34.7 C
Belgrade
subota, avgust 9, 2025
Naslovna Blog Stranica 212

Španski grad iseljen greškom

0
Photo: printscreen/youtube/Live My Journey

Šezdesetih godina prošlog veka španska vlada je iselila istorijsko mesto koje je trebalo da potopi voda nove akumulacije, tj veštačkog jezera. Međutim to se nikad nije desilo, a mesto je ostalo napušteno ni krivo ni dužno

Ovaj srednjovekovni grad-tvrđava je danas grad duhova. Španski grad Granadila (Granadilla) je iseljen greškom, i ta greška je skupo plaćena. Ovo selo je iseljeno za potrebe izgradnje novog akumulacionog jezera. Celo to iskustvo je bilo izuzetno traumatično za meštane, od kojih mnogi još uvek nose svoju frustraciju. Iseljeni su zbog potopa koji se nikad nije desio.

Meštane su na silu iselili tvrdeći da će brana poplaviti grad. To je praktično bilo nemoguće jer je grad bio na većoj visini od same brane. Međutim, imajući u vidu da su bila vremena diktature, oni nisu imali nikakva prava.

Grad je osnovan u 9. veku. Granadila je zauzimala strateško mesto koje je omogućilo njegovim stanovnicima da budno motre na Ruta de la Plata, drevnu trgovačku saobraćajnicu kroz region. Tokom godina grad je ostao netaknut, iako su se stanovništvo i vlast menjali.

Grad je evakuisan bez razloga

Kraj je počeo još 1950-ih za vreme diktature Franciska Franka, kada je Španija krenula u veliki poduhvat izgradnje brana. To je bio jedan od načina da se pokrene ekonomija tokom perioda izolacije. Najveći od tih poduhvata je bilo akumulaciono jezero Gabriel y Galán na reci Alagón. Stručnjaci zaduženi za projekat su 1955. godine dekretom odredili da se Granadila nalazi u poplavnom području i da se zbog toga mora evakuisati.

Od 1959. do 1969. godine svih 1.000 stanovnika je prisilno iseljeno, mnogi su preseljeni u naselja u blizini Granadile. Kada je voda počela da raste, prekrila je sve osim jednog dela puta koji je vodio ka selu, pretvorivši ga u poluostrvo. Sam grad nikada nije poplavljen, a stanovnicima i pored toga nije bio dopušten povratak, navodi BBC.

Čak ni danas stanovništvu nije dopušteno se vrati u svoje domove jer vlada ostaje pri dekretu o poplavama koji je potpisao Franko. Međutim, posetioci mogu da dolaze na jednodnevne izlete. Danas turisti mogu posetiti ovaj istorijski grad, mogu zaviriti u prazne kuće, lutati ulicama koje okružuju zidine i razgledati grad sa vrha dvorca.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Grad je 1980. proglašen istorijsko-umetničkim mestom i sada se vodi kao muzej na otvorenom. Stanovnici i njihovi potomci se sastaju dva puta godišnje u gradu 1. novembra i 15. avgusta kada su verski praznici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Republika Srpska obara turističke rekorde

0
Trebinje
Photo: iStock

U Republici Srpskoj se turizam u potpunosti oporavio od loših posledica pandemije, i na oporavak ne može loše uticati ni aktuelna kriza u Ukrajini. Republika Srpska nema samo odličnu godinu za turizam, već godinu u kojoj se očekuje da bude oboren rekord

Republika Srpska je još jednom pokazala da je izuzetno atraktivna turistima. Republika Srpska obara turističke rekorde, ove godine se po prvi put očekuje da će biti registrovano čak milion turističkih noćenja.

Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS, je za portal Srpskainfo izjavio da je u ovoj godini zabeležen odličan rezultat. Na osnovu podaka Zavoda za statistiku Republike Srpske, za šest meseci ove godine Republiku Srpsku posetilo oko 190.000 turista. Oni su ostvarili skoro pola miliona registrovanih noćenja, navodi Marko Radić.

Ovi rezultati su u rangu sa rezultatima uporednog dela 2019. godine. Ta godina se uzima kao poslednja dobra godina za turizam. Prema podacima Turističke organizacije RS, turisti se zadržavaju u proseku 2.4 dana. Dectinacije koje turisti najviše posećuju su Banjaluka, Trebinje, Banja Vrućica i Istočno Sarajevo.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Što se tiče turista, Republiku Srpsku najviše posećuju turisti iz regiona, nakon kojih slede tuisti iz Nemačke, Austrije, Italije i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Rezervat prirode Jablanička Bijela

0
Rezervat prirode Jablanička Bijela kanjon reka
Photo: Unsplash/Eugene Kuznetsov

Planina Prenj je po mnogim planinarima najbolja i najlepša planina u Bosni i Hercegovini, poznata kao izuzetno atraktivna destinacija za zaljubljenike u aktivan odmor i prirodu

Prenj se prostire na približno 600 kilometara kvadratnih, i nalazi se u središnjem delu dinarskog planinskog sistema, koji i definiše njegov karakter. Ima jedanaest vrhova visine preko 2.000 metara, a najviši vrh je Zelena glava sa nadmorskom visinom od 2.115 metara. Ovde se nalazi jedan poseban rezervat prirode, Jablanička Bijela.

Nedaleko od grada Jablanice, u podnožju Bosanskih Himalaja, planine Prenj, proteže se 11 kilometara dugačak jedinstven kanjon reke Jablanička Bijela. Ovaj rezervat prirode je jedan od najčistijih u regionu, pa čak i u Evropi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adi Sukman (@adi.sukman)

Okružen masivima Prenja i Draganske Planine, ovaj prirodni rezervat u kom caruje priroda sve posetioce oduševljava svojom lepotom. Posebno su atraktivni mnogobrojni izvori pitke vode i jedinstvena listopadna šuma koja okružuje ovaj predeo. Ovde možete piti vodu iz bilo kog izvora.

U ovom predelu možete uživati u šetnji po prirodi, u aktivnom odmoru koji je ovde zaista sadržajan. Putovanje kroz sam kanjon nosi brojne aktivnosti sa sobom, bilo da želite da plivate, ronite ili se penjete po liticama.

Boja same reke je neverovatna, čas je tirkizno plava, čas plavozelena, a opet potpuno prozirna, u zavisnosti od položaja u ovom dubokom kanjonu, kao i o rastinju koje je okružuje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Letovanje sa jelenima i košutama

0
Letovanje sa jelenima i košutama
Photo: Pixabay/dandeman07

U našem regionu ima puno sadržaja koje turisti još uvek nisu otkrili. Takav slučaj je i sa malenim ostrvom u blizini Korčule. Ukoliko se odlučite da ga posetite, a tebali bi, društvo će vam na plaži praviti predivne životinje

Ukoliko želite letovanje sa jelenima i košutama, vaša sledeća destinacija je ostrvo Badija. Ovo malo i romantično ostrvo se nalazi u blizini Korčule u Hrvatskoj. Ostrvo Badija je najveće od 19 ostrva korčulanskog arhipelaga i zauzima površinu od skoro jednog kvadratnog kilometra.

Badija je nenaseljeo ostrvo, na njemu ne žive ljudi. Međutim, tamo žive jeleni i košute, najzanimljivi sadržaj na ostrvu. Jeleni lopatari će vam radoznalo praviti društvo u šetnji ostrvom ili na plažama.

Jeleni su stigli na Badiju 1958. godine, kad su dva para donesena sa Briona. Njihova populacija danas broji destetak članova, i svi su naviknuti na turiste. Oni bezbrižno prilaze turistima koji se sa njima fotografišu ili ih hrane.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Celo ostrvo je divlje, prekriveno je žbunjem i borovom šumom. Osim toga, na njemu se nalaze lepe kamene i šljunčane plaže kao i predivne uvale. Do njega se stiže brodićem sa okolnih ostrva, i za obilazak vam neće trebati puno vremena. Sve vreme koje turisti provode tamo vezano je za jelene i uživanje u predivnim životinjama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Midye dolma, sreća se nalazi ispod ljuske

0
Midye dolma, sreća se nalazi ispod ljuske
Photo: iStock

Punjene dagnje su u Turskoj isključivo pitanje zadovoljstva. Svi ljubitelji Midye dolma specijaliteta dobro poznaju taj osećaj i užitak dok ga jedu, ali ga dosta teško opisuju. Jedno je sigurno, zadovoljstvo uvek pokazuju brojem pojedenih školjki

Midye dolma je popularna turska ulična hrana, i radi se o punjenim dagnjama, odnosno školjkama. Fil kojim se pune školjke se sastoji uglavnom od aromatične mešavine pirinča, začinskog bilja i orašastih plodova. Tu se zatim sreću svi ukusi i snaga Istoka, koriste se začini kao što su grožđice, pinjoli, šafran, crni biber, cimet, crvena tucana paprika, peršun i kapar. Lokalci često kažu da se sreća nalazi ispod njihove ljuske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Midye dolma, sreća se nalazi ispod ljuske

Ove školjke su autentična ulična hrana u Istanbulu, koju marljivi mladi ljudi prodaju sa malih štandova na ulicama. Svaki štand ima svoju tradicionalnu lokaciju, obično su poređani na dokovima i šetalištima po gradu.

Da biste pojeli midye dolmu, gornju ljusku treba nježno slomiti, nakon čega fil obilno zalijete limunovim sokom. Zašto se gornja ljuska nežno skida? Zato što se njom i jede, koristi se kao kašika.

Meksičke školjke – gordite, saznajte više.

Midye dolma je vrlo popularna hrana među lokalcima, posebno nakon radnog vremena, kada ovi slani zalogai naročiti dolaze do izražaja. Ukoliko ne želite da jedete ovaj specijalitet na ulici, postoje brojni restorani koji pripremaju ovu utešnu hranu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Solarni roštilj

0
Solarni roštilj
Photo: Pixabay/kaboompics

Ako volite zabavu, posebno u toplom letnjem vremenu u prirodi, solarni roštilj je prava stvar za vas. Ova inovativna tehnologija može vam omogućiti pripremanje hrane bez konvencionalnih izvora energije poput plina, uglja ili struje

Solarni roštilji su prisutni već neko vreme na tržištu. U osnovi takve vrste roštilja koriste sunčevu energiju kako bi pripremili hranu. Solarna energija se već decenijama koristi, i nije nikakva novost, a takav je slučaj i sa pripremanjem hrane. U tom smisli solarni roštilj i nije neka novost. Uz pomoć vakumskih cevi i određenih vrsta reflektora hrana se priprema bez ikakvog učešća konvencionalnih izvora energije.

Da li je hrana ukusnija ako se priprema na solarnom roštilju?

Solarni roštilji koriste prirodnu energiju sunca, što znači da omogućavaju da se sačuva većina prirodnih hranjivih materija iz namirnica. To se najviše može osetiti u samom ukusu hrane, jer ona pripremljena na taj način ne gubi svoj osnovni ukus. Svaka namirnica pripremljena na solarnom roštilju uzadržava svoj izvorni ukus.

Osim toga, takvi roštilji se koriste isključivo na otvorenom. To znači da neće biti neželjene topline koja može dovesti do porasta temperature u toku pripremanja hhrane. Temperatura je konstantna i ne utiče nepovoljno na sam proces kuhanja. Koje su prednosti solarnog roštilja?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jackson (@solarenergyjason)

Isplativost

Ne morate plaćati sunčevu svetlost, ona je besplatna. Dodatna prednost korištenja solarne energije je ta što je ona neograničena. To znači da nećete biti opterećeni dodatnim troškovima kao što su troškovi plina, uglja ili struje.

Možete uživati ​​u zdravom obroku

Konvencionalno roštiljanje i upotreba uglja ima ukus koji većina ljudi opisuje kao jedinstven. Sve studije pokazuju da taj jedinstven ukus dolazi sa neželjenim propratnim efektima koji mogu uticati na zdravlje.

Ekološka održivost

Ako ste ekološki osvešćena osoba, solarni roštilj je opcija koja će vam se dopasti, pogotovo ako živite u toplijim krajevima. Za početak, vaša kuća neće biti zagrejana od kuvanja kada hranu pripremate napolju. Isto važi i za mirise koji se zadržavaju u domovima dugo nakon kuvanja.

Mobilnost

Svaki roštilj je mobilan, i može se postaviti bilo gde. Osim toga, dostupni su u različitim veličinama i imaju različite oblike kako bi zadovoljili sve potrebe.

Svestranost

Solarni roštilji pružaju mogućnosti za pripremu brojnih različitih namirnica. Solarni roštilji pružaju inovativno rešenje za niz različitih scenarija, od svakodnevnog kuvanja do rekreativnog kampovanja. Na njima se može apsolutno sve pripremati.

Beograd u septembru postaje evropska vinska prestonica, saznajte više.

Mane solarnih roštilja

Sunce je obavezno. Iako solarni roštilj omogućava kuvanje u bilo kojem okruženju u bilo koje doba dana, svi oni zahtevaju neki oblik konstantne sunčeve svetlosti. To znači da on mora biti na suncu, a ne u hladu kao što se standardni roštilji postavljaju, pa priprema hrane u takvim uslovima može biti naporna.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ryanair najavio završetak ere jeftinih letova

0
Ryanair najavio završetak ere jeftinih letova
Photo: Pixabay/DirkDanielMann

Niskobudžetna avio-kompanija Ryanair više neće nuditi letove po najnižim cenama. Svetska kriza i poskupljenje goriva su izazvali ozbiljan problem avio-kompanijama širom sveta, izjavio je izvršni direktor kompanije Michael O’Leary. Karte od od deset evra više neće postojati

Čelnik avio-kompanije Ryanair je najavio završetak ere jeftinih letova. Sve niskobudžetne avio-kompanije poput Ryanair-a ili Wizz Air-a bile su poslednjih godina vrlo konkurentne kada su u pitanju cene letova. Svaka kompanija se takmičila da ponudi što jeftinije karte putnicima. Međutim, sada je tome na veliku žalost putnika došao kraj.

Osim poskupljenja goriva, ovaj sektor je suočen sa drugim problemima. Svaka kompanija mora da maksimalno smanji negativan uticaj na klimu i planetu, a sve popularniji železnički saobraćaj uzima sve više putika.

Michael O’Leary je izjavio da neće više biti jeftinijih karata od 10 evra, i da je ta potpuno cena nerealna. Mislim da takve cene nećete videti sledećih nekoliko godina, rekao je O’Leary.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Iako poskupljnenje negativno utiče na putnike, oni će i dalje putovati avionom. Čelnik ove avio-kompanije je rekao da uprkos tome očekuje da će ljudi i dalje putovati. Realno je očekivati da će umesto smanjenja letova pažnja biti usmerena ka potražnji što jeftinijih karata.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Spremite se za zimsku sezonu 2022/2023 u Francuskoj i osvojite besplatno skijanje u odmaralištu Tignes

0
Spremite se za zimsku sezonu 20222023 u Francuskoj i osvojite besplatno skijanje u odmaralištu Tignes
Photo: ©andyparant.com

Francuske planine su vodeća zimska destinacija, jer u ponudi imaju 350 odmarališta sa smeštajem direktno na padinama planina i sa ogromnim površinama ski-staza povezanih samo žičarama. Ovakvi uslovi privlače 10 miliona turista svake godine, od kojih je 7 miliona skijaša

Koje odmaralište u Francuskoj preporučiti svojim klijentima?

Ako niste sigurni koje odmaralište u Francuskoj da preporučite svojim klijentima, bez obzira da li traže veliku ski-zonu, pristupačnost ili čak slobodne aktivnosti u ponudi, organizovali smo za vas seriju kratkih vebinara koje pokreće Udruženje skijaških centara “France Montagnes”:

Vebinari su namenjeni prodavcima ski-izleta i aranžmana
Petnaestominutne prezentacije pojedinih destinacija
Koncentrišite se na poznata francuska odmarališta
Otkrićete novosti i ponude za predstojeću zimsku sezonu 2022/2023: novi smeštajni kapaciteti, nove aktivnosti, atrakcije, posebnosti svakog odmarališta
Predstavnici skijališta će lično odgovoriti na vaša pitanja u realnom vremenu

Kako da se registrujete?

Izaberite skijaška područja koja vas zanimaju, kliknite na odgovarajući Gotowebinar link i jednostavno se prijavite za sve prezentacije u kojima želite da učestvujete.

Učešće je besplatno i pozivamo vas da se prijavite najkasnije do 1. septembra. Registrujte se za naše vebinare i iskoristite priliku da osvojite ski-izlet u odmaralištu Tignes za 2 osobe (smeštaj u apartmanu sa 3*, sedam dana van francuskih praznika + šestodnevni ski-pas). Veoma se radujemo vašem učešću!

Webinar

8.Septembar

Link za registraciju

 

France Montagnes

10h00-10h15 a.m.

Uvod i opšte informacije

https://attendee.gotowebinar.com/register/4281160053353388558

Tignes

12h05-12h20 p.m.

 

https://attendee.gotowebinar.com/register/8251923151764967691

Val d’Isère

12h30-12h45 p.m.

 

https://attendee.gotowebinar.com/register/4816044972476601359

Les Menuires

15h40-15h50 p.m.

 

https://attendee.gotowebinar.com/register/9098854968408426511

Val Thorens

15h55-16h05 p.m.

https://attendee.gotowebinar.com/register/4872115667446836494
Alpe d’Huez

16h30-16h45 p.m.

 

https://attendee.gotowebinar.com/register/2417882568991176976

Les 2 Alpes

16h55-17h10 p.m.

 

https://attendee.gotowebinar.com/register/5172876078151419406

Les Orres

17h20-17h35 p.m.

 

https://attendee.gotowebinar.com/register/7809004683767904272

France Montagnes

17h35-17h40 p.m.

Zatvaranje, pitanja i odgovori

https://attendee.gotowebinar.com/register/1444042921247079440

 

Spremite se za zimsku sezonu 20222023 u Francuskoj i osvojite besplatno skijanje u odmaralištu Tignes

Može li kanabis spasiti turizam Tajlanda?

0
Photo: Unsplash/Sumit Chinchane

U aprilu 2022. godine Tajland je legalizovao kanabis. Ova nova odluka vlade Tajlanda je pre svega bila donesena zbog medicine, a ne zbog nekih drugih banalnih razloga. Međutim, izgleda da će ta odluka ne samo pomoći ljudima koji boluju od teških bolesti, već će pomoći da se čitava turistička industrija oporavi od loših posledica pandemije

Može li kanabis spasiti turizam Tajlanda? U 2019. godini Tajland je posetilo 39.9 miliona turista. Turisti su državi doneli skoro 53 milijarde evra, što je oko 12% bruto domaćeg proizvoda (BDP). Međutim, u prvih šest meseci 2022. godine ovu zemlju je posetilo tek 2 miliona turista.

Turisti za sada „izbegavaju“ Tajland jer se još uvek svet oporavlja od posledica pandemije, a ova zemlja spada u one rizičnije. Upravo zbog toga, sve više se razmišlja o aktivnijem promovisanjem Tajlanda kao zemlje koja je legalizovala kanabis. Oni pokušavaju da iskoriste model primenjen u Holandiji. Amsterdam zbog rekreativnog i legalnog konzumiranja kanabisa posećuje svakog meseca oko milon turista.

Kako ističu, takav model, kanabis i turizam je prirodan, i to bi moglo da pomogne da se poveća broj turističkih poseta. Turistički radnici Tajlanda forsiraju pre svega prirodne lepote i kulturno-istorijske sadržaje kao najbitnije. Međutim, oni se slažu da i legalizacija kanabisa može biti jedan od turističkih potencijala.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Iako većina turista nije rezervisala svoj odmor zbog novog zakona o kanabisu, mnogi od njih su se složili da je zakon dodao posebnu dimenziju užitka njihovom odmoru. Novi vid sadržaja bi podrazumevao kafiće koji svojim klijentima nude piće, klimatizaciju i razne mogućnosti rekreativnog konzumiranja kanabisa. Prodaja bi bila legalna, svaki kafić bi bio registrovan za takvu delatnost, što bi pomoglo da se sve održi u zakonskim okvirima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Pica od 24 karata

0
Pica
Photo: iStock

Pica je verovatno najpopularnije jelo na svetu. Iako potiče iz Italije, ona se može kupiti svuda, i postoji hiljadu različitih varijati. Od margarite, preko pice sa ananasom i čokoladom, stigli smo i do super-luksuzne pice sa zlatom

Poznati šef Đovani Maskari je napravio jedan nesvakidašnji specijalitet, a njegov glavni adut u restoranu je pica od 24 karata. Ovaj kuvar, poznat po tome da pravi najbolje pice, napravio je u svom restoranu Al Pellegrino verovatno najluksuzniju varijantu pice do sada.

Beograd u septembru postaje evropska vinska prestonica, saznajte više.

Njegova nova pica nije samo luksuz za nepce, već i za novčanik. Ovaj vrlo vešt marketinški trik, trenutna kulinarska moda, superdeluks specijalitet polako osvaja Italiju. Njegova zlatna pica je prekrivena 24-karatnim zlatom i košta 190 evra.

Iako se u restoranu služe vrhunske, ali već poznate pice, od sada se mogu naručiti i te skupe i luksuzne varijate. Gosti mogu naručiti bilo koju picu, preko koje se na kraju stavljaju zlatni listići od 24 karata.

Najpoznatija pica Margarita je prema predanju nastala u Napulju u 19. veku. Prilikom obilaska grada, kralj Umberto i njegova pratilja Margarita su od lokalnog pekara probali testo koje je on obogatio bojama Italije. Na tanko testo je stavio paradajz, beli sir i bosiljak, a kraljevski par je bio oduševljen.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Piza majstor pravljenje pice pecenje

Italijanski tajni agenti za pice

0
Dok pica osvaja svet, u Napulju postoji organizacija koja strogo čuva njeno poreklo i autentičnost – Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Ova institucija ne...