32.9 C
Belgrade
nedelja, jul 13, 2025
Naslovna Blog Stranica 149

Parnjačom na romantično i nostalgično putovanje

0
Parnjačom na romantično i nostalgično putovanje
Photo: Pixabay/hpgruesen

Najstarija evropska parna lokomotiva Achensee i dalje vozi putnike na jedinstveno putovanje kroz Austriju. Iako ne traje dugo, vožnja ovim vozom pruža jedan poseban osećaj, a turisti ga obožavaju

Najstarija austrijska parna lokomotiva na ugalj prevozi putnike od grada Jenbach pored alpskih livada i šuma do obala jezera Achensee od kasnih 1800-ih. Više od 130 godina, ovaj vozić grabi uz planinu, frkćući i sikćući, kako bi se popeo na 440 metara nadmorske visine. Ovom parnjačom na romantično putovanje kreću gotovo svi, i mladi i stari.

Parna zupčasta železnica Achensee je najstarija železnica takve vrste u Evropi. Ona poseduje posebne zupčanike koji omogućavaju da se popne uz nagibe od čak 10 stepeni, što je uspon koji se teško savladava. Međutim, lokomotivama po imenu Hannah, Georg, Hermann i Theodor to ne predstavlja nikakav problem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monika (@eskander7)

Druge evropske železnice koje su koristile isti sistem su zatvorene ili uništene zbog modernizacije i zastarele tehnologije. Parna zupčasta železnica Achensee je jedina javna železnica na svetu koja, otkako je otvorena 1889. godine, još uvek koristi istu opremu s kraja 19. veka.

To podrazumeva lokomotive na ugalj, autentične putničke vagone, radionicu sa šinama, sve mostove i slično. Koncesijski dokument za otvaranje pruge potpisao je, verovali ili ne, lično austrijski car Franc Jozef I.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Putovanje od skoro 7 kilometara traje oko 50 minuta, što je dovoljno da se uživa u pogledu na prelepu austrijsku prirodu. Kada dođete do vrha, nastavljate putovanje u sličnom stilu. Tu presedate na parobrod, pa nastavljate vožnju po jezeru Achensee.

Karte za ovu avanturu koštaju 27 evra u jednom pravcu, odnosno 36 evra je povratna karta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Slavica Stojković, generalna menadžerka hotela CUE Podgorica

0

Ubrzan razvoj tehnologije, postkovid promene, kao i najnovija geopolitička i ekonomska kriza, svakodnevno testiraju hotelijerstvo i turizam uopšte. Ipak, zahvaljujući posvećenosti poslu, znanju i snazi ličnosti njihovih vodećih ljudi, mnogi hoteli ove izazove pretvaraju u prednosti i postižu izuzetne rezultate. Školski primer navedenog je generalna menadžerka hotela CUE Podgorica, Slavica Stojković, koja nakon sedam godina „vernosti“ ovom radnom mestu, bez sumnje poznaje hotel kao svoj dlan. Međutim, da bi shvatili poreklo svojevrsne magije koja se tamo dešava, neophodno je da vam otkrije i svoju ljubav prema književnosti i slikarstvu, ukratko – bogatstvo duha koje je i čini tako dobrom šeficom

Slavica Stojković, generalna menadžerka hotela CUE Podgorica

TU: Koji savet možete dati mladim poslovnim ljudima?
SS: Mlade ljude, koji su na početku karijere, najvažnije je ohrabrivati da budu odvažni i spremni za izazove. Tako doživljavamo rast, i na najbolji način učimo. To je, svakako, i princip života, gde nam je promena jedina sigurnost. I što pre to prihvatimo, stvari će biti jednostavnije. Dodala bih i da sanjaju, jer je sve moguće, samo je pitanje koliko nešto želimo.

TU: Šta za vas predstavlja idealni odmor?
SS: Idealan odmor je kada sa porodicom odem na put, gde je korišćenje telefona, interneta i društvenih mreža svedemo na minimum. Na taj način vraćamo se sebi, više komuniciramo i prosto uživamo. Još kada je reč o nekoj novoj destinaciji, onda je užitak zaista upotpunjen.

TU: Koja je vaša omiljena hrana?
SS: U poslednje vreme sve više mi prijaju začini sa istoka. To se možda i sjajno poklapa sa menijem u našem The Living Room-u, koji se nalazi u hotelu CUE Podgorica. Imamo sjajnog šefa kuhinje, koji je u jelovnik uvrstio neka jela iz Maroka, Libana i drugih istočnih zemalja, poput Mutabal salate koja mi se mnogo dopada, a koju nije zahtevno pripremiti.

TU: Šta obično nosite sa sobom na putovanja?
SS: Dobru energiju, širok osmeh i sjaj za usne.

TU: Gde biste voleli da otputujete u nepoznato?
SS: U kolevku najstarijih ljudskih naseobina, na safari. Afrika je zemlja kontrasta i veličanstvenosti, sa brojnim remek-delima prirode, kao i jedinstvenim vrstama životinja koje bih volela da vidim u prirodnom okruženju. Sigurna sam da ta netaknuta divljina nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tekst: Petar Vušurović

Otkrijte jedinstvenu lepotu Boke

0

Pitomi Bokokotorski zaliv odiše takvom lepotom da je čoveku često dovoljno samo da udahne morski vazduh i pogleda more ili okolna zelena brda, kako bi shvatio da je uhvatio trenutak sreće. Međutim, ako želite da ta sreća potraje, preporučujemo da provedete neko vreme u jednom od najlepših hotelsko-ugostiteljskih objekata na cnogorskom primorju. To je Palmon Bay Hotel & SPA, mesto gde se u svakom trenutku prepliću luksuz i jednostavnost, miran i aktivan odmor

Krenimo od samog početka, od prve fascinacije destinacijom koju mnogi opisuju kao najlepšu na Mediteranu. Palmon Bay Hotel & SPA se nalazi na samoj obali Boke što mu omogućava čist pogled na „nevestu Jadrana“. Ova prelepa morska razglednica može se videti iz većine od 200 luksuzno opremljenih soba različite strukture, kao i 12 apartmana, a luksuzan i moderan smeštaj upotpunjuju velnes i spa centar, zatvoreni i otvoreni bazen, savremeni kongresni centar i svečana sala Marea koja se nalazi na plaži i pogodna je organizaciju raznih poslovnih događaja, ali i privatnih proslava i venčanja.

Gastronomija kao strast

Palmon Bay Hotel & SPA je jedno od onih mesta u kojima odmah osetite posvećenost hedonizmu i gastronomskom ugođaju. Mediteranska kuhinja, ovde u svoj svojoj veličanstvenosti slavi jela pripremljena od lokalnih, sezonskih namirnica, a za one koji žele nešto drugo, tu je i ponuda specijaliteta iz čitavog sveta. U unutrašnjem restoranu iskustvo obroka predstavlja uživanje uz zvuke klavira, dok je prava romantika rezervisana za a la kard restoran “Olive Terrace“ koji se nalazi na krovnoj terasi, gde miriše lavanda i pruža se savršen pogled na more. U toku dana, zaklon od sunca nude vam hotelski barovi gde možete da provedete prijatne trenutke na povetarcu uz osvežavajuće koktele ili voćne sokove.

Idealna destinacija za aktivan odmor

Palmon Bay Hotel & Spa ima divnu sopstvenu plažu sa svim pratećim sadržajima za aktivan ili jednostavan odmor. Ipak, šteta bi bilo ne iskoristiti uzbudljivo okruženje, pa ljubiteljima pešačenja, pored šetnje do Herceg Novog promenadom “Pet Danica”, predlažemo da posete i obližnje primorske bisere poput Dubrovnika, Perasta, Kotora, kao i da se popnu na planinu Orjen. Za ljubitelje morske vožnje pak, postoji mogućnost obilaska bokokotorskog zaliva brodićem, Palmon Boat.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Andora, zemlja planina i zdravlja

0
Andora, zemlja planina i zdravlja
Photo: Unsplash/Manuel Torres Garcia

Andora je dosta dugo bila van turističkih itinerera, posebno zbog nepristupačnosti terena i „nezgodnog“ reljefa. Međutim, upravo taj položaj su stanovnici mudro iskoristili, pa je danas ova zemlja dosta posećena, imajući u njenu površinu i broj stanovnika

Andora se nalazi između Francuske i Španije, i zauzima površinu od jedva 468 kilometara kvadratnih. U njoj nema železničke pruge, a nema ni aerodroma, ali ima odličnih puteva koji se probijaju kroz impresivan planinski krajolik. Andora je pre svega jedinstveni turistički raj netaknutih prirodnih lepota.

Stanovnici su iskoristili svoj položaj i lepotu prirode, kako bi postali prilično posećena turistička destinacija. Svake godine Andoru poseti preko 9 miliona turista, što je relativno velik broj, jer stanovika ima tek nešto preko 80 hiljada ukupno.

Život na Pirinejima su prilagodili sebi i turistima, i iskoristili su maksimalno sve kapacitete. Napravili su preko 200 kilometara vrhunskih skijaških staza, žičaru, ali i odlične hotele koji nude sadržaje za sve goste, i za individualne putnike avanturiste i za porodice. Najviši planinski vrh, Koma Pedrosa, dostiže visinu od 2.947 metara, a najniža tačka u dolini nalazi se na nadmorskoj visini od 840 metara.

Planine doniniraju pejzažom, gde se uživa u zaista čistom vazduhu na koji su Andorani vrlo ponosni. U dolinama smeštenim između visokih obronaka Pirineja nalaze se zaseoci i mala mesta čiji stanovnici i danas žive u skladu s prirodom i njenim zakonima. Osim planina, u Andori postoji puno termalnih izvora, pa je zemlja poznata i po izuzetno dobrom banjskom turizmu.

Zahvaljujući svom položaju, Andora je dugo važila za zemlju koja je živela od šverca. Danas je priča potpuno drugačija, ona važi za evropski duty free shop, jer je zbog poreskih olakšica i do 30 odsto jeftinija određena roba, kao što su alkoholna pića, cigarete, parfemi ili nakit. Interesantno je da se i lekovi prodaju bez recepta, što je još jedan od razloga dolaska turista.

Iako je osnovana 1278. godine, u Andori i u glavnom gradu Andori la Velji nema mnogo sačuvanih starih građevina. To je uglavnom zbog ograničenog prostora za gradnju, postojeće i dotrajale građevine se ruše i grade nove, modernije, sa više spratova. U gradu živi oko 22.000 stanovnika.

Sam centar glavnog grada se može brzo istražiti, i upoznati sa istorijom. Tu se nalazi nekoliko sačuvanih crkvi podignutih između 12. i 18. veka. Među najpoznatijim je crkva Sent Žoan de Kaseles, koja se nalazi u brdima iznad Andora la Vele. Takođe, treba istražiti i nekadašnju skupštinu, Kasa de la Val s kraja 16. veka, a relativno blizu se nalaze i crkva San Esteve iz 12. veka i kuće Guljermo i Felipo.

Još jedan od aduta Andore je gastronomija. Hrana je poprimila uticaje i francuske i španske kuhinje,  pa je uzela najkvalitetnije od oba. To se najbolje može videti u sirevima, vinu, ribljim i mesnim specijalitetima, kao i vrhunskoj andorskoj šunki.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Andoru pre svega treba posetiti jer je još uvek „prirodna“. Njima i danas nije neophodna neka posebna putna infrastruktura, aerodrom ili železnica. Oni uglavnom idu biciklom ili pešice svuda. Baš zbog toga oni Andorci poznati kao narod sa najdužim vekom življenja, nalaze se na drugom mestu, odmah nakon Japanaca. Tamo caruje zdravlje, i meštani će ga rado podeliti sa gostima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Gastronomska avantura na obali mora

0
Hotel Lazure, gastronomska avantura na obali mora

Herceg Novi važi za jedan od najlepših primorskih gradova koji treba obići peške. Šetnja uz more svakako prija, ali da bi ovo iskustvo bilo zaista posebno, krenite u pravcu Zelenike do malog naselja Meljine. Tamo ćete u kompleksu s marinom i luksuzno obnovljenim hotelom unutar Lazareta iz 18. veka, svoje uživanje u morskom ambijentu začiniti gastronomskom čarolijom koja je za veoma kratko vreme postala jedna od znamenitosti čitave Boke Kotorske

Lazure Hotel & Marina predstavlja zaista impozantan objekat. Kulturno istorijsko dobro iz perioda venecijanske republike je pažljivim renoviranjem pretvoreno u butik hotel u kome se prepliću prošlost i sadašnjost, ali mu nesumnjivo predstoji i svetla budućnost. Visoki ugostiteljski standardi su imperativ i to se primećuje na svakom koraku, ali je jednom aspektu posvećena posebna pažnja. To je gastronomija.

Hotel Lazure, gastronomska avantura na obali mora

U četiri objekta kompleks Lazure Hotel & Marina nudi moderan i inovativan, a u isto vreme praktičan pristup kulinarstvu koji se najviše zasniva na fuziji uticaja kuhinja Mediterana, Južne Amerike i Azije.

Hotel Lazure, gastronomska avantura na obali mora

Ovaj koncept se naročito ističe u vodećem restoranu po imenu Rosemarine. Lokalne sezonske namirnice u rukama kreativnih Lazure šefova postaju riznice ukusa, bez obzira da li birate jela od mesa poput jagnjećih kotleta, hrskavih pačjih grudi ili više volite svežu ribu poput brancina ili tune. Za ukusan obrok neće biti uskraćeni ni ljubitelji pasti i rižota, međutim, nikako ne smete propustiti specijalnu ponudu sušija koja predstavlja nešto najbolje što u ovoj kategoriji možete naći na crnogorskom primorju.

Hotel Lazure, gastronomska avantura na obali mora

U restoranu Augusto Terrace gosti mogu da uživaju u svedenijoj ponudi. Ljubitelji morskih plodova naručiće gambore ili dnevni ulov ribe, a oni koji žele meso moći će da pojedu goveđi burger ili na primer svinjski kotlet. Ukus ove divne hrane pojačava morski ambijent u senci stoletnog bora, uz blagi povetarac i čašu izvrsnog lokalnog vina.

Rocco Lounge Bar je nazvan po kapeli staroj 200 godina koja je obnovljena i sada je deo glavnog hotelskog hola. Ovaj lounge bar nudi raznovrsna pića i izbor ukusnih deserata.

Hotel Lazure, gastronomska avantura na obali mora

Ipak, kruna hotelske ponude u sezoni je predivna plaža sa barom i restoranom. Na ovom mestu tik uz more, maštoviti zalogaji i šareni kokteli prosto mame da spustite sidro i prepustite se uživanju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Cikloturizam, najbrže rastuća grana turizma

0

Cikloturizam podrazumeva sve aktivnosti vezane za putovanja koje uključuju bicikl, a osim očiglednih benefita koje biciklizam pruža, u osnovi je jedina svrha uživanje  

Prema podacima Evropske biciklističke federacije, doprinos EU ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde evra, što trenutno čini cikloturizam jednu od najbrže rastućih grana turizma na svetu.

Sve više zemalja se odlučuje da promeni dosadašnju praksu upravljanja razvojem i poslovanjem u turističkom sektoru. U cilju praćenja zelene i digitalne tranzicije, izgrađuje se sve više pešačkih i biciklističkih staza. Pored toga, podiže se sve više sportsko-rekreativnih centara i obezbeđuje sve više sadržaja za aktivan odmor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Parenzana Istria (@parenzana.istria)

Jedan od takvih primera je zabeležen u našem regionu, u okviru Dubrovačko-neretvanske županije. Tu je u sklopu evropskog projekta MIMOSA, a u saradnji sa turističkim zajednicama na svom području, izrađen Operativni plan razvoja cikloturizma.

Za ljubitelje biciklizma treba reći da kroz Piran u Sloveniji prolazi jedna od najatraktivnijih biciklističkih tura, Parenzana. Staza je nastala na staroj trasi železničke pruge koja počinje u Trstu, ide preko slovenačke obale, a završava se u Poreču. Ova istinska „poslastica“ za bicikliste duga je 123 kilometra i nudi mogućnost nesvakidašnjeg aktivnog odmora.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Ovakve aktivnosti bi vrlo brzo mogle da postanu praksa i u ostalim zemljama regiona, računajući i Srbiju. Naša zemlja, ne samo u smislu cikloturizma i aktivnog odmora, već i ostalih sadržaja zaista ima šta da ponudi turistima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolji kampovi u Evropi

0
Najbolji kampovi u Evropi kamper
Photo: Unsplash/Alexandra Mirgheș

Camping.info je i ove godine napravio listu najboljih kampova u Evropi, a nagrada za najpopularniji je tradicionalno otišla u Nemačku

Svake godine camping.info rangira 110 najpopularnijih kampova u Evropi. Camping.info nagrada je jedna od najznačajnijih nagrada u kamping industriji, i na osnovu više od 230.000 recenzija od preko 150.000 kampera, nagrada je dodeljena i ove godine po dvanaesti put. Najbolji kampovi u Evropi se nalaze u Nemačkoj, Austriji i Italiji.

Kühlungsborn kamp je na osnovu glasova korisnika ovog portala proglašen za najbolji kamp u Evropi. Kamp u blizini grada Kühlungsborn na Baltičkom moru je idealna destinacija za sve ljubitelje kampovanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WIR SIND CAMPEN (@camping.info)

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Korisnici portala su istakli da kompletna infrastruktura ovog kampa, računajući restoran, velike parcele sa modernim sanitarnim čvorovima i ljubazno osoblje pružaju opušten i miran odmor s puno udobnosti.

Najbolji kampovi iz 10 drugih zemalja

Pored kampova iz Nemačke i Austrije koji zauzimaju najviše mesta na listo 100 najboljih, camping.info rangira i kampove iz drugih zemlja. Po sedmi put nagrađeni su kampovi iz Slovenije, Hrvatske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Švedske, Portugala, Turske, Španije, Danske i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Čuvena kraljevska čorba koja nikad nije postojala

0
Čuvena kraljevska čorba koja nikad nije postojala
Photo: Pexels/ Valeria Boltneva

Ova čorba se vekovima smatra omiljenim predjelom britanskih plemića, i uvek je imala posebno mesto u nacionalnom ponosu Britanaca. Svaki svečaniji ručak ili prijem je počinjao sa Brown Windsor čorbom, kako je tradicija nalagala. Međutim, jako je interesantno navesti da po svemu sudeći ona uopšte i nije postojala, bar ne u tim starim i važnim vremenima kako to oni tvrde

Kuvari, TV emisije, i ugledni gastronomi kažu da je Brown Windsor čorba, krepka čorba na bazi mesa, često s dodatkom povrća, uvek bila predjelo koje su birali britanski kraljevi i kraljice vekovima, navodi BBC.

Brown Windsor je često bila i sinonim za kraljevstvo, specijalitet koji je podjednako bio popularan i u Viktorijansko i Edvardijansko doba. Kraljica Viktorija je posebno volela ovu čorbu, i ona se uvek nalazila na svim prijemima ili slavljima.

Međutim, poznata internet stranica British Food History tvrdi potpuno drugačije. Tokom Prvog svetskog rata, britanska kraljevska porodica se odrekla svog imena Saxe-Coburg-Gotha, iz očiglednih razloga. Kralj Džordž je zbog neprijateljskog raspoloženja protiv nemačkog naroda odbacio svoje prezime i uzeo nešto najprikladnije, nešto što je postojalo u svakoj engleskoj kući.

Ovo jelo tamne boje imalo je i adekvatno ime, isto kao i dom kraljevske rezidencije Windsor iz 11. veka. Osim toga, čorbu je pripremala svaka domaćica u to vreme. To je bilo upravo ono što je kralj Džordž tražio, i to je stvarno promenilo stavove javnosti. Budući da su je oni često jeli, ime je ostalo. Nekada „dajem kraljevstvo za konja“ je postalo „dajem prezime za čorbu“…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kate (@katecookboocks)

I na dvoru i na selu

Imajući u vidu da su se mase ugledale na kraljevsku porodicu, utešna Brown Windsor čorba je postala omiljena britanska čorba i za obične ljude, i nosila je tu krunu dosta dugo. Međutim, kao i sa svim kulinarskim trendovima, nekada popularno jelo je palo u nemilost.

U godinama racionalizacije nakon Drugog svetskog rata, recept se menjao usled nedostka kvalitetnih sastojaka. Brown Windsor je počela da se smatra neukusnim jelom nastalim od ostataka hrane.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Brown Windsor čorba kao glavno predjelo plave krvi uvek je bila mit. Nastala je prema mnogim tumačenjima kao nusproizvod nemaštine i maštovitosti kuvara. U doba čuvene Viktorije, navodnom raskošnom vrhuncu ove supe, ona najverovatnije i nije postojala. Posebno jer je navodno sadržala Vino Madeira iz Portugala i druge gastronomske egzotike, kao što su kvalitetni komadi bifteka i andaluzijski šeri.

The Lost Foods of England zvanično zaključuje da je Brown Windsor čorba izmišljena oko 1950. godine u komične, a ne kulinarske svrhe, a sve ostale priče o tome su potpuna fantazija.

Nema sumnje da danas postoje brojne varijante Brown Windsor čorbe. Ona je predthodnica omiljene supe Britanaca. Međutim, ako i postoji jedno mesto gde bi se pojavila na jelovnicima otmenih restorana i tradicionalnih barova, to bi bio sam Windsor.

Brown Windsor čorba po mnogima nema nikakve veze sa kraljevskim porodicama. Uvek je u istoriji bilo dobrih specijaliteta a sve kraljevske porodice su rado jele i čorbe. Najbitnije je da je ovaj kraljevsko-narodni specijalitet sveprisutan u životu Britanaca. On se rado jede i na dvorovima i na selima u kućama. On je utešan i ukusan, i to je na kraju u stvari i najbitnije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Euronews: Albanija najbolji izbor

0
Turizam Albanija je nova Grčka
Photo: iStock

Ukoliko želite jeftin i sadržajan odmor, albanska rivijera bi trebala biti na vrhu vaše liste. Albanija tek treba da ostavi trag na glavnoj evropskoj turističkoj stazi, pa ne bi bilo loše da isplanirajte vaš dok je još ispod turističkog radara

Protežući se duž Jadranskog i Jonskog mora, albanska obala duga 450 kilometara prošarana je zlatnim peskom i borovom šumom, ali ima vrlo malo stranih turista. Upravo zbog toga je Albanija najbolji izbor, navodi Euronews.

I plaže i istorija

Albanija je posebno atraktivna i zanimljiva ljubiteljima plaža, jer se tamo beli pesak i tirkizno more upoređuju sa čak daleko poznatijim Maldivima. Obala nudi praktično sve, od živahnih odmarališta do tihih i romantičnih uvala.

Za najbolje plaže idite na albansku rivijeru koja se proteže od Vlore do Ksamila. Među njima se nalazi i Dermi, jedna od najdužih i najpopularnijih plaža u Albaniji. Kad se umorite od kupanja ili buke koja dolazi iz živahnih barova, vrlo lako možete pronaći osamu i skloniti se od gužve. Albanija nudi sadržajan i pristupačan odmor, i sve više evropskih turista se odlučuje da provede svoj godišnji odmor baš tamo.

Ukoliko vam i dosadi kupanje, i potreban vam je predah od sunca, možete pešačiti planinskim stazama ili uživati u divljoj prirodi krševitog i planinskog područja. Obavezno treba posetiti interesantni kanjon Gjipe, gde možete krenuti na ekspediciju spuštanja užetom niz stene.

Pored toga, tu su i plaže poput Pema e Thatë. One su postale izuzetno poznate na društvenim mrežama po svojim kolibama na plaži, sa mrežastim ležaljkama koje vise iznad mora.

Ako vam se sunčanje ne sviđa, pogledajte grčke i rimske ruševine Nacionalnog parka Butrint koji se nalazi samo nekoliko koraka od obale. U unutrašnjosti ove male oaze pronaći ćete Plavo oko, dubok prirodni izvor nazvan po svojoj očaravajućoj boji. Između ostalih destinacija, tu se nalazi i poznato odmaralište Saranda.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Ono što Euronews posebno izdvaja jesu pristupačne cene. Prenoćište u hotelima možete pronaći za 30 evra po osobi u proseku, dok vam brojni kampovi nude odmore već za 11 evra po danu. Ručak u običnom restoranu košta oko 6 evra, dok obrok od tri sleda u malo boljem košta oko 30 evra po osobi.

Albanija je postala izuzetno zgodna desinacija za letovanje u poslednjim godinama. Svojim izgledom podseća na popularna evropska letovališta, ali je daleko jeftinija i naravno bliža. Albanija je u stvari „nova“ Grčka, i taj trend postaje sve popularniji u zemljama našeg regiona.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Jezero Mir

0
Jezero Mir
Photo: iStock

Na južnom delu zaliva Telašćica smešteno je slano jezero Mir. Ovo slikovito jezero uklopljeno je u brdoviti krajolik i danas je popularno među brojnim posetiocima ne samo zbog svog lekovitog blata i visokog sadržaja soli. Jezero je okruženo bujnom vegetacijom i nudi mnogo skrivenih mesta za opuštanje i beg od svakodnevice

Jezero Mir se nalazi na jugozapadnom delu Parka prirode Telašćica, na ostrvu Dugi otok na hrvatskoj obali. Dugačko je oko 900, a najveća širina je oko 300 metara. Jezero je slano jer je podzemnim kanalima povezano sa morem, i najveća dubina iznosi oko 6 metara.

Jezero se idealno za kupanje, jer je voda je čak nekoliko stepeni toplija od obližnjeg Jadrana jer je dosta plitko. Odlična je destinacija za porodične odmore, ali takođe i za parove i mlađu generaciju.

Vezu sa matičnim morem čine podzemni kanali karakteristični za krško područje. Ovi kanali se uglavnom nalaze na severnoj strani jezera i najlakše ih je uočiti za vreme plime. Nivo vode u jezeru se ne menja drastično jer su pukotine kroz koje voda ulazi u jezero vrlo male.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Oko samog jezera se nalazi kružna staza duga 2.2 kilometara. Opremljena je klupama za odmor i info tablama, na kojim se nalaze informacije o flori i fauni u jezeru i okolini.

U samom parku na postoje brojni sadržaji i razne aktivnosti, od krstarenja do raznih sportova. Možete roniti, loviti ribu, ili se jednostavno kupati u nekoj uvali. Ako niste za to, šetnja parkom može biti ono što tražite, ili eventualno lagana vožnja biciklom.

Do parka i jezera se najbolje stiže brodićem, postoje brojne turističke ture obilaska organizovane iz obližnjih mesta. Ukoliko želite, možete organizovati čak i spavanje u nekoj od iznajmljenih jedrilica, jer je dozvoljeno i sidrenje i noćenje u uvalama na području parka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Motar u gastronomiji - Morska biljka koja oplemenjuje svaki zalogaj

Motar u gastronomiji – Morska biljka koja oplemenjuje svaki zalogaj

0
Na prvi pogled, motar (Crithmum maritimum) deluje kao skromna biljka koja prianja uz stenovite obale mora. Međutim, iza njegovog jednostavnog izgleda krije se bogat...