17.9 C
Belgrade
četvrtak, jul 17, 2025
Naslovna Blog Stranica 136

Kako se Alpi prilagođavaju novim klimatskim uslovima?

0
Monte Bianco, odmor među oblacima
Photo: Pixabay/Simon

Sve je više zimskih planinskih centara širom Evrope koji se praktično “tope” usled klimatskih promena. Takav slučaj nije zaobišao ni Francusku, ni jedan od njihovih najpoznatijih ski centara. Kako oni vide budućnost, i kako menjaju svoju turističku ponudu da bi očuvali planinu i našli rešenje ovog problema?

Ski centar Šamoni (Chamonix) u Francuskoj je poznat po tome što su u njemu održane prve zimske olimpijske igre 1924. godine. Nažalost, poznat je i po tome što će skijanje tamo biti nemoguće za 30 godina zbog globalnog zagrevanja. Alpi, ne samo u Francuskoj, već i ostalim delovima Evrope, moraju da se prilagođavaju ne samo vremenu, već i turistima koji su navikli na planine koje su prekrivene snegom.

Smešten u francuskim Alpima u podnožju Mon Blana, kultni ski centar Šamoni se suočava sa globalnim zagrevanjem. Promene vremena su „podstakle“ ljude koji se bave turizmom da se prilagode promenljivim uslovima i da na novi način promovišu lokalnu kulturu.

Šamoni je pionir kada je u pitanju planinska i alpska kultura. Poznato je širom sveta po svojim glečerima i kao rodno mesto planinarenja u 18. veku. Danas, kao i sva planinska odmarališta, Šamoni mora da se suoči sa klimatskim promenama i njihovim posledicama. Glečer Montever Mer de Glas, koji je jedna od glavnih atrakcija ovog područja, topi se velikom brzinom. Stručnjaci kažu da će područje za skijanje biti dostupno još najviše 3 decenija, a možda i manje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMANDA & CAMILLE (@1duvetpour2)

Tema od pre 25 godina

Međutim, klimatske promene nisu novost za turističke radnike i meštane iz ovog mesta. Oni su, hteli to ili ne, morali da se prilagode svim prilikama. Oni su već nekoliko godina posvećeni ne samo turizmu, oni su posvećeni istraživanju planine sa ciljem očuvanjem životne sredine. Postoji puno aktivnosti koje se praktikuju već nekoliko godina kako bi se unapredila turistička ponuda kraja.

Adaptacija

Za sada su započeli veliki radovi na lokaciji, koja trenutno privlači 350.000 posetilaca godišnje, ali je potrebna transformacija zbog promena koje su izazvale klimatske promene.

Cilj je održavanje u životu kultne lokacije Montenvers sa dvostrukom svrhom. Moraju se obezbediti atraktivnosti na ovom jedinstvenom mestu uz podizanje svesti o njegovoj ranjivosti na klimatske promene. Obnova turističkog nasleđa, uključujući istorijski hotel i crveni voz, uz nadogradnju i očuvanje glečera, ali i žičare, deo je planova. Projekat ima za cilj da sačuva i unapredi sećanje na ovo mesto, uz informisanje i edukaciju posetilaca o uticaju klimatskih promena.

Pored toga, svi sadržaju se prilagođavaju toplijem vremenu, što samo potvrđuje fleksibilnost turističkih radnika. Međutim, iako promocija turizma i očuvanje životne sredine može izgledati kao složen čin, zaposleni u ski centru Šamoni su spremni da istraže alternativne aktivnosti. Neka skijaški centri su već uveliko prilagodili svoje sadržaje klimatskim promenama, a primere kako su to uradili možete pronaći na sledećoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Iris, nova norveška vizija ugostiteljstva

0
Zatvara se najbolji restoran na svetu
Photo: Unsplash/Delightin Dee

Ovaj restoran je dokaz da ugostiteljstvo ne zna za granice, i da je samo pitanje šta nas sledeće očekuje. Interesantno je da iskustvo počinje daleko od samog restorana, u obližnjeg gradiću, odakle se brodom plovi do njega, jer restoran pluta na pučini

U zapadnom delu Norveške, na fjordu Hardanger, nalazi se restoran Iris. Do samog restorana se dolazi brodom iz obližnjeg grada Rosendala, gde goste dočekuje dobrodošlica u obliku malih zalogaja kod šefice Anike Madsen na ostrvu Snilstveitoj.

Brodić nakon nekog vremena vožnje pristaje na nešto što podseća na leteći tanjir, odnosno nešto iz budućnosti. Plutajuća umetničko-ugostiteljska forma, odnosno Salmon Eye, Oko lososa u prevodu, je kao međustanica do restorana, gde večera započinje nesvakidašnjim iskustvom. Gosti tada dobijaju degustacijski meni sa pogledom na predivan fjord i prirodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salmon Eye (@salmoneye)

Šta meni sadrži tačno je još uvek tajna, ali se za sada zna da celo iskustvo traje šest sati. Sve namirnice su iz okoline, sve su održive i dolaze sa lokalnih farmi ili prirode. Ovo iskustvo košta po osobi oko 400 evra, ne računajući pića koja se dodatno naplaćuju.

Međutim, restoran Iris neće služiti sve goste. Zbog svog menija kog prilagođava godišnjim dobima, u njemu neće biti mesta za ljude sa alergijama na određene proizvode, kao i za vegane i vegetarijance.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Salmon Eye, deo restorana Iris, je najveća je plutajuća umetnička platforma na svetu, a finansirala ga je Eide fjordbruk, održiva ribarnica koja se bavi uzgojem lososa. Ova platforma je visoka preko 14 metara i prostire se na četiri nivoa, od kojih se neki nalaze ispod površine mora.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Najbolji grad za život u 2023. godini

0
Beč
Photo: Pixabay/domeckopol

Britanski časopis The Economist je rangirao ukupno 173 grada na svetu kako bi napravio konačnu listu koji su to najkvalitetniji gradovi za život u ovoj godini

Lista koju sastavlja časopis The Economist svake godine ima zadatak da da odgovor na pitanje koji je najbolji grad za život protekloj godini. Najbolji grad za život u 2023. godini je ponovo Beč.

Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, zdravstveni sistem, obrazovanje, kultura i infrastruktura. Tu su takođe i socijalna bezbednost, politička stabilnost i niska stopa kriminala. Interesantno je navesti da se rangiraju uslovi u 173 grada, a u poslednjim godinama se situacija globalno popravila, imajući u vidu pandmiju koja je za nama.

Beč je, prema pisanju časopisa The Economist, po treći put u poslednjih pet godina došao na prvo mesto najboljih gradova u Evropi. Bečlije imaju jedan sasvim zgodan termin, lebenskunst. To je umeće dobrog življenja, a Beč je sa svojim restoranima i muzejima zaista savršeno mesto za „vežbanje“ umetnosti. Ovaj grad nudi obilje mogućnosti za kulturu i zabavu, kao i dobru infrastrukturu i opštu stabilnost.

Beč ima 99.1 od 100 mogućih bodova, što ga stavlja odmah ispred Kopenhagena. Melburn i i Sidnej se nalaze na trećem mestu, odnosno četvrtom liste na kojoj zaista dominiraju australijski gradovi.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Najvažniji kriterijumi za ocenjivanje su svakako stopa kriminala i složena gradska infrastruktura. Ti kriterijumi negativno utiču na život u svakom smislu. Upravo to je neke veće gradove poput Londona, Njujorka i Pariza stavilo na loše pozicije na listi, iako su poznati po svojim atraktivnim kulturnim i društvenim aktivnostima.

Na samom kraju liste se ponovo nalazi Damask iz Sirije, u kome građanski rat traje već deset godina. Pored Sirije, tu se nalaze i gradovi iz Rusije i Ukrajine, zbog očiglednih razloga. Takođe, tu je i Tripoli, Lagos, Karači i Harare.

Lista najboljih gradova za život izgleda ovako:

  1. Beč, Austrija
  2. Kopenhagen, Danska
  3. Melburn, Australija
  4. Sidnej, Australija
  5. Vankuver, Kanada
  6. Zürich Švajcarska
  7. Kalgari, Kanada / Ženeva, Švajcarska
  8. Toronto, Kanada
  9. Osaka, Japan / Oklend, Novi Zeland

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Virtuelni obilazak Hrvatske

0
Hrvatska među 10 destinacija koje treba posetiti
Photo: iStock

Hrvatska turistička zajednica je napravila novu platformu preko koje korisnici imaju mogućnost da putem interneta virtuelno posete destinacije na kojim nisu bili do sada. Od sada, čak 63 virtuelnih tura je dostupno u tehnologiji VR 360 za posetu

Nova platforma Virtuelne šetnje koje je napravila HTZ nudi obilazak svih većih i poznatijih sadržaja i destinacija u Hrvatskoj. Virtuelni obilazak Hrvatske putem VR 360 tehnologije nudi jedinstveno putovanje koje započinje i završava se na istom mestu, u fotelji ili na kauču.

Na zvaničnoj internet stranici HTZ-a je objavljeno 63 virtualnih šetnji u tehnologiji VR 360, a obilazak je dostupan na četiri jezika, na hrvatskom, engleskom, nemačkom i italijanskom jeziku. Radi se o platformi koja korisnicima omogućava obilazak i interaktivno delovanje u 360 stepeni okruženju. To u velikoj meri obogaćuje istraživanje destinacija, okolnih mesta i lokaliteta u posebnom visokokvalitetnom virtualnom iskustvu.

Ovakvi sistemi i njihova upotreba u promovisanju omogućavaju korisnicima da dožive destinacije kroz potpuno novi proces i doživljaj. Korisnicima platforme je na kreativan način olakšano istraživanje destinacija i način informisanja, navode iz HTZ-a.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

VR platforma je dostupna i na novoj Explore Croatia mobilnoj aplikaciji koja je zamišljena kao dodatni alat i kao pomoć u istraživanju najboljih turističkih atrakcija, kulturno-istorijskih lokacija i netaknutih prirodnih lepota. Poseban akcenat je stavljen na tri sastavne faze putovanja. To su planiranje, iskustvo i deljenje sadržaja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ana Frank burger i Hitler pomfrit

0
Ana Frank burger i Hitler pomfrit
Photo: Unsplash/ Mike

Restoran brze hrane u Argentini je uklonio određena jela sa svog menija, njihova neukusna šala je naišla na gnev javnosti. Tema holokausta i stradanja nije nešto što treba da se zloupotrebljava, posebno kako bi se zaradio novac

Restoran brze hrane Honky Donky u Rafaeli u Argentini je ukinuo svoj Ana Frank burger i Hitler pomfrit nakon oštre reakcije lokalne jevrejske zajednice. Restoran je jedan od svoja četiri hamburgera nazvao po jevrejskoj devojci koja je vodila dnevnik o progonu svoje porodice od strane nacista tokom okupacije u Holandiji 1942. godine. O pomfritu ne treba ništa ni govoriti.

Međutim, restoran je otišao predaleko i sa ostalim specijalitetima koje priprema. Među ostalim vrstama pomfrita i kormpirića u ponudi su još Benito, Gengis i Mao, nazvani po italijanskom fašističkom vođi, mongolskom osvajaču i kineskom komunističkom diktatoru. Ime Džingis-kana nije čak ni napisano kako treba…

Restoran više neće nuditi jela sa temom holokausta, uz izvinjenje javnosti zbog neukusne marketinške kampanje. Burger Ana Frank preimenovan je u čast Ane Bolen, druge supruge engleskog kralja Henrija VIII pre nego što joj je odrubljena glava, navodi Euronews.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Vlasnik restoran je rekao da će uskoro izbaciti nove hamburgere i krompiriće nazvane po pozitivnijim osobama. To će od sada biti ličnosti kao što su Gandi, Majka Tereza, Martin Luter ili Dalaj Lama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Restorani u Barseloni ne žele solo goste

0
Najskuplji i najjeftiniji restorani u Evropi
Photo: Pexels/Andrea Piacquadio

Svi ugostiteljski objekti u Barseloni žele da povećaju profit, i to rade na jedan neuobičajen i pomalo bezobziran način. Oni praktično odbijaju goste, odnosno ne žele da služe solo goste u korist većih turističkih grupa, kako bi im to bilo isplativije

Sto za jednog? U Barseloni? Neće moći, bar ne trenutno. Restorani u Barseloni ne žele solo goste, a lokalno stanovništvo je sve više frustrirano restoranima koji žele da povećaju profit od turista tokom aktuelne letnje sezone.

Solo putnici koji posećuju Barselonu uskoro bi mogli ostati bez obroka jer su određeni restorani zabranili da takvi gosti dolaze, navodi Euronews.

Spoljne terase i bašte su neverovatno popularne tokom proleća i leta kad milioni turista dolaze u grad. Međutim, to je loša vest za solo goste jer su ugostitelji počeli da ih odbijaju u korist većih grupa koje donose više novca.

Španski dnevni list El Pais navodi da konobari imaju u takvim situacijama izgovor kao da su popunjeni ili jednostavno nedozvoljavaju gostima koji su sami da uopšte dobiju mesto. Ako i dobiju, neprijatan i hladan doček su postali praksa. Vrlo često dobiju mesto pored toaleta, kuhinje ili čak u unustrašnjiosti po ćoškovima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Međutim, takva praksa nije zaobišla ni lokalno stanovništvo. Oni zbog toga negoduju, i samo je pitanje kada će zbog takve odluke ugostitelji imati probleme. Čak i ako dobiju mesto, njima porudžbine kasne, često stignu i pogrešne, hrana bude hladna i slično.

Zašto restorani u Barseloni ne žele solo goste?

Razlog za zabranu samostalnih večera je čisto finansijske prirode. Stolovi sa grupama verovatno će potrošiti više nego neko ko sedi sam. Grupe turista takođe troše više novca od lokalnog stanovništva.

Kako temperature počinju da rastu u proleće, stanovnici su prisiljeni da se prilagođavaju rasporedu turista. To toliko daleko odlazi, da mnogi objekti odbijaju da posluže goste recimo kafom nakon 12 sati, sa izgovorom da je to vreme za aperitiv pre ručka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Novi turistički vozovi u Italiji

0
U Italiji predstavljeni “covid-free” vozovi
Photo: Pexels/SenuScape

Dok se klimatska kriza uzrokovana ljudskim delovanjem nastavlja, jedna evropska država nastoji da putovanje vozom učiniti ne samo održivom opcijom, već i najzabavnijom

Ferrovie dello Stato Italiane (FS), italijanski železnički operater u državnom vlasništvu, najavio je novi program vozova koje će biti pre svega predviđeni za razvijanje turizma. Pripremaju se posebne kompozicije, a novi turistički vozovi u Italiji će se koristiti kako bi putovanja ka popularnim destinacijama učinili nezaboravnim iskustvom.

Već početkom 2024. godine, FS Treni Turistici Italiani (Italijanski turistički vozovi) nudiće usluge usmerene prema turizmu koji je visokog kvaliteta, održiv i usmeren na ponovno otkrivanje bogatstva Italije, navodi CNN.

Ova nova akcija za cilj ima da pokrene vrstu turizma u kojoj je putovanje vozom sastavni trenutak odmora i visokokvalitetni element celokupnog iskustva, kao i uključivanje destinacija koje se nalaze van turističkih itinerera.

Luksuzni vozovi će biti predvođeni Orient Express Dolce Vita za duge relacije, koji će biti pokrenut 2024. godine, umesto ove godine kako se ranije predviđalo. Legendarni Venice Simplon-Orient-Express, koji je sada u vlasništvu hotelske kompanije Belmond, takođe će biti uključen u akciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ORIENT EXPRESS (@orientexpress)

Sledeći su “Espressi” i “treni storici”, starinski vozovi koji voze novim srednjim i dugim rutama od velikih gradova do turističkih područja, kao što je od Milana do obala Ligurije i Toskane. Pored toga, tu je i noćni voz koji kruži prema jugu, iz Rima ka Pulji.

Krstarenje šinama

Postojaće čak i „vozovi za krstarenje“, to su rute zamišljene sa idejom da voze turiste na i sa njihovih odmora. Umesto autobusa i dugih vožnji, ovi krstareći vozovi će omogućavati turistima da lagodno večeraju i spavaju dok voz krstari.

Borba protiv masovnog turizma

Novi program ima za cilj da ponovno pokrene i razvije visokokvalitetni i održivi turizam koji je spreman da ceni bogatstvo zemlje i otkrijte manje poznata mesta. Takođe, cilj je da učini putovanje vozom sastavnim delom iskustva putnika, stvarajući sinergiju sa ostalim turističkim aktivnostima. To uključuje sve od vođenih obilazaka arheoloških nalazišta do planinarenja, kao i degustacija lokalnih proizvoda. Time će fokus biti na tradiciji i ekonomiji područja na rutama koje pokrivaju vozovi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Zašto se Marbelja razlikuje od ostalih destinacija na Mediteranu?

0
Zašto se Marbelja razlikuje od ostalih destinacija na Mediteranu Španija
Photo: Pixabay/holzijue

Iako nema puno neotkrivenih delova Mediterana, srećom još uvek postoje destinacije koje se nalaze ispod turističkih radara. Jedna od takvih destinacija je Marbelja, mesto koje je nekad privlačilo holivudske zvezde poput Brižit Bardo, Grejs Keli ili Keri Granta

Poslednjih godina Marbelja je postala popularna destinacija za odmor Evropljana, posebno Britanaca, a na njen šarm nisu ostali imuni ni putnici iz drugih krajeva sveta. To je mesto koje se rado posećuje, i danas ima gotovo isti status kao čuvena Francuska rivijera ili Amalfi obala.

Marbelja ima čak i popularne heštegove na društvenim mrežama, #marbs ili #marbellalifestyle koji su postali sinonim za otmen način života. Ipak, to je mesto koje se ne može tako lako uporediti sa drugim otmenim evropskim obalnim gradovima.

Prvo i najvažnije, kultura Marbelje je podjednako pod uticajem i severne Afrike i Evrope, što ovom delu južne Španije daje određenu raznolikost i posebnost. Tu se javlja jedno pitanje, da li je Marbella poslednje veliko mesto na Mediteranu?

Sunce, istorija i sadržajnost po pristupačnim cenama

Marbelja je zaštićena planinskim lancem Sijera Blanka, stvarajući jednu posebnu mikroklimu. Ona plamteću špansku vrućinu čini lakše podnošljivom leti i jedna je od najsunčanijih destinacija u Evropi tokom zime.

Poznata je po dobrim zabavama, ali takođe i po tradicionalnoj kulturi. Na istoku, nalazi se Malaga, dom rimskih ruševina i Pikasovog muzeja. S druge strane, tu je Alhambra, često smatrana osmim svetskim čudom. Tu se nalazi jedna  od najbolje očuvanih palata u istoriji islamskog sveta, udaljena samo dva sata vožnje od Marbelje, navodi CNN.

Ono što Marbelju razlikuje od, recimo, Kaprija ili Mikonosa je to što Stari grad nije izgrađen samo zbog turista i zarade.  Da, postoji dosta luksuznih građevina i radnji, ali sam grad ima neku skromnu vibraciju sa finim intenzitetom.

Možda je najupečatljivije to što se još uvek može pronaći odlična vrednost za novac, grad nije preskup. Iako u gradu ima vrhunskih restorana, oni nisu skupi. Večera za troje sa tri sleda i flašom vina može koštati maksimalno 80 evra. Ono što je takođe privlačno u Marbelji je da u samom gradu ima puno šarmantnih butik hotela koji nisu skupi kao u Italiji ili Francuskoj.

Ova retka mešavina lepote, luksuza i vrednosti ne prolazi nezapaženo. Prošle godine Marbelja je uvrštena među najbolje evropske destinacije po izboru svetskih putnika. Marbelja je najbolja celogodišnja destinacija na Mediteranu. Ne samo da ima vrhunske hotele ili restorane koje možete pronaći u Londonu, Parizu i Milanu, već ima i najbolju klimu u Evropi.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Marbelja će uvek biti jednako blizu Africi kao što će biti i u Evropi, dajući joj mešavinu marokanske i španske kulture. To se  najbolje vidi u gastronomiji, maurskoj arhitekturi, ležernom tempu i toploj klimi. Upravo žbog toga je turisti i posećuju, jer nudi najbolje od oba sveta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Hrvatsko ostrvo ponovo među najboljim na svetu

0
Hvar među najboljim evropskim ostrvima
Photo: iStock

Čitaoci magazina Travel + Leisure odabrali su najbolja ostrva na svetu u godišnjoj anketi „25 Favorite Islands in the World of 2023“. Među 25 najboljih se nalazi i jedno ostrvo iz našeg regiona, u pitanju je Hvar

Travel + Leisure je specijalizovani magazin za putovanja, i svake godine anketira svoje čitaoce kako bi napravio različite liste. Čitaoci dele svoja iskustva i svoja mišljenja na najrazličitije teme, od najboljih gradova za siti brejk, do najusamljenijih i najlepših ostrva ili svetskih atrakcija. Ove godine se na listi jedno Hrvatsko ostrvo ponovo našlo među najboljim na svetu.

Čitaoci magazina su ocenjivali ostrva prema aktivnostima i sadržajima koje nude, prirodnim atrakcijama, plažama, hrani, ljubaznosti i ukupnom iskustvu. Grčka je država sa najviše ostrva na listi, što i ne čudi, jer ova predivna zemlja nudi zaista puno sadržaja. Od predivne prirode, fotogeničnih plaža, drevnih nalazišta i vrhunske hrane.

Na prvom mestu se nalazi australijski Veliki koralni greben. Na drugom mestu se nalaze Maldivi, na trećem Madeira iz Portugala. Na četvrtom i petom mestu se nalaze Fidži, odnosno Paros iz Grčke, dok se na odličnom sedmom mestu, po drugi put na listi najboljih, nalazi Hvar.

Slovenačka Istra, i posao i odmor, saznajte više.

Magazin navodi da je na Hvaru moguće upoznati bogatu istoriju i kulturu zemlje, uživati u poznatoj hvarskoj gastronomiji kao i odsesti u vrhunskom smeštaju. Osim toga, ova destinacija je odlična za posetu tokom cele godine. Hvar ima topla leta i blage zime, i spada u najsunčanija ostrva u Hrvatskoj, s više od 2.800 sunčanih sati godišnje. Takođe, ima i predivno more sa raskošnom mediteranskom prirodom.

Više o najboljim ostrvima sveta pronađite na zvaničnoj internet stranici magazina.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Stifado, manje poznat grčki specijalitet

0
Stifado, manje poznat grčki specijalitet
Photo: Unsplash/ Yevgen Tarasov

Ovaj specijalitet nije toliko poznat kod nas, najviše zbog toga što je grčka kuhinja toliko raznolika. Pored svih specijaliteta koje rado jedemo i poznajemo, postoji još puno podjednako kvalitetnih i ukusnih koje tek treba da istražimo. Jedan od njih je i stifado

Stifato je grčki gulaš. Sam termin dolazi od stufado, jela koje su u Grčku doneli Mlečani u 13. veku nakon pada Carigrada, pre osmanske invazije. To je grčka verzija utešne hrane, tople, zasitne i zadovoljavajuće.

Stifado je sada već tradicionalno jelo, koje se često priprema od goveđeg ili jagnjećeg mesa, ali može se koristiti i drugo meso poput piletine. Ovo jelo karakteriše bogat i aromatičan ukus, a njegova posebnost leži u začinima i načinu pripreme.

Glavni sastojci stifada uključuju meso isečeno na komade, crni luk, paradajz, crno ili belo vino, maslinovo ulje, cimet, karanfilić, lovorov list i druge začine. Jelo se obično priprema tako da se meso dinsta zajedno sa lukom i začinima dok ne postane mekano i sočno. Na taj način se postiže dubok i bogat ukus.

Uz stifado se često služi kao prilog kuvana testenina, pirinač ili krompir. Ovo jelo je popularno u Grčkoj i mediteranskim regijama i često se priprema tokom posebnih prilika ili porodičnih okupljanja.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Osnovna tajna u pripremi ovog specijaliteta je dugo vreme kuvanja na niskim temperaturama, da bi se postigla tekstura koja se topi u ustima. Upravo to čini stifado posebnim, a na taj način se postiže dubok i bogat ukus.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Poslednje objave

Šaleška – sinonim za iskustva sa pet zvezdica

0
Zaronite u svet neuporedivih prirodnih lepota i prefinjenosti! Dobrodošli u Šalešku, skriveni dragulj Slovenije, gde vas očekuju turistička iskustva sa pet zvezdica. Zaboravite na...