20.2 C
Belgrade
nedelja, maj 18, 2025
Naslovna Blog Stranica 200

Hrvatska među 10 destinacija koje treba posetiti

0
Hrvatska među 10 destinacija koje treba posetiti
Photo: iStock

Specijalizovani američki portal za putovanja Traveldailynews.com je objavio listu najboljih destinacija za putovanja koje se moraju posetiti u ovoj godini. Hrvatska se nalazi među najboljih deset na svetu

Među brojnim renomiranim svetskim destinacijama i zemljama koje je rangirao popularni portal našla se i jedna zemlja iz regiona. Hrvatska se našla među 10 destinacija koje obavezno treba posetiti, navodi Traveldailynews.com.

Autori ističu kako je došlo vreme vreme za istraživanje živahnih gradova, šarmantnih manjih mesta i zapanjujućih destinacija koje nisu meta turista. Upravo zbog toga su sada aktuelne zemlje u kojim je turizam dobro razvijen, ali nisu prenatrpana turistima. Na listi se uz Hrvatsku, nalazi Njujork, Skandinavija, Rusija, Japan, Grčka, Turska, Južna Afrika, Italija i Francuska.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Traveldailynews.com opisuje Hrvatsku kao zemlju koja se posebno ističe očuvanom prirodom, prelepim gradovima, brojnim ostrvima, slikovitim lukama. Osim toga, portal dodaje da je zemlja izuzetno dobro saobraćano i infrastrukturno povezana i razvijena, što olašava u velikoj meri putovanja turista.

Osim toga, Hrvatska je od sada i zvanično u evropodručju, i menja svoju dosadašnju valutu. Kuna odlazi u istoriju, a zvanična valuta biće evro. Hrvatska je postala je dvadeseta zemlja članica evrozone, i dosadašnja nacionalna valuta kuna biće zamenjena evrom, i to po kursu od 7.5345 kuna za jedan evro.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Porodični hoteli u Istri popularniji od obale

0
Motovun, posebna i romantična Istra
Photo: iStock

U poslednjim decenijama se, pored već tradicionalnih hotela i kuća za odmor, u Istri pojavljuje sve više porodičnih hotela. Takvi hoteli su manji i praktičniji za odmor, jer modernim turistima nude pre svega zanimljiv i sadržajan odmor

Mali porodični hoteli u Istri u Hrvatskoj u poslednjih nekoliko godina su postali popularniji od ostalih sadržaja koji se nude na rivijeri. U kontinentalnom delu Istre postoji već dugo turistička tradicija i postoji nebrojeno vila i kuća za odmor. Međutim, javlja se novi turistički trend, u poslednjim decenijama sve popularniji sadržaj predstavljaju mali porodični hoteli.

Porodični hoteli u Istri nude potpuno novi vid turizma i po kvalitetu smeštaja oni ne zaostaju za konkurencijom. Oni nude nešto drugo, nešto što su savremeni putnici prepoznali i zavoleli.

Odmor u porodičnom hotelu je daleko prijatniji i srdačniji, jer je fokus domaćina isključivo na gostima. Manji hoteli nemaju puno soba, trpezarije su takođe manje, pa se sve svodi na ljudski dodir, srdačni deo priče koji nedostaje velikim hotelskim lancima.

Mnogi od manjih hotela se nalaze u slikovitim mestima kao što su Grožnjan, Motovun ili Hum. Sam boravak u hotelu u takvom ambijentu je neverovatno bajkovit. Tada se gosti i domaćini okrenu jedni drugima, i tu se uz čašicu razgovora otkrivaju najtoplije ljudske priče.

Postoji puno hotela koji se nalaze na porodičnim imanjima, među maslinjacima ili u vinogradima. Tu se, sem smeštaja i standardnih usluga, organizuju i degustacije vina, maslinovog ulja i ostalih istarskih delikatesa.

Osmo svetsko čudo, nestvarna priroda Čilea, saznajte više.

Manji porodični hotel ne podrazumeva manjak luksuza. Mnogi već godinama ulažu u kvalitet i sadržajnost hotela, i već su prepozanti i etablirani kao luksuzni. U Istri je u poslednjih 15 godina podignuto oko 100 porodičnih hotela i procenjuje se da će ih u narednom periodu biti bar još toliko.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

TO Tivat dobila Green Destinations nagradu

0
Tivat, Green Destinations nagrada
Photo: iStock

Prva organizacija u Crnoj Gori koja je pristupila programu Green Destinations je Turistička organizacija Tivat. U okviru programa ova organizacija sprovodi aktivnosti koje će uticati na efikasnije upravljanje destinacijom. Na taj način ona može pokazati najbolje prakse održivosti u turizmu

TO Tivat je dobila Green Destinations nagradu, odnosno priznanje u okviru Green Destinations procesa. Green Destinations je međunarodna organizacija za razvoj i prepoznavanje održivih turističkih destinacija i poslovanja sa sedištem u Holandiji.

Zajedno sa strateškim partnerima podržavaju više od 200 destinacija i 50 turističkih kompanija u 60 zemalja u pružanju odgovornog turizma baziranog na globalno priznatim načelima održive prakse i ciljevima održivog razvoja.

Takmičenje ima za cilj da predstavi turističke priče i primere dobre prakse održivog razvoja lokalnih i regionalnih destinacija, kao inspirativne primere organizatorima putovanja i turistima.

U okviru programa TO Tivat ima mogućnost da unapređuje kvalitet destinacije prateći globalne standarde GSTC-a, odnosno Globalnog saveta za održivi turizam.

Osmo svetsko čudo, nestvarna priroda Čilea, saznajte više.

Tivat je nakon evaluacije od strane Green Destinations uspešno postigao status Green Destinations Bronze Award. Tivat je dobivši ovo priznanje postao i prva destinacija na Zapadnom Balkanu koja ima takvu vrstu nagrade. Tivat je ocenjen prosečnom ocjenom 6.7 u 6 kategorija na skali od 1 do 10, pa je nagrađen bronzom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kafić služi goste na minus 7

0
Kafić u služi goste na minus 7 stepeni
Photo: Pixabay/Engin_Akyurt

Iako toplotni talas preti da “skuva” Evropu, u Pragu postoji jedan kafić koji ne brine o tome. On se nalazi u blizini jedne velike turističke atrakcije u gradu, pa ga obavezno treba posetiti. U pitanju je kafić koji drži klimatizovane prostorije, toliko strogo, da je to već ekstremno

Kafić u Pragu služi goste na minus 7 stepeni Celzijusa. Temperatura u prostorijama je strogo kontrolisana i ekstremna, pa se gostima ograničava boravak na samo 30 minuta zbog hladnoće.

Ice Pub se nalazi pored poznatog Karlovog mosta i gostima nudi pravi kratki beg u arktička prostranstva. U njemu se služe kokteli na bazi votke u čašama od leda, a sav nameštaj i ukrasi takođe su napravjeni od leda. Pored koktela i votke, u kafiću možete dobiti i druga žestoka pića.

Otplatite kredit banci sirom, saznajte više.

Temperatura u kafiću je toliko niska, da se gostima dele kaputi i debele rukavice. Osoblje takođe preporučuje gostima da ponesu i tople kape. U baru se služilo i pivo, ali pošto se točilica konstanto ledila, ono je moralo da bude izbačeno iz kafića.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Od sada čipovi za praćenje u parmezanu

0
Otplatite kredit banci sirom
Photo: Pixabay/zalazaksunca

Proizvođači sira u parmezan ugrađuju male čipove za praćenje, kako bi znali da je svaki njihov proizvod originalan. Ne, ovo nije neka teorija zavere, kompanija Parmigiano Reggiano je morala da pokrene takvu inicijativu kako bi osigurala da na tržištu ne bude sumnjivih falsifikata ovog poznatog sira

Od sada se ugrađuju čipovi za praćenje u Parmigiano Reggiano parmezanu. U samu koru sira se stavljaju mali čipovi koji služe za identifikaciju svakog koluta. Kako je saopštio Food & Wine, kompanija je bila prinuđena da sačuva svoj ugled od konkurencije koja tvrdi da proizvodi originalni sir parmezan.

Baš kao što šampanjac tehnički može da dolazi samo iz regije Champagne u Francuskoj, sud Evropske unije potvrdio je zakonom još 2008. da se sir može prodavati kao parmezan samo ako ga proizvode proizvođači Reggiano u Italiji.

Uprkos njihovim najvećim naporima, falsifikovani parmezan se našao na tržištu vrednom više milijardi dolara. Upravo zbog toga je komapnija Parmigiano Reggiano došla do iznenađujućeg visokotehnološkog rešenja problema.

Otplatite kredit banci sirom, saznajte više.

Čipovi za praćenje u parmezanu

Mali čipovi su u stvari transponderi koji svakom kolutu parmezana daju jedinstvenu oznaku koju je moguće skenirati. Svaka od ovih oznaka se lako može pratiti. Na taj način je moguće bolje kontrolisati svoje zalihe, zaštititi i razlikovati svoje proizvode od marki sličnih po izgledu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Bojana Čarmak Pribilović, direktorka marketinga Globos osiguranje

0
Bojana Čarmak Pribilović, direktorka marketinga Globos osiguranje

Verovatno najbolja stvar u ovom našem poslu tzv. novinara, a u stvari piskarala i univerzalnih neznalica, je prilika da (ako umete) možete za veoma kratko vreme da upoznate neku destinaciju, situaciju ili još bolje čoveka. Još, ako je ta osoba jedinstvena i komunikativna, eto vama ne samo materijala za dobar tekst, već pravog bogatstva za čitav život. Na svu sreću, ovo je taj slučaj, a Bojana Čarmak Pribilović je ne samo izvrsna šefica, već i pravi biser u mojoj kolekciji izuzetnih sagovornika. Večno nasmejana polumaratonka, nesuđena glumica i veteran model sa snažnim afinitetom ka javnom nastupu i profesuri, Bojana je jednostavno „totalno drukčija od drugih“. Uostalom, u nastavku se nalazi jedan od najboljih tekstova vaše omiljene rubrike. Čitajte i uživajte

Bojana Čarmak Pribilović, direktorka marketinga Globos osiguranje

TU: Koji savet možete dati mladim poslovnim ljudima?
BČP: Imajte cilj u životu i neka on bude ono što je vama lično najbitnije i najvrednije. Radite sa strašću svoj posao ili pronađite posao koji će vas činiti strastvenim. Znajte da je svaki posao kreativan onoliko koliko ga vi načinite kreativnim, bilo to istraživanje tržišta, finansije, analitika, razvoj proizvoda, prodaja… Budite kolegijalni, poštujte rokove i dajte drugima realne rokove. Od svakoga nešto naučite, od vrhunskih naučite sve što možete i nastojte da budete dobar mentor. Čuvajte ono što vi stvarno jeste, jer ste vi mnogo više od poslovnog bića i posao je samo jedan deo vašeg života. I za kraj, sačuvajte neke svoje neostvarene želje da se ne biste dosađivali kada odete u penziju, jer i tada može da se slika, glumi, putuje, vežba…

TU: Šta za vas predstavlja idealni odmor?
BČP: Moj idealni odmor je kao bosanski lonac red dangubljenja i nerada i red akcije – obilazaka, izleta, bilo kakvih aktivnosti koje kreiraju neke nove doživljaje. Idealni su i more i planina na istom mestu, pa možete i da se kupate i da planinarite. Super je kada možete da menjate mesto u kome boravite svakih par dana i da odmor traje tri nedelje.

TU: Koja je vaša omiljena hrana?
BČP: Moja omiljena jela su sa mojim omiljenim namirnicama – paprikama, plavim patlidžanom i sirom. Počnimo od prženije (jelo sa juga Srbije napravljeno od paprika, paradajza uprženih do ludila na koja se bace umućena jaja i obavezno se jede prstima), musaka od plavog patlidžana, grčki papucaki, ajvar, punjene crvene paprike zapečene u rerni i sirevi prema kojima strast
raste sa porastom procenta masnoće, starosti i tvrdoće. Takođe, bilo bi mi žao da zaboravim krompir i štuku i riblju čorbu (ali pravu domaću) i štrudlu sa makom i kiflice i čvarke i slaninicu…

TU: Šta obično nosite sa sobom na putovanja?
BČP: Obično nosim spisak šta sam ponela, kao i gotove odevne kombinacije, što je posebno bitno za poslovna putovanja da ne bude da je kofer pun, ali se ništa ni sa čim ne slaže. Nosim više obuće nego što je potrebno, a na privatna putovanja nosim šminku koju po pravilu nikada ne upotrebim. Savet: kada slećete u gluvo doba noći, uvek sa sobom imajte flašu vode, par paketića maramica i neke grickalice (iskustveno naučeno).

TU: Gde biste voleli da otputujete u nepoznato?
BČP: Volela bih da otputujem negde gde bih mogla da se izgubim u nepreglednim, predivnim i netaknutim predelima gde se smenjuju travnate nizije, šume, potoci, planine, jezera, da nema kola, kao u putopisma iz Irske ili Gruzije.

Tekst: Petar Vušurović

Savršen beg iz grada: Kako izgleda vikend opuštanja udvoje, u srcu Rogaške Slatine?

0

S tradicijom koja traje više od 400 godina, Rogaška Slatina je jedno od najstarijih i najposećenijih termalnih lečilišta u Sloveniji

Da je Slovenija zemlja kao iz bajke mogli su da se uvere svi koji su je posetili makar jednom: ne čudi što je prati i epitet „mala Austrija“, mada bi mnogi rekli da je još i lepša, specifičnija. Uređenost, prelepa priroda, mineralni izvori, bogata arhitektura i planinarenje – mogle bi biti prve asocijacije na ovu malenu zemlju iz našeg okruženja.

Ipak, Slovenija nudi mnogo više od toga. I da ne bude zabune, odmah na početku, ne čine je samo Ljubljana, Bled i Portorož, iako su to najposećenije destinacije. Prava blaga nekada su malo više skrivena, ali onda kada ih otkrijemo – teško im je odoleti.

Takav jedan slovenački biser je mesto Rogaška Slatina, u kojem živi manje od 5.000 stanovnika. Ipak, s pravom može da se ponosi bogatom tradicijom termalnog turizma, dugoj više od 400 godina. Sigurno ste čuli za prirodnu mineralnu vodu Donat, koja posebno budi sećanja i emocije jugonostalgičarima? Upravo ona potiče iz Rogaške Slatine.

To je mesto prožeto zelenim brežuljcima, između kojih je mnoštvo staza za pešačenje, vožnju bicikla ili planinarenje. U srcu ovog prelepog termalnog centra je park, bogat cvećem i drvoredima, a najveća atrakcija je svakako paviljon – podignut iznad glavnog izvora Tempel.

Naučne analize kažu da je Donat voda sa najvišim sadržajem magnezijuma na svetu. Dakle, eto još jednog „keca u rukavu“ za Slovence kojima je priroda okosnica.

U tom duhu, treba pomenuti i poznatu slanu terapiju, odnosno tretman morskom solju koji blagotvorno utiče na opšte zdravlje organizma, a pre svega na kožu, kosu, disajne puteve.

Ugodite svojim čulima

Procena je da će industrija Wellness&SPA do 2028. porasti više od 12 procenata, što dovoljno govori o tome kojim tempom se razvija i koliko je u svetu prepoznata i tražena, posebno nakon pandemije kovida-19. Ljudi se ponovo vraćaju prirodi, nakon što su s njom izgubili dodir, i pokušavaju da nađu svoje „mesto pod suncem“ u užurbanom privatnom i poslovnom životu.

Aktuelne ankete pokazuju i porast anksioznosti kod velikog broja svetske populacije, posebno kod mladih, parova sa decom ili bez njih. Nakon silnih blokada, karantina i rada od kuće – uz „žongliranje“ s porodičnim obavezama, gotovo da nema osobe koja ne bi volela da, barem na trenutak, pobegne od svega, od svakodnevice.

Sve češće se govori o važnosti balansa, postizanja harmonije, uživanja svim čulima: upravo takvo iskustvo možete doživeti u modernom i luksuznom hotelu Atlantida Boutique, udaljenom na svega 150 metara od staklenog paviljona Medicinskog Centra, u kojem se prije pomenuta izvorska voda Donat.

Okružen bujnim zelenilom, izolovan od buke i ušuškan pod vedrim nebom, ovaj hotel nudi sve što bi jedan par mogao da požel. Ne morate da planirate mnogo unapred, dovoljno je da uzmete malo dodatnog slobodnog vremena i vikend provedete u ovom otmenom objektu, koji se nalazi na manje od 500 kilometara od Beograda.

Ako želite vikend potpunog uživanja udvoje, Atlantida Boutique nudi idealan paket, namenjen upravo opuštanju parova. Obećavaju luksuzan ugođaj i nameštaj, odličnu hranu uz romantičnu večeru, uživanje u kupanju, bazen, saunu, zatim relaksirajuću masažu i slanu terapiju.

Treba istaći da ovaj hotel ima 5 zvezdica, a cene za polupansion po noćenju, za jednu osobu, kreću se od 89 evra. Očekujte piće dobrodošlice, a korišćenje saune i bazena uključeno je u cenu.

Posebno treba naglasiti da ćete u Rogaškoj Slatini, tj. u samom hotelu Atlantida Boutique, imati priliku da probate mediteranske i tradicionalne specijalitete, napravljene od lokalnih, sezonskih namirnica. Dakle, to je nešto što je specifično baš za ovaj deo Slovenije i što nećete iskusiti nigde druge u svetu.

Uživanje u fuziji boja i ukusa, smirenost, odmor i totalni hedonizam – zagarantovani su ovog leta, samo ako to želite!

Odlična turistička sezona u Hrvatskoj

0
Hrvatska među pet najtraženijih letnih destinacija
Photo: iStock

Turistička industrija u Hrvatskoj se u potpunosti oporavila od loših posledica pandemije. Iako je aktuelna kriza u Ukrajini uticala na ovu granu privrede, ostvareni turistički rezulati se bliže rekordnoj 2019. godini, poslednjoj dobroj za turizam

Zabeležena je još jedna odlična turistička sezona u Hrvatskoj. Ova zemlja je od početka godine ostvarila 95% turističkih noćenja u odnosu na 2019. godinu. Međutim, rezultati iz jula meseca pokazuju da je ostvareno čak 97% noćenja u odnosu na jul 2019. godine.

U Hrvatskoj trenutno ima oko oko 890.000 turista. Pored domaćih, najviše turista ima iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke i Velike Britanije. Od početka godine, strani turisti su ostvarili 21.4 miliona noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3.3 miliona noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u kolektivnim smeštajima, u hotelima, nakon čega slede privatni smeštajni kapaciteti, apartmani i kampovi.

Najviše turističkih noćenja je ostvareno u Istarskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, saopšteno je iz HTZ. Odlična turistička sezona u Hrvatskoj samo potvrđuje da je ova zemlja zaista jedna od najpopularnijih destinacija za letnji odmor u Evropi.

O Hrvatskoj su pisali i poznati svetski magazini i portali. Američki magazin Conde Nast Traveler je na osnovu glasova svojih čitalaca objavio listu najboljih turističkih destinacija na svetu. Hrvatska se našla među 20 najpopularnijih zemalja sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Otplatite kredit banci sirom

0
Otplatite kredit banci sirom
Photo: Pixabay/zalazaksunca

Od 1953. godine regionalna banka Credito Emiliano prihvata neobične načine vraćanja zajmova za mala i srednja preduzeća. Ukoliko nemate novca za ratu, oni prihvataju jednu neobičnu valutu kao kompenzaciju. U pitanju je, verovali ili ne, sir

U Credito Emiliano banci možete da otplatite kredit sirom, tačnije parmezanom. U svojim trezorima ova banka ne čuva ni zlato ni novac, ona čuva sir. Parmigiano-Reggiano, najkvalitetniji parmezan, posebno je intresantan bankarima, jer se može koristiti kao valuta.

Veliki kolutovi sira Parmigiano-Reggiano koštaju u proseku oko 400 evra, i izuzetno su tražena roba. U trezorima banke Credito Emiliano nalazi se 150 miliona evra u siru, pa je jasno koliko je sir vredan. Sir se čuva u strogo kontrolisanim uslovima, i što više vremena prolazi to sir postaje ukusniji i vredniji.

Banka Credito Emiliano je odlučila da pomogne manjim proizvođaćima i poljoprivrednicima, pa su prihvatili da im oni vraćaju svoja zaduženja u siru. Ukoliko radite i imate svoj posao, a teba vam nova mašina ili zajam, jednostavno date svoj sir a banka vam da novac.

Gozleme, turske palačinke sa roštilja, saznajte više.

Na taj način su napravili odličan posao, i zadovoljni su i poljoprivrednici i banka. Svako dobije svoje, a banka čak i zaradi nešto, pošto preuzeti sir kasnije preproda. Postoji inicijativa da se ovakav vid kredita proširi i na druge proizvode, na pršutu ili maslinovo ulje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Stiniva, skriveno blago ostrva Vis

0
Stiniva, skriveno blago ostrva Vis
Photo: iStock

Jadranska obala stalno potvrđuje da je jedna od najlepših na svetu. Smaragdno more, čisto i toplo, netaknuta priroda i plaže oduvek su bile nešto što je privlačilo pažnju putnika ne samo iz regiona, već iz celog sveta. Jedan od takvih dragulja hrvatske obale skriven je na ostrvu Vis. U jednoj maloj uvali nalazi se izuzetno atraktivna i lepa plaža Stiniva

Stiniva je skriveno blago ostrva Vis. Spada u najlepše plaže na čitavom Jadranu, i do nje se ne dolazi putem. Upravo to je i čini izvanrednom i neverovatno lepom, odsustvo bilo kakvog puta dozvolilo je da Stiniva ostane autentična i divna. Do plaže se stiže brodom ili peške, vrlo strmom stazom.

Daily Mail je 2016. godine proglasio Stinivu najlepšom plažom u Evropi, i danas spada u zakonom zaštićene spomenike prirode. Najverovatnije je nastala urušavanjem pećine, i nalazi se na južnoj strani ostrva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Osmo svetsko čudo, nestvarna priroda Čilea, saznajte više.

Plaža je šljunčana, za nju je karakterističan beli kamen, i ona još uvek odoleva masovnom turizmu. Posebno je karakteristična i prepoznatiljiva po uskom prilazu sa otvorenog mora koji se nalazi između oštrih i  visokih stena. Stene čine svojevrsnu barijeru, poslednju liniju odbrane, pa veći brodovi i jedrilice ne mogu prići bliže obali.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Prosecco proseko vino

Porast proizvodnje i prodaje bezalkoholnog proseka u Evropi i svetu

0
Bezalkoholni proseko (prosecco) postaje sve popularniji širom Evrope i sveta, prateći globalne trendove zdravijeg načina života i svesnijeg konzumiranja alkohola. Ovaj rastući segment tržišta...