26.7 C
Belgrade
nedelja, avgust 3, 2025
Naslovna Blog Stranica 205

Milančev buk, vodopad za Unesko

0
Amazon u srcu Bosne i Hercegovine
Photo: iStock

Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti prvo prirodno dobro upisano u Uneskov registar prirodne baštine. Milančev buk je najveći vodopad na reci Uni koji se nalazi u mestu Martin Brod. To je pravi biser prirodne lepote koji treba sačuvati, jer je jedinstven u ovom delu sveta

Milančev buk je vodopad koji bi trebalo da bude prvo prirodno dobro u Bosni i Hercegovini za Unesko, odnosno registar prirodnih baština te zemlje. Radi se o jednom od najlepših i naprivlačnijih delova reke Une.

Upravo zbog toga, Milančev buk bi već sledeće godine trebao biti upisan u registar prirodne baštine kao prvo prirodno dobro u cilju dodatno brendiranja. Osim toga, na taj način bi ovo prirodno dobro dobilo i veću zaštitu. Ova inicijativa je pokrenuta od strane Nacionalnog parka još pre pet godina.

Čardak ni na nebu ni na zemlji, saznajte više.

Ovo područje u Martin Brodu obuhvata mnogobrojne slapove od kojih se izdvajaju Jalak, Srednji i Donji kao i Milančev buk. Milančev buk je najveći i najlepši u okolini. Turizam je sigurno najveći generator razvoja ovog dela zemlje, a ona ima i šta da punudi turistima, koji sve češće umesto jednog noćenja odaberu produženi vikend.

Ovo područje se nalazi samu granicu s Hrvatskom, po svojoj lepoti je jedinstveno ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u ovom delu Evrope i godinama privlači brojne posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

Sada je vreme da posetite Istru!

0
Motovun, posebna i romantična Istra
Photo: iStock

Poznati svetski magazin Forbs je obavio veliku reportažu o Istri u kojoj poziva putnike da je posete. Magazin je sa posebno pažnjom pisao o septembru u Istri, mesecu kada je ovaj deo Hrvatske možda i najlepši za posetu

Forbs je u svojoj reportaži „Predivna i ukusna: Sada je vreme da posetite Istru“ pozvao putnike i avaturiste da posete ovaj deo zemlje upravo u septembru mesecu. Čuveni magazin, jedan od najuticajnijih medija na svetu, u svom onlajn izdanju je objavio veliku reportažu pod naslovom Gorgeous And Gourmet: Now Is The Time To Visit!

Autorka reportaže poziva putnike i avanturiste da posete Istru i dožive sve što ona putnicima nudi. Opisujući svoje doživljaje, autorka posebno ističe gastronomske ponude u kojim turisti mogu uživati. Osim toga, tu su i kulturno-istorijski sadržaji i značajni tragovi prošlosti. Posebno su opisani slikoviti hoteli i tradicionalne gastronomske destinacije koje bi turisti obavezno trebali da posete.

Autorka Ann Abel je takođe pažnju posvetila lovu na tartufe, a hvali i odlične domaće proizvode. Istra je mesto kvalitetne morske ribe, ukusnog sira, kvalitetnog maslinovog ulja kao i specifičnih vina. Ona još ističe da domaćini rado dočekuju goste, koji kažu da je u Istri uvek pravi trenutak za dobrodošlicu koju prati ponuda neverovatnih proizvoda.

Čardak ni na nebu ni na zemlji, saznajte više.

Forbs od destinacija izdvaja Nacionalni park Brione, Pulu, Novigrad i Rovinj. Forbs je Istru još 2018. godine proglasio jednom od 8 najzanimljivijih destinacija na svetu koje se obavezno moraju posetiti.

Više o reportaži na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

S one strane Puta svile

0
Jermenija
Photo: iStock

Jermeni su, kao i njihove komšije na Kavkazu iz Gruzije, dugo bili poznati po velikodušnosti prema strancima, što je rezultat istorijski važnog položaja zemlje na čuvenom Putu svile

Jermenija je prilično turistički „zanemarena“, iako ima puno sadržaja koje može da ponudi putnicima. Malo ko zna, na primer, da se tamo nalaze neke od najboljih pešačkih staza u Evropi. S one strane Puta svile, kako ih nazivaju, su avanturističke ture obilaska neverovatnih krajolika ove zemlje.

Svaka pešačka tura podrazumeva boravak od nekoliko dana, jer se prelaze velike razdaljine. Magazin Wanderlust je posebnu pažnju posvetio Jermeniji, za koju kaže da turistima nudi neverovatna iskustva boravka u divljoj prirodi koja ima puno kulturno-istorijskih sadržaja sa liste Uneska.

Jedna od staza koja je posebno opisana jeste ona koja vodi putnike u senku moćnog Ararta, gde se prema predanju zaustavila Nojeva barka. To je mesto gde je započeo život nakon gneva božjeg u formi masovnog potopa, pa ima dosta simbolike. Jermenija putnicima predstavlja izvanrednu pozadinu za planinarenje i kulturno putovanje kroz svoje krajolike i istoriju.

Od ostalih, treba izdvojiti i pešačke ture po Dilijan nacionalnom parku, obilazak Tatev manastira, Ashtarak and Kasagh kanjona, kao i obilazak doline Yeghegis. Sve ture su fantastične i savršene za istraživanje pešice

Osim toga, Wanderlust navodi da aktivan odmor u Jermeniji podrazumeva šetnju po zemlji dramatičnih kanjona, vulkanskih formacija i tirkiznih jezera. Tu su i bujne šume, prostrane visoravni i spektakularne planine, gde uostalom istok susreće Zapad.

Čardak ni na nebu ni na zemlji, saznajte više.

Pored uzivanja u pejzažima i istoriji, Jermenija turistima nudi fantastičnu hranu i sjajno gostoprimstvo u jednoj od najspektakularnijih i najzanimljivijih zemalja. Upravo zbog toga je treba staviti na turističku mapu i listu želja. Pešačite iznad dramatičnih kanjona i klanaca, upoznajte nomade, šetajte između drevnih samostana, putujte Putem svile.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Odlična godina za turizam na Kvarneru

0
Photo: Luka Tabako

Na Kvarneru je od početka ove godine do kraja avgusta ostvareno više od 13 miliona turističkih noćenja, što je na nivou rekordne 2019. godine. Ostvareni rezultat je za 27% bolji ukoliko se uporedi za istim periodom prošle godine

Ostvarena je odlična godina za turizam na Kvarneru. Na osnovu podataka Turističke zajednice Kvarnera, najposećenije destinacije su ostrvo Krk sa ostvarenih 5.4 miliona turističkih noćenja, kao i cresko-lošinjska ostrva sa 2.8 miliona noćenja. Dobri rezultati su takođe zabeleženi i na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri, gde je ostvareno 2.6 miliona turističkih noćenja.

Najviše turista je bilo iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Austrije. Od ostalih zemlja Evrope tu su turisti iz Italije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke i Holandije.

Najviše turističkih noćenja je ostvareno u privatnim smeštajnim kapacitetima, domaćinstvima, gde je ostvareno čak 6.8 miliona noćenja. U kampovima je ostvareno 3.3 miliona noćenja, a u hotelima je ostvareno 2.5 miliona noćenja.

Što se tiče kolektivnih smeštajnih kapaciteta, hotela, najveće povećanje broja noćenja i dalje je u objektima visoke kategorije. Najviše u hotelima sa pet zvezdica, čak 30% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Takvi smeštaji visoke kategorije su odlično popunjen i za njima je velika potražnja tokom cele godine. Hoteli sa pet zvezdica imali su 13% više turista, kampovi 19% više, a objekti u domaćinstvu čak 63% više noćenja u odnosu na 2019. godinu.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Iz Turističke zajednice Kvarnera saopšteno je da u odnosu na 2019. godinu zabeležena potražnja za aparthotelima, heritage hotelima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu. Oni očekuju i dobru postsezonu, posebno zbog nautičkog i kongresnog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najgostoljubiviji grad u Sloveniji je Velenje

0
Šaleška dolina, riznica doživljaja
Photo: VisitSaleska

Turistička zajednica Slovenije je u okviru takmičenja Moja država – lepa i gostoljubiva napravila onlajn anketu. Uz ostale kategorije u kojim su proglašeni pobednici, proglašeni su i najuređeniji i gostoljubivi gradovi u Sloveniji

Na osnovu onlajn ankete, najgostoljubiviji grad u Sloveniji je Velenje. Ovogodišnje takmičenje Moja država – lepa i gostoljubiva (Moja dežela – lepa in gostoljubna) održano je pod motom “Tamo gde je zdravlje”. Takmičenje je za cilj imalo da naglasi da je Slovenija država koja poštuje zdrav način života i poštuje načela održive interakcije s prirodom.

U anketi Turističke zajednice Slovenije  građani su među većim gradovima odabrali Velenje kao najorganizovaniji i gostoljubiviji grad, nakon kog slede Slovenj Gradec i Radlje na Dravi.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Građani su takođe u ovogodišnjem tačmičenju odabrali Izolu kao najbolje turističko mesto a Podčetrtek kao najbolje mesto za zdravstveni turizam. Grad Črna je odabran kao mesto sa najlepše uređenim gradskim jezgrom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Cazin, besprekorna zelena idila

0
Cazin, besprekorna zelena idila Bosna i Hercegovina
Photo: Unsplash/Nermin Masinovic

Ovaj grad se nalazi na severozapadu Bosne i Hercegovine, i predstavlja privredni i trgovački centar Unsko-sanskog kantona. Ova lokalna zajednica je pravi primer da je moguće živeti u skladu sa prirodom, i da je moguće zadržati osmeh na licu. Grad je praktično besprekoran kada je u pitanju čistoća, zelenilo i priroda, što se uostalom može videti i po zdravim i šarmantim meštanima

Cazin je zaista besprekorna zelena idila. U naselju živi oko 66.000 stanovnika, i povodom Svetskog dana zaštite okoline grad je u kategoriji gradova i opština dobio nagradu “Šampioni zaštite prirode 2021.”

Prema istorijskim podacima Cazin je bio nastanjen još u drevno doba praistorije. Njegova bogata istorija je i danas vidljiva, gradom dominiraju zidine Starog grada, čiju panoramu upotpunjuje džamija na vrhu. Ovaj kopleks je zaštićen kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Cazin (@visit.cazin)

Pored Starog dela, u gradu postoji još kulturno-istorijskih sadržaja. Posebno su interesantne kuće u samom centu grada. Jedna od njih je i najstarija autohtona kuća na ovom području, kuća narodnog heroja iz Drugog svetskog rata.

Grad je okružen rekama koje pružaju bezbroj mesta za izlete i odmor u prirodi. Tu se nalaze i brojne vodenice i ostali sadržaji koji privlače turiste u svim godišnjim dobima, jer je priroda bila blagonaklona prema Cazinu. Ona je gradu i okolini dala najlepše od sebe, što je vidiljivo na svakom koraku.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Od sadržaja koje treba posetiti posebno se izdvaja kompleks Starog grada Ostrožac. Ovaj spomenik sa svim svojim kulturnim i istorijskim sadržajima predstavlja najbitniji spomenik na području Cazina. U kompleksu se nalazi možda i najlepši istoimeni dvorac u okolini, najznačajnija turistička atrakcija. Dvorac je i danas živ, meštani rado šetaju u njegovoj okolini i često organizuju različite događaje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Picokeri, pasta koja je podelila Italiju

0
Picokeri, pasta koja je podelila Italiju
Photo: Pixabay/K2-Kaji

U dolini Valtelina heljda je glavni proizvod i tradicija stara nekoliko vekova. Glavno jelo od heljde, međutim, iako staro koliko i kultivisanje ove biljke, izaziva raspravu već dosta dugo, i oko njega još uvek nema jasnog dogovora. Da li se prava i autentična italijanska testenina pravi samo od pšeničnog brašna?

Picokeri je tradicionalna pasta od heljde koja je podelila Italiju. Valtelina je oblast na severu Italije, na granici sa Švajcarskom. Okružena je Alpima koji su preko cele godine prošarani snegom, čak i sredinom jula meseca.

Tradicionalni proizvod ovog kraja zemlje je heljda, koju su seljaci kultivisali na terasastim planinskim usevima. Brašno napravljeno od heljde, grano saraceno na italijanskom, bilo je glavni sastojak za izdašno jelo od testa u stilu taljatela. Ova pasta se zove Picokeri (pizzoccheri), i obično se služila sa povrćem poput kupusa i krompira, kao i sa sirom i maslacem.

Teško reći kada je ovo jelo prvi put napravljeno. U knjizi Die Republik Graubündent  iz 1799. godine nemački istoričar Heinrich L Lehmann pisao je o testu napravljenom od heljdinog brašna i jaja, koje se kuvalo u vodi a služilo sa maslacem i rendanim sirom.

Accademia del Pizzochero di Teglio koja je osnovana 2002. godine od strane kuvara, farmera i stanovnika ovog kraja standardizovala je zvaničan recept za Pizzoccheri di Teglio. Recept podrazumeva ​​testeninu napravljenu od 75% heljdinog brašna i 25% pšeničnog brašna, ostalo je samo voda. Takođe pizzoccheri testenina treba biti široka 5 milimetara, dugačka 7 do 8 centimetara i debela najviše 3 milimetra.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Međutim, ovaj recept je još uvek predmet rasprave jer mnogi meštani tradicionalno koriste samo heljdino brašno za pripremu jela. Mnogi smatraju da su picokeri samo od heljde „originalniji“, jer prvi zabeleženi recepti nisu uključivali pšenično brašno.

Danas se ova pasta pravi i u drugim delovima Italije, posebno zbog popularnosti heljde. Ona je zdrava i ukusna, a i Italijani su spremni da malo „popuste“ i prihvate je kao svoju.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Austrija: Ugostitelji dižu cene ili smanjuju menije

0
Photo: Pixabay/jpeter2

Velika poskupljenja i inflacija predstavljaju izuzetno opterećenje za ugostiteljski sektor u Austriji. Ugostitelji planiraju da reše ovaj problem, a rešenje vide ili u podizanju cena obroka ili u “skidanju” poznatih klasika sa jelovnika

Austrijski ugostitelji su u velikom problemu, oni planiraju ili da dižu cene obroka ili da smanjuju menije. Ove nepopularne mere su jedini način da se prevaziđe kriza u sektoru. Ono što je najveći problem kod pravljenja novih menija jeste činjenica da će neki od najpoznatijih tradicionalnih specijaliteta morati da budu izbačeni.

Vlasnici restorana navode da će prvi klasik po kom je Austrija i poznata, bečka šnicla, morati da bude među jelima za koje više neće biti mesta u jelovnicima. Osnovni razlog je rast cena, posebno ulja, pa će sva jela koja zahtevaju veću količinu ulja u pripremi biti izbačena.

Najskuplji sir na svetu dolazi iz Srbije, saznajte više.

Osim namirnica, poskupela je i radna snaga, kao i zakup lokala, a čitava kriza oko energenata dodatno otežava stvari. Ukoliko struja bude još poskupela, biće izbačena iz menija sva jela koja zahtevaju veliku potrošnju struje.

Pored bečke šnicle, veliki broj jela po svemu sudeći nema baš blistavu budućnost. Uglavnom se radi o pomfritu, mesnim specijalitetima i pečenjima, kao i ostalim specijalitetima na koje smo svi navikli.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Rigorozne kazne za turiste u Italiji

0
Photo: iStock

Gradske vlasti Rima se već nekoliko godina bore sa masovnim turizmom. Komunalne službe se trude da na ulicama ne bude smeća, grafita i nereda. Osim toga, vlasti moraju i da sačuvaju grad od velikog broja posetilaca, jer Večni grad svake godine poseti više od 10 miliona putnika

Gradske vlasti u Italiji su počele da kažnjavaju i propisuju rigorozne kazne za turiste. Američki turista je kažnjen sa 450 evra u skladu sa strogim pravilima jer je jeo i pio dok je sedeo na rubu Fontane dei Catecumeni. Ova fontana je zaštićena sedamdesetih godina prošlog veka, kada su uostalom zaštićene sve istorijske fontane, skulpture i sadržaji.

Lokalna policija je dobila od grada nadležnost da patrole proveravaju sve gradske atrakcije. Prilikom provera policija kažnjava sve što nije u skaldu sa gradskom uredbom. Strogo je zakonom zabranjeno je kupanje u gradskim fontanama i konzumiranje hrane i pića na lokalitetima i atrakcijama.

Osim toga, zabranjeno je okupljanje većeg broja turista koji mogu ugroziti umetničku i kulturnu baštinu glavnog grada. U skladu sa tim, zabranjeno je postavljanje bilo kakvih uređaja(stolica ili instalacija za fotografisanje) ili puštanja muzike na mestima koja su od istorijskog značaja.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Ukoliko se desi da turisti budu kažnjeni nekoliko puta, njima mogu biti izrečene, osim novčanih kazni, i zatvorske kazne i zabrana pristupa određenim delovima grada.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zaslužena počast, priprema se muzej Oliveru Dragojeviću

0
Photo: iStock

Na jednom malom ostrvu, osim jednog malog objekta, sve je divlje i netaknuto, nema puteva, nema automobila, a nema ni apartmana ni vila. Jedino što će biti podignuto jeste muzej muzičkoj legendi koja je baš sa tog ostrva krenula u svet

U Veloj Luci se priprema muzej Oliveru Dragojeviću. Ova muzička legenda je porodičnim korenima i dobrim delom svog života bila vezana za to ostrvo. Malo ko zna da je on bio prvenstveno Velolučanin, pa tek onda pevač i umetnik, navode meštani ovog divnom mesta.

Nakon smrti pevača, lokalne vlasti su pokrenule inicijativu da njegovo rodno i opevano mesto dobije muzej-zbirku. U prvoj i drugoj fazi preuređena je postojeća zgrada Centra za kulturu, dok bi treća faza Memorijalne zbirke “Oliver Dragojević” trebalo da počne u oktobru.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Oliver  Dragojević je rođen u Veloj Luci gde je proveo detinjstvo. Sve svoje letne i zimske odmore i sve slobodne trenutke je provodio u Veloj Luci. Osim muzeja, razmišlja se i o tome da se izgradi fontana ili spomenik u prirodnoj veličini.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Meso 'z tiblice svinjsko meso šunka

Meso ‘z tiblice – Zaboravljeno blago tradicionalne kuhinje Hrvatske

0
Dok savremena gastronomija sve više teži inovacijama i globalnim trendovima, istinski ljubitelji domaćih ukusa s posebnim poštovanjem vraćaju se jelima koja su oblikovala identitet...