17.5 C
Belgrade
ponedeljak, avgust 4, 2025
Naslovna Blog Stranica 197

Dobrodošli u zagrljaj zavejanih šuma

0
Dobrodošli u zagrljaj zavejanih šuma

Probudite se uz pogled na magično mariborsko Pohorje, odmorite oči na belim krošnjama, udahnite svež, zimski vazduh šume, smirite svoje misli i poklonite sebi opušten i bezbrižan odmor u društvu netaknute prirode. Dobrodošli u Pohorje Wellbeing Village Resort, u srcu Mariborskog Pohorja, najvećeg ski centra u Sloveniji, na samo nekoliko minuta vožnje gondolom od centra Maribora

Pohorje Village Resort nudi smeštaj u Bolfenk Wellness&Spa Hotelu 4* i Bolfenk Family Apartmanima 4* sa kaminima i neposrednim pristupom  wellness centru Wellnest, koji nudi vrhunske masaže, bazen sa pohorskom vodom i saune, svim članovima vaše porodice, 365 dana u godini. Takođe, pozivamo vas i u Videc Forest Hotel 3* i Videc Forest Apartmane i depandanse 3*. Svim gostima na raspolaganju je prostor za odlaganje ski opreme, besplatan parking, lokalna radnja unutar naselja i predivan pogled na zavejane šume. U samouslužnom a’la carte restoranu Bolfenk, možete probati štajersku kuhinju, a u restoranu Videc sa pogledom na šumu, doživite nezaboravno slavlje.

Mariborsko Pohorje pruža vam čak 40 km ski staza svih nivoa težine, najdužu osvetljenu ski trasu u Evropi za početnike, kao i za zahtevne skijaše i bordere, noćno skijanje i stazu za sankanje sa tekućom trakom za lakšu vuču sanki do vrha brda, u cilju bezbroj spustova i osmeha.

Čekaju vas svi doživljaji u društvu bele zime – škola skijanja za male i velike, u kojoj možete iznajmiti svu ski opremu, animacijske radionice, šetnja  Energetskom stazom Bolfenk, gde ćete pročistiti svoje čakre i napuniti ih novom energijom ili shopping izleti u okolna mesta. Za pravu romantiku, u Maribor se spustite gondolom i iz vazduha posmatrajte na hiljade lampica u praznično ukrašenom gradu, posetite najstariju lozu na svetu i nazdravite novim iskustvima kuvanim vinom na romantičnom Lentu, u pratnji muzike. Neka vam ovogodišnja zima bude magična, u našem društvu.

Dobrodošli u zagrljaj zavejanih šuma

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Jelena Komlenac, menadžerka ljudskih resursa Lufthansa Group – Global Load Control

0
Jelena Komlenac, menadžerka ljudskih resursa Lufthansa Group - Global Load Control

Sve veći upliv posla u slobodno vreme zaposlenih, postaje još jedna „nova normalnost“. Ovo se posebno odnosi na menadžment koji zbog narasle odgovornosti i nedostatka vremena „nosi“ posao kući i poistovećuje ga (pogrešno) sa svojim privatnim životom. Ipak, ovakav obrazac ponašanja, srećom, ima alternativu, a oni najstručniji u odnosima sa ljudima poput Jelene Komlenac, mogu posao da iskoriste kako bi čak i unapredili kvalitet svog života. Recept je jednostavan. Jelena svakodnevno procenjuje ljude, pa je i druga interesovanja i stvari kojima stremi u privatnom životu implementirala u svoj posao. Na taj način je postala uspešna poslovna žena, a u isto vreme joj ostaje dovoljno vremena da se posveti svojoj maloj porodici, ali i ljubavi prema prirodi, putovanjima, biciklizmu, skijanju… Zato, upoznajte Jelenu Komlenac i procenite i vi malo našu harizmatičnu šeficu

Jelena Komlenac, menadžerka ljudskih resursa Lufthansa Group - Global Load Control

TU: Koji savet možete dati mladim poslovnim ljudima?
JK: Često kažem da mi je omiljeni deo posla upravo rad sa mladima, posebno od kada sam u NCR Corporation vodila globalni program zapošljavanja mladih bez iskustva, kroz saradnju sa univerzitetima i studentskim organizacijama. Najvažniji savet mladima je da pronađu nešto u čemu su dobri i šta vole da rade, i da to ne mora da bude povezano sa njihovim formalnim obrazovanjem (ja sam po obrazovanju profesor italijanskog jezika) kao i da se neprestano dodatno edukuju i usavršavaju, kao i da uče strane jezike. Takođe, da imaju strpljenja jer napredak i uspeh često ne dođe onoliko brzo koliko bismo želeli.

TU: Šta za vas predstavlja idealni odmor?                                                                       
JK: Za mene je idealan odmor onaj koji je i aktivan, i čak i kada su u pitanju destinacije gde drugi turisti ne izlaze iz resorta, ja pronađem izlete na vodopade, kanjone, planine jer mnogo volim prirodu ili aktivnosti poput ronjenja sa bocom ili parasailinga. Volim i skijanje, ali i obilazak novih gradova‚, i to su odmori koji me ispunjavaju novim iskustvima i zadovoljstvom.

TU: Koja je vaša omiljena hrana?
JK: Volim dobru hranu, a na pitanje o omiljenoj kuhinji prvo mi pada na pamet azijska koju bih mogla da jedem svaki dan, kao i tradicionalne srpske specijalitete poput ajvara. Kada god negde otputujem volim da probam autentičnu lokalnu hranu i uvek se vodim preporukama lokalnog stanovništva. Tako na primer, uvek kada mogu posetim restoran u Istanbulu koji se nalazi na ribljoj pijaci i priprema jela po tradicionalnim receptima iz Anadolije, starim nekoliko vekova.

TU: Šta obično nosite sa sobom na putovanja?
JK: Još uvek na žalost nisam savladala umeće „traveling light“ pa i na kratak put nosim mnogo stvari. Pored dokumenata, putnog osiguranja i kartica, tu su naravno telefon i punjač, kozmetika, ali i neka dobra knjiga.

TU: Gde biste voleli da otputujete u nepoznato?
JK: Trenutno maštam o dve dosta različite destinacije, a to su Bali i Dolomiti, jer planinu volim i zimi i leti. Takođe se radujem planiranom putu u Južnu Afriku koji će biti spoj posla i privatnih obilazaka. Iako je pojam „notripophobia“ kao strah da nemate nijedno putovanje u planu, šala sa društvenih mreža, kod mene je to realnost, jer uživam i u samom planiranju i iščekivanju svakog putovanja.

Tekst: Petar Vušurović

Bleisure putovanja – spas hotelijerstva?

0
Hotel
Photo: iStock

Poslovno putovanje u kombinaciji sa putovanjem radi odmora i zabave, postaje sve popularnije u poslednjih nekoliko godina. Tako je i nastala kovanica bleisure, turistički hibrid koji dobija na značaju sve više kako se brišu granice između posla i privatnog života

Da li bleisure putovanja mogu biti spas hotelijerstva? Hotelijeri su prošli kroz pravi pakao u poslednjih nekoliko godina i tek u poslednjim mesecima mogu da vide neko „svetlo na kraju tunela“.

Novo vreme je donelo sa sobom nova pravila igre. Digitalni nomadi su to ozvaničili, a tehnologija je u potpunosti pomerila granice između posla i igre, profesionalnog i ličnog, karijere i odmora.

Tako je na sreću hotelijera nastao bleisure, trend koji postavlja hotele na ekskluzivnim destinacijama na prvo mesto. Profesionalci širom sveta sve više odlučuju da svoje radno vreme prošire na vikende, pa čak i na cele nedelje, ukoliko im destinacije budu privlačne.

Više nije dovoljno organizovati team building ili konferenciju na dan, dva, sad je neophodno preseliti čitav tim na daleke destinacije. Od hotela se prave kancelarije i sale za sastanke, a posao se može organizovati bilo kad u toku dana. Nakon završetka obaveza, slobodno vreme se provodi na plažama ili na ski stazama, u zavisnosti od destinacije.

Postoji sve više hotela širom sveta koji nude ovakve vrste odmora. Kompanije ne samo da imaju bolje uslove, već im se dodatno organizuju razne aktivnosti koje bi ljudi iskoristili u slobodno vreme. Takve aktivnosti uključuju obilaske atrakcija, spa i wellness sadržaje, biciklističke ture ili vinske degustacije.

Hotel sa nula zvezdica, saznajte više.

Bleisure putovanja ne moraju značiti samo spas hotelijerstva, takva putovanja mogu puno značiti i lokalnim zajednicama. To bi bila neka najbolja forma koja bi odgovarala svima. Zaposleni u kompanijama bi imali humanije obavljanje poslova, hotelijeri bi ostali u poslu a svi u okolini mogu ponuditi svoje sadržaje, od vina, hrane do ostalih aktivnosti koje mogu biti organizovane.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Jesen na moru

0
Jesen na moru
Photo: Jaka Ivančič

Jesen na moru nudi prijatne temperature i savršena je za uživanje u wellnessu i kulinarskim užicima. Toplo jesenje sunce mamiće vas da prošetate uz more. Duboko udahnite morski vazduh pun negativnih jona i uživajte u opuštajućem pogledu na obalu. A u slučaju lošeg vremena zagrejaće vas odlična ponuda wellness centara

Jesen na moru
Photo: Jaka Ivančič

Wellness oaze u Portorožu i Piranu

LifeClass Terme & Wellness centar nudi jednu od najsveobuhvatnijih termalnih, zdravstvenih i wellness ponuda u Evropi. Pored programa tipičnih za region, kao što su slana pakovanje od morskog blata, piling od morske soli i kupke sa slanom vodom, takođe su dostupni indijski ajurvedski tretmani sertifikovanih terapeuta iz Kerale u Shakti Aiurveda centru i tradicionalne tajlandske masaže u Wai Thai centru . Nekoliko bazena sa morskom i termomineralnom vodom i sveobuhvatan prostor za saune, zaokružuju celogodišnju ponudu.

Uživajte u verovatno najlepšem pogledu na Jadran sa bazena Paradise Spa na devetom spratu Grand hotela Bernardin sa pet zvezdica ili uz koktel nakon toga sa velike terase na jedanaestom spratu. Gosti Bernardina mogu uživati i u renoviranom hotelu Histrion sa morskim parkom i wellness prostorima. Hotel pruža direktan pristup morskom vodenom parku Termaris, gde se odrasli mogu mirno opustiti u bazenu, dok se deca igraju na igralištu ili u bazenu sa vodenim strujama i hidromasažerima. Wellness Benedicta nudi svet sauna, slanu sobu i razne istarske tematske masaže i kozmetičke tretmane u kojima možete uživati.

Renomirani sanatorijum i terapijski centar Thalasso Strunjan nalazi se na samoj obali mora usred zaštićenog pejzažnog parka. Gosti mogu da uživaju u 2.300 sunčanih sati godišnje i u umirujućim, lekovitim efektima morske vode, morskog vazduha, blata i soli. U Medico-Wellness programima, medicina i spa ponuda su optimalno kombinovani kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje gostiju.

Jesen na moru
Photo: Jaka Ivančič

“Michelin tanjiri” koji predstavljaju esenciju mediteranskih ukusa

Jesen je baš savršena za razna kulinarska iskustva i degustacije, a Slovenačka Istra kombinuje razna nesvakidašnja iskustva koja će impresionirati svakog gurmana. Vrhunska vina, organsko maslinovo ulje, ukusni plodovi mora i mirisni tartufi glavni su aduti ovih priča.

Portorož i Piran se mogu pohvaliti odličnom kuhinjom koja se može probati u brojnim restoranima i zadovoljiti i najzahtevnije poznavaoce hrane. Portoroški restoran COB (akronim za Cooking Outside the Box) u septembru je postao prvi u Slovenačkoj Istri sa Mišlenovom zvezdicom. COB poslužuje kreacije mladog šefa kuhinje Filipa Matjaža i nudi jedinstveni meni koji ljubiteljima hrane na neočekivan i interaktivan način priča priče o tradicionalnim istarskim jelima. Još tri lokalna restorana mogu se pohvaliti sopstvenim “Michelin tanjirima”: Stara gostilna, Rizibizi i restoran Sophia u Hotelu Kempinski Palace Portorož.

Jesen na moru
Photo: Jaka Ivančič

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Istra – Best Food & Wine Destination 2022

0
Motovun, posebna i romantična Istra
Photo: iStock

Udruženje turističkih novinara Italije je dodelilo Istri Best Food & Wine Destination 2022 nagradu sajmu turizma u Riminiju. Ovo priznanje još jednom potvrđuje da se Istra zbog klimatskih uslova, lepog krajolika, izuzetnih vina i delikatesa nalazi među najboljim svetskim destinacijama

Na poznatom turističkom sajmu TTG Travel Experience u Italiji Istra je osvojila nagradu Best Food & Wine Destination 2022. Nagradu je dodelilo udruženje turističkih novinara Italije, koje svake godine posebno ocenjuje domaću i međunarodnu ponudu na polju gastronomije i vina.

TTG Travel Experience 2022 se održao u Riminiju od 11. do 13. oktobra, a Istra je između ostalog dobila i nagradu Gist Travel Food Award. Posebno je akcenat stavljen na održivost, jer je to kriterijum koji danas prožima svet turizma pa tako i enogastronomskog turima. Turizam, hrana i vino uvek je odraz globalnog stanja vremena, jer hrana je kultura, saopšteno je na sajmu.

Jesen na Krasu obeležavaju tradicionalne kulinarske i vinske manifestacije, saznajte više.

U prethodnim godinama Istarska županija i TZ Istre započele su impresivan rad na razvoju turizma. Razvoj je bio baziran pre svega na poljoprivredno-prehrambenom delu. Grade se vinski putevi, organizuju se događanja vezana za ekstra devičansko maslinovo ulje, obnavlja se tradicija lova na tartufe i slično.

Pored toga, velika pažnja posvećena je obnovljivim izvorima energije, prirodnim parkovima i ekologiji. Brojna gastronomska događanja sezonski su prilagodila Istru kako bi bila praktična za sva godišnja doba. Upravo zbog toga je Istra aktuelna kod turista tokom cele godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolji turistički film na svetu

0
Mostar među najlepšim malim gradovima Evrope
Photo: Pixabay/neshom

Promotivni film “Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija u svetu” Roberta Dacešina proglašen je za najbolji turistički video na svetu

Najbolji turistički film na svetu dolazi iz Bosne i Hercegovine. Video blogera i putopisca Roberta Dacešina je osvojio prvo mesto na takmičenju koje je sproveo Međunarodni komitet turističkog filma.

Osim toga što je proglašen najboljim filmom, njegov video je dobio neverovatnih 56.914 glasova iz 74 zemlje, što je najviše u istoriji ovog takmičenja. Zvanična dodela nagrada biće održana 24. novembra u Valensiji, a autor filma će na toj ceremoniji biti ambasador svoje zemlje.

Hotel sa nula zvezdica, saznajte više.

Robert Dacešin je proglašen pobednikom nakon 20 dana glasanja. Podsećamo da je autor objavio video na svoj youtube kanalu u januaru ove godine, gde je predstavio sve lepote i posebnosti svoje zemlje. Pored već poznatih, on je predstavio i one gotovo nepoznate sadržaje, kao i sva kulturno-istorijska i prirodna blaga.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Nacionalni restoran Bela reka, Beograd

0
Restoran Bela reka

Krajem prošle godine Mišlenov vodič je uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju najboljih svetskih restorana. Ovo priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni ima poseban značaj, jer se među četrnaest preporučenih beogradskih restorana, našao i jedan pravi nacionalni restoran – Bela reka

Restoran Bela reka

Sve važniju „održivost“ koju omogućuje vlasnikova farma smeštena na Homolju, kao i promovisanje lokalnih proizvođača, uz afirmaciju tradicionalne srpske kuhinje, prepoznali su ne samo gastronomski stručnjaci već i ljubitelji dobre hrane i pića. Restoran Bela reka se prostire na površini od 1.000 m2 koja uz letnju baštu obezbeđuje više od 500 sedećih mesta. Shodno tome, restoran je u mogućnosti da na kvalitetan način odgovori na različite upite i tako zadovolji potrebe i najprobirljivijih gostiju.

Restoran Bela reka

Jesen na Krasu obeležavaju tradicionalne kulinarske i vinske manifestacije, saznajte više.

Obilje svežih namirnica koje su proizvedene i gajene lokalno i u kontrolisanim uslovima, čini da jelovnik restorana Bela reka deluje zaista impresivno. Tradicionalna jela spremljena su na autentičan način i servirana po svim standardima moderne kuhinje, a ako na to dodamo bogatu kartu domaćih vina i rakija, možemo da kažemo da doručak, ručak ili večera u toploj atmosferi Bele reke predstavljaju izuzetan doživljaj i afirmišu srpsku kuhinju na najbolji način. Uostalom, ako do sada niste imali priliku da se uverite u sve ovo, slike u nastavku će vam reći više od hiljadu reči. A onda, pravac Bela reka i prijatno!

Tekst: Petar Vušurović

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Čarolija ukusa Šaleške doline

0

Posetite seoska turistička domaćinstva, otkrijte male proizvođače ukusnih specijaliteta i uživajte uz izvrsnu hranu i piće koji su proizvedeni na ekološki, tradicionalan i uvek autentičan način. Upoznajte najbolje

U ruralnom području Šaleške doline, osim karakterističkih lokalnih jela od domaćih sastojaka, izvrsnog povrća, dobrog mesa, mleka i mlečnih proizvoda i meda, očekuju vas mnogobrojni specijaliteti. Uz jelo dolaze sokovi, alkoholna pića, vino i poslednje, ali ne manje važno, pivo različitih ukusa iz kraft pivovara. Oprobajte čari sela!

Ako želite da pobegnete u usamljeni kutak u prirodi, odmorite se i dobro jedete, morate posetiti turističko seosko domaćinstvo Apat koje nudi jedinstvenu seosku hranu pripremljenu po porodičnim receptima. Ljubitelji jednostavne i vrhunski pripremljene hrane iz peći za hleb, ne smeju propustiti posetu turističkom seoskom domaćinstvu Karničnik, poznatom po uzgoju autohtonog krškopoljskog praščića, čije meso inspiriše gurmane. Oni pak koji vole sportske aktivnosti, igru, ukusan obrok, opuštanje uz pogled i dobar san na seoskom vazduhu ne bi trebalo da propuste seosko domaćinstvo Tuševo, poznato po domaćoj jabukovači i supi od gljiva koju poslužuju uz domaći hleb i heljdine žgance.

Što se tiče pića, dobri poznavaoci kraft piva uživaće u pivovari Skubeer koja danas proizvodi različita indian pale ale, pale ale i stout piva, a na farmi Pr’ Krajn’k pored izuzetnog svetlog i tamnog piva, ponuda je zaokružena destilerijom viskija, džina i domaćih žestokih pića. U Špančevoj zidanici predstaviće vam tradicionalne vinske podrume i ponuditi unikatno vino od autohtonog belog grožđa ranfol, hladna jela i specijalitet – vinski hleb. Vina jedine ženske vinarke u regiji, koja je prva na tom području razvila roze penušavac, možete degustirati u vinariji Primožič, a u dvorištu vinskog podruma Kugler oduševiće vas vinska bačva koja sadrži 8.345 litara vina i u koju može da stane čak osam osoba. Kuglerovi će vam nakon toga natočiti svoj sovinjon, šardone, žuti muškat, laški rizling ili neko drugo vino.

Ako želite da probate špagete sa paradajzom, fusile sa spanaćem ili heljdine široke rezance, ne morate da idete čak do Italije. Tu su lokalne, prirodno osušene domaće testenine od jaja, Šili testenine koje ne sadrže boje i konzervanse. Stočarska farma Napotnik, u kojoj se već generacijama uzgajaju krave mlekarice, poslednjih deset godina proizvodi i sireve, a možete odabrati kajmak, razne jogurte, pavlake i namaze sa ukusnim začinskim biljem. Ako na odmoru želite korpu sveže salate ili specijalitete iz seoske zimnice posetite farmu Imperl, dok je eko-farma Potočnik-Poprask poznata po prekrasnim i ukusnim kolačima. Pozvani ste takođe, na degustaciju meda i napitaka od meda na farmi sa najdužom tradicijom u Šaleškoj dolini. Među proizvodima Pčelarstva Čanč nalaze se medovina, kremasti med, apimix, cvetni prah, medeno saće, rakija od meda i voštani proizvodi izrađeni od prirodnih materijala. Posle svega, ako se želite malo zaustaviti, na Ekološkoj farmi Kozman sa zadovoljstvom će vas smestiti u jednu od drvenih glamping kućica. Pored sjajnog pogleda ponudiće vam zdrave proizvode – speltino, pšenično, heljdino ili raženo hlebno pecivo bez kvasca, kao i marmelade, sokove i druge domaće specijalitete.

E-kartica iskustava

Da li želite da vaše putovanje bude još zanimljivije, opuštenije i isplativije? Odaberite svoju tematsku turističku e-karticu. Svaka od kartica uključuje tri različita iskustva, koja su sastavljena po principu: doživljaj na Velenjskom jezeru + lokalna atrakcija + predložena turistička ruta. Kartica važi za jednu osobu osobu i može se iskoristiti kod partnera koji učestvuju na destinaciji.

Za detaljnije informacije pogledajte https://shop.visitsaleska.si/

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Filu ‘e ferru, tajna italijanska vatrena voda

0
Filu 'e ferru rakija casa
Photo: Unsplash/Connie Perez

Ovo piće ima duboke korene u italijanskoj tradiciji. Filu ‘e ferru je providno, super jako piće koje se još uvek proizvodi u mnogim domaćinstvima na Sardiniji. Prozvodi se za uglavnom sopstvene potrebe, za potrebe “druženja” sa komšijama

Filu ‘e ferru, u prevodu „gvozdena žica”, je tipično je alkoholno piće Sardinije. Poznato je kao prava italijanska vatrena voda, jer je potpuno providno, ali sa preko 40% alkohola u sebi. Savršeno je za „cumbidare“, to jest za pozivanje na piće, i sastavni je deo bontona sardinijskog gostoprimstva. Filu ‘e ferru se obično pije na samom kraju svečanosti, nakon obilnog obroka, jer olakšava probavu i ohrabruje duh.

Vekovima je ovo piće upotrebljavano kao lek protiv svih bolesti, raširili su ga monasi koji su prenosili tajnu destilacije kroz istoriju i prostore. Međutim, kad je 1874. godine vlada zabranila domaću destilaciju u komercijalne svrhe, mali proizvođači su došli na jednu interesantnu ideju. Odlučili su da filu ‘e ferru proizvode bez saglasnosti vlasti i mimo zakona. Ilegalno.

Tajna italijanska vatrena voda

Naziv ovog pića potiče iz tog razdoblja i potiče iz metode koja se koristila tokom „doba zabrane“, kad su se krile destilerije.  Posude s destilatom i kotlovi za njegovu pripremu bili su skriveni pod zemljom na najskrovitijim mestima sela. Flaše su bile sakrivane u budevama koje su bile zakopavane u zemlju. Često su bile vezivane žicama kako bu se znalo gde su zakopane, i na tim mestima su virile žice iz zemlje koje su označavale skrivenu lokaciju.

Za proizvodnju filu ‘e ferru koriste se odabrane vrste grožđa, vernaccia i cannonau, a rezultat je prefinjeni destilat koji odležava u hrastovim bačvama. Interesantno je navesti da se u destilaciji koristi vino, a ne komina od grožđa. Filu ‘e ferru je opisan kao providna, sjajna rakija, širokog, proporcionalnog i postojanog ukusa, koja u sebi sadrži i arome cveća, voća i začina.

Gde se jede najbolja hrana na svetu, saznajte više.

Ovo „odmetničko“ piće se još uvek pravi u selima i ruralnim krajevima, a danas su stvari manje rizične nego ranije. Mnogi Italijani kod kuće prave vino i razne vrste pića, a vlasti više ne kucaju ljudima na vrata osim ako nisu pokrenuli masovnu proizvodnju.

Filu ‘e ferru je vatreno piće kao što su vatreni i stanovnici Sardinije koji ga i dalje prave kod kuće, baš kao i njihovi preci, držeći se tradicije. Oni čvrsto veruju da se može piti kao čista voda, i imaju ključnu ulogu u očuvanju svog alkoholnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar

0
Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

Hotel Grand Koper svojim dizajnerskim imidžom oduševljava od prošle godine, kada je zasijao u potpuno novom izgledu. Zgradu hotela koja od 1952. godine krasi koparsku promenadu, projektovao je slovenački arhitekta Edo Mihevc, a u procesu renovacije učestvovali su AKSL arhitekti i industrijski dizajner David Tavčar. U opremi i sitnom hotelskom inventaru nalaze se likovi morskih bića – rakova, jastoga, hobotnica i morskih zvezda, kao i motiv koze po kojoj je grad Kopar dobio ime još u rimsko doba

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

GRAND lokacija

Izvrsna lokacija hotela Grand Koper će vas očarati. U istom danu možete da uživate ​​u vožnji biciklističkom stazom uz obalu mora do ribarskog gradića Izole, te u šopingu i aperitivu u samo petnaestak minuta vožnje udaljenom centru Trsta. Ako želite da istražite istarsko zaleđe, posetite selo Koštabona i vinsku fontanu Marezige.

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

Gurmansko maženje od jutra do večeri

Grand Koper Hotel je sinonim za „Dolce vita“ stil života. Taj osećaj će vas preplaviti u hotelskom restoranu CAPRA, piceriji CAPRIZZA i lounge baru CARLO. Ukusne bruskete na italijanski način, domaća testenina s tartufima i škampima, hobotnice i umetnički deserti, jela su koja će vas oduševiti. Uz to, počastite se čašom domaćeg vina ili izvrsnog Koparskog piva.

www.grandkoper.com |hotel@grandkoper.com 

Na GRAND odmor u šarmantni Kopar (1)
Photo: Hotel Grand Koper

Poslednje objave

Kvarner logo

Kvarner domaćin festivala Taste the Mediterranean 2025

0
Od 11. do 14. septembra Mali Lošinj postaje epicentar mediteranske kuhinje zahvaljujući međunarodnom festivalu Taste the Mediterranean (TTM). Ovaj prestižni događaj prvi put se...