9.1 C
Belgrade
petak, maj 16, 2025
Naslovna Blog Stranica 213

Prvi kečap u boci od papira

0
Prvi kečap u boci od papira
Photo: Unsplash/Matt Popovich

Kad globalne kompanije poput Heinz-a prihvate ovu vrstu inovativne tehnologije, to je dobra vest za sve, i potrošače i planetu

Poznati svetski brend kečapa, Heinz, odlučio je da promeni svoje poslovanje, i postane odgovorniji prema planeti. Ova kompanija će napraviti prvi kečap u boci od papira.

Heinz najavio da se brend udružio sa kompanijom Pulpex za održivo pakirovanje koju podržava Diageo, brend koji je napravio prvu papirnu bocu viskija Johnnie Walker. Njihova zajednička vizija je da naprave obnovljivu bocu koja se može reciklirati. Prvi kečap u boci od papira biće izrađen od 100% drvne celuloze iz održivih izvora.

Letnje izdanje Beogradskog salona vina, saznajte više.

Heinz kaže da trenutno razvijaju prototip, nakon čega bi sedeći korak bio testiranje performansi pre dodatnog testiranja potrošača. Tek nakon svega toga u prodavnicama bi bila dostupna papirnata boca kečapa.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

0
Tjentište

Godine 2010. belgijski umetnički fotograf Jan Kempenaers objavio je knjigu „Spomeniks“ u kojoj je prikazao spomenike iz Narodno oslobodilačke borbe naroda Jugoslavije koje je fotografisao putujući po bivšoj nam zemlji u periodu od 2006. do 2009. godine. Ovi spomenici, građeni od armiranog betona, čelika, kamena, nekada su nam govorili o stradanjima i žrtvama koje su pale za slobodu, da bi tokom ratova devedesetih i sami postali žrtve ravnodušnosti, zaborava, nemara ili brutalnog uništavanja. Ipak, posle toliko godina, možda smo konačno spremni da ih vidimo kao univerzalna umetnička dostignuća od kojih su neka prava remek – dela skulpture i arhitekture

Jedan Amerikanac iz Merilenda, koji sada živi u Alabami, po zanimanju šumarski inženjer, naišao je 2015. godine na fotografije Jana Kempenaersa i krenuo put Jugoslavije da spomenike vidi sopstvenim očima. Od tada je fotografisao i dokumentovao na stotine spomenika i objavio knjigu „Spomenik Monument Database“. Njegovo ime je Donald Nibul i razgovarali smo s njim o spomenicima, Jugoslaviji i njihovoj privlačnosti ljudima sa Zapada.

Maribor

TU: Kako ste počeli da se bavite spomenicima Nob-a u Jugoslaviji?

DN: Sve je počelo 2015. godine, kada sam prvi put naišao na fotografiju belgijskog umetnika Jana Kempenaersa. Bio je prvi fotograf iz Zapadne Evrope koji je pronašao i fotografisao jugoslovenske spomenike u eri posle devedesetih, uglavnom prikazujući oblike koji su bili masivni betonski monoliti u različitim stanjima usamljenosti i propadanja. Nikad u životu nisam video ništa slično, pa sam odlučio da otputujem u region 2016. da se lično uverim. Za Amerikanca koji ne govori jezik to je bio težak poduhvat, nisam razumeo ni istoriju, ni geografiju podneblja, zbog čega je napredak bio spor i mukotrpan.

Kadinjača

Međutim, tokom nekoliko meseci leta 2016, pronašao sam nekoliko desetina lokacija i fotografisao i dokumentovao njihova stanja i uslove u kojima se nalaze, razgovarao sam sa desetinama ljudi i obavio opsežna istraživanja u nastojanju da razumem ove spomenike. Kada sam se vratio u SAD, odlučio sam da skupim sve fotografije i dokumentaciju koju sam imao i nađem malo prostora na internetu da sve to postavim. Tako sam napravio „Spomenik Database“.

Od tada sam mapirao i pisao o stotinama spomenika, arhitektonskih objekata i vajarskih dela, kao i dokumentovao živote desetina autora, umetnika i arhitekata koji su stvarali dela. Godine 2018. izašla je knjiga zasnovana na mom radu. Do dan – danas nastavljam svoje istraživanje i rad.

Beograd

TU: Šta vas je privuklo partizanskoj istoriji Jugoslavije?

DN: Ono što me je u početku privuklo ovoj temi je to koliko sam malo znao o njoj. Nažalost, na časovima istorije u SAD ne uči se mnogo o Jugoslaviji, a još manje o umetnosti, skulpturi ili monumentalnim delima regiona. Kako sam više učio, sve me je više zaokupljala tema Jugoslavije, jer me je toliko naučila, ne samo o regionu, već me je naterala da razumem samu istoriju. Šta više, počeo sam da primećujem mnoge istorijske pouke skrivene u jugoslovenskoj sagi. Shvatio sam i da bi mudrost i razumevanje ovih lekcija mogli naučiti ne samo mene, već i ceo svet, mnogo čemu, ako bi im se posvetilo više pažnje. Od Drugog svetskog rata, do partizanske borbe, Titovog doba, zatim raspada zemlje i jugoslovenskih ratova, do današnje situacije, to je prava istorijska nauka.

Niš

TU: Koji su spomenici na vas ostavili najsnažniji utisak i zbog čega?

DN: Posetio sam više spomenika nego što mogu da izbrojim u ovom trenutku (najmanje nekoliko stotina). Od onih koje sam video, a koji su me najviše oduševili, najlakše bi bilo navesti monumentalne i veličanstvene spomenike na Sutjesci, Kozari, Podgariću ili Dražgoši. Međutim, želeo bih da pomenem nekoliko primera na lokalitetima koji nisu toliko poznati u svetu, kao što su Nekropola u Prilepu (misteriozno, metaforičko delo arhitekte Bogdana Bogdanovića), Raidski spomenik u Novom Sadu (emotivna skulptura porodice umetnika Jovana Soldatovića koja oličava tragediju rata) ili prostrani mozaici na Spomeniku slobode u Kočanima (serijal radova umetnika Gligora Čemerskog koji gledaoca vode na vizuelno putovanje kroz istoriju).

Kragujevac

TU: Da li mislite da se ovi spomenici dopadaju strancima zato što su apstraktni? Možda, da su bili više figurativni, sa predstavama heroja u prepoznatljivim uniformama i sa oružjem ne bi bili tako univerzalni…

DN: Mislim da apstraktna priroda mnogih spomenika predstavlja poseban atribut koji privlači ljude iz inostranstva. U SAD, prvi ratni spomenik koji bi se čak mogao smatrati apstraktnim bio je Vijetnamski spomenik veteranima, koji je, iako revolucionaran sam po sebi, znatno suzdržaniji i strožiji od mnogih maštovitih jugoslovenskih spomenika.

Don Nibul u Podgariću

TU: Kako je vaša knjiga prihvaćena i kakvi su vam dalji planovi?

DN: Knjiga je veoma dobro prihvaćena i redovno mi se ljudi obraćaju i zahvaljuju mi na mom radu na njoj. Trenutno radim na projektu druge knjige za koji se nadam da će biti završen u narednih nekoliko meseci.

Više o autoru, spomenicima i knjizi videti na https://www.spomenikdatabase.org/

Više o tome pročitajte u štampanom izdanju TU magazina.

Tekst: Bojana Ilić

Foto: Donald Nibul

Šetnja među krošnjama

0
Photo: Pixabay/TomazGorec

Ako ste u potrazi za vikend avanturom, ne morate tražiti dalje, tu je na samo par sati udaljenosti. Na slovenačkom Pohorju na Rogli postavljena je genijalna staza koja vam omogućava da prirodu pogledate iz jedne malo drugačije perspektive

Reč je o drvenoj konstrukciji koja je uzdignuta iznad tla, a koja uključuje centralni paviljon sa stazom koja pruža prolazak kroz krošnje drveća, i to u pravom smislu reči.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Kružna staza је duga više od jedan kilometar, dok je toranj visok 37 metara i upravo sa njega se pruža jedinstven pogled na beskrajnu staru pohorsku šumu. Uz edukativan i zabavan sadržaj, Pot med krošnjami ima i onaj adrenalinski. To je na primer tobogan sa kog se možete spustiti, a nalazi se u sklopu ovog tornja.

Rogla je jedna od najviših planina na severu Slovenije sa visinom od 1,517 metara i nalazi se u masivu Pohorje na oko 40 kilometara udaljenosti od Celja. Ova planina je okružena predivnom prirodom sa svih strana, pa ne čudi što je ovaj vidikovac izuzetno popularan kod turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Crna Gora među najlepšim destinacijama za odmor

0
Crna Gora među 10 najboljih svetskih destinacija iz snova
Photo: iStock

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore će u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom u okviru promotivnih aktivnosti na tržištu Velike Britanije biti predstavljena u National Geographic Traveller magazinu

Crna Gora se našla među najlepšim destinacijama za odmor. Britanski magazin specijalizovan za putovanja, National Geographic Traveller, je napravio reportažu o Crnoj Gori, koju je uvrstio na listu sedam najprivlačnijih destinacija za odmor u 2021. godini, dodelivši joj prestižno priznanje “Best of the world 2021”.

Novinari su u toku posete imali priliku da se upoznaju sa turističkom ponudom Crne Gore, od Žabljaka do Boke Kotorske, a poseta će biti predstavljena na šest stranica posvećenih najlepšim destinacijama, navodi eKapija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Jeste li čuli za džin koji menja boju?

0

Upoznajte Ivu i Nevena! Imaju super priču koja menja boju čim joj dodate malo tonika

Iva i Neven Jercel odlučili su da stvaraju nešto drugačije. Ovaj samoborski par koji je već deset godina u braku, obožava putovanja, druženja ali svakako i fina pića. Iva i Neven bave se proizvodnjom džina  (engleski: gin, prema holandski genever: borovica) koji menja boju.

Kao temelj svakog dobrog džina tu je borovica (klek) i korijander koji su razlog drvenaste note. Koristimo još i gorku narandžinu koru, ružine latice, đumbir koji mu daje citrusnu aromatičnu notu, kao i muškatni oraščić i klinčić. Nećemo odati sve sastojke, neka nešto ostane i tajna“, kaže Iva koja se sa suprugom odlučila na ovu zanimljivu proizvodnju.

Ipak, mnoge zanima na koji način džin menja boju i koje sve boje može promeniti?

„Glavni i najvažniji sastojak po kojem je Iguana gin prepoznatljiv jesu cvetovi plavog graška. U procesu maceriranja cvetovima plavog graška, odležani enzimi u boci, zaslužni su za predivnu indigo plavu boju džina. Posebnost ovog sastojka je u tome što je osetljiv na PH kiselost i u dodiru sa tonikom (ukoliko tonik ima kiselosti) dolazi do promene boje džina iz predivne indigo plave u još privlačniju ružičastu boju. Ukoliko se čarolija ipak ne dogodi u čašu dodajte krišku limuna ili limete i promena boje je zagarantovana. Čarolija boja ide od svetle pinky do tamnije pinky, u zavisnosti od količine džina u čaši“, otkrio je Neven koji je mnogima poznat i kao bivši bokserski reprezentativac Hrvatske.

Wow efekt Iguana gina je zagarantovan. Ovo je piće postalo ultimativni hit, a kako saznajemo posebno ga vole žene. Njih najviše oduševljava promena boje, dok muškarci s lakoćom padaju na ukus.

Iguana gin i sve njegove boje možete pratiti i na društvenim mrežama Instagram i Facebook i na njihovoj web stranici.

Palma de Majorka uvodi ograničenje za kruzere

0

Nakon Dubrovnika, još jedan grad na Mediteranu uvodi ograničenja koja se odnose na broj brodova koji mogu da pristanu u toku jednog dana

Palma de Majorka je ograničila uplovljavanje turističkih kruzera na tri po danu, a takvu odluku je prošle godine doneo i Dubrovnik. U ovom gradu živi oko 420.000 stanovnika i veliki broj turista koji u toku dana stigne kruzerima narušava normalan život meštana.

Određeni delovi grada su bili pod pritiskom prekomernog turizma, pa je regionalna vlada dogovorila sa Međunarodnim udruženjem kruzerskih linija da u luku Palma de Majorka do 2023. godine smeju da uplove maksimalno tri kruzera dnevno. Osim toga, među njima sme da bude samo jedan megakruzer sa više od 5.000 putnika.

Avganistanski ratni tepisi

0

Tepih postoji već nekoliko milenijuma. Iako je njegova svrha na početku bila isključivo praktična, on je vremenom postao dekorativna stvar koja je ukrašavala domove i u skladu sa tim se i njegov izgled menjao

Stanovnici Avganistana izrađuju tepihe hiljadama godina. Tepih, izrađen za široku paletu utilitarnih i simboličkih svrha, tradicionalno je ukrašen klasičnim narodnim motivima. Međutim, u novije vreme mnogi moderni motivi su takođe našli svoje mesto u ovom tradicionalnom mediju, poput Pikasovih slika ili raznih zastava. Međutim, najzanimljiviji uticaj na dizajn avganistanskih tepiha ima nasilje.

Avganistan je bio pod sukobom više od četrdeset godina, računajući period od sovjetske invazije na teritoriju koja je izvorno bila miroljubiva. Decenije rata i nasilja koje su usledile toliko su duboko uticale na svakodnevni život Avganistanaca, da su tkači tepiha počeli da ugrađuju ​​motive rata u svoje tepihe. Cveće, ptice, konje i ukrasne simbole zamenili su tenkovi, granate, helikopteri, pištolji i kalašnjikovi.

U prvim godinama, trgovci su odbijali da kupuju takve tepihe, ali s vremenom i sve većom popularnošću, ovi su tepisi su našli tržišnu nišu među zapadnim kolekcionarima. Ovi novi motivi samo su tranformisali tradicionalno u savremeno, bar što se tiče simbolike.

Danas su ovi tepisi izuzetno popularni, izrađuju se isključivo tradicionalnom ručnom metodom zbog čega su i  cenjeni.

Odlična turistička posećenost u Herceg Novom

0
Dobar početak turističke sezone u Herceg Novom
Photo: iStock

Prema podacima Turističke organizacije Herceg Novog, broj turista u gradu je premašio broj iz rekordne 2019. godine, što je izuzetno pozitivan znak za turizam u Crnoj Gori

U prethodnih nekoliko dana, poseta turista u Hreceg Novom je bila veća za 20% u odnosu na isti period pre tri godine. U tom periodu ostvareno je skoro 9.000 turističkih hiljada noćenja, a najviše gostiju je bilo iz Rusije, Srbije i Ukrajine, sopšteno je iz TO Heceg Novi.

Rekordna poseta turista najavljuje dobru turističku sezonu, a konkretne rezervacije turista to i potvrđuju. Sam grad Herceg Novi je za vreme praznika posetilo više od 6.000 turista

Sasvim (ne)običan posao

0
Cile-antartik
Photo: Pixabay/SergioRCruz

Popularna turistička destinacija traži radnike koji između ostalog moraju svakog dana da broje pingvine

Najudaljenija pošta na svetu se nalazi na Antarktiku u luci Port Lokroj. Njihova administracija je raspisala konkurs za nove radnike, a njihov posao ne liči ni na jedan drugi posao.

Ova pošta je u svetu poznata kao “pošta pingvina”, jer na ostrvu Goudier ima puno pingvina, zbog čega je i popularna turistička destinacija. Osim što ova pošta obavlja administrativne poslove, ona je deo fondacije koja brine i o životnoj sredini, što znači da je deo posla zaposlenih i briga o pingvinima na ostrvu.

U konkursu za posao napominje se kako ostrvo nije luksuzno mesto i poznato je po izuzetno niskim temperaturama. Na ostrvu nema tekuće vode, a nema ni tuševa. Radnici se tuširaju na brodovima koji po pravilu dolaze svakih nekoliko dana, ali se ponekad desi da ne dođu po par nedelja.

Zaposleni u pošti, pored svakodnevnih obaveza, imaju i obavezu borjanja pingina, kako bi bili sigurni da su oni zdravi i bezbedni. Interesantna ponuda, zar ne?!

Zabranjena hrana

0

U nekim zemljama sveta nećete moći da kupite određenu hranu, što zbog kulture, što zbog sujeverja, a delom i zbog zdravlja

Verovali ili ne, postoje neka jela i namirnice koje su pojedine države sveta zabranile. Bilo iz etičkih ili medicinskih razloga, širom sveta postoji puno namirnica koje nećete moći da nađete čak ni u prodavnicama, a o restoranima da ne govorimo.

Razlozi za zabranu mogu biti različiti, najčešće su povezani sa nehumanim proizvodnim procesima ili sa tim što su u potpunosti nezdravi za konzumiranje. Koja je to hrana koja se kosi sa etičkim ili zdravstvenim normama današnjeg društva? Ovo je samo deo zabranjene hrane ili namirnica.

Guščija džigerica

Ovaj prehrambeni proizvod se smatra se pravim gastronomskim specijalitetom. Nastao je u Francuskoj i pravi se od jetre patke ili guske, a zabranile su ga Sjedinjene države, Finska, Italija, Poljska i Turska. Zabranjena je jer se proizvodi prisilnim hranjenjem mladih patki ili guski sve dok im jetra ne poraste više od osam puta od prirodne veličine, odnosno nastaje na račun životinje koja pati.

Beluga kavijar

Ovaj kavijar je skuplji od zlata, dobija se od žive ribe, jesetre beluge, koja je jedna od najvećih i najređih vrsta na svetu. Zbog same ribe i njenog opstanka sasvim je jasno zašto je zabranjen u mnogim državama.

Skittles

Ove bombone su zabranjene u Švedskoj i Norveškoj. Prema njihovim normativima, veštačka farba sadrži brojne elemente koji su štetni po zdravlje ljudi.

Kinder jaje

Kinder jaje je potpuno zabranjeno u Americi. Na osnovu zakona koji jasno stavlja do znanja da u proizvodima ne sme biti skrivenih elemenata, Kinder jaje je strogo zabranjeno za distribuciju i prodaju.

Instant pire krompir

U Japanu i Australiji je zabranjeno prodavati gotov krompir pire, jer sadrži konzervans butil-hidroksianizol koji je jedan od sastojaka gume.

Žvake

U Singapuru je zabranjeno žvakati žvakaću gumu, a razlog je taj što se nakon žvakanja ona ostavlja po svim mestima, počevši od parkova, stolova, klupa, ulica ili ostalih javnih površina, pa narušava čistoću prirode.

Kečap

U francuskim školama je zabranjen kečap jer vlasti žele da spreče konzumaciju štetnog kukuruznog sirupa i drugih sastojaka koji se nalaze u kečapu.

Poslednje objave