21.1 C
Belgrade
ponedeljak, avgust 4, 2025
Naslovna Blog Stranica 196

Adventures by Disney – krstarenje Jadranom

0
Adventures by Disney – krstarenje Jadranom
Photo: Unsplas/Christian Lambert

Kompanija “Adventures by Disney” je počela da prima rezervacije za krstarenje Jadranskim morem. Svi ljubitelji kružnih putovanja i ljubitelji Diznija će imati prilku da uživaju u osmodnevnim putovanjima sa svojim omiljenim likovima

Adventures by Disney kompanija je pokrenula krstarenje Jadranom. Svako putovanje podrazumeva osmodnevnu turu putovanja koja počinju od 2024. godine. Organizatori su vrlo optimistični, budući da su već sad započeli s rezervacijama.

Putovanje započinje u Veneciji, a kruzeri Adventures by Disney ploviće preko Slovenije do sedam luka Hrvatske, do Crne Gore i nazad. Cena je poznata i nije popularna, jer iznosi čak 7499 dolara po osobi.

Pored putovanja sadržajnim kruzerom, polaznici će imati puno fakultativnih izleta i obilazaka gradova na obali. Za najmlađe je obezbeđena posebna zabava, jer im je spremljen animatorski program pod stručnim vodstvom. Deca mogu da uživaju u bazenima, tematskim parkovima i radionicama, kao i u mnogim zanimljivim i edukativnim aktivnostima.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik, saznajte više.

Kompanija Adventures by Disney u svojoj ponudi ima putovanja prema svim kontinentima. Disney Cruise Line je sestrinska kompanija koja u svojoj floti ima niz brodova koji su već plovili i Dunavom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Region se priprema za energetske turiste

0
Dubrovnik-hrvatska
Photo: iStock

Novo vreme donosi nove trendove, a takav je slučaj i sa turizmom. Energetski turisti, poput ptica, migriraju na jug u toku hladnog zimskog perioda umesto da sredstva troše za grejanje svojih domova

Pred Evropom je neizvesna i hladna zima, i region se priprema za energetske turiste u toku predstojeće zimske sezone. Njima su najinteresantnije zemlje u kojim nije hladno zimi. Zemlje koje izlaze na more i imaju povoljniju klimu, mogu da računaju ove sezone na nove goste. To su pre svega stanovnici iz evropskih zemalja čiji su računi za gas i struju poslednjih meseci višestruko porasli.

Nova kategorija putnika su stanovnici zemalja kojim je isplativije da zimuju u inostranstvu nego da plaćaju visoke račune za grejanje u stanovima i kućama. Specijalne ponude za njih spremaju hotelijeri u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, prenosi Euronews.

Zvaničnici Grčke su već u pripremama, u Španiji takođe. Osim toga i zemlje iz našeg regiona su takođe interesantne energetskim turistima. Predstavnici crnogorskog turizma su najavili da pripremaju svoju ponudu koju će predstaviti na sajmu turizma u Londonu u novembru mesecu.

Pored Crne Gore i Grčke, i Hrvatska se priprema za prijem energetskih turista. Samo u Dubrovniku su spremni da ugoste i do 50.000 stranih turista, čiji bi boravak trajao cele zime.

Biokovo postaje deo Uneskove mreže geoparkova, saznajte više.

Kompanija TravelTime World je pokrenula marketinšku kampanju pod nazivom „The Heat Is On“ ističući kako je niska cena po danu za duži odmor jeftinija od grejanja. Ova ideja je nastala najviše zbog aktuelne energentske krize u svetu. TravelTime World navodi da bi bi cena energije u Velikoj Britaniji mogla iznositi čak i do 7.000 funti po sezoni, što je istorijski maksimum.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Potraga za najboljom govedinom na svetu

0
Potraga za najboljom govedinom na svetu Wagyu
Photo: Unsplash/Charlie Solorzano

Takmičenje Zenkyo se održava svakih pet godina i radi se o japanskom konceptu Ikigai, i potrazi za najboljim biftekom na svetu. Na takmičenju se promoviše uzgoj goveda, posebno Wagyu sorta, kao i gastronomski turizam Japana

Potraga za najboljom govedinom na svetu je ime akcije koja se održava u Japanu. To je jedinstveno takmičenje koje podseća na ocenjivanje kućnih ljubimaca, gde se životinje ocenjuju prema lepoti, rasi, ponašanju i ostalim drugim kriterijumuma.

Međutim, tu nema ni mačaka ni pasa, ovde je hrana motiv, a životinje koje se ocenjuju su krave i goveda. Nagrada i nije baš sjajna za njih jer pobednički uzgajivači dobijaju priliku da prodaju svoju stoku najboljim restoranima i mesarama po najvišoj ceni.

Wagyu olimpijske igre, zvanično poznate kao Zenkyo, pokrenute su 1966. godine kako bi pomogle razvoju uzgoja kvalitetne stoke. Paralelno sa uzgojem stoke razvijali su se i turizam i ugostiteljstvo, kako bi promovisali Wagyu govedinu, globalno.

Postoje dve glavne takmičarske kategorije, „Poboljšanje sorte“ i „Kvalitet mesa“. Poboljšanje sorte ocenjuje stoku na temelju njene veličine, proporcija i drugih vidljivih standarda. U kategoriji Kvalitet mesa, ocenjuju se komadi mesa prema kvalitetu i sadržaju masti. Na kraju takmičenja, najbolji primerci i meso se prodaju na aukciji ponuđačima koji daju najbolju ponudu. Cene su izuzetno visoke, i kreću se i više od 500 evra po kilogramu, i to na veliko.

Pored takmičarskog dela, deo manifestacije se odnosi i na tradicionalni japanski način života i na koncept koji oni žele da predstave svetu. U pitanju je koncept Ikigai i potraga za najboljim biftekom.

Ikagai i potraga za najboljom govedinom na svetu

Ikigai je duboki osećaj svrhe, razlog za ustajanje svakog jutra i ono što nečijem životu daje veliki deo njegovog smisla. Iki znači život, a gai – prenosi osećaj vrednosti. U prenesenom smislu, to bi značilo pružanje zadovoljstva svima. Upravo taj Ikagai kocept pokreće uzgajivače Wagyu govedine da uzgajaju najbolju sortu, a Olimpijske igre su njihova prilika da podele svoj životni smisao.

Tu dolazimo i do drugog koncepta, u kom se takmičari utrkuju kako bi njihovo meso bilo najbolje. Tehnički gledano, Wagyu jednostavno znači japanska krava. To su krave koje se selektivno uzgajaju zbog svoje sposobnosti proizvodnje intramuskularne masti, što govedini daje prepoznatljivu mramornost. Ako vidite biftek sa belim crtama koje se protežu kroz meso i podsećaju na mermer, na dobrom ste putu.

Za japanske farmere uzgoj najbolje govedine uvek se vraća na Ikigai, što za sve njih znači “biti u mogućnosti da isporuče najbolju govedinu potrošačima“. Profit, kažu nije bitan, bitan je onaj ponos i zadovoljstvo koje osete kad čuju kako se njihovo ime izgovara glasno.

Nacionalni restoran Bela reka, saznajte više.

Iako je nemoguće postići istinsko savršenstvo u bilo kojoj stvari, a još manje u uzgoju goveda, Wagyu olimpijske igre pomažu poljoprivrednicima da se stvarno zbliže dok ostvaruju svoj životni smisao. Ko zna, možda jednog dana zahvaljujući japanskom konceptu Ikigaia, zaista počnemo da se bolje i kvalitetnije hranimo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Caca – Fish ‘n’ Chips na bugarski način

0
Caca - Fish 'n' Chips na bugarski način
Photo: Pixabay/asjjuni0

Ako se nađete u Bugarskoj na moru, obavezno morate da probate ovaj specijalitet. Ovu vrstu ulične hrane obožavaju svi, od najmlađih do najstarijih, jede se u svim prilikama, pa i ne čudi što je toliko popularna. Uostalom, ona se rado jede i kod nas, bilo da dolazi iz slatke ili slane vode

Ako znate šta je Fish ‘n’ Chips kod Engleza, to je caca (tsatsa), samo na bugarski način. Svaka zemlja na Balkanu ima svoju verziju ovog specijaliteta, razlikuju se isključivo po lokalnim začinima i prilozima, dok u osnovi priprema ostaje uvek ista. Sveža riba, so i dosta ulja, to je sve.

Caca je evropska papalina koje u Crnom moru ima u velikim količinama. Ova riba je prilično zdrava, ima puno zdravih masnoća, a sadrži i puno vitamina. Cacu možete pripremiti na razne načine, najčešće se služi pržena u dubokom ulju sa soli i limunom.

Nacionalni restoran Bela reka, saznajte više.

Ovako prženu ribu možete naći gotovo svuda. Pored brojnih štandova i tezgi koje su postavljene uz obalu, gde se jede najukusnija hrana, caca je česta i u restoranima. Caca je idealna letnja gurmanska kombinacija, obično se jede u pauzi, idealna je kao međuobrok na plaži, uz hladno pivo i vruć pomfrit.

Caca je zaista legendarno jelo u Bugarskoj koje se priprema uz minimalan trud. U letnjim danima caca je toliko popularna da može parirati čak i izuzetno traženim ćevapima. Lokalno, njihov kultni status može se uporediti samo sa institucijom Fish ‘n’ Chips-a u Velikoj Britaniji!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik

0

Na obroncima sunčanog Kopaonika, na najlepšem, bajkovitom mestu, smešten je hotel Putnik, oaza za odmor i rekreaciju

Bogat sadržaj koji nudi, čini ga atraktivnom destinacijom za odmor i u letnjem i u zimskom periodu. U Putniku negujemo tradicionalne vrednosti i trudimo se da se u našem hotelu osećate kao kod svoje kuće, ali i doživite nezaboravno iskustvo koje ćete pamtiti čitavog života.

Zato smo vam sada, za „Dan primirja“ osim redovnih ponuda, pripremili jednu posebnu:

Paket od 3 noći, nudi mogućnost bega od užurbane svakodnevnice i pravi je raj za hedoniste.

Nudimo vam uslugu polupansiona, neograničeno korišćenje Wellness & Spa centra, kao i 20% popusta na masaže. Mislili smo i na naše najmlađe goste, pa tako u okviru ponude nudimo besplatno korišćenje igraonice, dok smo za decu do 12 godina obezbedili besplatan smeštaj.

A da i večeri budu magične, u restoranu vas čeka dobra atmosfera i čaša vina uz večeru.

Čekamo vas da zajedno stvaramo magiju i uspomene.

Više informacija na:

www.hotelputnik.com

sales@hotelputnik.com

+381 36 54 71 130

 

Avio-kompanija sa najboljom uslugom na svetu za 2023. godinu

0
KLM, najstarija avio-kompanija na svetu, počinje da leti za Beograd

Najveće međunarodno vazduhoplovno udruženje koje se bavi ocenom putničkog zadovoljstva u avijaciji (APEX), dodelilo je juče KLM-u, drugu godinu za redom, Nagradu za avio-kompaniju sa najboljom uslugom na svetu za 2023. godinu (2023 APEX World Class Award). Prema mišljenju putnika i stručnog žirija, usluga koju pruža holandska avio-kompanija KLM ocenjena je najvišim ocenama

APEX World Class Award je jedno od najvećih priznanja u avijaciji, a ocenjuje dostignuća avio-kompanija u sledećim oblastima: bezbednost, usluga na letu i održivo poslovanje. Prema rečima APEX stručnog žirija: „Iskustva putnika na zemlji (na aerodromima), u salonima i tokom brojnih letova bila su impresivna. Zaposleni u KLM-u bili su iskreni, ljubazni i predusretljivi prema svim putnicima. Ove kvalitete doživljavamo kao sastavni deo poslovne kulture KLM-a.”

„S obzirom na operativne izazove sa kojima smo se susretali na amsterdamskom aerodromu Shiphol i u samom KLM-u, i imajuću u vidu jaku konkurenciju u avio-saobraćaju, počastvovani smo što je KLM ponovo osvojio Nagradu za avio-kompaniju sa najboljom uslugom na svetu. KLM se trudi da udobno i bezbedno preveze svoje putnike do njihovih odredišta. Održivo poslovanje je, takođe, jedan od naših prioriteta u okviru koga kupujemo nove efikasnije avione, smanjujemo težinu na letu tamo gde je to moguće i ulažemo u proizvodnju i kupovinu održivog avio-goriva. Činjenica da nas putnici i stručni žiri tako visoko ocenjuju predstavlja kompliment za sve zaposlene u KLM-u, ali i motivaciju da nastavimo sa unapređenjem naših usluga“, izjavio je But Krejken (Boet Kreiken), izvršni potpredsednik za putničko iskustvo u KLM-u.

APEX je najveće međunarodno vazduhoplovno udruženje koje se bavi ocenom putničkog zadovoljstva u avijaciji i broji gotovo 500 članova: vodeće svetske avio-kompanije, avio-alijanse, aerodrome, snabdevače u avijaciji i lizing kompanije. Pored KLM-a, APEX je dodelio nagrade i sledećim avio-kompanijama Japan Airlines, Qatar Airways, Emirates, Xiamen Airlines, Singapore Airlines, Saudia i Turkish Airlines. Da bi uopšte mogla da se nađe među kandidatima za dobijanje APEX World Class Award, avio-kompanija već prethodno mora biti od strane putnika ocenjena najvišom ocenom od pet zvezdica.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zanimljive činjenice o bečkim kafeima

0
Zanimljive činjenice o bečkom kafeu
Photo: © WienTourismus/Peter Rigaud

Bečki kafe je institucija. O njemu ima mnogo toga da se kaže, ali možda sledeće zanimljivosti nisu baš svima poznate

  1. Zašto je kultura bečkih kafea uvrštena u nematerijalnu svetsku baštinu Uneska?

Tipični bečki kafei sa jedinstvenom atmosferom su prepoznatljivi po separeima, „Thonet“ stolicama, mermernim stolovima, novinama i svim vrstama kafe. Jedno od obrazloženja Uneska je glasilo: „Kafei su mesta gde se konzumiraju vreme i prostor, ali samo kafa stoji na računu.“

  1. Zašto se jedna vrsta bečke kafe zove „Einspänner“?

Ime kafe nosti isti naziv kao i vrsta konjske zaprege. Kada je kočijaš nosio kafu u jednoj ruci, trebalo je da ona što duže ostane topla. Tako je osmišljena moka (dupli espreso) ukrašena obilnim šlagom koji čuva toplotu. Danas se „Einspänner“ servira u staklenoj časi.

  1. Zašto se u Beču uz kafu servira čaša vode?

Čaša vode uz kafu se prvobitno koristila za odlaganje kašičice za kafu. Kasnije su kafedžije želele da pokažu kvalitet vode koja se koristi za pripremu kafe, naime da je u pitanju kristalno čista izvorska voda. Mnoge zemlje su preuzele ovaj običaj.

  1. Od kada su bečki kafei poznati u celom svetu?

Bečki kafei postaju međunarodno poznati zahvaljujući Svetskoj izložbi 1873. godine koja je održana u Beču. Oni doživljavaju procvat krajem 19. veka. U kafeima su ljudi čitali, diskutovali, pisali, filozofirali, igrali karte.

  1. Po čemu je značajan čuveni kafe „Landtmann“?

Kafe „Landtmann“ je otvoren 1873. godine u bečkoj ulici Ringštrase, pa će 2023. godine proslaviti 150 godina postojanja. U vreme otvaranja kafe je bio okružen gradilištima, a zgrade skupštine, univerziteta i parlamenta su bile u izgradnji. „Landtmann“ je od samog početka bio uspešan, a procvetao je u vreme zlatne ere kafea, oko 1900. godine. Danas je pored kafea Švarcenberg, jedan od retkih očuvanih prvobitnih 27 kafea u ulici Ringštrase.

  1. Najneobičnije mesto na kojem se nalazi kafe?

U Beču postoji kafe i na groblju. Centralno groblje je zaista neobično mesto za kafe, ali to još jednom potvrđuje poseban odnos Bečlija prema smrti.

  1. Gde se konobarice ne obraćaju direktno gostima?

U poslastičarnici Demel, već 200 godina samo žensko osoblje uslužuje goste. Do danas nose crno-bele uniforme i ne obraćaju se gostima direktno, već pozdravom tipičnim za Demel tako što izostavljaju zamenice: „Jeste već izabrali?“

  1. Na čemu sede gosti u klasičnom bečkom kafeu?

Stolica broj 14 firme Thonet je tradicionalna stolica u bečkim kafeima. Ona je prvi put proizvedena 1859. godine i jedna je od najprodavanijih stolica na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kraljevski planinski ugođaj: Spojite lepo i korisno u ušuškanom kompleksu podno Kopaonika

0

U susret novoj, zimskoj sezoni hotelijeri su spremni. Ponovo željno iščekuju goste, nude im raznovrsniji sadržaj, više smeštajnih kapaciteta i bogatije iskustvo u svakom pogledu. Ipak, činjenica je da ih ove sezone čeka i dosta izazova, jer su turisti postali zahtevniji – traže kompletnu, vrhunsku uslugu na jednom mestu, bilo da je reč o poslovnom boravku ili odmoru

Američka studija iz 2020. je pokazala da su gostima, kada je reč o očekivanjima od hotela/apartmana, najvažniji faktori higijena i komunikacija. Na trećem mestu je dobar san. Svakako, zahtevi se razlikuju, zavisno od vrste gostiju.

Ako pogledamo poslovne ljude, koji su među najbrojnijom klijentelom, treba istaći da je njima primarna lako dostupna, jednostavna i funkcionalna usluga. Oni nemaju mnogo slobodnog vremena i cene svaki momenat za opuštanje.

Gde mogu pronaći sve što im treba: prijatno okruženje, dobru uslugu, ukusnu hranu, mir, ali i atrakcije? Jednom rečju, na Kopaoniku. Naša popularna planina vremenom je postala sinonim, ne samo za kvalitetno skijanje, već i za okupljanje biznismena iz cele Evrope. Takva reputacija zahteva i vrhunsku ponudu.

Sada već tradicionalno, sa dolaskom hladnijih dana, Kopaonik postaje epicentar i turistima nudi sve bogatiju ponudu. Ono što je već duže vreme trend u svetu i što se pokazalo kao odlična praksa koja privlači goste, jeste kreiranje „grada u gradu“, ili u ovom slučaju – na planini, tako da gostima u strogoj blizini bude dostupno sve što im treba.

Dakle, ako imate sastanke po čitav dan i želite da vam sve bude na „dohvat ruke“, bukiranjem modernog apartmana u kompleksu „Kraljevi Čardaci SPA“ dobijate džekpot. S jedne strane, možete koristiti prednosti komfornog smeštaja, kongresnih sala, jakog i brzog interneta, dobre ponude hrane i pića, a sa druge strane, kada poželite da se opustite – tu je prelepi SPA centar sa čak tri bazena i dva đakuzija.

U svetu hotelijerstva stalno se dešavaju promene, a oni najinovativniji i najveštiji uvek idu korak dalje, ispipavajući „puls“ tržišta i potrebe gostiju u 21. veku. Iako su mnogi predviđali da će, nakon korone, poslovna putovanja pasti u drugi plan – to se nije desilo. Štaviše, javlja se jača potreba za sastancima uživo i razmenjivanjem ideja na velikim skupovima. Stoga, ne čudi ni rast kongresnog turizma, koji svoje mesto pronalazi upravo na Kopaoniku, odnosno u „Kraljevim čardacima“.

S druge strane, i same kompanije idu korak dalje. Osim uobičajenih radnih obaveza, trude se da animiraju svoje zaposlene, klijente, saradnike. Tim bilding aktivnosti, druženje u prirodi, skijanje, uživanje u prijatnoj večeri ili pivnici uz muziku, samo su neke od brojnih ideja, a sve to možete pronaći u jednom kompleksu. Prelepa kopaonička oaza nudi čak 555 smeštajnih jedinica različite strukture, kongresni centar sa četiri sale – uz mogućnost pregrađivanja zidova, zatim lobby barove za koktele dobrodošlice, pauze za kafu ili svečane večere, kao i sportski teren za outdoor i tim bilding aktivnosti.

Ovako koncipirane, kompletne usluge, zapravo, nisu novitet u svetu, ali u Srbiji nema mnogo ugostiteljskih centara koji prepoznaju sve potrebe „modernog“ gosta. U prilog tome govori i činjenica da su Privredna komora Srbije i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija 2019. kompleksu „Kraljevi Čardaci SPA“ dodelili nagradu Najbolje iz Srbije u kategoriji hotela. Dodatna prednost je što kompleks, u sklopu svoje kongresne sale, u jednom momentu može da ugosti 500 ljudi, dok su smeštajni kapaciteti duplo veći i primaju 1.000 lica.

Ako se, pak, uželite centra Kopaonika koji je od kompleksa udaljen 5 kilometara, za goste „Kraljevskih čardaka“ je organizovan prevoz do njega ili do skijašnice Čardak. Takođe, ne morate brinuti ni za parking ako dolazite sopstvenim prevozom, jer postoje velika garaža sa video nadzorom i parking na otvorenom.

Vaše je samo da bukirate smeštaj na vreme i prepustite se čarima Kopaonika, planine koja je danas sinonim ne samo za turistički centar Srbije, već i za mesto koje okuplja poslovnu elitu iz celog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto je Gorski Hotel&Spa idealan za vaš odmor

0
Zašto je upravo Gorski Hotel&Spa idealan za vaš odmor (1)

Uz zlatne zrake niskog jesenjeg sunca koje padaju na rumene brežuljke i livade naše najlepše planine, još uvek možete da uživate u toplim danima i prijatnim šetnjama obroncima Kopaonika. Zlatna jesen na planini donosi harmoniju sa samim sobom, daleko od gradske vreve, bilo da se odlučite da dođete tokom radnih dana kada je ponuda nešto pristupačnija ili tokom vikenda

Zašto je upravo Gorski Hotel&Spa idealan za vaš odmor

Ugodite sebi jednom od bogatih masaža kroz 1000 kvadrata rajske zone, prepustite se toplim talasima zatvorenog bazena, finske ili borove saune, kambala hladnog tuša, ledene fontane, horizontalnog Vichy tuša ili Thermal Bed Paradisea. Sve je to samo deo prefinjenog spa izbora koji je u toku jesenjih ponuda cenovno dostupniji. Na raspolaganju su i profesionalni maseri koji će vas razmaziti nekim od mnogobrojnih specijalnih tretmana, te otvoreni bazen sa temperaturom vode do 25 stepeni – savršen za relaksaciju uz Spa bar i pogled na zasnežene vrhove Kopaonika.

Zašto je upravo Gorski Hotel&Spa idealan za vaš odmor

Ukoliko ste se odlučili za neku od jesenjih ponuda, nezaobilazna stanica je hotelski restoran La Pista u kojem možete ostvariti 20% popusta na Experience menu. Bilo da ste ljubitelj morskih specijaliteta ili da volite divljač, naši vrsni šefovi će spremiti jelo baš po vašem ukusu, dok će vas somelijeri posavetovati šta da odaberete s bogate vinske karte. Italijanski restoran La Pista u ponudi ima à la carte, ali i elegantni fine dining servis, od Gault&Millau vodiča zasluženo ocenjen sa visokim ocenama. Na meniju restorana La Pista nalazi se šarmantni i ukusom neponovljivi Experience menu od 6 ili 10 sledova, visoki fine dining koji po idejama, trudu i kvalitetu stoji rame uz rame sa svetskim restoranima. To je pravo gastronomsko putovanje kroz kuhinje Italije i Srbije.

Zašto je upravo Gorski Hotel&Spa idealan za vaš odmor

Očaravajuće utkan u samo srce Doline Sportova, najlepšeg skijališta i planine u Srbiji, Gorski Hotel&Spa pruža sve što vam je potrebno za idiličan zimski odmor. Raskošan i elegantan, nudi nenadmašan planinski ugođaj obogaćen brojnim sadržajima za opuštanje i uživanje tokom cele godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Španija ukinula sva ograničenja za putovanja

0
Tenerife, španski raj za letovanje
Photo: iStock

Španija je među poslednjim evropskim zemljama koje su ukinule ograničenja putovanja vezana za pandemiju. Španija želi da uskladi svoju politiku sa politikom skoro svih ostalih zemalja EU koje su već uklonile sva ograničenja kada je koronavirus u pitanju

Španija je ukinula sva ograničenja za putovanja. Svi međunarodni putnici koji dolaze van područja EU ili šengenske zone više nisu obavezni da poseduju bilo kakav dokument. Njima je do skoro bio nephodan dokaz o vakcinaciji, dokaz o oporavku ili negativan test.

Pozitivan trend vakcinacije globalno je omogućio da se ukinu ograničenja. Osim toga, sve manji broj slučajeva teških bolesti je najavio prestanak svih ograničenja u većini evropskih zemalja. Neke od zemalja koje su takođe ukinule ograničenja za putovanja su Ujedinjeno Kraljevstvo, Grčka, Italija, Francuska i Island.

Od ostalih zemalja u svetu, Australija, Novi Zeland i Kanada, zemlje koje su održavale posebno stroge protokole tokom pandemije, su takođe ukinule svoja ograničenja. Ove zemlje su u potpunosti otvorene za sve međunarodne putnike.

Ovakva odluka je posebno važna, imajući u vidu da je upravo Španija jedna od zemalja koje su ove godine oborile gotovo sve turističke rekorde.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Kvarner logo

Kvarner domaćin festivala Taste the Mediterranean 2025

0
Od 11. do 14. septembra Mali Lošinj postaje epicentar mediteranske kuhinje zahvaljujući međunarodnom festivalu Taste the Mediterranean (TTM). Ovaj prestižni događaj prvi put se...