17.2 C
Belgrade
utorak, avgust 5, 2025
Naslovna Blog Stranica 186

ETC: Povećano interesovanje za putovanja Evropom

0
turisti putovanje
Photo: iStock

Stanovnici Evrope sve ozbiljnije planiraju putovanja unutar svog kontinenta uprkos sve većoj zabrinutosti zbog rasta troškova života. Interes za unutarevropska putovanja dostigao je najvišu tačku od septembra 2020. godine 

Evropska komisija za putovanja (ETC) je objavila izveštaj u kom je u velikoj meri zabeleženo povećano interesovanje putnika za putovanja Evropom. Iako je zabrinutost oko krize u Ukrajini i krize oko energenata velika, putnici ne žele da se odreknu putovanja. Putovanja po Starom kontinentu su izuzetno popularna, i od septembra 2020. godine do danas je zabeležen rast interesovanja od čak 62%.

Više od 40% Evropljana je zabrinuto zbog povećanja troškova putovanja, u svetlu aktuelne krize povećanja troškova života. Uprkos tome, apetit za putovanjima raste, a 70% planira putovanje u narednih šest meseci. To predstavlja povećanje od 4% u samo jednoj godini. Više od polovine njih namerava da putuje bar dva puta, što dokazuje pojačanu potražnju za odmorom, navodi hospitality-on.com.

Luís Araújo, predsednik ETC-a, je izjavio da su urodili plodom neumorni napori evropskog sektora putovanja da se ponovo motivišu putnici. Dok je kriza troškova života još jedan izazov za turizam u Europi, ETC je ohrabren što vidi da putovanje ostaje prioritet za Evropljane u predstojećim mesecima.

Za Evropu je sada od najveće važnosti da osigura otporniju industriju, podržavajući digitalnu i ekološku tranziciju i stavljajući ljude u središte razvoja, rekao je Luís Araújo.

Povećano interesovanje putnika za putovanja Evropom

Istovremeno, uticaj pandemije i krize u Ukrajini na evropski putnički sentiment se smanjuje. Međutim, povećana je zabrinutost vezana za troškove putovanja, jer je opšti utisak da putnici dobijaju dosta manje za svoj novac nego ranije. Moguće povećanje putnih naknada sada brine preko 23% evropskih putnika. Dodatnih 17% zabrinuto je zbog učinaka inflacije na njihove lične finansije.

Što se tiče putnika, zabeležen je značajan pad mlađe populacije, generacija Z će manje putovati nego starije generacije. Nasuprot tome, Evropljani stariji od 45 godina planiraju da najviše putuju u narednom periodu, pokazujući interes i potrebu da istražuju kulturu i istoriju destinacija.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Francuska je ubedljivo najpopularnija destinacija, zatim slede Španija i Italija. Kako vreme postaje hladnije, sve više ispitanika želi da putuje u zimske destinacije kao što je Nemačka. Hrvatska i Grčka su takođe tradicionalno popularne među putnicima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Slovenačka prestonica pčelarstva i čokolade

0
Radovljica, prestonica pčelarstva i čokolade
Photo: iStock

Radovljica je grad najslađih pustolovina i nalazi se na pragu Julijskih Alpa. Ukoliko prošetate njegovim kamenim uličicama, uživaćete u čarima i atmosferi starog, ali ne i zaboravljenog sveta

Radovljica je srednjovekovni grad sa pogledom na Julijske Alpe, i nalazi se u blizini mnogo poznatijeg Bleda, na samo nekoliko kilometara udaljenosti. Ovaj rustični gradić je lepa i neobična destinacija kao izmišljena za izlet ili za vikend odmor, ujedno najpoznatija i kao slovenačka prestonica pčelarstva i čokolade.

Gradić se brzo i lako upoznaje, u njemu se zaista dugo ostaje, i svakom putniku ukrade srce. Njegove stare i očuvane kuće izmamiće osmeh svima, a brojne zanatske radnje, posebno pekare, nahraniće sva čula. Za kasnije i konkretnije, tu su gostionice sa domaćim kobasicama i pivom, kako bi uživanje bilo potpuno.

Na centralnom trgu se nalazi nekoliko muzeja, odlični restorani i apartmani za prijem turista. Uz staro gradsko jezgro smešten je mali uređeni park koji je danas deo nekadašnjeg baroknog parka.

Radovljica, prestonica pčelarstva i čokolade
Photo: iStock

Gradom dominira predivna arhitektura, veliki broj starih kuća ima slike na svojim zidovima, pa je šetnja kamenim uličicama nešto sasvim posebno. U samom gradiću možete posetiti i prelepu gotičku katedralu, muzej pčelarstva po kom je grad i najpoznatiji, kao i još dosta gradskih znamenitosti.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Kao posebnu čar grada, treba izdvojiti i Festival čokolade, koji se tradicionalno održava svake godine. Za vreme festivala, Radovljica se pretvori u najslađi grad Slovenije. Ulice su pune čokoladnih poslastica, a ovaj gradić ima neku posebnu vibraciju, i to je pravo vreme za posetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Korintski kanal, prolaz na koji se čekalo 2.500 godina

0
Korintski kanal, prolaz na koji se čekalo 2.500 godina
Photo: iStock

Korintski kanal u Grčkoj je pravo arhitektonsko čudo. U vreme izgradnje bio je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih poduhvata koje je svet ikada video, a čekao je da ga ugleda skoro 2.500 godina

Pod plavim nebom Grčke, veliki brodovi se često probijaju kroz stenovite zidove uskog, veštačkog plovnog puta, sa samo nekoliko centimetara slobodnog prostora sa obe strane. To je Korintski kanal, drevno inženjersko čudo.

Prva plovidba kanalom, jednim od najznačajnijih infrastrukturnih poduvata, dogodila se 1893. godine, ispunjavajući viziju koja je trajala najmanje 2.500 godina.

Kanal je presecao Korintsku prevlaku, povezujući Jonsko sa Egejskim morem. Tako je poluostrvo Peloponez pretvoreno u ostrvo, i tom prilikom je postalo međunarodno pomorsko središte koje je transformisalo plovidbu u južnoj Evropi.

Kanal je brodovima štedeo i vreme i gorivo, jer je skraćivao putovanje za skoro 500 kilometara. Pored toga, Korintski kanal je postao i glavna atrakcija, kao i ključna navigacijska ruta. Prema mnogim izvorima, kanal je čak druga najposećenija turistička destinacija u Grčkoj danas i privlači ljude iz celog sveta.

Svake godine oko 12.000 trgovačkih i turističkih brodova prolazi kroz Korintski kanal. Plovni put je obično otvoren 24 sata dnevno, osim između 6 ujutru i 6 sati popodne utorkom, kada se izvode radovi na održavanju.

Određena plovila, uključujući ona koja prelaze 800 tona težine ili prevoze potencijalno opasne terete, moraju biti povezana tegljačima, uz pomoć pilota kanala u prolazu. Na koji god način prelazili Korintski kanal, prizor je veličanstven.

Prolaz na koji se čekalo 2.500 godina

Prva osoba koja je zaslužna za ideju je Periander, jedan od sedam mudraca antičke Grčke i vladar Korinta u kasnom sedmom veku pre nove ere. Podaci iz tog perioda govore da je njegov plan napušten nakon što je Pitija, visoka sveštenica Apolonovog hrama u Delfima, objavila da bi takav poduhvat izazvao bes Bogova.

Najverovatnije je da je projekat odložen zbog ogromnih tehničkih izazova, kao i određenih finansijskih problema. Takav je slučaj bio i kasnije, interesovanje za izgradnju je uvek bilo prisutno, ko god da je vladao Korintom, hteo je na izgradi kanal. Postoji verovanje da se nekoliko rimskih careva, uključujući Julija Cezara i Kaligulu, takođe zanimalo tom idejom. Međutim, tek je za vreme vladavine Nerona posao na izgradnji zapravo započeo.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Kako su vekovi prolazili, Vizantijci, Mlečani i ostali su takođe su pokazivali interesovanje. Ideja je ponovo postala popularna nakon Grčkog rata za nezavisnost i radovi su napokon počeli 1882. godine.

Korintski kanal je postao glavno čvorište s „neprocenjivom“ navigacijskom vrednošću. To je posebno bitno za plovila koja kreću iz Jadranskog mora, Jonskog i zapadnog Mediterana u luke u Crnom moru i istočnom Mediteranu. Dužina kanala je 6.3 kilometara, širina na nivou mora je 24.6 metara, a na dnu 21.3 metra, zbog čega su mnoga plovila danas preširoka da bi ga prešla.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Sous Vide – kuvanje za svakog

0
Sous Vide kuvanje za svakog kuhinja kuvari resotran
Photo: iStock

Uprkos reputaciji otmenog i kompleksnog kuvanja, Sous Vide vam može u velikoj meri olakšati život. Jednostavno je, maksimalno štedi vreme, jedino što zahteva jeste malo planiranja i razmišljanja unapred

Sous Vide kuvanje je zaista za svakog. Iako je teško je ne povezati tu vrstu visokotehnološkog kuvanja sa otmenom hranom i komplikovanom pripremom obroka, istina je potpuno drugačija. Kuvanje Sous Vide metodom kod kuće je jednostavno, a hrana pripremljena na takav način je sve samo ne otmena.

Što je Sous Vide kuvanje?

Sous vide je metoda kuhvanja u kojoj se namirnica pakuje u kese i vakuumira kako bi se uklonio sav vazduh. Kesa se zatim potopi u posudu sa vodom koja je zagrejana na određenu temperaturu. Hrana se tako kuva na konstantnoj i preciznoj temperaturi duži period vremena, što dozvoljava da se opustite i “potrošite” vreme na neki drugi način.

U zavisnosti od toga šta kuvate, namirnici u kesi može trebati od 15 minuta do nekoliko sati. U proseku ne traje više od sat, sat i po. Praktično je nemoguće prekuvati hranu u Sous Vide uređaju, jer održava konstantnu temperaturu.

Kako Sous Vide štedi vreme u kuhinji?

Vakumiranu kesu sa začinima i vašim namirnicama jednostavno spustite u aparat pun vode, i to je sve. Podesite temperaturu, obično se kreće od 55 do 80 stepeni Celzijusa, zavisi šta kuvate i podesite tajmer. Vreme takođe zavisi od namirnica i može varirati od 15 minuta do nekoliko sati.

Loše strane Sous Vide kuvanja

Najveća mana je brzina, ukoliko želite nešto lepo pripremljeno za kratko vreme, ovo nije metoda za vas. Priprema u zadnji čas zahteva užurbanost, malo seckanja ovde, nešto dinstanja tamo, što je potpuno drugačiji stil kuvanja. Sous Vide kuvanje je najbolje kad imate vremena da se pripremite unapred.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Sous Vide uređaji su precizni i nude vrlo nijansirane rezultate. Možete postići širok raspon tekstura i različite nivoe sočnosti. Zbog toga nećete znati koja je vaša omiljena temperatura kuvanja sve dok ne isprobate uređaj nekoliko puta. Međutim, kad se naučite, vaše kuvanje prelazi na autopilot i sve prolazi glatko i bez greške.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najavljen okrugli sto „Standardi u turizmu“

0

Institut za standardizaciju Srbije organizuje okrugli sto „Standardi u turizmu“, koji će biti održan u Institutu u četvrtak, 22. decembra ove godine, sa početkom u 12 sati

Turizam je značajna privredna grana koja pozitivno utiče na zaposlenost, bruto društveni proizvod, kao i na razvoj čitave ekonomije. Sa druge strane, negativni efekat globalne pandemije bio je najuočljiviji upravo u toj delatnosti. Zbog svega toga, potrebno je posebnu pažnju usmeriti na oporavak i jačanje turističkih kapaciteta. Standardi su jedan od alata koji može doprineti uspešnijem poslovanju organizacija koje se bave turizmom.

Da li i kako primena standarda može pomoći razvoju turizma u Srbiji, koji srpski standardi postoje u ovoj oblasti, ko ih donosi i koliko se primenjuju neka su od pitanja o kojima će biti reči na ovom okruglom stolu. Cilj događaja je da ukaže na stepen upoznatosti sa standardima u turizmu i srodnim uslugama i na barijere u njihovoj praktičnoj primeni. Moderator skupa je dr Maja Ćosić, profesor na Odseku Visoke turističke škole Akademije strukovnih studija Beograd i predsednik komisije za standarde KS A228, Turizam i srodne usluge.

Ovaj događaj promovisan je i na nedavno održanim sajmovima turizma u Novom Sadu i Kragujevcu, koji su okupili brojne turističke organizacije, agencije, turoperatere i hotelijere iz cele zemlje. Pozivamo sve koji se bave turizmom i ugostiteljstvom da se prijave i učestvuju, kako bismo zajedno dobili pravu sliku o trenutnom stanju i sagledali mogućnosti za rast domaćeg turizma uz smernice koje pružaju međunarodno priznati standardi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Smrznuta hrana proglašena “hranom godine” u Japanu

0
Smrznuta hrana proglašena “hranom godine” u Japanu
Photo: Pexels/phiraphon srithakae

Svake godine Gurunavi Research Institute, popularna internet stranica koja se bavi ugostiteljstvom, omogućava pretragu najboljih restorana širom Japana. Pored toga što rangira najbolje restorane, čitaoci mogu saznati koji su to novi trendovi u ugostiteljstvu, i šta se to novo sprema u japanskim kuhinjama

Najbolja hrana u Japanu u ovoj godini je nešto neočekivano. U pitanju nije suši od najkvalitetnije tune, i nije neki desert van ovog sveta, od trešnje koja cveta samo jednom u dvadeset godina. Umesto toga, smrznuta hrana je proglašena hranom godine u Japanu

Najbolja hrana trenutno, jesu smrznute pice i smrznuto meso, sve pakovano u hermetički zatvorenim kesama. Iako je ovo neočekivano, ipak ima smisla. Nagrada ove godine ima za cilj da naglasi i istakne rastuće prehrambene trendove u Japanu.

Prethodni pobednici su uključivali biljnu hranu i kinesku kuhinju. Ovogodišnji pobednik naglašava koliko je pandemija koronavirusa uticala na Japance i njihove prehrambene navike, navodi CNN.

Institut kaže da je pandemija naterala dosta restorana da zamrzavaju svoja jela, uglavnom je to bila hrana za poneti. Metode brzog zamrzavanja omogućile su kuvarima da zadrže i kvalitet i kvantitet, dok su neki otišli i korak dalje, nudili su čak i zamrznut suši.

Aeon, jedan od najvećih lanaca trgovina mešovitom robom u zemlji, u avgustu je otvorio specijalizovanu prodaju hrane pod nazivom @Frozen. Lawson, takođe veliki lanac prodavnica, proširio je svoje kapacitete sa smrznutom hranom u svojim maloprodajnim radnjama. Deserti, pa čak i suši, nalaze se među smrznutim artiklima koji se prodaju.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Tradicionalno, japanske porodice bi obično svakodnevno kupovale sveže povrće i meso među ostalim sastojcima u prodavnici. Međutim, pandemija je promenla takav način života. Pored toga, populacija Japana stari, a velik broj ljudi živi sam. Kupovina namirnica i njihova priprema i kuvanje zahtevaju vreme i trud, a smrznuta hrana pomaže u rešavanju tog problema.

Ovaj uslovno rečeno kompromis je nama na Balkanu dobro poznat, iako se u poslednjim godina proredio jesenji trend kupovine svinjskih polutki ili pilića, gde se sve to pakovalo u tradicionalno velike „sandučare“ zamrzivače.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hotel Putnik, vaša „šolja čaja“ na Kopaoniku i ove godine

0
Hotel Putnik, Kopaonik

Osmog decembra je krenula nova skijaška sezona na Kopaoniku, a ova domaća planina – sve popularnija iz godine u godinu – bila je prva koja je „dočekala“ skijaše i turiste u Srbiji

Tradicionalno, Kopaonik je sinonim za dobro skijanje, odličnu zabavu, ukusnu hranu, ali i vrhunski smeštaj, sa bogatom ponudom i raznim popustima. Značaj Kopaonika, kao idealne zimske, ali i letnje turističke destinacije, odavno je prepoznat, a poverenje mu sve više ukazuju i stranci. S druge strane, ta ljubav verovatno ne bi bila obostrana, da je Kopaonik ne uzvraća na pravi način.

Šta je to što zadovoljava turiste danas? Svakako, budžeti i kriterijumi su različiti, ali možemo biti saglasni da niko neće ostati imun na atraktivnu lokaciju smeštaja, dobru snabdevenost, komfor, hranu i široku paletu sportsko-zabavnih aktivnosti, kako bi odmor bio potpun.

Veliki broj turista je, stoga, godinama veran Hotelu Putnik, smeštenom na idealnoj lokaciji, u srcu Kopaonika. Ušuškan je u živopisnoj Sunčanoj dolini, na 1,650 metara nadmorske visine, što je dodatni benefit za sve ljubitelje prirode i čistog, svežeg vazduha. Nije tajna da turisti jednako cene i enterijer smeštaja, a ne samo lokaciju i cene.

Hotel Putnik se izdvaja i u tom domenu, ali bez namere da „prkosi“ prelepoj prirodi koja ga okružuje. Svoj unutrašnji prostor je prilagodio upravo planinskom ambijentu, kroz spoj modernog i tradicionalnog, tople, prirodne boje i drvo kao ključni materijal. Raspolaže sa 116 soba, od kojih je šest luksuzno opremljeno, a u sklopu hotela je i Superior Vila Putnik, koja nudi šest porodičnih i osam standardnih soba.

Hotel Putnik svojim gostima nudi razne usluge: od dobrog interneta (što je posebno značajno i sve većem broju zaposlenih na daljinu), preko rentiranja kvadova i prodaje ski pasa, pa do SPA centra sa bazenima i saunama, višenamenskog terena na otvorenom, a la carte restorana Stara Vila, parkinga i bankomata.

Odakle krenuti? Najpre bismo istakli specijalitete Stare Vile, poput angus govedine, koja je izrazito sočna i ima specifičan ukus. Ovo meso visokog kvaliteta, u veštim rukama šefa kuhinje i glavnog šefa, na trpezu donosi „eksploziju“ ukusa i aroma, koja će vas okrepiti nakon celodnevnih aktivnosti. To je, jednom rečju, obrok za pamćenje. Takođe, ne smemo zaboraviti ni vrhunske angus ćevape, kao ni prvoklasna vina.

Nakon dobre večere ili ručka, na red dolazi i opuštanje. SPA centar je pravi raj za hedoniste, jer nudi veliki izbor masaža, hamam, razne vrste sauna, fitnes centar. Dakle, dok boravite na Kopaoniku, možete biti aktivni i napolju i unutra. Predlažemo da se opustite u đakuziju, zatvorenom bazenu, ili da iskusite čari finske saune, ruske banje, tapidarijuma, turskog kupatila, sobe za masažu.

Posebna pažnja je usmerena na najmlađe, koji se mogu zabavljati u igraonici, a roditelji za to vreme mogu bezbrižno da završavaju neke druge obaveze. Tu je i teenage sala sa konzolama, pikadom i stoni fudbalom/tenisom, kao i prostrana kongresna sala – pogodna za brojne kompanije i klijente iz cele Srbije i regiona.

Svake godine, Hotel Putnik nudi različite, primamljive akcije, i to tokom cele zimske sezone, a glavna prednost samog objekta je direktni izlaz na stazu Sunčana dolina 1C. Budući da je hotel udaljen svega 700 metara od centra, brzo i lako se stiže do glavnih staza, a tokom rada žičare – iako postoji direktan izlaz na Sunčanu dolinu 1C, Putnik takođe organizuje i prevoz za svoje goste.

Dakle, bilo da ste u potrazi za smeštajem za duži porodični odmor, produženi vikend kao „kratki predah“ od grada ili planirate zanimljivi tim bilding za svoje saradnike i kolege, Putnik može biti vaša „šolja čaja“ i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Pariski sindrom, razočaravajuće destinacije

0
Najbolja destinacija za odmor na svetu Pariz
Photo: iStock

Na svetu postoji puno destinacija koje važe za najbolje, u smislu sadržaja koje nude i u smislu ukupnog broja turista koji ih posećuju svake godine. Međutim, mnoge od njih su, uključujući i najpoznatije, razočarale turiste, od kojih je Pariz ubedljivo na prvom mestu

Pariski ili Pariški sindrom je jedan termin koji se u turizmu koristi kako bi se opisalo jedno posebno stanje. Stručnjaci definišu ovaj sindrom kao poremećaj koji se manifestuje kao napad gneva, sukob između velikih očekivanja i brutalne stvarnosti koje turisti dožive u poseti Parizu.

Veliki broj turista se razočara kad nakon dugog planiranja dođe na željenu destinaciju i shvati da su stvari u realnosti potpuno drugačije. Ovaj poremećaj je na početku dijagnostifikovan kod Japanaca, koji su prilikom poseta Parizu doživljavali pravi “nervni slom”. Pariski sindrom je ponekad toliko snažan, da razočarani turisti koji posećuju Grad svetlosti doživljavaju fizičku mučninu, imaju ubrzan rad srca, pa čak i halucinacije.

Pariz je uvek očigledan izbor, ali sve više turista navodi da je zaista precenjena destinacija. Međutim, daleko od toga da je Pariz jedini grad koji ne ispunjava očekivanja turista.

Mreža za čuvanje prtljaga Radical Storage je odlučila da proveri 826.000 TripAdvisor recenzija u 100 najposećenijih gradova na svetu kako bi otkrila koji grad je najlošije rangiran, navodi Euronews.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fact Retriever (@factretriever)

Koje destinacije su najviše razočarale turiste?

Pariz je ove godine sa prvog mesta istisnuo američki grad Orlando, imao je najveći procenat negativnih recenzija. Na drugom mestu je glavni grad Indonezije, Džakarta, a na trećem Pataja sa Tajlanda. Pored njih, grad koji se najviše opisuje kao precenjen je još i Da Nang iz Vijetnama.

Prag je, s druge strane, bio najneupadljiviji s 3.9 posto svih recenzija. Turisti su ga najmanje od svih pominjali u negativnom kontekstu. Međutim, kada je reč o negativnim recenzijama, grad koji se najviše pominje kad su prevare u pitanju je Marakeš iz Maroka.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Koje destinacije su oduševile turiste?

Sve tri destinacije na vrhu liste bile su evropski gradovi bez izlaza na more. Na prvom mestu je Budimpešta, a slede Brisel i Cirih. Turisti su Budimpeštu hvalili zbog zapanjujuće arhitekture i ljubaznog stanovništva. Brisel i Cirih su imali čak 96% pozitivnih recenzija turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Crna Gora i Travel Gossip Awards

0
Crna Gora
Photo: iStock

Crna Gora se izborila za mesto među finalistima prestižne nagrade britanskih turističkih agenata Travel Gossip Awards 2023. Ona se nalazi među najboljim zemljama u kategoriji Omiljena skrivena destinacija

Kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije, Crna Gora je među finalistima za prestižnu nagradu Travel Gossip Awards. U okviru događaja Travel Celebration, turistički agenti iz Velike Britanije putem online platforme glasaju za svoju najpoželjniju destinaciju.

U ovom takmičenju Crna Gora se našla među najpoželjnijim destinacijama poput Halkidikija, Kostarike, Britanske Kolumbije i Svetog Vinsenta i Grenadina. Od ostalih kategorija, tu su još i Omiljeno ostrvo, Najbolji hotel i rizort, Omiljena avio-kompanija, Omiljena rečna ili morska kompanija za krstarenje i slično.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Travel Gossip je jedinstvena platforma koja putem društvenih mreža, e-marketinga i road show-a okuplja brojne turističke agenate i turoperatore. Ova organizacija ima za cilj da preko turističkih agenata promoviše destinacije širom sveta, a samim tim i otkrije koje su to najinteresantnije i najanimljivije destinacije na svetu.

O samoj atraktivnosti i popularnosti Crne Gore govori i činjenica da je ona od strane Evropske komisije za putovanja (ETC) proglašena za drugu omiljenu destinaciju u Evropi u periodu od oktobra 2021. do septembra 2022. godine.

Dodela prestižnih nagrada Travel Gossip, The Travel Celebration će se održati 28. marta 2023. godine u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolje destinacije u 2022. godini

0
Photo: iStock

U novom izveštaju kompanije za istraživanje tržišta Euromonitor, Evropa pobeđuje kada su u pitanju turizam i turističke destinacije u 2022. godini

Svake godine Euromonitor rangira 100 gradova širom sveta u šest kategorija, kako bi otkrio koje su najbolje i najposećenije destinacije. Među kategorijama se nalaze turistička politika, održivost, infrastruktura, zdravlje, bezbednost i ekonomija. Najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze uglavnom u Evropi.

U periodu pre pandemije, ova kompanija je rangirala destinacije na osnovu broja međunarodnih dolazaka, kada su na samom vrhu liste bile azijske destinacije, sa Hong Kongom i Bangkokom na prvom i drugom mestu.

Međutim, danas je situacija drugačija. Najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze u Evropi, i među prvih deset ih ima čak osam. Drugu godinu zaredom, Pariz se nalazi na prvom mestu. Kako navodi CNN, glavni grad Francuske je „destinacija sa najboljim turističkim učinkom na svetu“. Pariz je napravio neverovatne pomake u svim sferama ove industrije, počevši od same turističke politike, atraktivnosti do infrastrukture.

Pozitivna godina

Dubai je ponovo na drugom mestu na listi, ali je ostao broj jedan kada je u pitanju broj turističkih dolazaka. Ove godine je zabeleženo više od 12 milona međunarodnih dolazaka, što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnjih rezultata.

Globalno, broj međunarodnih putovanja je porastao za više od 80% u odnosu na prošlu godinu. Iako je zabeležen izuzetno pozitivan trend za ovu industriju, put do potpunog oporavka nakon pandemije je dug. Sada se svet suočava sa drugim izazovima koji utiču i na sektor putovanja, trebaće još vremena kako bi se sve vratilo na poslednju dobru godinu za turizam.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Ukupno 40 evropskih gradova se nalazi na listi, od kojih Italija ima šest, Španija pet i Grčka četiri grada. Ostale najbolje destinacije u 2022. godini se nalaze mahom u Zapadnoj Evropi.

Lista deset najboljih destinacija u 2022. godini izgleda ovako:

  1. Pariz
  2. Dubai
  3. Amsterdam
  4. Madrid
  5. Rim
  6. London
  7. Minhen
  8. Berlin
  9. Barselona
  10. Njujork

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Šaleška dolina, riznica doživljaja

Rast turizma u Šaleškoj u prvoj polovini ove godine

0
Prema podacima Nacionalnog turističkog informativnog centra (NIS), turističke posete Šaleškoj (Velenje, Šoštanj) su porasle u prvoj polovini 2025. godine. Ukupno, opštine Velenje i Šoštanj...