17.5 C
Belgrade
utorak, avgust 5, 2025
Naslovna Blog Stranica 188

Net-zero hoteli

0
Net-zero hoteli
Photo: Pixabay/saesherra

U poslednjim godinama jedan termin u hotelijerstvu postaje sve popularniji i značajniji. Izraz „net-zero“ vezan je za sve hotele koji ne samo da štede energiju, već recikliraju i čuvaju okolinu. Ovaj izraz se koristi prilikom definisanja hotela koji u potpunosti koriste obnovljive izvore energije

Dok velike hotelske grupacije sporo napreduju u smanjenju štetnih emisija, nekoliko manjih grupa hotela preuzima zeleno vođstvo i direktno se suočava s klimatskim izazovom. Net-zero hoteli se hrabro obavezuju i obećavaju zelenu politiku u budućnosti daleko ispred ostalih.

Termin ugljenik neutralan (na engleskom carbon neutral), odlazi u zaborav. Novi i odvažniji, net-zero, ide mnogo dalje od smanjenja štetnih emisija ili odustajanja od fosilnih goriva kao energenata.

Net-zero hoteli se grade prema najstrožim net-zero standardima. Takvi hoteli praktično preko dizajna smanjuju potražnju za energijom. Rezultat su hoteli koji su do 89% energetski učinkovitiji.

Međutim net-zero standard ne znači odsustvo luksuza. Takvi hoteli su poput ostalih, samo su malo drugačije projektovani, odnosno energetski praktičnije i pametnije. To podrazumeva postavljenje raznih senzora u sobama i mnoštvo nevidljivih elemenata poput toplotnih pumpi u zemlji, uređaja za uštedu vode i „plavih krovova“ koji kišnicu pretvaraju u energiju. Takođe, tu su i zeleni krovovi sa zemljom i posađenim divljim cvećem.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Neki od najboljih net-zero hotela su room2 Chiswick u Londonu, Wren Urban Nest u Dablinu, kao i Comfort Hotel Solna u Švedskoj. Pored njih, tu su i  Boutiquehotel Stadthalle u Austriji i Four Elements Hotel u Amsterdamu, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kotor i Bled među najlepšim malim gradovima Evrope

0
Slovenija Bled
Photo: iStock

Mali evropski gradovi su beskrajno i neverovatno lepi. Internet stranica worldatlas.com je pokušala da napravi listu najlepših malih gradova Evrope, iako je to izuzetno nezahvalan posao. Mogu se birati najlepše teme, regioni, i to može uticati da se izbor suzi na nekoliko najlepših gradića, što opet nije dovoljno dobro

Izbor najmanjeg a najlepšeg grada u Evropi je težak posao, Stara dama u sebi krije neka on najlepših blaga na planeti. Često se ta magija koju kriju mesta svodi na asocijacije, bilo iz ličnog iskustva, porodičnih priča, filmova ili možda čak i jednodnevnog boravka na destinaciji. Internet stranica worldatlas.com je pokušala da da odgovor na ovo pitanje, a interesantno je navesti da su se Kotor i Bled našli među najlepšim malim gradovima Evrope.

Kotor

Stari grad Kotor je bajkovito mesto koje se se nalazi na najlepšim razglednicama sveta. Kotor je grad koji je dovoljno samo jednom posetiti, da on zauvek ostane u srcu. Gradom možete prošetati popločanim uličicama i istraživati lavirinte unutar istorijske tvrđave različitih kulturnih uticaja.

U gradu postoji kontinuirana mešavina drevne arhitekture i modernih sadržaja. Međutim, zabava nije samo rezervisana za staro gradsko jezgro. U Kotoru se može prošetati obalom, plivati u modrom moru, uživati u tradicionalnoj i dobroj hrani, kao i svim ostalim sadržajima jednog primorskog mesta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Bled

Jezero Bled je poznato u sveto po fascinatnom pejzažu i divljoj prirodi. Na jezeru postoji samo jedno ostrvo, koje je mnogim posetiocima privlačnije od ostali ostrvskih grupa na svetu. Bled predstavlja biser Slovenije i idealno je mesto za odmor tokom cele godine. Bled posećuju turisti najviše zbog to što ova destinacija obezbeđuje posebno iskustvo.

Jezero Bled je nalazi se na severozapadu zemlje, na nadmorskoj visini od 475 metara u Julijskim Alpima. Sam grad Bled ima oko 5.000 stanovnika, a cela opština 11.000 stanovnika. Od glavnog grada Ljubljane je udaljen nešto više od 40 kilometara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Na listi najlepših malih gradova Evrope se nalaze još Taormina iz Italije, Port Isak iz Britanije, kao i Dingl iz Irske. Tu su još i Edam iz Holandije, Češki Krumlov iz Češke, Kasiiz Francuske i Cermat i Vengen iz Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Premijum usluga i nesvakidašnje iskustvo uskoro na Zlatiboru 

0
Premium usluga i nesvakidašnje iskustvo uskoro na Zlatiboru  (1)

Uživanje u luksuznom SPA centru, usluga konsijerža za vreme boravka ili mogućnost izbora mekoće i vrste jastuka samo su neke od pogodnosti koje će nuditi prestižni hotel najvišeg ranga

Kada je izbor hotela u pitanju, broj zvezdica za mnoge posetioce često je od presudnog značaja. One označavaju standard i pogodnosti koje možete da očekujete od hotela, a što ih je više, uslovi boravka su luksuzniji. Standardno rangiranje hotela podrazumeva skalu od jedne do pet zvezdica, a ako ste ljubitelj glamura i uživanja u raskoši jednostavno znate da prepoznate deluks gostoprimstvo i uslugu koja je, ipak, iznad svake druge.

Premium hotel jednostavno osetite i mada su zvezdice važne na prvi pogled, jedino što se računa su doživljaj tokom boravka i tretman kakav ste imali! Uživanje u luksuznom SPA centru, usluga konsijerža za vreme boravka ili mogućnost izbora mekoće i vrste jastuka samo su neke od pogodnosti koje nude samo prestižni hoteli najvišeg ranga.

Premium usluga i nesvakidašnje iskustvo uskoro na Zlatiboru  (1)

Novi Bor Zlatibora

Svi hoteli sa pet zvezdica su slični, jer se svi rangiraju na sličan način ma gde se oni u svetu nalazili, ali samo neki od njih gostima nude glamurozno uživanje čak i u običnim stvarima, koje se podrazumevaju.

Upravo takav je Bor Hotel by Karisma, hotel koji će zauvek promeniti sliku i doživljaj Zlatibora od jeseni 2023. godine, kada Karisma Hotels & Resorts grupacija planira da otvori ovaj jedinstven objekat.

Prema novijim istraživanjima, u poslednjih pet godina, u našoj zemlji se prema posećenosti među turističkim centrima Srbije na prvom mestu nalazi upravo Zlatibor, koji je tokom 2021. godine posetilo preko 205.000 turista. Na radost mnogobrojnih posetilaca koji vole da se u potpunosti prepuste čarima glamuroznih hotela, na Zlatiboru obrise dobija novi luksuzni hotel sa pet zvezdica, koji će na naše tržište doneti jedinstvenu uslugu i autentično iskustvo.

Premium usluga i nesvakidašnje iskustvo uskoro na Zlatiboru  (1)

Luksuz za najveće hedoniste

Bor Hotel by Karisma je kompleks koji će raspolagati sa 93 luksuzna apartmana. Pored vrhunske usluge i inovativnog koncepta koje će nuditi, Bor Hotel by Karisma, biće prepoznatljiv i po dizajnu eksterijera, koji je u potpunosti integrisan sa prirodnim ambijentom koji ga okružuje. U sastavu Bor hotela su i SPA & Wellness centar, tri fine dining restorana, Rooftop i Lobby bar, a gostima prefinjenog ukusa na raspolaganju će biti i Cigar lounge.

Ono po čemu će se ovaj otmeni hotel definitivno isticati jeste usluga konsijerža pre samog dolaska gostiju, čime će jedinstven doživljaj uživanja čak i u najmanjim sitnicama početi od momenta rezervacije. Konsijerž će se potruditi da obezbedi sve što je neophodno za potpuno uživanje, poput rođendanske torte, cveća, spa rezervacija i drugih željenih aktivnosti. Pored ove specijalne pogodnosti, posetioci prestižnog Bor Hotela će čak biti u prilici da izaberu i na kakvoj vrsti jastuka žele da spavaju.

Otvaranje hotela je planirano na jesen 2023. godine, čime će jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, nastaviti da širi svoje prisustvo na jugoistoku Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolji italijanski restoran prihvatio vegetarijanstvo

0
Vegetarijanska-hrana
Photo: Unsplash/ Victoria Shes

Restoran Reale je proglašen je najboljim italijanskim restoranom, i vodi ga nagrađivani šef Niko Romito. Međutim, ako njegovi gosti misle da to znači da će im biti poslužene vrhunske verzije klasičnih specijaliteta od ribe ili mesa, čeka ih veliko iznenađenje

Restoran Reale se nalazi u bivšem samostanu u Castel di Sangro, okruženom Apeninskim planinama u istočnoj regiji Abruco. Italija je poznata kao zemlja gde se jede izuzetno ukusna i jaka hrana, čiji su delikatesi duboko ukorenjeni u tradiciji i kulturi uživanja u mesu ili ribiljim specijalitetima. Međutim, nova vremena nose nove trendove, što potvrđuje i Reale. Najbolji italijanski restoran je u potpunosti prihvatio vegetarijanstvo.

Iako je meni vegetarijanski, to nije uticalo da ne ostane na samom vrhu. Kuvar sa tri Mišlenove zvezdice, Niko Romito, nedavno je dobio nagradu, gde ga je Gambero Rosso, čuveni vodič u zemlji za restorane proglasio restoranom broj jedan u Italiji. Ovo priznanje mu je posebno drago zbog toga što je stiglo u vreme kad je njegova fina gastronomija prešla na jelovnik bez mesa.

Položaj Realea između mora i planina znači da restoran može da iskoristi fascinantnu kulinarsku tradiciju izolovane regije. Realeova kuhinja interpretira poseban italijanski fajn dajning. Njegovi kuvari prave delikatese od recimo brokolija, koristeći one delove koji se obično bacaju, pratvarajući ga u zvezdu jednog od glavnih jela novog menija, navodi CNN.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casadonna | Reale (@ristorantereale)

Reale nije prvi restoran sa Mišlenovom zvezdicom koji nudi vegetarijanski meni. Eleven Madison Park u Njujorku je 2020. godine najavio je da postaje isključivo veganski restoran. To je bilo prvo veliko i upečatljivo odstupanje nekog restorana od raskošne ponude mesa i ribe.

Vegetarijansko a vrhunsko iskustvo

Pandemija je intenzivirala ispitivanje prehrane životinjskim mesom iz društvenih i ekoloških razloga. Reale je prvi vegetarijanski fajn dajning restoran u Italiji. Ne treba govoriti o tome da gastronomski identiteti definišu hranu, a posebno fajn dajning. Do sada je takvo iskustvo u Italiji bilo sa velikim akcentom na mesu, ribi i bogatim sosevima i umacima.

Romito kaže da je njegov vegetarijanski prelaz takođe način da podstakne restorane u Italiji da koriste jednostavne, zdrave sastojke koji rastu lokalno. Povrće može biti još uzbudljivije od mesa ili ribe, navodi poznati šef.

Frigărui, kebab na rumunski način, saznajte više.

Osim toga, mlađa, gastronomski obrazovanija publika želi da doživi potpuno novo iskustvo i da razume filozofiju koja stoji iza jelovnika. Tu se odlično uklapa i cena. Realeov degustacijski meni od 14 sledova košta oko 170 evra. Međutim, za ljubitelje starog koncepta na a la carte meniju restorana i dalje su dostupna jela od mesa i ribe.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Gelmerban, šinama do neba

0
Gelmerban, šinama do neba
Photo: UnsplashPiotr Guzik/

Gelmerban je ime jedne adrenalinske pruge koja povezuje mesto Handek sa veštačkim jezerom Gelmerse i to na jedan ekstreman i pomalo opasan način

Gelmerban (Gelmerbahn) u kantonu Bern je jedna od najimpresivnijih kombinacija dramatičnih prirodnih lepota i ljudske domišljatosti i sposobnosti. Jedan od najinteresantnijih sadržaja je svakako pruga koja obezbeđuje adrenalinsku vožnju sličnu onoj u  u zabavnom parku. U pitanju je Gelmerban, standardno prevozno sredstvo napravljenom za lakše svladavanje velikih uspona, šinama do neba.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Nekadašnju železničku prugu za teške materijale Švajcarci su pretvorili u turističku atrakciju. Na samom početku pruga je služila za transport teških građevinskih materijala za izgradnju brane Gelmer, a danas je otvorena za avanturiste. Po mnogima je ova pruga ne samo najstrmija i najekstremnija u Švajcarskoj, već i u celoj Evropi. Upravo zbog toga je turisti rado posećuju, bilo da žele da uživaju u planini, bilo u avanturi.

“Vozić” saobraća od aprila do oktobra isključivo preko dana, odjednom može prevesti 24 osobe i kreće se po trasi dugačkoj 1.028 metara. Vožnja traje nešto više od 10 minuta i košta 36 švajcarskih franaka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Borislav Rošulj, Head of HTEC Experience

0

Stručnjaci kažu da je psihologija identifikovala šest najefikasnijih stilova liderstva (prisilan, autoritativan, povezujući, napredan, demokrata, učitelj), ali i da nijedna od ovih karakteristika nije ni najbolja ni najgora, već da sve imaju svoje vrline i mane. Sa druge strane, iskustvo je pokazalo da je problem sa šefovima najčešće to što se njihova predstava o sebi ne poklapa sa predstavom zaposlenih

Sabirajući tu teoriju i praksu, rešili smo da vam u ovom broju TU magazina predstavimo mladog lidera kompanije HTEC Group, u kojoj ne postoje ’’tipični šefovi’’ već lideri timova koji svojim primerom uvek inspirišu tim da zajedničkim poslovnim poduhvatima i svakim novim danom upotpune sjajnu radnu atmosferu.

Borislav Rošulj je pre svega drugačiji šef, onaj koji stvara tim koji može samostalno da funkcioniše. Svojim pozitivnim pristupom životu daje lični primer kolegama, a u tome mu pomažu stalna fizička aktivnost i prijatelji, kao i prethodno iskustvo u multinacionalnom okruženju. S obzirom da Borislav vodi tim u Srbiji i regionu, on je često na službenim  putovanjima koja su sjajna prilika za razmenu iskustava i kreiranje divnih uspomena koje jačaju timski duh. Ukratko, Borislav je menadžer, a pre svega čovek, koga bi svi voleli da imamo na svojoj strani, u šta ćete se nadam se u nastavku teksta i sami uveriti.

TU: Koji savet možete dati mladim poslovnim ljudima?
BR: Teško je u par rečenica dati univerzalan savet svima koji su na početku svog karijernog puta. Ono što je sigurno, jeste da svi mladi treba da pronađu nešto što će voleti da rade, posao u kom će uživati i koji će im ispunjavati svaki radni dan. Ono što je još bitnije je da se ne plaše izazova, novih situacija i malog rizika, jer upravo sve to pomaže da se svi mi svakodnevno razvijamo i učimo nešto novo. Izlazak iz svakodnevnice i zone komfora, uvek će pozitivno uticati na vas i vaše okruženje. Nemojte se bojati grešaka, jer su upravo te male greške i učenje kroz njih  esencijalni deo vašeg rasta u poslovnom svetu. Na kraju mnogo je bitno da se okružite nekim sjajnim i kreativnim kolegama, jer je timski rad nešto što će upotpuniti svaki vaš naredni uspeh u karijeri.

TU: Šta za vas predstavlja idealni odmor?
BR: Idealan odmor je svakako putovanje na kom uspete da minimalizujete korišćenje digitalnih vidova komunikacije, što svakako utiče na to da se zaista odmorite i posvetite sebi i na pravi način uživate u nekim novim destinacijama. Nekada, čak i par dana promene sredine u pravom trenutku mogu da pomognu da napunite baterije i da restartujete svoje potencijale za nove radne pobede i izazove. Svako putovanje sa dragim osobama je idealno putovanje, nezavisno od desitinacije.

TU: Koja je vaša omiljena hrana?
BR: Nisam neko ko zaista svim čulima uživa u hrani i teško se odlučim da probam nešto novo i potpuno nepoznato za mene. Ali, svakako je moj favorit italijanska kuhinja i naravno, čaša dobrog belog vina.

TU: Šta obično nosite sa sobom na putovanja?
BR: Kada ste često na službenim putovanjima, nekako naučite vremenom šta je ono što je neophodno za svako putovanje i to je sada već ustaljen spisak stvari koje su svaki put uz mene. Kada su u pitanju odmori i privatna putovanja, u takvim prilikama pored osnovnih stvari nikada ne treba zaboraviti neku dobru knjigu i slušalice.

TU: Gde biste voleli da otputujete u nepoznato?
BR: Ovo je tema za skoro svaki razgovor sa mojim prijateljima. U nekom narednom periodu voleo bih da uspem da tokom zime otputujem u neke toplije predele sa mnogo sunčanih dana i peščanih plaža. Naravno postoji nekoliko opcija, ali se Maldivi čine kao mesto na kom svako može da se opusti i malo distancira od svakodnevne žurbe i obaveza.

Tekst: Petar Vušurović

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Mâchon, francuski doručak kakav ne poznajete

0
Mâchon, francuski doručak kakav ne poznajete
Photo: iStock

Francuska je što se tiče gastronomije čuvena po svojim kroasanima, sirevima i ostalim nebrojenim specijalitetima. Međutim, Lion ima potpuno drugo percipiranje hrane. Tamo postoji dugogodišnja tradicija koja se strogo poštuje, doručkuju se iznutrice i pije vino od ranog jutra

Doručak na francuskom jeziku u stvari i govori o kakavom se narodu radi. Petit déjeuner, što u prevodu znači mali ručak, kod Francuza je izuzetno bitan, posebno u krajevima koji nisu toliko poznati turistima. Tamo se jede lokalna hrana koju turisti često i nemaju priliku da vide, a ukoliko je i vide, nećete je uzeti sigurno. Mâchon je takav specijalitet, francuski doručak kakav ne poznajete.

U Lionu na meniju za doručak u lokalnim restoranima i barovima nema kroasana i laganih sendviča. Dok čitate meni, izgledaće vam kao da listate udžbenik iz bilogije. Tu su teleći bubrezi, prženice od skrame, kuvana teleća glava, kao i sve ostale iznutrice. Pored toga, tu su i specijaliteti od svinje, od pašteta do pihtija. Ovakav doručak je poznat kao mâchon, dugogodišnja lionska tradicija u kojoj nijedan deo životinje ne odlazi u otpad, navodi BBC.

Mâchon, hrana za dušu

Ova neobična tradicija sastoji se takođe iz  jednog neobičnog rituala, vino se obavezno pije uz ovakav doručak. Između 16. i 19. veka, industrija svile koja je bila smeštena u Lionu je bila među najvažnijim u Evropi. Radnici su često radili i do 12 sati dnevno kako bi zadovoljili potražnju jer je svila postajala sve popularnija među francuskim plemstvom. A kako bi započinjali posao rano ujutru, njima je trebala jaka hrana, a ne čokolada ili kroasan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bistrot du Marché (@bistrotdumarche)

Radeći s onim što su imali, restorani u Lionu su služili ostatke od mesa, uglavnom krava ili svinja, koje su uzgajali u brdima izvan grada. Imajući u vidu da je vinogradarska regija Beaujolais udaljena samo 32 kilometra severno od Liona, iznutrice je obično pratilo i vino u obilnim količinama.

Mâchon (što znači „žvakati“) je pored svega bio i trenutak za okupljanje radnika, trgovaca i poslovnih ljudi kako bi razgovarali o poslovima ili potpisivali ugovore. Svi su sedeli zajedno i uz hranu razgovarali i bili međusobno jednaki. Ovo mešanje klasa smatralo se društvenim izjednačavanjem.

Iznutrice su vremenom postale specijalitet. Francuzi su godinama usavršavali recepte i način pripreme ove hrane. Posebno je atraktivan hleb koji se puni džigericom, ostacima od svinjske glave i mesa. On se služi hladan, seče se na kriške i izgleda kao mozaik u raznim nijansama ružičaste boje. Ovakav hleb je krckav i mekan kao kroasan.

Frigărui, kebab na rumunski način, saznajte više.

Mâchon je u osnovi neverovatan pokretač zabave, ljudi danas žele da se povežu sa prošlošću i da ožive stare tradicije. Mâchon je, tvrde Francuzi, izgovor za ljude da se zavale, opuste i dele trenutke uz dobar i utešan obrok.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Japanski Alpi Shirakawa

0
Japanski Alpi Shirakawa
Photo: Pixabay/pen_ash

Iako zvuči malo čudno, istina je, Alpi postoje i u Japanu, i kriju jedno mestašce koje turisti obožavaju. Jedini problem je taj što to idilično planinsko selo ne možete da posetite ako niste na listi čekanja koja ume da bude baš dugačka

Planine Hida, Kiso i Akaiši dele japansko ostrvo Honšu na dva dela. U svom protezanju duž ostrva formiraju najrazličitije oblike i formacije, i zahvaljujući tome nastale su i planine Kiso, inače granitno područje, koje se naziva se još i Centralnim Alpima u Japanu. Kroz japanske Alpe protiču dve reke koje na kraju završavaju u Tihom okeanu. Ovaj krajolik je toliko idiličan i pitom, da podseća na dobro uređena evropska skijališta u Švajcarskoj i Austriji. U svetu je najpoznatiji kao japanski Alpi Shirakawa.

Shirakawa je tradicionalno uređeno selo smešteno u Japanskim Alpima. U svetu je popularno najviše zbog zaista idiličnog doživljaja koji stvaraju karakteristične kuće od slame s kosim krovovima. Ušuškano između visokih planina i gustih šuma u centralnom Japanu, ovo selo posećuje veliki broj turista, posebno u zimskom periodu godine, kad kućice prekrije sneg.

Najbolji način da doživite grad je da prespavate bar jednu noć u nekoj od seoskih kuća, od kojih mnoge sada služe kao minshuku, u pitanju su porodične kuće za prijem turista. Ove kuće, osim toga što su atraktivne, nude intiman i prijatan odmor, a domaćini su često i previše ljubazni.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Ovo selo se nalazi na Uneskovoj listi zaštićene baštine, i svake godine ga poseti više od dva miliona turista. Imajući u vidu da u selu ima najviše 1.600 stanovnika, to je izuzetno veliki broj. Upravo zbog toga, 2019. godine su se vlasti odlučile da ograniče posete uvođenjem lista čekanja za turiste, pa ukoliko niste na vreme prijavili svoju posetu, nećete skoro moći da vidite čaroliju japanskih Alpa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Danas se obeležava Svetski dan turske kafe

0
Danas se obeležava Svetski dan turske kafe

Svetski poznati napitak, turska kafa zauzima važno mesto u turskoj kulturi. Napitak je toliko značajan da je UNESCO 2013. proglasio 5. decembar Svetskim danom turske kafe. Proslavimo ovaj dan uz šoljicu vrele turske kafe!

Turska kafa zauzima posebno mesto u tradicionalnoj turskoj kulturi. Tehnika pažljivog kuvanja kafe, njen aromatičan ukus, njena karakteristična penasta površina i njena prezentacija su neodvojivi element turskog gostoprimstva i druženja. Za tursku kafu se kaže da „kafa ima sećanje na četrdeset godina“, što je svojevrsno svedočanstvo o integralnoj ulozi napitka u svakodnevnom životu i prijateljstvu u Turskoj.

Turska kafa očarava ljubitelje kafe svojom aromom i baršunastom penom, kao i elegantnim izgledom, a takođe je poznata i po svojim svojstvima koja otvaraju um i daju energiju. Uvrštena je na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine 2013. godine zbog svog jedinstvenog ukusa i tradicionalne vrednosti, a 5. decembar, datum upisa turske kafe na UNESCO listu, se slavi kao „Svetski dan turske kafe“.

Upečatljivo jedinstven ukus i vekovima stara tehnika kuvanja

Kafa je prvi put stigla u Tursku preko Jemena, za vreme vladavine osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog (1520-1566). Sredinom 16. veka, prve javne kafedžinice su počele da se otvaraju u Istanbulu, donoseći sve popularnije piće široj publici. Kako je uživanje u turskoj kafi ušlo u modu u regionu i šire, trgovci su počeli da trguju zrnima kafe i preko granica, te je tako turska kafa, poznata po svom robustnom ukusu i privlačnoj ceremoniji pripreme i služenja, postala glavna atrakcija širom Evrope.

Najvažnija karakteristika, koja razlikuje tursku kafu od drugih vrsta kafe je finoća mlevenja. Zrna kafe se prvo fino melju, te se zatim polako kuvaju u ključaloj vodi, i na kraju napitak se poslužuje. Ova metoda dovodi do toga da sloj praha uvek tone na dno šolje formirajući soc, a konzistentnost načina kuvanja, koja je vekovima ostala ista, razlikuje tursku kafu od drugih vrsta napitaka od kafe.

Još jedna jedinstvena komponenta turske kafe je njena prezentacija. Turska kafa se servira u malim šoljicama, uz čašu vode i parče ratluka. Voda osvežava nepce i naglašava ukus kafe, dok slatkiš zaslađuje jezik.

Sastavni deo društvenog života i tradicije

Turska kafa je ključni element druženja i kulture u Turskoj. Na primer, kafa se uvek služi posle obroka i sastavni je deo druženja sa prijateljima. Kod kuće domaćin će pitati goste da li prvo žele da popiju kafu, a kada budući mladoženja poseti kuću mlade da zatraži njenu ruku, buduća mlada kuva tursku kafu za svog udvarača i njegovu porodicu. Legenda kaže da ako ne želi da se uda za svog udvarača, u kafu stavlja so umesto šećera.

Postoji takođe i tradicija proricanja sudbine iz taloga kafe ili „čitanja šoljice“. Nakon ispijanja kafe, šolja se stavlja naopako na tanjir i tumače se oblici formirani od taloga. Ova ljupka i maštovita tradicija je takođe divan deo turske kulture.

Iako je turska kafa sama po sebi uvek posebna prilika, sa još većim zadovoljstvom ćemo uživati u njoj svakog 5. decembra, na Svetski dan turske kafe!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Južna Evropa čeka energetske turiste

0
Tenerife, španski raj za letovanje
Photo: iStock

Regionalna vlada Kanarskih ostrva je u septembru pokrenula kampanju na društvenim mrežama u cilju privlačenja radnika na daljinu i penzionera kako bi došli i proveli zimu kod njih. Na ovim ostrvima prosečna zimska temperatura ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa. Sličnu akciju su pokrenule i ostale mediteranske zemlje

Južna Evropa očekuje energetske turiste. Pred Evropom je neizvesna i hladna zima i region se priprema za energetske turiste u toku predstojeće zimske sezone. Njima su najinteresantnije zemlje u kojim nije hladno zimi. Zemlje koje izlaze na more i imaju povoljniju klimu, mogu da računaju ove sezone na nove goste. To su pre svega stanovnici iz evropskih zemalja čiji su računi za gas i struju poslednjih meseci višestruko porasli.

Potencijal toplog vremena i blage klime je sada važniji nego ikad, čini se, i svoju priliku  osim Kanarskih ostrva vide i druge zemlje južne Evrope. Grčki ministar turizma je u septembru posetio Austriju i zemlje severne Evrope, kako bi pretvorio ovu veliku energetsku krizu u priliku.

Portugalska turistička zajednica takođe je pokrenula sličnu kampanju i njihova očekivanja za dolaske zimskih turista iz severne Evrope su vrlo pozitivna. Pristupačne cene i blaga klima su njihovo najjače oružje.

Podaci pretraživača za iznajmljivanje kuća i stanova HomeToGo pokazali su da su pretraživanja iz zemalja poput Velike Britanije porasla u odnosu na prošlu godinu za ovakvim zemljama za 36%. Slede Nemačka i Holandija sa 13, odnosno 3%.

Sve zemlje beleže rast rezervacija, a avio-prevoznici će povećati broj linija. Digitalna platforma za rezervaciju Airbnb je izjavila da su se pretraživanja za zimovanja u južnoj Evropi utrostručila u poslednjim mesecima.

Međutim, za većinu ljudi boravak na jugu Evrope ostaće samo san, imajući u vidu porast životnih troškova i inflaciju. Španija, Portugal i Grčka će za većinu stanovnika Evrope još uvek biti letnje destinacije za odmor.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Interesantno je navesti da su i zemlje iz našeg regiona takođe interesantne energetskim turistima. Predstavnici crnogorskog turizma su najavili da pripremaju svoju ponudu, a osim Crne Gore, i Hrvatska se priprema za prijem energetskih turista. Samo u Dubrovniku su spremni da ugoste i do 50.000 stranih turista, čiji bi boravak trajao cele zime.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Most na Soči reka soca

Most na Soči: Skrivena oaza Julijskih Alpa

0
Most na Soči, slikovito naselje na tirkiznoj istoimenoj reci, predstavlja jedan od najlepših dragulja zapadne Slovenije. Smešten u opštini Tolmin, na ušću reka Soča...