16.1 C
Belgrade
sreda, maj 7, 2025
Naslovna Blog Stranica 305

Ulazak u Srbiju bez PCR testa

0
Ulazak u Srbiju bez PCR testa

Svi građani Srbije koji su primili vakcinu mogu da uđu u zemlju bez PCR testa, a ista pravila važiće i za putnike iz drugih zemalja

Na sednici održanoj 24. mata odlučeno je da se na osnovu epidemiološke situacije dozvoli ulazak svim državljanima Srbije u zemlju bez PCR testa, pod uslovom da su potpuno imunizivani. Ista pravila važiće i za državljane ostalih zemalja.

Potpuna imunizacija znači da su građani primili i vakcinu i da su obavili i revakcinaciju, tj da su primili dve doze Fajzer vakcine, dve doze Sinofarm ili dve vakcine Sputnjik V. Za AstraZeneka vakcinu dovoljna je samo prva doza.

Novi međunarodni pravilnik o zaštiti turista u vanrednim situacijama

0
turisti putovanje
Photo: iStock

Svetska turistička organizacija (UNWTO) priprema novi Pravilnik o zaštiti turista. Više od 100 zemalja, zajedno sa relevantnim međunarodnim organizacijama i vodećim poslovnim grupama, udružiće se kako bi uskladili standarde za pomoć turistima koji su se zatekli u vanrednim situacijama

Pravilnik o zaštiti turista ima za cilj pre svega vraćanje poverenja u međunarodna putovanja kako bi se turistička industrija što pre oporavila od posledica pandemije. Svetska turistička organizacija želi da ovim pravilnikom pruži smernice zemljama širom sveta o tome kako treba pomoći turistima pogođenim u hitnim situacijama.

Ovaj pravilnik će imati sedam ključnih načela koja će poštovati pravni poredak svih zemalja, kao i prava svih putnika, i očekuje se da bude usvojen do kraja godine.

Novi pravilnik o o zaštiti turista, uz predstavnike više od 100 zemalja, podržale su sve vodeće institucije kao što su UN, Evropska komisija, Međunardona organizacija za civilni saobraćaj, HOTREC, Međunarodna organizacija za standardizaciju, kao i ostale organizacije širom sveta.

Grčka: produžen karantin do Uskrsa

0
Grčka letovanje sa vakcinom, antitelima ili sa negativnim testom
Photo: iStock

Svi putnici koji nameravaju da posete Grčku morem, kopnom ili vazduhom imaće obavezan sedmodnevni karantin

Pandemija koronavirusa ne jenjava u Grčkoj, zbog velikog broja novozaraženih ova zemlja je kasifikovana kao visoko rizično područje.

Ulazak u Grčku moguć je samo uz potvrdu o negativnom PCR testu koji je obavila priznata laboratorija, i potvrda mora biti prevedena na engleski jezik. U potvrdi će biti navedeni samo neophodni podaci o putniku, ime, adresa i broj pasoša ili drugog dokumenta sa kojim se ulazi u zemlju. Test ne sme biti stariji od 72 sata.

Sve osobe koje ulaze u Grčku do 5. aprila 2021. godine obavezno moraju imati mere sedmodnevnog boravka u karantinu. Nakon registracije putnici dobijaju potvrdu sa QR kodom koja se automatski šalje mejlom najkasnije na dan ulaska. Za nepoštovanje ove mere, odnosno za eventualno nepotpunu dokumentaciju moguća je kazna od 500 evra.

Ulazak i izlazak za turistička putovanja moguć je samo preko Bugarske, a do daljnjeg ulazak i izlazak preko Albanije ili Severne Makedonije moguć je samo grčkim državljanima, osobama s grčkom dozvolom boravka i osobama sa stalnim boravkom u Grčkoj.

24. mart, dan koji slavi italijanski gelato

0
Nemci prvi u Evropi po proizvodnji sladoleda
Photo: iStock

Danas se slavi jedna posebna italijanska poslastica na koju su oni jako posebni, i ljute se ukoliko je pomešate sa sladoledom

24. marta se obeležava Gelato Day, dan italijaskog gelata, jedini dan koji je Evropski parlament ikad posvetio nekoj hrani. Ukus koji se slavi ove godine dolazi iz Španije, i radi se o Mantecado ukusu, tradicionaloj poslastici ove zemlje.

Evropski dan zanatskog gelata je ustanovljen da promoviše umetnički stil pravljenja ove čuvene italijanske poslastice. Ove godine se obeležava po deveti put, kao poseban dan za proslavljenje kreativnosti ljudi koji vredno rade kako bi sačuvali ovaj nacionalni prozvod.

Francuska: Otvara se restoran u kome, kako kažu, nema zaraze

0
Francuska Otvara se restoran u kom nema zaraze, bar tako kažu

U Alzasu u Francuskoj, regionu koji je najviše pogođen pandemijom, otvora se restoran koji nudi jedinstveno iskustvo boravka bez mogućnosti zaraze kobnim virusom

Restoran La Maison des Tetes,  se nalazi u slikovitom Kolmaru, destinaciji koja je već nekoliko godina omiljena kod svetskih putnika. Upravo zbog toga su vlasnici restorana odlučili da otvore nešto sasvim posebno, radi se o svojevrsnoj transformaciji koja kombinuje i nauku i ugostiteljstvo.

Na samom ulazu u restoran nalaze se dezobarijere, a na svakom stolu bočica dezinfekcionog gela i meniji za jednokratnu upotrebu, što i nije neka novina. Međutim, kako bi iskustvo posetilaca podigli na bezbedan nivo, stolovi su u objektu podeljeni pleksiglasom, a u kuhinji je sve za jednokratnu upotrebu, od pribora do kuhinjskih krpa. Slavine su beskontaktne, a sve radne površine se redovno dezinfikuju.

Osim toga, restoran ima i tunel za UV dezinfekciju koji omogućava trenutnu dezinfekciju hrane, svaki tanjir prolazi kroz tunel i za sto stiže potpuno “očišćen” od svega što može loše da utiče na zdravlje ljudi.

Restoran je još uvek u fazi testiranja, ipak se radi o naučnom poduhvatu, a dosadašnji rezultati ispitivanja su izuzetno pozitivni.

Testirana u praksi IATA Travel Pass aplikacija

0
Testiran u praksi IATA Travel Pass

Najveći aerodrom u Evropi je primio prvog putnika koji je koristio aplikaciju IATA Travel Pass za upravljanje svojim zdravstvenim podacima o putovanju

IATA je razvila aplikaciju Travel Pass koja omogućava putnicima da sigurno kontrolišu svoje zdravstvene podatke i podele ih sa vlastima na kontrolama. Aplikacija funkcioniše slično kao i kovid pasoš, skenira se na aerodromima gde daje sve ključne podatke o urađenim testovima ili o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Na areodromu Heathrow u Londonu je po prvi put sprovedena takva akciju u praksi, gde je prvi putnik uspešno prošao sve kontrole koristeći IATA Travel Pass aplikaciju.

Ovakva praksa bi u budućnosti mogla da pomogne da se ponovno pokrene međunarodni avio-saobraćaj, a postoji i predlog da aerodromi obezbede posebne linije za putnike sa IATA Travel PASS kako bi ubrzali proceduru putovanja na ključnim punktovima.

Da li su mesne preradjevine uzrok demencije?

0

Danas su novine pune vesti koje tvrde kako je određena hrana dobra ili loša za zdravlje, i najveći deo takvih članaka je u potpunosti iz neproverenih izvora. Mnoge od takvih vesti se odnose i na meso, o čijem se dobrom ili lošem uticaju na zdravlje čoveka piše već decenijama

Većinu vesti o istraživanjima koja demonizuju određenu vrstu hrane prati obrazac ili šema: identifikuje se određeno stanje kog se svi plaše, proučavaju se postojeći podaci, uočavaju se moguće veze između određene hrane i bolesti, nakon čega se zaključuje da li je određena hrana u korelaciji sa stanjem organizma.

Objavljena je još jedna takva naučna studija sprovedena od strane stručnih i odgovornih lica, i odnosi se na preređevine od mesa koje se povezuju sa određenim stanjem u organizmu, u ovom slučaju sa demencijom. Da li prerađeno meso uzrokuje demenciju?

Najnovije istraživanje o povezanosti hrane i bolesti mozga dolazi nam od Nutritional Epidemiology Group sa Univerziteta u Lidsu u Velikoj Britaniji, a objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition portalu.

Koristeći podatke prikupljene između 2006. i 2010. godine, od 500.000 ispitanika starosti od 40 do 69 godina koji su deo UK Biobank, naučnici su pokušali da otkriju postoji li potencijalna veza između konzumiranja mesa i razvoja demencije.

Naučnici su otkrili da su ljudi koji su se aktivno hranili takvim mesom, i uzimali svakog dana po minimum 25 g prerađenog mesa, imali 44% povećan rizik od razvoja demencije.

Naravno, kao i sve rezultate sličnih studija, i ove treba uzimati s rezervom. Prvo, nalazi ne pružaju 100%  dokaz da konzuiranje prerađenog mesa uzrokuje demenciju, već samo da se u podacima pojavio određeni obrazac.

Od gotovo pola miliona učesnika, 2.896 slučajeva demencije dijagnostifikovano je tokom prosečno osam godina posmatranja, i to više kod muškaraca nego kod žena. Na temelju ostalih podataka dostupnih putem biobanke, naučnici su takođe primetili da su ljudi koji su razvili demenciju uglavnom bili stariji, financijski manje obezbeđeni, sa nižim obrazovanjem, da su bili pušači, manje fizički aktivni, i da su najverovatnije bili nosioci gena koji je jako povezan sa demencijom.

Iz ove studije se zaključuje da prerađeno meso može uticati nepovoljno na organizam, u ovom slučaju na sniženje mentalnih sposobnosti, ali to ne isključuje druge faktore koji su takođe bitni, a odnose se na ulove života. Iako još uvek nema dovoljno podataka, postoje određeni rizici po zdravlje čoveka koji dolaze sa kozumiranjem takvih proizvoda, naročito u većim količinama i to u svakodnevnim uslovima. Njihov predlog bi bio – umerenost.

Šta su mesne preradjevine?

Mesne preradjevine podrazumevaju bilo koje meso koje je modifikovano kako bi se poboljšao njegov ukus ili produžio njegov rok trajanja, i to obuhvata soljenje, sušenje, fermentaciju, dodavanje bilo kakvih aditiva ili dimljenje. Takvi proizvodi podrazumevaju kobasice, šunke, slanine, sušena mesa, viršle, salame, i ostale slične proizvode.

Belogradčik, manje poznata Bugarska

0
Belogradčik, manje poznata Bugarska

U severozapadnom delu Bugarske, na oko 50 kilometara udaljenosti od granice sa Srbijom, nalazi se grad Belogradčik, jedna potpuno neočekivana turistička atrakcija

Belogradčik je mali bugarski grad, okružen stenovitim formacijama neobičnog oblika, smešten na zapadnom delu Stare Planine na nadmorskoj visini od oko 500 metara. Svaka sličnost sa daleko poznatijim Meteorima u Grčkoj je slučajna, posebno što se radi o znatno većem prostoru, i o različitim namenama naselja. Ovde nema manastira, ali je utisak svakako podjednako impresivan.

Zahvaljujući pre svega posebnim prirodnim karakteristikama i bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, ova destinacija je jedna od najinteresantnijih u zemlji, jer se ovde još uvek pripovedaju mitovi i legende drevne Trakije.

Najpoznatija atrakcija je svakako tvrđava, jedna od najbolje očuvanih u celoj zemlji. Staro naselje je izgrađeno u trećem veku na steni, vrlo nepristupačnoj, kako bi se odatle neometano osmatralo na okolinu.

Same stene predstavljaju prirodni fenomen, nastale su u neka davna vremena tektonskim poremećajima i naporima planete u svom pokušaju da umiri svoju vrelu narav, pa su nastale najrazličitiji geomorfološki oblici koji su danas izuzetno atraktivni.

Belogračik je od Sofije udaljen više od 3 sata vožnje, a u Srbiji i regionu je ovo mesto gotovo nepoznato, iako se nalazi na samo sat vremena vožnje od recimo Zaječara ili Knjaževca. Tu nepravdu bi trebalo ispraviti, radi se o zaista neverovatnom mestu i lokalitetu koji se retko gde može videti.

Kupite škotsko ostrvo po ceni jednog stana u Beogradu

0
Kupite škotsko ostrvo po ceni jednog stana u Beogradu

Deer Island ostrvo u Škotskoj će 26. marta ove godine biti ponuđeno na aukciji i to po vrlo pristupačnoj ceni

Ostrvo Deer Island ima 11 hektara zemlje, i nalazi se na zapadu Škotske, na jezeru Loch Moidart. Vlasnici su odlučili da ga ponude na aukciji sa početnom cenom od samo 80.000 funti, što je oko 93.000 evra.

Ovo ostrvo je nenaseljeno, i kao stvoreno za odmor, imajući u vidu da budućem kupcu niko neće moći da smeta zbog privatnosti koju obezbeđuje udaljena i ne toliko pristupačna lokacija.

Deer Island se prodaje nakon što je 500 godina bilo u vlasništvu jedne porodice, a kao razlog se navode porodični problemi i nedostatak finansijkih sredstava.

 

Upoznajte Viljnus pešice, istražite očima a ne navigacijom

0
Viljnus
Photo: iStock

Da je dobra ideja zlata vredna, govori jedan pozitivan primer iz Litvanije. U Viljnusu je pokrenuta promocija grada koja turiste poziva da ga posete i upoznaju na jedan neobičan način

“There is no need for navigation in Vilnius” je ime nove promotivne kampanje, i njena glavna poruka je da grad treba upoznati i istražiti očima, ne navigacijom!

Ova kampanja je nastavak priče započete još 2019. godine, radi se o kampanji  “Do you know where Vilnius is?” koja je gradu donela veliku popularnost kod svetskih putnika. Ovo samo potvrđuje da se radi o kontinuiranom uspehu, odnosno dobro osmišljenoj promotivnoj kampanji koja za cilj ima dugoročni uspeh.

Viljnus je najbolje istražiti očima, i svaki putnik mora uživati u svom sopstvenom otkriću. Ovaj grad je idealan za takva putovanja, radi se o pravom malom zelenom gradu punom istorije koji to odlično kombinuje sa modernim načinom života.

Na internet stranici su postavljene razne tematske rute (istorijske, kulturne, istraživanje prirode) obilaska grada, kao i popis atrakcija koje se mogu videti. Jedan mali, ali izuzetno važan detalj je to da svaka kategorija ima preporuku šta posebno treba videti.

Sve rute povezne su sa servisom Google Maps, tako da se korisnici mogu lako snaći u prostoru. Na kraju, kao treći deo dolaze vesti i događanja u samom gradu.

Više o samoj promociji grada pronađite na zvaničnoj internet stranici.

 

Poslednje objave

Plitvička jezera

Najtraženiji nacionalni park u Evropi prema Gugl pretragama

0
Nacionalni park Plitvička jezera još jednom je potvrdio status jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Evropi. Prema najnovijem istraživanju koje je sprovela kompanija TUI...