaze i kroz prilično nepristupačne terene, šume ili planine, što ih u stvari i čini zanimljivim. Međutim, prisustvo ljudi na takvim terenima povlači sa sobom i velike količine otpada i smeća koje ostaje posle trke, a često se dešava da deponije postoje tu već neko vreme.

Plogging je sport koji je ime dobio po švedskoj reči plogga što je zapravo kovanica reči „podiži“ i „trči“, i opisuje aktivnost koju trkači obavljaju dok trče. Oni u toku trčanja skupljaju smeće ostavljajući za sobom čitu prirodu.

Plogging je izuzetno popularan u zapadnim zemljama, a pogotovo u velikim gradovima koji privlače veliki broj turista. Prave se grupe ljudi, svi oni trče sa vrećama za smeće i usput sakupljaju sve na šta naiđu. Ovaj sport postaje popularan i u turizmu, pa se kao vid aktivnog i samosvesnog odmora sve više destinacija odlučilo da u svoje sadržaje uvrsti i plogging.

Hercegovačka kuća, najbolja priča o održivom turizmu

0
Trebinje
Photo: iStock

Grad Trebinje sa “Hercegovačkom kućom” je pobednik na izboru za najbolju svetsku priču o održivom turizmu

Takmičenje za najbolju svetsku priču o održivom turizmu je održano u okviru Međunarodnog sajma turizma u Berlinu. Trebinje i Hercegovačka kuća predstavljaju odličan primer uspešne saradnje lokalne zajednice sa nizom partnera.

Hercegovačka kuća je veoma uspešan brend koji okuplja lokalne proizvođače domaćih hercegovačkih proizvoda koji turistima mogu plasirati svoje proizvode i na taj način popraviti svoju vidljivost i doprineti ekonomskom razvoju lokalne zajednice.

Drugo mesto za najbolju priču o održivom turizmu je priča iz Perua, a treće priča iz Kanade.

Najlepše ostrvo sveta

0
Photo: Unsplash/Gaetano Cessati

Na osnovu glasova čitalaca španskog izdanja magazina Conde Nast Traveler, najfotogeničnije ostrvo na svetu se nalazi u Grčkoj, i nije Santorini

Grčko ostrvo Sifnos je jedno od Kikladskih ostrva u Egejskog mora, i spada u najlepša ostrva ne samo Mediterana, već i sveta, što su i čitaoci Conde Nast Traveler magazina i potvrdili.

Sifnos, osim divlje lepote, izdvaja i neverovatno dobro izbalansiran odnos prirode i turističke destinacije sa bogatim noćnim životom. Osim toga, magazin Conde Nast Traveler za Sifnos kaže da trenutno ima najzanimljiviju gastronomsku scenu i najukusniju hranu na Mediteranu.

Poslednje objave

Piza majstor pravljenje pice pecenje

Italijanski tajni agenti za pice

0
Dok pica osvaja svet, u Napulju postoji organizacija koja strogo čuva njeno poreklo i autentičnost – Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Ova institucija ne...