21.1 C
Belgrade
ponedeljak, avgust 4, 2025
Naslovna Blog Stranica 195

Prvi restorani s dve Mišelinove zvezdice i u našem okruženju

0
Prvi restorani s dve Mišelinove zvezdice i u našem okruženju

Čuveni Mišelinov vodič, nastao kao preporuka za francuske restorane, već više od jednog veka dodeljuje zvezdice restoranima kao globalnu preporuku za izvrsnost gastronomske ponude. U pitanju je najveće priznanje koje jedan restoran može poneti

Prošle nedelje, tačnije 3. novembra 2022, Mađarska se našla u centru gastronomskih dešavanja. Naime, ovog dana na svečanoj ceremoniji dodeljivanja zvezdica Mišelinovog vodiča za 2022, pojavili su se i prvi restorani sa dve zvezdice u Mađarskoj i predstavljen je prvi Mišelinov vodič za ovu zemlju u čiji je izbor uključeno čak 62 restorana. Tako je Mađarska postala nama najbliža destinacija koja ima restorane sa dve Mišelinove zvezdice, dok se u regiji još Slovenija može podičiti jednim takvim priznanjem.

Restoran Stand u Budimpešti i restoran Platan Gourmet u gradiću Tata, u severnoj Mađarskoj, od prošle nedelje su ponosni nosioci dve Mišelinov zvezdice. Pored toga, ovaj vodič je dodelio zvezdicu jednom restoranu u Estargomu, dok je i 6 restorana u Budimpešti u ponovnom ocenjivanju zadržalo jednu zvezdicu. Takođe, restorani širom zemlje dobili su 6 nagrada Bib Gourmand koje se dodeljuju za odličan odnos cene i kvaliteta i 47 “plate” preporuka, a zelenu zvezdicu, koja se daje za dostignuća u oblasti održivosti, dobila su 4 restorana. S dva restorana s dve zvezdice i 7 sedam s jednom, Mađarska potvrđuje svoje mesto kao jedna od vodećih gastronomskih destinacija u srednjoj Evropi.

Mišelinove zvezdice se dodeljuju restoranima koji nude izuzetnu hranu, a u obzir se uzimaju kategorije kao što su kvalitet sastojaka, harmonija ukusa, izvrsnost tehnike u kuvanju, kuvarev izraz kroz samo jelo, ali i konstantnost kvaliteta tokom vremena. Dve zvezdice koje su dodeljene mađarskim restoranima znače ne samo da su svi kriterijumi zadovoljeni, već i da vam Mišelinov vodič preporučuje da malo skrenete s puta, kako biste jeli na ovim mestima.

Kulturni turizam, koji uključuje i gastronomiju, igra istaknutu ulogu među mađarskim turističkim ponudama. To je dokazano i ovom dodelom Mišelinovih priznanja, jer su pored ugostitelja u Budimpešti, nagrađeni i mnogi restorani iz manjih mesta u Mađarskoj. O kvalitetu mađarske gastronomske ponude najbolje govori podatak da su u 2021. godini posetioci iz Velike Britanije i Italije više novca potrošili na restorane nego na smeštaj, kao i da je upravo kulturni turizam privukao 4,5 miliona turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

300 godina božićnih vašara u Beču

0
300 godina božićnih vašara u Beču
Photo: © WienTourismus/Christian Stemper

Beč ove godine slavi 300 godina postojanja božićnih vašara i povodom jubileja otvara 17 vašara sa 950 štandova bez ograničenja 10. novembra 2022. godine

Ukrasi za jelku, ideje za poklone svih vrsta, kuvano vino, punč i različite đakonije će opet obradovati i mlade i stare u neprikosnovenoj božićnoj prestonici Evrope. Ukupno 161 štand će nuditi kulinarske specijalitete, a poštovanje higijenskih uslova će se strogo kontrolisati.

Jelka ispred skupštine grada je postavljena, a radovi na organizaciji vašara su u toku. Svake godine jedna austrijska pokrajina pošalje drvo koje će krasiti trg ispred skupštine. Ovogodišnja smreka je visoka 28 metara, stara 130 godina i potiče iz Štajerske. Jelka će biti osvetljena 19. novembra u prisustvu gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Muzej prekinutih veza

0
Muzej prekinutih veza
Photo: Pixabay/geralt

Muzej prekinutih veza osnovan je pre 15 godina u Zagrebu, a nešto kasnije i u Los Anđelesu. U njemu se nalaze interesantni predmeti, postavku čine stvari koje su prikupljene nakon neuspelih veza i propalih ljubavnih poduhvata

Muzej prekinutih veza je pre svega interesantan i zanimljiv muzej. On funkcioniše slučno kao i drugi muzeji, ljudi anonimno poklanjaju muzeju predmete iz svojih propalih veza. Uz svaki predmet ide i kraće objašnjenje, šta se desillo, što ga čini jedinstvenim u svetu.

Muzej je osnovao hrvatski umetnički par koji je nakon nekoliko godina veze imao dosta zajedničkih stvari sa kojima niko od njih dvoje nije znao šta da radi. Tada je i nastala ideja o pokertanju muzeja, a prve eksponate su im poklonili prijatelji.

Postavku čine narazličitiji predmeti, prazna boca viskija, par lažnih grudi, par pohabanih farmerica, toster, sekira i gomila časopisa Playboy. Zbirka je prvi put javno otvorena 2006. godine.

U Španiji besplatna putovanja vozom, saznajte više.

Pored izloženih predmeta, naročito su interesantni tekstovi koji ih prate. Svaki od njih posetiocima pruža uvid u privatne živote ovih anonimnih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Orijent Ekspres, na tragu puteva Agate Kristi

0
Orijent Ekspres, na tragu puteva Agate Kristi
Photo: Unsplash/Michal Matlon

Šta je Venice-Simplon Orient Express? Jednostavno pitanje sa jednostavnim odgovorom, u pitanju je vrhunski luksuz putovanja vozom, kao u neka dobra stara vremena

Orijent Ekspres se tokom svoje gotovo 140-godišnje istorije pojavljivao pod mnogim maskama. Pre svega, to nije bio jedan poseban voz, već redovni prevoz koji je saobraćao raznim rutama širom Evrope od 1883. do 2009. godine.

Ucrtavajući rutu sa istoka na zapad u vrhunskoj udobnosti nepoznatoj evropskim putovanjima u to vreme, njegovi vagoni su prevozili istaknute putnike, od pisaca i glumaca do diplomata i špijuna. Neki od vagona za spavanje i restorana koji se koriste na ovoj liniji su restaurirani kako bi započeli kao Venice-Simplon Orient Express u privatnom vlasništvu.

Luksuz na pravi način

Ova luksuzna železnička usluga pokrenuta je 1982. i sada je u vlasništvu ugostiteljskog brenda Belmond. Poslovanje je započela kao dodatak raskošnog nasleđa nekadašnjeg putovanja sa stilom, sa koktel salonima i otmenim restoranima.

Dodatna zbrka je da su prava na ime Orijent Ekspresa u zajedničkom vlasništvu ugostiteljskog brenda Accor i francuske državne železničke kompanije SNCF. Accor priprema pokretanje svog sopstvenog luksuznog voza Pariz – Istanbul – Nostalgie – Istanbul – Orient – Express – 2024. godine kako bi se uskladio sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Iako je redovni Orijent Ekspres prekinuo svoju liniju Pariz – Istanbul još 1977. godine, VSOE saobraća duž legendarne rute samo jednom godišnje. Šta možete da očekujete na svom putovanju legendarnim vozom stopama Agate Kristi?

Sjajni tamnoplavi i zlatni vagoni kreću sa pariške Gare de l’Est stanice. Svakog punika prvo dočekaju stjuarti u plavim uniformama sa belim rukavicama koji ih kasnije sprovedu do luksuznih kupea.

Vagon-restoran je upravo ono što i definiše luksuz putovanja ovim vozom. Goste dočekuju stolovi sa finim porculanom, blistavim srebrnim posuđem i kristalnim čašama. Vrhunsku uslugu, hranu i piće prati uvek muzika klavira.

U Španiji besplatna putovanja vozom, saznajte više.

Voz prolazi kroz nekoliko zemalja, Francusku, Švajcarsku, Mađarsku, Rumuniju, sve do obale Crnog mora, gde se ulazi u Tursku. Na pojedinim stanicama su organizovani obilasci gradova, kao što je na primer Budimpešta ili neorenesansni dvorac Peles u rumunskim Karpatima. Na takvim mestima su organizovana i prenoćišta.

Koliko košta Orijent Ekspres?

Ulaznica za ovu avanturu koja se događa jednom u životu nije jeftina. Pet noćenja od Pariza do Istanbula vozom Venice – Simplon Orient Express sa 18 vagona košta nešto manje od 22.000 evra za dvokrevetnu kabinu.

To uključuje smeštaj u vozu, noćenja i večere u Bukureštu i Budimpešti, kontinentalni doručak koji se svakodnevno poslužuje u vašoj kabini, ručkove od tri sleda i večere s četiri sleda sa daskama sa sirom. Osim toga, tu su i izleti sa lokalnim vodičima i posvećena usluga stjuarta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Neobična mikronacija Severne Makedonije

0
Neobična mikronacija Severne Makedonije
Photo: Printscreen/ youtube/ Artur Grzegorz

Uprokos činjenici da ima samo 2.400 stanovnika, selo Vevčani je u poslednjih pet decenija pokušalo da proglasi nezavisnost od čak dve različite države

U selu Vevčani danas živi jedna neobična mikronacija Severne Makedonije. Ova sada nezavisna država je proglasila nezavisnost od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u 1991. godine, nakon čega je započela samostalno put u potrazi za srećom. Takav je slučaj zamalo bio i sa Vevčanima, međutim, to im nije pošlo za rukom čak dva puta.

Vevčani je fascinantno malo selo sa interesantnom istorijom. Ispred zgrade lokalne samouprave stoje dve zastave, jedna zvanična, i druga manje poznata. U pitanju je zastava Vevčanske republike, a tu je i kabinet predsednika.

Iako ima samo 2.400 stanovnika, Vevčane je u poslednjih pet decenija tri puta pokušalo da proglasi nezavisnost od dve različite države. Prvi put je to bio slučaj 1987. godine od SFR Jugoslavije. Drugi put 1991. godine, kada se selo proglasilo nezavisnom republikom samo 11 dana nakon što je Makedonija sama proglasila nezavisnost tokom raspada Jugoslavije.

Sve to je kulminiralo 2002. godine, kada su slobodarski duh Republike Vevčani oživeli lokalni stanovnici. Oni su vijorenjem „nacionalne“ zastave, izdavanjem pasoša i štampanjem sopstvenog novca pokušali da privuku turiste.

Nezavisna žila Vevčana seže vekovima u prošlost. Iako se nalazi na samo 20 minuta vožnje od Struge, najvećeg grada na severnoj obali Ohridskog jezera, izolovani i neprohodni teren planina osigurava Vevčanima da već dugo mogu da tvrdite svoju autonomiju. Meštani su jako tradicionalni, za vreme Otomanskog carstva zadržali su svoju kulturu i veru, što nije bio slučaj sa okolinom.

Istorija nekonformizma Vevčana pod osmanskom vlašću podstaknula je otpor tokom komunističke ere koja je usledila nakon Drugog svetskog rata, kada je regija postala deo Socijalističke Republike Makedonije.

Za vreme komunizma vlasti su pokušale da iskorene tradiciju. Nisu dopuštali crkvena venčanja ni krštenja, ali je narod svejedno sve to obavljao u tajnosti. Meštani čuvaju jedinstven dijalekt koji se ne može naći nigde drugde u zemlji. Pored toga, svakog januara selo je domaćin 1.400 godina starog karnevala koji privlači hiljade posetilaca sa celog Balkana. U središtu svih jedinstvenih lokalnih običaja sela su vevčanski izvori, kojih ima u okolini jako puno.

Nezavisna država ili turistička atrakcija?

Danas sve više turista posećuje ovo selo. Njima se ideja o nezavisnosti i čitava akcija izuzetno dopala. Oni dolaze da upoznaju odlučan narod koji stoji iza nezavisne zastave, novca i pasoša sela Vevčani. Danas se tamo priprema i granični prelaz, kako bi mogli da se „lupaju“ pečati u pasoše, što podržava i predsednik nezavisne republike lično.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik, saznajte više.

Vevčani i dalje imaju nesuglasice s Vladom Severne Makedonije. Međutim, svesni su činjenice da su isuviše mali da bi bili nezavisni, imali bi dosta slabu ekonomiju. To je lepa ideja, ali trenutno služi samo za zabavu, kažu veseli lokalci.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

Izolacija na alpski način

0
Izolacija na aplski način italija
Photo: Printscreen/ youtube/ Terra Acqua

Montevizjako je malo mesto na severu Italije. Smešteno je na Alpima, i na prvi pogled izgleda izgleda kao i svako drugo selo, što ne može biti dalje od istine. Stanovnici ovog sela već nekoliko godina žive u potpunoj izolaciji

Montevizjako je posebna i neobična izolacija na alpski način, selo koje je jedan bizaran događaj odvojio od ostatka sveta. U novembru 2018. godine je preminuo radnik na žičari Silvano Dellea. Žičara je bila jedina veza sela sa svetom, i od tog nemilog događaja meštani čekaju odluku vlasti, odnosno rešenje ovog problema.

U ovo mesto, gde živi oko 10 ljudi, još uvek nije došao novi radnik, pa su meštani u svakom smislu odsečeni od ostatka sveta. Do Montevizjaka ne vode ni putevi ni železnička pruga. Stanovnicima je na raspolaganju jedino staza od 1.442 kamenih stepenka koja se spušta s planine. Zbog toga je u selu ostalo jako malo ljudi.

Stanovnici alpski predela su smatrali život bez puteva normalnim, svuda su išli pešice ili sa stokom. Tek je 1988. godine je napravljena žičara kojom su stanovnici i turisti mogli doći do sela. Žičara je imala jednu kabinu u kojoj je moglo da stane do 15 ljudi, a vožnja je trajala 5 minuta.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik, saznajte više.

Međutim, klizište je 2020. godine uništilo jedini put koji je vodio do staze puta, dodatno otežavajući stvari u selu. U selu nema prodavnica, policija donosi ljudima osnovne namirnicama. Tri puta nedeljno mala grupa karabinjera pešači sa rančevima na leđima sa hranom, lekovima i poštom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Slovenija je “bella” i kad nije bela

0
Slovenija pooštrava uslove ulaska u zemlju
Photo: iStock

Pretpostavljam da ste već imali priliku da se sretnete sa ultimativnim dilemama kao što su: Bitlsi ili Stounsi, Zvezda ili Partizan, pa sve do one – crno ili belo u Eurokremu? Njihova glavna svrha je da vam brzo i jasno stave do znanja da li je osoba koja je izabrala neku stranu, „vaš čovek“ ili mrski pripadnik suprotnog tabora. Ovakvih pitanja ima naravno bezbroj, ali nakon ovog sjajnog putovanja po Sloveniji počeo sam da razmišljam kako bi bilo dodati im još jedno: zimsko bela ili ova u ostalim godišnjim dobima, zelena Slovenija?

I zaista, za većinu srpskih turista Slovenija zbog lepote prirode, blizine i pristupačnosti, kao i prepoznatljivog kulturnog miljea, predstavlja čest izbor i savršenu destinaciju za zimski odmor. Međutim pored toga, Slovenija je jedina zemlja koja vam u jednom danu može ponuditi Alpe, mediteransku obalu i Panonsku niziju, i zbog toga predstavlja primamljivo utočište za odmor u svim godišnjim dobima.

Photo: FeelSlovenia
Autor: Nikola Jurišič

Shodno tome, studijsko putovanje koje je za predstavnike srpskih medija organizovala Slovenačka turistička organizacija (STO) u saradnji sa Udruženjem spa centara Slovenije (Slovenian Spas Association), započelo je u jesenjim bojama okićenoj, Ljubljani.

Kao što se od “Zelene prestonice Evrope” i očekuje, središte grada je zatvoreno za saobraćaj. Umesto automobila, ulicama grada se osim pešaka kreću jedino biciklisti i bešumna vozila na električni pogon. Ne mogu da se otmem utisku da je Ljubljana u poslednjih dvadesetak godina, naglo izrasla u moderan, kosmopolitski grad, prestonicu kulture, u kojoj se zbog brojnih turista iz čitavog sveta, teško dolazi do sobe, mesta u restoranu, pozorištu ili koncertnoj dvorani.

Photo: FeelSlovenia Autor: Dražen Štader, Produkcija Studio

U svakom kvartu su vrhunski restorani gde se pored internacionalne, uživa u mediteranskoj i lokalnoj kuhinji, uz izbor vina kojim bi se pohvalile i mnoge veće, tradicionalne vinske regije. Čini se da sve klizi, da je brzo, nečujno i lako, a zapravo iza svega stoji ozbiljan rad, posvećenost, tehnologija i inovativnost. U osnovi svega je svakako ideja o interkulturalnosti grada koji snažno pulsira čitavim regionom i Evropom.

Nakon šetnje Tromostovjem, pošli smo u Ljubljanski grad, moćni srednjovekovni dvorac, simbol slovenačke prestonice, udaljen svega nekoliko minuta od gradske vreve. Udoban i brz prilaz omogućen je izgradnjom uspinjače 2006. godine.

Svakog dana u godini, ovaj zamak – kompleks balansira između prošlosti i sadašnjosti koja je u Ljubljanskom gradu posvećena raznim prijemima, konferencijama za štampu, koncertima, izložbama i pozorišnim predstavama, ali i izvrsnoj kuhinji u restoranima.

Sa Brda Grad, silazimo pravo na more. Sledeća destinacija su Piran i Portorož gde se nalaze LifeClass hoteli, a jedan od njih, Grand Hotel Portorož 4* superior, bio je naše utočište prve noći putovanja.

Lanac LifeClass sastoji se od šest hotela (jedan hotel sa pet zvezdica i pet hotela sa četiri zvezdice) koji se nalaze u centru Portoroža, najelitnijeg obalnog letovališta u Sloveniji. LifeClass u ponudi ima ukupno 775 soba, odličnu kuhinju, moderne kongresne prostore i raznovrsnu ponudu termalnih i wellness usluga. Primetili smo  da su pored programa koji su tipični za region, kao što su slana pakovanja od morskog blata, piling od morske soli i kupke sa slanom vodom, dostupni i indijski ajurvedski tretmani kao i tradicionalne tajlandske masaže. Nekoliko bazena sa morskom i termomineralnom vodom i sveobuhvatan prostor za saune, zaokružuju ponudu koja je, kako kažu naše domaćice, aktuelna tokom čitave godine.

Photo: FeelSlovenia Autor: Aleš Fevžer

Regija Portorož i Piran proteže se duž slovenačke obale Jadrana, od italijanske do hrvatske granice i spaja svu raznolikost slovenačke Istre. Portorož i Piran imaju blagu mediteransku klimu koja je u ovom periodu godine izuzetno prijatna i najbolje se konzumira na šetalištima uz obalu mora. Tu se dobro vidi kombinacija dugogodišnje tradicije i modernog načina života. Što se tiče gastronomije, visokokvalitetno maslinovo ulje, sveža morska riba, so i vino predstavljaju istarsku hranu koja u Portorožu i Piranu odlikuje kako jednostavnu lokalnu kuhinju tako i sofisticirana gurmanska jela.

Na put prema sledećem odredištu, a to je Novo Mesto, krenuli smo narednog toplog oktobarskog jutra. Novo Mesto se smestilo u središtu pokrajine Dolenjske, u dolini reke Krke. Zahvaljujući dobrom položaju u gradu se razvila prvo laka, a zatim automobilska, kao i farmaceutska industrija (Krka je jedna od vodećih svetskih farmaceutskih kompanija). Pored toga, dobri prirodni uslovi grada i okoline su uticali i na razvoj banjskog turizma i lečilišta.

Photo: FeelSlovenia Autor: Dean Dubokovič

Terme Dolenjske Toplice koje smo imali zadovoljstvo da obiđemo, imaju bogatu tradiciju i svojim termalnim izvorima i okolnim vinogradima u dolini Krke, privlače posetioce već vekovima. Danas banjski kompleks gostima pruža mnoge blagodeti, počevši od izvrsne kuhinje, masaža, fitnesa ili šetnje, do odmora na bazenima sa termalnom vodom koja ima temperaturu ljudskog tela, tako da pored ostalog, služi i za lečenje reumatskih tegoba i stanja posle povreda i operacija.

Ostavljamo atraktivne Dolenjske Toplice i idemo ka zdanju koje predstavlja pravi biser regije i nalazi se posred ostrva na reci Krki. To je Otočec, ne samo jedini dvorac na vodi u Sloveniji, već i jedini uništen, a potom obnovljeni dvorac u Dolenjskoj. Njegova spoljna lepota odgovara unutrašnjoj, pa preuređen i dobro sačuvan enterijer iz prošlosti privlači izuzetne goste u današnji hotel sa pet zvezdica, Grad Otočec. Gostima je na raspolaganju 16 raskošno opremljenih soba sa nameštajem od prirodnih materijala. Čuveni dvorski restoran privlači pažnju svežom, lokalnom i pre svega maštovitom kuhinjom, a dvorište hotela se savršeno uklapa u pažljivo zasađen park koji predstavlja deo njegove okoline.

Photo: FeelSlovenia
Autor: Iztok Medja, arhiv EKVisuals d.o.o.

Teška srca ostavljamo svu tu istinsku lepotu, jer čovek se lako na dobro navikne, i krećemo prema Termama Ptuj gde ćemo i noćiti.

Nastavak možete pronaći na sledećoj stranici.

Tekst: Petar Vušurović

Hotel posvećen bioskopu

0
Hotel posvećen bioskopu, kokice i film u svakoj sobi
Photo: Unsplash/Felipe Bustillo

U Parizu je otvoren prvi hotel posvećen bioskopu, Hotel Paradiso. Svaka soba je opremljena tako da gostima pruža jedinstvenu kombinaciju odmora uz filmove. U ovom hotelu odmarate kao kod svoje kuće, jedino što taj odmor plaćate

U Parizu je otvoren hotel posvećen bioskopu. Novi koncept ovog hotela su započela braća Nathanael i Elisha Karmitz. Njihov otac Marin Karmitz je posedovao lanac bioskopa u Francuskoj 1974. godine, pa su braća odlučila da prošire očevu i sopstvenu viziju, otvorili su bioskop u hotelu.

Hotel Paradiso ima 34 sobe i dva apartmana, svaka je soba posebno dizajnirana tako da gost može imati najbolje moguće iskustvo. To iskustvo podrazumeva udobno mesto za sedenje i laserski projektor. Gosti mogu birati između širokog izbora internih DVD naslova, a imaju i pristup streaming platformama, kao što su Netflix, Mubi, CanalPlus i Disney. Nakon što gost odabere svoj film, zavese se zatvaraju, svetla se gase i film se prikazuje, sve potpuno automatski.

Sobe i junior apartmani, koji su uređeni u savremenom stilu nude udobnost od pet zvezdica, a minibar osim standardne ponude ima i organske kokice i druge grickalice za gledanje filmova.

„Dan primirja“ u hotelu Putnik Kopaonik, saznajte više.

Na krovu hotela, sa pogledom na Ajfelov toranj, nalazi se bioskop-klub na otvorenom. Ovaj bioskop prikazuje filmove, a tu je i koktel bar i restoran koji nudi jela sa roštilja. Cene soba počinju od 140 dolara po noćenju, dok za apartman cene kreću od 467 i 522 dolara po noćenju.

Više o hotelu pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hyatt Regency Pravets Resort vas poziva da ovladate veštinom odmora

0

Spa odmor u Hyatt Regency Pravets Resort na samo 30 minuta od Sofije, mogao bi biti upravo ono što je potrebno vašoj duši. Kada ste poslednji put napravili pauzu za spa relaksaciju sa svojim najboljim prijateljem, porodicom ili saradnicima? U takvim trenucima postaje imperativ prekinuti taj ciklus i dati svojoj duši neophodan predah. Hyatt Regency Pravets Resort je povoljno lociran objekat u Bugarskoj, lako dostupan automobilom iz susednih zemalja kao što su Rumunija, Grčka, Turska, Makedonija i Srbija, što ga čini ulaznom kapijom u svet evropskih avantura

Smešten pored slikovitog jezera Pravec, Hyatt Regency Pravets Resort nudi prefinjeno iskustvo kako za poslovne goste tako i za one koji putuju zbog užitka. Hotel je potpuno nov i započeo je sa radom 1. juna ove godine. Ima 244 moderno opremljene sobe i apartmane na otvorenom sa nizom pogodnosti koje će učiniti da se osećate kao kod kuće.

Započnite svoj odmor uz Ortus Spa i otplivajte nekoliko krugova u dvadesetpeto – metarskom zatvorenom bazenu, kako bi sebi priuštili veličanstveno spa iskustvo. Tu je takođe i unutrašnji bazen za decu kao i dečja igraonica kako bi roditelji uživali u svim pogodnistima hotela dok su deca pod budnim nadzorom vaspitača. Spa centar nudi mirnu oazu sa osam soba za tretmane, uključujući sobe za masažu za parove i VIP spa apartman. Možete se prepustiti širokom spektru terapija, uključujući tretmane lica i tela i masaže. Krajnji domet uživanja u spa centru predstavlja elegantno odeljenje dizajnirano u otomanskom stilu sa dva grejana mermerna kreveta, gde terapeuti izvode ritual turskog kupatila kako bi vas smirili i podmladili vaša čula.

Nakon dana provedenog u spa centru, možete uživati u elegantnoj večeri u jednom od dva restorana: Mercato, koji je na bazi švedskog stola, ili Lion&Rose, koji nudi a la carte fine-dining meni. Završite svoje veče pićem u lobi baru ili doživite nezaboravne trenutke u noćnom klubu. Za ljubitelje golfa, golf klub ovog odmarališta ima teren sa 18 rupa, par 72, koji je dizajnirao poznati arhitekta Peter Haradinm. Pored toga, hotel nudi 1.695 kvadratnih metara (18.244 kvadratnih stopa) prostora za događaje sa 16 fleksibilnih konferencijskih sala opremljenih za do 500 gostiju. Tvoja duša zaslužuje ovaj odmor!

Za dodatne informacije pogledajte: www.hyattregencypravetsresort.com

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Koji su to najbolji svetski ulični specijaliteti?

0
Photo: Unsplash/Ryan Concepcion

O ukusima kažu ne treba raspravljati. Pitajte deset ljudi koje im je najbolje i najukusnije jelo i dobićete deset odgovora. Na to pitanje je pokušao da da odgovor i poznati svetski turistički vodič, a konačno mišljenje su dali čitaoci

Koji su to najbolji svetski ulični specijaliteti? To je uvek bila tema o kojoj se ozbiljno raspravlja. Od vijetnamskog bánh mì hleba i grčkih girosa, preko indijskih samosa i meksičkih gringa takosa, gradovi širom sveta se mogu pohvaliti raznim ukusnim uličnim jelima.

Upravo zbog toga je turistički vodič TasteAtlas sakupio ocene svojih čitalaca kako bi ocenio „najbolje“ ulične restorane na svetu. Na osnovu ocena publike napravljena je lista najukusnije hrane a u obzir su uzete sve destinacije sveta.

Najbolji svetski ulični specijaliteti

9. Carne Asada

Prema TasteAtlas-u, ovo su „prvi takosi na svetu“, nastali 1500-ih u Meksiku. Tanki komadi govedine se ispeku, a zatim služe na vrhu kukuruzne tortilje s korijanderom sa različitim salatama i salsama. To je jaka, ukusna i utešna hrana koju vole ljudi širom sveta.

8. Carnitas

Carnitas je meksičko jelo od dinstane svinjetine. Meso se dinsta na masti nekoliko sati, nakon čega se služi sa korijanderom, lukom naseckanim na kockice, gvakamoleom i tortiljama. Ovo jelo se može naći svuda, od uličnih štandova do otmenih restorana, iako se to često priprema i za posebne prilike i proslave.

7. Guotie

Guotie su severnokineske knedle pripremljene na pari. Obično su punjene mlevenom svinjetinom, kineskim kupusom, đumbirom, mladim lukom i pirinčanim vinom. Hrskava i istovremeno meka tekstura se postiže posebnim načinom pripreme, dok se dno knedle prži, u posudu se doda malo tečnosti kako bi se ostatak skuvao na pari.

6. Gringas

Gringas se nalaze na pola puta od takosa do kesadilje. Radi se o dve tortilje između kojih se nalazu topljeni sir, sastojci se razlikuju do regiona gde se pripremaju, ali obično se služe sa mariniranim mesom, lukom i ananasom.

5. Paratha

Paratha je vrsta hleba pripremljenog u maslacu. Uz hleb obično idu kiseli krastavci, jogurt, kari od mesa i povrća. Varijacije ovog specijaliteta omiljene su u Aziji, od Indije i Šri Lanke do Pakistana, Nepala i Bangladeša.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reezwanah Seedat (@treetz_by_reez)

4. Bánh mì

Postoji mnogo različitih varijanti ovog popularnog vijetnamskog jela, ali svima je zajednička tema hrskavi francuski baget. Punjen je mešavinom mesa i povrća, obično svinjskom kobasicom, korijanderom i krastavacma. Hrskavi hleb, začini i meso su nasleđe francuskog i kineskog kolonijalizma, dok čili i kiseli krastavci odražavaju vijetnamski uticaj.

3. Karaage

Ovaj specijalitet se bazira na japanskoj kuhinjskoj tehnici ​​u kojoj se mali komadi mesa ili ribe mariniraju, posipaju brašnom i prže u dubokom ulju. Karaage se obično služe sa kriškama limuna i majonezom.

2. Lumpiang Shanghai

Lumpiang Shanghai su tanke palačinke od jaja koje se pune mlevenim mesom i prže u dubokom ulju. Ovi hrskavi zalogaji razvili su se iz kineskih prolećnih rolinica, otuda i reč Shanghai u nazivu.

1. Roti Canai

Ova malezijska glavna ulična hrana je osigurala prvo mesto na listi TasteAtlas-a. Priprema se od testa sa maslacem koje je vrlo tanko razvijeno, a zatim se ta tehnika ponavlja nekoliko puta. Nakon toga, testo se prži u dubokom ulju tako da je tekstura istovremeno i hrskava i mekana. Jelo su u Maleziju donijeli indijski migranti 1800-ih godina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Most na Soči reka soca

Most na Soči: Skrivena oaza Julijskih Alpa

0
Most na Soči, slikovito naselje na tirkiznoj istoimenoj reci, predstavlja jedan od najlepših dragulja zapadne Slovenije. Smešten u opštini Tolmin, na ušću reka Soča...