13 C
Belgrade
petak, maj 16, 2025
Naslovna Blog Stranica 211

Sve čari zlatne slovenačke Istre

0

Da bismo upoznali područje koje je specifično po vrhunskoj gastronomiji, odličnim hotelima i brojnim prirodnim bogatstvima, krenuli smo na put ka Sloveniji. Slovenačka Istra nije velika, ali je potrebno dosta vremena da se upozna. Upravo zbog toga smo i odlučili da sa kolegama iz turističkih agencija iz Srbije podelimo sve lepote ove zemlje i ljubaznost naroda koji je oduvek znao kako biti pravi domaćin 

Naš prvi susret sa Slovenijom je bio u Ljubljani, u hotelu Four Points by Sheraton Mons. Nakon srdačne dobrodošlice i aperitiva, krenuli smo u obilazak hotela. Hotel je moderan i čini nam se jako prijatan, posebno zbog činjenice da se nalazi van grada, u jednoj posebnoj šumskoj oazi. Nakon ručka u prelepom restoranu sa “open kitchen” konceptom krenuli smo ka Izoli.

Naša sledeća stanica je bila Izola, grad na samoj obali mora. Nakon obilaska hotela Cliff, sasvim odgovarajućeg imena jer se nalazi na samoj ivici, pauzu smo napravili u bašti restorana Kamin, sa predivnim pogledom ka pučini. Sa terase, čini nam se, može se videti čak i italijanska obala kad je lep dan. Nakon predaha, krenuli smo ka Portorožu.

U ovom mondenskom gradiću smo bili smešteni u Grand hotelu Bernardin, koji je poznat po tome da se recepcija nalazi na desetom spratu, a da su sve sobe ispod, imajući u vidu da se hotel nalazi na litici. Svaka soba, pored luksuza, obezbeđuje i neverovatno lep pogled ka moru, pa je odmor na terasi sasvim posebno iskustvo. Nakon dobrodošlice i odmora, krenuli smo u obilazak još jednog poznatog portoroškog hotela. 

Posetili smo Kempinski Palace hotel koji se nalazi u srcu grada. Treba navesti da je ovaj hotel zbog istorije, arhitekture i značaja lokalno poznat kao “Beč na moru”. Nakon upoznavanja sa sadržajima hotela, imali smo čast da večeramo u restoranu Sophia, čije je vrhunsko fajn dajning iskustvo prepoznao i čuveni Mišlenov vodič. Ovaj restoran je ime dobio po čuvenoj glumici Sofiji Loren. 

Ujutru smo nastavili sa obilaskom hotela u Portorožu. Na redu su bili LiffeClass hoteli gde su kolege iz Srbije mogle da se upoznaju sa njihovom hotelskom ponudom. Nastavili smo dalje ka Kopru, gde smo u društvu vodiča proveli fantastično vreme u obilasku grada. Posetili smo i lokalnu radnju Barba Sol koja proizvodi unikatnu morsku so sa različitim ukusima. Ručali smo u restoranu Kogo, nakon čega smo obišli i vinariju Vinokoper, u čijem se sklopu i nalazi restoran. Tokom obilaska vinarije smo od vodiča saznali mnoge interesantne stvari vezane ne samo za vino, već i za istoriju regiona. U sklopu vinarije se nalazi i stara drvena bačva za čuvanje vina od preko 40.000 litara, najveća u staroj SFRJ.

Dan smo nastavili u mestu Marezinge, gde smo imali prilke da degustiramo vino iz čuvene vinske fontane. Uz čašu vina i dobrodošlicu koju su nam priredili domaćini nastavljamo ka Biljnom raju Slovenačke Istre koji se nalazi u selu Trsek, gde smo sa domaćinima proveli nekoliko sati u razgovoru o bioenergiji i biljkama. Dan završavamo u jako lepom Grand Koper hotelu, luksuznom hotelu u srcu starog grada Kopra. 

Sledeći dan je bio rezervisan za Portorož i Piran. Prva stanica je bio Aerodrom Portorož, gde u smo u prijatnom razgovoru sa domaćinima saznali da postoji mogućnost panoramskog razgledanja grada avionom. Iako ovaj aerodrom nije namenjen za sletanje većih komercijalnih aviona, on je važan infrastrukturni objekat jer u velikoj meri može da oplemeni turističku ponudu ovog kraja.

Nakon aerodroma, nastavili smo dalje ka uzgajivačnici ribe Fonda, gde smo iz prve ruke naučili sve o organskom uzgoju brancina i orade, što smo kasnije mogli i da degustiramo. Ovaj sadržaj je posebno bio interesantan kolegama, jer se osim edukativnog dela dobije prilika da se na praktičan način, iz čamca, sve to i doživi. 

Od uzgajivačnice Fonda nastavljamo brodićem do prelepog Pirana, gradića kog smo svi nestrpljivo čekali da vidimo. Nakon obilaska grada i razgovora sa vodičem, osvežili smo se na Nebeskoj terasi u hotelu Piran, mestu sa kog se možda i najbolje vidi srce starog grada i obala.

Naša sledeća stanica je bila restoran Marina u istoimenom hotelu, gde smo ponovo imali čast da degustiramo specijalitete koje je Mišlenov vodič uvrstio u svoju selekciju. Nakon ručka smo posetili muzej Izolana, obišli grad i posetili jako lep DeGrassi butik hotel, gde su nas domaćini dočekali sa osveženjem. 

Veče smo proveli u hotelu Grand Koper, gde su nas predstavnici dočekali sa novim gastronomskim čarolijama. Večerali smo u bašti hotela, na samoj obali mora u starom delu grada, što je ostavilo poseban utisak na sve.

Poslednjeg dana našeg boravka u Sloveniji napuštamo primorje i krećemo ka kontinentalnom delu Slovenije, ka Predjamskom gradu i Postojnskoj jami. Predjamski grad smo obišli sa vodičem koji je bio naš domaćin tokom boravka, upoznali smo sve što ovaj nesvakidašnji dvorac nudi turistima i krenuli ka Postojnskoj jami. Interesantno je navesti da je ovaj sistem pećina među najpoznatijim u Evropi i da u njemu živi endemska vrsta čovečje ribice, koju smo imali prilku i da vidimo. Čuli smo da je u samoj pećini vrlo hladno, u šta smo se vrlo brzo i uverili.

Puni utisaka, krenuli smo dalje ka hotelu Jama, koji se nalazi pored same pećine. Hotel je moderan, diskretno ušuškan u prirodu i ambijent, i tu smo imali prilku da, uz ručak, od domaćina saznamo sve što je interesantno vezano za lokalitet i sam hotel. Nakon razgovora, napuštamo Postojnsku jamu i Sloveniju, s jedne strane tužna srca jer odlazimo, a s druge strane bogatiji za fina, jedinstvena iskustva koja su nam pružili dragi ljudi i ova divna zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Meksičke školjke – gordite

0
Dekadentne meksičke školjke gordite (1)
Photo: iStock

Da li ste ikad bili u restoranu koji služi meksička jela i pitali se koliko su autentična? Između sendviča sa sirom na žaru i takosa punjenih čedarom, u restoranima su dostupne mnoge amerikanizovane verzije meksičkih jela

Jedan od najpopularnijih meksičkih specijaliteta je gordita. Iako zbog svoje pržene i punjene prirode deluje potpuno američki, to je autentična hrana u meksičkoj kulturi. Ovaj specijalitet je izuzetno popularan i van Meksika i poznat je još kao „meksičke školjke gordite“ jer tako napunjene podećaju na morske plodove.

Dekadentne meksičke školjke gordite
Photo: iStock

Šta su tačno gordite?

Nažalost, postojalo je toliko različitih verzija ovog jela da je teško reći šta je pravo, a šta nije. U suštini je bitno razumeti što ovo jelo tradicionalno podrazumeva. Tradicionalna meksička gordita se pravi od testa za tortilje, nakon čega se filuje sirom, mesom, povrćem ili raznim sosevima. Posle punjenja cele gordite se prže na ulju.

Magare u testu, saznajte više.

Meksičke gordite su odlične u bilo koje doba dana, iz bilo kog razloga. Iako se ne jedu često za doručak, ne postoje pravila koja kažu da ne možete započeti dan s malo prženog testa. Na kraju, šta je krofna, ako ne prženo testo…

U suštini, gordite se ne smatraju jelom, tj obrokom. Nisu baš velike i odlično su predjelo ili međuobrok. Budući da se smatraju uličnom hranom, uobičajeno je poručiti ih na poslovnoj pauzi ili tokom šetnje po gradu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

TripAdvisor nagradio hotel CUE Podgorica

0
Hotel CUE Podgorica
Autor: Vladimir Popović

TripAdvisor svake godine nagrađuje najbolje, a ove godine je priznanje Travelers’ Choice 2022 dobio hotel iz Podgorice

Hotel CUE Podgorica je dobio priznanje Travelers’ Choice 2022 koje dodeljuje TripAdvisor, kompanija se bavi putovanjima i preporukama za putnike. Ovim priznanjem hotel CUE Podgorica je uvršten među najboljih 10% hotela u svetu, navodi eKapija.

„Ovo priznanje je privilegija i dodeljuje se za izuzetnost poslovanja, a odražava omiljeni izbor putnika širom sveta tokom cele godine“, saopšteno je iz hotela CUE. TripAdvisor rangira preko 8,6 miliona hotela i ugostiteljskih objekata globalno. Svi odabrani hoteli su dobili najpozitivnije kritike i najbolje ocene gostiju, što potvrđuje rešenost hotela da bude među najboljim.

Isti hotel je bio najbolji ekološki, urbani i poslovni hotel u Crnoj Gori za 2021. godinu, saznajte više.

Hotel CUE Podgorica

CUE Podgorica je otvoren 2016. i prema ocenama na TripAdvisoru-u, on je među najinspirativnijim mestima za boravak u Podgorici. Ovaj hotel ima moderan minimalistički stil i nudi posebno iskustvo gostima svojim smeštajem, barovima i restoranima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure

0
Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure (1)
Foto: TO Čačak

Prirodna bogatstva koja krase grad Čačak i njegovu okolinu na turističkoj mapi Srbije su svakako jedan od prioriteta koje treba posetiti

Ovčarsko-kablarska klisura, banje, manastiri, flora i fauna, kulturno-istorijsko nasleđe, spomenici, seoski turizam, stari Čačak, kao i mnoge manifestacije koje se odvijaju tokom cele godine, samo su neki od bisera koje krase ovaj deo Srbije. Iako ih ne možemo sve pomenuti u jednom tekstu, pokušaćemo da bar malim delom doprinesemo da okrenete ključeve vašeg automobila, uputite se preko novog auto-puta “Miloš Veliki”, dođete do Čačka i u bar dvodnevnom obilasku uživate u njegovoj jedinstvenoj okolini, a pre svega u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure (1)
Foto: iStock

Ovčarsko-kablarska klisura

Za nju treba reći da je nešto što je samo priroda mogla da “naslika” i pažnju privlači već decenijama unazad. Nalazi se oko petnaestak kilometara od Čačka i kroz klisuru protiče reka Zapadna Morava koju okružuju veoma strme planinske stene Ovčara i Kablara. Dugačka je oko 16 kilometara, a najveća dubina klisure je 710 metara. Ukrašena je izraženim meandrima koji krivudaju u latiničnom slovu “S”. Zapadna Morava je pregrađena branama i time su formirana dva veštačka jezera.

Poseta Ovčarsko – kablarskoj klisuri samo uz vodiča, saznajte više.

Ovčarsko-kablarska klisura proglašena je za zaštićeno prirodno dobro I kategorije, kao predeo izuzetnih odlika. Nalazi se u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Klisuru čine masivi Ovčara i Kablara, po kojima je i dobila ime. Njene lepote se mogu najlepše videti sa vode, pa zato Turistička organizacija Čačka subotom i nedeljom organizuje panoramsko razgledanje Ovčarsko-kablarske klisure katamaranima, gde možete iz prve ruke da vidite i upoznate njene prirodne lepote. Dosta je atraktivan predeo za ljubitelje prirode, rekreacije i planinskog sporta, pa je često obilaze planinari, alpinisti, biciklisti, pecaroši…

Manastiri i “Srpska Sveta Gora”

Ovčarsko-kablarsku klisura je takođe poznata po velikom broju pravoslavnih manastira koji čuvaju duhovno i umetničko bogatstvo stvarano vekovima na ovim prostorima. Poznata je kao “Srpska Sveta Gora”, zbog postojanja deset manastira iz srednjeg veka i to Manastir Blagoveštenje, Mаnаstir Ilinje, Mаnаstir Jovаnje, Manastir Nikolje, Mаnаstir Preobrаženje, Sretenje, Manastir Sv. Trojice, Uspenje, Manastir Vavedenje i Manastir Vaznesenje. Vernici i turisti su u mogućnosti da obeleženim planinarskim stazama, lako stignu do većine manastira u kojima  žele da pronađu duhovni mir.

Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure (1)
Foto: TO Čačak

Ovčar banja

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri izvire skriveni biser prirode sa termalno-mineralnom vodom. Reč je o nadaleko čuvenoj Ovčar banji. Ona je krajem 2011. godine zvanično dobila status banje. Nalazi se na 17. kilometru od grada Čačka, na magistralnom putu ka Užicu. Okružena je rekom, jezerima i nepreglednim zelenilom planina Ovčar sa nadmorskom visinom od 985 i Kablar 885 metara. Termalno-mineralna voda pogoduje lečenju nekoliko indikovanih oboljenja, kako reumatskih i sportskih povreda, tako i kožnih oboljenja.

Flora i fauna

Područje Ovčarsko-kablarske klisure pruža utočište retkim i ugroženim vrstama ptica, gde je zabeleženo prisustvo od 160 vrsta. Sa aspekta zaštite, najznačajnije vrste ptica gnezdarica u klisuri su prdavac, siva žuna, crna žuna, zelena žuna, sivi soko, osičar i buljina. Posebnom pažnjom pleni sivi soko, najbrži lovac među pticama grabljivicama. Faunu Ovčarsko-kablarske klisure krasi preko 70 vrsta dnevnih leptira, a u vodama zaštićenog područja evidentirano je čak 34 vrste riba. Faunu gmizavaca krasi četiri vrste guštera, pet vrsta zmija i dve vrste kornjača. Jedina otrovnica ovog područja, inače najotrovnija zmija u Evropi, je poskok.

Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure (1)
Foto: TO Čačak

U klisuri obitava i 40 vrsta sisara kao što su divlja mačka, vidra, srna… Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja jedno od retkih mesta u Srbiji gde se može sresti veliki broj vrsta divljih orhideja, čak 19 vrsta koje krase floru klisure. Najveću površinu čine klisure čine šume i šumska zemljišta. Svojom raznovrsnom vegetacijom i različitim vrstama drveća, ona čini prava pluća Srbije.

TO Čačak organizuje izlete

Turistička organizacija Čačka organizuje izlete do svih navedenih mesta. Organizovane grupe i pojedinci u pratnji turističkih vodiča mogu posetiti manastire, voziti se brodićima rekom Zapadnom Moravom, a za ljubitelje planinskih vrhova  organizuje se i planinarenje  do Ovčara  i Kablara. Za nešto zahtevnije turiste, postoji mogućnost bavljenja i ekstremnim sportovima kao što su na primer paraglajding ili alpinizam. Tokom letnjih meseci, u Ovčar Banji se organizuju koncerti, predstave, duhovne večeri i likovne kolonije, ali i sportski događaji među kojima su najatraktivniji regata, plivački maraton i velika planinska trka.

Foto: TO Čačak

Na području grada Čačka i okoline organizuju se i događaji iz oblasti kulture, i to “Disovo proleće”, “Memorijal Nadežde Petrović”, “Bijenale vizuelnih umetnosti Balkana”, “Dani fotografije u Srbiji”… U selu Prislonica kod Čačka održava se svake godine Sabor frulaša Srbije, izuzetna manifestacija koja neguje tradiciju i izvorno narodno stvaralaštvo.

Tekst: Dragan Stanimirović

Foto: TO Čačak

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Divlji konji Bosne i Hercegovine

0
Divlji konji
Photo: Pixabay/castleguard

Ukoliko vas put nanese u Bosnu i Hercegovinu, nemojte propustiti možda i najvredniji sadržaj grada Livna. U pitanju je jedno krdo divljih konja koje slobodno luta prostranstvima ove lepe zemlje

Ispod planine Cincar pored grada Livna, postoji jedan neverovatan prirodni fenomen, ovde žive divlji konji Bosne i Hercegovine. Upravo tu se nalazi nešto što se ne može videti više nigde na čitavom kontinentu. Oni potpuno slobodno jure jer ih niko ne poseduje.

Ovi konji su nekad bili domaći i imali su svoje vlasnike. Njih su pre nekoliko decenija vlasnici pustili u divljinu i danas ih ima više od 600. Iako su sredinom prošlog veka bili prepušteni sami sebi, danas to nije slučaj. Danas o njima brine planinarsko društvo Borova glava i Opština Livno.

U Bosni i Hercegovini se nalazi i najskuplji vodopad na svetu, saznajte više.

Prolaznici konje uglavnom viđaju u manjim grupama, ali ponekad ih bude i po nekoliko desetina. Danas postoje organizovane turističke ture obilaska ovih divljih lepotana, što je natoplija preporuka. Ovi konji, divlji i prelepi, učiniće vam dan lepšim sigurno. Sam prizor je neverovatan, čini se kao da to nije zemlja našeg regiona, već Mongolija ili divlja Argentina. Ovi divlji konji Bosne i Hercegovine kao da poručuju da sloboda nema cenu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kako se “osvetiti” na putovanjima?

0
turisti putovanje
Photo: iStock

Pandemija koronavirusa je promenila dosta toga u društvu, i donela nove trendove. Trenutno jedan od vrlo popularnih se odnosi na osvetnička putovanja, o čemu se u stvari radi?

Osvetničko putovanje je termin koji se sve češće koristi, ali u pozitivnom smislu. On se zapravo koristi kako bi se opisala velika želja za putovanjima i podrazumeva prijeteljska i porodična okupljanja, i odlazak na omiljene destinacije.

Osvetničko putovanje

Termin osvetnički se koristi samo kako bi se naglasila potreba da se što pre ponovo upustimo u pustolovine. Mnogi svetski putnici kažu da su im poslednje dve godine pandemije u potpunosti dosadile i žele da što pre sve nadoknade, navodi CNN.

Otkrijte koje zemlje imaju najbolje plaže na svetu.

Upravo zbog toga se sve više agencija okreće organizovanju ovakvih putovanja. Uglavnom se radi o dalekim destinacijama, ali nije retkost da to budu i neki vikend izleti i siti brejk putovanja. „Osvetničko putovanje“ nije nužno negativan termin, on samo naglašava našu potrebu da putujemo i upoznajemo svet.

Kako dalje navodi CNN, to je u suštini još jedan način da se kaže život je kratak, želim da putujem, želim da provedem više vremena sa porodicom i prijateljima. Želim da se povežem sa ljudima i prirodom i želim da istražim svet i steknem nova iskustva. To je u osnovi ta osveta o kojoj se sve više priča među svetskim putnicima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

U Španiji zadržane epidemiološke mere

0
Tenerife, španski raj za letovanje
Photo: iStock

Španija je produžila mere do 15. juna, iako je pre toga najavljeno da će one biti ukinute polovinom maja meseca

Svi putnici koji budu stigli u ovu zemlju biće obavezni da poštuju kovid procedure, Španija produžava mere do 15. juna. Punoletni putnici koji nisu vakcinisani mogu da uđu u zemlju sa potvrdom o preležanom koronavirusu. Potvrda ne sme biti starija od šest meseci pre putovanja.

Deca od 12 do 17 godine koja nisu vakcinisana mogu da uđu u zemlju ako pokažu negativan PCR test. Test ne sme biti stariji od 72 sata. Deca deca mlađa od 12 godina će biti izuzeta od pravila testiranja.

Vakcinisani punoletni putnici mogu da uđu u zemlju ukoliko pokažu dokaz o vakcinaciji u poslednjih 270 dana. Oni takođe mogu da pokažu i dokument da su primili buster dozu.

Sve ostale mere koje se tiču držanja distance ili nošenja maski su suspendovane do daljnjeg. Podsećamo da je Španija krajem marta odlučila da ukine postojeće, nakon čega je odlučila da produžava postojeće mere do 15. juna

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

WRECKS4ALL, suvi zaron do olupina brodova u Kotoru

0

Crna Gora je atraktivna destinacija za sve vrste odmora, bogata kulturno-istorijska baština i privlači sve više turista. Jedan od novih sadržaja biće posebno interesantan svima onima koji žele da istraže ovu zemlju ispod površine mora

Nova turistička ponuda Kotora, ali i Crne Gore odnosiće se na razvoj ronilačkog sektora, posebno ronilačkog turizma. Novi oblik turističke ponude biće prekogranični projekat WRECKS4ALL, suvi zaron do olupina brodova u Kotorskom zalivu.

WRECKS4ALL okuplja institucije i stručnjake iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj projekta je da prikaže i valorizuje bogatu kulturnu baštinu ispod površine mora, u formi olupina brodova i istorije na dnu.

Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom, saznajte više.

Koristeći tehnologiju koju upotrebljavaju podvodni arheolozi i istraživači u potrazi za arheološkim lokalitetima i olupinama brodova, turisti mogu da uz pomoć mini podmornica sa daljinskim upravljanjem doslovno vide ispod mora i da na jednostavan način otkriju lokalitete.

Projekat je trenutno u završnoj fazi realizacije, nakon čega bi trebalo da bude dostupan javnosti kroz virtuelnu i proširenu stvarnost, internet platforme i virtuelni obrazovni pristup.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Kvarner, ekološko utočište i zelena oaza

0
Cres Hrvatska
Photo: iStock

Zelena energetska tranzicija Kvarnera je počela pre Evropske unije, što dovoljno govori o velikoj samosvesnosti i rešenosti ovog regiona da stvori održivo i ekološko okruženje

Početak ekološke tranzicije se vezuje za 2012. godinu, što je znatno pre nego što je to bio slučaj u većem delu Evropske unije. Uzmimo na primer neke prakse vezane za energiju koje je EU počela da sprovodi tek 2020. godine, dok je Kvarner, ekološko utočište i zelena oaza, to već primenio nekoliko godina ranije.

Kvarner je najbolji primer implementacije koncepta građanske energije, što podrazumeva da svi građani, domaćinstva, sve javne i private kompanije postanu društveno i ekološki odgovorni. Oni sami proizvode, troše i prodaju višak električne energije. Kvarner je mesto u kom se struja najviše proizvodi iz obnovljivih izvora i mesto u kom se više od 50% otpada razvrstava i reciklira.

Saznate šta najpoznatijih svetskih medija i vodiča za putovanja piše Splitu i Dalmaciji.

Obnovljivi izvori energije podrazumevaju solarne panele i intezivno se radi na proizvodnji energije od snage vetra. Osim toga, sve je više električnih bicikala i automobila. U planu je i svi trajekti koji saobraćaju između ostrva da budu takođe električni. Osim toga, baterije koje služe za akumuliranje energije nisu litijumske, već se radi o baterijama na bazi slane vode. Iako skuplje, ova baterije se proizvode na ekološki prihvatljiv način.

Kvarner, ekološko utočište i zelena oaza

Kontrolu elektrosistema vrši “pametna” mreža, u svakom trenutku zna koliko se potroši, a koliko električne energije proizvodi. Svi podaci su javno dostupni na internetu. Ovakva praksa samo potvrđuje u kojoj je meri moguće delovati odgovorno prema okolini. To je najbolji način da direktno odgovorno i pozitivno delujemo prema sebi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Lonely Planet o Splitu i Dalmaciji

0
Hrvatska Trogir Split i Dalmacija
Photo: iStock

Jedan od najpoznatijih svetskih medija i vodiča za putovanja je objavio članak o Splitu i susednim destinacijama koje se mogu posetiti u okviru jednodnevnih izleta 

“7 top day trips from Split to see more of Croatia“ je reportaža u kojoj novinari Split hvale kao destinaciju koja privlači velik broj putnika. Lonely Planet posebno hvali ovaj deo Hrvatske zbog brojnih kulturno-istorijskih atrakcija, ali i zbog prelepih ostrva u blizini. Split i Dalmacija su inače dobro poznati američkim medijima.

Američki novinari navode da su Split i Dalmacija  savršene destinacije za sve ljubitelje urbanog i gradskog odmora sa mogućnostima odlaska na sadržajne jednodnevne izlete i fakultative. Za sam grad Spli navode da je  jedna od najspektakularnijih destinacija za posetu u celoj zemlji.

Kvarner, ekološko utočište i zelena oaza, saznajte više.

Novinari posebno ističu lepote Trogira, Omiša, Nacionalnog parka Krka i srednjovekovnih tvrđava na Klisu, kao i uvek aktuelnog ostrva Hvara. Split je zauzeo 3. mesto na listi “The 10 Best European Cities Every Traveler Needs to See“. Tako se našao odmah iza Amsterdama i Granade, ali i pre Pariza, Krakova, Talina ili Londona.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Prosecco proseko vino

Porast proizvodnje i prodaje bezalkoholnog proseka u Evropi i svetu

0
Bezalkoholni proseko (prosecco) postaje sve popularniji širom Evrope i sveta, prateći globalne trendove zdravijeg načina života i svesnijeg konzumiranja alkohola. Ovaj rastući segment tržišta...