12.3 C
Belgrade
Četvrtak, novembar 20, 2025
Naslovna Blog Stranica 202

Stupido Hotel, hotel koji je sve samo ne glup

0
Hotelska soba koja iritira goste
Photo: Pexels

Hotel iz Riminija u Italiji je otišao korak dalje u hotelijerstvu. Njegov koncept je nešto potpuno drugačije od svega do sad, on nudi jedinstveno iskustvo boravka, odnosno nudi jedinstveno rijaliti šou iskustvo 

Stupido hotel, ili Glupi hotel u prevodu, naplaćuje noćenje u hotelu samo jedan evro, i ta ponuda važi za dve osobe uz određeni uslov. Uslov na koji morate da pristanete je jednostavan i pomalo bizaran. Vaš boravak u hotelu plaćate samo jedan evro ukoliko pristanete da vas kamere snimaju sve vreme vašeg boravka. To znači 24 sata dnevno.

Sve što se bude dešavalo u sobi za vreme vašeg boravka biće na internetu. Postoji direktan striming na društvenim mrežama gde zainteresovani mogu da vas prate. Dakle, celokupan vaš boravak moći će da prati i komenteriše više miliona ljudi.

Hotel je dizajniran za modernog putnika, svi prostori su prilično neuobičajeni, sa blagim osvetljenjem, kako bi pružili atmosferu drugačiju od uobičajene. Hotel nije predviđen za maloletnike, a svi ljubimci su dobrodošli.

Ono što ga izdvaja od ostalih, sem snimanja, je fleksibilan životni koncept koji zadovoljava sve potrebe putnika. Nema više rigidnih protokola i zastarelih usluga, a svi ulasci, izlasci, prijava ili odjava su potpuno atuomatizovani.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Sva dešavanja u hotelu biće dostupna svakog dana preko mreže Tvič, na kanalu Jutjub i na Fejsbuku. Ukoliko želite da prenoćite bez snimanja, kao svi „normalni“ gosti, platićete po osobi od 60 do 150 evra, u zavisnosti od usluge.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kolumbo, korida i tapas

0
Kolumbo, korida i tapas [panija sevilja
Photo: Pixabay/bogitw

Na Starom kontinentu postoji puno destinacija koje turisti vole, bilo da se radi o prijatnoj klimi, bogatoj istoriji, zanimljivim događanjima ili ukusnoj gastronomskoj ponudi. Sevilja ima sve to, pa i više

Centar Andaluzije, Sevilja, jedan je od najlepših gradova u Španiji. Znamenitosti ovog grada se mogu svrstati među najzanimljivije i najinteresantnije u Evropi. Flamenko, Kolumbo, korida, predivni gradski trgovi, tapas i još mnogo toga potiče iz ovog grada. Njihova tradicija i kultura nesebično je utkana u sve fine evropske pa čak i svetske vrednosti.

Ono što turiste osvoji “na prvu” je ta neverovatna energija grada, on je vedrog duha i pun je pozitivne energije. Svaka ulica, zgrada ili kuća u centru grada je interesantna i posebna. U Sevilji sve miriše na pomorandže i more, iako je grad dosta udaljen od obale.

Grad je osnovan u devetom veku, i oduvek je bila važan u istorijskom smislu. Sevilja je više puta osvajana od različitih osvajača i svako je u gradu ostavio svoj pečat koji se i danas vidi. To je definisalo i arhitekturu i svakodnevicu u multikulturalnom društvu, Sevilja je oduvek negovala kosmopolitski duh koji je uvek darivao mladost ovom gradu.

Od znamenitosti ne treba ništa izdvajati, ceo grad treba upoznati kao celinu. Svaka njegova katerdala ili trg, ulica ili kuća deo je folklora naroda koji čuva svoju tradiciju. Tako ovaj grad treba shvatiti, i takvog ga prihvatiti. Za upoznavanje grada trebaće vam minimum nekoliko dana, nije velik, ali je prilično sadržajan, pa sve treba polako i sa velikom pažnjom videti i posetiti.

Osim toga, treba nešto u obilasku i pojesti, a svi znamo da su Španci majstori dobre hrane. Interesantno je navesti da je Sevilja poznata kao grad u kome su nastali čuveni tapas, ukusni zalogaji najrazličitije hrane koji su osvojili svet.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba

0
Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba
Photo: Pixabay/congerdesign

Španija je poznata kao zemlja gde se jako dobro jede. Hrana za njih predstavlja lek za dušu, povod za razgovor i druženje, jedan sasvim poseban životni stil. Oni toliko vole hranu, da su u trenucima iščekivanja ručka ili večere nastali najukusniji zalogaji kojim oni “skraćuju” vreme do obroka. Tako je stvoren i montadito, jednostavan i autentičan sendvič, koji je toliko popularan da postoji nebrojeno varijanti i vrsta

Montadito je vrsta sendviča koji se uglavnom jede u barovima i kafićima u Španiji. Nastao je kao posebna vrsta tapas zalogaja, osnovna razlika je u tome što montadito sadrži hleb na koji se dodaju razni sastojci, a tapas predstavlja “zalogaj” hrane koji ne mora da uključuje hleb. Takođe, da bi pripremili montadito nije potreban poseban recept ili kuvanje.

Zašto Španci obožavaju montadito?

U Španskoj kulturi je međuobrok, takoreći užina, jako poplaran. On im omogućava da prevare stomak i utole glad, bar na kratko. Takođe im obezbeđuje i prigodnu podlogu za čašu vina ili piva. Jede se “s nogu” i dolazi u svim mogućim varijantama, što ga čini neodoljivim.

Montaditos su otvoreni sendviči, prave se od jednog komada hleba slučnog bagetu. Veruje se da su montaditos bili prva vrsta sendviča u Španiji, i datiraju iz petnaestog ili šesnaestog veka. Naziv montadito potiče od reči montar, što znači slagati, pošto se svi sastojci samo slažu preko hleba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

 Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Montadito dolazi u svim ukusima, tu je govedina, piletina ili svinjetina. Tu su i svi mogući morski plodovi, razni namazi, a postoje i veganske ili vegetarijanske vrste. U pripremi se obični ne koristi nikakvo kuvanje, a mogu se jesti topli ili hladni. Pored toga što su izuzetno ukusni, oni su i na oko jako lepi, a svi znamo da se hrana prvo jede očima. Na svoje montadito zalogaje su Španci posebno ponosni. Kažu da se ljubav rađa na prvi zalogaj, i da nikad ne prestaje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ella, omiljeni robot barista

0
Ugostiteljstvo u Španiji Digitalni barmen robot barista
Photo: iStock

Ella priprema kafu, ne prima bakšiš, ne pravi pauzu i radi nekoliko puta brže od bilo kog bariste do sada. U pitanju je robot, iskustvo boravka u kafiću bez osoblja koje služi kafu više nije stvar budućnosti.

Ella je omiljeni robot koji u Singapuru radi kao barista, i pravi 4 puta više kafa nego što to običan čovek može. Ella je nastala nakon nekoliko godina eksperimentisanja, ima autonomnu ruku i radi konstantno.

Svi sastojci za kafu se dopune kad je to potrebno, i to se može pratiti preko aplikacije. Sva podešavanja i eventualne greške u radu se mogu automatski ispraviti i rešiti.  Ella zauzima prostor od manje od šest kvadratnih metara i ima mogućnost rada 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Ella je kvalitetan sistem koji se sastoji od inovativnog programa i kvalitetnog „hardvera“. Osnovna ideja iza robota je podizanje iskustva ispijanja kafe na viši nivo. To se pre svega obezbeđuje brzinom pripreme i usluživanja, praktičnošću, kvalitetom i doslednošću. Kafa je uvek isto pripremljena i brzo poslužena.

Ovo nije prvi slučaj da se ugostiteljstvo “robotizuje”. Roboti nisu tu da zamene ljude, ljudsko prisustvo je neophodno, roboti samo služe da pomognu. Stručnjaci iz oblasti robotike predviđaju da će sve veći broj zaposlenih u sektoru hrane i pića koristiti neki oblik robotike, posebno u situacijama koje zahtevaju brzu reakciju, kako bi se smanjio stres i pritisak koji zaposleni trpe.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Globalni turizam na putu potpunog oporavka

0
Turisti
Photo: Unsplash/Michel Stockman

Međunarodni turistički dolasci bi u 2023. godini mogli da dostignu nivo od 95% dolazaka iz rekordne 2019. godine. Prognoze su čak i bolje od toga, kad su u pitanju Evropa i Bliski istok, saopštila je Svetska turistička organizacija. Međutim, turisti će više tražiti prave vrednosti za svoj novac, a njihova putovanja će biti bliže zemljama u kojima žive, što je njihov odgovor na ovu izazovnu ekonomsku klimu

Globalni turizam u 2023. godini je na putu potpunog oporavka. Prema prognozama UNWTO-a, tokom ove godine sledi nastavak globalnog oporavka turizma, i to dosta snažnijeg oporavka od očekivanog u 2022. godini. Ova industrija će najviše zavisiti od ekonomskih kretanja i od oporavka putovanja u Aziji i Pacifiku. Pored toga, zavisiće i od razvoja situacije u Ukrajini, odnosno geopolitičke (ne)sigurnosti.

Uprkos uspešnosti turizma na pojedinim destinacijama i regijama, u 2022. godini je zabeleženo nešto više od 900 miliona međunarodnih turista globalno. To je čak dvostruko više nego 2021. godine, što u odnosu na 2019. godinu iznosi samo 63%.

Svi delovi sveta su u odnosu na 2021. ostvarili značajne poraste dolazaka stranih turista, dok je u odnosu na 2019. Bliski istok ostvario najveći porast, jer je stranih turista bilo 83% u odnosu na stanje pre pandemije. Evropa je na drugom mestu, Stari kontinent je posetilo 80% turista u odnosu na stanje pre pandemije i krize.

Afrika i Amerika su dostigle oko 65% međunarodnih dolazaka u odnosu na godine pre pandemije, a Azija i Pacifik samo 23%. Ovakav rezulat je i očekivan, posebno zbog jačanja pandemije uz prateća ograničenja čije je ukidanje počelo tek poslednjih meseci 2022. godine.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili je poručio da 2023. donosi više razloga za optimizam za globalni turizam, i predviđa snažnu godinu za taj sektor uprkos izazovima.  Ekonomski faktori mogu uticati na to kako će ljudi putovati, uz očekivanje nastavka snažne potražnje za domaćim i regionalnim putovanjima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Vićenca – kolevka svetske arhitekture

0
Vićenca – kolevka svetske arhitekture

Vićenca je treći grad po ekonomskoj snazi u Italiji, iza Milana i Torina. Nalazi se u regiji Veneto, u senci daleko poznatijih gradova – Venecije, Padove i Verone. Smeštena je na raskršću puteva ova tri grada, udaljena 70  km od Venecije, 40 km od Padove, 50 km od Verone, a 75 km od jezera Garda. Vićenca je grad muzej, sa svojom jedinstvenom arhitekturom starom oko dve hiljade godina i umetničkim remek delima okačenim po fasadama zgrada 

Zbog svoje neprocenjive vrednosti za razvoj svetske kulture, 1994. godine Vićenca je stavljena pod UNESCO zaštitu, pod nazivom Paladijev grad. U njoj je pre pet stotina godina živeo i radio arhitekta Andrea Paladio (1508 – 1580.) koji je svojim delima zacrtao pravac arhitektonskog promišljanja. Za sobom je ostavio brojne palate, crkve, javne objekte i vile, od kojih je većina u Vicenci (Bazilika Paladina, Teatro Olimpiko, Palaco Kjerikati, Palaco Pojana, kupola i portal katedrale Duomo, Palaco Valmarana, Vila Rotonda… i još više od četrdeset očuvanih objekata). U Veneciji, najpoznatije Paladijeve građevine su Bazilika Redentore i Manastir Svetog Đorđa čija glavna fasada, preko glavnog kanala, belinom prkosi crkvi Svetog Marka. Uz dva mosta na rekama Veneta – Tesina i Basano, UNESCO je zaštitio oko 60 Paladijevih remek dela.

Srce Vićence je Pjaca dei Sinjori sa tri bočna, manja trga – Pjaca dela Bjade, Pjaca Andrea Paladia i Pjaca dele Erbe. Od njih kreću uske kaldrmisane uličice sa monumentalnim srednjovekovnim palatama, prodavnicama pod arkadama i brojnim restoranima. Na Pjaci Dela Sinjore dominira Bazilika Paladijana, jedna od najznačajnijih građevina Evrope 16. veka. Bez obzira na naziv Bazilika, ovo nikada nije bio religiozni objekat. U središtu današnjeg zdanja, nalazi se gotska građevina na dva nivoa (Palaco dela Rađione), sa monumentalnim mermernim stepenicama i služila je kao sedište lokalne vlasti. U 16. veku, Paladio je projektovao današnji izgled Bazilike Paladijana, dodavši dva spoljnja niza lođa sa renesansnim lukovima, dorskim pilasterima kroz dva sprata i udvojenim stubovima nosačima. Odvojena koridorima i balusterima od unutrašnjeg objekta, Bazilika je u prizemlju namenjena zlatarskim radnjama, skupim prodavnicama i restoranima. Na spratu je restoran sa terasom i divnim pogledom na grad.

Uz Baziliku se uzdiže 82 metra visok toranj Bisara, sagrađen u 12. veku. Na vrhu kule su kamene bifore i pozlaćen sat, a na fasadama reljefi sa simbolima Mletačke republike. Danas je toranj dosta iskrivljen i nije dozvoljeno penjanje na njega. Za vreme novogodišnjih praznika, sa njega se spuštaju svetlosne trake, prema obodnim zgradama na trgu. Preko puta Bazilike, sa druge strane Pjace dei Sinjori, je još jedna važna Paladijeva zgrada – Lođa del Kapitano, središte mletačke vlasti za Vićencu.  Pored nje je crkva San Vićenco iz 14. veka, sa baroknom fasadom iz 17. veka.

Pijaceta uz bočni, zapadni ulaz u Baziliku ukrašena spomenikom Antonia Paladia i okružena  arkadama i restoranima. Na pjaci dele Erbe sa druge duže fasade Bazilike Paladiane, uzdiže se Toranj Tormento sa arkadama (Torre Del Tormento e Arco Degli Zavattieri), u 13. veku izgrađen kao plemićka palata, a kasnije korišćen kao zatvor i mučilište. Sa istočne strane bazilike je Pjaca dele Bjade sa crkvom Santa Marija dei Servi.

Stari grad Vićenca osnovan je pre dve hiljade godina i nalazi se unutar srednjovekovnih zidina koje su delimično i danas očuvane. U grad se ulazi kroz nekoliko kapija sa odbrambenim kulama. Oko grada obilaze dve reke: Bočinjone i Retrone sa brojnim pitoresknim mostovima. Od istočne do zapadne gradske kapije prolazi glavna pešačko trgovačka ulica – Korzo Andrea Paladio, duga sedamsto metara. Duž nje i u bočnim kaldrmisanim ulicama odvija se društveni život Vićence. Restorani, barovi, prodavnice pod arkadama i restriktivan saobraćaj (samo bicikli). U ovoj ulici su očuvane renesansne i barokne palate, od kojih je najveća Palata plemićke porodice Trisino Baston sagrađena u 12. veku. Danas je u njoj smeštena gradska kuća. Uz istočnu kapiju, uz samu reku Boćiljone, nalazi se najspektakularnija palata koju je projektovao Paladio, a po porudžbini jednog od njegovih prvih mecena, Đerolama Ćerikatija. Ova zgrada danas se koristi kao gradski muzej.

Preko puta palate Ćerikati nalazi se verovatno najpoznatije Paladijevo zdanje – Palata Teritorio i Teatro Olimpiko. Projektovana na kraju umetnikovog života, završena dve godine nakon njegove smrti, ova zgrada je prvo zatvoreno pozorište u svetu. Koncept gledališta je identičan rimskim amfiteatrima – eliptično i stepenasto, sa kolonadama i frizom punim skulptura u pozadini. Bina je napravljena kao fasada renesansne palate – red pilastera i udvojenih stubova sa kolonadama i lučnom trijumfalnom kapijom, kroz koje se otvara scena. Lažnu fasadu krase brojne niše sa skulpturama. Jedinstven je krov, te ovo pozorište počinje eru stepenastog gledališta u zatvorenom prostoru. Paladio, kao vešt arhitekta i umetnik, u dizajniranju koristi trikove lažnih perspektiva i senki, umanjujući udaljene dekoracije i senčenjem niša, pojačava utisak plastike i veličine. Nakon Paladijeve smrti (1580.) scenografiju za prvu pozorišnu predstavu (Edip kralj Sofokla, 1585.) napravio je Vićenco Skamoci. Ona je bila svojevrsno čudo dostojno Paladijevog umeća. Kroz tri ulaza na kulisama koje dočaravaju renesansnu fasadu, kreirao je scenu kao splet od sedam ulica, postavljajući ih u lažnu, udaljenu perspektivu. Tako je postigao utisak dodatne dubine, a drvene palate sa arkadama, pretvorio u stvarni grad. Zbog svoje originalnosti, ova scenografija je do današnjih dana zadržana kao trajna postavka.

Teatar organizuje predstave poznatih svetskih pozorišta, dva do tri puta mesečno i karte se kupuju mesecima unapred. Postoje svakodnevne turističke posete pozorištu uz vodiča i promotivni film koji uz muziku i svetlosne efekte dočarava scenske mogućnosti. U dvorištu Palate Teritorio izložene su vredne skulprure rađene u 18. i 19. veku, po antičkim motivima.

Za arhitektonsko stvaralaštvo, Paladije je postavio temelje dizajniranja, estetike, proporcija i umetničkog sklada. Njegov uticaj je prisutan u arhitekturi Evope (naročito u Engleskoj) i Amerike. Smatra se da ni jedan arhitekta nije toliko uticao na svetsku arhitekturu kao on. Američki kongres je 2010. godine usvojio počasnu rezoluciju, a povodom pet stotina godina od rođenja arhitekte Andrea Paladija, navodeći sledeće (parafrazirano): „Paladio je jedan od najvećih svetskih renesansnih arhitekata koji je svojim projektima palata, crkava i vila, najviše od svih umetnika, uticao na arhitektonsko stvaralaštvo zapadne civilizacije, služeći kao uzor brojnim klasično dizajniranim objekatima u Sjedinjenim Američkim Državama, od kolonijalnog doba do danas, uključujući Belu kuću i zgradu Kapitol u Vašingtonu.“ Takođe, postoji još jedna, malo bizarna zanimljivost u vezi Paladijevih projekata. Naime, kuće koje su prikazane u filmu „Prohujalo sa vihorom“ su sagrađene baš po originalnim nacrtima njegovih palata.

Vićenca – kolevka svetske arhitekture

Sam Paladije govorio je da je njegovo najvrednije delo Vila Rotonda. Na sajtu https://www.palladianunescoheritage.com/ citirane su umetnikove reči (u slobodnom prevodu): „Rotonda je moje najveće remek-delo. Zahvaljujući slobodi koju mi je dao Paolo Almeriko, zapravo sam uspeo da stvorim čisto delo, u kome može da zablista veličanstvenost čovekovog intelekta. To je savršena lokacija, to je savršen klijent, to je savršen kontekst, to je savršen trenutak u mojoj istoriji kao čoveka i kao arhitekte: kuća koja je hram nebeskog dijaloga prosvećenih ljudi, o filozofiji, teologiji, politici, našem antičkom kulturnom nasleđu, primenjenim na našim najuspešnijim projektima.“

Tekst i foto: Branka Bošnjak

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dekanter ocenjuje vina i u netradicionalnim pakovanjima

0
Vinarija predstavila vino koje je odležalo u svemiru
Photo: iStock

Na najpoznatijem vinskom ocenjivanju na svetu od sada moći da se takmiče i vina koja nisu pakovana samo u bocama, što je bila dosadašnja praksa. Ovaj veliki korak za DWWA ima za cilj da promoviše i slavi ne samo vinsku kulturu, već i ambalaže koje su ekološke i prihvatljivije za okolinu

Takmičenje Decanter World Wine Awards (DWWA) od ove godine prihvata i ocenjuje uzorke vina i u netradicionalnim pakovanjima. U obzir dolaze sve varijante, od tetra paka do limenki, alternativnije i lakše ambalaže od stakla.

Tradicionalne staklene boce i dalje dominiraju na tržištu ali postoji sve veća potreba za ekološki prihvatljivijim alternativama. Od sada će kvalitetna vina biti pakovana i u bag-in-box ambalaži, limenkama, papirnatim bocama, povratnim staklenim bocama i drugim takozvanim alternativnim formatima pakovanja. To sve odražava jedan poseban životni stil, navodi Decanter.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Decanter (@decanter)

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Kako se tržište razvija, ovogodišnje izdanje DWWA daje proizvođačima priliku da vina u alternativnim pakovanjima prvi put degustiraju vodeći stručnjaci. Iako se staklo može u potpunosti reciklirati bez degradacije proizvoda, još uvek se koristi energija za recikliranje.

Nova ambalaža takođe ima potencijal koji vinari mogu dobro da iskoriste. To je idealan način da dopru do novih konzumenata, posebno do mlađe publike. Njima je potrebna jednostavnosti i praktičnost, sve što nova ambalaža i nudi.

Upravo zbog toga alternativna ambalaža dobija priliku da se u njoj nađu kvalitetna vina. Pakovanje je jednostavnije, ostavlja daleko manji ekološki otisak, a ne utiče na kvalitet proizvoda. Osim toga, kad koristite takva pakovanja, ne morate da otvoriti celu bocu da biste uživali u čaši dobrog vina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Tehnološki trendovi u turizmu

0
Metaverzum i ugostiteljstvo
Photo: Pixabay/xresch

Tokom poslednjih nekoliko decenija, razni privredni sektori širom sveta su prošli kroz značajne transformacije zahvaljujući tehnološkim inovacijama i tehnološkom napretku. Takav trend nije zaobišao ni turizam

Tehnološke inovacije su podržale razvoj privrede, i promenile način na koji ljudi sve češće traže, kupuju i uživaju u raznim proizvodima i uslugama. Turizam je jedan od sektora koji je prošao kroz takve transformacije. Koji tehnološki trendovi su danas najvažniji u turizmu?

Danas postoji nekoliko trendova koji obećavaju nastavak transformacije načina na koji ljudi putuju širom sveta, navodi TravelPulse. Mnogi od njih su već u upotrebi, i na neki način predstavljaju najlogičniji nastavak evolucije putovanja.

Prelazak sa e-commerce na M-commerce

Popularizacija i evolucija mobilne telefonije dovela je do onoga što je danas poznato kao mobilna trgovina, odnosno trgovina putem mobilnih uređaja. Poslednjih godina ovaj trend je postao aktuelniji zahvaljujući sve raširenijoj upotrebi mobilnih uređaja i globalnom širenju interneta.

Na turističkom tržištu ovaj tehnološki trend olakšava putnicima da imaju kompletnu ponudu svoje turističke agencije u svom džepu. Tehnologija im omogućava da odaberu i rezervišu svoja putovanja, pregledaju svoje itinerere, pa čak da i kupuju druge proizvode tokom svog odmora. To se posebno odnosi na fakultativu, odnosno aktivnosti koje žele da uključe na destinacijama na svom odmoru.

Aplikacije hotela, restorana, avio-kompanija, rent-a-car kompanija, pa čak i putničkih agencija su danas neophodan alat u džepu korisnika. Više nije dovoljno da sve vezano za putovanja obavljate onlajn, od sada je trend da to obavljate telefonom kad god i kad god je to vama zgodno.

Veštačka inteligencija za razumevanje potreba putnika

Turistički sektor se suočio sa izazovom u kom treba da otkrije koje su to nove potrebe putnika, pa čak i sa izazovom da bude korak ispred njih nakon pandemije koja je drastično promenila navike putnika. Upravo zbog toga se razvijaju tehnologije koje uključuju stručnu veštačku inteligenciju kako bi putnicima obezbedile neophodno.

Putem matematičkih i prediktivnih modela ponude se optimizuju za putnike prema karakteristikama i interesima svakog pojedinačno. Na temelju toga i putem algoritama mašinskog učenja generišu se najbolji predlozi za svakog od njih u skladu sa njihovim potrebama.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

To je posebno važno kada je u pitanju letenje, odnosno putovanje avionom. Ovakvi sistemi veštačke inteligencije preporučuju najekonomičnije itinerere, uključujući putovanja sa različitim međusletanjima, što u mnogim slučajevima omogućava i dodatne popuste.

Čarolija rada sa lokacije iz snova

Ovaj trend je direktno je povezan sa rastućom tehnološkom dinamikom putovanja i masovnim širenjem Interneta. Rad na daljinu vodi korak dalje od kancelarije ili kuće, omogućavajući ljudima da svoje radne aktivnosti obavljaju gotovo bilo gde.

To je mnogim putnicima omogućilo da provedu sezonu na rajskim destinacijama bez čekanja na godišnji odmor ili bez uticaja na njihovu produktivnost. Uživanje, odnosno putovanje i posao su sada kompatibilni, sve dok imaju mesto koje im pruža sve što im je potrebno, pre svega za rad.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolje destinacije za održivi turizam

0
Slovenija Bled
Photo: iStock

Euromonitor je objavio listu najuspešnijih zemalja kad je održivi turizam u pitanju. Na samom vrhu su zemlje Skandinavije, a među najboljima se nalaze i dve zemlje iz našeg okruženja

Kako bi napravio listu od 99 turistički održivih zemalja sveta Euromonitor je uzeo u obzir razne aspekte, uključujući mogućnosti ekološki prihvatljivog prevoza i smeštaja u zemlji, kao i socijalnu i ekološku održivost. Koje su to najbolje destinacije za održivi turizam?

Euromonitor Sustainable Travel Index ima za cilj da pre svega pomogne kako bi destinacije i putničke kompanije što pre prešle otporniji oblik turizma, koji uzima u obzir pozitivne i negativne uticaje, računajući i ekološka, društvena i ekonomska pitanja. Indeks omogućava zemljama da procene svoju izvedbu u ključnim koracima ka održivosti kako bi prešle sa „reči na dela“.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Na prvom mestu se nalazi Švedska, kao država koja se između ostalog zalaže i za potpuno ukidanje letova avionom, zatim slede Finska i Austrija kao druga i treća zemlja. Među najboljim u Evropi se nalaze i Slovenija kao deseta i Hrvatska kao trinaesta zemlja.

Deset najboljih zemalja na listi održivog turizma:

  1. Švedska
  2. Finska
  3. Austrija
  4. Estonija
  5. Norveška
  6. Slovačka
  7. Island
  8. Litvanija
  9. Francuska
  10. Slovenija

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Tschuggen Express, futuristička švajcarska uspinjača

0
Tschuggen Express, futuristička švajcarska uspinjača
Photo: Printscreen/youtube/ standseilbahnen.ch

Skijaški Tschuggen Grand Hotel u Švajcarskoj ima svoju „ličnu“ planinsku železnicu od decembra 2007. godine. Nakon nešto više od 10 godina rada ona je modernizovana, i danas predstavlja izuzetno popularan turistički sadržaj u planinskoj regiji Arosa-Lenzerheide

Uspinjača Tschuggen Express vodi direktno od hotela do skijaškog i planinarskog područja Arosa-Lenzerheide. Postojeća uspinjača je 2018. godine potpuno obnovljena i sada ima dve kružne panoramske kabine sa 6 sedišta. “Tschuggen Express“ prelazi put od 536 metara i svladava visinsku razliku od 155 metara.

Tschuggen Grand Hotel se nalazi u prelepom alpskom mestu Arosi. Smešten je na 1800 metara nadmorske visine i predstavlja pravu skijašku oazu. Pored skijališta, 40 kilometara duge staze za pešačenje, hotel omogućava da uživate u jedinstvenom planinskom krajoliku onako kako to vi želite. U tome u velikoj meri pomaže i uspinjača.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Franziska Joss (@kaeptnblaubaer)

Tschuggen Express je prvenstveno bio predviđen kao železnica na baterije, a pogon je bio smešten ispod mesta gde se spajaju dve kabine. Zbog problema s baterijom, ova uspinjača je dobila kasnije klasičan pogon na elektičnu energiju.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Ova moderna uspinjača dolazi sa dve luksuzne panoramske kabine, svaka je predviđena za 6 osoba. Nakon vožnje od 150 sekundi nalazite se u središtu predivnog skijaškog planinskog krajolika. Kabine su zvučno izolovane, sedišta udobna a automatska kontrola nivoa održava kružne kabine vodoravnim tokom celog putovanja. Nova uspinjača radi potpuno automatski.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Farska ostrva, mirna zelena oaza  

Avanture na Farskim Ostrvima – Zašto putnici biraju „stormcation“ i misteriozne...

0
Farska ostrva, smeštena u severnom Atlantiku, postaju sve popularnija destinacija za putnike koji traže neobične i avanturističke doživljaje. Ova mala ostrva, poznata po snažnim...