31.5 C
Belgrade
subota, avgust 2, 2025
Naslovna Blog Stranica 204

Hrvatska, omiljena destinacija digitalnih nomada

0
Hrvatska među pet najtraženijih letnih destinacija
Photo: iStock

Prema istraživanju portala NomadList, digitalni nomadi širom sveta su već drugu godinu zaredom Hrvatsku proglasili prvom najomiljenijom destinacijom Evrope. Interesantno je navesti da su radnici na daljinu izabrali ovu zemlju kao drugu najomiljeniju destinaciju na čitavom svetu za život i rad 

Hrvatska je omiljena destinacija digitalnih nomada iz svih krajeva sveta. Digitalni nomadi su u poslednjem istraživanju NomadList-a već drugu godinu za redom Hrvatsku proglasili drugom najomiljenijom državom na svetu.

Hrvatska je izuzetno zgodna za rad na daljinu, jer ima sve uslove koji pogoduju digitalnim nomadima. Pre svega, oni se odlučuju za život i rad u Hrvatskoj zbog sigurnosti, dobrog interneta, odličnog stila života i kvalitetne hrane.

Osim toga, njima odgovaraju i prihvatljive cene stanovanja u odnosu na ostatak Evrope kao i odlična povezanost s ostatkom sveta. Do ove zemlje postoje letovi sa svih krajeva planete, a odlično je povezana putnom i železničkom infrastrukturom sa ostatkom Evrope. Sve to potvrđuje da je Hrvatska zaista omiljena destinacija digitalnih nomada u poslednjih nekoliko godina.

Na prvom mestu na svetu se nalazi Japan, najviše rangirana od svih država Evrope je Hrvatska, dok se iza nje na svetsoj listi kao najbolje rangirana evropska zemlja nalazi Austrija koja je osma.

Evropske prestonice pametnog turizma, saznajte više.

Najviše digitalnih nomada dolazi iz Sjedinjenih Država, čak 51%. Nakon njih, slede Velika britanija i Rusija, sa 8 odnosno 5% učešća.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Tajna zdravlja i dugovečnosti

0
Photo: Pixabay/chiplanay

U dolini reke Hunza u istoimenoj oblasti u Pakistanu živi jedan čestit i gord narod. Ovaj deo zemlje je u velikoj meri distanciran od sveta, njega od civilizacije dele oštre i visoke planine, najviše na svetu. Ovaj na prvi pogled beživotan i surov predeo je dom najzdravijem narodu na planeti

Na samoj granici Indije i Pakistana nalazi se predeo koji nazivaju „oaza mladosti“. U dolini reke Hunza živi skromnim životom jedan narod, tačnije pleme, koje je otkrilo koja je tajna zdravlja i dugovečnosti.

U plemenu Hunza životni vek stanovnika je u proseku od 110 do 120 godina. Oni se u suštini nikada ne razboljevaju i žive idealnim načinom života. Prema legendi, ovu malenu planinsku državu je osnovala grupa vojnika Aleksandra Velikog za vreme pohoda na Indiju. Oni su narodu ostavili u nasleđe strogu vojnu disciplinu, a narod se tako i odnosio prema životu, aksetski i vojnički.

Hunze žive u blizini čuvenog mesta gde se spajaju tri najveća planinska sistema u svetu, Himalaji, Karakorum i Hindu Kuš. Ovde se nalazi čak pet vrhova od ukupno četrnaest vrhova na planeti čija je nadmorska visina preko osam hiljada metara.

Tajna zdravlja i dugovečnosti

Ovaj narod živi jednostavno, u čemu je kako kažu i tajna dugovečnosti. Narod se kupa u ledenoj vodi, čak i na temperaturama ispod nule i vrlo su pokretni i agilni. Ovde žene od 40 godina izgledaju kao devojke, a žene od 65 godina rađaju decu. Od hrane se praktično sve jede sirovo, voće i povrće, a od ostalih proizvoda oni konzumiraju proklijale žitarice, ovčije sušeno meso i sir. Posebno su im važne kajsije koje ovde uspevaju, a njih jedu u svim mogućim oblicima.

Surovi uslovi života diktiraju sve, postoji period kada voće još nije zrelo, kada oni skoro ništa ne jedu, samo jednom dnevno piju napitak od suve kajsije. Ovaj post je kod njih uzdignut do religijskog iskustva i strogo se poštuje, a traje i do par meseci.

Osim toga, jedu prirodne proizvode, bez ikakve hemije i konzervansa, pripremljene tako da sačuvaju sve biološki vredne materije. Alkohol i slatkiše nemaju, a so se upotrebljava vrlo retko.

Dnevne rutine i obaveze su takođe izazov. Uglavnom se bave poljoprivredom i stočarstvom, a pored toga, na ovom stenovitom području moraju takođe da se brinu i o najosnovnijim potrebama. Nemaju tekuću vodu, moraju svakodnevno da lože, što zahteva odlazak u nabavku drva. Život je dosta zahtevan i iziskuje maksimum od svakog člana društva.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Dakle, tajna dugog života je uzdržavanje od hrane, redovan post, život u skladu sa zakonima prirode. Jednostavnost je ovde jedino pravilo, u oštrim uslovima ovaj gordi narod nema vremena da razmišlja previše, oni moraju da se bore za egzistenciju svakod dana bez izuzetka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Gardijan: Beograd odličan za istraživanje Balkana

0
Beograd je druga najbolja turistička destinacija u svetu
Photo: iStock

Poznati britanski dnevni list Gardijan je napravio listu evropskih gradova koji se obavezno moraju posetiti u ovoj godini. Na osnovu recenzija i glasova britanskih turista, među gradovima koje ne treba nikako propustiti se našao i Beograd 

Britanski list Gardijan je od evropskih gradova koje turisti ne smeju da zaobiđu izdvojio i prestonicu Srbije. Beograd je odličan za istraživanje Balkana, navodi se u reportaži. Britanski turisti za Beograd kažu da je odlična kombinacija šarmantnog starog i novog dela grada sa modernom arhitekturom, grad u kom se oseća pokretačka energija.

Od ostalih gradova iz regiona, Britanci izdvajaju i Sarajevo, za koji kažu da je neverovatno lepo, gostoljubivo i kulturološki bogato mesto. Okruženo planinama sa tri strane, Sarajevo je mesto na kojem se susreću ne samo različite vremenske prilike. Tu se susreću i različite kulture i religije. Grad je podjednako prihvatao svaki uticaj, pa se to može videti u arhitekturi, u običajima i u svakodnevici stanovništva.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Od ostalih gradova Evrope koje su britanski turisti na listi se nalaze Padova, Bolonja i Luka iz Italije, kao Melilla iz Španije. Iz Bugarske im se posebno dopao Plovdiv, kao i Vels u Engleskoj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Goče, najstarije slovenačko vinsko selo

0
Vinograd vino
Photo: iStock

Usred vinograda, na grebenu koji razdvaja Vipavsku dolinu od doline Branice, smestilo se jedno od najslikovitijih sela u reginu sa prelepim vidicima. Kameno selo Goče, biser arhitekture, pravi je spomenik autentične slovenačke kulturne baštine. Selo je istorijski muzej posvećen vinogradarstvu ovoga kraja

Goče je najstarije slovenačko vinsko selo. Najraniji pisani tragovi iz 14. veka pokazuju da selo postoji još od ranog srednjeg veka. Njegov procvat počinje sredinom 18. veka, to je bilo je vreme ekonomskog napretka i dobro vreme za kultivisanje vina.

Smešteno na idealnom mestu usred plodnih vinorodnih brežuljaka, selo Goče razvilo se u užurbani vinski centar, poznat po vrhunskom grožđu i vrhunskom vinu.

Goče je gusto naselje i lep primer tipične ruralne arhitekture. Kuće se odlikuju debelim zidovima od kamena, krovovi su prekriveni crepom i kamenim pločama. Imućnije kuće imaju zatvorena dvorišta u koja se ulazi kroz majstorski klesane kamene portale.

Najneverovatnije blago sela Goče ipak leži ispod površine zemlje. Skriveni od sunca i ostalih vremenskih prilika, nalaze se vinski podrumi. Podrumi su pažljivo izgrađeni od lokalnog kamena i sa zasvođenim stropovima i čuvaju dragoceno seosko blago, vina. Sam broj vinskih podruma je neverovatan, u starim dobrim vremenima svaki je vinar imao dva, tri ili više podruma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Goče (@visit_goce)

Do danas je preživelo oko 60 podruma, neki od njih su još uvek neosvetljeni električnim svetlom. Vino se čuva u drvenim bačvama i ostavlja da odleži gotovo isto kao i pre nekoliko vekova. Degustacije vina u takvom ambijentu čine izuzetan doživljaj koji je teško opisati rečima.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Danas u selu Goče živi oko 200 stanovnika, meštani se uglavnom bave poljoprivredom, vinarstvom i turizmom. Posebno je aktuelan, to se podrazumeva, vinski turizam. Vinski podrumi rado primaju goste koji znaju da cene dobra vina, a domaćini u svojim gazdinstvima prodaju vrhunske delikatese od voća ili mesa. Život se odvija u fazama, jedna podrazumeva ozbiljan i posvećen rad na imanju, dok se u drugoj dočekuju gosti u gazdinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ile de Bréhat – plima, oseka i cveće

0
Ile de Bréhat - plima, oseka i cveće
Photo: Pixabay/Przeglądaj

Ile de Bréhat je ostrvo smešteno na severnoj obali Bretanje u regionu Cotes d’Armor. U narodu je poznato još i kao ostrvo cveća, što je vrlo prikladno, imajući u vidu negovanu i bujnu vegetaciju koja na osnovi od ružičastog granita čini vrlo atraktivnu kombinaciju

Ile de Brehat su zapravo dva ostrva, otprilike jednake veličine koja su povezana mostom. Oko njih se nalaze i brojna manja ostrva što sve zajedno sačinjava arhipelag Brehat. Zaštitni znak ostrva jeste vrlo izražena plima i oseka, pa je vrlo realno da se ujutru šetate po obali dok se u večernjim časovima na istom “putu” vozite čamcem. Cveće je ovde najbitniji sadržaj, njega ima u svim oblicima i vrstama, i meštani su izuzetno ponosni na svoje bašte.

Severno ostrvo je pretežno definisano visoravnima i brdima, dok je južno ostrvo više mediteranskog karaktera, sa egzotičnim biljkama koje ovde mogu uspevati zbog tople mikroklime. Ovaj kontrast je u velikoj meri i zaslužan za popularnost ostrva.

Do ostrva se stiže trajektom ili brodićem. Mesto gde se obično iskrcaju turisti je Luka Clos. Ova luka je okružena atraktivnim vilama i vrtovima koji bi više priličili mondenskom jugu Francuske nego severnom i hladnijem delu zemlje. Obala oko Ile de Bréhata posebno je šarolika, sa malim lukama i plažama koje ustupaju mesto dramatičnim crvenim liticama i nazubljenim vrhovima brda.

Obilazak ostrva se najbolje može iskusiti biciklom ili pešice, i za to će vam trebati maksimalno 3 sata. Najvažnije stvari koje treba videti trebali uključuju utvrđenje iz 19. veka, fabriku stakla, kao i Moulin du Birlot, malu vodenicu koja koristi plimu i oseku za pokretanje.

Glavni grad Bréhat, zvan Le Bourg, takođe treba posetiti, u njemu ima dosta kulturno-istorijskog sadržaja i naravno cveća. Pre nekoliko decenija grad je bio mesto okupljanja postimpresionističkih umetnika, a posebno su ga voleli Gogen i Matis.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

U letnjim mesecima na ostrvu bude čak i do 5.000 stanovnika. U zimskom periodu broj stanovnika bude daleko manji, bude ih ponekad i do deset puta manje. Automobili nisu dozvoljeni na ostrvu, uostalom njih i nema. Sve okolnosti diktira priroda, i sve je podređeno njenim zakonima.

Potpuno druga vrsta raja

Ukoliko tražite idealan kosmopolitski odmor sa bezgraničnom energijom i uzbudljivim noćnim životom, Ile de Bréhat je sve samo ne to. Zapravo, to je mesto koje se ne može više razlikovati od poznatih gradova Francuske. Ovde je daleko veća verovatnoća da ćete pre naleteti ne nekog raka ili krabu koji juri uz obalu tokom oseke nego na čoveka. Upravo u tome je čar Ile de Bréhat. Ovo mesto nudi potpuno drugu vrstu odmora mir, tišinu i prirodu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Roboti prave pice, Italijani na aparatima

0
Najskuplja pica na svetu
Photo: Pexels/Kristina Paukshtite

Ovaj ugostiteljski poduhvat je osmišljen prvenstveno kao restoran koji će moći da isporuči što više pica u najkraćem roku, isključivo za dostavu. Iako roboti uglavnom sve rade sami, njima su i dalje neophodni ljudi kako bi upravljali njima. Bar se tako nadamo…

U Nju Džerziju u Sjedinjenim Državama postoji restoran u kom roboti prave pice. Restoran pod imenom PizzaHQ ima mašine koje su sposobne da naprave više od 300 pica za sat vremena, što je i osnovna ideja restorana. Roboti su uključeni u pravljenje pica kako bi restoran mogao da isporuči veliku narudžbinu u kratkom vremenskom periodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PizzaHQ (@pizzahq_)

Restoran PizzaHQ je i otvoren kako bi se zadovoljila potreba tržišta, roboti su idealni za narudžbine koje stižu zbog organizovanja zabava i velikih skupova. Roboti sami stavljaju sos, sir i različite sastojke na picu u zavisnosti od vrste pice koju prave. Postoje i roboti koji  pripremaju testo, peku i seku picu.

Picokeri, pasta koja je podelila Italiju, saznajte više.

Ceo proces pravljenje pice traje manje od minuta, peče se 7 minuta, nakon čega ide na pakovanje. Za sada pakovanje ili sečenje pica rade ljudi, mada nije isključeno da će i taj deo preuzeti mašine. Ljudi su i dalje neophodni kako bi isporučili picu i kako bi obavljali dostavu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Održan još jedan uspešan TU Ski&Spa Workshop

0

Vodeći se veoma poučnim uputstvom da je “dobra priprema pola svakog posla” TU magazin je, kao i prošle godine u ovo vreme, okupio profesionalce u turizmu i organizovao izuzetnu radionicu pod nazivom TU Ski&Spa Workshop. U toku priprema za predstojeću zimsku sezonu, na radionici koja je održana 14. septembra u hotelu Radisson Collection u Beogradu, predstavnici hotela, skijališta, destinacija i avio-kompanija, su po već oprobanom receptu prezentovali bajerima iz čitavog regiona svoje ponude u razgovorima jedan na jedan

Osamnaest izlagača iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Austrije, je kao najveći benefit održane radionice, podvuklo izuzetan broj plodonosnih sastanaka na kojima je dogovorena nova ili obnovljena već postojeća saradnja. I ovaj put su izlagači unapred dobili spisak prijavljenih agencija i kompanija koje su učestvovale kao bajeri, kako bi na najbolji način isplanirali sastanke i ostvarili kontakte.

Na TU Ski&Spa Workshop-u je ovaj put bilo najviše izlagača iz Srbije. Svoju ponudu predstavili su hoteli sa Kopaonika: Hotel Grand Kopaonik, Gorski Hotel Spa, Viceroy Hotel Kopaonik, Kraljevi čardaci SPA, kao i hoteli Junior i Putnik. Pored njih predstavili su se i hoteli sa drugih atraktivnih domaćih destinacija poput Hotela Sunce Sokobanja, Zlatibor Mountain Resort & Spa, Zepter hoteli i Prolom Banja. Ovakva brojnost srpskih izlagača pokazuje da su u toku završne pripreme u hotelima za još jednu izuzetnu zimsku turističku sezonu u našoj zemlji.

Iz Slovenije smo već tradicionalno imali više izlagača, a svoju ponudu predstavili su: Hotel i skijaški centar Cerkno, Grand Plaza Hotel & Congress Center, Pohorje Village Wellbeing Resort i Radisson Blu Hotel Plaza.

Iz Crne Gore je veliki broj letova koji povezuju gradove na prostoru bivše Jugoslavije, predstavila avio-kompanija Air Montenegro, a iz Bosne i Hercegovine je svoju ponudu predstavio Termag Hotel Jahorina, koji može da se pohvali veoma sadržajnom ponudom za predstojeću sezonu.

Međutim, ono što je posebno u vezi ove radionice su izlagači iz Austrije i Italije, koji su prepoznali mogućnosti za razvoj ponude na tržištu našeg regiona i prvi put učestvovali na nekom događaju u našoj organizaciji.

Iz Austrije su na TU Ski&Spa Workshop došli The Keinprecht Hotels Collection, porodična kompanija koja ima najbolju ponudu za odmor u region Schladming-Dachstein, kao i čuveni hotelski lanac Falkensteiner Hotels & Residences.

Pritom, iz Italije su nam se pridružili predstavnici Alpe Cimbra, jedne od najboljih destinacija za porodični odmor na Alpima.

Takođe treba napomenuti da je više od sedamdeset bajera iz čitavog regiona, imalo sastanke sa predstavnicima ovih mesta savršeno dizajniranih za zimski odmor, ali i objektima idealnih za organizaciju team building-a, edukativnih radionica, konferencija i sastanaka.

Na kraju ne treba zaboraviti da su na ovoj radionici, takođe prvi put, izlagači imali mogućnost da se povežu i uspostave saradnju sa najboljim blogerima u regionu.

Utisci sa radionice su bili veoma pozitivni na obe strane, a nakon uspešnog završetka zvaničnog programa, TU magazin je bio domaćin na ručku koji je u prijatnom ambijentu hotela Radisson Collection organizovan za sve učesnike.

Ova radionica posvećena skijaškoj sezoni nam je svima dala vetar u leđa povodom predstojećih izazova i nagovestila sledeće viđenje koje bi u našoj organizaciji trebalo da se održi u februaru sledeće godine.

Tekst: Petar Vušurović

“Energetski” turizam, potreba ili luksuz?

0
Koji su uslovi za putovanja ove godine
Photo: iStock

Novo vreme donosi nove trendove, a takav je slučaj i sa turizmom. Energetski turisti, poput ptica, migriraju na jug u toku hladnog zimskog perioda umesto da sredstva troše za grejanje svojih domova

Odmor na suncu na nekim destinacijama bi mogao biti jeftiniji od računa za potrošenu struju ili gas. Jedna britanska kompanija podstiče putnike da rezervirišu zimski odmor kako bi izbegli visoke račune za energiju. Novi trend, energetski turizam, da li je to potreba ili luksuz?

Kompanija TravelTime World je pokrenula marketinšku kampanju pod nazivom „The Heat Is On“ ističući kako je niska cena po danu za duži odmor jeftinija od grejanja. Ova ideja je nastala najviše zbog aktuelne energentske krize u svetu. TravelTime World navodi da bi bi cena energije u Velikoj Britaniji mogla iznositi čak i do 7.000 funti po sezoni, što je istorijski maksimum.

Koliko košta ovakvo dugo zimovanje po danu?

Cena od 7.000 funti je u proseku oko 20 funti dnevno, u zavisnosti od potrošnje. Na osnovu istraživanja u poslednjih nekoliko nedelja, vrlo je moguće dobiti hotel ili apartman (uključujući letove i transfere) za oko 20 do 25 funti po osobi, ukoliko odmor traje duže od prosečnog.

Ako se to uporedi sa aktelnom ponudom destinacije van sezone kao što su Malta, južna Španija i Portugal, su izuzetno povoljne u januaru ili februaru. Tada je i vreme još uvek prijatno i toplo.

Daleke destinacije su takođe interesantne, jedino su u tom slučaju letovi skuplji, ali su zato smeštaj i troškovi života jeftiniji. Takve destinacije obično podrazumevaju duži boravak, a nude dobre uslove. To su Tajland, Vijetnam ili Južna Amerika.

Prvobitna ideja je bila da se kampanja svidi onima koji su u penziji, ali s obzirom na to da je ovih dana sve više radnika na daljinu, postoji značajan prostor da se i drugim kategorijama ljudi omogući da provedu duže vreme u inostranstvu.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Ovakav način “prezimljavanja” još uvek zahteva dosta fleksibilnosti koju većina ljudi nema. Osim toga, tu je i novac potreban za plaćanje troškova smeštaja i letova unapred. Imajući u vidu sve veću krizu i porast troškova života, provesti zimu u drugoj zemlji definitivno može biti pravo rešenje za sve veće račune za potrošnju energije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Castellfollit de la Roca

0
Castellfollit de la Roca Spanija
Photo: Pixabay/hjrivas

Castellfollit de la Roca izgleda kao grad koji je nekada imao oblik normalnog grada, a onda se nekom neverovatnom silom razvukao kako bi pokrio kilometar dugu bazaltnu formaciju. Kuće su nesigurno postavljene blizu ivice stene, odakle se pruža nevrovatan pogled na okolinu

Castellfollit de la Roca pripada regionu La Garrocha, u provinciji Girona u Španiji. Njegova površina iznosi jedva jedan kvadratni kilometar, što ga čini najmanjom opštinom u pokrajini, a drugom najmanjom u Kataloniji. Ovaj grad je podignut na mestu gde se nalazi kamenolom odakle se decenijama kopao bazalt, stena vulkanskog porekla.

Naselje postoji više od 1000 godina, uske gradske ulice još uvek imaju tragove srednjovekovnog porekla, a središte grada ima bedeme koji su čuvali stanovnike tokom građanskog rata. Mnoge kuće i ulice u centru naselja takođe su izgrađene od tamne vulkanske stene koja služi kao pijedestal za grad.

Kuće su podignute oko centralno postavljene glavne ulice koja se vijugavo proteže duž čitavog grada usko pripijena između njih. Sve kuće se, takav je utisak, trude se da ostanu na litici. Kuće nalaze se na samoj ivici ove gorostasne vulkanske formacije, što s jedne strane uliva neku nesigurnost, a s druge obezbeđuje neverovatan pogled na okolinu.

Uske ulice grada slivaju se na staroj crkvi San Salvador, smeštenoj na jednom kraju stene. Crkva datira iz 13. veka, izgrađena je u kasnom renesansnom stilu, i ona je sigurno najznačajniji turistički sadržaj u gradu. Crkva je danas obnovljena i pretvorena u kulturni centar.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Castellfollit de la Roca je odlična destinacija za izlet, postoje organizovane turističke ture iz Girone i Barselone, a može se posetiti i u sopstvenoj režiji, imajući u vidu da je region dobro povezan putnom infrastrukturom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Povlači se iz prodaje vino sa hitlerovim likom

0
Vino posvećeno koronavirusu
Photo: Pexels

Vinarija Lunardelli iz Italije je odlučila da povuče iz prodaje vino sa Hitlerom na etiketi. Iako je vinarija dobro zarađivala na pomenutom brendu, odlučeno je da početkom 2023. godine ne bude više u prodaji vino koje i nije baš po meri javnosti

Povlači se iz prodaje vino sa hitlerovim likom. Vinarija Lunardelli iz Italije je pod pritiskom javnosti odlučila povuče iz prodaje vino koje je u velikoj meri uvredilo javnost. Kontraverzni proizvod, kako se na kraju ispostavilo, neće postojati počevši od sledeće godine.

Lunardelli vinarija je 1995. godine počela da prodaje vina iz svoje istorijske linije vina sa etiketama koje sui male na sebi poznate istorijske ličnosti. Od poznatih, na etiketama su bile i manje poželjne poznate ličnosti, kao što su Hitler, Musolini ili Staljin.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Ova vina su dugo bila zabranjena za prodaju u Nemačkoj i Austriji. Vlasti ovih zamalja smatraju da ovakva vina na neprikladan način slavile nacizam i fašizam. Čelnici vinarije i dalje tvrde da se radi samo o vinima koje kupuju kolekcionari, i da u prodaji takvog vina nema ničeg lošeg.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Meso 'z tiblice svinjsko meso šunka

Meso ‘z tiblice – Zaboravljeno blago tradicionalne kuhinje Hrvatske

0
Dok savremena gastronomija sve više teži inovacijama i globalnim trendovima, istinski ljubitelji domaćih ukusa s posebnim poštovanjem vraćaju se jelima koja su oblikovala identitet...