18.2 C
Belgrade
Ponedeljak, novembar 17, 2025
Naslovna Blog Stranica 356

Marijovo – ruralna i posebna Severna Makedonija

0

Postoji narodno verovanje da je ovaj kraj dobio ime po jednoj hrabroj i odlučnoj devojci, a tužna priča koja je ostala do današnjih dana pripoveda nam o ljubavi te čestite devojke prema svojoj zemlji i narodu

Nekada davno, turski paša je u svom naletu osvojio sva sela u ovom kraju, zaljubio se u devojku, za čiju ljubav je hteo sve da uradi. Njen otac to nije dozvoljavao, a nije ni sama devojka, posebno zbog različitih vera između nje i turskog osvajača. Sporazum je postignut. Ukoliko ona pristane da bude njegova žena, on mora ugovorom garantovati da će ceo taj region ostati hrišćanski i da neće biti nasilno naseljavan stanovništvom iz Turske. Ugovor je potpisan, a devojka je nakon toga oduzela sebi život nožem. Paša je odlučio da zbog ljubavi ispoštuje datu reč, pa se od tih dana ceo kraj naziva Marijovo.

Marijovo je istorijsko, kulturno i prirodno bogato područje. To je jedno od najslikovitijih područja u Severnoj Makedoniji, s neverovatnim krajolikom neprocenjive prirodne lepote. U ovom kraju postoji puno sela i zaseoka, tačnije njih 29, ali je na veliku žalost većina ostala potpuno pusta.

Jedno od navećih sela je Vitolište, nalazi se na 46 kilometara udaljenosti od grada Prilepa, i izgrađeno je na visini od 830 metara. Ovo selo opisano je u brojnim pričama i pesmama, i njegova ruralna svakodnevica danas pruža odličan odmor turistima i putnicima.

Makedonija je bogata ekološki čistim pašnjacima, a vrlo specifična flora pašnjaka daje poseban ukus i aromu sirovim i ukiseljenim proizvodima proizvedenih na ovom području. Selo je najpoznatije po Marijovskom bijenom i belom siru, lokalnim delikatesima koji se prave isključivo tu, a ostale poslastice zadovoljiće zaista i najzahtevnije ukuse.

Ovaj kraj zemlje je danas poznata turistička destinacija. Sve više turista iz regiona se okreće eko turizmu i prirodi, a ovom području sve je posvećeno isljučivo zdravom životu u pravom smislu reči. Lepotu i arhaičnost ovog kraja je prepoznao i proslavljeni režiser Milčo Mančevski, koji je sa posebnom pažnjom prikazao lepote i običaje ovog dela zemlje.

Hrvatska u društvu najpoželjnijih destinacija u 2021. godini

0

Hrvatska se ponovo našla među najpoželjnijim destinacijama, što dokazuje da naš region zaista ima šta da ponudi turistima sa svih krajeva sveta

Prema listi USA Today, jednom od najčitanijih dnevnih listova u Sjedinjenim Državama, Hrvatska je zauzela visoko 11. mesto destinacija koje se obavezno moraju posetiti u ovoj godini.

Lista USA Today sadrži 100 najpoželjnijih destinacija za putovanja u 2021. godini i u saradnji sa internet portalom za putovanja 10Best.com, zajedno su izdvojili najatraktivnija mesta za putovanja. Hrvatska se našla u društvu najboljih, na listi se nalaze Arizona, Havaji, Pariz, Italija, Grčka, kao i ostale poznate turističke destinacije.

Šta ćemo jesti i piti u 2021. godini?

0

Istraživanje koje je proveo Deliveroo govori o trendovima u hrani za sledeću godinu, šta ćemo jesti i piti

Internet i društvene mreže su danas definitivno nadmašili televiziju, i našli se duboko u okvirima porodica. Najpopularnije piće, posebno među mladima, biće kafa sa mlekom, bar sudeći po društvenim mrežama. Gusta, takozvana Dalgona coffee.

U 2021. godini kuhinja će biti održiva, sezonska, sa minimalnim otpadom, a najpopularnije će biti japanska, kineska i američka, dok su autsajderi meksička i grčka. Italijanska kuhinja je na trećem mestu po nepopularnosti.

Sve namirnice će biti tematski birane, organske i potpuno prirodne, i to je trend iz ove godine koji će se odraziti i na sledeću. Meso će biti potpuno izbačeno i zamenjeno namirnicama na biljnoj bazi, što je veliki preokret u svim lancima restorana brze hrane.

Bezalkoholna pića su najpopularnija, a očekuje se lansiranje novih sa dodacima začina i začinskog bilja poput kurkume ili bibera.

Ulje iz Istre ponovo najbolje u Evropi

0
maslinovo ulje
Photo: Pixabay/stevepb

Istra će u ovoj 2021. godini šesti put zaredom poneti titulu najkvalitetnijeg svetskog regiona za ekstra devičanska maslinova ulja, što dovoljno govori o kakvom se ulju radi

Prema publikaciji medjunarodnog vodiča koji je posvećen ekstra devičanskim maslinovim uljima, Flos Olei,  istarski maslinari su ponovo uspeli da se dokažu kao vrhunski proivođači maslinovog ulja. Ozbiljnost ovih ljudi se može prikazati na primeru da Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toskana samo 43, dok je reputacija koju su izgradili već odavno na svetskom nivou.

Istra je šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svetu, a kvalitetna ulja su rezultat dugogodišnjeg truda, rada i predane ljubavi istarskih maslinara. Među 500 najboljih ekstra devičanskih maslinovih ulja sveta, 15% njih dolazi upravo iz Istre, iz Hrvatske i Slovenije.

Hoće li kovid pasoš biti obavezan u Srbiji?

0

Kovid pasoš će po svemu sudeći biti obavezan za sve građane Srbije koji žele da putuju, i već krajem februara očekuje se primena protokola u vezi sa njihovom realizacijom

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić je izjavio da će u budućnosti kovid pasoš biti jedini moguć dokument sa kojim će građani Srbije moći da putuju, i da će takva praksa biti obavezna u gotovo svim zemljama ne samo regiona, već i sveta.

Ovaj dokument, odnosno elektronska aplikacija će sadržati sve bitne informacije o vlasniku, tj sertifikat o vakcinaciji, kao i sve PCR testove i rezultate ostalih testova vezanih za koronavirus. Ovakav dokumet će biti neophodan kako bi svaki putnik ili turista mogao da bude bezbedan na svom putovanju.

Na grčko more samo sa vakcinom

0

Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčku, i jedini uslov za sada je dokaz o vakcinaciji, ukoliko epidemiološka situacija u našoj zemlji bude stabilna

Grčki ministar turizma Haris Teoharis je izjavio da će grčko more biti dostupno građanima Srbije u ovoj godini, jedino što svaki turista morati da priloži dokaz o vakcinaciji.

Svi građani u Grčkoj nakon vakcinacije dobijaju digitalni sertifikat, a slične potvrde planiraju da uvedu i ostale evropske zemlje, i već se uveliko pregovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i zemlje odredišta turista.

Ovakve vesti su odličan i optimističan znak za sve građane Srbije koji su prošle godine kupili ili rezervisali svoje aranžmane za letnji odmor, i sada se već razmišlja o nerealizovanim vaučerima koje su turisti dobili od agencija.

Otvoren Bacco, fajn dajning restoran u hotelu Grand na Kopaoniku

0

Da li se sećate kada ste nešto probali prvi put? Kada ste prvi put stali na skije, probali vrhunsko vino, prvi put osetili sneg kako se topi na licu, dok se kupate u toplom bazenu na otvorenom? Da li se sećate vatrometa ukusa koji eksplodira na nepcima, uživanja u jedinstvenoj kombinaciji suptilnih aroma i ukusa cigare sa kojima mogu da se porede samo najfinija vina

Sada, u hotelu Grand na Kopaoniku probajte vaše novo iskustvo, koje se zove Bacco. Novi a la carte Fine dine & drink restoran odgovor je na potrebu uske ciljne grupe hotela Grand, ali i samog Kopaonika kao najposećenije turističke destinacije. Nešto inovativno i izazovno u svakom smislu je ovoj planini potrebno. Ime restorana je nastalo od reči Bacchus – bog vina, i tobacco kao uživanje u posebnim trenucima. Ovaj restoran predstavlja krunu ugostiteljskog umeća i gastronomske kreativnosti hotela Grand.

Sa sedamdeset sedećih mesta u ambijentu kojeg čine prefinjene linije i detalji koji odišu diskretnim luksuzom, restoran se nedvosmisleno izdvaja od sveukupne ugostiteljske ponude na Kopaoniku, ali i van njega. Svojim gostima nudi autentično iskustvo i neponovljivo gastronomsko-hedonističko putovanje koje počinje na samom ulasku u restoran za čiji enterijer je zadužen Aleksandar Šavikin, srpski arhitekta postmodernista i dobitnik nekoliko nagrada iz oblasti arhitekture. Koncept restorana osmišljen je za one koji su sa istančanim ukusom prema hrani, piću i sofisticiranim detaljima u potpunoj sinergiji. Za neponovljivo gastronomsko iskustvo i zaštitni znak restorana – Five Sensese Menu, zaslužan je šef kuhinje Milorad Gavrilović u saradnji sa Kempinski timom kuvara, a uz pomoć Head Chef de Rangova koji su se proslavili u najboljim svetskim fajn dajning restoranima od kojih su mnogi ovenčani Mišlenovim zvezdicama.

Francuska kuhinja u fuziji sa elementima mediteranske i azijske i najkvalitetnijim sastojcima iz celog sveta, naglašavaju sveže pripremljena jela i upotpunjuju gastronomski užitak. Istančani detalji poput kavijara, izvanrednih cigara, vina, konjaka, u velikoj meri prisutan performans završne pripreme hrane pred gostom, zatim privatni vinski podrum sa vrhunskom selekcijom i tehnologijom sazrevanja vina koja određenim etiketama daje dodatnu vrednost nakon izvesnog vremena, kao i fantastična atmosfera uz zvuke dobre muzike i provod sa stilom, samo su neki od razloga zašto će Bacco postati novi sinonim za hedonizam.

Umeće življenja je izazov za odabrane, posetite Bacco i uverite se!

Foto: Vladimir Miladinović

Kakva sudbina očekuje hotele u Srbiji

0
HotelHotel
Photo: iStock

Hotelijerstvo u Srbiji je trenutno najugroženiji sektor privrede, i nakon 1. januara kreće otpuštanje radnika, zatvaranje, ali i prodaja hotela ako bude zainteresovanih

Sve teži položaj hotela u Srbiji imaće po svemu sudeći tužan i jedini mogući epilog, ne postoji drugo rešenje sem zatvaranja i prodaje. Popunjenost kapaciteta je proseku 2%, u Beogradu je nešto više od toga, od 3 do 5%, i posle 1. januara krenuće zaključavanje, prvo na četiri do šest meseci, a kasnije na duže do konačne prodaje, izjavio je direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

U Srbiji je trenutno zatvoreno 80 hotela od ukupno 402, dok je u Beogradu od ukupno 121 obustavilo rad 20 hotela. Ostali će najverovatnije svoja vrata zatvoriti posle Nove godine jer kreće tradicionalno loš period za ovu industriju. Naime januar i februar su loši meseci za hotele zbog malog broja gostiju.

Nova turistička strategija Dubrovnika

0

Dubrovnik je odlučio da promeni svoju dosadašnju praksu i proba nešto novo. Na novoj meti ovog jadranskog bisera ovog puta su se našli digitalni nomadi, osobe koje rade “na daljinu”

Novi plan promovisanja turističkih potencijala Dubrovnika uključuje jednu novu ciljnu grupu, u pitanju su ljudi koji rade i putuju svetom u potrazi za destinacijama koje im omogućavaju dobru infrastrukturu, ali takođe i lepo okruženje u formi istorijskih znamenitosti, vrhunske gastro ponude, kao i ostalih zanimljivih atrakcija ili prirode.

Upravo zbog toga je i pokrenuta avio-linija ka Sjedinjenim Državama i Amerikanci su za sad najpoželjniji gosti, jer prema pisanju lista Washington Post, oni su spremni da zabavu i dobro raspoloženje dobro plate. Treba navesti da je Hrvatska bila jedina država Evropske unije koja je nije zabranila dolazak putnika iz Sjedinjenih Država.

Osnovna ideja je da se Dubrovnik predstavi kao celogodišnja destinacija za ljude kojima je za rad dovoljna samo digitalna tehnologija, bez stalnog mesta boravka, jer sav svoj posao obavljaju od kuće. Dubrovnik bi u tom slučaju u budućnosti mogao da ponudi povoljnije uslove dugoročnog boravka, kako bi se na  svetskoj karti turističkih destinacija mogao da pozicionira kao destinacija u kojoj su digitalni nomadi dobrodošli.

Počitelj, čuvar bosanske istorije i davnih vremena

0

Na levoj obali reke Neretve, žile kucavice ove predivne zemlje, smešten je srednjovekovni grad Počitelj, čuvar baštine i prošlosti, podsetnik na drevna i mistična vremena kada je čast bila na ceni

Počitelj je grad čija je arhitektura sačuvala tajne prošlosti, grad koji je zbog svoje vrednosti upisan na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Počitelj je najverovatnije sagradio kralj Stefan Tvrtko I 1383. godine i grad je svojevremeno bio značajan srednjovekovni administrativni centar. Prvi istorijski pisani dokument u kome se pominje ovaj grad datira iz 1444. godine, a radi se o povelji kraljeva Alfonsa V i Fridriha III. Od 1463. do 1471. godine, grad je bio pod upravom ugarske vojske, da bi ga 1471. godine osvojile Osmanlije, koji su njime upravljali sve do 1878. godine.

Mnogi velikani su bili opčinjeni ovim mestom. Tako je, Ivo Andrić voleo da se penje kamenim stazama Počitelja do Gavrankapetanove kule. Zuko Džumhur je u ovom okamenjenom gradu ispijao fildžane kafe i pušio hercegovački duvan, a Safet Zec je ovde slikao svoje cvetne prozore.

Danas se u samom gradu mogu videti tvrđava, Šišman Ibrahim-pašina džamija iz 16. veka, Šišman Ibrahim-pašina medresa, amam i han iz 17. veka, brojne kuće sa interesantnim načinom gradnje, kombinacijom mediteranskih i orijentalnih karakteristika. U gradu danas živi veoma malo ljudi, po poslednjem popisu samo njih 905.

Poslednje objave

Trevizo italija

Manja, pametnija i pitomija alternativa Veneciji

0
Kada ljudi pomisle na Veneciju, obično zamišljaju gondole, kanale i gomilu turista. Međutim, samo sat vremena vožnje dalje nalazi se Trevizo, manji i pametniji...