26.7 C
Belgrade
nedelja, avgust 3, 2025
Naslovna Blog Stranica 201

Callebaut je lansirao NXT generaciju kultne čokolade NXT M_lk

0

VEGANSKA, BILJNA, BEZ MLEKA I LAKTOZE, NOVA čokolada za šefove i zanatlije donosi pravo uživanje bez kompromisa                       

Pet brend ambasadora predstavilo je svoje veganske kreacije koristeći NXT čokoladu

Callebaut NXT čokolada je napravljena za šefove i zanatlije, za uspešne kreacije, od pralina do najfinijih dezerata

Chocolate Academy Center™ Belgrade bio je domaćin događaja predstavljanja nove ikone Callebaut-a: M_lk čokolade koja je bez mleka, laktoze, orašastih plodova, alergena, 100% biljnog porekla i veganska – bez ikakvih tragova mlečnih proizvoda. M_lk čokolada bez mleka donosi istinski ukus mlečne čokolade, približan najfinijim belgijskim čokoladama, a napravljena je od biljke  ŠUFE (CHUFA), biljne alternative mleku sa jedinstvenim ukusom (neutralnije u poređenju sa mlekom od badema, pirinča, sojinog mleka, ovsenog mleka ili drugih alternativa).

Biljana Ljubojević, marketing menadžer za jugoistočnu Evropu, rekla je: „Drago mi je što je Callebaut prepoznao rastuću potražnju za biljnom hranom i napravio vegansku, biljnu čokoladu bez mleka. Ovo će pomoći ambicioznim šefovima iz regiona da na novi način kreiraju tradicionalne recepte za kolače i uvrste čokoladne poslastice bez mleka, kao i veganske i biljne, kao deo svoje ponude. Stručnjacima iz kompanije Callebaut i timovima za istraživanje i razvoj bilo je potrebno 3 godine da ožive ovu jedinstvenu inovaciju, nakon lansiranja Ruby čokolade i prelaska na kakao iz održivog uzgoja u svim našim čokoladama.”

Nakon što je predstavio svoje neverovatne čokoladne dezerte, Rémy Delette, glavni šef Chocolate Academy Center™ Belgrade™, objasnio je šta ova inovacija znači za budućnost sveta kolača i čokolade: „Ranije smo morali sami da smišljamo kako da zamenimo mlečne proizvode, jaja, želatin i slično, alternativama na biljnoj bazi. Ova inovacija u potpunosti redefiniše komercijalnu upotrebu čokolade u veganskoj kuhinji. Callebaut NXT pruža zanatlijama i šefovima rešenje za rastuću potražnju za biljnom hranom. To je čokolada bez mlečnih proizvoda i veganska čokolada koja ima ukus i performanse Callebaut čokolade, sa istim nivoom uživanja… i koja pruža lakoću upotrebe kakvu biste očekivali od Callebaut-a“.

Callebaut NXT čokolade imaju Cocoa Horizons sertifikat: sve farme na kojima se uzgajaju kakao zrna za NXT čokolade učestvuju u programu Cocoa Horizons, koji se fokusira na poboljšanje života farmera, održivog uzgoja kakaoa i eliminisanje dečjeg rada iz lanca snabdevanja, sa ciljem da oblikuju održivu budućnost kakaoa i čokolade.

O Barry Callebaut Group

Sa godišnjim prihodom od oko 7,2 milijarde CHF (6,6 milijardi EUR / 7,9 milijardi USD) u fiskalnoj godini 2020/21, grupa Barry Callebaut, sa sedištem u Cirihu, vodeći je svetski proizvođač visokokvalitetne čokolade i kakao proizvoda – od nabavke i prerade kakao zrna do proizvodnje najfinijih čokolada, uključujući čokoladna punjenja, dekoracije i surogate. Grupa poseduje više od 60 proizvodnih pogona širom sveta i zapošljava kvalitetan i posvećen tim od 13.000 ljudi. Barry Callebaut opslužuje čitavu prehrambenu industriju, od industrijskih proizvođača do zanatskih i profesionalnih korisnika čokolade, kao što su čokolatijeri, poslastičari, pekari, hoteli, restorani ili ugostitelji. Globalni brendovi koji zadovoljavaju specifične potrebe ovih artizanskih kupaca su Callebaut®, Cacao Barry®, Carma®, Chocovic®, kao i specijalista za dekoracije Mona Lisa®. Grupa Barry Callebaut je posvećena tome da održiva čokolada postane norma do 2025. godine kako bi pomogla da se osiguraju buduće zalihe kakaoa i poboljša život farmera.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Dinan, mala i slikovita Belgija

0
Dinan, mala i slikovita Belgija
Photo: iStock

Dinan je jedan od onih gradova čija lepota apsolutno svakog oduševljava, i niko ne ne može biti imun na njegovu slikovitost. Grad je kao sa razglednice, sve što vidite na fotografiji je identično i u realnosti

Dinan je zaista mala i slikovita, pre svega jedinstvena Belgija. Nalazi se u pokrajini Namur, i proteže se duž reke Meuse uz strmu stenu na istočnoj strani obale. Ovu impresivnu pojavu pojačava i magična šuma koja okružuje i grad i rečni tok. Nalazi na obroncima neobično lepih Ardenskih planina u Belgiji, i to je mirni grad koji fascinira sve putnike svojom drevnom arhitekturom i predivnim pejzažima.

Grad je smešten u francuskom govornom području Belgije, zauzima površinu od oko 90 kilometara. Sam grad je mali i može se istražiti za nešto više od sat vrema, i to pešice. Iako je dosta mali, Dinan ima sadržaje koje može ponuditi turistima. Posebno je intaresantna drevna citadela, gotička katedrala i muzej posvećen tvorcu saksofona.

Svakako je najatraktivniji deo grada njegova luka. Uz samu obalu reke nalaze se zbijene kuće od starog kamena, a mnoge od njih su zanimljivi restorani sa odlično hranom ili zanatskim radnjama. Sve to je popločano starom kaldrmom koja pojačava utisak bajkovitosti.

Osim toga, on pruža uživanje u besciljnom lutanju gradskim vijugavim uličicama. Savetuje se da nakon šetnje posetite gradske kafiće i probate regionalne specijalitete. Dinant je poznat po Flamicheu, vrsti pite od sira i Couque de Dinant, keksu koji se pravi sa medom. Meštani kažu da su najbolji ako se umoče u topli čaj ili neki drugi napitak. Couque de Dinant je poznat po tome što je njegova tvrda konzistencija legendarna.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Iako ima dosta toga da se vidi u gradu, u Dinanu su mogućnosti za smeštaj turista dosta oskudne. Dinant je verovatno namerno tako organizovan, da bude odlična opcija za jednodnevni izlet iz većih belgijskih gradova kao što su Brisel, Šerleroa ili Liž. Iako ga rado dele sa svetom, Belgijanci žele da Dinan ostane donekle njihov, što je uopstalom potpuno razumljivo.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Spreman prvi šampanjac za svemir

0
Kad ne može na zemlji, može u svemiru
Photo: Pixabay/WikiImages

Nova boca ovog šampanjca je specijalno napravljena za „vanzemaljske“ uslove. Vino Mumm Cordon Rouge Stellar je pakovano u bocama koje su zaštićene najkvalitetnijim aluminijumom, a sadrže i potpuno novi sistem za točenje koji ima i pantentiranu zaštitu čepa

Kompanija G.H. Mumm ima spreman prvi šampanjac za svemir. U saradnji sa svemirskom kompanijom Axiom Space napravljen je  prvi šampanjac spreman za svemirske uslove.

Bestežinsko stanje u svemiru je izazov, pre svega zbog nedostatka gravitacije, jer to otežava u velikoj meri bezbedno služenje pića. Prvo izdanje svemirskog šampanjca predstavljeno je javnosti pre četiri godine, a tek ove je ambalaža uspela da zadovolji sve stroge standarde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maison MUMM (@ghmumm)

Mumm Cordon Rouge Stellar ima lepu stilizovanu bocu zapremine 375ml. Boca je napravljena od debelog stakla, ali je zaštićena omotačem od aluminijuma. Najinivativniji deo boce se odnosi na specijalan čep koji omogućava bezbedno uživanje turistima u vinu na boravku u svemiru. Vino koje se pakuje je pravljeno od grožđa iz berbe 2016. i uglavnom se radi o pino noaru.

Ovo nije prvi sučaj da se eksperimentiše sa vinom i uslovima van planete Zemlje. Vina iz vinarije Château Petrus provela su 14 meseci u zemljinoj orbiti na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Prva boca otvorena za degustiranje u Bordou je deo novog istraživačkog projekta koji bi trebalo da otkrije nove načine uzgoja biljaka.

Dvanaest boca vina Petrus 2000 vratilo se na zemlju sa neverovatnog putovanja teretnim brodom SpaceX ‘Dragon’ dugog 300.000.000 kilometara, nakon čega je vino detaljno analizirano. Ova svemirska avantura je deo istraživačkog projekta koji je vodio Space Cargo Unlimited, a u čitavu akciju je takođe uključen i vinski institut Univerziteta u Bordou.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ecobnb: Pronađite svoj održivi smeštaj

0
Ecobnb Pronađite svoj održivi smeštaj
Photo: Unsplash/Jonas Dücker

Prema istraživanju kompanije Booking.com koje sadrže podatke prikupljene od više od 30.000 putnika iz 30 zemalja, putnici su odlučniji nego ikad da putuju održivo poštujući isključivo zakone prirode, smanjujući potrošnju električne energije, količinu otpada i koristeći ekološki prihvatljive načine transporta

Sve više turista planira da svoj da odmor provede autentično, odgovorno i pre svega održivo, što uključuje i eko frendli smeštaj i jedinstven eko doživljaj. Upravo to je prepoznato u kompaniji Ecobnb.com, online platformi koja predstavlja spoj ponude održivog smeštaja i putovanja, odnosno planiranja odgovornog ruralnog turizma i ekoturizma.

Cilj je ove kompanije je promovisanje zelenog turizma i autentičnog načina putovanja koji se bazira na apsolutnom poštovanju prirode. Drugi cilj ima za zadatak da prepozna lepote manje poznatih svetskih destinacija.

Ecobnb izdvaja eko turističku ponudu i povezuje ekološki odgovorne domaćine sa putnicima u potrazi za mirom, čistim vazduhom, netaknutom prirodom, autentičnom tradicijom i upoznavanjem lokalnog načina života. Sve to se odvija kroz jednu perspektivu u kojoj je uticaj turista na okolinu smanjen na minimum.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Da bi neki smeštaj bio objavljen na platformi Ecobnb.com, neophodno je da ispunjava minimum 5 od 10 ekoloških standarda. Svaki od njih treba da doprinosi smanjenju troškova i unapređenju ekološke održivosti objekta. Standardi podrazumevaju organsku hranu, zelenu gradnju, 100% obnovljive izvore energije, solarne panele, recikliranje minimum 50% otpada, ekološka sredstva za pranje i čišćenje, dostupnost bez automobila, energetski štedljivu rasvetu i ostalo.

Trenutno u Srbiji postoji nekoliko takvih smeštaja, a kompletnu ponudu možete pogledati na zvaničnoj internet stranici kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Conflict Kitchen služi hranu zemalja sa kojim su SAD u sukobu

0
Najskuplji i najjeftiniji restorani u Evropi
Photo: Pexels/Andrea Piacquadio

Conflict Kitchen je javno umetničko delo u formi restorana koji služi jela iz zemalja sa kojim su Sjedinjene Države u sukobu. Svaka ponuda restorana je proširena događajima, nastupima i javnim raspravama koje nastoje da upoznaju javnost sa kulturom, politikom i svakodnevnim problemima

Osnivači restorana Konflikt kuhinja (Conflict Kitchen) su Džon Pena, Jon Rubin i Daun Veleski. Ova grupa ljudi je otvorila restoran 2010. godine, i od osnivanja oni na svakih šest meseci menjaju izgled restorana, takođe i ponudu. Ova transformacija ima za cilj prilagođavanje novim aktuelnim trendovima i političkim prilikama. Svaka transformacija obeležava se performansima, druženjima i okupljanjima na kojim se ogranizuju i panel diskusije, uživo ili preko video konferencija.

Restoran nudi hranu koju možete naći na ulicama gradova koje predstavljaju. Hrana koju služe priča svoju priču. Ona pomaže gostima da postanu deo projekta koji za cilj ima veće angažovanje ljudi u formiranju javnog mnjenja.

Picokeri, pasta koja je podelila Italiju, saznajte više.

Konflikt kuhinja radi svakog dana i koristi društvene odnose hrane i ekonomsko-političkih prilika kako bi se uključila šira javnost Pitsburga i predstavila etnička raznolikost i slavila. Hrana koju služe je uglavnom ponuda domaće hrane iz kuhinja Avganistana, Kube, Irana, Severne Koreje ili Palestine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Povelja, tužna strana Venecije

0
Povelja, tužna strana Venecije
Photo: Pixabay/Bru-nO

Ostrvo Povelja je u istoriji upotrebljavano kao mesto gde su proterivane žrtve kuge i duševni bolesnici, kao posebna vrsta karantina. Danas ga zovu i Ostrvo duhova, jer na njemu nema ni stanovnika ni posletilaca

Povelja (Poveglia) je vekovima bila tužna strana Venecije. Ovo ostrvo nalazi se u laguni između Venecije i Lida u Italiji. Vekovima je bilo utočište, uporište, mesto progona i karantin za bolesne i umiruće. Prema pisanim podacima, još 421. godine Povelja je dočekala svoje prve stanovnike koji su pobegli od varvarskih osvajača koji su opustošili kopno. Vremenom se populacija smanjivala, pa je ostrvo ostalo pusto.

Dugo je bilo napušteno, sve do 1348. kad je Bubonska kuga stigla u Veneciju. Ostrvo je postalo karantin, mesto gde su bolesnici odlazili praktično da okončaju svoje živote. Tu je spaljeno oko 160.000 bolesnih ljudi kako bi se zaustavilo širenje bolesti. Mnogi od njih su gotovo živi spaljivani na lomačama.

Bolest je polako napuštala Evropu, a ostrvo Povelja je ostalo zapisano u istoriji kao mesto progona i terora. Nakon nekog vremena, Napoleon je iskoristio sablasne i bizarne legende vezane za ostrvo kako bi tamo čuvao zalihe baruta i oružja.

U kasnim 1800-im, ostrvo je ponovo bilo uključeno u odbranu zdravlja. Ostrvo je bilo svojevrsni sanatorijum i azil za mentalno bolesne ljude iz tog područja. Azil je bio jako loše osmišljen i izgrađen i korišten je kao mesto progonstva, a ne rehabilitacije. Kruže glasine da je 1930-ih doktor tu izvodio čudne eksperimente na pacijentima, na kraju je i sam izgubio razum i bacio se sa visokog zvonika na tornju.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Do sredine 20. veka ustanova je pretvorena u gerijatrijski centar koji je zatvoren 1975. godine. Danas je celo ostrvo napušteno, meštanima i turistima su zabranjene posete, a ribarima ga takođe izbegavaju. Ostrvo je zatvoreno za sve osim najhrabrije turiste koji se ili ušuljaju ili dobiju posebnu dozvolu za posetu. Uostalom, sve građevine na ostrvu su urušene ili potpuno srušene, pa se i zbog bezbednosti ne preporučuje boravak na njemu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Austrija među najmanje prijateljskim zemljama sveta prema strancima

0
Austrija Salcburg
Photo: iStock

Stranci u Austriji kažu da ova zemlja nudi neverovatan kvalitet života, ali sa dosta neprijateljskim stanovništvom. To se najviše ogleda u odnosu prema ljudima koji se doseljavaju u tu zemlju, Austrijanci teško sklapaju nova prijateljstva

Austrija se našla među najmanje prijateljskim zemljama sveta prema strancima. Ova zemlja je zauzela 24. mesto od 52 destinacije u istraživanju Expat Insider 2022. koje je objavio InterNations. Ova alpska zemlja se nalazi na trećem mestu po kvalitetu života, ali zaostaje kada su u pitanju prijateljski odnosi sa stranim državljanima.

Austrija se nalazi na trećem mestu u svetu zahvaljujući dobro uređenom društvu i sistemu. Ona se nalazi odmah iza Španije i Tajvana u kategorijama putovanja i tranzit, zdravlje i dobrobit i okolina i klima.

Međutim, Austrija je zauzela 49. mesto od 52. mesta u “Indeksu lakoće naseljavanja”. Austrija je jako nisko rangirana u dve kategorije, među 10 najnižih zemalja sveta. Nalazi se na 51. mestu za lokalno prijateljstvo i na 47. za dobrodošlicu. Svi ispitanici, strani državljani se slažu u jednom, treba dugo vremena da se tu steknu lokalni prijatelji.

S druge strane, stranci daju izuzetno visoke ocene i za prirodno i urbano okruženje. Prema anketi, postoji dobra dostupnost svih destinacija i usluga, svi se slažu da su sadržaji iznad svetskog proseka. Osim dostupnosti, oni hvale i stepen očuvanja svih kulturno-istorijskih i prirodnih dobara.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Prema rezultatima istraživanja, najbolje destinacije za strance i naseljavanje su Meksiko, Indonezija, Tajvan, Portugal, Španija, UAE, Vijetnam, Tajland, Australija i Singapur.

Najgore destinacije su Kuvajt, Novi Zeland, Hong Kong, Kipar, Luksemburg, Japan, Južna Afrika, Turska, Italija i Malta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Odlični turistički rezultati u Poreču

0
U Poreču ostvareno dva miliona noćenja hrvatska
Photo: Unsplash/Edwin Splisser

Početkom septembra meseca u Poreču je zabežen odličan turistički rezltat, od početka godine je ostvareno ukupno tri miliona turističkih noćenja. Ova godina je za turističke radnike bila uspešna, u određenim segmentima čak i izvanredna, imajući u vidu da su vrlo blizu rezulata ostvarenih u 2019.

Zabeleženi su odlični turistički rezultati u Poreču. U ovoj godini je ostvareno čak tri miliona turističkih noćenja, što potvrđuje činjenicu da je Poreč jedna od najpoželjnijih destinacija na hrvatskoj obali.

Ova godina neće biti rekordna za turizam, ali u nekim su segmentima su premašeni i rezultati rekordne 2019. godine, saopšteno je iz Turističke zajednice Grada Poreča. Prema predviđanjima, Poreč će realizovati oko 3.3 miliona turističkih noćenja, što je 98% u odnosu na 2019. godinu.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Odlični turistički rezultati u Poreču su očekivani, jer je posebno važna  simbioza privatnog i javnog sektora. Ova međusobna saradnja i sinergija je ključ uspeha jedne destinacije, saopšteno je iz TZ Grada Poreča. Osim toga, tu je i ulaganje u poboljšanje uslova boravka gostiju. To se ne odnosi samo na ulaganja u hotele i usluge hotelskog smeštaja. To se pre svega odnosi na ulaganja u sve sadržaje koje Poreč može turistima da ponudi.

Osim toga, u poslednjim godinama Poreč se sve više promoviše destinacija koja ima spremnu i turističku postsezonu. Posebno je akcenat stavljen na promovisanju sportskih i kulturnih manifestacija, takođe i zdravstvenog i kongresnog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ceo grad pod istim krovom

0
Ceo grad pod istim krovom aljaska Vitir
Photo:printscreen/youtube/ Alaskan Life Realty

Vitir je mali grad na jugozapadu Aljaske. On je odvojen od ostatka sveta na mnogo načina. Ovde padne više od 7 metara snega godišnje, što je mnogo više od normalnog nacionalnog proseka, a o udaljenosti od civilizacije da i ne govorimo

Vitir (Whittier) je jedno posebno mesto, gde ceo grad živi pod istim krovom. I to mislimo doslovno, jer se u gradu osim jedne zgrade ne nalazi apsolutno ništa. U Vitiru svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova, a stanari čak ne moraju uopšte da napuštaju zgradu u kojoj žive, osim ako to ne žele.

To je zato što Vitir funkcioniše kao nijedan drugi grad na svetu. U istoj i jedinoj zgradi u gradu se nalazi stambeni deo, bolnica, škola, gradska uprava i banka. Sve to je smešteno unutar jedne “samodovoljne” strukture, hladnoratovskog behemota koji je, čini se, prikladniji za zemlje Sovjetskog Saveza. Jedini način da se stigne do Vitira u jeku zime pre je bio brodom, kad su vremenski uslovi to dopuštali, ili vozom, kad su opet vremenski uslovi to dopuštali.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Stanovnici grada Vitira na posao i u radnje idu liftom, jer se ceo grad nalazi u okviru spratova i hodnika zgrade. Zgrada ima 14 spratova i 196 stanova, a putovanje na posao u vreme špica znači zaustavljanje liftom na svakom spratu. U stambeno-poslovno-multifuncionalnom kompleksu postoje prodavnice restorani, pošta, knjižara, pa čak i crkva.

Ovakav koncept života na prvi pogled izgleda nehumano i besmisleno. Ljudi kao da su primorani da žive u zadatim okvirima te građevine. Međutim, ukoliko u obzir uzmemo opštu sliku, ovaj koncept dobija na smislu. Iako je okolina prelepa, priroda je božanstvena, ljudi i nemaju mnogo mogučnosti da uživaju u njoj. Uslovi su krajnje surovi, sve diktira oštra klima i hladnoća. Na Aljasci se zimi temperature spuštaju do čak minus 60 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Mali Lošinj među 100 održivih destinacija sveta

0
Lošinj
Photo: iStock

„Green Destinations Award“ je program sertifikacije destinacija koji se bazira na osnovu ocena usklađenosti sa kriterijima očuvanja okoline, društvene i ekonomske situacije, kao i kulturnih aspekata

Na osmoj međunarodnoj konferenciji „Svetskih dana zelenih destinacija“ Mali Lošinj se našao među 100 održivih destinacija sveta. „Global Green destinations days“ okuplja vodeće međunarodne stručnjake za održivost koji učestvuju u programu. Preko 250 stručnjaka iz 43 zemalja je ocenjivalo destinacije širom sveta na konferenciji održanoj u Atini 27. septembra ove godine.

Među najboljim održivim destinacijama se našao i Mali Lošinj, koji učestvuje u takmičenju 100 najboljih održivih destinacija od 2016. „Green Destinations Award“ je program koji promoviše održive turističke destinacije na međunarodnom nivou. U procesu sertifikovanja destinacije sproveden je desk audit nakon kog je ukupni rezultat generisan iz dobijenih ocena u određenim oblastima.

Oblasti koje se ocenjuju su upravljanje destinacijom, priroda i krajolik, okolina i klima, kultura i tradicija, kvalitet života i poslovanje i komunikacija. Mali Lošinj je najveću ocenu dobio iz oblasti kulture i tradicije.

Partizanska bolnica Franja, saznajte više.

Ovo globalno takmičenje u održivim destinacijama je najveći program na svetu koji prepoznaje i promoviše održivost destinacija. Osnovni cilj je podsticanje destinacija da što odgovornije upravljaju destinacijama kako bi ceo turistički sektor podstakli da usvoji i primeni najbolju praksu u području zaštite okoline.

Više o samom Green Destinations Award takmičenju pronađite na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Meso 'z tiblice svinjsko meso šunka

Meso ‘z tiblice – Zaboravljeno blago tradicionalne kuhinje Hrvatske

0
Dok savremena gastronomija sve više teži inovacijama i globalnim trendovima, istinski ljubitelji domaćih ukusa s posebnim poštovanjem vraćaju se jelima koja su oblikovala identitet...