15.1 C
Belgrade
Ponedeljak, novembar 17, 2025
Naslovna Blog Stranica 357

Odličan siti brejk u regionu za malo para

0

Albanija je danas mesto koje turistima nudi najviše za najmanje para, i bez obzira na činjenicu da je turizam tek poslednih par decenija počeo da se razvija, ova zemlja ima puno zanimljivog i nesvakidašnjeg sadržaja za sve putnike

Ispod same planine Dajti, inače nacionalnog parka neverovatne prirode, nalazi se jedan moderan i veseo grad. Rešena da se oslobodi sive istorije, Tirana je u poslednjim decenijama pokazala kako se može razvijati u skladu sa tradicijom, a da opet to bude u skladu sa modernim svetskim trendovima.

Tirana je glavni i najveći grad Albanije sa oko 422.000 stanovnika. Prvo što turisti mogu da očekuju od ovakvog grada je neka vrsta suprotnosti na svakom koraku, posebno turisti iz zemalja koji nisu navikli na živahne balkanske gradove. Jedan deo grada podseća na stara i nerazvijena naselja, bez nekog naročitog stila gradnje, dok je drugi deo gotovo zapadnoevropski, sa širokim bulevarima, skupim prodavnicama i modernim restoranima.

Grad je pun istorije i života, i turistima zaista nudi puno sadržaja, ali još uvek je ta ponuda nekako iskrena i pomalo stidljiva, bez nekog formalnog okvira. Ovaj grad se mora upoznati baš na takav način, dok još uvek ostatak sveta ne dođe da je otkrije, jer je autentičnost ovde najbitniji pojam.

U Tirani ima mnogo istorije, u samom centru grada nalazi se Ethembegova džamija, na čuvenom Skenderbegovom trgu, najlepšem od svih gradskih trgova i to nikako ne treba propustiti. U samoj blizini trga se nalazi i mauzolej jednog od najslavnijih diktatora, Envera Hodže i to u obliku piramide. Ovaj kontroverzni spomenik danas je kulturni centar.

Ono što svakako treba napomenuti je to da se u gradu oseća gostoprimstvo, svi su srdačni i ljubazni domaćini i to je možda i glavni adut Tirane. U restoranu jedan dobar ručak košta oko 4 evra, dok porodični paket iznosi oko 12 evra, i to u boljim restoranima, što je daleko niže nego u ostalim evropskim metropolama. Ovakva ponuda, istorije i kulture s jedne strane i više nego povoljnih cena s druge dovoljno govore o tome zašto je ovaj grad sve popularniji kod turista. Zato ne treba čekati još dugo, treba se spakovati, otići u Tiranu i upoznati je na pravi način.

Trst, grad na talasima šećerne vune

0
Trst – grad na talasima šećerne vune

Ovaj grad na severu Italije još dugo će se boriti sa imidžom šoping-utočišta za kupoholičare, posebno kod nas sa područja Balkana. Međutim, ukoliko makar malo zagrebete ispod površine prekrivene brendiranom garderobom i kafom pakovanom na kilogram, treba reći da sigurno nećete ostati ravnodušni prema ovom gradiću

Trst, zašto tamo, sve to njihovo imaš da kupiš i ovde? Ovakva floskula je u današnje vreme potpuno izbačena iz upotrebe. Sve to prestaje i pada u vodu čim se spustite prema Tršćanskom zalivu, tamo vas očekuje pogled na grad koji ostavlja bez daha.

Trst je zaista mesto koje živi u ljubavi sa morem i nekako je ta ljubav najjači utisak koji turisti imaju. More je oblikovalo prošlost grada, a i danas to isto radi, suptilno i fino.

Grad se nalazi u istoimenom zalivu i sve šetnje koje turisti prave obilazeći ga, omogućavaju da se zapravo ceo grad upozna sa svih strana. Tu se nalaze sve važnije gradske institucije, kao i autobuska i železnička stanica koje u stvari turistima služe kao polazna tačka za šetnju.

Ukoliko odatle krenete obalom prema središtu grada, brzo ćete ugledati brojne palate i zdanja koja podsećaju na Beč ili ostale austrijske gradove. Vrlo brzo stižete do Canal Grande, kanala koji deli ime sa puno poznatijim rođakom u Veneciji. On nije ni toliko velik i niti toliko poznat, ali je svakao najšarmantniji deo Trsta. Njega presecaju mostići pored njih su poznati restorani i kafići, kao i srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona izgrađena u 19. veku. U stvari, gde god da krenete, očekuju vas samo divni prizori.

Život u ovom gradu je izuzetno zgodan, Trst važi za možda i najbolji italijanski grad za svakodnevicu. Ovde je atmosfera prilično opuštena i ležerna, kafa se tradicionalno ispija preko celog dana, i ona je ovde institucija. Trst je savršen za sve, pa čak i za jednodevnu posetu. Nije daleko, poznat je gotovo svima, a zaista nesebično pruža puno. Ovde je sve toliko fino, da se često kaže da su čak i talasi napravljeni od šećerne vune…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Matjaž Turk, direktor sajma GASTexpo

0

Nepovoljan uticaj pandemije na turističku delatnost se, prema očekivanjima, domino efektom preneo na veliki broj oblasti koje su manje ili više povezane sa ovom industrijom. Ipak, čini se da je šteta učinjena biznisima koji se bave organizacijom sajmova, kongresa i raznih događaja uopšte, na samom vrhu negativne liste. Zato smo odlučili da o tome porazgovaramo sa Matjažom Turkom, direktorom međunarodnih sajmova Gastexpo i Primorski sejem

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju?
MT: Što se tiče neposrednog kontakta sa samim virusom do sada nismo imali iskustva, ali po onome što se dešava oko broja zaraženih i smrtnih slučajeva u poslednje vreme, moram da priznam da je to više nego zabrinjavajuće. Zato svima želim sve najbolje, da ostanemo zdravi i ubuduće, da zaštitimo i čuvamo svoje zdravlje i zdavlje svih ostalih. Što se tiče direktnog iskustva na poslovnom planu mogu da kažem da smo itekako osetili posledice pandemije, jer je od prvog talasa pandemije, sredinom marta, naša delatnost koja podrazumeva organizaciju sajmova ograničena, odnosno zabranjena.

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao?
MT: Za našu delatnost je to prava katastrofa, jer mi ili ne možemo da organizujemo sajmove u dosadašnjem obliku, ili ih uopšte ne smemo organizovati. Situacija je još teža zato što se uopšte ne zna kada će biti bolje i pod kojim uslovima ćemo moći da organizujemo sajmove, jer je trebati imati u vidu da je za organizaciju kvalitetnog sajma potrebno najmanje šest do devet meseci kvalitetnog rada u normalnim uslovima.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?
MT: U prvom koraku smo uradili analiza stanja u firmi u vezi štete koju donosi pandemija sa ciljem da ona bude što manja. U drugom koraku smo na osnovu smernica od strane države pratili da li je uopšte moguće organizovati neki program odnosno sajam. U trećem koraku smo pratili konkurse za moguću pomoć od strane države. Što se tiče naše osnovne sajamske delatnosti bili smo primorani da storniramo jedan sajam, a drugi da odložimo za proleće u nadi da ćemo biti u mogućnosti da ga organizujemo, a ako ne, i njemu sledi storniranje do naredne prilike.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije?
MT: U ovo doba nama je najoptimalnije raditi od kuće, a to je i preporuka nadležnih institucija, pa se trudimo da je poštujemo.

TU: Da li imate podršku tih nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
MT: Od države dobijamo pomoć u obliku subvencija za radnike na čekanju, subvencija za skraćeno puno radno vreme, kao i deo pokrića fiksnih troškova.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednusezonu?
MT: Prvo želim svima da ostanemo zdravi, jer samo tako možemo planirati budućnost. Svakako je teško praviti planove u doba epidemije, pogotovo u našem poslu, gde su lični kontakti u prvom planu. Sve dok se situacija u vezi sa pandemijom ne poboljša toliko da možemo da organizujemo sajmove, nećemo puno planirati pogotovo što je za organizaciju potrebno duže vreme. Ipak, trebalo bi da ostanemo optimisti, tako da očekujemo da ćemo organizovati odložen sajam GASTexpo, u junu sledeće godine. Nadamo se, da će vakcina biti efikasna i da će se stvari u svim segmentima, u privatnom i poslovnom životu, što pre popraviti i vratiti u normalne okvire.

Anastasija Vansovič, klaster direktor prodaje kompleksa Dukley

0

Nepredviđene teškoće koje je u turističkom poslovanju donela pandemija, naterale su hotelijere da se proaktivnim delovanjem i promenama uhvate u koštac sa novonastalom situacijom. Bez obzira da li su u pitanju mali butik hoteli ili veliki i luksuzni rizorti, opasnost i želja za njenim prevazilaženjem su bila jednake. Svoja iskustva u vezi svega toga samo za čitaoce TU magazina prenela nam je Anastasija Vansovič, klaster direktor prodaje u ekskluzivnom kompleksu Dukley

TU: Da li imate direktno iskustvo sa korona virusom (COVID-19) i pandemijom?
AV: Srećom, do sada nismo imali nijedan zabeležen slučaj oboljevanja. Od prvog dana smo se prilagodili preporukama međunarodnih i nacionalnih nadležnih institucija, te smo pored preporučenih mera odmah kreirali sopstvene jake preventivne mere koje se svakodnevno sprovode sa ciljem sprečavanja širenja virusa i stvaranja sigurnog ambijenta, kako za naše goste, tako i za članove tima. Ono što nam daje posebnu prednost jeste jedinstvena lokacija i koncept koji Dukley ima – naš kompleks zauzima površinu poluostrva Zavala između Budve i Bečića i u ponudi ima luksuzne smeštajne kapacitete, privatne plaže i restorane, kao i panoramski bazen za predivnim pogledom na Stari grad Budve. Unutar kapija našeg kompleksa gosti mogu da dobiju sve što im je potrebno, dok s druge strane, pristup ove godine nije bio omogućen gostima izvana. Celi kompleks smo učinili u potpunosti privatnim zarad sigurnosti svih koji ovde borave i rade. Kako bi maksimizirali bezbednost gostiju, prilikom check-in i check-out procedura korišćena je virtuelna recepcija, a sve površine su se svakodnevno dezinfikovale po posebnim protokolima. Ono što nam daje posebno zadovoljstvo jeste to što smo uspeli da ostvarimo glavni cilj ove sezone, a to je da našim gostima pružimo privatnost i sigurnost na najvećem mogućem nivou.

TU: Kako je nova situacija uticala na vaše poslovanje?
AV: Na početku je bila neizvesna situacija, ali većina naših rezervacija je pomerena za sledeću godinu, jer imamo verne i stalne goste koji nisu otkazali svoje rezervacije, već su samo promenili datum dolaska. Mišljenja sam da čak i teška vremena mogu doneti promenu za rast poslovanja – mi smo je dobili i koristimo je. Tokom zaključavanja promovisali smo ne samo hotel, već i Crnu Goru kao vrlo sigurnu, mirnu, luksuznu i nezaboravnu destinaciju, a poverenje smo dobili od klijentele na visokom nivou, koja nije mogla da putuje u Italiju, Španiju, Grčku ili Francusku. Ta vrste klijentele bile je spremna da putuje i otkriva nove destinacije, a izabrali su baš nas. Takođe, pokrenut je trend rasta interesovanja za privatne, luksuzne autonomne komplekse, kakav je Dukley i zaista vidimo veliko interesovanje sa različitih tržišta.

TU: Šta ste prvo promenili u svom poslu?
AV: Prvo smo promenili način komunikacije i rada – celi tim i ja smo proces rada premestili u online sferu. Svi poslovni sastanci i prezentacije su bili online, a čak smo snimali online ture kroz kompleks kako bismo naše potencijalne goste i poslovne partnere upoznali sa onim što nudimo, i to uživo. Pored toga, promenili smo fokus i veliku pažnju posvetili zdravstvenim i bezbednosnim aktivnostima unutar kompleksa. Jedini u Crnoj Gori gostima nudimo zdravstveno osiguranje od virusa COVID-19, te u partnerstvu sa Lovćen osiguranjem omogućavamo premijsko pokriće do 10.000 € po osobi. Naš porodični lekar bio je na raspolaganju svim gostima i, kao što je već pomenuto, stvorili smo jedinstvene mere prevencije u saradnji sa timom za Housekeeping, F&B, Concierge i obezbeđenjem.
TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, radite li od kuće ili iz kancelarije? AV: Zavisi od poslovnih potreba. Ukoliko imamo važnije interne sastanke, radim iz kancelarije uz strogo pridržavanje svih preporučenih mera, dok ostalim danima radim od kuće.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i od čega se ona sastoji?
AV: Naravno, cenimo podršku i napore Vlade zbog pravovremene reakcije, donošenja svih smernica o zdravstvenim i bezbednosnim propisima i njihovih preporuka za hotele koji nam omogućavaju rad. Smernice za zdravlje i bezbednost su ključne za nas, jer su nam gosti i članovi tima, ključni prioriteti.

TU: Koji su vaši lični i planovi kompanije za blisku budućnost i sledeću sezonu?
AV: U fokusu našeg plana je briga o gostima i njihovim željama kroz razvoj jedinstvenih proizvoda i usluga, te kreiranje jedinstvenog iskustva. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika u Dukley kompleksu osmislili smo jedinstven zimski program za decu i odrasle. Pored divnih i raznovrsnih aktivnosti unutar kompleksa nudimo i privatne Concierge usluge u okviru kojih se organizuju dnevne propusnice za skijanje u crnogorskim planinama, kao i nezaboravna lokalna iskustva i izleti, što nam omogućava sama blizina svim zimskim atrakcijama. Pored toga, s obzirom na to da naš kompleks ima privatnu teritoriju sa uslugom dostave hrane, privatnim Concierge timom, stomatološkom klinikom, školom, vrtićem i brojnim kreativnim radionicama i aktivnostima za decu i odrasle, osmislili smo i posebnu ponudu sa ekskluzivnim cenama za porodice i poslovne ljude koji žele da učine Dukley svojim zimskim domom na moru. Visok nivo usluge, osmesi gostiju, stvaranje nezaboravnih trenutaka za parove i porodice – to su naši ciljevi i ono što nas pokreće.

Bernard Zenzerović direktor „Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske“

0

Ova godina pogođena pandemijom nam je svima donela mnoštvo problema, pre svega na ličnom, a onda i na poslovnom planu. Međutim, staro je pravilo da smo zajedno jači, posebno u ovakvim slučajevima kada svi imamo jednu želju, da se sve ovo što pre i što bezbolnije završi. Zato smo razgovarali sa Bernardom Zenzerovićem, koji nam je kao direktor vodećeg strukovnog udruženja u hotelijerstvu Hrvatske, preneo svoja iskustva u vezi sa ekstremnim uslovima u kojima se hotelijerstvo nalazi

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju?
BZ: Nemoguće je u danas ne imati lično iskustvo vezano za korona virus, s obzirom da je već zaista značajan broj ljudi ili bio zaražen ili se našao u meri samoizolacije. No, upravo je zato nadam se svima postalo jasno koliko je bitno da se svi držimo epidemioloških mera. Drago mi je da mogu izdvojiti upravo svoje kolege, hrvatske hotelijere kao dobar primer pridržavanja najviših standarda sigurnosti i higijene. Čak i uprkos velikom broju gostiju tokom leta nismo imali zabeleženih slučajeva širenja virusa u našim komercijalnim objektima.

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao?
BZ: Turizam u Hrvatskoj je snažno pogođen pandemijom, kao uostalom i celi turistički biznis u celom svetu. No, i u tim ekstremnim uslovima hrvatski turizam je pokazao otpornost, jer je u 2020. u odnosu na konkurente na Mediteranu ipak relativni pobednik i to ćemo verujem dobro kapitalizovati i dogodine. Ono čemu se sada svi nadamo je puno uspešnija 2021. godina.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?
BZ: Promenilo se mnogo, ali ako bi jednu stvar morao da izdvojim to bi svakako bila ubrzana digitalizacija na svim nivoima. Gosti danas očekuju kao standard contactless i touchless iskustvo boravka u objektima, a mi smo se tome brzo prilagodili, kao i u pogledu podizanja standarda čistoće i higijene u svim prostorima objekta. Sve su to trendovi koji su tu i koji će sigurno ostati i u narednim godinama.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije?
BZ: U udruženju radimo u timovima, pa deo nas radi u kancelariji, a deo od kuće, kako bi osigurali nesmetanu uslugu. Ali, kad smo u kancelariji, smanjili smo potpuno kontakte, tako da sve sastanke odrađujemo online.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
BZ: Intenzivno sarađujem sa svim ministarstvima i ostalim državnim institucijama i telima i saradnja nam je kvalitetna i otvorena. Sigurno je najveća podrška države ove godine turističkom sektoru u delu donesenih mera za očuvanje radnih mesta. Te mere su na snazi od marta ove godine i one su sprečile otpuštanja ljudi do kojih bi sigurno došlo zbog velikog gubitka prometa, tako da možemo reći da su mere očuvale naš ljudski kapital i to je velika stvar. Ono što sada očekujemo je produženje tih mera najmanje do Uskrsa 2021. godine kada se očekuje prvi turistički promet. Ono što je sada nasušno potrebno sektoru, je da se osiguraju novi izvori likvidnosti kako bi se prebrodila zima i dobro pripremila glavna sezona.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu?
BZ: Ova godina je pokazala da ljudi žele da putuju, pa hrvatska turistička industrija s optimizom gleda prema sledećoj sezoni. Nadamo se uspešnijoj godini u odnosu na 2020. posebno u leisure (odmorišnom) segmentu, a prema sadašnjim okolnostima možemo očekivati da će pred kraj godine početi i oživljavanje MICE industrije.

Vreme je prolazno, Egipat je večan

0

Svaki put kada polazimo na putovanje, pored prtljaga, ličnih dokumenata  i novca, sa sobom obavezno ponesemo i šarenu lepezu očekivanja. Ona može biti srazmerno afinitetima i destinaciji na koju idemo, zaista lepa i raznolika, ali je njena veličina, skoro po pravilu, obrnuto proporcionalna kvaltitetu samog doživljaja. Ukratko, što više očekujemo, teže ćemo ostvariti ispunjenje svojih želja, a zadovoljiti mnogobrojne žudnje srpskog putnika krajem ove godine koju je pojela korona, zvuči skoro izvesno kao nemoguća misija. Ipak, putovanje za medije po Egiptu u organizaciji Ambasade i ministarstva turizma ove zemlje, pokazalo je da ona može, za razliku od Aladinove lampe, da ispuni mnogo više od tri želje

Moja prva porcija Egipta, jer putnik se najpre hrani očima, bili su beli pesak i prašnjavi, ali egzotični morski grad kojeg je čovek ukrao od nj. v. „Pustinje“. Ovde se samo ona pita i sve što osećate i vidite je pustinjsko, počevši od sunca, vetra, mora, životinja do naposletku, čoveka. Međutim, Hurgada, naša prva destinacija, je napravljena da bude drugačija. Naseljena tek početkom prošlog veka, Hurgada je od malog ribarskog mesta, za samo pedesetak godina postala zaista popularna turistička destinacija. Ovaj biser egipatske rivijere, koji su ni iz čega osmislili, podigli i na kraju uglačali ovdašnji tradicionalno vešti graditelji, se i dalje širi prema jugu ka Sahl Hašišu i zalivima Makadi i Soma, a prema severu do mesta El Guna. Duž obale duge 50 km, nalaze se mnogobrojni hotelski kompleksi svih kategorija, more sa sedam boja i bajkovite peščane plaže sa skoro 4000 sunčanih sati godišnje (primera radi Beograd ima duplo manje).

Usred tog pustinjskog raja, nas „dvanaest veličanstvenih“ smestilo se u hotelu „Continental Hurghada Resort“ koji se nalazi na sopstvenoj peščanoj plaži u novom delu grada, Memši. Usluga u ovom luksuznom hotelu sa pristupačnim cenama je all inclusive, hrana veoma dobra, a sobe čiste i sa izuzetnim pogledom na veliki hotelski bazen i more. A, toplo Crveno more oko Hurgade i njegov izuzetno bogat podvodni svet, iziskuju posebnu priču. Naš saputnik i egipatski guru, osnivač Saveznog Udruženja Svetskih Putnika, Nebojša Jojić, kaže da su Egipćani uvideli prednosti koje Crveno more ima, pa su morski pojas od 25 nautičkih milja od obale Hurgade, pretvorili u nacionalni park. U znak zahvalnosti, more je ljudima poklonilo doživljaj pravog malog podvodnog vašara, jer su šareni koralni grebeni postali stanište za više od 1100 vrsta riba najrazličitijih šara, boja i oblika. Oko morskih grebena se u ribljem svetu uvek nešto dešava, a izuzetno bistra voda nam je omogućila da sve to pratimo kao na filmu i uživamo u snorkelingu koji su nam organizovali domaćini. Ovo iskustvo koje retko gde možete da doživite, je naročito snažno upravo u ovom periodu kada je voda još uvek topla (temperatura mora je sada oko 25 stepeni C), a zbog pandemije nema mnogobrojnih brodova sa turistima koji prave gužvu oko koralnih grebena.

I kako to biva u „zemlji sa hiljadu lica“, sledeća stvar na meniju je nešto sasvim drugačije. Pre svega, treba preći pustinju i u glavi je sjediniti sa morem i Nilom, jer je ova trijada Egipta, prilično teško shvatljiva za običnog smrtnika. To je nesumnjivo jedan od razloga pojave prvih bogova, koji su sišli sa neba i ostali u ljudima do pojave novih božanstava, još moćnijih. Naše četvoročasovno putovanje iz Hurgade kroz Saharu, bio je pravi način da se uz tekovine modernog doba i stare priče našeg sjajnog egipatskog vodiča Mohameda, pripremimo za jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu, Luksor. Drevni Egipćani su ga zvali Vaset i bio je prestonica Gornjeg Kraljevstva, Grci su ga nazivali Teba, a danas je Luksor moderan grad od pola miliona stanovnika, poznat kao „biser Egipta“. Ipak, ono što ga čini jedinstvenim je njegovo predgrađe koje predstavlja pravi muzej na otvorenom. Arheološka iskopavanja ne prestaju do danas, što neprestano dovodi do neverovatnih otkrića drevne kulture nekada moćne države. Na desnoj strani obale Nila, nalazi se selo Karnak, po kome je ime dobila severna polovina ruševina Tebe (oko 3200. godine p. n. e.). Kompleks hramova, koji se uvećavao i smanjivao mnogo puta, i danas zauzima oko tri kvadratna kilometra, zapravo govori o usponima i padovima Kraljevstva. Čak trideset faraona je gradilo u Karnaku, a najveći hram, posvećen bogu Amonu je podignut za vreme vladavine osamnaeste dinastije. Kompleks je zidovima podeljen na tri dela i pored hrama boga Amona, koji je jedini otvoren za posetioce, tu su još i hramovi posvećeni bogu Montuu (bog-ratnik u drevnoj Tebi) i boginji Mut, ženi boga Amona. Čitav kompleks je impesivan, ali su brojke koje prate ono što vidimo, još impresivnije. Hram u Karnaku ima 134 masivna stuba koji su raspoređeni u 16 kolona, od toga 122 stuba visine 10 metara, a ostalih 12 je visine 21 metar, sa prečnikom od 3 metra. Blokovi koji se nalaze na vrhu stubova su teški oko 70 tona i još uvek ne postoji opšte prihvaćena teorija kako su Egipćani uspeli da ih podignu tako visoko. Hol je nekada bio pokriven, a svetlo se kroz male otvore probijalo između stubova, gde su se nalazile i statue faraona. Ovo je jedno od onih mesta koje se mora videti uživo, jer je fotografijama zaista nemoguće preneti grandioznost ovih strukutra.

Na zapadnoj obali Nila nasuprot grada živih, nalazi se još jedno egipatsko čudo. To je Dolina kraljeva sa čijom popularnošću mogu da se mere jedino velike piramide u Gizi. Ova velika kraljevska nekropola u srcu Tebanske planine čuvala je upokojene faraone iz vremena Novog kraljevstva antičkog Egipta (1570 – 1070. p. n. e.). Pristup Dolini kraljeva bio je veoma težak i bilo ga je lako nadgledati, a za to su se brinuli specijalni odredi čuvara. Grobnice su građene pod zemljom sa samo jednim ulazom, podražavajući podzemni svet i to tako da se u njima mumije faraona mogu čuvati večno. One su zapravo predstavljale riznice bogate svim onim što je bogu koji hoda zemljom neophodno za zagrobni život. Što je faraon bio moćniji, to je sadržaj tih grobnica, kojih je ukupno 64, morao biti bogatiji. O tome svedoči Tutankamonova grobnica čije je otkriće 1922. godine bilo izuzetno važno, pošto je to prva grobnica koja nije opljačkana pre pronalaska. Interesantno je da je Tutankamon zapravo bio manje značajan faraon iz 18. dinastije, ali je ipak u njegovoj grobnici od samo 60 m2, pronađeno više od 3500 predmeta neprocenjive vrednosti. Niko ne može da zamisli šta se sve nalazilo u ostalim velikim grobnicama koje su pripadale moćnim faraonima.

Nakon svega ovoga, moram da priznam da su moja očekivanja u vezi naše sledeće destinacije, Kaira, narasla do neslućenih visina. Da se poslužim alegorijom sa početka teksta, servirano nam je glavno jelo sa poslasticom. I zaista, već je prvi pogled na Kairo noću svima nama izmamio uzdahe zaprepašćenja. Na putu od aerodroma do hotela kroz stakla autobusa, gledali smo otvorenih usta zakrčene ulice Kaira i pitali se kako je moguće da se ovoliko ljudi, automobila i svih drugih mogućih prevoznih sredstava, kreće bez ikakvog vidljivog smisla, ali i bez zastoja i incidenata. Svetla, boje, mirisi, zvuci… Sve je predimenzionirano, kao i mnoštvo ljudi koji su se zgusnuli na obalama velike reke. Tu reku su Egipćani zvali jednostavno „Iteru“  ili reka, što dovoljno govori o ogromnom značaju koji je Nil oduvek imao. Pored toga što je ovo jedina velika reka koja teče od juga prema severu, pa vetar nad Nilom duva uzvodno i omogućuje jedrenje protiv struje, vodostaj Nila je najveći upravo u doba kada sve ostale reke presušuju. Nil je bio i ostao Hapi, otac bogova ili jednostavno – život. A naš trodnevni život u Kairu, započeo je smeštanjem u veliki i raskošan hotel Ramses Hilton, u centru grada i na samo 250 metara od obale Nila. Pogled na pulsirajući grad sa balkona bilo koje od 770 soba hotela je neverovatno iskustvo i još jednom me podsetio na reči Nebojše Jojića, koji u svojoj knjizi „Bukirano“ navodi da u Kairu idete u posetu samo onome koga stvarno volite ili onome ko vam je hitno potreban.

Sledila je radna večera u hotelu Šeraton, koju nam je priredila zamenica ministra turizma u Vladi Egipta, atraktivna Gada Šalabi, koju već znamo sa otvaranja ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu, gde je Egipat bila zemlja partner. Ona je predstavila aktuelnu situaciju i planove turističke organizacije i pozvala nas da u koordinaciji sa ambasadom promovišemo destinacije kulturnog i morskog turizma. Po njenim rečima, Egipat je ukinuo naknade za odobravanje turističkih viza, turisti na kovid-19 mogu da se testiraju prilikom dolaska na aerodrome u turističkim gradovima, a avio kompanije su oslobođene plaćanja naknada za sletanje.

Dan za posetu piramidama u Gizi je bio savršen, a put do platoa nam je pokazao i dnevnu stranu Kaira. U najmnogoljudnijem afričkom gradu se na svakom koraku oseća jedinstvo i borba suprotnosti, ali to je jedna od retkih stvari koja me ovde ne fascinira i često mi neke scene, s obzirom na slično nasleđe, deluju poznato. U Gizi se nalaze tri velike piramide od kojih Hufuovu, odnosno po Grcima Keopsovu, nazivaju još i Velikom piramidom. Ovde ću opet da ponovim da je nemoguće shvatiti veličinu i lepotu ovih objekata gledajući fotografije i tek kada se nađete ispred nečega tako savršenog, shvatite koncept svetskih čuda drevnog sveta. Piramide u Gizi su izgrađene u vreme vladavine 4. dinastije Starog kraljevstva koje se još naziva i Zlatno doba. One su služile pre svega kao grobnice faraona, mesto odakle prelaze u zagrobni život ali je do današnjih dana donekle misterija kako i zašto su građene u ovom obliku. Ogromni kameni blokovi su transportovani sa nezamislivo dalekih lokacija, ali još veća nepoznanica je kako su uspevali da ih prenose uzbrdo, što bi bio izazov i za današnje mašine. Ono što takođe fascinira je njihova konstrukcija koja je urađena sa milimetarskom preciznošću, uzimajući u obzir tadašnje uslove. Pored Keopsove piramide, na platou Gize se nalaze piramide faraona Kefrena i Mikerina (Kefrenovog naslednika) i naravno legendarna Sfinga, mitološko biće sa glavom čoveka i telom lava, najčuveniji simbol egipatske kulture. Krečnjačka struktura dobijena od kamenog substrata i dalje oduzima dah zbog svoje misterioznosti, ali i proporcija (najveća monolitska statua na svetu).Već sam napomenuo da je dan za posetu velikim piramidama bio pun pogodak i to ne samo zbog divnog vremena, već i zbog činjenice da je plato bio maltene pust. Nestvarnu tišinu ove idilične scene kvarili su samo retki prodavci, pokušavajući da sa nama igraju svoju svakodnevnu igru koja je mnogo više od trgovine.

Kairo se ni u snu ne može upoznati za nekoliko dana, ali smo ipak, uz tradicionalno gostoprimstvo i stalnu želju domaćina da nam pokažu što više, otkrili jedno njegovo lice. Posetili smo džamiju Muhamed Ali Paše ili Alabaster džamiju koja se nalazi u citadeli, zatim drevnu pravoslavnu koptsku crkvu Svetog Đorđa u Starom Kairu kao i magični Hanel Halili bazar. Zavirili smo i u tajne praistorijske egipatske civilizacije u okviru starog egipatskog muzeja gde se izdvajaju predmeti iz Tutankamonove grobnice, ali na veliku žalost, nismo posetili novi koji će biti otvoren tek krajem ove godine. Ali, eto još jednog u mnoštvu razloga za ponovni dolazak na ovo čudesno mesto. Zemljo faraona, vidimo se opet!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Cerkno, idealan odmor ove zime

0

Ove posebne sezone ne propustite zimu na najboljem i najmodernijem skijalištu u Sloveniji, Skijaškom centru Cerkno. U Hotelu Cerkno, koji je vlastnik skijališta, termi Cerkno, apartmana i restorana Alpska perla, mogu vam pripremiti odlične aranžmane po vašim željama

Najbolje slovenačko skijalište

Skijaški centar Cerkno nalazi se na obroncima 1291 m visokog Črnog vrha i spada u najsavremenija, najsigurnija i skijališta sa najbržim napravama u Sloveniji. Skijaški centar Cerkno obuhvata 70 hektara uređenih skijaških površina, odnosno 18 km uređenih skijaških staza, koje su u celini pokrivene kompaktnim snegom. Skijaške pruge su primerene za skijaše svih kategorija, a uređeno je i 5 km trkačkih staza. Odlično uređene skijaške staze, najmoderniji i najsigurniji uređaji, visoki kvalitet ostalih usluga, na čelu sa Alpskom perlom, glavni su razlozi zbog kojih je SC Cerkno iz godine u godinu dobija laskavo priznanje najboljeg slovenačkog skijališta. Ovu nagradu u radijskoj kampanji dodeljuju slušaoci iz čitave Slovenije, a u nekoliko navrata SC Cerkno je dobio priznanje i za skijalište koje je najbolje prilagođeno porodici.

Skijaški centar Cerkno posvećuje veliku pažnju porodicama sa malim skijašima. Za decu se u neposrednoj blizini vrha skijališta na raspolaganju nalazi poligon sa pokretnom trakom i vrtuljkom. Najmlađi mogu sami, sa roditeljima, ili pod nadzorom naših dadilja uživati na toplom u skijaškom vrtiću, igrati se, crtati, gledati televiziju… Skijaški centar Cerkno sa svojom školom skijanja sinonim je za učenje skijanja, ne samo na lokalnom nivou nego i šire. Učitelji skijanja učiće vas da skijate ili bording na snegu, sa puno strpljenja i profesionalnosti. U školi skijanja dostupna je i pokretna traka koja početnicima omogućuje da se oslobode eventualnog straha.

Hotel Cerkno

Hotel Cerkno smešten je u središtu grada, a u elegantno nameštenim sobama može da primi do 180 gostiju. Zahvaljujući raznolikoj ponudi, savršen je izbor za sve koji žele da iskoriste odlične zimske aranžmane, aktivne praznike ili jednostavno žele da se opuste i uživaju u termama.

Hotel Cerkno nudi najbolje uslove za skijanje na najboljem skijalištu Cerkno, uz besplatan prevoz ski busom i besplatan ulaz u Terme Cerkno.

Terme Cerkno

U sklopu Hotela Cerkno, smeštene su jedine slovenačke terme pod okriljem Julijskih Alpa i prema veličini spadaju u manje terme. Lekoviti učinci energije, koja prodire iz čuvene idrijske prelomnice, poznati su još od praistorije. Hemijski bogata termalna voda, koja se crpi iz bušotine duboke 2.000 metara, blagotvorno deluje na ljudsko telo i zato su Terme Cerkno prikladne za opuštanje, rekreaciju i pripreme plivačkih klubova, kao i za izvođenje različitih vežbi. Unutrašnji bazen sa temperaturom od 30 °C kombinuje mnoge atrakcije; a opuštanje osiguravaju masažni ležajevi, gejziri, whirlpool i dečji bazen.

Tamara Gočmanac, menadžerka prodaje i marketinga hotela Viceroy Kopaonik

0

Početak 2020. godine doneo je brojne izazove i kada je u pitanju hotelijerska industrija i turizam. O tome kako nova normalnost utiče na poslovanje i na koji način se jedan internacionalni brend nosi sa novim uslovima poslovanja u trenutku kada se priprema za veliko otvaranje, razgovarali smo sa Tamarom Gočmanac, menadžerkom za prodaju i marketing Viceroy Kopaonik hotela

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju?
TG: Imajući u vidu da je pandemija postavila nove uslove poslovanja koji su uticali na turizam, istakla bih da je pravi uspeh to što smo u Viceroy-u uspeli da proširimo naše investicije i realizujemo zacrtane planove za ovu godinu. Viceroy garancija higijene je oduvek prioritet brenda, ali smo je u ovim uslovima dodatno unapredili kako bismo gostima i zaposlenima obezbedili potpunu sigurnost. Što se mene tiče, trudim se da u svakom trenutku, onoliko koliko mogu, zaštitim sebe i ljude sa kojima sam u kontaktu.

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao?
TG: Naravno da su ove promene imale uticaja na našu svakodnevnu rutinu, ali smo se pokazali kao uigran tim, u kom međusobna podrška nije izostajala, posebno u trenucima kada se bližimo otvaranju. Raduje nas što ćemo uskoro dočekati naše prve goste i preneti im autentično iskustvo i intuitivnu uslugu koji su postali sinonim za Viceroy brend. To što sam postala deo Viceroy Kopaonik tima, dalo mi je vetar u leđa da se dodatno fokusiram i doprinesem našem poslovanju u ovom izazovnom periodu.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?
TG: Brzo smo se uigrali, ali je bilo potrebno da budemo oprezniji. Fleksibilni smo i spremni da prilagodimo način poslovanja regionalnim i lokalnim uslovima. Mi smo prvo i pre svega domaćini i naši gosti će uvek biti prioritet, zato smo usmereni ka tome da im obezbedimo jedinstveno i autentično iskustvo u hotelu Viceroy Kopaonik.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije?
TG: Dok se pripremamo za otvaranje hotela nastojimo da radimo od kuće kad god nam to posao dozvoljava. Ovo je za mene predstavljalo veoma značajno iskustvo kada je u pitanju upoznavanje kolega u Beogradu i na Kopaoniku, ali i onih koji se nalaze u Americi i Velikoj Britaniji, kao i brenda čiji duh zajedničkim snagama nastojimo da donesemo na domaće tržište.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
TG: Cenimo bilo koji vid pomoći nadležnih institucija, sa kojima ćemo nastaviti da negujemo profesionalne odnose. Viceroy Kopaonik blisko sarađuje sa Udruženjem  hotelijera i restoratera Srbije HORES, koji su i potvrdili naše mere kada je reč o čistoći i sigurnosti. Takođe, opština Raška nas je podržala, i čak 25 odsto naših novih kolega dolazi iz ove regije. Imamo i sjajnu saradnju sa Skijalištima Srbije, a nadamo se da ćemo je i dodatno razviti.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu?
TG: Očekujemo da će otvaranje prvog Viceroy hotela u Evropi pozitivno uticati na turizam i podizanje ugostiteljskih standarda u našoj zemlji. Optimistični smo da će turisti, porodice ali i svi koji putuju poslom, nastaviti da traže gostoprimstvo vredno 5 zvezdica i iskustvo koje ostavlja uspomene za čitav život, a čvrsto verujemo da će svi budući gosti Viceroy Kopaonika, prepoznati ovaj rizort kao mesto koje im upravo to pruža, tokom cele godine.

Ana Vukčević, generalna direktorka hotela Tre Canne, Budva

0

Prilagođavanje novoj realnosti u hotelijerstvu i turizmu uopšte, u toku proteklog perioda je svakako bio jedan od poslovnih imperativa koji je većina kompanija uspešno realizovala. Međutim, sada se mora razmišljati i o pripremama za novu sezonu, koja će takođe biti drugačija. O svemu tome, razgovarali smo sa Anom Vukčević, generalnom direktorkom budvanskog hotela Tre Canne

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju?
AV: Mislim da je svako od nas imao priliku da se prethodnih meseci susretne sa efektima pandemije korona virusa kod svojih bližnjih, poznanika, kolega, da bude u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus ili i sam zaražen. Na sreću lično nisam imala ovo iskustvo i iskreno se nadam da će tako i ostati i da smo svi ponešto i naučili i shvatili šta su nam značajne stvari u životu i pravi prioriteti.
TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao?

AV: Uticaj pandemije na turističku delatnost i hotelijerstvo je tolika u svetskim razmerama, da smo i mi kao mali deo te ogromne indistrije morali da se prilagodimo novoj realnosti i novim uslovima poslovanja kako bismo preživeli. Srećom naš sistem poslovanja se dosta oslanjao na elektronske servise i online komunikaciju što nam je olakšalo poslovanje prethodnih meseci. Sa druge strane imali smo zabrinute goste, različite informacije o mogućnostima putovanja iz inostranstva i povratka svojim kućama kao i mogućnostima testiranja koje su se menjale svakodnevno, a što je sve zahtevalo dodatni napor zaposlenih da olakšaju gostima dolazak i odlazak i prevashodno da omoguće bezbedan boravak u hotelu. Zahvaljući ogromnom trudu kompletnog kolektiva, smatramo da smo uspeli da omogućimo ugodan boravak našim gostima i da ćemo biti u prilici da ih ponovo dočekamo u mnogo relaksiranijem ambijentu iduće godine.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?
AV: Prvi korak koji smo napravili bila je briga o higijeni shodno smernicama nadležnih insitucija, obuka i upoznavanje osoblja sa novim protokolima čišćenja i održavanja, načinu komunikacije sa gostima i kolegama, raspodela sanitarnog seta za goste po svim sobama i konstantno praćenje sprovođenja propisanih mera, zahvaljući čemu smo i dobili oznaku Safe travels. Nakon svega toga, uložili smo konstantan trud da se ispoštuju sve propisane mere, da se omogući što ugodniji boravak gostima, da što manje osete uticaji pandemije. Dodatno smo iskoristili ovaj period za obuke osoblja, te organizovali treninge u smislu poboljšanja usluge.
TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije? AV: Trenutno radne aktivnosti obavljam u hotelu, jer je to najbolji način da se bude u toku sa dešavanjima i promenama na koje se moramo svakodnevno prilagođavati, kako u delu operative, tako i promo-aktivnosti, cenovne politike, prodaje za narednu godinu, boljeg pozicioniranja hotela i poboljšanja usluge.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
AV: Što se tiče podrške nadležnih instituacija u kontaktu smo sa Nacionalnom i lokalnom turističkom organizacijom u smislu promocije destinacije, pa zajednički sa ostalima kolegama iz branše pokušavamo privući goste i povećati interesovanje za našu obalu. Dodatno, korisnici smo subvencioniranja na zarade, poreze i doprinose zaposlenih, što je zaista značajno s obzirom na trenutni obim poslovanja.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu?
V: Prvenstveno da ostanemo svi zdravi i spremni za period koji sledi. Biće teško sigurno, ali sa dosta truda, rada i želje za uspehom sve će se prevazići. Puna podrška svih zaposlenih i timski rad sa ciljem da nam gosti budu zadovoljni i da dobiju i više nego što su očekivali. Kompanija svakako planira širenje svojih kapaciteta novim projektima, tako da verujemo da se turizam kao grana može oporaviti od uticaja pandemije i da ćemo se vratiti na put koji smo zacrtali.
Recent Posts

Penta Travel Agency, Zagreb

0

Agenciju Penta sa sedištem u Zagrebu osnovao je pre trideset godina Stjepan Žunić koji je svoju karijeru počeo kao vodič po Evropi. Godinama je radio u agenciji Putnik, putovanja su mu bila najvažnija, kao vodič bio je empatičan, kasnije kao direktor, umeo je da sluša i svoje klijente i svoje zaposlene kojih je danas petnaest, oni žive svoj posao i pri tom neizmerno uživaju radeći ga

Nakon nebrojenih sajmova po Evropi koje je Penta organizovala za stotine i hiljade učesnika, pre oko dvadeset i pet godina posao su usmerili na kongrese i putovanja za brojne farmaceutske kompanije.

Organizacija kongresa uživo i virtuelno

Među prvim agencijama su postali PCO – professional congress organizer, a sada i DCO – digital congress organizer, rade virtualne kongrese koji broje više stotina učesnika onlajn. U poslednje vreme organizovali su tri veća virtuelna kongresa i više od 40 manjih virtuelnih skupova.

Osim PCO i DCO, Penta je i DMC – destination management company i dovodi isključivo korporativne klijente u Hrvatsku na nezaboravna insentiv putovanja.

Ponose se korporacijama kojima su organizovali boravak u Hrvatskoj: Ferrero Rocher, Mercedes Benz Argentina, Desjardins osiguravajuća kuća iz Kanade, Elkonor Norveška, Akzo Nobel Brazil, Tupperware Brazil, Icore Švedska, Ricoh Nizozemska, Continentale Nemačka, LR Health Nemačka, Medis Tunis, Teva Israel, Inphamedis Alžir, Sandvik Austrija, Elpen Pharma Grčka i mnogi drugi…

Pioniri održivog turizma

Već godinama se trude da kad nešto organizuju, korist od toga ima i lokalna zajednica, bilo da se radi o koncertu iznenađenja u muzičkoj školi tokom razgledanja grada kako bi se od donacija kupili instrumenti, ili o doniranju proizvoda kada je globalna kompanija Akzo Nobel donirala svoje boje i lakove da se okreče prostorije Udruženja obolelih od distrofije i cerebralne paralize. Bilo je, kažu, dirljivo videti lica 94 gosta iz Brazila kako pucaju od ponosa što su njihovim bojama okrečene prostorije u kojima se štićenici druže.

Nagrada za Dioklecijanovu večeru

Nagradu „Ambasador hrvatskog kongresnog turizma“ za najprofesionalnije izveden insentiv u 2017. dobili su jer su uz pomoć lokalnih saradnika za dvadeset i osam gostiju iz automoto industrije osmislili Dioklecijanovu večeru u Splitu.

Aktivni i u karantinu

Kao i svima, ova godina im je donela mnogo odlaganja događaja ili otkazivanja. Ipak, tokom karantina bili su veoma aktivni i organizovali su edukacijske vebinare agentima koji ne poznaju Hrvatsku. Kasnije, kada je prestao rad od kuće, za rad u kancelariji uveli su tim 1 i tim 2 kako ne bi ugrozili zdravlje zaposlenih i same projekte. Uložili su u tri hiljade maski, kupili merače temperature za kongrese, imaju samostojeće brendirane držače za dezinfekcijsko sredstvo za ruke (beskontaktno). Kongrese i dalje organizuju onlajn prema planu, a za insentiv će, kao i svi, morati da pričekaju dok se stanje ne stabilizuje.

Agencija Penta radi upravljanje društvima, neprofitnim udruženjima, organizuju im izborne skupštine, virtuelne kongrese i ostala virtualna događanja i to od početka do kraja, od komunikacije sa svim predavačima do pripreme snimljenih materijala, testiranja i podrške za vreme događanja. Značajna sredstva ulažu u kongresnu opremu, imaju svoje plazme za e-postere, vozila za opremu, laptopove, projektore, svetleće bekdrop zidove, toteme s led svetlima, itd.

Ideja agencije je da budu ispred svog vremena, da pravovremeno usmere sredstva i zaposle iskusne turističke radnike, prateći trendove. Na taj način zaposleni su dugo u Penti u kojoj vlada porodična atmosfera po sistemu svi za jednog – jedan za sve. Stvari se ne prepuštaju slučaju, o svemu se duboko promišlja, a iznad svega zaposleni vole svoj posao. Klijenti sve ovo prepoznaju i vraćaju se, te ih i preporučuju drugima.

Više informacija na sajtu www.penta-zagreb.hr

Piše: Bojana Ilić

Poslednje objave

Trevizo italija

Manja, pametnija i pitomija alternativa Veneciji

0
Kada ljudi pomisle na Veneciju, obično zamišljaju gondole, kanale i gomilu turista. Međutim, samo sat vremena vožnje dalje nalazi se Trevizo, manji i pametniji...