20.8 C
Belgrade
utorak, maj 20, 2025
Naslovna Blog Stranica 188

Kampanja „Falling for Croatia“

0
Photo: iStock

Hrvatska turistička zajednica je pokrenula novu kampanju u kojoj promoviše Hrvatsku u periodu koji je posebno atraktivan u toj zemlji. Kampanja će biti sprovedena do kraja novembra na svim društvenim mrežama

HTZ je pokrenula novu promotivnu kampanju „Falling for Croatia“. Ova kampanja za cilj ima da promoviše  Hrvatsku u periodu godine kada su posebno atraktivna turistička putovanja u kojima se otkriva kultura, eno-gastronomija, nautika, aktivni turizam i priroda.

Kampanja „Falling for Croatia“, koja će biti sprovedena do kraja novembra na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter. Najbitnije oznake za kampanju biće #FallingForCroatia i #BestFallCroatiaBucketList.

Glavni cilj kampanje je podsticanje turista da ovu zemlju posete i u postsezoni, a zamišljena je kao interesantni jesenji vodič kroz destinacije i aktivnosti koje Hrvatska nudi u ovom periodu godine.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

„Nalazimo se u razdoblju godine kada su u fokusu turističkih putovanja kultura, eno-gastronomija, nautika, aktivni turizam i priroda. Sve navedeno obuhvatili smo ovom kampanjom kroz brojne atraktivne fotografije i video materijale, a pritom smo posebni naglasak usmerili na hrvatske kontinentalne destinacije i što sve gost u jesenskim mesecima u njima može doživeti“, izjavio je direktor HTZ Kristjan Staničić.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

ARGENTINSKI MEDLI Rizzoto de Calabaza – argentinski rižoto sa bundevom

0

Prava kulinarska veština zahteva godine posvećenja uz talenat koji je potreban i za sve ostale umetnosti. Njeno fizičko trajanje je kratko i ne opstaje poput slike, skulpture, muzike ili knjige. Pa ipak, ona ima jednu drugu vrstu moći, a to je da nam se podvuče u sećanje i postane emocionalni okidač pri samoj pomisli na neko mesto ili grad koji smo posetili, na neki važan trenutak, susret ili okolnosti koje se zbog toga, nikada ne zaboravljaju. Ishrana je važna i za formiranje ličnosti jer ne samo medicinski, već i energetski i duhovno određuje čoveka i njegov put. Indija je posebno poznata po tome, naročito u jogi, što svu hranu klasifikuje u tri kategorije Satva, Radžas i Tamas i time objašnjava mnoge aspekte pojedinca već hiljadama godina, jer je hrana jedan od faktora koji utiču na kognitivne funkcije i mentalno zdravlje čoveka. Argentina je poznata po lepoti predela, divnoj kulturi, sportu, muzici i gastronomiji. Svega nekoliko njih, bili su dovoljni da odrede tok savremene svetske kulture 20. i 21. veka. Čuda koja su moguća kada takve energije zaplove svetom su nepredvidiva, baš kao i neka jela koja se ugrade u kulturu jedne nacije

Dobri Astor je patio od melanholije.

Muzika koju je stvarao, nije bila ni približno takva, kakva se tuga njegovim bićem izlivala. Pa ipak, sa melanholijom i lepotom kao oreolom, pamtiće ga ceo svet – kao najvećeg kompozitora Latinske Amerike i tvorca novog tanga (Nuevo tango) – Astora “Leftija” (levorukog) Pjacolu.

Bilo je dva sata popodne. Vrelina se širila od kamenih ploča ulicom Korientes (Corrientes) tog julskog popodneva 1965. Naslonjen čelom na svoju ruku, puštao je suze po krzavom stolu, da ga niko ne bi opazio. U orošenoj staklenoj čaši, voda se mreškala u ritmu njegovih jecaja.

I dok su se oštri zraci sunca probijali kroz staklo i igrali duž drvenog šanka u dubini bara “Los Inmortales” u Buenos Airesu, gotovo u polutami, sedela su dva Evropljanina, koja su se “davila” u hrani. Nije se čulo na kom jeziku govore mada su im trbusi poigravali od reči i smeha. Toliko su se smejali da im je iz usta ispadao pirinač sa sve komadima bundeve i zrnima pinjola. Nisu se obazirali već su puna usta zalivali vinom. Toliko je taj smeh bio zarazan i glasan da je Astor prestao da jeca. Nastao je muk. Zanemeli su turisti – zanemeo je i Astor. U tom trenu tišine, nastala je čuvena kompozicija “Milonga del Angel”, u apsurdnoj sceni gde je bizaran smeh suprotstavljen ličnoj patnji. Procurela je kao očaj kroz pukotine unutrašnjeg svemira usamljenog umetnika. U to su poverovali i svi koji su se toga dana zatekli u polutamnom baru “Los Immortales” u ulici Korintes, dok su se oštri zraci sunca poigravali na dugačkom drvenom šanku.

Mnogo godina kasnije, Astor je otišao, ostaviviši za sobom nasleđe od preko 3.000 dela i autentični stil XX veka, koji mu je predvidela Nađa Bulanže nekada davno u Parizu.

Iz botaničke bašte Buenos Airesa, gde je svakoga dana hranila golubove, jedna dvanaestogodišnja devojčica, otisnula se prvo u Beč, a potom Ženevu, Pariz, Brisel i tako čitavim svetom u krug, oscilirajući poput svih elemenata poznatih u ovom našem sistemu. Ona, možda više od drugih a po mnogima najviše slična Suncu, toj žarkoj zvezdi. Marta Argerič, večita devojčica ali i “Grande dame klavira” kako je još oslovljavaju, stala je uz najveća imena svetskog pijanizma poput Rahmanjinova, Horovica, Gulde, Rubinštajna, izvodeći pre svega dela klasičnih majstora. Jedan od retkih savremenih kompozitora koga Marta redovno izvodi je upravo njen sunarodnik, Astor Pjacola. Ovih dana će u Beograd, u sklopu svog godišnjeg osciliranja, onako spontano ušetati, posle tačno dvadeset godina, ova večita devojčica, koja će u našem hramu muzike, Kolarcu, odsvirati Ravelov koncert za klavir sa orkestrom, što me je i navelo da napišem ovu priču. Možda ćemo na bis čuti baš Pjacolu ili još jednog argentinskog genija Alberta Hinasteru, ko zna…

Ovo je posveta energijama koje mogu da odrede ne samo karakter jedne zemlje već i čitave svetske kulture i našeg solarnog sistema a to su Pjacola, Hinastera, Marta Argerič i jedan jednostavni recept za rižoto…i da ne zaboravim Maradonu koji je kao nezaobilazni začin naših života.

Ovaj recept za rižoto sa bundevom je jednostavan i vegeterijanski. Tajna je spremiti ga od svežih namirnica i pojesti odmah, kako hrana ne bi postala “Tamas”, po saznanju indijskih jogina. Na uobičajene sastojke poput maslinovog ulja, crnog luka, pera mladog luka, crvene paprike, bundeve i Karolina pirinča, predlažem da se pirinač skuva sa šafranom, a na kraju dodaju pinjole. So, biber pimiento i čili se dodaju po potrebi. Ovaj rižoto omogućava i nama da počnemo sa osciliranjem…

Play lista za ovu priču i rižoto:

Astor Pjacola: Milonga del Angel, Adios Nonino, Libertango, Oblivion;

Alberto Ginastera: Danza de la moza donosa (Marta Argerič, klavir)

Tekst i foto: Aleksandar Peković,

Grčka narednu sezonu počinje već u martu

0
Grčka
Photo: iStock

Grčki ministar turizma Vasilis Kikilias je izjavio da želi da promeni dosadašnju praksu i produži turističku sezonu u svojoj zemlji. Ukoliko Grčka donese ovakvu odluku, ona će postati konkurentna ostalim destinacijama Evrope koje su aktuelne i u hladnijem periodu godine

U intervjuu za nemački specijalizovani portal fvw.de grčki ministar turizma Vasilis Kikilias je izjavio da postoji veliko interesovanje turista da sezona 2023. počne početkom marta i završi se krajem novembra. Posebno je veliko interesovanje nemačkih turista za tom zemljom, i upravo zbog toga Grčka narednu sezonu počinje već u martu. Svi turisti sa nemačkog tržišta, koje je izuzetno veliko i važno, su tradicionalno do sada birali Majorku za svoje odmor.

Ministar Kikilias kaže da takvom odlukom Grčka postaje konkurentna destinacija Španiji, navodeći da je u zimskom periodu odmor na recimo Kritu mnogi sadržajniji. Na taj način on želi da motiviše hotelijere, vlasnike ugostiteljskih objekata i druge turističke radnike u Grčkoj. On je poslao poziv da se zajedničkim snagama izgradi infrastruktura za zimske turiste koja je jednako kvalitetna kao što je u Španiji.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Grčka je 2022. godinu zabeležila kao rekordnu, čak i bez gostiju iz Kine, Rusije i Ukrajine. Čini se da nikakva kriza ni poskupljenja u svetu nisu ugrozili turiste da iskoriste svoje letnje odmore.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Prvi nacionalni park u Nemačkim Alpima

0
Prvi nacionalni park u Nemačkim Alpima
Photo: Pixabay/alandsmann

Park je osnovan 1978. godine kao mesto gde će se sačuvati biljke i divlje životinje i kako bi ostao deo prošlosti i tradicije za buduće generacije. Međutim, ovaj deo zemlje je još davne 1910. godine proglašen predelom zaštite prirode, što ga čini prvim parkom takve vrste u Nemačkoj

Prvi i jedini nacionalni park u nemačkim Alpima se nalazi na jugu Nemačke, na samoj granici sa Austrijom. Nalazi se u opštini Berhtesgaden, i svojim pejzažima i prirodnom lepotom zaista oduzima dah. U nacionalnom parku posetioci mogu doživeti pravu prirodu i učiti o zaštiti okoline dok istražuju ovaj netaknuti rezervat na dobro označenim planinarskim stazama.

Berhtesgaden park posetiocima pruža jedinstveno iskustvo boravka u prirodi. Oni mogu otkrivati surove i oštre litice, posetiti duboke mračne šume i istraživati divlje reke i vodopade. Ovde takođe mogu pronaći mirne zelene pašnjake, idilične doline, mesta za porodične izlete.

Upravo to je i najveća vrednost Nacionalnog parka Berhtesgaden. Ovde živi više od 700 različitih vrsta leptira, a mogu se naći i razne divokoze, kozorozi, jeleni i suri orlovi, što je samo deo autohtonog živog sveta. Raznolikost je ovde velika, to je jedinstven mali svet u kom priroda može da se razvija sama od sebe.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Posetioci ovog nacionalnog parka mogu uživati u raznim aktivnostima. Tu se nalaze brojne staze za pešačenje, a postoje i ostali sadržaji za turiste koji vole adrenalin i avanturu. Ovde postoji više od 260 kilometara pešačkih ili strmih planinskih staza, kao i brojne padine i staze za skijanje. Sve to, posebno u kombinaciji sa ljupkim planinskim kolibama, stvara zaista savršeno mesto za odmor.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hrvatska, omiljena destinacija digitalnih nomada

0
Hrvatska među pet najtraženijih letnih destinacija
Photo: iStock

Prema istraživanju portala NomadList, digitalni nomadi širom sveta su već drugu godinu zaredom Hrvatsku proglasili prvom najomiljenijom destinacijom Evrope. Interesantno je navesti da su radnici na daljinu izabrali ovu zemlju kao drugu najomiljeniju destinaciju na čitavom svetu za život i rad 

Hrvatska je omiljena destinacija digitalnih nomada iz svih krajeva sveta. Digitalni nomadi su u poslednjem istraživanju NomadList-a već drugu godinu za redom Hrvatsku proglasili drugom najomiljenijom državom na svetu.

Hrvatska je izuzetno zgodna za rad na daljinu, jer ima sve uslove koji pogoduju digitalnim nomadima. Pre svega, oni se odlučuju za život i rad u Hrvatskoj zbog sigurnosti, dobrog interneta, odličnog stila života i kvalitetne hrane.

Osim toga, njima odgovaraju i prihvatljive cene stanovanja u odnosu na ostatak Evrope kao i odlična povezanost s ostatkom sveta. Do ove zemlje postoje letovi sa svih krajeva planete, a odlično je povezana putnom i železničkom infrastrukturom sa ostatkom Evrope. Sve to potvrđuje da je Hrvatska zaista omiljena destinacija digitalnih nomada u poslednjih nekoliko godina.

Na prvom mestu na svetu se nalazi Japan, najviše rangirana od svih država Evrope je Hrvatska, dok se iza nje na svetsoj listi kao najbolje rangirana evropska zemlja nalazi Austrija koja je osma.

Evropske prestonice pametnog turizma, saznajte više.

Najviše digitalnih nomada dolazi iz Sjedinjenih Država, čak 51%. Nakon njih, slede Velika britanija i Rusija, sa 8 odnosno 5% učešća.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Tajna zdravlja i dugovečnosti

0
Photo: Pixabay/chiplanay

U dolini reke Hunza u istoimenoj oblasti u Pakistanu živi jedan čestit i gord narod. Ovaj deo zemlje je u velikoj meri distanciran od sveta, njega od civilizacije dele oštre i visoke planine, najviše na svetu. Ovaj na prvi pogled beživotan i surov predeo je dom najzdravijem narodu na planeti

Na samoj granici Indije i Pakistana nalazi se predeo koji nazivaju „oaza mladosti“. U dolini reke Hunza živi skromnim životom jedan narod, tačnije pleme, koje je otkrilo koja je tajna zdravlja i dugovečnosti.

U plemenu Hunza životni vek stanovnika je u proseku od 110 do 120 godina. Oni se u suštini nikada ne razboljevaju i žive idealnim načinom života. Prema legendi, ovu malenu planinsku državu je osnovala grupa vojnika Aleksandra Velikog za vreme pohoda na Indiju. Oni su narodu ostavili u nasleđe strogu vojnu disciplinu, a narod se tako i odnosio prema životu, aksetski i vojnički.

Hunze žive u blizini čuvenog mesta gde se spajaju tri najveća planinska sistema u svetu, Himalaji, Karakorum i Hindu Kuš. Ovde se nalazi čak pet vrhova od ukupno četrnaest vrhova na planeti čija je nadmorska visina preko osam hiljada metara.

Tajna zdravlja i dugovečnosti

Ovaj narod živi jednostavno, u čemu je kako kažu i tajna dugovečnosti. Narod se kupa u ledenoj vodi, čak i na temperaturama ispod nule i vrlo su pokretni i agilni. Ovde žene od 40 godina izgledaju kao devojke, a žene od 65 godina rađaju decu. Od hrane se praktično sve jede sirovo, voće i povrće, a od ostalih proizvoda oni konzumiraju proklijale žitarice, ovčije sušeno meso i sir. Posebno su im važne kajsije koje ovde uspevaju, a njih jedu u svim mogućim oblicima.

Surovi uslovi života diktiraju sve, postoji period kada voće još nije zrelo, kada oni skoro ništa ne jedu, samo jednom dnevno piju napitak od suve kajsije. Ovaj post je kod njih uzdignut do religijskog iskustva i strogo se poštuje, a traje i do par meseci.

Osim toga, jedu prirodne proizvode, bez ikakve hemije i konzervansa, pripremljene tako da sačuvaju sve biološki vredne materije. Alkohol i slatkiše nemaju, a so se upotrebljava vrlo retko.

Dnevne rutine i obaveze su takođe izazov. Uglavnom se bave poljoprivredom i stočarstvom, a pored toga, na ovom stenovitom području moraju takođe da se brinu i o najosnovnijim potrebama. Nemaju tekuću vodu, moraju svakodnevno da lože, što zahteva odlazak u nabavku drva. Život je dosta zahtevan i iziskuje maksimum od svakog člana društva.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Dakle, tajna dugog života je uzdržavanje od hrane, redovan post, život u skladu sa zakonima prirode. Jednostavnost je ovde jedino pravilo, u oštrim uslovima ovaj gordi narod nema vremena da razmišlja previše, oni moraju da se bore za egzistenciju svakod dana bez izuzetka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Gardijan: Beograd odličan za istraživanje Balkana

0
Beograd je druga najbolja turistička destinacija u svetu
Photo: iStock

Poznati britanski dnevni list Gardijan je napravio listu evropskih gradova koji se obavezno moraju posetiti u ovoj godini. Na osnovu recenzija i glasova britanskih turista, među gradovima koje ne treba nikako propustiti se našao i Beograd 

Britanski list Gardijan je od evropskih gradova koje turisti ne smeju da zaobiđu izdvojio i prestonicu Srbije. Beograd je odličan za istraživanje Balkana, navodi se u reportaži. Britanski turisti za Beograd kažu da je odlična kombinacija šarmantnog starog i novog dela grada sa modernom arhitekturom, grad u kom se oseća pokretačka energija.

Od ostalih gradova iz regiona, Britanci izdvajaju i Sarajevo, za koji kažu da je neverovatno lepo, gostoljubivo i kulturološki bogato mesto. Okruženo planinama sa tri strane, Sarajevo je mesto na kojem se susreću ne samo različite vremenske prilike. Tu se susreću i različite kulture i religije. Grad je podjednako prihvatao svaki uticaj, pa se to može videti u arhitekturi, u običajima i u svakodnevici stanovništva.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Od ostalih gradova Evrope koje su britanski turisti na listi se nalaze Padova, Bolonja i Luka iz Italije, kao Melilla iz Španije. Iz Bugarske im se posebno dopao Plovdiv, kao i Vels u Engleskoj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Goče, najstarije slovenačko vinsko selo

0
Vinograd vino
Photo: iStock

Usred vinograda, na grebenu koji razdvaja Vipavsku dolinu od doline Branice, smestilo se jedno od najslikovitijih sela u reginu sa prelepim vidicima. Kameno selo Goče, biser arhitekture, pravi je spomenik autentične slovenačke kulturne baštine. Selo je istorijski muzej posvećen vinogradarstvu ovoga kraja

Goče je najstarije slovenačko vinsko selo. Najraniji pisani tragovi iz 14. veka pokazuju da selo postoji još od ranog srednjeg veka. Njegov procvat počinje sredinom 18. veka, to je bilo je vreme ekonomskog napretka i dobro vreme za kultivisanje vina.

Smešteno na idealnom mestu usred plodnih vinorodnih brežuljaka, selo Goče razvilo se u užurbani vinski centar, poznat po vrhunskom grožđu i vrhunskom vinu.

Goče je gusto naselje i lep primer tipične ruralne arhitekture. Kuće se odlikuju debelim zidovima od kamena, krovovi su prekriveni crepom i kamenim pločama. Imućnije kuće imaju zatvorena dvorišta u koja se ulazi kroz majstorski klesane kamene portale.

Najneverovatnije blago sela Goče ipak leži ispod površine zemlje. Skriveni od sunca i ostalih vremenskih prilika, nalaze se vinski podrumi. Podrumi su pažljivo izgrađeni od lokalnog kamena i sa zasvođenim stropovima i čuvaju dragoceno seosko blago, vina. Sam broj vinskih podruma je neverovatan, u starim dobrim vremenima svaki je vinar imao dva, tri ili više podruma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Goče (@visit_goce)

Do danas je preživelo oko 60 podruma, neki od njih su još uvek neosvetljeni električnim svetlom. Vino se čuva u drvenim bačvama i ostavlja da odleži gotovo isto kao i pre nekoliko vekova. Degustacije vina u takvom ambijentu čine izuzetan doživljaj koji je teško opisati rečima.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Danas u selu Goče živi oko 200 stanovnika, meštani se uglavnom bave poljoprivredom, vinarstvom i turizmom. Posebno je aktuelan, to se podrazumeva, vinski turizam. Vinski podrumi rado primaju goste koji znaju da cene dobra vina, a domaćini u svojim gazdinstvima prodaju vrhunske delikatese od voća ili mesa. Život se odvija u fazama, jedna podrazumeva ozbiljan i posvećen rad na imanju, dok se u drugoj dočekuju gosti u gazdinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ile de Bréhat – plima, oseka i cveće

0
Ile de Bréhat - plima, oseka i cveće
Photo: Pixabay/Przeglądaj

Ile de Bréhat je ostrvo smešteno na severnoj obali Bretanje u regionu Cotes d’Armor. U narodu je poznato još i kao ostrvo cveća, što je vrlo prikladno, imajući u vidu negovanu i bujnu vegetaciju koja na osnovi od ružičastog granita čini vrlo atraktivnu kombinaciju

Ile de Brehat su zapravo dva ostrva, otprilike jednake veličine koja su povezana mostom. Oko njih se nalaze i brojna manja ostrva što sve zajedno sačinjava arhipelag Brehat. Zaštitni znak ostrva jeste vrlo izražena plima i oseka, pa je vrlo realno da se ujutru šetate po obali dok se u večernjim časovima na istom “putu” vozite čamcem. Cveće je ovde najbitniji sadržaj, njega ima u svim oblicima i vrstama, i meštani su izuzetno ponosni na svoje bašte.

Severno ostrvo je pretežno definisano visoravnima i brdima, dok je južno ostrvo više mediteranskog karaktera, sa egzotičnim biljkama koje ovde mogu uspevati zbog tople mikroklime. Ovaj kontrast je u velikoj meri i zaslužan za popularnost ostrva.

Do ostrva se stiže trajektom ili brodićem. Mesto gde se obično iskrcaju turisti je Luka Clos. Ova luka je okružena atraktivnim vilama i vrtovima koji bi više priličili mondenskom jugu Francuske nego severnom i hladnijem delu zemlje. Obala oko Ile de Bréhata posebno je šarolika, sa malim lukama i plažama koje ustupaju mesto dramatičnim crvenim liticama i nazubljenim vrhovima brda.

Obilazak ostrva se najbolje može iskusiti biciklom ili pešice, i za to će vam trebati maksimalno 3 sata. Najvažnije stvari koje treba videti trebali uključuju utvrđenje iz 19. veka, fabriku stakla, kao i Moulin du Birlot, malu vodenicu koja koristi plimu i oseku za pokretanje.

Glavni grad Bréhat, zvan Le Bourg, takođe treba posetiti, u njemu ima dosta kulturno-istorijskog sadržaja i naravno cveća. Pre nekoliko decenija grad je bio mesto okupljanja postimpresionističkih umetnika, a posebno su ga voleli Gogen i Matis.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

U letnjim mesecima na ostrvu bude čak i do 5.000 stanovnika. U zimskom periodu broj stanovnika bude daleko manji, bude ih ponekad i do deset puta manje. Automobili nisu dozvoljeni na ostrvu, uostalom njih i nema. Sve okolnosti diktira priroda, i sve je podređeno njenim zakonima.

Potpuno druga vrsta raja

Ukoliko tražite idealan kosmopolitski odmor sa bezgraničnom energijom i uzbudljivim noćnim životom, Ile de Bréhat je sve samo ne to. Zapravo, to je mesto koje se ne može više razlikovati od poznatih gradova Francuske. Ovde je daleko veća verovatnoća da ćete pre naleteti ne nekog raka ili krabu koji juri uz obalu tokom oseke nego na čoveka. Upravo u tome je čar Ile de Bréhat. Ovo mesto nudi potpuno drugu vrstu odmora mir, tišinu i prirodu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Roboti prave pice, Italijani na aparatima

0
Najskuplja pica na svetu
Photo: Pexels/Kristina Paukshtite

Ovaj ugostiteljski poduhvat je osmišljen prvenstveno kao restoran koji će moći da isporuči što više pica u najkraćem roku, isključivo za dostavu. Iako roboti uglavnom sve rade sami, njima su i dalje neophodni ljudi kako bi upravljali njima. Bar se tako nadamo…

U Nju Džerziju u Sjedinjenim Državama postoji restoran u kom roboti prave pice. Restoran pod imenom PizzaHQ ima mašine koje su sposobne da naprave više od 300 pica za sat vremena, što je i osnovna ideja restorana. Roboti su uključeni u pravljenje pica kako bi restoran mogao da isporuči veliku narudžbinu u kratkom vremenskom periodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PizzaHQ (@pizzahq_)

Restoran PizzaHQ je i otvoren kako bi se zadovoljila potreba tržišta, roboti su idealni za narudžbine koje stižu zbog organizovanja zabava i velikih skupova. Roboti sami stavljaju sos, sir i različite sastojke na picu u zavisnosti od vrste pice koju prave. Postoje i roboti koji  pripremaju testo, peku i seku picu.

Picokeri, pasta koja je podelila Italiju, saznajte više.

Ceo proces pravljenje pice traje manje od minuta, peče se 7 minuta, nakon čega ide na pakovanje. Za sada pakovanje ili sečenje pica rade ljudi, mada nije isključeno da će i taj deo preuzeti mašine. Ljudi su i dalje neophodni kako bi isporučili picu i kako bi obavljali dostavu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Hotelska soba koja iritira goste

Hotelske sobe donose do 55% veći prihod kada se fokus stavi...

0
Najnovije istraživanje The Experience Index, koje je sprovela platforma Turneo, otkriva snažnu vezu između ponude destinacijskih iskustava i rasta hotelskih prihoda. Na osnovu analize...