17.1 C
Belgrade
utorak, avgust 5, 2025
Naslovna Blog Stranica 187

Bild: Hvar najpovoljniji za život i rad

0
Jelsa - najbolje mesto za odmor
Photo: iStock

Brojni digitalni nomadi su ove godine izabrali Hrvatsku i Srednju Dalmaciju za mesto na kom će privremeno živeti i raditi za svoje kompanije. Termin workation, kombinacija posla i odmora, postaje sve popularniji, a Hrvatska sve traženija destinacija kad su radnici na daljinu u pitanju

Nemački magazin Bild je sastavio listu najjeftinijih evropskih gradova koji bi bili isplativi za život i rad digitalnih nomada. Na osnovu istraživanja ovog magazina, Hvar je daleko najpovoljniji grad za život i rad.

Istraživanje je utemeljeno na upoređivanju osnovnih faktora, kao što su cene iznajmljivanja stanova i osnovnih troškova života. Lista koju je napravio Bild prvenstveno se odnosi na cene stanova, imajući u vidu da je to u osnovi i najveći izdatak.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Pored toga, analizirani su troškovi stanovanja, brzina interneta, prosečno trajanje sunčanog dana, broj dobro ocenjenih aktivnosti u gradu kao i prosečna cena pića ili hrane u restoranima i barovima. Navedene brojke su srednje cene, odnosno prosek uzet na osnovu nekoliko uzoraka iz istraživanja.

Na listi najpovoljnijih gradova za život i rad, bar što se tiče našeg okruženja, na prvom mestu se nalazi Hvar, a Split je na četvrtom.

Lista najpovoljnijih gradova za život i rad digitalnih nomada izgleda ovako:

Mesto Grad Cene stanova Cene hrane ili pića
1. Hvar 209.80 evra 14.98 evra
2. Istanbul 269.21 evra 3.41 evra
3. Atina 407.60 evra 9.99 evra
4. Split 421.65 evra 9.28 evra
5. Faro 596.32 evra 8.69 evra
6. Marsej 602.17 evra 12.98 evra
7. Napulj 643.53 evra 9.99 evra
8. Sevilja 656.69 evra 8.96 evra
9. Porto 670.31 evra 6.97 evra
10. Malaga 679.93 evra 9.99 evra

 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Prvi podvodni muzej u Turskoj

0
Prvi podvodni muzej u Turskoj
Photo: Pexels/ Daniel Torobekov

Prvi podvodni muzej u Turskoj, Side Underwater Museum, vodi ljubitelje ronjenja na epsko putovanje kroz plave vode Mediterana. Ovaj muzej je na drugom mestu na svetu po veličini, odmah posle podvodnog muzeja u Meksiku, koji ima više od 400 skulptura

Prvi podvodni muzej u Turskoj je otvoren 2015. godine u gradu Manavgat. Svi posetioci koji budu hteli da se upoznaju sa postavkom će morati da poseduju sertifikat za profesionalno ronjenje.

Side Underwater Museum se nalazi u blizini Antalije i ima impresivnu podvodnu zbirku od 117 skulptura. Postavka muzeja se nalazi na dubinama od 11, 18 i 24 metra. Tema postavke su slavna vremena, scene iz ratova, hram Apolona i boga mora Posejdona, kao i brojne druge skulpture. Među njima je najzanimljivija divovska statua Posejdona, duga tri i po metra i teška 50 tona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Side Sualtı Müzesi (@diveside)

Alpe Cimbra, saznajte više.

Ovaj muzej je drugi podvodni muzej na svetu po veličini, a prvi takve vrste u Turskoj. Skulpture, koje su izrađene od materijala pogodnih za podmorje, takođe služe kao prirodni greben za morska stvorenja ne narušavajući ravnotežu prirode, navodi expatguideturkey.com.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Srbija ostala bez Mišlenovih zvezdica

0
Photo: Pixabay/Pexels

U novom izdanju Mišlenovog vodiča, u selekciji za 2023. godinu, nalazi se sedamnaest restorana iz Beograda. Međutim, nijedan restoran iz Srbije nije dobio zvezdicu još uvek

Srbija je ostala bez Mišlenovih zvezdica. Mišlenov vodič u svom novom izdanju ima sedamnaest restorana iz Beograda, ali je srpska restoranska scena ostala bez željno očekivanog priznanja.

Novo izdanje vodiča i ima nosi naziv Michelin Guide Belgrade jer se na njemu nalaze isključivo restoran iz prestonice Srbije. Treba navesti da je u odnosu na prošlu godinu, kada je u vodiču bilo četrnaest restorana, lista sada pojačana za još tri nova. U pitanju su tri hotelska restorana, Metropolitan Grill hotela Hyatt Regency, Skylounge hotela Hilton i Twenty Two hotela Metropol Palace.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Preporuku od Mišlenovih vodiča za 2023. godinu dobili su restorani Salon 1905, Gušti Mora, J.A.M, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste, Bela Reka, Metropolitan Grill, Skylounge i Twenty Two.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Gorski Hotel & Spa, u novu sezonu sa novim menijem

0

U periodu od 8. do 11. decembra 2022. godine otvorena je nova ski sezona 2022/2023. na Kopaoniku. Ova tradicionalna manifestacija, Ski Opening, koja je prvi put održana 2010. godine, ima za cilj da na najbolji način obeleži ne samo novu ski sezonu, već i da se promovišu svi zimski sadržaji na ovoj popularnoj planini. Jedan od najboljih hotela na Kopaoniku, Gorski Hotel & Spa, spremno je dočekao i ovu zimsku sezonu

Luksuzni hotel Gorski Hotel & Spa se nalazi u samom srcu Doline Sportova na Kopaoniku. Ovaj hotel pruža nesvakidašnju priliku za odmor, daleko od gradskih gužvi u idilčnom planinskom ugođaju.

Pored svih sadržaja koje obezbeđuje skijašima, rekreativcima ili poslovnim ljudima, Gorski Hotel & Spa je odličan izbor i za porodične odmore, i kao takav se već profilisao i izdvojio od ostalih na tržištu.

U okviru hotela se nalazi i Dečja igraonica za najmlađe, Gorski Game room za nešto starije, a tu je i Movie room sa filmskim projekcijama. Dok se roditelji odmaraju u spa centru ili rekreiraju u fitness centru, deca su na druženju i zabavama sa stručnim animatorima, naveo je Lazar Radojković, Front Office Manager.

Ravioli sa cveklom i kozijim sirom sa sosom od pečenog kestena

Za gastronomske čarolije je zadužen hotelski restoran La Pista. Vrhunski šefovi pripremaju najkvalitetniju hranu, dok su za bogatu vinsku kartu zaduženi stručni somelijeri. Meni varira od sezone, svaku sezonu prati odgovarajući Experience menu od 6 ili 10 sledova.

Brancin sa celerom i zelenom jabukom

Za gastronomsko putovanje kroz ovu zimsku sezonu šefovi restorana su odabrali sledeći meni, ovo je samo deo: ravioli sa cveklom i kozijim sirom sa sosom od pečenog kestena, brancin sa celerom i zelenom jabukom kao i kremasti kolač od marskapone sira sa insertom od maline i ružine vodice.

Kremasti kolač od marskapone sira sa insertom od maline i ružine vodice

La Pista svakako pomera granice gastronomije, a meni je koncipiran tako da zadovoljava i potrebe samog hotela i potrebe gostiju. U toku dana je to a la carte restoran gde skijaši mogu uživati u brojnim gastronomskim specijalitetima, prvenstveno italijanskim, a u toku večeri kuhinja se priprema za prefinjeni fajn dajning servis.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije

0
Alpe Cimbra

Alpe Cimbra – Folgaria, Lavarone, Luserna i Vigolana u Trentinu, Italija je jedna od najvećih alpskih oblasti u Evropi gde se priroda, istorija i tradicija spajaju u jedinstvenu turističku ponudu. Lako dostupna avionom i automobilom, Alpe Cimbra je destinacija udaljena samo sat i po od aerodroma u Veneciji i samo dvadeset minuta od izlaza Rovereto Nord sa autoputa

Alpe Cimbra

U zimskom periodu Alpe Cimbra postaje raj za ljubitelje sporta. Skijalište Alpe Cimbra – Folgaria Lavarone, ima 100 km alpskih ski staza za sve vrste skijaša, od početnika do nacionalnih skijaških reprezentacija. Zaista, Alpe Cimbra je planina na kojoj treniraju šampioni američkog skijaškog tima, a na kultnim stazama, Salizzona i Agonistica, održavaju se važna takmičenja kao što su Evropski kup i Alpe Cimbra FIS dečji kup. Alpe Cimbra je takođe savršeno skijalište za porodice, a deca će imati mogućnost da nauče skijanje zahvaljujući brojnim instruktorima skijanja. Pored toga, mališani će se družiti u vrtićima u podnožju padina i uživati u zabavi koju za njih organizuju porodični hoteli sa programima i animacijom Family Emotion.

Alpe Cimbra

Dva nordijska ski centra – Passo Coe i Millegrobbe nude 80 km uređenih staza. Ova dva ski centra su pravi, neotkriveni raj za ljubitelje nordijskog skijanja. Na širokim i prirodnim pejzažima, svi oni mogu da se upoznaju sa ovim sportom ili da uživaju u skijanju na stazama dugim 80 km. Štaviše, Alpe Cimbra je potpuno dostupan osobama sa invaliditetom koji zaista mogu da skijaju na našim stazama uz podršku obučenih instruktora skijanja. Alpe Cimbra nije samo skijanje, već kombinacija sporta i različitih iskustava: Fat-bike na snegu za ljubitelje biciklizma, hodanje na krpljama, ski planinarske staze na najvišim vrhovima, jahanje po snegu, penjanje na ledene vodopade i doživljaji koja otkrivaju skrivene tajne ove drevne zemlje. Kultura i tradicija su još uvek veoma živi u Alpe Cimbri, Luserni i mogu se pratiti unazad sve do drevnih korena kimbrijskog jezika i duge istorije ove teritorije.

Alpe Cimbra

Uživanje u hrani, ovde takođe igra važnu ulogu. Lokalni proizvodi se služe u okviru tradicionalnih jela u brojnim restoranima, kafićima, planinskim i alpskim kolibama. A posle dana sporta i raznih doživljaja, nema ništa bolje od opuštajućeg popodneva u sauni uz Aufguss ritual ili revitalizirajuće aktivnosti poput hodanja bosim nogama po snegu. Dobrodošli u Alpe Cimbra!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Trabouli, tajne uličice Liona

0
Trabouli, tajne uličice Liona
Photo: Unsplash/Tobias Tullius

Trabouli je lokalni izraz u Lionu koji se koristi kada se opisuju mali uski prolazi između zgrada. To su male gradske tajne, mala vrata koja povezuju dvorišta sa ulicama, privatni i lični prolazi koje meštani izuzetno vole i rado koriste

Trabouli (Traboule) su prema rečima građana Liona najslađe tajne uličice na svetu. U pitanju su tajni natkriveni gradski hodnici koji prolaze kroz zgrade, dvorišta ili stepeništa u centralnom gradskom jezgru. Oni su pre svega intimni, lični i autentični portali koji vode ka svim pravcima u gradu.

Trabouli su idealni za istraživanje grada, kao romantične prečice ka skrivenoj i živopisnoj prošlosti grada. Iako ih u gradu ima gotovo 400, svaki od njih je poseban i drugačiji. Svaki ima jedinstvenu pastelnu boju, spiralno stubište, zasvođene tavanice ili renesansne lukove.

Tajne uličice Liona

Upravo je u tome njihova lepota i značaj. Uđete na vrata kao da idete ka svojoj kući, samo prođete kroz dvorišta nekoliko zgrada i onda izađete kroz druga vrata i nađete se u drugoj ulici. Kao tajna prečica kroz privatne zgrade, a da ne izlazite iz svog dvorišta ili svoje kuće.

U Lionu postoji nekoliko ulica koje idu paralelno sa rekom, ali nema mnogo sporednih i poprečnih ulica koje ih spajaju. U drevnim vremenima, kad je grad bio industrijski centar za proizvodnju svile u 15. veku, trebalo je što brže transportovati dragocene tovare svile do reke. Što je kraća udaljenost koju morate preći, to bolje.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steph Couvrette (@steph.couvrette)

Domišljati trgovci su počeli da koriste ove prečice prolazeći kroz kuće i privatna dvorišta kako bi došli do susedne ulice. Sa vremenom su te prečice počele da se razvijaju u dobro poznatu mrežu prolaza zvanih trabouli. Reč dolazi od latinskog “trans ambulare” što znači preći, proći kroz.

Vekovima kasnije prolazi su dobili potpuno drugačiju namenu. Tokom Drugog svetskog rata traboule su iz pokreta otpora koristili za tajne sastanke kako bi sprečili naciste da okupiraju celi Lion.

Danas su trabouli, pored svoje praktičnosti u svakodnevnoj upotrebi, postali izuzetno posećene atrakcije u gradu. Turisti u pratnji vodiča, često i sami, istražuju grad preko ovih romantičnih prolaza gde ih čekaju spiralna stepeništa, tornjevi, galerije u italijanskom stilu, bunari, statue i skulpture.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Otvaranje sezone na Kopaoniku u znaku vrhunskih sadržaja i nezaboravnog provoda

0

Zimska sezona na najpopularnijoj domaćoj planini otvorena je proteklog vikenda, a obeležena luksuznim doživljajima i spektakularnim nastupima poznatih muzičara u hotelu Grand Kopaonik, prepoznatljivom simbolu ove planine

Tradicionalno, već više od četiri decenije, hotel Grand turizam podiže na najviši nivo, priređujući vrhunsku uslugu i nezaboravnu zabavu svojim gostima. I ove godine, u saradnji sa produkcijskom kućom Sky Music, vikend otvaranja ski sezone obeležen je fenomenalnim programom i produkcijom, uz koncerte za koje se tražila karta više.

Više od hiljadu gostiju, kako domaćih tako i onih koji su se iz susedne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hrvatske uputili ovog vikenda na Kopaonik, uživalo je u dobro poznatim hitovima, ali i luksuznim sadržajima i ponudi koja je tek je uvertira za ono što sledi u nastavku, po svemu sudeći, još jedne sjajne sezone. Zimska sezona je otvorena sa punim smeštajnim kapacitetima, a veliko interesovanje za sve termine do kraja marta govori u prilog omiljenom konceptu luksuznog zimskog odmora u regionu.

Ekskluzivni ambijent hotela, koji je krajem prošle godine dobio kompletno novi izgled i unapređene sadržaje, personalizovana ponuda i udobnost uz vrhunsku uslugu, prati gastronomski doživljaj koji na jednom mestu nudi sve – od najboljih lokalnih ukusa i moderne kuhinje, dinamične atmosfere planinskog restorana Garden koji je svoje mesto zaslužio u jednom od najprestižnijih gastro vodiča u svetu, do jedinstvenog fine dining iskustva i uživanja u elegantnoj i intimnoj atsmosferi. Okruženi ski stazama i prelepom prirodom koja krasi Kopaonik, gosti mogu da uživaju u ekskluzivnim spa sadržajima kao nezaobilaznim delom vrhunskog zimskog odmora. Otvoreni i zatvoreni bazen sa pogledom na ski staze, svet sauna i luksuznih tretmana nastalih u saradnji sa prestižnim švajcarskim brendom, donose vrhunski spa ugođaj.

Kontinuirano negujući tradiciju izuzetnog hotelijera, Grand Kopaonik već četiri decenije predstavlja sinonim za ekskluzivnost i vrhunski kvalitet. Prošlogodišnji dobitnik priznanja za najbolji srpski hotelski brend, posvećen je stalnom unapređenju u domenu luksuzne hotelske usluge, nastavljajući da pomera granice domaćeg, ali i regionalnog planinskog turizma, donoseći duh evropskih mondenskih skijališta na Kopaonik.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Restoran naplaćuje gostima otkazivanje rezervacija

0
Photo: Unsplash/ Zakaria Zayane

Restoran u Nirnbergu je pokrenuo jednu neobičnu akciju, ukoliko rezervišete i ne dođete možete platiti kaznu od čak 100 evra i to po osobi, tj po rezervaciji

Restoran Essigbrätlein u nemačkom gradu Nirnberg je odlučio da naplaćuje gostima otkazivanje rezervacija. Essigbrätlein gostima obezbeđuje pravo fajn dajning iskustvo, imajući u vidu da ima čak dve Mišlenove zvezdice.

Vlasnik restorana je odlučio je da ubuduće kažnjava goste koji ne otkažu svoju rezervaciju. Ako ne otkažete na vreme, očekuje vas kazna od 100 evra. Otkazivanje se vrši isključivo pismenim putem, kako ne bi došlo do neke zabune, navodi Fenix magazin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Essigbrätlein (@essigbraetlein)

Vlasnicima restorana je uvek veliki problem kada se gosti ne pojave uprkos rezervacijama i ne otkažu unapred. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete na rezervisani termin, restoran goste moli da to obave najmanje 24 sata pre planirane posete.

Najbolji italijanski restoran prihvatio vegetarijanstvo, saznajte više.

Restoran Essigbrätlein je odlučio da naplaćuje gostima otkazivanje rezervacije isključivo zbog finansijskog aspekta, jer se u prošlosti dešavalo da gosti jednostavno ne dolaze. Restoran je zbog toga imao finansijske gubitke, jer se pre svega radi o restoranu koji gostima obezbeđuje nesvakidašnje gastronomsko iskustvo.

U takvim restoranima radi veliki broj zaposlenih i pre svega stručnih ljudi koji se trude da ispune sva očekivanja gostiju. Essigbrätlein koristi isključivo regionalne proizvode za svoja jela, i to “ograničenje” može biti istovremeno i kreativni izazov i veliki problem. Restoran na osnovu rezervacija naručuje namirnice, svako neotkazivanje rezervacija znači da će ta već unapred predviđena hrana morati da bude bačena ili neadekvatno upotrebljena.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolji hotel na svetu za skijaše

0
Skijanje
Photo: Pixabay/Przeglądaj

Hotel W je čak sedam puta uzastopno proglašen najboljim skijaškim hotelom na svetu od strane World Ski Awardsa, globalne inicijative za prepoznavanje, nagrađivanje i promovisanje u skijaškom turizmu

Najbolji hotel na svetu za skijaše se nalazi u švajcarskom kantonu Valais na 1.531 metara nadmorske visine. U njegovoj blizini se nalazi čak 400 kilometara terena za skijanje i planinarenje povezanih žičarama i ski liftovima.

W Verbier hotel kombinuje savremeni urbani dizajn sa alpskim tradicionalnim, ima 123 soba i apartmana od kojih svaki ima kamin. Svaka soba ima velike prozore i terase sa kojih se pruža neverovatan pogled na veličanstvene Alpe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by W Verbier (@wverbier)

Pored toga, ovaj luksuzni skijaški hotel nudi širok raspon kulinarskih mogućnosti, uključujući bistronomski W Kitchen, ekskluzivni Eat-Hola Tapas Bar i najbolju miksologiju u W Living Roomu. U hotelu se nalazi čak 1.300 kvadratnih metara spa centra sa bazenima i saunama, a tu je i teretana.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Hotel W Verbier nudi ski-in/ski-out pristup stazama, direktno iz hotela imate mogućnost da otkrijete čak 412 kilometara planinskih staza i padina koje pokrivaju 92 žičare. Tu je 43% staza označeno plavom bojom, 29% crvenom bojom, a 28% crnom bojom.

Ukoliko i postoji neka mana ovog skijaškog hotela, to je svakako cena. U njemu uglavnom odmaraju gosti sa dubljim džepom, a tu su često filmske i muzičke zvezde. Početna cena noćenja za jednu osobu je oko 800 evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Berliner Schnauze i nepristojni Berlinci

0
Photo: Pixabay/athree23

Građani Berlina imaju reputaciju hladnih, iskrenih i nepristojnih ljudi. Ovaj manir se zove „Berliner Schnauze“, a kako se vi osećate dok vam se obraćaju na ovom lokalnom dijalektu zavisi isključivo od vaše perspektive, odnosno kako na to gledate

Berliner Schnauze je jedan poseban način života koji se praktikuje u Berlinu. Ovaj modus operandi je nešto se može osetiti na svakom koraku, i u prevodu znači doslovno „Berlinska njuška“. To podrazumeva nemačku potrebu za redom, pretpostavku da svi drugi rade nešto pogrešno, nakon čega sledi drska korekcija ponašanja i prekor.

“Žrtve” ovog manira obično budu prolaznici, putnici namernici, kojima obavezno mora da se skrene pažnja da rade nešto pogrešno, a sigurno će to biti slučaj, ako pitate Berlince. To ne znači da ste nepoželjni ili da niste dobrodošli. Naprotiv, to je samo lokalno “pametovanje”, odnosno brutalan nivo iskrenosti kakav niste tražili, navodi BBC.

Na papiru je Berliner Schnauze jednostavno dijalekat nemačkog jezika koji se govori u Berlinu i okolini. U stvarnosti, to je instinktivni jezik spojen sa stavom radničke klase i uticajima francuskog i jevrejskog jezika i kulture. On zbog toga može biti jednako autentičan koliko je u stvari istovremeno i kombinacija različitih uticaja.

Iskrenost a ne bezobrazluk

Berliner Schnauze je svojevrsni kolokvijalni jezik Berlina, iskra iza komentara ili impuls koji označava reakciju na situaciju. Berliner Schnauze se odnosi na iskorišćavanje komičnog potencijala bilo koje situacije, vrlo često i na štetu samog sagovornika. To je stav koji se u potpunosti temelji na određenoj situaciji.

Upotreba Berliner Schnauze-a se povećala u 19. veku kako je rasla upotreba zvaničnog nemačkog jezika. Prema mnogim lingvističkim stručnjacima, Berliner Schnauze je kritikovan kao primitivni oblik jezika zajedno s drugim nemačkim dijalektima. Tokom ere Berlinskog zida, Berliner Schnauze bio je češći u komunističkom Istočnom Berlinu, a mnogi Berlinci u višim slojevima društva Zapadnog Berlina smatrali su ga jezikom niže klase.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

Ovaj jezik podrazumeva niz lokalnih izraza kojim oni prosto komentarišu i kritikuju gotovo sve. Upravo zbog toga mnogi turisti se mogu neprijatno iznenaditi kad se nađu u situaciji da ih lokalci prozivaju na svom jeziku.

Međutim, iako Berliner Schnauze može zvučati krajnje nepristojno, svi cene iskrenost koja dolazi sa njim. To je zaista veliki deo karaktera Berlina kao grada i svi se uglavnom slažu sa tim da je on zbog toga nekako i simpatičan. Ovaj lokalni dijalekat je verovatno nešto čime Berlinci pokušavaju da zadrže svoj identitet, imaju u vidu koliko je Berlin popularan kod turista. Njega svake godine poseti u proseku oko 15 miliona gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Most na Soči reka soca

Most na Soči: Skrivena oaza Julijskih Alpa

0
Most na Soči, slikovito naselje na tirkiznoj istoimenoj reci, predstavlja jedan od najlepših dragulja zapadne Slovenije. Smešten u opštini Tolmin, na ušću reka Soča...